Nỗi lòng chị ve chai nhặt được 5 triệu yên trong thùng loa cũ

Chỉ còn hơn một tuần nữa, số tiền trên sẽ được định đoạt ai là chủ nhân. Có thể, vợ chồng chị Huỳnh Thị Ánh Hồng sẽ được lĩnh trọn, một nửa hoặc không có đồng nào trong số tiền tương đương hơn 1 tỷ đồng ấy. Gặp lại người phụ nữ may mắn được thần tài “gõ cửa” cũng là dịp chúng tôi nghe chị bộc bạch nỗi lòng…

Khổ sở vì… chiếc loa cũ

Trong cái nắng gắt giữa trưa Sài Gòn những ngày tháng Giêng, một người phụ nữ cố đẩy chiếc xe ba gác chòng chành vào căn nhà nằm sâu trong hẻm 84, đường Trần Văn Quang (Phường 10, quận Tân Bình, TP.HCM). Chị là Huỳnh Thị Ánh Hồng (35 tuổi, quê huyện Mộ Đức, tỉnh Quảng Ngãi), người nổi tiếng “bất đắc dĩ” chỉ sau một đêm. Trái hẳn với một năm trước, khi PV báo GĐ&XH Cuối tuần tìm gặp, chị Hồng bây giờ trông đã “có da có thịt” hơn.

Lầm lũi sau nửa ngày lăn lộn ngoài đường, vội lau giọt mồ hôi đang chảy mướt mát trên trán, chị xởi lởi bảo: “Ai gặp cũng kêu tôi mập hơn. Cũng phải thôi tâm trạng thoải mái nên ăn được ngủ được, người cũng khỏe hẳn ra. Gần đây, sắp tới ngày định đoạt số tiền trong chiếc loa sẽ thuộc về ai nên cũng nhiều người hỏi han có lo lắng gì không. Thực tình, tôi thấy vô tư lắm, có lo cũng vậy “lộc trời” cho ai nấy hưởng chú nhỉ?”.

Vừa nói dứt lời, chị vội vàng dỡ đồ chất cao hơn người trên chiếc xe ba gác. Phải thừa nhận, nghề không “sang” nhưng chị Hồng có “duyên” mua bán lanh lẹ, hiền lành nên được nhiều người để mối hàng, sáng đi trưa về ve chai đã hết chỗ chứa trên xe.

Tay làm, miệng nói, chị Hồng bảo sau ngày nhặt được 5 triệu Yên tiền Nhật thì cuộc sống vợ chồng chị có nhiều xáo trộn. Thậm chí, chồng chị – anh Trịnh Minh Vương (37 tuổi), vì không chịu được “áp lực dư luận” đã bỏ Sài Gòn về quê mưu sinh bằng nghề cắt cỏ, chăn bò. Chỉ còn chị vẫn cố bám trụ lại “mảnh đất hứa” ngày ngày đi mua ve chai, cuối tháng gửi tiền về quê cho hai con nhỏ.

5-trieu-yen

Chị Hồng vui vẻ trò chuyện cùng người viết.

Một năm trước, vào khoảng cuối tháng 11/2013, lúc chị Hồng đang đi rao mua hàng trên đoạn đường giao nhau giữa Trần Văn Quang và Âu Cơ (Q. Tân Bình) thì có một người đàn ông trung niên vẫy tay gọi chị. Cuộc mua bán mau lẹ với giá 100.000 đồng, chị được sở hữu chiếc loa cũ.

Có lẽ, chiếc loa sẽ không có điều gì đáng lưu ý nếu một ngày nó không được lôi trong xó xỉnh nhà chị ra để tháo gỡ. Theo đó, khoảng 14h ngày 21/3/2014, như thường lệ anh Trịnh Minh Vương đem đồ sắt vợ mua về ra phân loại đâu là nhôm, đồng, sắt để bán. Trong đống đổ nát lỉnh kỉnh vung vãi giữa nhà, anh phát hiện có một thùng loa kiêm đài cát sét xuất xứ từ Nhật được vợ mua trước Tết Nguyên Đán.

