Vụ án Năm Cam : Thiên Sanh sát thủ & Trúc Liên Bang- Kỳ 1

“Ồ không, A Lìn đòi không xong rồi, mai mình về nước, người của Thiên Sanh sát thủ sẽ sang thay mình…”, vị khách bí ẩn nói thế và sau đó là những thảm án tại Sài Gòn.

Kỳ 1: Thiên Sanh sát thủ

LTS: Nhà báo Hoàng Linh là “người trong cuộc” của vụ án Năm Cam chấn động bao năm trước. Lúc đó, anh là phóng viên mảng nội chính của báo Tuổi Trẻ.

Hoàng Linh nắm khá rõ về hành vi phạm tội của Năm Cam và sai phạm của một số doanh nghiệp trong vụ án này. Anh cũng bị bắt trong vụ án này và bị tuyên 12 năm tù về 2 tội: lạm dụng chức vụ quyền hạn chiếm đoạt tài sản và lợi dụng chức vụ quyền hạn trong thi hành công vụ.

Hiện Hoàng Linh đã về đời và trở lại với nghề báo một cách thầm lặng. Tuyến bài này là những trải nghiệm đặc biệt một thời của anh, với “thế giới ngầm” ở cái thời ông trùm Năm Cam “một mình một đế chế ngầm” ấy.

chuyen-chua-biet-ve-the-gioi-ngam-thien-sanh-sat-thu
Ngày 12/12/2001 Năm Cam bị bắt trong một căn nhà trên đường Tôn Thất Tùng, TP HCM, ông trùm hoàn toàn bất ngờ

Ông khách bí ẩn

Cuộc đời làm báo lắm lúc không kịp cà phê sáng đã phải chờ sẵn ở văn phòng cơ quan nào đó trước khi nó mở cửa để thực hiện cuộc gặp với các VIP.

Buổi trưa, vào giờ nghỉ lại là thời gian được rảnh rang đôi chút.Tôi hay ăn trưa, kết hợp cà phê tại Paloma Đồng Khởi hoặc nhà hàng Lido mà Lido là thường hơn bởi không khí pha nửa tây nửa Việt, đôi lúc thực khách lại cho ta cảm giác đang ngồi ở khu phố Tàu, khá thú vị.

Buổi tối, Lido trở thành phòng trà ca nhạc, ca sĩ Duy Mạnh lúc khởi nghiệp đã chơi ở đây.

Tôi không quen Duy Mạnh nhưng hay cà phê với ca sĩ Hà Dũng hoặc có lúc với một ca sĩ vũ trường có chất giọng nồng ấm là Mười Đen.

Nghe chàng ca, nhiều cô đắm đuối, hoàn toàn không biết Mười Đen là võ sư lục đẳng huyền đai, đới đao hộ vệ cho ông trùm Năm Cam.

Anh Tuấn Bình, cán bộ Sở VHTT người chỉ dạy tôi làm truyền thông thì không thích ở đây vì có nhiều người xăm hình. Anh hay ngồi ở Brodar cùng với tướng tình báo Phạm Xuân Ẩn.

Một người có hình xăm khắp hai cánh tay suýt vấp ngã vì ngáng chân tôi, tôi nhặt giúp mấy tờ báo tiếng Hoa ông làm rơi và mời ông cà phê thay cho lời xin lỗi.

Với vốn tiếng Việt khá sõi, người này nói rằng mình là luật sư sang Việt Nam để thương lượng vấn đề tiền nong. Cụ thể là có một nhóm người có bà con bên Đài Loan mượn tiền để làm nhà hàng nhưng đến hạn không trả.

– Chúc anh gặp nhiều thuận lợi.

– Ồ không, A Lìn đòi không xong rồi, mai mình về nước, người của Thiên Sanh Sát Thủ sẽ sang thay mình…

Thấy tôi ngạc nhiên, A Lìn cười bí ẩn:

– Tôi biết anh là ai, anh Hoàng Linh ạ, tôi đã ngồi cạnh anh hôm anh lên Volvo (vũ trường Đại Phú Hào) cùng với Ngũ Lương và A Phu…

Không dằn được tò mò, khi người này vừa đi tôi gọi ngay cho người bạn bên PA 18 có biệt danh là Number Nhất:

– Có, thuộc Tam Hoàng, Hoàng Linh hỏi bạn thân ông bên phòng hình sự đi.

Tam Hoàng đã làm quả “ra mắt” ấn tượng thật.

Cú đòi nợ đầy “ấn tượng” và xuyên lục địa

Đó là thập niên 1990, 2000 rất nhiều người Hoa từ Singapore, Đài Loan, Hongkong sang VN đầu tư vào các lĩnh vực kinh doanh mau thu hồi vốn như nhà hàng, vũ trường….

Hoặc mở xưởng gỗ, xưởng may, gia công hàng hóa với hình thức vệ tinh cho công ty mẹ bên đó.

Ngoài những mối quan hệ phát sinh, nhiều ân oán cũng được đem ra “tính sổ” nhờ bàn tay của Thiên Sanh Sát Thủ, một tổ chức nằm trong Trúc Liên Bang của Tam Hoàng.

Tôi xin nêu một vài trường hợp do lực lượng công an tài tình phá án và hồ sơ công khai truyền thông, đã được giải mật.

Sáng ngày 24.6.1997, tại bãi phế liệu của Nhà máy cán thép VICASA (Biên Hòa, Đồng Nai), người ta phát hiện một xác chết bị cháy, xung quanh còn phảng phất mùi xăng.

Người nhận được tin sớm nhất phải là vị sĩ quan phụ trách đội điều tra trọng án, anh đang ngồi ăn sáng cùng tôi tại quán phở lừng danh Khu phố 4 lập tức buông đũa báo xe đặc chủng ,bộ phận pháp y và viện kiểm sát.

Nhưng chỉ chưa đến 10 phút sau, vị sĩ quan phải làm động tác này một lần nữa vì có thêm tin báo có xác chết ở khu mương nước ở xã Hiệp Bình Chánh Thủ Đức.

Người công an đầu tiên đến hiện trường nói rằng có hai viên đạn chưa bắn tại hiện trường xếp thành hình chữ V.

– Bọn nó đã để lại chữ ký…

Anh thốt lên và tôi biết rằng có thể anh đã có manh mối bằng một linh tính nghề nghiệp nào đó.

Hơn một tuần sau, ngày 1.7.1997, hung thủ có tên là Hou Ming Chin bị bắt tại cửa khẩu Tân Sơn Nhất khi đang cùng người vợ hờ làm thủ tục bay sang Campuchia lẩn trốn.

Trong các năm 1993-1997, Hou đã xuất nhập cảnh vào thành phố Hồ Chí Minh 10 lần.

