Tin Pales: trùm giang hồ bị bắt với chân dài trên giường – Kỳ 1

Giữa những ngày nắng nóng đến bức bối của thời tiết Hà thành lại có đôi ngày gió mùa về. Thời tiết mát mẻ, người ta cũng mềm mại, dịu dàng, thong thả hơn. Khi người ta không còn hối hả trốn chạy cái nóng để trở về phòng mát nhân tạo thì tôi ngồi nghe ông kể chuyện nghề, chuyện đời.

Đại tá Nguyễn Hữu Ngọc, Cục cảnh sát hình sự chính là người trực tiếp bắt hàng loạt ông trùm giang hồ nổi tiếng khuynh đảo một thời như Tin Pales (Khánh Hòa), Năm Cam (TP. Hồ Chí Minh) và Khánh Trắng (Hà Nội).

Ngồi trước mặt tôi là người đàn ông có gương mặt nhàu nát nhưng ma mị vô cùng. Tóc bạc, răng xỉn vì hút quá nhiều thuốc lá. Người gầy nhẳng, trán cao, miệng rộng…

Theo ngôn ngữ của dân hoạt động ngầm thì ông đã “rửa tay, gác kiếm”, sau những năm tháng “nặng nợ” với đời, u uẩn với nghiệp, đeo đẳng với nghề. Hồi ức của ông về những “trận đánh” lớn – chuyên án lớn và những kinh nghiệm tự mình rút ra, ông mong cán bộ trẻ phát huy.

 “Vào trận” phá đường dây phạm tội có tổ chức do Phạm Chí Tin ở Khánh Hòa đem đến cho ông nhiều cảm xúc khác nhau. Ông kể, biệt danh Tin Pales được giải thích là: Bố Tin là cán bộ ngành ngoại giao ở đất nước Palestine.

Tin được sinh ra ở đất nước bên dải Gaza đầy tiếng súng, nhiều mùi khói thuốc súng nên gọi là Tin Pales. Cuối những năm 80 và đầu những năm 90 của thế kỷ trước, Tin đã từng nổi tiếng ở Hà thành vì “bề dày thành tích”, với 3 lần “Cố ý gây thương tích” liên tiếp nhau và cũng vào tù, ra khám gối nhau. Lần cuối cùng Tin phạm tội ở Hà Nội, bị bắt là ngày 23/2/1982.

“Ngựa quen đường cũ”

Sau khi mãn hạn tù, Tin chuyển hoạt động vào Nha Trang, Khánh Hòa. Tại đây, Tin thu nạp đệ tử và hoạt động phạm pháp với mức độ ngày càng gia tăng, tính chất nguy hiểm, trắng trợn theo kiểu “coi trời bằng vung”.

Tin chỉ đạo đám đệ tử gây ra hàng loạt vụ cố ý gây thương tích; cướp tài sản; tàng trữ và sử dụng vũ khí quân dụng trái phép; bắt cóc, tống tiền; chiếm đoạt tài sản công dân…

   hute-chien-1458122875

Nhóm giang hồ lộng hành.

Đỉnh điểm cho sự hoang mang, có thể cả hoảng loạn nữa của người dân địa phương là vụ Tin chỉ đạo đàn em chém công an vũ trang. Đã vậy, tất cả những vụ án do băng nhóm của Tin gây ra đều được thực hiện bài bản, rất ít đầu mối để điều tra, không có nhân chứng, dù có người nhìn thấy, có người biết rõ.

Địa phương không xử lý được. Đơn thư tố cáo “bay” ra Trung ương.

Nội dung đơn tố cáo rằng: Trong cái nhà hàng tại 62 Trần Phú, Nha Trang, Khánh Hòa này có rất nhiều hoạt động mờ ám, là nơi tụ tập, đàm điếm, chơi bời… của một băng nhóm tội phạm xã hội đen có tổ chức.

Giọng trầm, đục pha chút khê của người có bề dày nghiện thuốc lá và nước trà đặc, ông nói: “Khi làm vụ này, tiếp xúc với hồ sơ, với thực tế mới thấy thương công an địa phương, mới hiểu được những vướng mắc, khó khăn của họ để mà cảm thông. Tôi rời Hà Nội vào Nha Trang mà lòng nặng trĩu những nỗi niềm.

Đang đường đường là một chiến sỹ công an lực lượng vũ trang chính quy, hiện đại, trong giây lát đã trở thành một kẻ du thủ, du thực, một thằng khách dặt dẹo vào ở tại cái tổ hợp nhà hàng, khách sạn của Tin ở 62 Trần Phú”.

   nguyen-huu-ngoc-bat-nam-cam-1458122962

Đại tá Nguyễn Hữu Ngọc.

“Thời trai trẻ, tôi cũng đẹp trai, phong độ đấy chứ” – nói rồi ông cười. Tiếng cười rất đanh nhưng đầy ma mị theo làn khói thuốc lá trắng đục, mờ ảo.

Bị bắt khi đang ôm người đẹp

Là “thằng khách” dặt dẹo nhiều ngày, ngay tại sào huyệt của bọn tội phạm, ông đã tìm ra nhiều manh mối vụ việc, biết được cách thức hoạt động phạm tội của chúng.

Ông ở tại 62 Trần Phú đến mức đệ tử thân tín của Tin “nhẵn mặt”, từ trò chuyện, hỏi han, rồi lại đến đùa cợt.

Theo ông, tài liệu trinh sát đã đủ cơ sở để bắt Tin Pales mà “điểm nhấn” để “chốt hạ” là vụ Tin chỉ đạo đàn em đi ô tô từ Khánh Hòa ra Vũng Tàu bắt cóc công dân trái pháp luật. Đây là vụ mở đầu.

Ông diễn giải: “Cái lý” của thằng trùm xã hội đen khi bắt nạn nhân đơn giản lắm, chỉ vì nợ tiền trong quá trình làm ăn từ thời còn đi lao động ở Liên Xô (cũ).

  chan-dai-va-giang-ho-1458124637

Tin Pales và thú vui chân dài (minh họa)

Đội hình bắt Tin “bay” từ Hà Nội vào Khánh Hòa thực thi nhiệm vụ. Trước hôm bắt Tin một ngày, ông chuyển phòng ở từ tầng 2 xuống tầng 1 để thuận lợi cho công tác trinh sát và hoạt động nghiệp vụ.

