Sài Gòn: Võ Tùng Hội, Hai “néo” & tội phạm cướp giật đường phố (kỳ 3)

Chuẩn úy Thanh ôm khẩu tiểu liên CAR 15 dành riêng cho biệt kích xông ra bắn thẳng vào tên tướng cướp, đạn vãi như mưa. Gần hai chục tay súng nhắm vào Hai néo nã đạn. Vậy mà trước khi bị bắn nát bươm người, Hai néo cũng kịp thời bắn trả gây tử thương cho 1 cảnh sát và bắn sượt tóc chuẩn úy Thanh.

Đội SBC nổ súng trấn áp tội phạm

Cuộc chiến bất phân thắng bại

Năm 1972, chiến sự ác liệt cả 3 mặt trận: Bình Long – An Lộc – Quảng Trị khiến các loại tin tức về trộm cướp, các kiểu tội phạm hình sự khác, trở thành nhỏ nhoi vô nghĩa.

Nhưng dù vậy, với người dân đô thị như Sài Gòn, nó vẫn cứ là một vấn đề cấp thiết.

Cho đến một ngày, thượng nghị sĩ Nguyễn Văn Huyền, Chủ tịch Quốc hội miền Nam bị giật chiếc đồng hồ Patex Philip trị giá lên đến cả vài chục ngàn dollar.

Thiếu tướng Nguyễn Khắc Bình, tư lệnh lực lượng CSQG, triệu tập một cuộc họp khẩn cấp và sau đó một đơn vị đặc biệt được thành lập. Đó là biệt đội hình cảnh lưu động, với thành viên được lựa chọn từ… quân đội!

Những tay thiện xạ gan dạ và có chút sắc máu mang từ chiến trường về, nhanh chóng hòa vào nhịp sống đô thị và bắt đầu ra tay.

Thanh, một chuẩn úy thuộc Lôi Hổ đã tham gia trong vụ giết Đại Cathay ở Kiên Giang năm 1968, được tuyển về biệt đội hình cảnh. Với khả năng của một biệt kích, Thanh nhanh chóng lập thành tích và bắn hạ hàng loạt cướp giật đường phố.

Cho đến một ngày, biệt đội hình cảnh va trúng kẻ đứng đầu danh sách tướng cướp Sài Gòn: Trương Văn Hay.

Một sai sót của nhân viên hộ tịch thuở chào đời đã khiến Hay trở thành Hai và do hơi béo, giang hồ gán luôn cho biệt danh Hai “néo” (heo nái).

Xuất thân là một quân cảnh gác trại tù phiến cộng ở phú Quốc, gã giải trí bằng cách dùng Colt 45 bắn dừa trôi bập bềnh trên biển.

Khả năng bắn súng thần sầu quỷ khốc của Hai “néo” đồn về tận Sài Gòn khiến Phó Tổng thống Nguyễn Cao Kỳ cũng hiếu kỳ ra tận nơi thăm.

Sau khi chứng kiến nghệ thuật sử dụng súng cả 2 tay, viên thiếu tướng có máu cao bồi rất thích bèn tặng cho gã một cặp súng Colt có báng ngà khắc chữ ký của mình và gọi gã về làm cận vệ thay cho trùm người nhái Châu Nhị vừa thiệt mạng trong một cuộc tranh chấp với các du đãng sĩ quan nhảy dù.

Hai “néo” trèo lên trực thăng về Sài Gòn, nhưng một lý do chẳng đâu vào đâu, gã ôm cặp súng Colt do Ngyễn Cao Kỳ tặng, bỏ đơn vị trở thành tên cướp.

Chưa có trong danh sách theo dõi của cảnh sát nên Hai “néo” gây ra hàng loạt vụ cướp táo tợn ngay giữa trung tâm Sài Gòn. Thủ pháp quen thuộc của gã là đeo bám những người đến ngân hàng giao dịch và cướp giật.

Ai chống trả đều bị gã bắn trọng thương. Biệt đội hình cảnh lưu động được lệnh trừ khử tên cướp này. Ngay tuần lễ đầu tiên, có 4 nhóm cảnh sát và biệt đội hình cảnh chạm súng với Hai.

Lần nào gã cũng thoát thân dễ dàng sau khi bắn hạ vài nhân viên công lực! Một kế hoạch triệt hạ Hai “néo” tỉ mỉ được vạch ra nhưng chỉ thị: “Không được tiếp cận Hai “néo” trong tầm đạn súng ngắn” khiến gã vẫn xoành xoạch ra tay cướp giật.

Xe 67 xoáy nòng chỉ cần gài số, hạ chống cho bánh lăn là máy nổ, “chiến mã” giúp lực lượng SBC truy đuổi trấn áp tội phạm, bảo vệ dân lành

Một buổi trưa nắng như đổ lửa, lực lượng theo dõi báo về Hai “néo” đang sử dụng xe Vespa spring chở em trai đi thuê đồ cưới ở chợ Vườn Chuối quận 3.

Ngay góc ngã tư CMT8 và Nguyễn Đình Chiểu bây giờ, gần hai chục tay súng của biệt đội hình cảnh lưu động chực sẵn. Chuẩn úy Thanh ôm khẩu tiểu liên CAR 15 dành riêng cho biệt kích xông ra bắn thẳng vào tên tướng cướp.

