Cathay News

Nữ sinh “bán thân”vì dính bẫy đa cấp

Mại dâm, bán thân xác dù vì bất cứ lý do gì những người dấn thân vào thế giới ấy cũng bị người đời coi khinh. Nhưng lý do mà nữ sinh tên L. (Hà Nội) kể về việc em dấn thân vào nghiệp “buôn phấn bán hương” để trả lãi suất cầm đồ vì “dính” bẫy đa cấp đau đớn, chua xót  như bi kịch chính cuộc đời em.

Trong quá trình thực hiện một loạt bài về gái bán dâm trên thế giới ảo như Zalo, Ola…, chúng tôi đã có cơ hội để thâm nhập vào thế giới tình – tiền đầy dục vọng của một bộ phận giới trẻ ở đây. “Cần. Cần tiền. Cần sự giúp đỡ…”, ít ai biết rằng những status (trạng thái) này là sự mào đầu cho cuộc vui xác thịt. Ở đó có sự trao đổi bằng tiền – tình nhưng những người trong cuộc lại không nhận mình là gái bán dâm, người mua dâm mà chỉ đơn thuần là sự cho – nhận. Đây là kiểu biến tướng mới của hoạt động mại dâm sau khi gái gọi qua mạng, gái đứng đường, thậm chí mại dâm trả góp đã trở nên lỗi thời.

Trong những lần “tìm hàng – share (chia sẻ) hàng” để phục vụ bài viết chúng tôi đã gặp vô số trường hợp như thế. Khác với mại dâm đứng đường, thành viên tham gia “chợ tình di động” này đa phần là nữ sinh và các cô gái trẻ tuổi sử dụng thành thạo các phần mềm chat online. Chỉ cần có smartphone là các cô gái bán dâm dễ dàng tải các phần mềm chat như Ola, Zalo… và sẵn sàng cho những cuộc phiêu lưu tình ái. Lúc này, nhiều khách hay không không chỉ dựa vào nhan sắc mà cơ bản là phải biết “đong” khách.

nu sinh ban dam 2

Chỉ vì dính vào đa cấp Liên minh tiêu dùng, L. đã phải sa chân vào thế giới nhơ nhuốc.

Để “đong” được khách, các nàng chỉ cần thả “thính” bằng những status kiểu như: “Em đang cần”, “Em cần sự giúp đỡ”, “Giá mà ai đó giúp mình nhỉ”, “Thèm được đi chơi quá…”,… “Hi em. Em cần gì thế, anh giúp em được không?”, tôi mở đầu với nickname cogaidantoc (cô gái dân tộc) đang hiển thị status “Cần giúp đỡ…”. “Anh giới thiệu về mình đi?”, cô gái này hỏi lại ngay lập tức. Sau vài câu giới thiệu ỡm ờ mà ai cũng biết là nói dối nhau, cogaidantoc bắt đầu “trải lòng” về mình. Chúng tôi quen với nữ sinh Nguyễn Thị L. cũng trong một trường hợp như thế.

Nói thật, cô gái trẻ nào đi bán thân chả nhận mình là nữ sinh để cao giá và tăng sự thương hại của khách làng chơi. Chúng tôi đã từng nghĩ L. cũng là một người như vậy. Thế nhưng, cái cách “đong” khách bán chuyên nghiệp của cô và cách em đưa thẻ sinh viên ra đã khiến chúng tôi nghĩ lại. Không khó để khai thác thông tin từ một gái bán dâm bán chuyên “non tuổi nghề” như L. Từ lời kể của em và sự xác minh khách quan của chúng tôi, một sự thật trần trụi đến căm phẫn đã dần lộ ra.

Tôi hẹn L. gặp gỡ tại một nhà nghỉ trên phố Nguyễn Khánh Toàn, lắng nghe những câu chuyện đau lòng em chia sẻ. “Em từ quê xuống học ngành Quản trị kinh doanh từ hồi tháng 9/2014. Vì bố mẹ đều là công nhân, em lại theo học ngành chuyên về kinh tế nên em muốn tìm một công việc làm thêm phù hợp với ước muốn kiếm tiền và kinh doanh. Lúc đó, có một người bạn hồi cấp ba rủ em tới địa chỉ 252 Hoàng Quốc Việt bằng giọng rất mập mờ: “Bạn cứ lên đây. Bạn sẽ có cơ hội làm giàu và được học hỏi thêm nhiều kinh nghiệm về kinh doanh. Chúng ta học với nhau từ cấp một, mình sao có thể nói dối bạn được”, L. kể về lần đầu bị dụ dỗ tham gia hệ thống kinh doanh đa cấp của công ty Liên minh tiêu dùng.

