Vụ án Năm Cam: nhập vai bắt ông trùm – Kỳ 2

Tôi gặp ông nhiều lần. Mỗi lần ông kể một chút. Nhẩn nha, đứt đoạn, chẳng đầu cũng không cuối như thử thách sự kiên trì của người nghe.

Đang nói về “đánh án”, ông lại chuyển sang mục đích làm việc như thể để giảm nhiệt cái sự bức xúc của dư luận liên quan đến những hành vi phạm tội của các băng nhóm hoạt động có tổ chức, có sự tiếp tay với cán bộ công quyền thoái hóa, biến chất.

  nguyen-huu-ngoc-bat-nam-cam-1458122962

Đại tá Ngọc một thời là khắc tinh của những ông trùm giang hồ khét tiếng

Ông tâm sự: “Mỗi một chuyên án đều có sự khác biệt. Mỗi một “trận đánh lớn”, người thực hiện đều có những cảm xúc khác nhau. Cảm xúc con người và cảm xúc về công việc”.

 Ông thừa nhận: “Tôi thua trong vụ án Năm Cam giai đoạn I”. Qua tìm hiểu thì “cái sự thua” của ông, do ông tự nhận ấy là thua trong danh dự và đầy đẳng cấp của cái nghề “biết người, biết ta” và “thua” để rồi thắng chứ không phải, “thua” để thất bại.

Biết là vậy, biết là “thua” trong cái đẳng cấp mà người thắng cũng không bằng nhưng ông vẫn thấy “cái sự đắng cay” của cuộc đời nó vận vào mình. Nó làm cho mình phải nghĩ, phải trăn trở và tư duy thật nhiều.

“Lính” tăng cường thiện chiến

Giọng đục, đều, ông kể: “Thực chất, tài liệu về băng nhóm tội phạm Năm Cam đầu tiên được gửi đến lãnh đạo Đảng, Nhà nước là của Quân báo Quân đội. Tài liệu này được chuyển đến lãnh đạo Bộ Nội vụ – nay là Bộ Công an.

Tài liệu rất sơ sài nhưng phải thừa nhận rằng, “con mắt” của Quân báo phát hiện vấn đề rất đúng, rất chuẩn. Lãnh đạo Bộ giao cho một nhóm cán bộ khác làm chứ không phải tôi.

Đang tiến hành xác minh, đối tượng – tức Năm Cam “thấy động” đã bỏ trốn. Chưa làm được bao nhiêu việc, trong khi lãnh đạo Đảng, Nhà nước cứ hỏi dồn dập vụ đó thế nào?

Hình như vì tình thế cấp bách nên tôi được tăng cường vào làm như một giải pháp tình thế”. Nhiệm vụ cấp trên giao cho tôi là bắt bằng được Năm Cam, lập hồ sơ cải tạo, khai thác mở rộng vụ án…

Quả thật, khi tìm hiểu tài liệu qua các nguồn, qua công tác trinh sát tôi tự hiểu: “Đây là hàng khủng. Nó có những mối quan hệ chằng chịt, dây đồng, dây nhôm rất khó gỡ, khó hiểu”.

Theo thì mình phải tự lần mò từng bước mà đi; tự lượng sức mình để “đánh” vậy. Thế nhưng, việc chuyển hóa tài liệu của trinh sát ra các bằng chứng cụ thể không hề giản đơn. Bằng kinh nghiệm và nhạy cảm nghề nghiệp, ông tự biết, tài liệu nào sử dụng được, tài liệu nào không và có những tài liệu trong chuyên án này, thời điểm đó là không thể giải quyết được.

  cshs-truoc-gi-danh-an-1458273142

Cảnh sát hình sự trước giờ đánh án (ảnh minh họa)

Tôi bất ngờ trước những thông tin úp mở của ông. Nó cứ vòng vo, úp mở thế nào ấy? Sao một “ong thợ” như ông, thẳng tính đến ngang phè, chuyên làm án với cái tâm sáng mà lại vòng vo, tiến lên, lùi xuống như chơi cờ thế của bàn cờ chính trị vậy?

Chắc chắn phải có hàng tá những lý do tế nhị nên ông mới nói vậy. Ông kể rằng, năm 1999 – 2000, khi ông vào TP. Hồ Chí Minh công tác. Qua rất nhiều tuyến khác nhau, cộng với tài liệu có trong tay, ông khẳng định Trương Văn Cam – tức Năm Cam là trùm băng nhóm tội phạm xã hội đen ở Sài thành, có nhiều hành vi vi phạm pháp luật.