Đạn vãi như mưa nhưng gã cướp nhanh chóng hất đứa em trai văng ra khỏi xe. Gần hai chục tay súng nhắm vào Hai “néo” nã đạn.

Vậy mà trước khi bị bắn nát bươm người, Hai “néo” cũng kịp thời bắn trả gây tử vong cho 1 cảnh sát và bắn sượt tóc chuẩn úy Thanh.

Nhưng việc nổ súng bừa bãi của biệt đội hình cảnh lưu động đã khiến báo chí Sài Gòn có dịp chỉ trích dữ dội. Ngay sau đó, một vụ khác đã xảy ra như giọt nước tràn ly.

Đó là một vụ cướp giật trên đường Lê Thánh Tôn quận 1, nơi nổi danh với những tiệm vàng. Ngay khi tên cướp vừa lao ra từ tiệm vàng, lực lượng mai phục đã lập tức phản ứng.

Tên cướp nhảy lên chiếc Honda 67 do đồng bọn chờ sẵn để tẩu thoát. Lập tức một nhân viên biệt đội lao ra nổ súng bắn thẳng. Hai tên cướp chạy mất để lại hiện trường một bà bán thuốc lá trúng đạn chết tại chỗ.

Sử dụng súng thiếu chính xác đã thành đề tài báo chí chế giễu lực lượng cảnh sát suốt vài tuần lễ khiến Nguyễn Khắc Bình nóng mặt. Biệt đội hình cảnh lưu động lập tức bị giải tán!

Cướp giật gia tăng một cách trầm trọng vào những ngày cuối cùng của chế độ, đến nỗi Quốc hội của Sài Gòn phải đưa vào nghị sự. Cho đến tận khi mất Phước Long, mọi chuyện vẫn còn đó nhưng chẳng còn ai quan tâm…

SBS của Sài Gòn những ngày đầu

Sau khi non sông thu về một mối, chỉ trong thời gian 3 năm, từ 1975 đến 1978, đã xảy ra 45.000 vụ phạm pháp hình sự. Trong đó, có 1.400 vụ cướp lớn. Gần 170 người vô tội bị bắn chết, 200 người bị thương.

Tài sản bị cướp theo ghi nhận của công an, gồm 1.200 lượng vàng, 70 viên kim cương, 15 xe ô tô, 370 xe máy, 460 đồng hồ.

Tính bình quân trên địa bàn thành phố, cứ 40 phút lại xảy ra một vụ cướp! Một con số kỷ lục về tội phạm trong lịch sử nước ta, kể cả thế giới!

Khét tiếng trong thời điểm này là băng cướp do tên Võ Tùng Hội cầm đầu. Chúng có 33 tên được trang bị 14 khẩu súng, 3 ô tô, 20 xe máy. Chúng đã gây ra 100 vụ cướp, bắn chết 2 người, bắn bị thương 3 người.

Một băng khác do tên Lê Nghĩa cầm đầu còn tàn ác hơn. Chúng dùng súng bắn như vãi đạn giết sạch cả một gia đình. Trong vòng một tháng chúng giết hại 13 người dân.

Băng cướp này dùng tiền, vàng và tài sản cướp được tiêu xài và đầu tư mở… lò bánh mì, y như “mô hình” của maphia ở Ý và Mỹ.

Dùng tiền của ăn cướp đầu tư và sản xuất kinh doanh để vừa rửa tiền, vừa có “hậu phương” vững chắc nuôi quân, phòng ngừa bất trắc…

Ông Hai Thành, một huyền thoại của đội SBC

Tháng 3/1978, 5 đội SBC (săn bắt cướp) ra đời thuộc Phòng Cảnh sát hình sự Công an TP và Công an quận 1 gồm 72 chiến sĩ được tuyển chọn trong toàn bộ lực lượng công an.

Trước đó, Công an quận 5 do trung tá Trịnh Thanh Thiệp (sau này là thiếu tướng) làm trưởng phòng đã thành lập đội “săn bắt cướp” hoạt động mạnh mẽ để đối phó với những diễn biến tội phạm nguy hiểm trên địa bàn quận.

Lực lượng này được “nhập” vào “binh chủng” SBC của thành phố. Và người đi tiên phong, thiếu tá Trịnh Thanh Thiệp, lúc này là Trưởng phòng Cảnh sát hình sự thành phố, phụ trách “binh chủng” SBC mới tinh này.

Đội trưởng SBC là đại úy Phan Thanh, tức Ba Tung, một trinh sát biệt động nội thành nổi tiếng.

“Luật” của “binh chủng” SBC ngay từ khi ra đời được lãnh đạo Công an TP.HCM thông qua, quy định như sau: “Trinh sát SBC không quá 30 tuổi, được phép chạy hết tốc độ (thời kỳ ấy là xe S.67 xoáy nòng.

Khi thi hành công vụ, trinh sát SBC được đi vào đường cấm, vượt đèn đỏ, đi ngược chiều. Gặp đối tượng bị truy nã không đầu hàng, sau hai phát súng cảnh cáo, trinh sát SBC được phép bắn đối tượng.