Ban chuyên án thống nhất phương án là trong đánh ra, ngoài đánh vào. Đúng giờ đã định của ngày 8/9/1994, chưa thấy lực lượng tăng cường vào, ông và một trinh sát nữa chờ thêm vài phút.

Ông và trinh sát ra ngoài, vẫn chưa thấy lực lượng vào hỗ trợ, nhìn thấy Nguyễn Trọng Huấn – một kẻ thân tín, trung thành với Tin, hỏi: “Đại ca” của mày – tức Tin, đang ở đâu?” Huấn trả lời: “Từ đêm đến sáng, em chưa nhìn thấy. Bác hỏi anh Tin có chuyện gì?”.

Vừa hỏi, ông và trinh sát đi cùng vừa dồn Huấn vào cửa phòng của 2 người, bẻ ngoặt tay Huấn ra sau, tra còng số 8 vào. Huấn ngỡ ngàng không hiểu chuyện gì xảy ra với mình, nhìn ông rồi nói: “Bác cứ đùa em”.

Ông nghiêm mặt: “Tôi không đùa, tôi đang thực thi nhiệm vụ”. Nói xong, ông bảo trinh sát dúi Huấn vào phòng, chốt cửa, đi ra ngoài. Khi đó, lực lượng hỗ trợ đã bắt đầu vào đến nơi.

Ông ra phòng lễ tân, tháo hệ thống điện, điện thoại nhằm cắt đứt liên lạc. Rồi ông mở cửa vào phòng của Tin. Lúc này Tin đang nằm ôm người đẹp.

Ngay lập tức, “nòng súng của tôi nằm gọn trong miệng của Tin để uy hiếp, ròi khoá tay y lại. Sau đó, tôi lấy máy ảnh mang theo trong người, chụp” – ông cho biết.

Quả thật, tình tiết này giống phim hành động của Mỹ nhưng lại có thật trong quá trình đấu tranh trấn áp tội phạm có tổ chức ở Việt Nam.

Khai thông nhiều vụ án đã “tắc”

Tin Pales bị chuyển ra Hà Nội để khai thác. Bắt Tin xong, một chồng, một đống hồ sơ các vụ án, vụ việc liên quan đến Tin… nhiều đến mức, không phải người trong nghề được nhìn, chắc sẽ ngất.

Khép trang hồ sơ cuối cùng sau những lần giở, ông phát hiện có sự trùng hợp, giống nhau đến khuôn đúc của thủ đoạn, số lượng đối tượng phạm tội, vũ khí gây án, cách tấn công và vết tích để lại trên người bị hại của những vụ án do băng nhóm của Tin gây ra.

Ông đã bàn với công an địa phương xác minh từng việc, vấn đề mấu chốt, tự ông phải trực tiếp đi xác minh, gặp nhân chứng. Lời khai của họ là mấu chốt để mở rộng vụ án.

Ông phân trần: Liên quan đến Tin, có 2 tên tội phạm khác đều tên là Dũng là Việt Dũng và Dũng “đầu bò”. Khi bắt Tin thì Việt Dũng đang ở đó. Vì không có đầy đủ chứng cứ, dù biết nó là một mắt xích, có liên quan đến các vụ phạm pháp của tổ chức Tin Pales… nhưng chưa thể bắt được Việt Dũng.

“Thấy động”, Việt Dũng biến mất dạng. Sau khi xử lý các thông tin, ông bàn với công an địa phương, khai thác đối tượng với tốc độ “chóng mặt”, ban chuyên án đã cử 5 mũi trinh sát thực thi nhiệm vụ.

Bắt được Việt Dũng và nhiều đối tượng khác trong một ngày. Trong khi đó, ở ngoài bắc, có tới 4, 5 lực lượng khác nhau truy tìm để bắt Dũng mà không được.

   chan-dai-giang-ho-1233456-1458124382

Tin Pales bị bắt khi đang mặn nồng với chân dài (ảnh minh họa)

Sự kiện này đã làm trấn động dư luận Khánh Hòa. Sau khi xác minh, thu thập chứng cứ, ông bàn với địa phương bắt Dũng “đầu bò” để khai thác kết hợp.

Bởi lời khai của Dũng “đầu bò” và tài liệu mới thu thập và có trong hồ sơ, đã đề nghị công an địa phương ra lệnh bắt hơn chục tên trong một đêm.

Người ta điện về Bộ, nói rằng: “Trong cái thị xã bé nhỏ, dân cư không đông, chỉ một buổi sáng, công an “quét” đến mười mấy người vào khám, làm gì chẳng rung động, hỗn mang lòng người”.

Bắt Tin và Dũng “đầu bò” xong đã khai thông được hàng loạt vụ án “bị thối” trước đó vì thiếu đầu mối, thiếu nhân chứng…Trong số hơn chục tên bị bắt, sau 3 ngày tạm giữ để khai thác đã đủ chúng cứ khởi tố vụ án, bị can và tạm giam.

Có 2 tên được thả về để xác minh thêm. Và, thế là đã khai thông hơi chục vụ án “cố ý gây thương tích” trước đó do Tin cùng đồng bọn thực hiện “bị thối”.

Tổng hợp tất cả hình phạt của các tội như cướp tài sản công dân, cố ý gây thương tích, tàng trữ và sử dụng vũ khí quân dụng trái phép, bắt cóc tống tiền và cướp tài sản, Phạm Chí Tin – Tin Pales nhận 49 năm tù. Vì khung phạt tù có thời hạn cao nhất, theo quy định của luật là 20 năm tù nên Tin Pales chỉ phải chịu tổng mức hình phạt là 20 năm tù giam.

374 thoughts on “Tin Pales: trùm giang hồ bị bắt với chân dài trên giường – Kỳ 1

 1. I just want to mention I am new to blogging and site-building and absolutely loved you’re page. Almost certainly I’m going to bookmark your website . You absolutely come with great stories. Thank you for sharing your website page.

