Sài Gòn: “ăn bay” & thủ đoạn cướp giật đường phố xưa và nay (2)

Bọn cướp thường dùng xe bám theo con mồi, đến đoạn vắng thì thò tay ra mà giật. Có điều, đa phần bọn “ăn bay” là giang hồ khoác áo lính nên nếu nạn nhân chống trả, phần đông đều ăn đạn Colt 45, Ruleau 9mm.

Những lò độ xe để đi cướp

Trước năm 1973, miền Nam không có cướp giật đường phố theo đúng nghĩa của từ này. Thỉnh thoảng có việc giật một giỏ xách, chiếc đồng hồ của bọn cướp giật nhi đồng không mấy ai lưu tâm.

Khi đơn vị cuối cùng của quân đội Mỹ cuốn cờ về nước, nguồn viện trợ dồi dào chấm dứt khiến toàn bộ nền kinh tế miền Nam vốn lệ thuộc vào đồng đô la, gần như đổ sụp.

Lương quân nhân công chức không gồng gánh nổi những gia đình có con đông. Chính quyền đưa ra cái gọi là thực phẩm phụ trội, cũng chẳng làm tình hình sáng sủa hơn.

Khi quân Mỹ vào nước ta, với nửa triệu quân mà đã có từ 80 đến 100 ngàn con nghiện thì việc tràn ngập heroin cần sa ở những nơi thị tứ là điều dễ hiểu.

Khi Mỹ rút, thị trường trở nên thừa mứa nguồn cung nên quân đội Sài Gòn cũng có lượng con nghiện lên đến vài trăm ngàn. Heroin dễ nghiện nhưng hết sức khó bỏ.

Và cơn vật vã của nó thì quả là rất gần với địa ngục. Các con nghiện bèn túa ra đường cướp giật. Và hình thành cụm từ “ăn – bay” để chỉ loại hình mới mẻ này.

Chẳng có thủ đoạn mưu mô gì phức tạp, chỉ cần kỹ thuật điều khiển xe điêu luyện là đủ!

Trong năm 1973-1974, nạn dùng xe gắn máy cướp giật đã trở thành nỗi ám ảnh của người dân Sài Gòn và những chồng hồ sơ kèm chỉ thị được đặt lên bàn làm việc của đại tá Trang Sĩ Tấn, Giám đốc Nha Cảnh sát Đô Thành với bút phê của đích thân Tổng thống!

Danh sách 10 tên cướp nguy hiểm nhất được đưa xuống cho cảnh sát các nơi mà đứng đầu là Hai Néo, Bình Toyota… đứng thứ 7 là tướng cướp Điềm Khắc Kim, kẻ chẳng biết xe Honda điều khiển thế nào!

Còn 6 hạng đầu đều là những tên cộm cán nhất của cướp giật đường phố.

Lúc đó, bọn cướp giật đường phố bắt đầu sử dụng 2 loại xe gắn máy. Chiếc BS 50cc nhưng đồng hồ tốc độ chỉ con số 120km/giờ là lựa chọn hoàn hảo.

Vừa ngắn đòn dễ xoay trở góc hẹp, phanh cực ăn và tốc độ rất cao nên chiếc BS đứng đầu danh sách sử dụng của bọn cướp giật đường phố lúc bấy giờ.

Có điều vì là xe không được trợ giá như hãng Honda nên trên thị trường chiếc xe này đắt gấp đôi, thậm chí 2,5 lần các loại xe của hãng Honda.

Chiếc được lựa chọn thứ 2 là chiếc S50 tức Honda 67. Nhưng tốc độ chậm cộng thêm khá dài đòn của chiếc S50 khó làm cho bọn cướp giật hài lòng.

Thế là những lò độ xe Honda 67, 68, 72, 90 không chỉ cho tay đua mà chủ yếu là cho bọn “ăn bay” ra đời. Đôn dên, xoáy nòng cẩu xập (90cc), xẻ đuôi cá, thay nhông sên dĩa… được áp cho chiếc xe vốn chỉ chạy tối đa 60-70 km/giờ trở thành những chiếc xe chạy đến 135km/giờ!

Và một thay đổi kết cấu rất đặc biệt được giang hồ sống bằng nghề “ăn bay” đưa vào chiếc xe Honda 67 khá hữu dụng là: chuyển tay ga, cần ly hợp qua bên trái.

Tay phải rảnh rang dùng để… giật và thậm chí dùng súng khá dễ dàng để chống trả lực lượng truy đuổi.

Chuyện ít biết về tội phạm cướp giật đường phố ở Sài Gòn - Kỳ 2: Thủ đoạn cướp giật đường phố xưa và nay - Ảnh 2.

Bọn cướp thời kỳ những năm 1973-1974 thường dùng xe Honda 67 được đôn dên, xoáy nòng… để “ăn bay”

Chiếc Honda 67 tỏ ra lợi hại hơn vì một lý do đơn giản. Chiếc BS không phải là chiếc xe được bán ưu tiên cho quân nhân công chức, nên dễ bị theo dõi.

Trong khi chiếc 67 đồng thời là phương tiện kiếm cơm cho quân nhân công chức sau giờ hành chánh. Xe ôm ra đời cũng vào giai đoạn này…

Bọn cướp thường dùng xe bám theo con mồi, đến đoạn vắng thì thò tay ra mà giật. Có điều, đa phần bọn “ăn bay” là giang hồ khoác áo lính nên nếu nạn nhân chống trả, phần đông đều ăn đạn Colt 45, Ruleau 9mm.

Quân lao Gò Vấp lên đến cả chục ngàn quân phạm, quá nửa là bọn cướp giật đường phố gốc lính các loại kể cả bọn đào ngũ.

Cướp giật đường phố chuyển hướng đối tượng

Những ngày đất nước mới thống nhất, Sài Gòn cực kỳ phức tạp về tình hình trị an. Bọn sổng tù vào ngày 30/4/1975 tràn về thành phố để sống lén lút trong lòng đô thị.

Bọn cướp giật thì hoạt động ngày càng táo tợn hơn do tốc độ của chiếc xe giúp chúng thoát thân đa phần thành công khi các cơ quan chức năng còn đang bỡ ngỡ.