Nếu đối tượng có vũ khí hung hãn đối đầu, trinh sát SBC được phép bắn chết mà không cần cảnh cáo. Các trinh sát SBC phải thực hiện nhiệm vụ theo điều động của chỉ huy 24/24.

Trinh sát SBC phải tuyệt đối giữ bí mật nội dung công tác, dù đó là vợ, con, cha mẹ hay người yêu. Trinh sát SBC có thẻ riêng để chứng minh thân phận khi cần thiết”.

Chỉ trong thời gian đầu vừa được thành lập, những băng cướp táo tợn gần như bị xóa sổ bởi lực lượng SBC với nhiều quyền hạn.

Nhưng những bọn cướp giật nhỏ lẻ và luôn hành động chẳng theo quy luật nào thì việc triệt phá hoàn toàn không dễ dàng gì.

Cuộc đua không ngừng nghỉ của tội phạm và các cơ quan chức năng vẫn còn tiếp diễn, với mức độ thôi ác liệt nhưng quy mô có phần phức tạp hơn.

Cho đến ngày giải tán trả về cho các đơn vị cảnh sát hình sự, lực lượng SBC thuộc CA TP.HCM đã hoàn thành nhiệm vụ trả lại an bình trên đường phố.

Và cho đến bây giờ, sự tái xuất của lực lượng này theo chỉ thị của các cấp lãnh đạo TP.HCM, lại một lần nữa mang đến hy vọng cho người dân lương thiện.

Nhưng hiện nay, phương thức thủ đoạn của bọn tội phạm cướp giật đã khác xa ngày trước.

Đồng thời những quy định khắt khe của luật pháp, của điều lệnh ngành công an, sự chú ý của dư luận… khiến sự thành công trong việc đẩy lùi, kéo giảm thậm chí triệt tiêu nạn cướp giật đường phố, cũng không phải là việc dễ dàng và càng không phải việc của một sớm một chiều.

Tuy nhiên, chúng ta còn cần rất nhiều thời gian và lòng kiên nhẫn để hy vọng!

Những ngày đầu tiên, dù tên gọi khác đi, nhưng rõ là lực lượng đặc nhiệm này của CA TP.HCM đã có kết quả rõ rệt qua hàng loạt báo cáo đánh giá của các cơ quan liên quan. Quả là đáng mừng!

theo Tuổi trẻ & Đời sống

303 thoughts on “Sài Gòn: Võ Tùng Hội, Hai “néo” & tội phạm cướp giật đường phố (kỳ 3)

 1. Thanks for the auspicious writeup. It in truth was once a amusement account it.
  Glance complex to far delivered agreeable from you!
  However, how can we be in contact?

 2. Undeniably believe that which you stated. Your favorite reason seemed to
  be on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly
  get annoyed while people consider worries that they plainly
  do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as
  defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal.
  Will likely be back to get more. Thanks

 3. Hey there, I think your website might be having browser compatibility issues.
  When I look at your website in Chrome, it looks fine
  but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that,
  wonderful blog!

 4. Today, I went to the beach front with my children.
  I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed.
  There was a hermit crab inside and it pinched her ear.

  She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but I had to tell someone!

 5. Undeniably imagine that that you said. Your favorite reason appeared to be at the net the simplest factor to bear
  in mind of. I say to you, I certainly get annoyed even as other people think about
  issues that they just do not recognise about.
  You managed to hit the nail upon the highest
  and outlined out the entire thing without having side-effects , people could take
  a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 6. Hi superb website! Does running a blog similar
  to this take a large amount of work? I have very little knowledge of
  coding however I was hoping to start my own blog soon. Anyhow,
  should you have any recommendations or tips for new blog owners please share.
  I know this is off topic however I just had to ask.
  Thank you!

 7. hey there and thank you for your info – I have definitely picked
  up something new from right here. I did however expertise a few technical issues using this website, since I experienced to reload the site many times previous to I could get it to load correctly.
  I had been wondering if your web host is OK? Not that
  I am complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and could damage
  your quality score if advertising and marketing with Adwords.
  Well I am adding this RSS to my e-mail and could look out for much
  more of your respective intriguing content.
  Ensure that you update this again very soon.

 8. I think the admin of this web page is really working hard in support of his
  website, since here every information is quality based
  stuff.

 9. Today, I went to the beach with my children. I found a sea
  shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear
  and screamed. There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is entirely off topic but
  I had to tell someone!

 10. Hello, I think your website might be having browser compatibility issues.
  When I look at your website in Opera, it looks fine but
  when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, awesome blog!

 11. I’m not sure where you’re getting your info, but good topic.
  I needs to spend some time learning more or understanding more.
  Thanks for excellent information I was looking for this
  information for my mission.

 12. My partner and I stumbled over here coming from a different website and thought I might check things out.
  I like what I see so i am just following you. Look forward to looking over your web page repeatedly.

 13. Have you ever considered about including a little
  bit more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and
  everything. However think of if you added some great visuals or videos to give your posts more, “pop”!
  Your content is excellent but with images and video clips, this site could certainly be one
  of the most beneficial in its field. Good blog!

 14. Your style is really unique compared to other people I’ve read stuff from.

  Thank you for posting when you’ve got the opportunity, Guess I will just book
  mark this site.