Nói chuyện với chúng tôi, cô nữ sinh người Lào Cai vẫn giữ giọng đặc sệt của địa phương miền núi, những từ có dấu “ngã” em thường nói thành dấu “sắc” rất đặc trưng. Sau lần được người bạn học rủ rê, mời chào, sự tò mò trong người cô bé mới lớn cộng với hy vọng kiếm tiền trang trải cuộc sống, L. hí hửng theo bạn. “Nghe bạn ấy nói vậy, em hào hứng đến địa chỉ 252 Hoàng Quốc Việt. Lúc đó, em được bạn này dẫn lên tầng 3 của tòa nhà cao 9 tầng này và thấy hàng trăm con người đang tụ tập ở đây. Họ nói về những cơ hội kinh doanh với mức thu nhập hàng trăm triệu đồng/tháng. Họ đạo mạo, lịch sự, tự tin. Em bị quay cuồng trong cái vòng quay ấy. Rồi họ hỏi: “Em có muốn làm giàu không? Có muốn nắm bắt cơ hội không?”. Rằng nếu muốn tham gia thì em phải mua một lô hàng là những sản phẩm mà em chẳng có nhu cầu dùng bao giờ. Đó là các loại thực phẩm chức năng hoặc thuốc bổ. Giá của lô hàng này là 8,5 triệu đồng. Em gật đầu nhưng sực nhớ ra rằng mình chẳng có đồng tiền nào”, cô bé sinh năm 1996 nhớ lại.

Nữ sinh “bán thân”vì dính bẫy đa cấp - Ảnh 2

Ảnh minh họa.

“Đã vào làm ở công ty thì đối xử nhau như người trong gia đình, ai khó khăn sẽ được giúp đỡ, cốt sao để tất cả cùng thành công”, một tuyến trên của L. dẫn dụ khi cô bé bảo không có tiền. Và rồi, sau hôm đó những hào nhoáng thành công, tiền, thù lao cứ quay cuồng trong đầu nữ sinh viên trẻ này. Vài hôm sau, người bạn ấy lại dẫn em lên công ty Cổ phần Liên minh tiêu dùng Việt Nam – Vietnet và lần này họ hướng dẫn cụ thể cách vay tiền. Cụ thể, họ bảo em cầm thẻ sinh viên, chứng minh thư và bằng tốt nghiệp THPT rồi có người sẽ dẫn ra tiệm cầm đồ trên phố Phan Văn Trường để cầm cố. “Em chưa đi cầm đồ bao giờ, nhưng không nghĩ lại dễ dàng đến vậy. Có người của công ty bảo lãnh, họ cầm cố cho em 9 triệu đồng với lãi suất 5.000 đồng/1 triệu/ngày. Em như bị ma làm đi theo họ như một cái máy. Vay xong, họ lập tức đưa em về để ký hợp đồng”, L. kể lại với giọng hằn học.

Từ khi vào làm cộng tác viên của công ty Liên minh tiêu dùng, cô nữ sinh miền núi này hết hội thảo rồi học việc nhưng cũng không thể rủ rê được bạn nào vào công ty. Trong khi đó, số tiền lãi hàng ngày cô phải đóng lên tới 45.000 đồng.

Mỗi tháng bố mẹ gửi cho em bao nhiêu tiền?, tôi hỏi. “Bố mẹ em là công nhân, sau em còn có hai đứa em nữa, mỗi tháng bố mẹ gửi cho em 1,5 triệu đồng cho tất cả các sinh hoạt. Từ khi dính vào công ty Liên minh tiêu dùng với khoản lãi khổng lồ ấy, mỗi tháng đóng tiền lãi thôi cũng gần hết số tiền mẹ gửi xuống”, L. thẳng thắn kể lại. Để chứng minh cho điều mình nói, L. đưa cho chúng tôi xem hợp đồng mua sản phẩm của công ty và cả thẻ cộng tác viên của công ty Liên minh tiêu dùng.

Không người thân thích, không một khoản thu nhập nào khác, cô nữ sinh mới bước qua tuổi 18 đã phải dồn toàn bộ số tiền bố mẹ gửi hàng tháng để nộp vào tiền lãi. Những bữa cơm cứ được thay bằng bánh mì, bằng mì tôm nhưng cuối cùng những thứ đó cũng trở thành xa xỉ, L. bắt đầu rơi vào bi kịch.

Em sa chân bắt đầu từ đó. L. kể, đã nhiều lần muốn kể toàn bộ câu chuyện với bố mẹ, nhưng nghĩ đến gia cảnh khó khăn, hai đứa em nheo nhóc nên cô bé lại im lặng. “Hồi Tết về, thấy em xanh xao hơn mẹ cứ gặng hỏi nhưng em không dám nói. Cứ đấu tranh tư tưởng mãi anh ạ. Cuối cùng, em lại chọn cách im lặng…”, L. sụt sùi.