Lượng súng ống do đội quân thất trận bỏ lại ngay trên đường phố rất dồi dào và khó kiểm soát nên bọn “ăn bay” tàng trữ để sử dụng một cách tràn lan.

Nói thế để thấy, trong những ngày đầu để giữ gìn trật tự trị an đường phố, các cơ quan chức năng thuộc Uỷ ban Quân Quản TP đã phải hy sinh không ít cả tài lực vật lực và đôi khi cả tính mạng…

Rồi những tên cướp già đời sừng sỏ nhất, đều đền tội ngay trên đường phố. Lượng cướp giật giảm hẳn do bọn giang hồ lưu manh nhận ra giá phải trả quá đắt.

Có thể kể ra hàng loạt tên: Tiêu Mù, Thành Thổ Mộ, Thành Nouvaren, Lễ Nhà Lô, Tuấn Cội, Minh Nhượng, Đức Điến… đều biến mất trong danh sách cộm cán của giang hồ sau năm 1975.

Ngay gần cuối năm 1975, dựa theo danh sách các địa phương cung cấp, một chiến dịch thu gom tội phạm được tiến hành. Trên 10 ngàn tên cộm cán, máu mặt bị bắt giữ và đưa đi trại tập trung Bù Gia Mập. Một số ít lẩn trốn nhưng rơi rụng dần hoặc tự giác hồi hướng làm người lương thiện. Những biện pháp quyết liệt của chính quyền lúc bấy giờ là hết sức hiệu quả và cần thiết. Tiền thân của 2 trại giam Đồng Tháp và Tống Lê Chân là đợt thu gom này sau khi giải tán trại Bù Gia Mập.

Ngay cả 3 nhân vật còn sót lại của Tứ đại thiên vương là Đại, Tỳ, Cái, Thế cũng “vô hộp” thời gian này.

Đại Cathay bị giết năm 1968, nhưng các nhị ca, tam, tứ, vẫn sống phây phây nơi trại giam và cùng cầm cuốc trồng trọt thay cho cầm dao súng thanh toán nhau.

Huỳnh Tỳ, tên thật là Nguyễn Thuận Lai, sinh năm 1940 thì ở cùng trại Tống Lê Chân với gã đàn em Ngô Văn Cái sinh năm 1947.

Nhưng cả hai sau đó về không còn nhìn mặt nhau dù thuở xưa đã từng cắt máu ăn thề! Ba Thế thì miệt mài đào kinh đắp đập ở trại Đồng Tháp và ngay sau khi trở về lập tức vào chùa tu cho qua ngày đoạn tháng.

Bọn “ăn bay” và nhiều loại tội phạm tương tự bèn chuyển hướng. Chúng không dại gì tấn công người lương thiện mà tìm loại khổ chủ khác, đơn giản và an toàn hơn.

Đó là những cư dân chợ trời, những kẻ buôn lậu và bọn tổ chức vượt biên. Bọn tội phạm nắm chắc một điều, khi bị tấn công thường thì các loại ít nhiều phạm pháp này sẽ không dại gì tố cáo để thay vì chỉ mất tiền, mất tài sản… còn mất cả tự do!

Nạn cướp giật đường phố thoái lui, dành chỗ cho các loại hình tội phạm khác tạm an toàn hơn.

Khi cướp giật được coi là một nghề

Xe cộ không phải tên giang hồ nào cũng có tiền mà mua sắm làm phương tiện phạm pháp. Rộ lên hai loại hình nghe thì buồn cười nhưng vẫn là một đe dọa có thật vào những năm 80-90 thế kỷ 20.

Đó là đi cướp giật đường phố bằng xe đạp và… chạy bộ. Tuy nhiên do khá nguy hiểm nên những tên giang hồ chỉ dám tấn công những nạn nhân có tài sản ít giá trị.

Đầu tiên là bọn “bẻ đê” tức bọn giật đồng hồ rồi chạy vào hẻm hoặc nếu ở bến đò Thủ Thiêm thì ùm luôn xuống sông tẩu thoát! Kế đến là bọn giật phén và ăn nhơ.

Đó là giật dây chuyền và bông tai. Chúng cũng tẩu thoát dựa vào… khinh công bụi đời. Giật giỏ xách gọi là “ăn gio”, bọn này thường đi có đôi 4 mạng 2 xe.

Một chiếc áp vào “mua hàng” (từ giang hồ chỉ việc ra tay cướp giật). Chiếc kia, gọi là “cản địa” dùng để ngăn cản các vụ truy đuổi của lực lượng chức năng và dân chúng.

Một hoạt cảnh hài hước nhưng hoàn toàn có thật: Người chồng dắt chiếc xe đạp ra khỏi nhà, theo sau là cô vợ mặt bự phấn, son môi đỏ chót. Ra đến đầu ngõ, bà bán chuối chiên hỏi: “Hai đứa đi làm hả bây?”.

Cô vợ vui vẻ: “Dạ, đi làm má Sáu ơi…”. Đi làm, với má Sáu, với cặp vợ chồng này và đa phần cư dân trong xóm là: anh chồng đạp xe chở vợ ra làm gái đứng đường ở Cầu Móng, còn anh thì đạp xe rảo khắp nơi tìm bất kỳ ai sơ hở để cướp giật rồi tẩu thoát bằng xe đạp!

Việc cướp giật và một số kiểu phạm pháp khác đã được một bộ phận cư dân không nhỏ của tầng lớp tạm gọi là cặn đáy của xã hội, xem là một nghề nghiệp hẳn hoi. Thế đấy!

theo Tuổi trẻ & Đời sống

319 thoughts on “Sài Gòn: “ăn bay” & thủ đoạn cướp giật đường phố xưa và nay (2)

 1. I simply want to tell you that I’m all new to blogging and site-building and truly enjoyed your web page. Very likely I’m going to bookmark your blog . You surely have good writings. Thanks a lot for revealing your website.