 15. Please let me know if you’re looking for a article author for your
  weblog. You have some really great posts and I believe I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write
  some content for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please shoot me an e-mail if interested. Kudos!

 16. Woah! I’m really loving the template/theme of this blog.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough to get that “perfect balance” between usability and appearance.
  I must say you’ve done a very good job with this. In addition, the
  blog loads very fast for me on Safari. Outstanding Blog!

 17. When I initially left a comment I seem to have clicked
  the -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added
  I recieve four emails with the same comment. Is there a way you are able to remove
  me from that service? Kudos!

 18. Very nice post. I simply stumbled upon your blog and wanted to say that I have really loved browsing your blog posts.
  After all I will be subscribing on your feed and I hope you write once
  more very soon!

 19. My brother suggested I might like this website. He used to
  be entirely right. This put up actually made my day. You can not
  consider just how a lot time I had spent for this info!
  Thank you!

 20. It’s really very complicated in this full of activity life to
  listen news on Television, thus I only use world wide web for
  that reason, and obtain the newest information.

 21. Good day! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but
  I’m not seeing very good success. If you know
  of any please share. Appreciate it!

 22. My coder is trying to persuade me to move to
  .net from PHP. I have always disliked the idea because of the expenses.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress
  on several websites for about a year and am
  anxious about switching to another platform. I have heard very good
  things about blogengine.net. Is there a way
  I can import all my wordpress content into it?

  Any help would be greatly appreciated!

 23. Usually I don’t learn post on blogs, however I would like to say that
  this write-up very compelled me to take a look at and do
  so! Your writing taste has been surprised me. Thank you, quite great article.

 24. Have you ever thought about including a little bit more than just
  your articles? I mean, what you say is valuable and everything.
  But imagine if you added some great graphics or video clips to give your posts more,
  “pop”! Your content is excellent but with images and videos,
  this site could definitely be one of the very best in its niche.
  Very good blog!

 25. Does your blog have a contact page? I’m having a
  tough time locating it but, I’d like to send you an email.
  I’ve got some recommendations for your blog you might be
  interested in hearing. Either way, great website
  and I look forward to seeing it develop over time.

 26. It’s the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
  I have read this post and if I could I want to suggest you
  some interesting things or tips. Maybe you can write next articles referring to this article.

  I want to read more things about it!

 27. Thanks for a marvelous posting! I actually enjoyed
  reading it, you could be a great author. I will
  ensure that I bookmark your blog and definitely will come back in the foreseeable future.

  I want to encourage that you continue your great job, have a nice
  holiday weekend!

 28. My family members always say that I am killing my time here at net, however I
  know I am getting familiarity all the time by reading such good articles.

 29. Thanks a lot for sharing this with all folks you actually know what you are talking about!
  Bookmarked. Kindly additionally consult with my site =). We can have a hyperlink exchange contract among us

 30. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was curious what all is needed to get setup?
  I’m assuming having a blog like yours would
  cost a pretty penny? I’m not very web smart so
  I’m not 100% certain. Any recommendations or advice would
  be greatly appreciated. Cheers

 31. My brother recommended I might like this website. He was totally right.
  This post actually made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this info!
  Thanks!

 32. Great beat ! I would like to apprentice even as you amend your site,
  how can i subscribe for a weblog web site? The account aided me a appropriate deal.

  I had been a little bit familiar of this your broadcast provided vibrant
  transparent concept

 33. Asking questions are truly good thing if you are not understanding something completely,
  except this post gives fastidious understanding even.

 34. This is the perfect webpage for anyone who wants
  to understand this topic. You know so much its almost
  hard to argue with you (not that I actually will need
  to…HaHa). You certainly put a fresh spin on a topic which has been discussed for a
  long time. Excellent stuff, just wonderful!

 35. I would like to thank you for the efforts you have put in penning
  this website. I really hope to check out the same high-grade content from you in the
  future as well. In fact, your creative writing abilities has motivated me
  to get my own, personal website now 😉

 36. With havin so much content do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My website has a lot of completely unique content I’ve either authored myself or outsourced but it looks like a
  lot of it is popping it up all over the internet without my agreement.
  Do you know any methods to help prevent content from being stolen? I’d really appreciate it.

 37. Hey there outstanding blog! Does running a blog such
  as this require a massive amount work? I’ve no understanding of computer programming however I was
  hoping to start my own blog in the near future. Anyway, should you have any recommendations
  or tips for new blog owners please share.
  I know this is off subject however I just wanted to ask.
  Thanks!

 38. Unquestionably imagine that that you stated. Your favourite
  reason appeared to be on the web the easiest factor to take into accout of.
  I say to you, I definitely get annoyed even as folks think about worries that they
  plainly don’t understand about. You managed to hit the nail
  upon the highest and defined out the whole thing without having side effect ,
  other people can take a signal. Will probably be back
  to get more. Thank you

 39. I am extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog.
  Is this a paid theme or did you customize it yourself?
  Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to see
  a great blog like this one these days.

 40. Hi there! I know this is somewhat off topic but I was wondering if you knew
  where I could locate a captcha plugin for my comment form?
  I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble
  finding one? Thanks a lot!