Kinh nghiệm trong nghề, anh thầm nghĩ, đồ Nhật thường cái gì cũng tốt hơn đồ Tàu nên loay hoay nào kìm, tua-vít nảy chiếc loa mong kiếm chút tiền. Thật bất ngờ, bên trong chiếc loa cũ kĩ có đặt một chiếc hộp gỗ nhỏ dài 20cm, rộng khoảng 15cm. Người đàn ông vốn không được may mắn học hành, ít chữ nghĩa thấy bên trong chiếc hộp có rất nhiều tiền cứ ngỡ là tiền âm phủ. Chẳng mảy may, anh đem cho hàng xóm vài tờ để làm… kỷ niệm.

Lúc sau nghe mọi người bảo đây là tiền Nhật, anh Vương mới hay. Tin vợ chồng anh nhặt được tiền lan đi chóng mặt. Người ở đâu chẳng quen cũng tìm đến chỉ mong được “diện kiến” “mặt mũi” tiền Nhật nó ra làm sao.

Con hẻm 84 nhỏ bé bỗng chốc nhốn nháo, chật kín người tìm đến căn nhà trọ nơi vợ chồng chị Hồng ở để xin tiền. Người xin, kẻ hăm dọa đòi chia tiền khiến cả con hẻm náo loạn. Chỉ đến khi công an tới nơi can thiệp để giải tán đám đông mọi việc mới tạm lắng xuống.

Đây không phải là lần đầu tiên chị mua hàng nhặt được đồ vật có giá trị. Bà Bảy (56 tuổi, quê Quảng Ngãi), “đồng nghiệp” với chị Hồng bảo: “Số cái Hồng cũng hay được “lộc trời”, có hôm mua đồ về giở ra soạn lại nó nhặt được chiếc nhẫn tay bằng vàng.

Dăm bữa sau lại có chiếc bông tai. Trong tháng nó nhặt được tiền, cách đấy bốn hôm có mua lại một chiếc giường cũ về nhà bảo thằng Vương tháo ra thì nhặt được dây chuyền bạc”. Những thứ đồ ấy nếu còn nhớ mặt người bán, chị đều tìm đến nhà trả lại. Cũng nhờ đó, suốt 17 năm làm nghề thu mua ve chai, chị Hồng càng có nhiều mối quen.

Chỉ mong gia đình đoàn tụ

Đến giờ, chị Hồng vẫn còn nhớ như in ngày hai vợ chồng chị phát hiện ra “kho báu” khiến cuộc sống bị xáo trộn. Phải chịu nhiều áp lực, lo lắng, đã có lúc chị như biến thành con người khác, dễ cáu bẳn, gắt gỏng.

Còn anh Vương tính tình thật thà nhưng cũng có lúc nóng nảy, đi đâu cũng thấy người ta bàn tán khiến tinh thần chán nản. Chẳng còn cách nào khác, anh đành bỏ về quê làm nông nghiệp và thay vợ chăm sóc hai con, đứa lớn lên 15 còn đứa nhỏ mới 10 tuổi. Cuộc sống bị đảo lộn, thậm chí nhiều ngày liền chị không dám ra khỏi nhà.

Trao đổi với người viết, luật sư Nguyễn Quang Thái, Văn phòng luật sư Nguyễn Quang Thái (Quận 4, TP.HCM) cho biết: Theo quy định tại điều 239 Bộ luật Dân sự 2005 về “xác lập quyền sở hữu đối với vật vô chủ, vật không xác định được chủ sở hữu”, trường hợp cá nhân nhặt được tài sản không có quyền chiếm hữu mà phải có nghĩa vụ giao trả cho chủ sở hữu. Nếu không có thông tin người mất tài sản, người nhặt phải giao cho người quản lý hợp pháp hoặc giao nộp cho Ủy ban sở tại, cơ quan chức năng liên quan để công khai tìm chủ nhân sở hữu.

Việc giao nộp phải được lập thành biên bản. Nếu sau một năm kể từ ngày thông báo mà không ai nhận thì tài sản đó sẽ thuộc về người phát hiện. Trường hợp, nếu không xác nhận được chủ sở hữu của khối tài sản thì 5 triệu Yên sẽ thuộc về gia đình chị Hồng. Hiện tại, trong bộ luật Nhà nước vẫn chưa có điều khoản về việc đóng thuế khi nhặt được của rơi nên chị Huỳnh Thị Ánh Hồng và anh Trịnh Minh Vương cũng không phải đóng thuế khi nhận số tiền này.