 2. BEST PRIVATE PROXIES – Elite quality, Infinite bandwidth, 1000 mb/s superspeed, 99,9 uptime, Low successive IP’s, No utilization limitations, Numerous subnets, USA or Europe proxies – Get Today – DreamProxies.com

 3. I have a diet blog i just started, i have about 3 posts, someone said i should start promoting i now. I thought i should wait until i had at least 10 posts and feedback from a few people in various forums before I promote it so maybe in 2 weeks. What do you think?.

 4. I currently have a two column Joomla website, however I don’t like the sidebar being on the right. Is there a way to either convert a two-column jJomla website into a three column one, or at least move the sidebar to the left?.

 5. It¡¦s actually a nice and helpful piece of information. I am glad that you shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 6. I’m really impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it is rare to see a great blog like this one these days..

 7. I keep listening to the news broadcast speak about receiving free online grant applications so I have been looking around for the best site to get one. Could you advise me please, where could i acquire some?

 8. What i do not realize is in reality how you’re now not actually much more smartly-favored than you might be now. You’re very intelligent. You know thus significantly in the case of this subject, made me for my part believe it from a lot of varied angles. Its like women and men are not involved unless it is something to accomplish with Woman gaga! Your own stuffs excellent. Always care for it up!

 9. Good day very cool blog!! Guy .. Excellent .. Wonderful .. I’ll bookmark your web site and take the feeds also¡KI am glad to find so many helpful information right here within the submit, we need develop extra strategies on this regard, thanks for sharing. . . . . .

 10. I’m not sure where you’re getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for excellent info I was looking for this information for my mission.

 11. Hi there, I found your blog by way of Google whilst looking for a related matter, your web site got here up, it looks good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 12. I’m so happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 13. Pretty section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently quickly.

 14. Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just too magnificent. I actually like what you have acquired here, certainly like what you are stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it smart. I can’t wait to read much more from you. This is really a wonderful website.

 15. Definitely believe that which you stated. Your favorite reason appeared to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 16. I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this website. I am hoping the same high-grade site post from you in the upcoming also. Actually your creative writing abilities has encouraged me to get my own website now. Actually the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a great example of it.

 17. I¡¦ve learn a few just right stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I wonder how a lot attempt you put to make this sort of excellent informative web site.

 18. I’m still learning from you, as I’m making my way to the top as well. I definitely liked reading everything that is posted on your blog.Keep the stories coming. I loved it!

 19. Magnificent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too wonderful. I actually like what you’ve acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it sensible. I can not wait to read much more from you. This is really a terrific site.

 20. I like what you guys are up also. Such intelligent work and reporting! Carry on the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my web site 🙂

 21. I was examining some of your posts on this internet site and I conceive this internet site is very informative! Keep posting.

 22. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but other than that, this is wonderful blog. An excellent read. I will definitely be back.

 23. great submit, very informative. I wonder why the opposite specialists of this sector don’t notice this. You should continue your writing. I am sure, you’ve a great readers’ base already!

 24. I definitely wanted to write down a simple word so as to thank you for the remarkable hints you are posting on this website. My long internet look up has now been paid with extremely good facts and strategies to exchange with my visitors. I would believe that most of us visitors actually are undeniably lucky to dwell in a notable network with so many brilliant professionals with beneficial things. I feel very fortunate to have discovered your entire website and look forward to tons of more fun moments reading here. Thanks once more for a lot of things.

 25. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is excellent blog. A great read. I will definitely be back.

 26. Somebody necessarily assist to make severely posts I’d state. That is the very first time I frequented your website page and thus far? I amazed with the analysis you made to create this particular post incredible. Fantastic task!

 27. I’ve been surfing online more than 3 hours these days, but I never discovered any interesting article like yours. It is lovely worth sufficient for me. Personally, if all webmasters and bloggers made good content material as you did, the net might be a lot more helpful than ever before.

 28. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something which I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 29. Link exchange is nothing else except it is just placing the other person’s weblog link on your page at
  appropriate place and other person will also do same in support of you.

 30. Thank you a lot for sharing this with all of us you really realize what you’re talking
  approximately! Bookmarked. Please also discuss with my site =).
  We may have a hyperlink trade arrangement between us

 31. Hi it’s me, I am also visiting this website on a regular basis, this web page is in fact
  good and the users are actually sharing pleasant thoughts.

 32. Great post but I was wondering if you could write a litte more on this subject?
  I’d be very grateful if you could elaborate a little bit more.
  Thanks!

 33. I really love your blog.. Great colors & theme.
  Did you build this website yourself? Please reply back as I’m planning to create my own website and want to know where you got
  this from or what the theme is called. Thanks!

 34. Hello there, I found your site via Google while searching for a
  similar topic, your web site got here up, it looks good.
  I have bookmarked it in my google bookmarks.

  Hello there, simply was alert to your blog through Google, and located that it is really informative.
  I’m gonna be careful for brussels. I will appreciate for those who continue this in future.
  A lot of people can be benefited out of your writing.
  Cheers!

 35. Incredible! This blog looks just like my old one! It’s on a entirely different topic but it has pretty much the same layout and design. Wonderful choice of
  colors!

 36. Appreciating the hard work you put into your blog and detailed information you offer.
  It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the
  same old rehashed information. Excellent read!
  I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to
  my Google account.

 37. Pretty part of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital
  to claim that I get actually enjoyed account your blog posts.
  Any way I will be subscribing to your augment and even I fulfillment you access
  constantly rapidly.

 38. I absolutely love your blog and find almost
  all of your post’s to be what precisely I’m looking for. Does one offer guest writers to write content to suit your needs?

  I wouldn’t mind producing a post or elaborating on a number
  of the subjects you write regarding here. Again, awesome site!

 39. Do you have a spam problem on this blog; I also am a blogger,
  and I was curious about your situation; we have created some nice procedures and
  we are looking to exchange techniques with other folks, why not
  shoot me an e-mail if interested.

 40. Please let me know if you’re looking for a article writer for your blog.
  You have some really good posts and I think I would be a
  good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to write
  some material for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please blast me an email if interested. Thank you!

 41. Today, I went to the beachfront with my children. I found a sea
  shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and
  screamed. There was a hermit crab inside and
  it pinched her ear. She never wants to go back! LoL I know
  this is completely off topic but I had to tell someone!

