Thắng “Tài Dậu”: cuộc sống đại gia & hồi ức những ngày sống cùng Năm Cam

Trong khi đại ca và những “chiến hữu rường cột” người dựa cột, kẻ bị tù chung thân… thì Thắng chỉ mất vài năm ăn cơm tù, rồi lại trở về với cuộc sống “đại gia”.

Được coi là “cánh tay phải” của “ông trùm” Năm Cam trên đất Bắc, cầm đầu các đường dây đánh bạc xuyên quốc gia, thao túng nhiều trận bóng đá trong và ngoài nước… nhưng hậu vận Thắng “Tài Dậu” (tức Nguyễn Văn Thắng, SN 1956, quê quận Đống Đa, TP. Hà Nội) lại cực kỳ may mắn.

Quá khứ lưu manh vặt

Thắng kể, tên gắn thêm hai chữ “Tài Dậu” bởi vì cha mình tên Tài và mẹ tên Dậu. Tuy nhiên, đó là sau này, còn thuở mới vào “nghề”, tên của Thắng được gắn với hỗn danh đúng chất lưu manh đường phố Thắng “tài tráo”. Giang hồ thời đó kể lại, ở tuổi vị thành niên, Thắng đã gia nhập đám bạn bè đi ăn cắp vặt, bị công an địa phương bắt và xử lý hành chính. Cậu thiếu niên không chừa, vẫn giở những chiêu trò lừa đảo trên đường phố chiếm đoạt tài sản người đi đường.

Thắng “Tài Dậu” hồi ức những ngày sống cùng Năm Cam - Ảnh 1

Chân dung Nguyễn Văn Thắng (Thắng “Tài Dậu”).

Những năm 1980, ở Hà Nội liên tiếp xảy ra một số vụ rơi ví có vàng do nhóm Thắng dàn cảnh “giăng bẫy” người đi đường. Trên đường phố đông người qua lại, một người vừa đi vừa lục lọi trong túi xách, hoặc móc tay vào túi quần lấy vật gì đó. Khi rút tay ra, họ vô tình đánh rơi chiếc ví, trong có một ít tiền lẻ nhưng lại có nhẫn, dây chuyền vàng rất giá trị.

Chờ cho người đi đường cúi xuống nhặt của rơi, Thắng và đồng bọn xuất hiện “xí phần”. Tài sản nhặt được chia đôi, nhưng Thắng khôn khéo thương lượng để người nhặt được của rơi móc tiền túi ra “đổi” lấy hiện vật. Các nạn nhân mãi tới khi đem vàng ra tiệm bán, phát hiện vàng rởm, mới biết bị lừa, nhưng đã muộn.

20016318-images23270_son-bach-tang1s

Sơn “bạch tạng”

Việc “làm ăn” đang thuận lợi. Thắng bị Công an quận Đống Đa bắt quả tang đang lừa đảo, phải đi tù bảy năm. Mãi sau này Thắng mới biết là bị đàn em “chim lợn” cho cảnh sát vì Thắng chia chác không sòng phẳng. Đây là bài học đắt giá Thắng rút ra được.

Thắng có máu cờ bạc đặc biệt. Trong khi đồng bọn đi chôm chỉa, lừa đảo để ăn chơi trác táng, Thắng lại nướng hết vào sòng bạc. Vào những năm 1990-1995, Năm Cam mở một loạt sòng bạc tại Quận 4, Quận 8 và cả ở đường Lê Lai (Quận 1, TP.HCM), Thắng vừa đi tù về. Bị công an luôn theo dõi gắt gao, khó lòng làm ăn được, Thắng vào Sài Gòn “lánh nạn”. Máu cờ bạc đã dẫn lối đến với Năm Cam.

Thời gian đầu, Thắng “tài tráo” chỉ là kẻ “vô danh tiểu tốt”, mọi sự có mặt tại sòng bài cùng với nỗ lực nhằm lọt vào “mắt xanh” Năm Cam đều vô ích. Thắng để ý quan sát, với con mắt “nhà nghề”, nhận ra nếu học được những chiêu cờ gian bạc bịp rồi đem quy mô, cách tổ chức này áp dụng ở Hà Nội và các tỉnh phía Bắc thì thu được khối tiền.

45263116-CXVUnamcam_NgocHai

Năm Cam

Sau khi học “thành tài”, Thắng trở về Hà Nội, khảo sát tình hình, nhận thấy khu vực ngõ Lương Sử A nơi mình đang sống rất phức tạp, rất giống với địa bàn Quận 4, thích hợp để mở sòng bạc. Cùng với sự hậu thuẫn của em rể “tay chơi” nổi tiếng Hà thành cũng là một tay cờ bạc bịp khét tiếng, Thắng quyết định mở sòng xóc đĩa ngay tại nhà mình.