Với số “vốn đầu tư” ban đầu là 120.000 USD, Hou đã góp cổ phần và trở thành Phó Tổng giám đốc bộ phận sản xuất sàn gỗ thanh của Công ty D B (Biên Hòa – Đồng Nai).

Chỉ sau một năm (1994), thấy đầu tư ngành này lãi thấp, Hou rút hết vốn và trả lại chức vụ .

Có sẵn tiền và thời gian, Hou lang thang khắp các vũ trường tìm cơ hội làm ăn và giải sầu, nhưng không có cơ hội nào vì thực chất Hou không phải là nhà kinh doanh có kinh nghiệm mà là người của băng Trúc Liên Bang.

Tháng 6-1997, Hou dắt bạn gái là đến Quảng Đông, Trung Quốc chơi, thuê phòng tại khách sạn Đông Hoàn.

Tại đây Hou tiếp xúc Wang, một tên bạc bịp nổi tiếng của Trúc Liên Bang. Gặp nhau, Wang giới thiệu với Hou Chang và Chien, hai sứ giả của Thiên sanh Sát Thủ cũng thuộc Trúc Liên Bang.

Trong lúc ăn nhậu và bài bạc, Wang đề nghị Hou thanh toán 2 tên phản đồ cũng là hai tên bạc bịp đồng bang Chang Po Wen và Wu Wen Yu.

Cùng với Wang, hai tên này đã giở nghề gian lận và thắng 14.000 USD, nhưng chỉ chi cho Wang 1.400 USD rồi ôm tiền chạy sang Việt Nam trốn.

Wang muốn nhờ hai tên “anh chị” Chang và Chien sang đòi nợ, yêu cầu Hou giúp sức vì y ở thành phố Hồ Chí Minh lâu, thông đường thuộc lối. Wang nói với hai tên là: “Nếu chúng không trả, tao muốn chúng bị xử!”

Ngày 22.6.1997, Hou tái ngộ 3 người của Trúc Liên bang tại khách sạn Chợ Lớn (Sư Vạn Hạnh, quận 5).

Chang Po Wen và Wu Wen Yu đã bí mật thuê nhà trên đường Nguyễn Hồng Đào, Tân Bình, hành tung kín đáo để né tránh các “sứ giả” Thiên Sanh Sát Thủ chuyên lùng người của bang phái.

Nhưng Hou Ming Chin đã tìm ra được địa chỉ của hai tên đào tẩu và áp tải đi hành quyết. Lọc lõi trong nghề phạm tội,

Bốn tên Trúc Liên đã vạch một lộ trình cực kỳ lắt léo chạy khắp nội thành rồi ra Thủ Đức, đi Biên Hòa, trở lại Bình Chánh và lần lượt ra tay.

0 giờ 30 phút sáng ngày 24.6.1997, tại bãi phế liệu của Nhà máy cán thép V (Biên Hòa, Đồng Nai), Wu Wen Yu bị tên Chang bắn chết, sau đó rưới xăng đốt xác.

Ngồi trên xe taxi chờ, thấy lửa, Hou Ming Chin mở cửa chạy xuống. Chang chĩa súng vào ngực Hou:

– “Không phải việc của mày. Tao xử nó đúng luật (giang hồ), đừng ý kiến. Bây giờ đưa tụi tao đi xử thằng Chang Po Wen”.

3 giờ sáng hôm đó, Hou và 3 sứ giả Trúc Liên Bang dẫn tên Chang Po Wen đến một mương nước nhỏ nằm khuất bên quốc lộ 13 thuộc địa phận xã Hiệp Bình Chánh, Thủ Đức và bắn chết tên này rồi hất xác xuống mương.

Cuộc chiến băng nhóm

Sau khi gặp sĩ quan công an và các trinh sát cũng như hoàn thành tin bài, tôi tự thưởng cho mình buổi chiều thư giãn bằng các lên Lido cà phê xà xông hơi.

Không thấy bóng dáng mấy anh bạn China Town xăm trổ, chỉ vài khách du lịch từ lục địa và khách Tây.

Thằng boy giữ chìa khóa tủ quần áo xông hơi dành riêng cho tôi ly cà phê đá do chị nó pha từ nhà và nói nhỏ:

– Anh biết thằng Tài không, nó bị bắt rồi…

Ơ cái thằng thật hiền lành, thỉnh thoảng vẫn tếu táo vài câu với mấy ông luật sư nước ngoài sang Việt Nam để lo vụ Bình Hà Lan.

Tài hóa ra cũng là sát thủ, nghe đâu đã gây trên 20 vụ khắp thế giới, vụ cuối là ở Úc, Tài bắn cả gia đình nhưng không thấy cậu bé đang ngồi chết điếng trên nóc tủ nhìn xuống.

Bị Cảnh sát Úc truy nã, nhắm bên Mỹ không yên Tài trốn về Việt Nam.

Tài rất kỹ trong các mối quan hệ, mọi người chỉ biết anh ta là người làm công trong gara bên Mỹ về quê thăm nhà.

chuyen-chua-biet-ve-the-gioi-ngam-thien-sanh-sat-thu (1)
Nhà Trương Văn Cam: 107/38 Trương Định Phường 6 Quận Ba, nay cháu ngoại Năm Cam ở hiện là trung tâm thể dục thể thao quận Ba. Đây là nơi Năm Cam được ban chuyên án đưa về để làm thủ tục khởi tố. Có 1 trung đoàn cảnh sát cơ động bảo vệ hiện trường (Ảnh: Phạm An)

Vụ việc bể ra từ lời tâm sự của Tài với một cô gái massage trên đường Hàm Nghi.

Sau này khi gặp Dũng Bắc Cạn (người đưa Dương Chí Dũng trốn ra nước ngoài trong vụ án Vinashin), Dũng nhắc lại sự việc cũng tương tự:

– Loại như nó đầy bên Mỹ. Hùng phở sau vụ đứng trên khách sạn BT rải tiền xuống đường cho người qua lại tranh giành bị Việt Nam trục xuất, về Mỹ Hùng Phở bị bắn nát người vứt xác trong nghĩa trang.

Dũng ở gần phòng tử hình của nó, vẫn nghe nó kể chuyện suốt, nó vẫn còn si mê em massage đã khai báo nó, “anh tha thứ cho em tất cả”, nó hay gào lên như vậy…

chuyen-chua-biet-ve-the-gioi-ngam-thien-sanh-sat-thu (2)
Năm Cam,khi Châu Phát Lai Em tách ra, Năm Cam thu nhận Thành Chân và thay thế vai trò hổ tướng của Châu Phát Lai Em

Xem ra nhiều thể loại tội phạm kinh khủng nhất đã có mặt ở Sài Gòn và đã có dấu hiệu chúng thanh toán nhau vì ân oán cũ, phô trương thanh thế?