 41. I think this is one of the most significant info for
  me. And i’m glad reading your article. But want to remark on some
  general things, The site style is great, the articles is really great : D.
  Good job, cheers

 42. Hi there to all, how is all, I think every one is getting more from this web page, and your views are
  nice in favor of new visitors.

 43. Thank you for every other informative web site. Where else may just I am getting that kind of
  information written in such an ideal method? I have a undertaking that I’m just now
  running on, and I’ve been at the glance out for such information.

 44. I am sure this paragraph has touched all the internet visitors, its really really pleasant piece of writing on building up new website.

 45. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the web the
  simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they plainly
  do not know about. You managed to hit the nail upon the top
  and also defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal.
  Will likely be back to get more. Thanks

 46. Please let me know if you’re looking for a article author for your site.
  You have some really great posts and I think I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love
  to write some content for your blog in exchange for a
  link back to mine. Please shoot me an email if interested.
  Kudos!

 47. Hello there! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog post or vice-versa?
  My blog addresses a lot of the same topics as yours
  and I think we could greatly benefit from each other.
  If you might be interested feel free to send me an e-mail.
  I look forward to hearing from you! Excellent blog
  by the way!

 48. fantastic publish, very informative. I wonder why
  the other experts of this sector don’t notice this.
  You must continue your writing. I’m sure, you have a
  great readers’ base already!

 49. Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to more added agreeable from you!
  However, how can we communicate?

 50. I do consider all the ideas you’ve introduced to your post.
  They are really convincing and can definitely work.
  Still, the posts are too quick for beginners. May just you please extend them a little from next
  time? Thanks for the post.

 51. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted
  to say that I have truly loved browsing your blog posts.
  After all I’ll be subscribing in your rss feed and I’m hoping you write again soon!

 52. It is the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy.
  I have read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things or advice.

  Maybe you can write next articles referring to this article.
  I want to read even more things about it!

 53. When someone writes an paragraph he/she retains the image
  of a user in his/her mind that how a user can know it.

  Thus that’s why this article is great. Thanks!

 54. I loved as much as you’ll receive carried out right
  here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get bought an edginess over that you wish be delivering
  the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same
  nearly a lot often inside case you shield this increase.

 55. I was curious if you ever thought of changing the page layout of your site?
  Its very well written; I love what youve got to say. But maybe
  you could a little more in the way of content so people
  could connect with it better. Youve got an awful lot of text for only having one or two
  images. Maybe you could space it out better?

 56. It is the best time to make some plans for the future and it’s
  time to be happy. I’ve read this post and if I could I want to suggest you few
  interesting things or advice. Maybe you could write next articles referring to this article.
  I want to read even more things about it!

 57. We stumbled over here coming from a different page and thought I might check things out.
  I like what I see so now i’m following you. Look forward to going over your web page repeatedly.

 58. Amazing things here. I’m very happy to look your article. Thanks a lot and
  I’m taking a look forward to touch you. Will you kindly drop me
  a e-mail?

 59. It’s really a great and useful piece of information. I’m glad that you just shared this useful
  info with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

 60. I’m really loving the theme/design of your site.
  Do you ever run into any web browser compatibility
  problems? A number of my blog visitors have complained about my blog not working correctly
  in Explorer but looks great in Safari. Do you have any
  solutions to help fix this issue?

 61. I do consider all the ideas you have presented to your post.
  They’re very convincing and will certainly work. Still, the posts are very quick
  for beginners. May just you please lengthen them a bit from
  subsequent time? Thank you for the post.

 62. Hi, I do think this is an excellent site. I stumbledupon it 😉 I may
  return once again since i have book-marked it.
  Money and freedom is the best way to change, may you be
  rich and continue to help others.

 63. What’s up mates, how is the whole thing, and what you wish for to say regarding this article,
  in my view its truly amazing in favor of me.

 64. You have made some decent points there. I checked on the internet for additional information about the issue and found most individuals will go along with your views on this site.

 65. Fascinating blog! Is your theme custom made or did you download it
  from somewhere? A design like yours with a few simple tweeks would really
  make my blog stand out. Please let me know where you got your theme.

  Appreciate it

 66. Excellent pieces. Keep writing such kind of information on your blog.
  Im really impressed by your site.
  Hello there, You’ve performed an excellent job. I’ll certainly digg it and individually suggest
  to my friends. I am confident they will be benefited
  from this website.

 67. Great beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a weblog site?
  The account helped me a appropriate deal. I have been a
  little bit familiar of this your broadcast provided vibrant
  transparent concept

 68. You could certainly see your expertise within the article you write.
  The sector hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid
  to mention how they believe. At all times follow your heart.

 69. Amazing issues here. I’m very satisfied to look your article.
  Thank you so much and I’m taking a look ahead to contact you.
  Will you kindly drop me a e-mail?

 70. Can I simply just say what a comfort to discover someone who truly knows
  what they are discussing over the internet. You definitely understand how to
  bring a problem to light and make it important. More and more people really
  need to read this and understand this side of your story.
  It’s surprising you aren’t more popular since you definitely possess
  the gift.

 71. The other day, while I was at work, my sister stole my
  iPad and tested to see if it can survive a forty foot drop, just so she can be a youtube sensation. My iPad is now broken and she has 83 views.
  I know this is totally off topic but I had to share it with someone!