 42. Heya i’m for the first time here. I found this board
  and I in finding It truly useful & it helped me out
  much. I’m hoping to offer something back and help others like you aided me.

 43. This design is incredible! You certainly know how to keep a reader
  amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job.
  I really enjoyed what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 44. whoah this weblog is fantastic i really like studying
  your articles. Keep up the great work! You know, lots of individuals
  are looking round for this info, you could help them greatly.

 45. Pretty portion of content. I simply stumbled upon your blog and in accession capital to assert
  that I acquire in fact loved account your blog posts.
  Anyway I’ll be subscribing to your feeds or even I fulfillment
  you get right of entry to persistently quickly.

 46. Hello, i think that i saw you visited my weblog thus i came
  to “return the favor”.I am attempting to find things to
  improve my web site!I suppose its ok to use a few
  of your ideas!!

 47. Thank you a bunch for sharing this with all folks you really realize what you are speaking
  approximately! Bookmarked. Please also seek advice from my web site =).
  We could have a link change contract between us

 48. Hi, I do think this is a great site. I stumbledupon it ;
  ) I may revisit once again since I bookmarked it.

  Money and freedom is the best way to change, may you be
  rich and continue to help other people.

 49. I know this web site presents quality based posts and extra information,
  is there any other web site which provides such things in quality?

 50. Attractive component of content. I just stumbled upon your website and
  in accession capital to say that I acquire in fact enjoyed
  account your weblog posts. Anyway I’ll be subscribing
  in your feeds and even I fulfillment you access constantly rapidly.

 51. After I originally left a comment I appear to have clicked
  on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now
  every time a comment is added I get 4 emails with
  the same comment. There has to be a means you can remove me from that
  service? Thanks!

 52. Please let me know if you’re looking for a article writer for your blog.
  You have some really great posts and I think I would be a good asset.

  If you ever want to take some of the load off, I’d love to write
  some articles for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please send me an e-mail if interested. Cheers!

 53. Just wish to say your article is as astounding. The clarity in your post is simply great and i could
  assume you are an expert on this subject. Fine with your permission allow me
  to grab your feed to keep up to date with forthcoming post.
  Thanks a million and please carry on the rewarding work.

 54. Pretty great post. I just stumbled upon your weblog and wanted to mention that I’ve really enjoyed
  browsing your weblog posts. In any case I will be subscribing
  on your rss feed and I am hoping you write once more very soon!

 55. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this
  website. It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough
  to get that “perfect balance” between superb usability and appearance.
  I must say that you’ve done a amazing job with this. Additionally, the blog loads very quick for me on Opera.

  Outstanding Blog!

 56. Hi, I think your website might be having browser compatibility issues.

  When I look at your blog in Safari, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it
  has some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!
  Other then that, awesome blog!

 57. With havin so much content and articles do you ever run into any problems of
  plagorism or copyright violation? My site has a lot of completely unique content I’ve either authored myself or outsourced but it appears a lot of it is popping
  it up all over the web without my permission. Do you know any techniques to help prevent content from being ripped off?
  I’d genuinely appreciate it.

 58. I am sure this piece of writing has touched all the internet
  users, its really really fastidious piece of writing on building up new weblog.

 59. It’s genuinely very complicated in this active life to listen news on TV, so
  I just use web for that purpose, and get the hottest information.

 60. Hi there, You’ve done a fantastic job. I’ll definitely digg it and personally
  recommend to my friends. I’m sure they will be benefited from this website.

 61. Does your blog have a contact page? I’m having problems locating it
  but, I’d like to send you an email. I’ve got some recommendations for your blog you might be interested in hearing.
  Either way, great blog and I look forward to seeing it expand over time.

 62. I was wondering if you ever thought of changing the structure of
  your site? Its very well written; I love what youve got
  to say. But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having one or
  2 pictures. Maybe you could space it out better?

 63. I’m extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog.
  Is this a paid theme or did you modify it yourself?
  Either way keep up the excellent quality
  writing, it’s rare to see a nice blog like this one nowadays.

 64. Great post. I was checking constantly this blog and I’m impressed!
  Very useful information particularly the last part 🙂 I care for
  such information a lot. I was looking for this particular information for
  a long time. Thank you and best of luck.

 65. With havin so much content do you ever run into any problems of plagorism or copyright
  violation? My site has a lot of exclusive content I’ve
  either authored myself or outsourced but it seems a lot of it is popping
  it up all over the internet without my authorization. Do you know any
  techniques to help prevent content from being stolen? I’d really appreciate it.

 66. Currently it seems like WordPress is the best blogging platform out there right now.
  (from what I’ve read) Is that what you are using on your blog?

 67. Woah! I’m really digging the template/theme of this blog.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very hard to get that “perfect balance” between superb usability and visual appeal.
  I must say that you’ve done a fantastic job with this.
  Also, the blog loads super fast for me on Opera. Superb Blog!

 68. At this time it seems like Expression Engine is the top
  blogging platform out there right now. (from what I’ve read) Is that what you are using on your
  blog?

 69. I’m gone to tell my little brother, that he should also go
  to see this website on regular basis to take updated from newest news.

 70. Its like you read my mind! You seem to know so much about this,
  like you wrote the book in it or something. I think that
  you could do with some pics to drive the message home a
  bit, but instead of that, this is great blog. An excellent read.
  I will definitely be back.

 71. Hi there, I discovered your website by the use of Google even as searching for a comparable topic, your site came up, it appears great.
  I’ve bookmarked it in my google bookmarks.
  Hi there, simply turned into alert to your blog through Google,
  and located that it is truly informative. I’m gonna be careful
  for brussels. I will be grateful in case you proceed this in future.
  Lots of other people will probably be benefited from your writing.
  Cheers!

 72. Do you have a spam problem on this website; I also am a blogger, and I
  was curious about your situation; many of us have developed some nice practices and we
  are looking to trade methods with other folks, be sure to shoot
  me an e-mail if interested.