Giang hồ Sài Gòn không ai có bãn lĩnh ghê gớm như vậy, trừ Châu Phát Lai Em, kẻ 2 lần giết người ở khách sạn Vân Cảnh và chợ cá nhưng chỉ ở tù có mấy hôm mới tài(?).

Phải chăng ông trùm Năm Cam đã ra tay tế độ đàn em?

Nhưng trước khi đề cập đến Châu Phát Lai Em, chúng ta nên biết một việc mà Năm Cam rất tâm đắc, đó là thu phục các tài phú của Tam Hoàng trong lốt doanh nhân khả kính.

387 thoughts on “Vụ án Năm Cam : Thiên Sanh sát thủ & Trúc Liên Bang- Kỳ 1

 1. I just want to tell you that I am just very new to blogging and site-building and honestly savored you’re page. Likely I’m want to bookmark your site . You really come with remarkable articles and reviews. With thanks for sharing with us your web-site.

 2. What your saying is fully true. I know that everybody have to say the exact same matter, but I just consider that you put it in a way that everyone can understand. I also love the photographs you set in the following. They match so properly with what youre attempting to say. Im positive youll reach so many men and women with what youve got to say.

 3. Aw, this has been an exceptionally good post. In concept I would like to place in writing similar to this moreover – spending time and actual effort to have a really good article… but what can I say… I procrastinate alot and by no means seem to get something completed.

 4. This is the precise weblog for anybody who needs to seek out out about this topic. You realize so much its almost onerous to argue with you (not that I actually would need aHa). You definitely put a brand new spin on a topic thats been written about for years. Great stuff, simply nice!

 5. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but other than that, this is fantastic blog. An excellent read. I’ll certainly be back.

 6. Usually I do not read post on blogs, however I would like to say that this write-up very pressured me to try and do it! Your writing style has been surprised me. Thanks, very great article.

 7. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your website offered us with valuable information to work on. You have done a formidable job and our whole community will be grateful to you.

 8. Nice blog here! Also your website loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol

 9. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

 10. Hello my loved one! I want to say that this post is awesome, great written and include approximately all significant infos. I would like to peer more posts like this .

 11. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this blog. I’m hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming also. In fact your creative writing skills has encouraged me to get my own blog now. Actually the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a great example of it.

 12. I’ve recently started a web site, the info you offer on this website has helped me tremendously. Thanks for all of your time & work.

 13. I was just seeking this info for a while. After six hours of continuous Googleing, finally I got it in your site. I wonder what’s the lack of Google strategy that do not rank this kind of informative web sites in top of the list. Generally the top sites are full of garbage.

 14. I¡¦ve learn several excellent stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you set to make such a wonderful informative website.

 15. Whats Going down i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely useful and it has helped me out loads. I am hoping to contribute & assist different customers like its helped me. Good job.

 16. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I’ve shared your website in my social networks!

 17. Thanks , I’ve recently been looking for info approximately this topic for a long time and yours is the greatest I have discovered till now. But, what about the bottom line? Are you sure concerning the source?

 18. Pretty section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

 19. My husband and i felt very satisfied Peter managed to round up his inquiry while using the ideas he obtained from your own web site. It’s not at all simplistic just to find yourself handing out solutions which usually a number of people may have been making money from. We really do understand we need you to be grateful to for that. The illustrations you have made, the straightforward site menu, the friendships you can help to instill – it’s everything fantastic, and it’s assisting our son and our family do think that topic is brilliant, and that’s exceptionally vital. Thank you for the whole thing!

 20. I simply could not depart your web site prior to suggesting that I really enjoyed the usual information an individual provide in your guests? Is gonna be back steadily in order to check up on new posts.

 21. Pretty section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

 22. Thank you, I’ve just been looking for information approximately this subject for a while and yours is the best I’ve came upon till now. But, what concerning the conclusion? Are you certain in regards to the source?

 23. I just couldn’t leave your site prior to suggesting that I extremely enjoyed the usual information an individual supply in your visitors? Is gonna be back often to check out new posts

 24. Generally I do not read article on blogs, but I would like to say that this write-up very pressured me to check out and do so! Your writing taste has been surprised me. Thank you, very nice post.

 25. Thanks a bunch for sharing this with all of us you really recognize what you’re speaking about! Bookmarked. Please also consult with my website =). We could have a hyperlink exchange contract between us!

 26. Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will make sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I will certainly comeback.

 27. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this is fantastic blog. A fantastic read. I’ll certainly be back.

 28. Thank you a lot for providing individuals with an exceptionally memorable opportunity to read articles and blog posts from here. It can be very enjoyable and jam-packed with fun for me personally and my office co-workers to search your blog a minimum of thrice in 7 days to see the fresh guides you have got. And of course, I’m actually satisfied with your wonderful suggestions you serve. Certain 3 ideas in this posting are indeed the most beneficial we have all ever had.

 29. Thanks for helping out, fantastic info. “The surest way to be deceived is to think oneself cleverer than the others.” by La Rochefoucauld.

 30. I have not checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 31. Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing some research on that. And he just bought me lunch because I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thanks for lunch! “Never let inexperience get in the way of ambition.” by Terry Josephson.

 32. I will right away grasp your rss feed as I can’t in finding your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve any? Please allow me realize so that I may just subscribe. Thanks.

 33. I’ve been surfing on-line greater than three hours lately, but I by no means found any interesting article like yours. It is lovely worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made good content material as you probably did, the web can be a lot more helpful than ever before.

 34. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this blog. I am hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming also. Actually your creative writing abilities has encouraged me to get my own website now. Actually the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a great example of it.

 35. Authorities think that the very reason behind tricholomania could be the hydrogen rich water stick imbalance regarding compounds inside the neural. These kind of toxins, identified as neurotransmitters will be a part of your brain’s verbal exchanges centre. Whenever a little something reduces how neurotransmitters job it could possibly result in complications similar to compulsive symptoms.

 36. As I website possessor I believe the content material here is rattling fantastic , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Good Luck.

 37. I simply want to say I am beginner to blogging and site-building and definitely savored this web-site. Likely I’m want to bookmark your blog post . You really come with outstanding article content. Cheers for sharing with us your web page.

 38. I have learn several just right stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you set to make this type of fantastic informative web site.

 39. I think other web-site proprietors should take this site as an model, very clean and great user genial style and design, as well as the content. You’re an expert in this topic!

 40. Hello, you used to write fantastic, but the last several posts have been kinda boring¡K I miss your great writings. Past several posts are just a little bit out of track! come on!

 41. I haven¡¦t checked in here for some time as I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I¡¦ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 42. obviously like your web-site but you have to take a look at the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I to find it very troublesome to tell the reality nevertheless I¡¦ll definitely come back again.