 2. i buy a domain and host and as subdomain i have a choice to creat a blog. i love to do it but i completely dazed!!! can anyone help me to make it right?. I buy a domain and host and as subdomain i have a choice to creat a blog. i love to do it but i completely dazed!!! can anyone help me to make it right? . my problem IS that i don’t know what to do! . i use plesk, and there ( in my httpdocs ) i have a folder named BLOG, in there i have my first page! its firs page ( my blog page) told me that put your theme here, my problem is… what theme? it support php too. the problem is that and that’s compeletly complex!.

 3. Thanks , I’ve just been searching for information approximately this topic for a long time and yours is the best I have came upon till now. But, what about the conclusion? Are you sure in regards to the source?

 4. I’ve been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.

 5. Whats Happening i’m new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely useful and it has helped me out loads. I hope to contribute & aid different customers like its helped me. Great job.

 6. I’ve been surfing online greater than three hours today, but I by no means discovered any fascinating article like yours. It is lovely worth enough for me. Personally, if all site owners and bloggers made just right content material as you probably did, the web shall be a lot more helpful than ever before.

 7. Thank you for sharing superb informations. Your site is very cool. I am impressed by the details that you have on this blog. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found just the info I already searched all over the place and simply couldn’t come across. What an ideal website.

 8. hello there and thank you for your info – I’ve definitely picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical points using this web site, as I experienced to reload the site a lot of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your quality score if ads and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my e-mail and could look out for a lot more of your respective fascinating content. Ensure that you update this again soon..

 9. Wow! Thank you! I continuously wanted to write on my site something like that. Can I take a fragment of your post to my site?

 10. Thanks , I’ve recently been looking for information about this subject for ages and yours is the best I’ve came upon till now. However, what in regards to the conclusion? Are you positive about the supply?

 11. hey there and thank you for your info – I’ve certainly picked up something new from right here. I did however expertise some technical points using this website, since I experienced to reload the website a lot of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage your high quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my email and could look out for much more of your respective interesting content. Make sure you update this again soon..

 12. Thank you for another wonderful post. Where else may anyone get that kind of info in such a perfect method of writing? I have a presentation next week, and I’m at the look for such info.

 13. Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is excellent, let alone the content!

 14. Thanks so much for giving everyone an exceptionally brilliant chance to read in detail from this website. It can be very pleasing and also full of a great time for me and my office fellow workers to visit your website not less than thrice per week to study the latest guidance you will have. And indeed, I’m certainly fascinated concerning the unique tips you serve. Selected 3 points in this post are easily the most effective we have ever had.

 15. I precisely needed to appreciate you once again. I am not sure the things I would’ve handled without the type of aspects provided by you about my topic. Previously it was a fearsome case in my circumstances, however , observing the specialized technique you processed it made me to leap over contentment. I’m happier for this guidance and wish you recognize what a powerful job you are doing instructing people today all through your webblog. I know that you have never met any of us.

 16. Keep up the excellent piece of work, I read few blog posts on this website and I think that your web blog is really interesting and contains bands of fantastic information.

 17. When I originally left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now every time a comment is added I receive four emails with the exact same comment. There has to be a means you can remove me from that service? Many thanks!

 18. I precisely had to say thanks once again. I do not know the things that I could possibly have taken care of without the tips contributed by you regarding this area of interest. It had become a traumatic circumstance in my view, nevertheless viewing a new skilled form you processed it forced me to leap with happiness. I am grateful for the service and as well , hope you really know what an amazing job your are providing teaching the rest using a site. Most probably you haven’t come across any of us.

 19. I just want to tell you that I am just new to blogging and site-building and truly liked you’re website. Very likely I’m going to bookmark your site . You actually come with awesome stories. Regards for sharing your website.

 20. I do agree with all of the ideas you’ve offered for your post. They are really convincing and will definitely work. Still, the posts are too quick for novices. May you please prolong them a bit from subsequent time? Thanks for the post.

 21. Hi there, You have done a fantastic job. I will definitely digg it and personally recommend to my friends. I’m confident they will be benefited from this web site.

 22. Thanks for the points you have provided here. Yet another thing I would like to say is that personal computer memory demands generally rise along with other advances in the technologies. For instance, whenever new generations of cpus are introduced to the market, there is usually a corresponding increase in the size calls for of both the computer system memory plus hard drive room. This is because software program operated simply by these processor chips will inevitably boost in power to benefit from the new know-how.

 23. My brother suggested I might like this web site. He was entirely right. This post truly made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!

 24. I must point out my passion for your generosity in support of those who really need help with in this issue. Your personal commitment to getting the solution throughout came to be extremely advantageous and have continually empowered most people just like me to arrive at their dreams. Your useful recommendations entails this much to me and especially to my office workers. With thanks; from all of us.

 25. I have a new filming and editing businesses in which I run.. Its not a big popular job so I want to advertise it by creating a web site. How do I start a website thats not too expensive and its easy to use?.

 26. wrfekrucu Adidas Yeezy,If you are going for best contents like I do, just go to see this web page daily because it offers quality contents, thanks!

 27. I ‘d like to have the ability to label blog sites I like and also have them show on my internet site. Any type of pointers on the best course to handle this. Any input would certainly be useful.

 28. Simply got a Blog writer account, it works great, but how do I locate different customers blog sites I like with search. I bear in mind there is a means, but I am not seeing it now. Thanks for your assistance.

 29. This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 30. Good web site! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I am wondering how I might be notified whenever a new post has been made. I’ve subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a great day!

 31. Hello, you used to write excellent, but the last several posts have been kinda boring¡K I miss your great writings. Past several posts are just a little bit out of track! come on!

 32. naturally like your website but you have to take a look at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very bothersome to tell the truth nevertheless I¡¦ll definitely come back again.

 33. the Swedish company filed an antitrust lawsuit in Europe, claiming that Apple abused its control over the App Store and made an offer to promote Apple’s services. Apple denied the allegation.

 34. I’m no longer positive where you are getting your
  information, however great topic. I needs to spend some time studying much
  more or understanding more. Thanks for magnificent information I
  used to be searching for this information for my mission.

 35. Oh my goodness! Amazing article dude! Thanks, However I am having difficulties with your RSS.
  I don’t understand the reason why I can’t join it. Is there anybody else having the same RSS issues?
  Anyone who knows the answer will you kindly respond? Thanks!!