Khi đó, thành ủy TP. Hồ Chí Minh đang phát động phong trào 3 giảm. Nhân cơ hội đó, trong một lần trao đổi với một đồng nghiệp cấp trên, bây giờ đã là Tướng, ông nói: “Muốn thực hiện ba giảm tốt thì phải tiêu diệt sự hoạt động của băng nhóm tội phạm do Năm Cam đứng đầu”.

Vừa nói xong, ông bị vị Tướng này mắng xối xả vào mặt: “Cần xem lại lập trường tư tưởng của đồng chí, trong này làm gì có băng nhóm lộng hành.” Vị Tướng này còn mắng một số người bạn của ông, vì cũng nói như ông.

Vì là người nhạy cảm nên ông hiểu được rất nhiều điều sau câu mắng của vị Tướng. Và, từ đó, ông tự phải biết, phải có trách nhiệm với bản thân, với gia đình nên đưa ra tư liệu gì trong bối cảnh này, “chốt” vụ án ở chỗ nào?

“Đặc phái viên của Chính phủ” chỉ “ăn và chơi”

Ông Nam tiến “đánh án” gắn với mác là đặc phái viên của Chính phủ vào Sài thành xác minh đơn tố cáo của quần chúng đối với một số hoạt động mời ám, có dấu hiệu phạm tội của Trương Văn Cam.

Ông ở tại nhà khách của Bộ. Sau khi suy nghĩ kỹ cùng với các thông tin đã tìm hiểu được về quy luật hoạt động của băng nhóm Năm Cam, ông quyết định “phân thân”.

Nếu không ra khỏi phòng thì ở trong uống nước chè đặc, hút thuốc lá. Mùi khói thuốc trong phòng đậm đặc đến mức ám vào da thịt bất kỳ ai bước vào phòng. Còn đã ra khỏi phòng là người bận rộn, chỉ thích chơi hơn thích làm.

Ông kể: “Khi tôi vào, dù đã trốn nhưng hình như Năm Cam vẫn dõi theo tôi. Tôi thể hiện mình là một “thằng” cán bộ thoái hoá, có thể mua được. Tôi sục vào tất cả các nhà hàng, nơi ăn chơi của tập đoàn tội phạm này. Tôi được vợ, con, anh em, đệ tử thân tín của Năm Cam tiếp đón rất nhiệt tình, chu đáo, đưa đi thăm thú các cơ sở làm ăn”.

Ông nói chuyện với người đối diện, mà không, ông tự bạch, tự phân bua với chính mình thì đúng hơn: “Bọn này – tức Năm Cam, nó nghĩ tiền là trên hết, cán bộ nào cũng mua được bằng tiền, bằng gái thì phải? Mà nó nghĩ thế cũng có lý, nên mình thể hiện là con người như vậy.

Đang làm việc – lúc đó người của Năm Cam theo dõi rất sát mọi di biến động của đặc phái viên Chính phủ – hoặc vừa mới làm, tôi gọi điện cho bạn: “Mày đang ở đâu đấy, vào chỗ … đón tao đi Vũng Tàu chơi. Nghe đâu đám gái ở đó được lắm à?” Nói xong là nhanh nhanh, chóng chóng, bỏ việc đi liền.

  sdc10372-1458272877

Ông trùm Năm Cam trước thời điểm bị bắt (ảnh tư liệu)

Lần sau cũng vậy, vừa mới bắt tay vào làm, lại có điện thoại. Tôi nói oang oang: “Đi Côn Đảo chứ gì? Bao giờ về? Được thôi. Có em út đi cùng không? Phải có đấy nhé, nếu không cuộc nhậu mất vui…”.

Tôi nhập vai “thằng” cán bộ biến chất có lẽ thành thục hơn diễn viên, diễn đạt đến độ… Năm Cam bắt đầu “thích”. Tôi bảo với vợ con, anh em, đám đệ tử ruột của Năm Cam khi chúng đưa tôi đến thăm các cơ sở làm ăn của chúng, rằng: “Đơn thư phản ánh việc làm phi pháp của Năm Cam lên đến tận bàn lãnh đạo cao nhất của Đảng và Nhà nước rồi đấy. Bảo Năm Cam gặp tôi, tôi xem giúp được gì, tôi sẽ giúp.”

Khi chưa lộ diện, Năm Cam “thử thách” cán bộ. Ở đời làm gì có chuyện chéo ngoe, trái khoáy như vậy. Tội phạm “thử thách” công an, cán bộ. Thế nhưng, nó vẫn diễn ra và trong những thời điểm nhất định của chuyên án lớn, chúng ta phải chấp nhận điều đó như một thứ ngẫu nhiên của luật chơi trong cuộc truy tìm, bắt tội phạm.