 43. I just wanted to send a quick comment to be able to express gratitude to you for these fantastic points you are giving on this site. My time intensive internet search has finally been honored with useful facts and strategies to share with my neighbours. I would suppose that most of us visitors are undeniably blessed to live in a fantastic network with so many marvellous professionals with valuable suggestions. I feel really happy to have seen the website page and look forward to plenty of more enjoyable moments reading here. Thank you again for all the details.

 44. i want to start a website to sell my beaded jewelry but i dont know how to start website so if u have any ideas or frnds that u know please tell me i really nee help or if u have any frnds that like wearing jewelry please tell me to i can do special orders.

 45. Just desire to say your article is as astonishing. The clearness in your post is simply nice and i can assume you are an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the enjoyable work.

 46. This is really interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 47. My husband and i felt so thankful John managed to conclude his web research through your ideas he discovered from your blog. It is now and again perplexing just to be releasing guidance many people may have been selling. We really see we have got you to appreciate for that. The specific illustrations you have made, the easy web site navigation, the relationships you will give support to foster – it is all awesome, and it is assisting our son in addition to us reckon that the issue is amusing, and that’s quite important. Thanks for everything!

 48. I am struggling with this problem, unknowingly i started importing other person blog posts…………..which i want to disable. Please help me out.

 49. I have actually been a yahoo users for some years now. I am just starting to take advantage of the tools which they give, among which being post. I have actually created a blog site and also would love to know if my article are being seen by others. Otherwise after that does anyone recognize just how I obtain my posts read.

 50. I truly wanted to send a quick note so as to say thanks to you for all of the wonderful suggestions you are giving out on this website. My incredibly long internet investigation has finally been rewarded with reputable knowledge to talk about with my family members. I would tell you that most of us visitors are undoubtedly blessed to dwell in a superb community with very many lovely individuals with very beneficial pointers. I feel extremely privileged to have discovered the site and look forward to tons of more entertaining times reading here. Thanks again for a lot of things.

 51. I¡¦ve been exploring for a bit for any high quality articles or weblog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Reading this info So i¡¦m glad to exhibit that I have an incredibly good uncanny feeling I found out just what I needed. I most unquestionably will make certain to don¡¦t disregard this site and give it a look regularly.

 52. Thanks for sharing superb informations. Your site is very cool. I am impressed by the details that you have on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and just couldn’t come across. What an ideal web-site.

 53. Thanks for sharing superb informations. Your web-site is so cool. I’m impressed by the details that you¡¦ve on this website. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and simply couldn’t come across. What a great site.

 54. The regulator is investigating two incidents of Egypt Airlines and the previous Malaysian Lion Air. Boeing is proposing software repair and additional pilot training to address the flight control issues involved in the two crashes.

 55. Hi there very nice web site!! Man .. Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your blog and take the feeds also¡KI am satisfied to find so many useful info right here in the put up, we want develop more techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 56. Oh my goodness! Impressive article dude! Thank you,
  However I am having issues with your RSS. I don’t know why I am unable to join it.
  Is there anybody else having similar RSS issues?
  Anybody who knows the answer can you kindly respond?
  Thanks!!

 57. I do believe all the concepts you have presented in your post.
  They are really convincing and can definitely work. Nonetheless, the
  posts are too brief for newbies. May just you please prolong them a
  bit from next time? Thanks for the post.

 58. Does your website have a contact page? I’m having a tough time locating
  it but, I’d like to shoot you an e-mail. I’ve got some recommendations for your blog you might
  be interested in hearing. Either way, great blog and I look forward to seeing it grow
  over time.

 59. Thank you a lot for sharing this with all folks you actually recognise what you are speaking
  about! Bookmarked. Please additionally talk over with my website
  =). We could have a link change contract between us

 60. If you want to improve your experience just keep visiting this website and be updated
  with the hottest news posted here.

 61. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your website provided us with valuable information to work on. You’ve performed an impressive task
  and our whole community will probably be grateful to you.

 62. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you, However I am having
  troubles with your RSS. I don’t know why I am unable
  to join it. Is there anybody else getting similar RSS issues?
  Anybody who knows the solution will you kindly respond?
  Thanks!!

 63. First off I would like to say fantastic blog! I had a quick question in which I’d like to ask if you don’t mind.
  I was interested to find out how you center yourself and clear your mind before writing.
  I’ve had a difficult time clearing my thoughts in getting my thoughts out.
  I do enjoy writing but it just seems like the first 10
  to 15 minutes are usually lost simply just trying to figure out how to begin. Any suggestions or tips?
  Thank you!

 64. I am really impressed together with your writing talents and also with the format
  on your weblog. Is that this a paid topic or did you customize it yourself?
  Anyway stay up the excellent high quality writing, it is uncommon to look a nice blog
  like this one today..

 65. If you are going for most excellent contents like myself, only go to see this web site every day for the reason that it
  offers quality contents, thanks

 66. Wow, wonderful blog structure! How lengthy have you been running a blog for?
  you made running a blog look easy. The overall glance of your website is excellent, let alone the content
  material!

 67. Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how can i subscribe for a blog web site?
  The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit
  acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

 68. I like the helpful info you provide for your articles.
  I’ll bookmark your weblog and take a look at once more right here regularly.

  I’m reasonably certain I’ll be told a lot of new stuff proper here!
  Best of luck for the next!

 69. Terrific work! This is the kind of info that are
  supposed to be shared across the net. Shame on Google for no longer positioning this put
  up higher! Come on over and discuss with my site . Thanks =)

 70. What i do not understood is in truth how you are not actually
  a lot more well-appreciated than you may be now. You are very
  intelligent. You realize therefore significantly on the subject of this matter,
  produced me in my opinion imagine it from numerous various angles.

  Its like men and women don’t seem to be involved unless it is
  something to do with Lady gaga! Your own stuffs nice. All the time handle
  it up!

 71. I’m really enjoying the theme/design of your site.
  Do you ever run into any web browser compatibility problems?
  A couple of my blog audience have complained about my website not operating correctly in Explorer but looks great in Chrome.
  Do you have any recommendations to help fix this problem?

 72. Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!
  Very helpful information specifically the ultimate part :
  ) I care for such information a lot. I was looking for this certain information for a very long time.
  Thank you and good luck.

 73. Hello there! I could have sworn I’ve visited your blog before but after looking at a few of the articles I realized it’s new to me.

  Regardless, I’m definitely happy I stumbled upon it and I’ll be book-marking it and checking back regularly!

 74. “The economy has been going down since November last year, but in the past two weeks, there have been signs that the situation is stabilizing, which is a comforting thing in itself,” O’Neill added.

 75. After I originally left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox
  and from now on every time a comment is added I get 4 emails with the same comment.
  Perhaps there is an easy method you can remove me from that service?
  Thanks a lot!