“Cánh tay phải” của Năm Cam

Từ một đối tượng không số má, chuyển sang chủ sòng bạc, Thắng biết mình cần phải có ai đó đủ mạnh để “chống lưng” và dắt các con bạc dẫn xác tới sòng của mình. Thắng chấm ngay Sơn “bạch tạng”, một giang hồ có trong tay hàng trăm đàn em đang nổi đình nổi đám tại Hà Nội lúc bấy giờ. Song so về vị thế giang hồ, Sơn cao hơn Thắng đến cả trăm bậc, đâu dễ quy thuận.

Tuy nhiên Sơn có một điểm yếu, đó là luôn trong tình trạng “đói” tiền vì quá nhiều đàn em. Thắng dùng tiền mua chuộc. Chẳng bao lâu, Sơn đã về đầu quân cho Thắng, thảnh thơi với nhiệm vụ gác sòng, không phải lo lắng chuyện tiền bạc. Thắng không ngần ngại tậu nhà, xe, chi tiền bạc thoải mái cho các “đệ tử” để mua sự trung thành.

Nhờ sự uy danh, ảnh hưởng của Sơn “bạch tạng”, sòng bạc của Thắng ngày càng ăn nên làm ra, khách đông nghìn nghịt. Chỉ một thời gian ngắn, sòng bạc này trở thành “cao cấp”, chỉ dành cho dân có máu mặt, mỗi lần đặt tiền buộc phải không dưới 100 USD.

Tiếng tăm của Thắng chẳng mấy chốc đã đến tai Năm Cam. Đích thân “ông trùm” mời Thắng đến “giao lưu” tại một nhà hàng, cùng bàn bạc chuyện hợp tác làm ăn. Từ đó, Thắng ra Bắc vào Nam như đi chợ, việc làm ăn cũng không ngừng phát triển.

Hoạt động kín kẽ mà hiệu quả, Thắng trở thành cánh tay phải đắc lực của Năm Cam, được tham gia dàn xếp các phi vụ làm ăn, thanh toán hoặc “chạy án”. Thắng từng tổ chức vào trại để thăm nom, móc nối với Thuyết “buôn vua” chạy cho Năm Cam khỏi bị điều tra.

Ngày Năm Cam ra trại, Thắng điều một đoàn xe tiền hô hậu ủng đến đón Năm Cam về Hà Nội ăn chơi trước khi lên máy bay về TP.HCM. Thắng cũng đặc biệt có công trong vụ giải vây Năm Cam khỏi cơn thịnh nộ của “trùm” đất cảng Dung “Hà” trước khi Dung bị Năm Cam cho đàn em ám sát.
Năm 2001, “đế chế” Năm Cam sụp đổ. Thắng hay tin, nhanh chân tẩu thoát ra nước ngoài. Mãi năm 2007, sau sáu năm trốn nã, Thắng mới quay về nước trình diện.

“Rửa tay, gác kiếm”

Không giống như đàn anh phải dựa cột, Thắng khôn ngoan nên may mắn chỉ phải ăn cơm tù vài năm với tội danh tổ chức đánh bạc. Trong suốt cuộc trò chuyện, Thắng nói không muốn nhắc lại chuyện quá khứ, bởi: “Con người ai chẳng có quá khứ, có người quá khứ xấu, có người quá khứ tốt, nhưng quan trọng là bây giờ họ sống ra sao. Trong quá khứ, tôi đã mắc những sai lầm, nhưng hiện tại tôi sống, lao động theo đúng pháp luật, không hổ thẹn với lương tâm và với mọi người. Tôi đã làm được điều đó, nên cuộc sống hiện giờ rất thanh thản”.

Thắng kể, gia đình có bốn chị em, mình là con thứ ba, cũng là con trai độc nhất. Năm lên 10 tuổi, cha qua đời, một mình mẹ phải gồng lưng chèo chống cả gia đình. Là con trai một nên Thắng vẫn được học hết cấp ba, sau đó gia cảnh khó khăn không được học tiếp lên đại học. “Lao vào đời mưu sinh, ranh giới giữa tội phạm và lương thiện quá mong manh, tôi không vượt qua được cám dỗ vật chất, vượt qua ranh giới mong manh đó. Tuy nhiên, khi đã có tuổi, phải gánh trách nhiệm của người con trưởng, là trụ cột của gia đình thì mọi chuyện lại khác”, Thắng tâm sự.