 36. Fantastic beat ! I would like to apprentice while
  you amend your web site, how could i subscribe for a blog web site?
  The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast
  provided bright clear concept

 37. Whats up are using WordPress for your site platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to
  get started and set up my own. Do you need
  any html coding expertise to make your own blog?
  Any help would be greatly appreciated!

 38. Hello! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where
  I could find a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one?
  Thanks a lot!

 39. For newest information you have to pay a visit world-wide-web and on internet I found
  this web page as a finest web site for latest updates.

 40. Hey there, I think your blog might be having browser compatibility
  issues. When I look at your website in Ie, it looks fine but when opening
  in Internet Explorer, it has some overlapping. I just wanted to
  give you a quick heads up! Other then that, awesome blog!

 41. Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging
  for? you make blogging look easy. The overall look of your
  website is fantastic, let alone the content!

 42. Great beat ! I wish to apprentice while you amend your website,
  how could i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal.
  I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 43. This design is steller! You definitely know how to
  keep a reader entertained. Between your wit and your
  videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job.

  I really enjoyed what you had to say, and more
  than that, how you presented it. Too cool!

 44. I’m really enjoying the theme/design of your web site.

  Do you ever run into any internet browser compatibility issues?
  A number of my blog audience have complained
  about my website not operating correctly in Explorer but looks great in Chrome.
  Do you have any solutions to help fix this issue?

 45. Currently it sounds like Drupal is the preferred blogging platform out there right
  now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 46. Hello! This is kind of off topic but I need some help from
  an established blog. Is it difficult to set up your own blog?

  I’m not very techincal but I can figure things out pretty quick.
  I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to start.
  Do you have any ideas or suggestions? Thank you

 47. Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News.
  Do you have any tips on how to get listed
  in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Thanks

 48. Simply want to say your article is as astonishing. The clarity on your
  put up is just nice and i can suppose you’re a professional on this subject.
  Well with your permission let me to snatch your feed to stay updated with impending post.
  Thanks one million and please continue the enjoyable work.

 49. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the
  book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message
  home a bit, but instead of that, this is excellent blog.
  A fantastic read. I’ll definitely be back.

 50. I’m curious to find out what blog platform you happen to be using?
  I’m having some minor security issues with my latest blog and
  I would like to find something more secure.

  Do you have any suggestions?

 51. Please let me know if you’re looking for a writer for your weblog.
  You have some really great articles and I think I would be
  a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d
  love to write some material for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please shoot me an e-mail if interested.
  Cheers!

 52. Hi, i believe that i noticed you visited my blog thus i came to go back the choose?.I am attempting to to find issues to improve my website!I suppose its adequate to use a few of your concepts!!

 53. This is not a crazy idea in my opinion. We may enter the end of the ten-year bull market, we The volatility seen in the past six months is very different from the past 10 years.” Earlier this week,

 54. Hello there! This post could not be written any better! Reading this post reminds me of
  my previous room mate! He always kept chatting about this.
  I will forward this post to him. Pretty sure he will have a good read.
  Thanks for sharing!

 55. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was curious what all is required
  to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very internet savvy so I’m not 100% certain. Any tips or advice would be greatly appreciated.
  Cheers

 56. Hello my friend! I want to say that this
  article is amazing, nice written and come with approximately all important infos.
  I’d like to see extra posts like this .

 57. Amazing blog! Is your theme custom made or did you download
  it from somewhere? A design like yours with a few simple tweeks would really make
  my blog stand out. Please let me know where you got your design. Bless you

 58. This is a really good tip particularly to those fresh to the
  blogosphere. Short but very accurate information… Appreciate your sharing this one.
  A must read article!

 59. I every time used to read piece of writing in news papers but now as
  I am a user of internet thus from now I am using net for content, thanks to web.

 60. Hello there! This is kind of off topic but I need some advice from an established blog.
  Is it tough to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out pretty
  quick. I’m thinking about making my own but I’m not sure where
  to begin. Do you have any points or suggestions? With thanks

 61. Thanks a bunch for sharing this with all of
  us you actually recognise what you are speaking approximately!
  Bookmarked. Kindly also visit my website =).
  We can have a hyperlink alternate contract among us

 62. I was suggested this website by my cousin. I’m not sure whether this
  post is written by him as no one else know such detailed about my difficulty.
  You are amazing! Thanks!

 63. Hello! Would you mind if I share your blog
  with my myspace group? There’s a lot of folks that I think would really appreciate your content.
  Please let me know. Thanks

 64. Everyone loves what you guys are up too. This sort of clever work and coverage!
  Keep up the good works guys I’ve you guys to my blogroll.

 65. Gartner (NYSE: IT), a US information technology research and consulting firm, recently released a report on the technology of blockchain cloud services provided by six global cloud computing vendors, including Alibaba Cloud, Amazon, Google, IBM, Microsoft, and Oracle. Evaluation.

 66. That is very attention-grabbing, You’re a very professional blogger.
  I’ve joined your rss feed and look forward to in search of extra
  of your magnificent post. Also, I’ve shared your site in my social networks

 67. Hello! I could have sworn I’ve been to this blog before but after checking through some of the post I realized
  it’s new to me. Anyways, I’m definitely happy I found it and I’ll be book-marking and checking back frequently!

 68. I was recommended this web site by way of my cousin. I’m now not positive
  whether or not this submit is written by means of him as no one else know such unique approximately my trouble.

  You’re wonderful! Thank you!

 69. Hmm is anyone else experiencing problems with the images on this blog loading?
  I’m trying to determine if its a problem on my end or if it’s the blog.

  Any feed-back would be greatly appreciated.

 70. I’m not sure where you are getting your info,
  but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more.

  Thanks for wonderful information I was looking for this information for my mission.

 71. Unquestionably believe that which you stated.
  Your favorite justification appeared to be on the
  net the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries
  that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

 72. My spouse and I stumbled over here from a different
  page and thought I might as well check things out.
  I like what I see so now i am following you. Look
  forward to finding out about your web page again.