 76. Hi there! I realize this is kind of off-topic however
  I had to ask. Does operating a well-established website such as yours
  require a massive amount work? I’m brand new to blogging however I
  do write in my diary daily. I’d like to start a
  blog so I can share my personal experience and feelings online.
  Please let me know if you have any kind of ideas or tips for brand new aspiring blog owners.
  Appreciate it!

 77. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any
  widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.

  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping
  maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 78. You could certainly see your enthusiasm in the work you write.
  The world hopes for even more passionate writers like you
  who aren’t afraid to say how they believe. All the time follow your
  heart.

 79. Hey there! I understand this is kind of off-topic but I needed
  to ask. Does running a well-established blog like yours require a lot of work?
  I’m completely new to blogging but I do write in my journal every day.
  I’d like to start a blog so I will be able to share my own experience and thoughts online.

  Please let me know if you have any recommendations or tips for new aspiring
  bloggers. Thankyou!

 80. It’s perfect time to make some plans for the long
  run and it’s time to be happy. I have learn this submit and if
  I could I wish to counsel you some interesting
  things or suggestions. Perhaps you could write next articles referring to this article.
  I desire to learn more things about it!

 81. Hey There. I found your weblog using msn. That is a really smartly written article.
  I will be sure to bookmark it and come back to learn more of your
  useful information. Thanks for the post. I will definitely comeback.

 82. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment.
  Is there any way you can remove people from that service?

  Thanks a lot!

 83. I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice,
  keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back later.

  Many thanks

 84. I like the helpful info you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here
  frequently. I am quite certain I will learn a lot of new
  stuff right here! Best of luck for the next!

 85. Pretty portion of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your weblog posts.
  Any way I will be subscribing in your augment and even I achievement you get
  right of entry to consistently fast.

 86. Pingback: Pandora
 87. Howdy! Do you know if they make any plugins
  to safeguard against hackers? I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any recommendations?

 88. It’s nearly impossible to find educated people in this particular subject,
  however, you seem like you know what you’re talking about!
  Thanks

 89. Hi, i think that i saw you visited my blog thus i came to “return the favor”.I’m
  trying to find things to enhance my web site!I suppose its ok to use some of your
  ideas!!

 90. Somebody essentially help to make seriously articles I might state.
  That is the first time I frequented your web page and up to now?
  I surprised with the analysis you made to
  make this particular publish incredible. Fantastic job!

 91. Heya i am for the first time here. I came across this board
  and I find It really useful & it helped me out a lot. I am hoping to provide one thing back and aid others like you helped
  me.

 92. Hey there I am so excited I found your webpage, I really
  found you by mistake, while I was looking on Aol for something else, Nonetheless I
  am here now and would just like to say kudos for a tremendous post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all
  at the moment but I have book-marked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back
  to read more, Please do keep up the excellent work.

 93. A person necessarily help to make significantly articles I would state.
  That is the first time I frequented your website page and so far?
  I amazed with the analysis you made to create this particular submit extraordinary.
  Great task!

 94. Hi there, just became alert to your blog through Google, and
  found that it is truly informative. I’m going to watch out
  for brussels. I will be grateful if you continue this in future.
  A lot of people will be benefited from your writing.
  Cheers!

 95. Greetings from Idaho! I’m bored at work so I decided to browse your site on my iphone during lunch
  break. I really like the knowledge you provide here and can’t wait to take
  a look when I get home. I’m shocked at how fast
  your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI,
  just 3G .. Anyhow, excellent blog!

 96. Having read this I believed it was extremely informative.
  I appreciate you finding the time and energy to put this content together.
  I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and commenting.
  But so what, it was still worthwhile!

 97. Great work! This is the kind of info that are meant to be shared across the net.
  Shame on Google for not positioning this put up upper!

  Come on over and discuss with my site . Thank you =)

 98. Great weblog here! Also your web site lots up very fast!
  What host are you the usage of? Can I get your affiliate link for your host?
  I desire my web site loaded up as fast as yours lol

 99. you are truly a good webmaster. The site loading velocity is incredible.
  It seems that you’re doing any unique trick. In addition, The contents are masterpiece.

  you’ve performed a magnificent task on this
  subject!

 100. Very good website you have here but I was wondering if you knew of any community forums that cover the same topics talked about
  here? I’d really like to be a part of online community where I can get feedback from other knowledgeable people
  that share the same interest. If you have any suggestions, please let me know.
  Cheers!

 101. Hello it’s me, I am also visiting this website on a
  regular basis, this site is really good and the people are truly sharing fastidious thoughts.

 102. It’s remarkable to pay a quick visit this web site and reading the views of all colleagues about this
  paragraph, while I am also keen of getting know-how.

 103. The very next time I read a blog, I hope that it does not fail me just as much as this particular one. After all, I know it was my choice to read through, nonetheless I truly believed you would have something useful to talk about. All I hear is a bunch of moaning about something you can fix if you weren’t too busy searching for attention.

 104. My brother suggested I would possibly like this blog. He was totally right.
  This submit truly made my day. You can not consider just how a
  lot time I had spent for this information! Thanks!

 105. We stumbled over here different page and thought I may as well check things out.
  I like what I see so i am just following you.
  Look forward to exploring your web page again.

 106. Hi there! This blog post could not be written any
  better! Going through this article reminds me of my
  previous roommate! He constantly kept preaching about this.
  I’ll send this post to him. Fairly certain he’ll have a good read.
  Thanks for sharing!

 107. Great site you have here but I was curious if you knew of any community
  forums that cover the same topics discussed in this article?
  I’d really like to be a part of group where I can get comments from
  other experienced individuals that share the same interest.

  If you have any suggestions, please let me know. Thanks!

 108. Does your blog have a contact page? I’m having problems locating it
  but, I’d like to shoot you an e-mail. I’ve got some ideas for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great website and I look forward to seeing it improve over time.

 109. With havin so much content do you ever run into any problems
  of plagorism or copyright infringement? My blog has a lot of exclusive content I’ve either created myself
  or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up
  all over the web without my agreement. Do you know any methods to
  help prevent content from being ripped off? I’d truly appreciate it.

 110. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is needed to get set
  up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very internet savvy so I’m not 100% certain. Any
  recommendations or advice would be greatly appreciated.
  Many thanks

 111. What’s up friends, how is the whole thing, and what you wish for to say
  concerning this article, in my view its genuinely amazing designed for me.

 112. Hi there would you mind letting me know which hosting company you’re
  working with? I’ve loaded your blog in 3 completely
  different web browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most.
  Can you recommend a good hosting provider at
  a honest price? Thanks a lot, I appreciate it!

 113. Hello, Neat post. There is a problem together with your site in internet explorer, would
  check this? IE nonetheless is the market chief and a huge component of folks will miss
  your great writing due to this problem.