 72. We’re a group of volunteers and opening a brand new scheme in our community.
  Your site offered us with valuable info to work on. You have
  done a formidable task and our entire community can be thankful to you.

 73. Neat blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A theme like yours with a few simple tweeks would really
  make my blog stand out. Please let me know where you got your theme.
  Cheers

 74. I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really nice, keep it up!

  I’ll go ahead and bookmark your website to come back down the road.
  All the best

 75. Great blog here! Additionally your website loads up fast!
  What web host are you using? Can I get your associate link on your host?
  I wish my web site loaded up as quickly as yours lol

 76. This is very interesting, You are a very skilled blogger.
  I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your
  fantastic post. Also, I’ve shared your website in my
  social networks!

 77. I used to be suggested this web site by means of my cousin. I am no longer sure
  whether this post is written via him as no one else understand such exact approximately my difficulty.

  You’re incredible! Thank you!

 78. Hello there! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.

  Is it very hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure
  things out pretty quick. I’m thinking about making my own but I’m not sure where to start.
  Do you have any points or suggestions? Thank you

 79. Hey There. I found your weblog the usage of msn. That is a very
  smartly written article. I will be sure to bookmark it and return to learn extra of your helpful info.
  Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

 80. Hello! I know this is somewhat off topic but I was wondering which blog platform are you using for this site?
  I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at alternatives for another
  platform. I would be great if you could point
  me in the direction of a good platform.

 81. Hey there! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords
  but I’m not seeing very good results. If you
  know of any please share. Thanks!

 82. Admiring the time and energy you put into your website and in depth information you offer.
  It’s great to come across a blog every once in a while
  that isn’t the same outdated rehashed information. Wonderful read!
  I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 83. I have been exploring for a little for any high quality articles or weblog posts in this kind of space .
  Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this site.
  Studying this info So i’m happy to exhibit that I’ve a very excellent uncanny feeling I found out just
  what I needed. I most indisputably will make certain to don?t fail to remember this website and give it a glance regularly.

 84. Howdy are using WordPress for your blog platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my
  own. Do you need any coding knowledge to make your own blog?
  Any help would be really appreciated!

 85. hi!,I really like your writing very so much! share we communicate extra about your post on AOL?

  I need an expert on this space to resolve my problem.
  Maybe that is you! Having a look forward to see you.

 86. Hi to every one, the contents existing at this web site are really awesome for people experience, well, keep up the nice
  work fellows.

 87. hello there and thank you for your info – I have definitely picked up anything new from right here.
  I did however expertise some technical points using this site, as I experienced to reload the site a lot
  of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your
  web hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading
  instances times will sometimes affect your placement in google
  and can damage your quality score if ads and
  marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my email and could look out for a lot more of your respective exciting content.
  Ensure that you update this again very soon.

 88. You actually make it appear so easy with your presentation however I to find this topic to be actually something that I believe I would never understand.

  It kind of feels too complex and extremely broad for me.

  I am taking a look ahead for your subsequent post, I’ll try to get the grasp of it!

 89. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as
  though you relied on the video to make your point.
  You definitely know what youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your
  site when you could be giving us something enlightening to read?

 90. I got this site from my pal who told me regarding this web page and now this time
  I am browsing this web page and reading very informative posts at this time.

 91. each time i used to read smaller posts which as well clear their motive, and that is also happening with this post which
  I am reading now.

 92. I read this article fully on the topic of the difference of most up-to-date and previous technologies,
  it’s remarkable article.

 93. I like what you guys are up too. Such clever work and coverage!
  Keep up the terrific works guys I’ve included you guys to my blogroll.

 94. Have you ever considered writing an e-book or guest authoring on other blogs?
  I have a blog based on the same topics you discuss and would love to
  have you share some stories/information. I know my visitors would enjoy your work.
  If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an e
  mail.

 95. I don’t know if it’s just me or if perhaps everyone else
  encountering problems with your site. It seems like some of the text on your content are
  running off the screen. Can somebody else please comment
  and let me know if this is happening to them too?
  This might be a issue with my web browser because I’ve had this happen previously.
  Appreciate it

 96. I’m gone to say to my little brother, that he should also go to see this webpage on regular basis to obtain updated from
  most up-to-date news.

 97. After I originally left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added-
  checkbox and from now on every time a comment is added I get 4
  emails with the exact same comment. Is there a means you can remove me from that service?
  Thanks!

 98. Valuable information. Fortunate me I discovered your website by accident, and I am
  stunned why this accident did not took place earlier!

  I bookmarked it.

 99. Excellent web site. Plenty of helpful information here.

  I’m sending it to several pals ans additionally sharing in delicious.

  And certainly, thank you to your effort!

 100. Hello it’s me, I am also visiting this website daily, this web site is truly pleasant and the people are actually sharing fastidious thoughts.

 101. magnificent put up, very informative. I ponder why the other specialists of
  this sector don’t realize this. You must proceed
  your writing. I am sure, you have a huge readers’ base already!

 102. Greetings! I know this is kinda off topic however ,
  I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog
  article or vice-versa? My blog covers a lot of the same topics as yours and
  I think we could greatly benefit from each
  other. If you happen to be interested feel free to shoot me an e-mail.