 73. Hello, i believe that i saw you visited my website thus i got here to go back the
  prefer?.I’m attempting to to find things to improve my site!I
  suppose its good enough to use some of your ideas!!

 74. This is very interesting, You are a very skilled blogger.
  I have joined your rss feed and look forward to seeking more
  of your fantastic post. Also, I’ve shared your
  web site in my social networks!

 75. Ahaa, its pleasant dialogue concerning this article
  here at this web site, I have read all that, so at this
  time me also commenting here.

 76. If you would like to improve your familiarity just keep visiting this web site and
  be updated with the latest information posted here.

 77. Does your site have a contact page? I’m having trouble locating it but,
  I’d like to send you an email. I’ve got some creative ideas for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great website and I look forward to seeing it improve over
  time.

 78. I’m very happy to discover this page. I need to to thank you for ones time for this fantastic read!!
  I definitely appreciated every bit of it and I have you bookmarked to see
  new information in your site.

 79. Thanks for the marvelous posting! I quite enjoyed reading it,
  you happen to be a great author.I will always bookmark your blog and
  will eventually come back from now on. I want to encourage continue your
  great job, have a nice holiday weekend!

 80. Terrific article! That is the kind of info that should be shared around the net.

  Disgrace on the seek engines for no longer positioning this publish higher!
  Come on over and talk over with my site . Thank you =)

 81. It’s perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy.

  I’ve read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or
  suggestions. Maybe you could write next articles referring to this article.
  I want to read even more things about it!

 82. Right here is the perfect webpage for anyone who wants to find out about this topic.

  You know a whole lot its almost hard to argue with you (not that I personally will need to…HaHa).
  You certainly put a fresh spin on a subject that has been written about for a long time.
  Excellent stuff, just great!

 83. Hello, i read your blog from time to time and i own a similar
  one and i was just wondering if you get a lot of spam responses?
  If so how do you reduce it, any plugin or
  anything you can recommend? I get so much lately it’s driving me crazy so any support is very much appreciated.

 84. If you wish for to grow your familiarity simply keep visiting this web site and be
  updated with the most up-to-date information posted here.

 85. Howdy very cool blog!! Guy .. Beautiful .. Wonderful ..
  I’ll bookmark your web site and take the feeds additionally?
  I am happy to seek out a lot of useful info right here
  in the publish, we need work out extra techniques on this regard, thanks for sharing.
  . . . . .

 86. Having read this I believed it was extremely enlightening.
  I appreciate you spending some time and energy to put this article
  together. I once again find myself spending a lot of time both reading and posting
  comments. But so what, it was still worth it!

 87. An outstanding share! I’ve just forwarded this onto a colleague who was doing a
  little research on this. And he in fact bought me lunch due to the fact that I discovered
  it for him… lol. So let me reword this….

  Thanks for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to discuss this topic
  here on your internet site.

 88. I’ll immediately grab your rss as I can not in finding your e-mail subscription link or e-newsletter service.
  Do you have any? Kindly allow me realize in order that I may just subscribe.
  Thanks.

 89. Good post. I learn something new and challenging on sites I
  stumbleupon everyday. It will always be useful to read content
  from other authors and use a little something from other sites.

 90. I’m really impressed together with your writing
  skills as neatly as with the format on your blog.

  Is that this a paid subject or did you modify it your self?
  Anyway stay up the excellent quality writing, it’s uncommon to peer a great
  blog like this one these days..

 91. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew
  of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some
  time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly
  enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 92. Amazing! This blog looks just like my old one! It’s on a entirely different subject but it has pretty much the same page layout and design. Superb choice of colors!

 93. Heya fantastic blog! Does running a blog like this
  require a large amount of work? I’ve virtually no expertise in programming but
  I had been hoping to start my own blog in the near future.

  Anyhow, if you have any recommendations or techniques for new blog owners please share.
  I understand this is off topic however I just needed to ask.
  Cheers!

 94. I like the valuable info you provide in your articles.

  I will bookmark your blog and take a look at again right here regularly.
  I’m somewhat certain I’ll be informed many new stuff right right here!
  Good luck for the following!

 95. You’ve made some really good points there. I looked
  on the internet to learn more about the issue and found most people will go along with your views on this site.

 96. An impressive share! I’ve just forwarded
  this onto a co-worker who was doing a little research on this.

  And he actually ordered me dinner due to the fact that I stumbled upon it for him…
  lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!! But yeah, thanx for spending the time
  to talk about this subject here on your web page.

 97. I was curious if you ever considered changing the layout of your site?
  Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so people
  could connect with it better. Youve got an awful lot of
  text for only having one or 2 images. Maybe you
  could space it out better?

 98. Good day very cool blog!! Guy .. Beautiful ..
  Wonderful .. I will bookmark your web site and take the feeds also?
  I am glad to find numerous useful info right here within the post, we
  want develop extra strategies in this regard, thanks for sharing.
  . . . . .

 99. Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing
  this post and the rest of the site is also really good.

 100. Great web site you’ve got here.. It’s difficult to
  find high-quality writing like yours these days. I seriously
  appreciate individuals like you! Take care!!

 101. Hi are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but
  I’m trying to get started and set up my own. Do you require any coding
  expertise to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 102. I feel this is among the such a lot vital info for
  me. And i’m happy reading your article. However should statement on some normal things,
  The website taste is wonderful, the articles is in point of fact great : D.
  Good task, cheers

 103. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to
  do it for you? Plz answer back as I’m looking to design my own blog and would like to find
  out where u got this from. cheers

 104. When someone writes an paragraph he/she maintains the
  plan of a user in his/her mind that how a user can be aware of it.
  Therefore that’s why this article is outstdanding.
  Thanks!

 105. Good day very cool web site!! Guy .. Beautiful
  .. Superb .. I’ll bookmark your blog and take the feeds also?
  I am happy to find numerous useful information here in the submit, we want work
  out more strategies on this regard, thank you for sharing.
  . . . . .

 106. My programmer is trying to convince me to
  move to .net from PHP. I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on numerous websites for about a year and am concerned about switching to another platform.
  I have heard fantastic things about blogengine.net.
  Is there a way I can import all my wordpress posts into it?
  Any help would be really appreciated!