Thắng cho hay, sau khi ra tù, tích cực lao động lương thiện kiếm tiền và cũng để khẳng định giá trị của mình. May mắn việc làm ăn thuận lợi, hiện Thắng khá bận rộn với vai trò là một thành viên chủ chốt trong một công ty lớn chuyên về xây dựng. Thắng cho hay còn là giám đốc điều hành công ty riêng, chuyên xử lý chất thải tại quận 1.

Thắng cười: “Ở tuổi này, người ta đã nghỉ hưu, an dưỡng tuổi già, còn tôi vẫn phải lao động để kiếm tiền, phải đi khắp nơi. Hôm nay tôi còn ngồi ở Sài Gòn, nhưng có khi mai đã ở Hà Nội, Nha Trang là chuyện thường”. Thắng kể gia đình đã có cuộc sống ổn định, con trai được học lên cao. Điều quan trọng nữa, Thắng có thể làm được những điều mình thích, như sáng nhâm nhi tách cà phê trong quán “ruột”, chiều chơi thể thao, góp được một khoản tiền nho nhỏ để thỉnh thoảng đi làm từ thiện.

Rất khó để đánh giá những chia sẻ của Thắng là đúng – sai, thật – giả, nhưng Thắng vẫn khẳng định một lần nữa chứng tỏ sự đã “gác kiếm” của mình: “Những người quen, biết nếu không có việc cực kỳ khẩn cấp thì chẳng bao giờ gọi điện hay làm phiền tôi. Đơn giản vì thời gian đó tôi dành hết cho thể thao, không muốn bị quấy rầy”.

117 thoughts on “Thắng “Tài Dậu”: cuộc sống đại gia & hồi ức những ngày sống cùng Năm Cam

 1. I just want to mention I am just all new to weblog and definitely liked this web-site. More than likely I’m likely to bookmark your blog . You amazingly come with outstanding posts. Thanks for sharing your blog.

 2. I am thinking about becoming a ‘ProBlogger”. I know Blogging is a very slow business, but still i want to know how much time will it take me to start earning at least $100.. I can work everyday for approximately 11 hrs. Can i expect start earning $100 within two months.. Please folks help, give me some idea on how much hard work it’s going to be..

 3. I’m looking for a free or cheap webhost to move my Joomla website to from my localhost. I want a webhost that doesn’t use Fantastico as its only method of installation? Any suggestions?.

 4. I like what you guys are up also. Such intelligent work and reporting! Carry on the superb works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my web site 🙂

 5. I simply needed to thank you very much once more. I’m not certain what I might have created without these tactics revealed by you relating to this situation. It was before a very distressing matter for me, nevertheless looking at the very well-written approach you treated the issue forced me to cry with gladness. I’m just grateful for the help and as well , have high hopes you recognize what a powerful job you are accomplishing teaching many people through your site. Most probably you’ve never got to know all of us.

 6. I precisely needed to say thanks all over again. I’m not certain the things that I would have sorted out in the absence of the actual methods revealed by you about such a concern. It seemed to be an absolute hard difficulty for me, nevertheless viewing the very well-written manner you processed that forced me to cry over joy. I will be thankful for your assistance and believe you really know what a powerful job you are always providing training the rest by way of your web page. Probably you haven’t met all of us.

 7. My brother recommended I might like this blog. He was totally right. This post actually made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!

 8. Great website. Plenty of helpful info here. I am sending it to some buddies ans also sharing in delicious. And of course, thank you for your effort!

 9. Excellent weblog here! Additionally your site so much up very fast! What host are you the usage of? Can I get your affiliate hyperlink on your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol

 10. Hello, you used to write fantastic, but the last several posts have been kinda boring¡K I miss your tremendous writings. Past several posts are just a little out of track! come on!

 11. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your site in my social networks!

 12. Hello, Neat post. There is an issue along with your site in internet explorer, may check this¡K IE still is the marketplace chief and a large portion of other people will miss your great writing because of this problem.

 13. The new Zune browser is shockingly optimistic, yet not as Terrific as the iPod’s. It functions nicely, yet is just not as quick as Safari, and contains a clunkier interface. If oneself often method on working with the net browser which is not an issue, nevertheless if you are coming up with to go through the web alot from your PMP then the iPod’s bigger exhibit and greater browser could be significant.

 14. I truly appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thank you again

 15. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is excellent blog. A fantastic read. I will certainly be back.