Thế rồi, Năm Cam cho đệ tử đánh tiếng mời tôi đến gặp; Năm Cam gọi điện cho tôi vài lần xin được “diện kiến”. Dù rất muốn, nhưng tôi vẫn đưa ra những lý do hợp lý để hoãn binh, để kiểm tra xem mình có sơ hở gì không, để bố trí công tác trinh sát phù hợp”.

Nhóm điều tra vụ Năm Cam có 5 người. Ông tự kiểm tra tất cả các thông số và thấy rằng, thời cơ bắt Năm Cam đã đến. Song ông băn khoăn, hẹn Năm Cam đến, nhỡ nó cho người khác đến thay thế thì sao?

Bởi tư liệu hình ảnh về Năm Cam quá ít, ngoài cái ảnh đã ố vàng trong tàng thư cách đó vài chục năm cùng với tự dạng và lý lịch do trinh sát biết được cộng lại… thì vẫn là tìm kim đáy biển, nếu như Năm Cam không lộ diện trực tiếp. Đại tá Ngọc một mình bắt Năm Cam như thế nào, độc giả tiếp tục theo dõi ở số báo sau.

93 thoughts on “Vụ án Năm Cam: nhập vai bắt ông trùm – Kỳ 2

 1. I simply want to say I’m very new to blogs and honestly liked this page. Likely I’m going to bookmark your website . You amazingly have good articles. Cheers for sharing with us your webpage.

 2. I have been a yahoo users for some years now. I am only starting to make use of the tools which they provide, one of which being blog posts. I have written a blog and would like to know if my blog posts are being seen by others. If not then does anyone know how I get my blogs posts read..

 3. Pretty section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

 4. you’re in reality a good webmaster. The website loading velocity is amazing. It seems that you are doing any distinctive trick. Furthermore, The contents are masterpiece. you’ve performed a magnificent activity on this subject!

 5. great issues altogether, you simply received a emblem new reader. What could you suggest in regards to your publish that you just made some days in the past? Any positive?

 6. I do believe all of the ideas you have offered in your post. They’re very convincing and can definitely work. Still, the posts are too short for newbies. Could you please lengthen them a bit from next time? Thank you for the post.

 7. I was recommended this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You’re amazing! Thanks!

 8. I will immediately clutch your rss as I can not find your email subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me recognise in order that I could subscribe. Thanks.

 9. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts. After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

 10. I have been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.

 11. I like what you guys are up also. Such intelligent work and reporting! Carry on the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my web site 🙂

 12. apzpdtmbb,Thanks for ones marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you will be a great author.I will always bookmark your blog and will hxemmyrpzil,come back from now on. I want to encourage that you continue your great writing, have a nice afternoon!

 13. fantastic issues altogether, you just won a logo new reader. What might you recommend about your post that you simply made some days ago? Any certain?

 14. miilrnx,A fascinating discussion is definitely worth comment. I do think that you ought to publish more on this topic, it may not be a taboo pygoiugyvyp,subject but generally folks don’t talk about such subjects. To the next! All the best!!

 15. I would like to express my gratitude for your kindness in support of persons that must have assistance with the study. Your special dedication to getting the message throughout ended up being especially good and have surely encouraged some individuals just like me to arrive at their desired goals. Your own useful suggestions indicates so much a person like me and additionally to my mates. Thank you; from each one of us.

 16. I am so happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

 17. It’s really a great and useful piece of info. I am happy that you shared this helpful information with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 18. I wanted to create you this very little note so as to say thanks the moment again for these splendid basics you have documented here. This has been simply generous of people like you to deliver extensively exactly what many of us might have advertised for an electronic book to help with making some dough for themselves, and in particular considering that you might well have tried it if you considered necessary. These basics as well worked to provide a fantastic way to be sure that some people have the same passion just as my own to realize many more with reference to this condition. I think there are millions of more pleasurable times ahead for people who scan through your blog.

 19. Excellent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just extremely wonderful. I really like what you’ve acquired here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it smart. I cant wait to read much more from you. This is really a great website.

 20. Wonderful beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog web site? The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 21. fantastic post, very informative. I’m wondering why the other experts of this sector do not notice this. You should continue your writing. I’m sure, you’ve a great readers’ base already!

 22. Thank you for some other magnificent post. Where else may anyone get that type of info in such an ideal means of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I am at the search for such info.

 23. It¡¦s really a great and useful piece of information. I am glad that you shared this helpful info with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 24. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how could we communicate?

 25. Excellent post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Very useful info specifically the last part 🙂 I care for such info a lot. I was looking for this particular information for a very long time. Thank you and good luck.

 26. Great remarkable things here. I¡¦m very happy to look your post. Thanks so much and i am taking a look forward to contact you. Will you kindly drop me a e-mail?