  I look forward to hearing from you! Great blog by the way!

 103. Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News.
  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Appreciate it

 104. You’re so interesting! I do not think I’ve read through a single thing like
  this before. So good to find someone with genuine thoughts
  on this issue. Really.. thanks for starting this up.

  This website is one thing that’s needed on the web, someone with a bit of originality!

 105. hello!,I like your writing very so much! share we keep up a correspondence
  more approximately your post on AOL? I require a specialist in this house
  to solve my problem. May be that’s you! Taking a look ahead to see you.

 106. I am really impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog.
  Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it’s rare
  to see a nice blog like this one nowadays.

 107. Hello to all, for the reason that I am truly
  keen of reading this blog’s post to be updated daily.
  It consists of good information.

 108. Heya i am for the primary time here. I came across this board and I to
  find It truly helpful & it helped me out a lot. I’m hoping to
  offer something back and help others such as you aided me.

 109. Thanks for revealing your ideas. I might also like to mention that video games have been actually evolving. Modern technology and innovations have assisted create practical and fun games. These kinds of entertainment video games were not as sensible when the actual concept was first being attempted. Just like other forms of electronics, video games also have had to advance through many years. This is testimony for the fast continuing development of video games.

 110. After I initially left a comment I seem to have clicked the -Notify me when new comments are added- checkbox and now whenever a comment is added I receive four emails with the
  exact same comment. There has to be a means you are able to
  remove me from that service? Thanks!

 111. You have noted very interesting details ! ps decent internet site . “High school is closer to the core of the American experience than anything else I can think of.” by Kurt Vonnegut, Jr..

 112. Hey there would you mind letting me know which web host you’re using?
  I’ve loaded your blog in 3 different browsers and I
  must say this blog loads a lot quicker then most. Can you suggest
  a good hosting provider at a reasonable price?
  Thank you, I appreciate it!

 113. Valuable info. Fortunate me I discovered your website unintentionally, and I am stunned why this accident didn’t took place earlier!
  I bookmarked it.

 114. Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I get
  in fact enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently quickly.

 115. I am actually glad to read this webpage posts which includes
  plenty of useful facts, thanks for providing these kinds of information.

 116. What i do not realize is in truth how you are no longer really a
  lot more smartly-liked than you might be now. You are so intelligent.
  You understand therefore significantly in the case of this subject, produced me
  in my view consider it from a lot of varied angles. Its like women and men don’t seem
  to be interested unless it’s one thing to accomplish with Girl gaga!
  Your own stuffs outstanding. At all times handle it up!

 117. Oh my goodness! Awesome article dude! Thank you,
  However I am experiencing difficulties with your RSS.
  I don’t know the reason why I can’t subscribe to it.
  Is there anybody having identical RSS issues? Anyone that knows the solution can you
  kindly respond? Thanks!!

 118. Wonderful website. Lots of useful info here.
  I am sending it to several buddies ans additionally sharing in delicious.
  And obviously, thanks to your effort!

 119. great post, very informative. I ponder why
  the other experts of this sector don’t realize this.
  You must proceed your writing. I am sure, you have a great readers’ base already!

 120. Heya this is kind of of off topic but I was wondering
  if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.

  I’m starting a blog soon but have no coding expertise so I wanted to get advice from someone with experience.
  Any help would be enormously appreciated!

 121. I am really enjoying the theme/design of your site.
  Do you ever run into any browser compatibility issues?
  A handful of my blog visitors have complained about my blog not working correctly
  in Explorer but looks great in Firefox. Do you have any ideas to help fix this
  issue?

 122. I think that is among the such a lot important information for me.
  And i’m glad studying your article. But wanna remark on some common issues, The web site
  taste is wonderful, the articles is really great : D.
  Just right process, cheers

 123. Nice weblog right here! Also your web site a lot up very fast!
  What host are you the use of? Can I am getting your affiliate link on your host?
  I want my site loaded up as quickly as yours lol

 124. It’s remarkable to pay a quick visit this web page and reading the views
  of all colleagues regarding this post, while I am also zealous of getting knowledge.

 125. Wonderful article! That is the kind of information that should be shared across the net.
  Shame on the search engines for now not positioning this post upper!

  Come on over and seek advice from my web site . Thank you =)

 126. Another issue is that video games are generally serious in nature with the principal focus on mastering rather than entertainment. Although, it has an entertainment facet to keep children engaged, each and every game is generally designed to develop a specific experience or programs, such as instructional math or scientific disciplines. Thanks for your article.

 127. A motivating discussion is worth comment. I believe that you ought
  to publish more about this subject matter, it may not be a taboo subject but usually people do not discuss these issues.
  To the next! Best wishes!!

 128. wonderful submit, very informative. I wonder why the other experts of this sector do
  not understand this. You should continue your writing.

  I am sure, you’ve a huge readers’ base already!

 129. Hey there! This is kind of off topic but I need some guidance from an established blog.
  Is it very difficult to set up your own blog? I’m not
  very techincal but I can figure things out pretty fast.