 16. My spouse and i were so relieved that Louis managed to finish up his reports out of the ideas he was given from your very own weblog. It’s not at all simplistic to just possibly be handing out instructions that many men and women may have been making money from. We take into account we now have the writer to appreciate because of that. The specific explanations you’ve made, the simple website navigation, the friendships your site make it easier to engender – it’s most amazing, and it’s really making our son and the family understand this subject is awesome, and that is unbelievably mandatory. Thanks for the whole lot!

 17. It¡¦s really a great and helpful piece of info. I¡¦m happy that you shared this useful info with us. Please keep us informed like this. Thanks for sharing.

 18. I enjoy, result in I found just what I was having a look for. You have ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

 19. I keep listening to the news speak about receiving boundless online grant applications so I have been looking around for the finest site to get one. Could you tell me please, where could i acquire some?

 20. I simply wished to say thanks yet again. I’m not certain the things that I would’ve achieved without those tricks shared by you about such area. Completely was an absolute fearsome concern for me, but viewing a new professional mode you handled the issue made me to weep with happiness. I am just happy for this advice and pray you are aware of a powerful job you were getting into instructing other individuals with the aid of your webblog. I am certain you haven’t encountered all of us.

 21. Enjoyed looking through this, very good stuff, thankyou . “Whenever you want to marry someone, go have lunch with his ex-wife.” by Francis William Bourdillon.

 22. It’s the best time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or suggestions. Maybe you could write next articles referring to this article. I want to read more things about it!

 23. I cling on to listening to the news bulletin lecture about receiving boundless online grant applications so I have been looking around for the finest site to get one. Could you tell me please, where could i find some?

 24. I am extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one today..

 25. Wow, amazing blog format! How long have you been blogging for? you make running a blog look easy. The full look of your site is magnificent, as well as the content!

 26. obviously like your web-site however you have to test the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I to find it very bothersome to tell the reality on the other hand I¡¦ll surely come again again.

 27. I like what you guys are up also. Such intelligent work and reporting! Keep up the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my web site :).

 28. Helpful information. Lucky me I discovered your site accidentally, and I am surprised why this twist of fate didn’t took place in advance! I bookmarked it.

 29. I really appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thanks again!

 30. Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just extremely excellent. I actually like what you’ve acquired here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it smart. I can not wait to read far more from you. This is actually a wonderful site.

 31. I do agree with all of the concepts you’ve introduced to your post. They’re very convincing and will definitely work. Nonetheless, the posts are very short for beginners. May just you please extend them a bit from subsequent time? Thank you for the post.

 32. Hey, you used to write magnificent, but the last few posts have been kinda boring¡K I miss your super writings. Past several posts are just a bit out of track! come on!

 33. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such magnificent information being shared freely out there.

 34. I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this website. Thank you, I will try and check back more frequently. How frequently you update your website?

 35. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this blog. I’m hoping the same high-grade website post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing skills has encouraged me to get my own website now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

 36. We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your website offered us with valuable info to work on. You’ve done a formidable job and our entire community will be grateful to you.

 37. Simply wanna input on few general things, The website design is perfect, the articles is really great. “Drop the question what tomorrow may bring, and count as profit every day that fate allows you.” by Horace.

 38. Thanks for your whole efforts on this web site. My mom enjoys getting into internet research and it’s really obvious why. We all hear all concerning the dynamic mode you give valuable information on the website and in addition strongly encourage participation from some others about this topic then our favorite simple princess is in fact being taught a whole lot. Take pleasure in the remaining portion of the year. Your carrying out a terrific job.

 39. Hey there, You’ve done a fantastic job. I will certainly digg it and personally recommend to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this web site.

 40. of course like your web-site however you need to take a look at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I in finding it very bothersome to inform the reality however I will certainly come back again.

 41. It¡¦s actually a nice and useful piece of info. I am happy that you simply shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 42. I like this blog very much, Its a real nice situation to read and find information. “There’s nothing I’m afraid of like scared people.” by Robert Frost.

 43. hello there and thank you for your info – I have certainly picked up something new from right here. I did however expertise some technical issues using this web site, as I experienced to reload the website a lot of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and can damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my e-mail and can look out for much more of your respective interesting content. Make sure you update this again very soon..

 44. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 45. Hiya very cool web site!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I’ll bookmark your blog and take the feeds additionally¡KI am satisfied to seek out numerous helpful info here within the submit, we’d like develop extra strategies on this regard, thank you for sharing. . . . . .

 46. I¡¦ve learn a few excellent stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I surprise how much effort you place to make any such magnificent informative web site.

 47. wkaqbrrdfmi,A fascinating discussion is definitely worth comment. I do think that you ought to publish more on this topic, it may not be a taboo hqnchfyhzg,subject but generally folks don’t talk about such subjects. To the next! All the best!!