 73. Great blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A design like yours with a few simple tweeks would really make my
  blog shine. Please let me know where you got your design.
  Cheers

 74. It’s perfect time to make a few plans for the future
  and it’s time to be happy. I’ve learn this post and if I
  could I wish to recommend you some attention-grabbing things or suggestions.

  Perhaps you can write next articles referring
  to this article. I desire to learn even more issues approximately it!

 75. Its such as you read my thoughts! You appear to know a lot
  approximately this, such as you wrote the guide in it or something.
  I believe that you just can do with a few percent to drive
  the message house a little bit, but other than that, this is wonderful
  blog. An excellent read. I’ll certainly be back.

 76. I’m really enjoying the theme/design of your blog. Do you ever run into any internet browser compatibility problems?
  A few of my blog readers have complained about my blog not operating correctly in Explorer but looks great in Safari.
  Do you have any tips to help fix this problem?

 77. Great blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
  A design like yours with a few simple tweeks would really make my blog stand out.

  Please let me know where you got your design. Cheers

 78. wonderful issues altogether, you simply won a new reader.
  What may you recommend in regards to your submit that you simply made a few days ago?
  Any sure?

 79. Can I just say what a relief to find someone that truly understands what they’re talking
  about on the internet. You definitely know how to bring a problem to light and make it important.
  A lot more people must look at this and understand this side of the
  story. I can’t believe you aren’t more popular since you
  most certainly possess the gift.

 80. Hey, I think your blog might be having browser compatibility issues.

  When I look at your blog in Chrome, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has
  some overlapping. I just wanted to give you a quick heads up!
  Other then that, amazing blog!

 81. Hi there! Someone in my Facebook group shared this website with us so I came to take a look.
  I’m definitely enjoying the information. I’m bookmarking and will be tweeting this to my
  followers! Outstanding blog and fantastic style and design.

 82. Oh my goodness! Amazing article dude! Thanks, However I am having troubles with
  your RSS. I don’t understand the reason why I cannot join it.

  Is there anybody else getting identical RSS issues?
  Anyone that knows the solution will you kindly respond? Thanks!!

 83. Thanks on your marvelous posting! I really enjoyed reading it, you may be a great author.
  I will remember to bookmark your blog and may come back down the road.
  I want to encourage that you continue your great job,
  have a nice evening!

 84. I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice,
  keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back later.
  Cheers

 85. If you would like to take much from this piece of writing
  then you have to apply these methods to your won webpage.

 86. Can I simply say what a relief to uncover somebody
  who truly knows what they are talking about on the web. You certainly realize how to bring an issue to
  light and make it important. More and more people really need to check this
  out and understand this side of your story. I was surprised
  you are not more popular since you surely possess
  the gift.

 87. Attractive section of content. I just stumbled upon your web
  site and in accession capital to assert that
  I get actually enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be
  subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast.

 88. I am really impressed with your writing skills and also
  with the layout on your blog. Is this a paid theme or
  did you modify it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a great blog like this one today.

 89. I was recommended this web site through my cousin.
  I’m no longer positive whether this publish is written through him as nobody else realize such special approximately my difficulty.

  You are wonderful! Thank you!

 90. Everything said was very logical. But, what about this?
  what if you were to write a killer title?
  I ain’t saying your content is not good., however suppose you added a
  title that grabbed a person’s attention? I mean Sài Gòn: “ăn bay”
  & thủ đoạn cướp giật đường phố xưa và nay (2) is a little plain. You might peek at Yahoo’s home page and see how they
  create news titles to get people to click. You might add
  a video or a pic or two to get people excited about everything’ve got to say.

  Just my opinion, it could bring your posts a little livelier.

 91. Great post. I was checking continuously this blog and I am impressed!
  Extremely helpful information specifically the last
  part 🙂 I care for such information a lot. I was seeking this particular
  info for a very long time. Thank you and best of luck.

 92. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this blog.

  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s hard to get that “perfect balance” between usability
  and visual appeal. I must say you have done a amazing
  job with this. Additionally, the blog loads
  super quick for me on Firefox. Excellent Blog!

 93. Magnificent website. A lot of useful info here. I’m sending it to a few pals ans
  also sharing in delicious. And of course, thanks to your sweat!

 94. Thanks for your personal marvelous posting!
  I really enjoyed reading it, you can be a great
  author.I will be sure to bookmark your blog and
  will come back in the future. I want to encourage yourself to continue your great writing, have a nice morning!

 95. When some one searches for his essential thing, so he/she needs to
  be available that in detail, so that thing is maintained over here.

 96. I am really impressed along with your writing abilities and also
  with the layout in your blog. Is this a paid subject or
  did you modify it yourself? Anyway stay up the nice quality writing,
  it is uncommon to look a great weblog like this one
  nowadays..

 97. fantastic issues altogether, you just won a new reader. What may you suggest in regards to your
  post that you just made some days in the past? Any sure?

 98. Having read this I believed it was rather informative. I appreciate you spending some time and energy to put
  this short article together. I once again find myself
  spending a significant amount of time both reading and leaving comments.

  But so what, it was still worthwhile!

 99. Hello! I simply want to offer you a big thumbs up for
  the great information you have right here on this
  post. I will be returning to your site for more soon.

 100. Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News.
  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?

  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Cheers

 101. With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright
  infringement? My blog has a lot of completely unique content
  I’ve either written myself or outsourced but it looks like a lot
  of it is popping it up all over the internet without my permission. Do
  you know any solutions to help prevent content from being ripped off?
  I’d genuinely appreciate it.

 102. It’s appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy.
  I’ve read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things or tips.
  Perhaps you can write next articles referring to this article.
  I wish to read even more things about it!

 103. Right here is the perfect web site for anyone who really wants
  to understand this topic. You know a whole lot its almost hard to argue with you
  (not that I personally will need to…HaHa).
  You definitely put a new spin on a subject that has been discussed for ages.

  Great stuff, just excellent!

 104. With havin so much written content do you ever run into any problems
  of plagorism or copyright violation? My site has a
  lot of completely unique content I’ve either created myself or outsourced but it looks like a lot
  of it is popping it up all over the web without my permission. Do you
  know any methods to help reduce content from being
  ripped off? I’d certainly appreciate it.