 107. I’m really inspired along with your writing skills as smartly as with the format on your blog.
  Is that this a paid subject matter or did
  you customize it your self? Either way keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one these days..

 108. You actually make it seem so easy together with your presentation however I to find this matter to be really something which I feel I would by no means understand.
  It sort of feels too complex and extremely broad for me.
  I’m taking a look ahead to your next submit, I will attempt
  to get the hold of it!

 109. magnificent post, very informative. I’m wondering why the other experts of
  this sector do not notice this. You should continue your writing.
  I’m sure, you’ve a huge readers’ base already!

 110. Good day! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew where
  I could get a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one?

  Thanks a lot!

 111. I was pretty pleased to find this page. I want to to thank you for
  your time due to this fantastic read!! I definitely appreciated every little bit of
  it and I have you book marked to see new stuff in your site.

 112. I do agree with all the concepts you’ve presented in your post.
  They’re really convincing and can definitely work.
  Still, the posts are too quick for newbies. May you please extend them a little
  from next time? Thank you for the post.

 113. Excellent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely fantastic.
  I really like what you have acquired here, really like what you’re stating and the way in which you say it.

  You make it enjoyable and you still care for to keep it wise.

  I can not wait to read much more from you. This is really a
  tremendous web site.

 114. Very good website you have here but I was curious if you knew of any message boards that cover
  the same topics discussed here? I’d really love to be a part of community where I
  can get opinions from other experienced individuals that
  share the same interest. If you have any recommendations, please let me know.

  Kudos!

 115. Howdy, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if you get
  a lot of spam comments? If so how do you prevent it,
  any plugin or anything you can recommend? I get so much lately it’s
  driving me insane so any assistance is very much appreciated.

 116. It’s very effortless to find out any topic on net as compared to textbooks, as I found this article at this web page.

 117. Someone necessarily lend a hand to make critically
  articles I would state. That is the first time I frequented your web page and to this point?

  I surprised with the research you made to create this particular post incredible.
  Wonderful process!

 118. Nice post. I learn something totally new and challenging on websites I stumbleupon every day.
  It will always be useful to read through articles
  from other writers and practice something from their web sites.

 119. Have you ever considered writing an e-book or guest authoring on other blogs?
  I have a blog based on the same ideas you discuss and would really like to have you share some stories/information. I know my viewers would value your work.
  If you are even remotely interested, feel free to shoot me an email.

 120. You’re so interesting! I don’t believe I have read through something like this before.

  So nice to find somebody with some unique thoughts
  on this topic. Really.. thanks for starting this up. This site is one
  thing that is required on the internet, someone with a little originality!

 121. Does your website have a contact page? I’m having
  problems locating it but, I’d like to shoot you an e-mail.
  I’ve got some recommendations for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great site and I look forward to seeing it improve over time.

 122. Howdy this is somewhat of off topic but I was wondering if blogs use
  WYSIWYG editors or if you have to manually code with
  HTML. I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get guidance
  from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

 123. hi!,I really like your writing very a lot! percentage we be in contact extra approximately your article
  on AOL? I need an expert in this area to solve my problem.
  Maybe that is you! Taking a look ahead to look you.

 124. Hey there fantastic website! Does running a blog like this require a
  lot of work? I have virtually no knowledge of programming
  but I had been hoping to start my own blog in the near future.
  Anyways, if you have any recommendations or techniques for new blog owners please share.
  I understand this is off topic nevertheless I simply had to ask.
  Thank you!

 125. My spouse and I stumbled over here from a different web page and
  thought I might check things out. I like what I see
  so now i’m following you. Look forward to
  looking into your web page for a second time.

 126. Hi there everybody, here every one is sharing these knowledge, thus
  it’s pleasant to read this weblog, and I used to pay a visit this webpage every day.

 127. Pingback: Nike Shoes
 128. This design is wicked! You most certainly know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost
  moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great job.
  I really enjoyed what you had to say, and more than that,
  how you presented it. Too cool!

 129. Thanks for your personal marvelous posting! I actually enjoyed reading it,
  you could be a great author. I will make certain to
  bookmark your blog and definitely will come back in the future.
  I want to encourage you to ultimately continue your great posts,
  have a nice afternoon!

 130. What i don’t realize is in fact how you are not really much more well-appreciated than you
  might be right now. You’re very intelligent. You realize thus significantly in terms
  of this topic, produced me for my part imagine it from numerous various angles.
  Its like men and women don’t seem to be fascinated until it’s
  one thing to do with Lady gaga! Your own stuffs outstanding.
  At all times deal with it up!

 131. Hey, I think your blog might be having browser compatibility issues.
  When I look at your blog site in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some
  overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!

  Other then that, awesome blog!

 132. I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored material stylish.
  nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering
  the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

 133. My partner and I stumbled over here by a different website and thought I should check things out.
  I like what I see so now i’m following you. Look forward to looking into your web page
  again.

 134. Heya i am for the first time here. I found this board
  and I to find It really useful & it helped me out
  a lot. I’m hoping to offer something back and help others such as you aided me.

 135. Howdy! I could have sworn I’ve visited this web site before but after going through some of the posts I
  realized it’s new to me. Anyhow, I’m certainly pleased I stumbled upon it and I’ll be bookmarking it and checking back regularly!

 136. Today, I went to the beach front with my kids.
  I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and
  said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed
  the shell to her ear and screamed. There was a hermit
  crab inside and it pinched her ear. She never wants to go back!
  LoL I know this is entirely off topic but I had to
  tell someone!

 137. Hello there, just became aware of your blog through Google,
  and found that it’s truly informative. I’m going to watch
  out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future.
  Numerous people will be benefited from your writing.

  Cheers!

 138. Magnificent beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how can i subscribe for a blog web site?
  The account helped me a acceptable deal.
  I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

 139. Great ¡V I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, site theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 140. Definitely believe that which you said. Your favorite justification appeared
  to be on the net the easiest thing to be aware of.
  I say to you, I definitely get irked while people think about
  worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects
  , people can take a signal. Will probably be back to get
  more. Thanks

 141. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good.
  I do not know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 142. If some one desires to be updated with newest technologies afterward he must be pay a quick visit
  this web page and be up to date all the time.