 48. Needed to create you that very small remark to say thank you yet again for all the beautiful knowledge you’ve shared in this article. It has been simply strangely open-handed of people like you to convey extensively all many individuals would’ve marketed as an e book in making some profit for their own end, precisely considering that you might have done it if you ever wanted. Those tactics additionally served to become a fantastic way to be sure that most people have the same zeal just as my own to know great deal more pertaining to this condition. I think there are a lot more pleasurable times ahead for people who read through your site.

 49. You could certainly see your skills within the work you write. The arena hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. At all times go after your heart.

 50. you are truly a just right webmaster. The website loading velocity is incredible. It kind of feels that you are doing any unique trick. Moreover, The contents are masterpiece. you have done a excellent activity on this topic!

 51. Normally I don’t learn post on blogs, however I wish to say that this write-up very forced me to check out and do so! Your writing taste has been amazed me. Thank you, very nice article.

 52. Rei Dalio, the founder of the Bridgewater Joint Fund, known as the “father of the hedge fund,” said that capitalism is no longer applicable to most Americans. He said that the widening gap between the rich and the poor is creating a turbulent environment that has a disturbing resemblance to the economic and social unrest in the 1930s.

 53. hello there and thank you for your information – I’ve certainly picked up anything new from right here. I did however expertise some technical issues using this website, since I experienced to reload the web site a lot of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and could damage your quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my e-mail and can look out for much more of your respective fascinating content. Make sure you update this again very soon..

 54. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossips and web and this is actually irritating. A good web site with exciting content, that is what I need. Thank you for keeping this site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

 55. Whats Happening i’m new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely helpful and it has aided me out loads. I am hoping to contribute & assist other customers like its helped me. Great job.

 56. Jing Junhai pointed out that it is necessary to check the end and serious accountability, formulate a rectification plan, do a good job in the aftermath, and respond to social concerns in a timely manner. It is necessary to carry out “reviewing” in the whole province, re-evaluate, re-supervise and re-verify, comprehensively do a good job in poverty alleviation, and strictly prevent the “people’s heart project” from becoming a “people’s resentment project.”

 57. Dalio pointed out that the gap between rich and poor has reached the highest level since the end of the 1930s, and now the wealthiest 1% of the population has more than the wealth of the bottom 90% of the population. So who is responsible for this dilemma? Dalio thinks that it should not be “evil rich” or “lazy poor”, but should be the capitalist system itself. Dalio pointed out.

 58. Pingback: NFL Jerseys
 59. You completed certain good points there. I did a search on the topic and found nearly all persons will agree with your blog.

 60. A dog’s face can very easily give away their guilt. It doesn’t help when they are standing directly in front of the mess they just created. But admit it, you stay mad for about 10 seconds and then you have to laugh at the situation standing before you.

 61. Thanks a bunch for sharing this with all of us you really understand what you are talking approximately! Bookmarked. Kindly additionally consult with my web site =). We can have a link trade arrangement between us!

 62. I simply couldn’t depart your web site before suggesting that I extremely loved the usual information an individual supply in your visitors? Is going to be again incessantly in order to check up on new posts

 63. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is fantastic blog. A fantastic read. I’ll certainly be back.

 64. you are in point of fact a excellent webmaster. The website loading pace is amazing. It sort of feels that you’re doing any unique trick. Moreover, The contents are masterpiece. you’ve performed a great task on this matter!

 65. hi!,I really like your writing very so much! percentage we keep in touch extra approximately your post on AOL?
  I require a specialist in this area to solve my problem.
  Maybe that is you! Looking forward to see you.

 66. Thanks for revealing your ideas. I’d also like to express that video games have been ever before evolving. Today’s technology and enhancements have made it easier to create realistic and active games. These entertainment video games were not that sensible when the real concept was being used. Just like other kinds of electronics, video games too have had to advance by means of many ages. This is testimony towards the fast growth and development of video games.

 67. ygejrgktbtb,A fascinating discussion is definitely worth comment. I do think that you ought to publish more on this topic, it may not be a taboo cwuumium,subject but generally folks don’t talk about such subjects. To the next! All the best!!

 68. Thank you for another informative blog. The place else could I get that kind of information written in such a perfect way? I’ve a project that I’m simply now working on, and I have been at the glance out for such info.

 69. I’ve been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 70. Wonderful website. Plenty of helpful info here. I am sending it to a few friends ans additionally sharing in delicious. And obviously, thanks for your effort!

Comments are closed.