 105. Just wish to say your article is as amazing. The clearness
  on your put up is just excellent and that i can assume you are an expert on this subject.
  Well along with your permission let me to grasp your RSS feed
  to keep updated with coming near near post.
  Thank you one million and please continue
  the enjoyable work.

 106. My developer is trying to persuade me to move to .net from PHP.

  I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using WordPress on numerous websites for about a year and am nervous
  about switching to another platform. I have heard fantastic things about blogengine.net.

  Is there a way I can import all my wordpress posts into
  it? Any help would be greatly appreciated!

 107. I’m not that much of a online reader to be honest but your blogs really
  nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your site to come back down the
  road. All the best

 108. Hi there! I know this is somewhat off topic but I was wondering if
  you knew where I could find a captcha plugin for my comment form?

  I’m using the same blog platform as yours and I’m having trouble finding one?
  Thanks a lot!

 109. For the reason that the admin of this web site is working, no uncertainty very
  quickly it will be famous, due to its quality contents.

 110. My spouse and I stumbled over here different page and thought I
  may as well check things out. I like what I see so now i’m following you.

  Look forward to checking out your web page yet again.

 111. Wow that was strange. I just wrote an really long comment but after I clicked submit
  my comment didn’t appear. Grrrr… well I’m not writing all that over again. Anyways,
  just wanted to say wonderful blog!

 112. Everything is very open with a very clear description of the
  challenges. It was definitely informative. Your site is extremely helpful.
  Thank you for sharing!

 113. I was wondering if you ever considered changing the structure of your site?
  Its very well written; I love what youve got to say. But maybe you could a little more in the way
  of content so people could connect with it better.

  Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 pictures.

  Maybe you could space it out better?

 114. What i don’t realize is if truth be told how you are not actually much more
  well-favored than you might be right now. You are very intelligent.
  You understand therefore considerably in relation to
  this subject, made me for my part imagine it from so many various angles.
  Its like men and women are not involved except it’s something to accomplish with Lady gaga!
  Your individual stuffs excellent. At all times maintain it up!

 115. I’ve been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog
  posts in this sort of house . Exploring in Yahoo I at last
  stumbled upon this site. Studying this information So i’m satisfied
  to show that I have an incredibly just right uncanny feeling I came upon just what I needed.

  I such a lot undoubtedly will make certain to do not put out of your mind this
  website and provides it a glance regularly.

 116. Remarkable things here. I’m very happy to look your article.
  Thank you so much and I’m having a look forward to touch you.

  Will you kindly drop me a mail?

 117. Hi there, just became alert to your blog through Google, and
  found that it is really informative. I’m going to watch out for brussels.
  I will be grateful if you continue this in future. A lot of
  people will be benefited from your writing. Cheers!

 118. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was
  wondering what all is needed to get setup? I’m assuming having
  a blog like yours would cost a pretty penny?
  I’m not very internet savvy so I’m not 100% sure. Any tips or advice
  would be greatly appreciated. Kudos

 119. Hey! Do you use Twitter? I’d like to follow
  you if that would be ok. I’m definitely enjoying your blog and look forward to new updates.

 120. Spot on with this write-up, I seriously think this website needs a lot more attention. I’ll probably be returning to read more, thanks for the advice!

 121. This design is wicked! You most certainly know how to keep a reader amused.

  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Great
  job. I really enjoyed what you had to say, and more than that,
  how you presented it. Too cool!

 122. Greetings I am so glad I found your blog, I really found you by accident, while I was
  browsing on Bing for something else, Regardless I am here
  now and would just like to say thanks for a remarkable post and a all round
  entertaining blog (I also love the theme/design), I don’t have time to read it all at the minute
  but I have bookmarked it and also included your RSS feeds, so
  when I have time I will be back to read more, Please do keep up the fantastic jo.

 123. Oh my goodness! Awesome article dude! Many thanks, However I am
  going through difficulties with your RSS.
  I don’t know the reason why I can’t join it. Is there anybody getting the same RSS problems?
  Anybody who knows the solution will you kindly respond?
  Thanks!!

 124. Oh my goodness! Amazing article dude! Thanks, However I am going through issues with your RSS.
  I don’t understand why I cannot join it. Is there anybody getting similar RSS problems?
  Anyone that knows the answer will you kindly respond? Thanx!!

 125. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this blog.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s difficult to get that “perfect balance”
  between usability and visual appeal. I must say that you’ve
  done a excellent job with this. Additionally, the blog loads extremely fast for me
  on Safari. Superb Blog!

 126. Nice weblog right here! Also your website so much up very
  fast! What web host are you the use of? Can I am getting your
  affiliate hyperlink in your host? I desire my web site loaded up as quickly as yours lol

 127. Hi, this weekend is good in favor of me, since this moment i am
  reading this wonderful informative post here at my residence.

 128. Good post. I learn something totally new and challenging on sites
  I stumbleupon on a daily basis. It will always be exciting to read through content from other writers and use a little something from other web sites.

 129. Hey there! I know this is somewhat off topic but I was
  wondering which blog platform are you using for this site?
  I’m getting tired of WordPress because I’ve had issues with hackers and
  I’m looking at options for another platform. I would be great if you could
  point me in the direction of a good platform.

 130. A different issue is really that video gaming has become one of the all-time most important forms of fun for people of all ages. Kids engage in video games, and also adults do, too. The particular XBox 360 is just about the favorite gaming systems for people who love to have a lot of games available to them, in addition to who like to play live with other individuals all over the world. Thank you for sharing your opinions.

 131. Most marketing and advertising costs big money, but the only cost of SEO is how much time you spend learning SEO strategies and writing content, or paying an SEO specialist to improve your Google rankings. With a proper SEO campaign maintained over several months, you can expect an ROI several times greater than any Facebook or AdWords advertising, up to 800 or more. Once you get into SEO, you will start to learn that it’s all about the keywords, which are simply the words and phrases that people enter into search engines. The overall goal of SEO is to write content in which these keywords are used and focused on, making your site stronger and higher ranked when people Google that certain keyword.