 114. Everything is very open with a very clear
  clarification of the issues. It was definitely informative.

  Your site is very useful. Many thanks for sharing!

 115. What’s up everyone, it’s my first pay a quick visit at
  this website, and post is truly fruitful in favor of me, keep
  up posting these articles.

 116. I do not even know the way I ended up here, however I believed this post was
  good. I don’t recognise who you are but certainly you’re going to a famous
  blogger if you aren’t already. Cheers!

 117. Greetings! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are
  you using for this website? I’m getting tired of WordPress
  because I’ve had problems with hackers and I’m looking at alternatives for another platform.

  I would be awesome if you could point me in the direction of
  a good platform.

 118. Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said
  “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed.
  There was a hermit crab inside and it pinched
  her ear. She never wants to go back! LoL I know this is completely
  off topic but I had to tell someone!

 119. Thank you for sharing your info. I truly appreciate your efforts and I will be waiting for your
  further post thanks once again.

 120. Have you ever considered creating an ebook or guest authoring on other websites?
  I have a blog based on the same topics you discuss and
  would really like to have you share some stories/information. I
  know my viewers would enjoy your work. If you are even remotely interested, feel free
  to shoot me an e mail.

 121. Simply want to say your article is as astounding. The clearness in your post is simply cool and i can assume you are an expert on this subject.

  Well with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post.

  Thanks a million and please continue the enjoyable work.

 122. Howdy! This article couldn’t be written much better!
  Looking at this post reminds me of my previous roommate!
  He constantly kept talking about this. I am going
  to send this post to him. Fairly certain he’ll have a great read.
  Thank you for sharing!

 123. I am really impressed together with your writing talents and also with the layout for your weblog.
  Is that this a paid subject or did you customize it yourself?
  Anyway stay up the nice quality writing, it’s uncommon to see a great blog
  like this one these days..

 124. Heya! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?

  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of hard work due to no back
  up. Do you have any methods to prevent hackers?

 125. I’m not sure where you’re getting your info, but
  good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more.
  Thanks for fantastic information I was looking for this information for my mission.

 126. I have been exploring for a bit for any high quality articles or blog
  posts on this kind of house . Exploring in Yahoo
  I ultimately stumbled upon this website. Studying this info So i’m
  glad to express that I’ve a very good uncanny feeling
  I found out exactly what I needed. I such a lot indisputably will make certain to do not put out of your mind this website and give it a glance regularly.

 127. If you are going for best contents like me, simply pay a visit this website everyday as it provides
  feature contents, thanks

 128. I just like the valuable information you supply to your articles.

  I will bookmark your weblog and check again right here regularly.
  I’m slightly sure I’ll be told many new stuff right here!
  Good luck for the following!

 129. I have to thank you for the efforts you have put in writing
  this site. I’m hoping to see the same high-grade blog posts
  from you later on as well. In fact, your creative writing abilities has encouraged me to get my own, personal
  site now 😉

 130. With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism or copyright infringement?
  My site has a lot of unique content I’ve either created myself or outsourced but it seems a lot of it
  is popping it up all over the web without my permission. Do you know any methods to help reduce content from being ripped off?
  I’d certainly appreciate it.

 131. Wow! At last I got a blog from where I be capable of in fact get useful data
  regarding my study and knowledge.

 132. Greetings from Los angeles! I’m bored to death at work so I decided to browse your
  website on my iphone during lunch break. I love the information you provide here and can’t
  wait to take a look when I get home. I’m amazed at how quick your blog loaded
  on my phone .. I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, superb blog!

 133. Magnificent beat ! I would like to apprentice while you amend
  your site, how can i subscribe for a blog web site? The account helped me a
  acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 134. I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up!
  I’ll go ahead and bookmark your site to come back later on. Cheers

 135. Hiya very nice website!! Guy .. Excellent .. Superb .. I will bookmark your web site and
  take the feeds also? I am glad to find numerous useful information here in the
  put up, we’d like work out more strategies on this regard,
  thanks for sharing. . . . . .

 136. Hey there! I know this is kinda off topic nevertheless I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in trading links or
  maybe guest authoring a blog post or vice-versa?
  My site addresses a lot of the same subjects as yours and I
  believe we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to shoot me an email.
  I look forward to hearing from you! Great blog by
  the way!

 137. Pingback: Winthruster Crack
 138. Please let me know if you’re looking for a author for your blog.
  You have some really great posts and I feel I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d really like to
  write some articles for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please shoot me an email if interested. Regards!

 139. Hey there just wanted to give you a quick heads up and let you know a few of the pictures aren’t loading properly.

  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different
  internet browsers and both show the same results.

 140. hello there and thank you for your information – I
  have certainly picked up something new from right here.
  I did however expertise some technical issues using this
  website, as I experienced to reload the web site
  a lot of times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your hosting is OK?
  Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will very frequently
  affect your placement in google and can damage your high quality score if ads
  and marketing with Adwords. Anyway I am adding this
  RSS to my email and could look out for a lot more of your respective interesting
  content. Ensure that you update this again very soon.

 141. Nice blog here! Also your website loads up very fast! What web host are you using?
  Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as fast as yours lol

 142. Good web site you have here.. It’s difficult to find excellent writing like yours
  these days. I truly appreciate individuals like you!
  Take care!!

 143. Everything is very open with a really clear description of
  the challenges. It was really informative. Your website is extremely helpful.

  Thanks for sharing!

 144. With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism or
  copyright violation? My website has a lot of completely unique content I’ve either written myself or outsourced but it looks like a lot of it is
  popping it up all over the internet without my
  permission. Do you know any methods to help prevent content from being ripped off?
  I’d really appreciate it.

 145. Pingback: Nike Shoes
 146. I like the helpful information you provide in your articles.
  I’ll bookmark your weblog and check again here regularly.
  I am quite sure I’ll learn plenty of new stuff right here!
  Best of luck for the next!

 147. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve
  really enjoyed surfing around your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I
  hope you write again very soon!

 148. Simply want to say your article is as surprising. The clearness in your post is just great and i could assume you’re an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

 149. Hi, yes this post is in fact good and I have learned
  lot of things from it on the topic of blogging. thanks.

 150. I do believe all of the concepts you’ve introduced in your post.

  They are very convincing and can definitely work.
  Still, the posts are very short for novices. Could you
  please prolong them a little from subsequent time? Thank you for the post.

 151. Do you mind if I quote a few of your posts as long as
  I provide credit and sources back to your site? My website is in the
  very same area of interest as yours and my visitors would
  truly benefit from some of the information you provide here.
  Please let me know if this okay with you. Regards!

 152. Thanks for the marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you may be a great
  author. I will make sure to bookmark your blog and may come back later in life.
  I want to encourage you to definitely continue your great job,
  have a nice day!