 143. I’m now not certain where you’re getting your info,
  but good topic. I needs to spend a while studying much more or working out more.

  Thanks for great information I was on the lookout for this information for my mission.

 144. Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article.
  I’ll be sure to bookmark it and return to read more of
  your useful information. Thanks for the post. I’ll
  definitely return.

 145. Usually I don’t read article on blogs, but I would like to
  say that this write-up very pressured me to check
  out and do so! Your writing style has been surprised me.

  Thank you, quite great article.

 146. I just like the helpful info you supply to your articles.
  I will bookmark your weblog and take a look at once more right here frequently.
  I’m fairly certain I’ll be told many new stuff right here!

  Good luck for the following!

 147. Excellent post. I was checking constantly this weblog and I’m inspired!
  Very helpful information particularly the remaining part :
  ) I deal with such info much. I was seeking this certain info
  for a long time. Thanks and best of luck.

 148. Asking questions are really pleasant thing if
  you are not understanding anything completely,
  except this article provides nice understanding yet.

 149. If some one desires to be updated with hottest technologies therefore he must be pay a visit this web site and be up to date every day.

 150. I’ve been browsing on-line greater than 3 hours
  these days, yet I by no means found any interesting article like yours.
  It is lovely value enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made excellent content material as you did, the net will be much more helpful
  than ever before.

 151. I’m not sure why but this site is loading incredibly slow for me.

  Is anyone else having this problem or is it a issue on my
  end? I’ll check back later and see if the problem still exists.

 152. Have you ever considered about adding a little bit more than just your articles?

  I mean, what you say is important and all.

  Nevertheless imagine if you added some great images
  or video clips to give your posts more, “pop”! Your content
  is excellent but with pics and videos, this site could undeniably be one of the most beneficial in its niche.
  Superb blog!

 153. Hola! I’ve been following your weblog for a while now and
  finally got the courage to go ahead and give you a shout out from Austin Texas!
  Just wanted to tell you keep up the excellent work!

 154. I’m gone to convey my little brother, that he should also visit this web site on regular basis to obtain updated
  from most up-to-date information.

 155. Pingback: NFL Jerseys
 156. I was curious if you ever thought of changing the layout of
  your blog? Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of
  content so people could connect with it better.

  Youve got an awful lot of text for only having one or 2 pictures.
  Maybe you could space it out better?

 157. Thanks for another informative web site. Where else could I am getting that type of
  information written in such a perfect means? I have a venture that I am simply
  now working on, and I’ve been at the look out for such info.

 158. An interesting discussion is definitely worth comment. I do think that you ought to
  write more about this subject, it may not be a taboo subject but usually people don’t
  speak about these issues. To the next! Cheers!!

 159. Hey this is somewhat of off topic but I was wanting to know if blogs
  use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding know-how so I wanted to get advice from someone with experience.
  Any help would be enormously appreciated!

 160. Hi there I am so grateful I found your web site, I really found you by error, while I was searching on Yahoo for something else, Nonetheless I am here now and would just like to say cheers for a
  remarkable post and a all round exciting blog (I also
  love the theme/design), I don’t have time to read it
  all at the moment but I have bookmarked it and also
  added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read more,
  Please do keep up the great job.

 161. I’ve been exploring for a little bit for any high quality
  articles or blog posts on this sort of house . Exploring
  in Yahoo I at last stumbled upon this website.
  Studying this information So i’m happy to exhibit that I have a very good uncanny feeling I discovered just what I needed.
  I most certainly will make certain to do not fail to remember this website
  and give it a glance on a relentless basis.

 162. Hello i am kavin, its my first occasion to
  commenting anywhere, when i read this piece of writing i thought i could also create comment due to this brilliant post.

 163. Please let me know if you’re looking for a writer for your weblog.
  You have some really great posts and I believe I would be
  a good asset. If you ever want to take some of the load
  off, I’d really like to write some material for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please send me an e-mail if interested. Thanks!

 164. Great beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a blog website?
  The account helped me a acceptable deal. I had been a
  little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 165. What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this I have discovered It absolutely helpful
  and it has aided me out loads. I’m hoping to give a contribution & assist different users like its aided me.
  Good job.

 166. Appreciating the persistence you put into your site and detailed information you present.
  It’s good to come across a blog every once in a while that isn’t the same unwanted rehashed material.
  Excellent read! I’ve bookmarked your site and I’m
  including your RSS feeds to my Google account.

 167. It’s awesome to pay a visit this web site and reading the
  views of all mates about this post, while I am also zealous of getting experience.

 168. Greetings! I know this is kind of off topic but I
  was wondering if you knew where I could locate a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one?
  Thanks a lot!

 169. I got this web page from my pal who told me on the topic of this site and at the moment this time
  I am visiting this website and reading very informative
  posts here.

 170. hey there and thank you for your information – I’ve certainly picked
  up anything new from right here. I did however expertise several technical
  points using this website, since I experienced
  to reload the website a lot of times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your hosting is OK? Not that
  I am complaining, but sluggish loading instances times will
  often affect your placement in google and could damage your high-quality score
  if ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my e-mail
  and could look out for a lot more of your respective exciting content.
  Make sure you update this again very soon.

 171. Pingback: NFL Jerseys 2019
 172. Very great post. I simply stumbled upon your blog
  and wished to mention that I have truly loved surfing around your weblog posts.

  After all I’ll be subscribing on your rss feed and I hope you write again soon!

 173. hey there and thank you for your info –
  I’ve definitely picked up anything new from right here.
  I did however expertise a few technical issues using
  this web site, since I experienced to reload the
  website a lot of times previous to I could get it to load
  correctly. I had been wondering if your hosting is OK?
  Not that I’m complaining, but slow loading instances times
  will sometimes affect your placement in google and can damage your high-quality score if advertising and marketing with Adwords.

  Well I’m adding this RSS to my email and could look out for
  much more of your respective intriguing content. Make sure you update this again very
  soon.

 174. Hi there! This is my first comment here so I just wanted to
  give a quick shout out and tell you I really enjoy reading
  through your blog posts. Can you recommend any
  other blogs/websites/forums that go over the same topics?
  Thank you!