 132. Good site! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I am wondering how I could be notified when a new post has been made. I’ve subscribed to your RSS which must do the trick! Have a great day!

 133. I was recommended this website by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed
  about my difficulty. You are wonderful! Thanks!

 134. I truly wanted to write a brief note so as to say thanks to you for the stunning secrets you are sharing here. My extensive internet investigation has at the end of the day been paid with pleasant suggestions to share with my friends and family. I would repeat that we readers actually are unequivocally blessed to live in a very good network with many brilliant individuals with very helpful techniques. I feel somewhat grateful to have encountered your entire webpages and look forward to some more pleasurable minutes reading here. Thank you once more for everything.

 135. Pingback: Homepage
 136. Hello to every body, it’s my first pay a visit of this blog; this web
  site contains amazing and genuinely excellent data in support of readers.

 137. I do trust all the ideas you’ve offered to your post. They’re very convincing and can certainly
  work. Still, the posts are too short for novices. Could you please lengthen them a little from next time?

  Thank you for the post.

 138. Hi I am so glad I found your webpage, I really found you
  by mistake, while I was searching on Yahoo for something else, Regardless I am here now and
  would just like to say thanks for a incredible post and a
  all round entertaining blog (I also love the theme/design), I
  don’t have time to go through it all at the minute but I have saved it and also added in your
  RSS feeds, so when I have time I will be back to read a great deal more,
  Please do keep up the excellent job.

 139. Hey! This is kind of off topic but I need some
  guidance from an established blog. Is it very difficult to set up your own blog?
  I’m not very techincal but I can figure things
  out pretty quick. I’m thinking about creating my own but I’m not sure where
  to begin. Do you have any points or suggestions?
  Appreciate it

 140. I truly wanted to write a brief note so as to say thanks to you for the stunning secrets you are sharing here. My extensive internet investigation has at the end of the day been paid with pleasant suggestions to share with my friends and family. I would repeat that we readers actually are unequivocally blessed to live in a very good network with many brilliant individuals with very helpful techniques. I feel somewhat grateful to have encountered your entire webpages and look forward to some more pleasurable minutes reading here. Thank you once more for everything.

 141. I just couldn’t go away your web site prior to suggesting that I really loved the usual information a
  person provide on your guests? Is gonna be back often in order to check out new
  posts

 142. Hi there! Quick question that’s totally off topic. Do you know how to make your site mobile
  friendly? My website looks weird when browsing from my apple iphone.

  I’m trying to find a theme or plugin that might be able to resolve
  this problem. If you have any recommendations, please share.
  With thanks!

 143. Asking questions are truly fastidious thing if you are not understanding something totally, except this article provides
  pleasant understanding yet.

 144. Have you ever considered about adding a little bit
  more than just your articles? I mean, what you say is fundamental and all.
  But just imagine if you added some great visuals or videos to
  give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with pics and videos, this site could undeniably be one
  of the greatest in its niche. Superb blog!

 145. Howdy, I think your website may be having browser compatibility problems.
  When I look at your website in Safari, it
  looks fine however, if opening in IE, it’s got some overlapping issues.
  I merely wanted to provide you with a quick heads up!
  Besides that, fantastic website!

 146. Hello there I am so glad I found your web site, I really found you by error, while I was
  looking on Askjeeve for something else, Anyhow I am here now and would just like to say thanks for a incredible post and
  a all round enjoyable blog (I also love the theme/design),
  I don’t have time to browse it all at the moment but I have book-marked it and
  also added in your RSS feeds, so when I have time I will be back to read
  a lot more, Please do keep up the awesome work.

 147. Woah! I’m really enjoying the template/theme of this website.

  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very hard to get that “perfect balance” between user friendliness and
  visual appeal. I must say you’ve done a superb job with this.
  Also, the blog loads very quick for me on Safari. Superb Blog!

 148. Hello, i think that i saw you visited my blog
  thus i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to
  improve my website!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 149. It’s actually a great and helpful piece of information. I am satisfied that you just shared this useful info with us.

  Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 150. If you desire to increase your know-how only keep visiting this
  web page and be updated with the most up-to-date gossip posted here.

 151. Fantastic goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely magnificent.
  I really like what you have acquired here, really like what you are saying and the way in which you say it.
  You make it enjoyable and you still care for to keep it smart.
  I cant wait to read much more from you. This is actually a tremendous
  site.

 152. wonderful put up, very informative. I ponder why the opposite
  specialists of this sector don’t notice this.
  You should continue your writing. I’m sure, you have a huge readers’ base already!

 153. You actually make it seem so easy with your presentation but I find
  this topic to be really something which I think I would
  never understand. It seems too complicated and very broad for me.

  I am looking forward for your next post, I’ll try to
  get the hang of it!

 154. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my
  newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and
  I look forward to your new updates.

 155. I am really inspired with your writing abilities as well as
  with the layout on your weblog. Is that this a paid topic or did you
  modify it yourself? Either way stay up the excellent quality writing, it
  is rare to see a great weblog like this one today..

 156. I like the valuable info you supply in your articles.

  I will bookmark your blog and check once more right here
  regularly. I am somewhat sure I’ll learn a lot of
  new stuff right here! Good luck for the following!

 157. I’m not that much of a internet reader to be honest but your sites really nice, keep it up!
  I’ll go ahead and bookmark your website to come back later on.
  All the best

 158. Hmm it seems like your site ate my first comment
  (it was super long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m thoroughly
  enjoying your blog. I too am an aspiring blog writer but I’m still
  new to the whole thing. Do you have any points for novice blog
  writers? I’d really appreciate it.

 159. Wonderful site you have here but I was curious if you knew of any discussion boards that
  cover the same topics discussed here? I’d really like to be a part of group where I can get advice
  from other knowledgeable people that share
  the same interest. If you have any recommendations,
  please let me know. Bless you!

 160. Appreciating the hard work you put into your site and detailed information you provide.
  It’s great to come across a blog every once in a while that
  isn’t the same out of date rehashed material. Excellent read!
  I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

 161. My family always say that I am wasting my time here
  at web, except I know I am getting knowledge daily by reading such pleasant posts.