  I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to start.
  Do you have any points or suggestions? Cheers

 130. I simply could not go away your web site prior to suggesting that I extremely enjoyed the standard information a person supply
  in your guests? Is going to be back steadily to check up on new posts

 131. certainly like your web site however you need to check the spelling on quite a few
  of your posts. A number of them are rife with spelling issues
  and I in finding it very troublesome to inform the reality then again I will certainly
  come back again.

 132. I simply want to mention I’m beginner to blogging and certainly enjoyed you’re blog site. More than likely I’m planning to bookmark your website . You really come with awesome articles. Thanks for sharing your web site.

 133. Excellent pieces. Keep posting such kind of information on your blog.
  Im really impressed by your site.
  Hi there, You have done an incredible job. I’ll definitely digg it
  and in my opinion recommend to my friends.

  I am sure they’ll be benefited from this web site.

 134. Wow that was unusual. I just wrote an extremely long comment but after I
  clicked submit my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not
  writing all that over again. Anyway, just wanted to say excellent blog!

 135. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this website.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s challenging to get that “perfect balance” between usability and visual appearance.

  I must say you’ve done a amazing job with this. Also, the blog loads very fast for me on Safari.

  Exceptional Blog!

 136. I will immediately grab your rss feed as I can not find your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Please let me know in order that I could subscribe. Thanks.

 137. Thanks for the marvelous posting! I seriously enjoyed reading
  it, you can be a great author.I will remember to bookmark your
  blog and will often come back sometime soon. I want to encourage you to definitely continue your great job, have a
  nice weekend!

 138. May I simply say what a relief to discover somebody
  who really knows what they are discussing on the web.
  You definitely realize how to bring an issue to light
  and make it important. More people really need to check this out and understand this side of your story.
  I was surprised you aren’t more popular given that you
  definitely have the gift.

 139. Wonderful items from you, man. I’ve understand your stuff prior to and you’re just extremely magnificent.

  I actually like what you’ve received here, really like
  what you’re stating and the way in which you are saying it.
  You make it entertaining and you still take care of to stay
  it sensible. I can not wait to learn much more from you.
  That is actually a tremendous web site.

 140. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d definitely donate to this fantastic blog!
  I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS
  feed to my Google account. I look forward to fresh
  updates and will share this blog with my Facebook group.
  Chat soon!

 141. Simply want to say your article is as astounding.
  The clarity in your post is just excellent and i could assume you are an expert on this subject.
  Fine with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming
  post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.

 142. Howdy this is somewhat of off topic but I was wanting to know
  if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with
  HTML. I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get guidance from someone with experience.
  Any help would be enormously appreciated!

 143. Attractive component of content. I simply stumbled upon your blog and in accession capital to assert
  that I get in fact loved account your blog posts. Anyway I will be subscribing to
  your augment and even I success you get entry to consistently fast.

 144. wonderful submit, very informative. I wonder why the other specialists of this sector don’t realize this.

  You should proceed your writing. I am sure, you’ve a huge readers’ base already!

 145. Awesome blog! Do you have any tips for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own blog soon but I’m a little lost on everything.

  Would you suggest starting with a free platform like WordPress or go for a paid option?
  There are so many choices out there that I’m completely overwhelmed ..
  Any recommendations? Kudos!

 146. Today, I went to the beach front with my children. I found a sea shell and gave it
  to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She placed the shell to her ear and screamed.

  There was a hermit crab inside and it pinched her ear.
  She never wants to go back! LoL I know this is completely off topic but I had to tell someone!

 147. This design is steller! You definitely know how to keep a reader entertained.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well,
  almost…HaHa!) Wonderful job. I really loved what you had
  to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 148. Hi there, I found your web site by means of
  Google even as searching for a comparable subject, your website came up, it seems great.
  I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
  Hello there, simply was alert to your weblog through Google, and found that it is really informative.
  I am gonna watch out for brussels. I’ll be grateful in case
  you continue this in future. Numerous folks will be benefited from your writing.

  Cheers!

 149. You actually make it appear really easy together with your presentation but I to find this topic to be really one thing that I think I’d never understand.
  It sort of feels too complicated and very huge for
  me. I’m taking a look ahead for your next put up, I’ll attempt to
  get the cling of it!

 150. We are a gaggle of volunteers and starting a new scheme in our community.

  Your website offered us with valuable info to work on. You’ve performed an impressive task and our whole group
  can be grateful to you.

 151. Very nice post. I just stumbled upon your blog and wished to mention that
  I have really loved browsing your weblog posts. After all I’ll be subscribing in your rss feed and I’m hoping you
  write again very soon!

 152. I have read several just right stuff here.
  Certainly worth bookmarking for revisiting. I surprise how a lot
  effort you set to make this type of great informative web site.

 153. First off I want to say terrific blog! I had a quick
  question which I’d like to ask if you don’t
  mind. I was curious to find out how you center yourself and clear your mind
  before writing. I have had a tough time clearing my mind in getting my ideas out
  there. I do enjoy writing but it just seems like the first 10 to
  15 minutes are generally wasted simply just trying to figure out how to begin. Any suggestions or hints?
  Cheers!

 154. Hi would you mind stating which blog platform you’re using?
  I’m going to start my own blog soon but I’m having a tough time deciding between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design and style seems
  different then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S My apologies for getting off-topic but I had to
  ask!

Comments are closed.