 27. Good ¡V I should definitely pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, site theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 28. I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Carry on the excellent works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my web site 🙂

 29. shyfsmxk Yeezy,This website truly has alll of the information and facts I wanted about this subject and didn?t know who to ask.

 30. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such great info being shared freely out there.

 31. Hi there, You have done an excellent job. I will certainly digg it and personally recommend to my friends. I’m sure they will be benefited from this web site.

 32. I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this website. Thanks , I¡¦ll try and check back more frequently. How frequently you update your site?

 33. certainly like your web-site however you need to check the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I to find it very troublesome to inform the truth nevertheless I¡¦ll certainly come again again.

 34. You can definitely see your expertise in the paintings you write. The world hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe. All the time go after your heart.

 35. What i don’t realize is in fact how you’re now not actually a lot more well-preferred than you may be now. You’re so intelligent. You understand thus considerably relating to this matter, produced me for my part consider it from a lot of varied angles. Its like men and women are not involved except it¡¦s something to accomplish with Lady gaga! Your personal stuffs outstanding. At all times care for it up!

 36. According to people familiar with the matter, Apple Music’s US subscription fee has surpassed Spotify, and this change has made the two music competitors’ global competition for users. Apple’s streaming music service is growing faster in the world’s largest music market than its Swedish competitors, with a monthly growth rate of about 2.6% to 3%, while Spotify’s users are growing at a rate of 1.5% to 2% per month.

 37. They have to be desperate to reestablish the identity they have forged over the vast majority of Steve Kerr’s five-year run as head coach. Talented, skilled, smart, unified and ruthless.

 38. Earlier this week, President Trump met with Twitter chief executive Jack Dorsey in the Oval Office. While the meeting was supposed to be about the social media network’s efforts to fight opioid abuse, the Washington Post reported that a significant portion of the meeting focused on Trump’s concerns that Twitter has quietly and deliberately limited or removed some of his followers.

 39. Great post and straight to the point. I don’t know if this is in fact the best place to ask but do you people have any thoughts on where to employ some professional writers? Thank you 🙂

 40. You could definitely see your expertise within the work you
  write. The sector hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to mention how they believe.
  At all times go after your heart.

 41. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this website. I’m hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing skills has inspired me to get my own blog now. Actually the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a good example of it.

 42. The same people who want to restrict the right to keep and bear arms of law-abiding citizens believe the Boston Marathon bomber should be given the right to vote on death row, Pence said, drawing boos from the crowd. I got news for you, Bernie: Not on our watch! Violent convicted felons, murderers, and terrorists should never be given the right to vote in prison — not now, not ever.

 43. I go to see each day a few web sites and sites to read posts,
  except this website offers feature based
  writing.

 44. Hello there, I found your web site by means of Google while looking for a related topic, your web site came up, it appears to be like good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 45. Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely
  smartly written article. I will be sure to bookmark it and return to learn more of your useful information. Thanks
  for the post. I will definitely return.

 46. I just could not go away your web site prior to suggesting that I extremely enjoyed the standard information an individual supply for your guests? Is going to be back incessantly in order to investigate cross-check new posts

 47. Traditionally,Jordan both professional and collegiate teams are invited to celebrate with the President at the White House after winning a championship. Under the Trump administration,Jordan however,Jordan this has not always been the case. Several teams,Jordan both collegiate and professional,Jordan Jordan have either declined invitations or have not been invited at all.

 48. Pretty section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that
  I get actually enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently fast.

 49. I was suggested this website by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my problem.
  You’re incredible! Thanks!

 50. Hey! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform
  are you using for this site? I’m getting tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m
  looking at options for another platform. I would be fantastic if you could
  point me in the direction of a good platform.

 51. You are so awesome! I do not think I’ve truly read anything like that before.
  So great to discover someone with unique thoughts on this issue.
  Really.. many thanks for starting this up. This site is one thing that is needed on the internet,
  someone with some originality!

 52. I have been exploring for a bit for any high quality articles or
  blog posts in this kind of space . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site.

  Reading this info So i am glad to express that I’ve a very just right uncanny feeling I
  came upon just what I needed. I such a lot surely will make certain to don?t overlook this site and provides it a glance regularly.

 53. Hello, Neat post. There’s a problem with your site in internet explorer, might check this¡K IE still is the marketplace leader and a huge portion of other folks will pass over your great writing due to this problem.

 54. Oh my goodness! Incredible article dude! Many thanks, However I am experiencing problems with your RSS. I don’t know why I can’t subscribe to it. Is there anybody getting similar RSS problems? Anyone that knows the solution can you kindly respond? Thanx.

Comments are closed.