 153. Whoa! This blog looks just like my old one! It’s on a completely different topic but it has
  pretty much the same page layout and design. Wonderful choice of colors!

 154. Do you have a spam problem on this site; I also am a blogger,
  and I was wanting to know your situation; we have
  created some nice practices and we are looking to
  exchange techniques with others, please shoot me an email if interested.

 155. Hello I am so delighted I found your blog, I really found you by accident, while I was looking on Bing for something else, Anyhow I am here now
  and would just like to say kudos for a incredible post and a all round exciting blog (I also love
  the theme/design), I don’t have time to read through it all
  at the moment but I have book-marked it and also added your RSS
  feeds, so when I have time I will be back to read much more, Please do keep up the superb work.

 156. Hey very nice blog!! Man .. Beautiful .. Superb .. I’ll bookmark your web site and take the feeds also¡KI’m glad to find numerous helpful information here in the submit, we want work out more techniques on this regard, thank you for sharing. . . . . .

 157. I’ve been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my view, if all site owners and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

 158. Fantastic beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog website? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 159. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website
  yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz reply as I’m looking to construct my own blog and would like
  to find out where u got this from. thanks a lot

 160. Greate post. Keep posting such kind of info on your site.
  Im really impressed by it.
  Hello there, You’ve performed a fantastic job.
  I will definitely digg it and individually recommend
  to my friends. I’m confident they’ll be benefited
  from this web site.

 161. Nice weblog right here! Additionally your website quite a bit up very fast! What host are you the usage of? Can I get your affiliate link on your host? I want my web site loaded up as quickly as yours lol

 162. Wow! Thank you! I continually needed to write on my website something like that. Can I implement a fragment of your post to my website?

 163. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished
  to mention that I have really loved surfing around your weblog posts.
  After all I’ll be subscribing in your feed
  and I’m hoping you write once more very soon!

 164. obviously like your website however you need to check the spelling
  on several of your posts. Many of them are rife with spelling
  issues and I in finding it very troublesome to tell the
  truth then again I will surely come back again.

 165. I’ve been browsing online greater than three hours today, but I
  never found any attention-grabbing article like yours.
  It is beautiful worth enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made just right content material
  as you did, the web can be much more helpful than ever before.

 166. I was suggested this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed
  about my difficulty. You’re incredible! Thanks!

 167. Greetings! Very helpful advice within this post!
  It’s the little changes which will make the largest changes.
  Many thanks for sharing!

 168. Wow, fantastic blog structure! How lengthy have you been blogging for?
  you make blogging look easy. The full look of your website is great, let alone the content!

 169. whoah this blog is magnificent i like studying your articles.
  Stay up the great work! You already know, lots of people
  are searching round for this info, you can aid them
  greatly.

 170. Aw, this was a very nice post. Taking a few minutes and actual effort to make a really good article… but what can I
  say… I procrastinate a lot and don’t manage to get anything done.

 171. Its such as you read my thoughts! You appear to know so much about this, like you wrote the
  book in it or something. I believe that you could do with a few % to drive the message house a bit, but
  other than that, this is fantastic blog. A fantastic read.

  I’ll certainly be back.

 172. I am really impressed with your writing skills
  and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or
  did you modify it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it’s rare to see a nice blog like
  this one today.

 173. Pingback: Yeezy 350
 174. What’s up all, here every person is sharing these experience, so it’s pleasant to read this web site, and I
  used to pay a visit this blog everyday.

 175. What’s Taking place i am new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It absolutely
  useful and it has helped me out loads. I’m hoping to contribute & help other customers
  like its aided me. Good job.

 176. This design is incredible! You obviously know how to
  keep a reader amused. Between your wit and your videos,
  I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Wonderful job.
  I really enjoyed what you had to say, and more than that,
  how you presented it. Too cool!

 177. I’m not that much of a internet reader to be honest but
  your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to
  come back in the future. Many thanks

 178. I am not sure where you’re getting your info, but good topic.
  I needs to spend some time learning more or understanding more.

  Thanks for magnificent info I was looking for this information for
  my mission.

 179. My spouse and I stumbled over here from a different website and thought I might check things
  out. I like what I see so now i’m following you. Look forward to looking at
  your web page yet again.

 180. Greetings! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could get
  a captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog
  platform as yours and I’m having trouble finding one? Thanks a lot!

 181. I like the helpful information you provide in your articles.
  I will bookmark your weblog and take a look at once more right here frequently.
  I’m somewhat certain I’ll be told a lot of new stuff right right here!
  Good luck for the next!

 182. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement
  account it. Look advanced to more added agreeable from you!
  By the way, how can we communicate?

 183. Hello very cool web site!! Man .. Beautiful .. Superb
  .. I will bookmark your blog and take the feeds additionally?
  I’m satisfied to search out a lot of useful info here in the submit, we want
  develop extra strategies in this regard, thanks for sharing.
  . . . . .

 184. Wonderful beat ! I wish to apprentice while you amend your
  web site, how can i subscribe for a blog web site?
  The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 185. Good day! I know this is somewhat off topic but I was wondering
  which blog platform are you using for this website?
  I’m getting tired of WordPress because I’ve had problems with hackers
  and I’m looking at options for another platform. I would be fantastic if
  you could point me in the direction of a good platform.

 186. My spouse and I absolutely love your blog and find nearly all of your
  post’s to be just what I’m looking for. Would you offer guest writers to write
  content available for you? I wouldn’t mind writing
  a post or elaborating on some of the subjects you write with regards to here.

  Again, awesome weblog!

 187. I’ll immediately grab your rss feed as I can not find your e-mail subscription hyperlink or newsletter service.
  Do you’ve any? Please allow me realize so that I may just subscribe.

  Thanks.

 188. Fantastic blog! Do you have any helpful hints for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
  Would you recommend starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are so many
  options out there that I’m completely overwhelmed .. Any ideas?

  Thanks a lot!

 189. Great post. I was checking continuously this blog and I am inspired!
  Very useful info particularly the last section 🙂
  I take care of such info a lot. I was looking for this particular information for a long
  time. Thanks and best of luck.

 190. Hi there would you mind letting me know which hosting company you’re using?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different
  web browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most.
  Can you suggest a good hosting provider at a honest price?
  Thanks a lot, I appreciate it!

 191. Hi there, i read your blog occasionally and i own a similar one and i
  was just wondering if you get a lot of spam responses? If so how do you reduce it, any
  plugin or anything you can advise? I get so
  much lately it’s driving me mad so any support is very much
  appreciated.

 192. Hi there! I just wanted to ask if you ever have any trouble
  with hackers? My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing a few months of hard work
  due to no back up. Do you have any solutions
  to stop hackers?

 193. I got this web page from my friend who shared with me concerning this web site and now this time I am visiting this site and reading very informative content at this place.