Trong cái bi kịch ấy thì một lần lên mạng, L. mới biết nhiều cô gái chọn phương pháp bán “vốn tự có” qua mạng để kiếm tiền. Thiếu tiền, chủ nợ thúc ép, L. bắt đầu học cách bán dâm qua mạng. Em tải các phần mềm chat trực tuyến như Ola, Zalo vào điện thoại để bắt đầu cho những cuộc phiêu lưu xác thịt.

Khi được hỏi, L chia sẻ: “Lúc ấy, em đấu tranh tư tưởng dữ lắm. Nhưng có lẽ đây là cách duy nhất để em có thể thoát nợ. Em đã nhắm mắt… Em cũng trả nợ. Chắc “đi” như thế này một thời gian ngắn nữa là thoát nợ”.

Tôi góp thêm cho em một ít tiền để trả khoản nợ “cắt cổ” kia trước khi chia tay nhau. Em lặng lẽ cất số tiền ấy vào một ngăn riêng trong ví, nơi mà em bảo chỉ để dành cho trả nợ cầm đồ rồi lặng lẽ bước đi.

“Cầm đồ, lãi suất cắt cổ, Liên minh tiêu dùng, đa cấp…”, những cụm từ cứ xoáy sâu vào tôi và thấy rờn rợn mỗi khi nhắc đến. Hình ảnh nhỏ bé, khắc khổ đến căm phẫn của cô nữ sinh phải bán thân để trả lãi vì trót dính vào Liên minh tiêu dùng sẽ ám ảnh nhiều người.

85 thoughts on “Nữ sinh “bán thân”vì dính bẫy đa cấp

 1. I simply want to tell you that I am beginner to blogging and certainly loved you’re web-site. More than likely I’m want to bookmark your blog post . You certainly have very good well written articles. Appreciate it for sharing with us your website.

 2. Can I simply say what a relief to locate somebody that actually knows what exactly theyre speaking about on the web. You certainly know how to bring an issue to light and make it important. More people have to look at this and understand this side of the story. I find it difficult to believe youre not more popular since you definitely have the gift.

 3. I’m not great with html, but I think there’s a simple way to add a byline to the beginning of my blog posts under the title. Is there anywhere I can find a step-by-step guide on how to do this?. The blog is set up on WordPress, and is using the pilcrow theme – I hope this helps?.

 4. I’ve seen other bloggers have more than one image per post, but the templates blogspot only allows one image per post. Does anyone know the .html or is there something else I have to do to get multiple images?.

 5. Is there free software or online database to keep track of scheduled blog posts? I would also like it to keep a record of past and future posts. I am trying to avoid creating a spreadsheet in Excel..

 6. I used to have a pop-up message when i start firefox to restore last session but now it’s gone. I need it in case i accidentally close something and i want to go back into it. Anybody know how to do it? Thanks..

 7. Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such magnificent information being shared freely out there.

 8. I was just looking for this information for a while. After 6 hours of continuous Googleing, finally I got it in your web site. I wonder what is the lack of Google strategy that don’t rank this kind of informative websites in top of the list. Normally the top websites are full of garbage.

 9. Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it is truly informative. I’m going to watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

 10. Great ¡V I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 11. I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this website. Thank you, I¡¦ll try and check back more often. How frequently you update your website?

 12. I really wanted to send a brief note in order to say thanks to you for those pleasant pointers you are placing at this site. My extensive internet lookup has at the end of the day been recognized with brilliant know-how to go over with my family. I ‘d tell you that most of us website visitors actually are very much fortunate to exist in a really good site with so many lovely professionals with insightful suggestions. I feel truly grateful to have discovered your webpages and look forward to really more brilliant moments reading here. Thank you once again for all the details.

 13. Hello, you used to write magnificent, but the last several posts have been kinda boring¡K I miss your tremendous writings. Past few posts are just a little bit out of track! come on!

 14. Great ¡V I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 15. Fantastic beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how can i subscribe for a blog site? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

 16. Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such excellent information being shared freely out there.

 17. Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Wonderful. I’m also a specialist in this topic so I can understand your hard work.

 18. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve really enjoyed surfing around your blog posts. After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

 19. Wow! This can be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Great. I am also a specialist in this topic so I can understand your effort.

 20. I have not checked in here for a while as I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I¡¦ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 21. I simply want to mention I am beginner to blogging and site-building and really savored you’re web blog. Almost certainly I’m planning to bookmark your blog post . You absolutely come with really good writings. Many thanks for revealing your web site.