 175. I do believe all the ideas you’ve presented in your post.
  They’re really convincing and will certainly work. Nonetheless, the
  posts are very quick for beginners. May just you please prolong them
  a little from next time? Thanks for the post.

 176. With havin so much content do you ever run into any problems
  of plagorism or copyright violation? My website has a
  lot of completely unique content I’ve either created myself
  or outsourced but it looks like a lot of it is
  popping it up all over the web without my authorization. Do you know any methods to help prevent content from being stolen? I’d genuinely appreciate it.

 177. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was
  curious what all is needed to get set up? I’m assuming
  having a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very internet smart so I’m not 100% certain. Any suggestions
  or advice would be greatly appreciated. Many thanks

 178. When someone writes an post he/she maintains the thought of a
  user in his/her brain that how a user can be aware of it.

  So that’s why this paragraph is outstdanding.
  Thanks!

 179. I am regular visitor, how are you everybody? This piece of
  writing posted at this web page is actually pleasant.

 180. Do you have a spam problem on this blog; I also am a blogger,
  and I was curious about your situation; many of us have created some
  nice procedures and we are looking to trade techniques with
  others, be sure to shoot me an email if interested.

 181. When some one searches for his vital thing, therefore he/she
  desires to be available that in detail, thus that thing is maintained over here.

 182. When someone writes an post he/she retains the thought of a user in his/her brain that how a
  user can be aware of it. Therefore that’s why this piece of writing is amazing.
  Thanks!

 183. Howdy I am so grateful I found your weblog, I really found you by mistake, while I was
  browsing on Google for something else, Anyways I am here now and would
  just like to say cheers for a fantastic post and a all round thrilling blog (I also love the theme/design), I don’t have time to
  browse it all at the minute but I have saved it and also added in your RSS feeds, so when I have time
  I will be back to read a lot more, Please do keep up the excellent job.

 184. Thanks for ones marvelous posting! I truly enjoyed reading it,
  you’re a great author.I will ensure that I bookmark your blog
  and will often come back from now on. I want to encourage you continue your great job,
  have a nice weekend!

 185. I blog quite often and I genuinely thank you for your content.
  This article has really peaked my interest. I’m going to bookmark your site and keep checking
  for new information about once per week. I opted in for
  your Feed as well.

 186. Hey very nice web site!! Man .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your site and take the feeds additionally?
  I am happy to search out so many helpful info
  right here in the put up, we want develop more techniques in this regard,
  thank you for sharing. . . . . .

 187. I simply want to mention I’m beginner to blogging and site-building and seriously savored you’re web-site. Almost certainly I’m going to bookmark your blog . You certainly have exceptional well written articles. Thanks for sharing with us your web site.

 188. I simply want to mention I’m newbie to weblog and certainly loved this blog site. Very likely I’m want to bookmark your blog post . You amazingly have fabulous stories. Many thanks for sharing with us your webpage.

 189. Hey just wanted to give you a quick heads up and let you know
  a few of the pictures aren’t loading properly. I’m not
  sure why but I think its a linking issue. I’ve
  tried it in two different browsers and both show the same outcome.

 190. Greetings! I’ve been following your weblog for some time
  now and finally got the bravery to go ahead and give
  you a shout out from New Caney Texas! Just wanted to tell you keep up the excellent job!

 191. Hey there! This is my first visit to your blog!
  We are a team of volunteers and starting a new project in a
  community in the same niche. Your blog provided us useful information to work on. You have
  done a wonderful job!

 192. Having read this I believed it was rather informative.
  I appreciate you spending some time and energy to put this short article together.
  I once again find myself spending a lot of time both reading and leaving comments.
  But so what, it was still worth it!

 193. I am really loving the theme/design of your web site. Do
  you ever run into any internet browser compatibility issues?
  A couple of my blog audience have complained about my website not operating correctly in Explorer but looks
  great in Opera. Do you have any suggestions to help fix this
  problem?

 194. I am extremely inspired along with your writing talents and also with the layout to your weblog.
  Is this a paid topic or did you customize
  it your self? Anyway stay up the nice quality writing, it is rare to peer a
  nice blog like this one these days..

 195. I’ve been surfing on-line more than three hours
  today, but I by no means discovered any attention-grabbing article like yours.

  It’s beautiful value enough for me. In my opinion, if all web owners and
  bloggers made just right content material as you probably did,
  the internet can be much more useful than ever before.

 196. Oh my goodness! Impressive article dude! Many thanks, However I am experiencing troubles with
  your RSS. I don’t know the reason why I am unable to
  join it. Is there anybody else having similar RSS problems?
  Anybody who knows the answer can you kindly respond? Thanks!!

 197. I do accept as true with all of the ideas you have offered to your post.
  They are really convincing and will certainly work. Nonetheless, the
  posts are too quick for beginners. May just you please lengthen them a little
  from next time? Thanks for the post.

 198. Very nice post. I simply stumbled upon your blog and wanted to mention that I’ve really enjoyed surfing around
  your blog posts. In any case I’ll be subscribing
  in your rss feed and I hope you write again very soon!

 199. Great post. I was checking continuously this blog and I’m impressed!

  Very useful info specifically the last part 🙂 I care
  for such info a lot. I was looking for this certain info for a long
  time. Thank you and best of luck.

 200. Hey there outstanding website! Does running a blog
  such as this take a great deal of work? I have absolutely no knowledge of computer programming however I had been hoping
  to start my own blog soon. Anyway, if you have any recommendations or tips for new
  blog owners please share. I know this is off
  topic nevertheless I simply needed to ask.
  Cheers!

 201. Hi there, just became aware of your blog through
  Google, and found that it is truly informative.
  I am gonna watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future.

  Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

 202. Hello, i read your blog occasionally and i own a similar one
  and i was just curious if you get a lot of spam remarks?
  If so how do you protect against it, any plugin or
  anything you can advise? I get so much lately it’s driving
  me crazy so any support is very much appreciated.

 203. Heya i’m for the first time here. I came across this board and
  I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope
  to give something back and help others like you helped me.

 204. Hello! I just now would wish to offer a large thumbs up to the wonderful information you have here with this post. We are coming back to your blog site for additional soon.

Comments are closed.