 194. Have you ever considered publishing an e-book or guest authoring on other blogs?

  I have a blog based on the same ideas you discuss and would love
  to have you share some stories/information. I know my subscribers would value your work.
  If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an e-mail.

 195. These are genuinely fantastic ideas in on the topic of blogging.
  You have touched some pleasant things here. Any way keep up wrinting.

 196. Wow that was odd. I just wrote an really long comment but after I clicked submit my comment didn’t show up.
  Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways, just wanted to say wonderful
  blog!

 197. I loved as much as you will receive carried out right here.
  The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get got an shakiness over that you
  wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly
  very often inside case you shield this increase.

 198. Have you ever thought about writing an ebook or guest authoring on other websites?

  I have a blog based upon on the same information you discuss and would
  love to have you share some stories/information. I know my visitors would enjoy your work.
  If you are even remotely interested, feel free to send me an e-mail.

 199. Oh my goodness! Incredible article dude! Thanks, However I am experiencing issues with your RSS.
  I don’t know the reason why I cannot join it. Is there anybody else having similar RSS issues?
  Anyone who knows the solution can you kindly respond?
  Thanks!!

 200. You are so awesome! I do not believe I’ve read something like this before.
  So great to find another person with unique thoughts on this
  issue. Really.. thank you for starting this up. This web site is one thing that’s needed on the
  internet, someone with a bit of originality!

 201. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to mention that I’ve truly loved
  browsing your weblog posts. After all I will be subscribing to your feed and I’m hoping you write again very soon!

 202. Hello there! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine
  Optimization? I’m trying to get my blog to rank
  for some targeted keywords but I’m not seeing
  very good results. If you know of any please share.

  Cheers!

 203. Pretty part of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to claim that I acquire actually loved account your blog posts.
  Any way I will be subscribing on your feeds and even I fulfillment you
  get right of entry to constantly rapidly.

 204. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I
  would never understand. It seems too complex
  and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 205. I’ve been browsing online greater than 3 hours today,
  yet I never discovered any fascinating article like yours.
  It is beautiful price sufficient for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made excellent content material as you
  did, the net will likely be a lot more useful than ever before.

 206. It’s really a great and useful piece of information. I’m glad that you simply shared this helpful information with us.
  Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 207. I simply want to mention I’m all new to blogs and truly savored this web blog. More than likely I’m want to bookmark your blog . You certainly have awesome posts. Thank you for sharing your website.

 208. Pingback: NFL Jerseys Cheap
 209. I simply want to tell you that I am all new to blogging and site-building and seriously enjoyed your page. Probably I’m want to bookmark your site . You certainly come with wonderful posts. Thanks a bunch for sharing with us your website page.

 210. I wouldn’t normally be so intrigued by content on this topic but the way you wrote this really grabbed my attention. It is very well thought out and interesting informative content. Thank you for sharing!

 211. Howdy! This is my first comment here so I just wanted to give a
  quick shout out and say I truly enjoy reading through your articles.
  Can you suggest any other blogs/websites/forums that go over
  the same subjects? Thank you so much!

 212. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this before. So nice to find somebody with some original thoughts on this subject. realy thank you for starting this up. this website is something that is needed on the web, someone with a little originality. useful job for bringing something new to the internet!

 213. Hello there, I found your website by way of Google at the same time as searching
  for a similar matter, your site got here up, it seems to be good.

  I have bookmarked it in my google bookmarks.
  Hello there, just was alert to your weblog via Google,
  and found that it is really informative. I am going to be
  careful for brussels. I will be grateful if you happen to continue
  this in future. Many folks will probably be benefited
  from your writing. Cheers!

 214. Hey there! I just wanted to ask if you ever have any issues with hackers?

  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing several weeks of hard work due to no data backup.
  Do you have any methods to prevent hackers?

 215. I’m not sure exactly why but this blog is loading incredibly
  slow for me. Is anyone else having this issue or is it a
  problem on my end? I’ll check back later on and see if the
  problem still exists.

 216. Yesterday, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to see if it
  can survive a 30 foot drop, just so she can be
  a youtube sensation. My iPad is now destroyed and she
  has 83 views. I know this is entirely off topic but
  I had to share it with someone!

 217. After looking at a handful of the blog articles on your web site, I honestly
  appreciate your way of writing a blog. I added it to my bookmark site
  list and will be checking back soon. Please check out
  my website too and let me know your opinion.

 218. I like the valuable information you provide in your
  articles. I’ll bookmark your weblog and check again here regularly.
  I’m quite certain I’ll learn plenty of new stuff right here!
  Best of luck for the next!

 219. I have to thank you for the efforts you’ve put in writing
  this website. I am hoping to view the same high-grade content from you later on as
  well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my very own website now 😉

 220. Hey! I know this is kinda off topic but I was
  wondering which blog platform are you using for this website?
  I’m getting tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at options
  for another platform. I would be awesome if you could point
  me in the direction of a good platform.

 221. Hello would you mind letting me know which hosting company you’re working with?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different web browsers and I
  must say this blog loads a lot quicker then most. Can you
  suggest a good web hosting provider at a honest price?
  Thanks, I appreciate it!

 222. My brother recommended I might like this website. He was once
  totally right. This submit actually made my day. You cann’t consider simply how
  a lot time I had spent for this info! Thank you!

 223. Wonderful beat ! I would like to apprentice even as you
  amend your web site, how could i subscribe for
  a weblog site? The account aided me a acceptable deal.
  I were a little bit acquainted of this your broadcast offered brilliant clear concept

 224. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The
  sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get got an nervousness over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly
  a lot often inside case you shield this increase.

 225. Do you mind if I quote a couple of your articles as long as I provide credit and
  sources back to your site? My blog is in the exact same niche as yours and my users would definitely benefit from a lot of the
  information you provide here. Please let me know
  if this alright with you. Thanks a lot!

 226. Whats up are using WordPress for your site platform?

  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do
  you require any coding expertise to make your own blog?
  Any help would be really appreciated!

 227. Hello, i feel that i saw you visited my website thus i got
  here to go back the prefer?.I’m attempting to in finding issues
  to improve my site!I suppose its good enough to make use of a few of your concepts!!

 228. What’s up it’s me, I am also visiting this web page on a regular basis,
  this web page is genuinely nice and the people are actually sharing fastidious thoughts.

 229. Hey there would you mind letting me know which hosting company you’re working with?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different browsers and
  I must say this blog loads a lot faster then most. Can you suggest a good hosting provider at a reasonable
  price? Many thanks, I appreciate it!

 230. Pretty component of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to claim
  that I get actually loved account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing
  in your feeds or even I success you get right of entry to persistently fast.

 231. I’m extremely impressed with your writing skills as
  well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize
  it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it’s
  rare to see a nice blog like this one today.

 232. Pingback: Yeezy

Comments are closed.