 22. qbrphvkhaik,If you want a hassle free movies downloading then you must need an app like showbox which may provide best ever user friendly interface.

 23. Thank you for some other informative website. The place else could I get that kind of information written in such an ideal means? I’ve a undertaking that I am just now running on, and I have been at the look out for such information.

 24. I cling on to listening to the reports speak about getting free online grant applications so I have been looking around for the finest site to get one. Could you tell me please, where could i acquire some?

 25. I have learn some just right stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting. I wonder how a lot effort you put to make such a magnificent informative web site.

 26. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 27. Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I’ll be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I will certainly comeback.

 28. hello!,I like your writing so a lot! share we communicate more approximately your post on AOL? I require an expert on this house to unravel my problem. Maybe that’s you! Having a look ahead to peer you.

 29. I have a domain that is redirecting it views to my main site. I want to build a wordpress site on that domain but i cant access my admin for wordpress because it just redirects me to my main site. I don’t want to take my domain off redirect until the wordpress site is done. So what do i do?. It is redirected thru my registrar. How would i login with my IP?.

 30. Zhu Yue suggested that the high-temperature horse should do the following four points: First, adjust the rhythm and slow down the speed appropriately. For example, if the temperature is suitable, if the speed per kilometer is 5 minutes, the temperature should be reduced to 5 minutes and 30 seconds.

 31. I want to express my thanks to this writer just for rescuing me from this predicament. Right after exploring throughout the world wide web and obtaining opinions which were not beneficial, I was thinking my life was over. Existing devoid of the strategies to the difficulties you have fixed through your entire write-up is a serious case, as well as those that might have adversely damaged my entire career if I had not encountered your web blog. Your main training and kindness in maneuvering every part was vital. I’m not sure what I would have done if I hadn’t come across such a step like this. I can also at this moment look forward to my future. Thanks for your time very much for your high quality and effective help. I will not be reluctant to refer the blog to any person who would like tips on this area.

 32. Thank you a lot for providing individuals with remarkably pleasant chance to read critical reviews from here. It is usually so pleasant and also stuffed with fun for me personally and my office mates to visit your website nearly 3 times a week to learn the new guidance you have got. And definitely, I am also at all times contented for the effective thoughts served by you. Certain two tips in this posting are essentially the most suitable I have ever had.

 33. hi!,I love your writing so so much! proportion we be in contact more about your article on AOL? I need an expert on this house to solve my problem. May be that’s you! Having a look forward to see you.

 34. Jing Junhai pointed out that it is necessary to check the end and serious accountability, formulate a rectification plan, do a good job in the aftermath, and respond to social concerns in a timely manner. It is necessary to carry out “reviewing” in the whole province, re-evaluate, re-supervise and re-verify, comprehensively do a good job in poverty alleviation, and strictly prevent the “people’s heart project” from becoming a “people’s resentment project.”

 35. Without asking to remove it, exists a method i can erase my very own blog discuss someone else’s blog? Please help(:.

 36. Do you blog? Do you blog to promote products you are marketing? I am instead brand-new to the blogging world. I mainly blog site to advertise items that I am selling and sites that I am marketing on. Just how do I get traffic to my blog site? Do I primarily simply require to add content? Does my blog site obtain grabbed in the search? Any kind of suggestions on blog writing is significantly required. Hey there, yes I discuss it on my twitter account as well as likewise my other web-sites.

 37. The president continued: When Bernie Sanders made certain statements the other day, I said, ‘Well, that’s the end of his campaign.’ Then, what happened is everybody agreed with him.

 38. I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Keep up the superb works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my web site 🙂

 39. The conversation about fertility—whether you’re thinking about kids in the near future or not—is still plagued by anxiety-inducing messages that keep women up at night picturing a ticking biological clock. Women deserve better—no fear mongering, just facts. So Glamour took the pulse of what women do and don’t know about their reproductive health to bring you the Modern State of Fertility.

 40. I’m looking for clothes as well as design concepts at a reasonable costs for a woman over 25 … Anyone know any kind of good sites or blog sites?. Feels like everything I discover is either tailored towards teenagers or is insanely costly couture … Many thanks!.

 41. ghsgiifcpas,Thanks for ones marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you will be a great author.I will always bookmark your blog and will lrwueiuhaje,come back from now on. I want to encourage that you continue your great writing, have a nice afternoon!

 42. I simply want to mention I’m beginner to blogging and absolutely savored your web page. Probably I’m want to bookmark your blog post . You absolutely have great posts. Appreciate it for sharing your website.

 43. Good website! I really love how it is simple on my eyes and the data are well written. I am wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your feed which must do the trick! Have a nice day!

Comments are closed.