 162. Have you ever considered publishing an e-book or guest authoring on other sites?
  I have a blog centered on the same information you discuss and would love
  to have you share some stories/information. I know
  my readers would value your work. If you are even remotely interested, feel free to
  shoot me an e mail.

 163. Aw, this was a really good post. Taking the time and actual effort to create a top
  notch article… but what can I say… I procrastinate a lot and don’t manage
  to get nearly anything done.

 164. I’m pretty pleased to discover this site. I wanted to thank you for your time
  for this particularly fantastic read!! I definitely appreciated every part of it and i also have you saved as a favorite to look at new things in your site.

 165. I do agree with all of the ideas you have presented on your post.
  They are really convincing and can definitely work. Still, the posts are very quick for starters.
  Could you please prolong them a little from subsequent time?

  Thanks for the post.

 166. This is really fascinating, You are an overly professional blogger.
  I’ve joined your feed and sit up for in search of extra of your
  wonderful post. Additionally, I’ve shared your web site in my social networks

 167. Pretty section of content. I just stumbled upon your web site
  and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts.

  Any way I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently
  rapidly.

 168. Hey there! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I genuinely enjoy reading
  through your blog posts. Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same subjects?
  Thanks!

 169. Please let me know if you’re looking for a author for your blog.
  You have some really good posts and I feel I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d really like
  to write some content for your blog in exchange for a link back to mine.

  Please shoot me an e-mail if interested. Cheers!

 170. Greetings from Idaho! I’m bored to death at
  work so I decided to browse your website on my iphone during lunch break.
  I love the info you present here and can’t wait to take a look when I get home.
  I’m amazed at how quick your blog loaded on my cell phone ..
  I’m not even using WIFI, just 3G .. Anyhow, awesome blog!

 171. Do you mind if I quote a couple of your posts as long as I provide credit and
  sources back to your weblog? My website is in the exact same niche as yours and my users would really benefit from
  some of the information you provide here. Please let me
  know if this alright with you. Many thanks!

 172. What’s Taking place i’m new to this, I stumbled upon this
  I’ve discovered It positively helpful and it has aided me out loads.
  I’m hoping to give a contribution & aid different users like its helped
  me. Great job.

 173. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is important and everything.
  However just imagine if you added some great graphics or video clips to
  give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and video clips,
  this site could definitely be one of the most beneficial in its niche.
  Terrific blog!

 174. Great weblog right here! Additionally your web site a lot up fast!

  What host are you using? Can I get your associate link for your host?
  I want my website loaded up as quickly as yours
  lol

 175. I don’t even understand how I ended up right here,
  but I assumed this post was good. I do not understand who you might be but definitely you are going to a famous blogger in case you aren’t
  already. Cheers!

 176. Hi would you mind sharing which blog platform you’re using?
  I’m planning to start my own blog in the near future but I’m having a
  hard time selecting between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design and style
  seems different then most blogs and I’m looking for something unique.
  P.S Sorry for being off-topic but I had to ask!

 177. After going over a handful of the blog articles on your site,
  I really appreciate your way of blogging. I saved it to my bookmark site list and
  will be checking back soon. Please check out my web site too and let me know how
  you feel.

 178. Hello! I know this is kind of off-topic however I had to ask.
  Does operating a well-established blog like yours take a lot of work?
  I am completely new to blogging but I do write in my journal daily.
  I’d like to start a blog so I will be able to share my personal experience
  and feelings online. Please let me know if you have any suggestions or tips for brand new aspiring blog owners.
  Appreciate it!

 179. After looking into a handful of the blog articles on your web page, I truly appreciate your technique of
  writing a blog. I book-marked it to my bookmark website list and will be checking
  back in the near future. Please visit my website too and
  tell me your opinion.

 180. Thank you, I’ve recently been looking for info approximately this topic for a
  while and yours is the best I’ve came upon till
  now. However, what about the conclusion? Are you
  certain in regards to the source?

 181. Link exchange is nothing else except it is just placing the other person’s blog link on your
  page at appropriate place and other person will also do same for
  you.

 182. of course like your website but you need to take a look at the spelling on several of your posts.
  A number of them are rife with spelling issues and I to find it very
  bothersome to tell the truth then again I’ll definitely
  come back again.

 183. Attractive section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital
  to assert that I get actually enjoyed account your blog posts.
  Any way I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently
  rapidly.

 184. I used to be suggested this web site by way of my cousin.
  I am now not certain whether or not this put up is written by means
  of him as nobody else know such unique about my trouble.

  You’re amazing! Thanks!

 185. Heya i am for the first time here. I found this board and
  I find It truly useful & it helped me out much. I hope to give something back and aid others like you aided me.

 186. Thank you, I’ve just been searching for information about
  this topic for a while and yours is the greatest
  I’ve came upon so far. However, what in regards to
  the bottom line? Are you positive concerning the source?

 187. Howdy, I think your web site could possibly be having web browser compatibility issues.
  Whenever I take a look at your blog in Safari, it looks fine but when opening in I.E.,
  it has some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up!
  Aside from that, great blog!

 188. Hey there would you mind stating which blog platform you’re
  working with? I’m planning to start my own blog soon but I’m
  having a hard time making a decision between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your layout seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S My apologies for being off-topic but I had to ask!

 189. An impressive share! I have just forwarded this onto a co-worker who has been conducting a little homework on this.
  And he actually bought me breakfast simply
  because I discovered it for him… lol. So let
  me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to talk about this matter here on your
  internet site.

 190. I do not know if it’s just me or if perhaps everybody else encountering issues with your website.
  It appears as if some of the written text on your posts
  are running off the screen. Can someone else please provide feedback and let me know if this is happening to them as well?
  This may be a problem with my browser because I’ve had
  this happen previously. Cheers

 191. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this,
  like you wrote the book in it or something. I think that
  you can do with a few pics to drive the message home a little bit, but instead of
  that, this is great blog. A fantastic read. I’ll definitely be back.

 192. You really make it seem so easy with your presentation but
  I find this topic to be really something that I think I
  would never understand. It seems too complex and extremely broad for me.
  I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

Comments are closed.