Chị bảo, trong năm về quê ăn Tết, lo nhà cửa ổn định mãi đến mùng 10 (Âm lịch) mới vào lại Sài Gòn. Vào muộn nhưng khách quen cứ nhắn chị tới lấy hàng vì họ để dành cho chị chứ ai mua cũng không bán. Chẳng mấy chốc mà chiếc xe ba gác ban nãy chất đồ ngổn ngang đã được tháo xuống gọn gàng.

Đẩy xe sát vào hông nhà, cầm vội chai nước tu ừng ực như đã cơn khát, chị Hồng mới kể: “Đùng một cái, ai nấy đều sốc khi hay tin vợ chồng tôi xưa nay vốn nghèo khó, giờ may mắn được sở hữu khoản tiền Nhật tương đương 1 tỷ đồng tiền Việt. Rồi người ta lại quay qua chửi chúng tôi “ngu” chỉ vì đem tiền giao nộp cho Công an.

Thực tình lúc đấy có quá nhiều người đến và còn có ý hăm dọa đòi chia tiền khiến tôi rất sợ. Đi mua hàng cũng thấy người ta dị nghị, chỉ chỏ sợ quá nên đành đẩy xe về nhà. Chiếc loa do tôi mua nhưng tiền trong đấy không phải tôi làm ra nên không thể vì tham mà giữ khư khư được”.

Sinh ra tại một vùng quê nghèo của huyện Mộ Đức (Quảng Ngãi), quanh năm cái đói cứ đeo bám lấy cuộc đời nhiều thế hệ. Để phụ cha mẹ, 15 tuổi chị Hồng đã nối gót người quen vào Sài Gòn lập nghiệp. Năm đầu chị phụ quán nhậu, năm sau đi bán vé số rồi năm sau nữa, chị chuyển sang đi buôn ve chai, như một cái nghiệp chị đã gắn với nghề này suốt 17 năm nay.

Vốn tảo tần, khéo dành dụm nên ngoài số tiền gửi về quê cho con, chị còn dành ra được một ít. Số tiền này chị đã xây được một căn nhà nhỏ, đủ kiên cố để tránh lại những cơn bão khắc nghiệt miền Trung.

Khi được hỏi về dự tính “tương lai” nếu như nhận được số tiền lớn, chị Hồng cười bảo, nếu nhận được số tiền đó thì thật hạnh phúc. Với chị, khoản tiền cả tỷ bạc ấy là gia sản mà buôn ve chai ba đời cũng không có được. Mấy chục năm đi làm dành dụm cũng chỉ được hơn 100 triệu đồng đủ xây căn nhà ở quê. Nếu có tiền, chị sẽ cho mấy chị bán ve chai ở cùng nhà mỗi người một ít, số còn lại gửi về quê cho hai đứa con ăn học…

Nói đoạn, nét mặt bỗng chùng xuống, chị trải lòng: “Thực ra, tôi tính làm việc khác nữa nhưng tiền chưa nhận được, nói ra người ta lại bảo mình nói dóc. Việc đầu tiên tôi làm là đón chồng và con vào đây sống, hai đứa con gần mẹ đâu được nhiều nên chúng thiệt thòi lắm. Tôi muốn gia đình được ở gần nhau. Thứ hai, gần đây có một ngôi chùa cưu mang trẻ em khuyết tật, bị cha mẹ bỏ rơi trông tội lắm. Và có một chùa chỉ có các cụ già sống, tôi hỏi thăm rồi, ở đấy có 40-50 cụ thôi. Nếu có tiền, tôi sẽ mua gạo cho họ”.

Một chút nghẹn giọng, chị Hồng chỉ tay lên trần nhà rách rưới bảo, ở quê nhà mẹ ruột và mẹ chồng ở cũng tạm bợ. Nhà xây lâu năm xuống cấp, phía mái sau hư hỏng nặng không có tiền sửa, chỉ biết lấy tấm bạt che chắn qua loa tưởng chừng bão tới là sập.

Nghe chúng tôi đề cập đến trường hợp, nếu tìm được chủ sở hữu số tiền trên thì vợ chồng chị có thể sẽ không hưởng được đồng nào, chị Hồng vẫn vui vẻ: “Vợ chồng tôi vẫn hy vọng nhận được số tiền trên cho đời bớt khổ. Nhưng “lộc trời” cho ai thì người ấy hưởng, nếu không nhận được thì mình cũng vui lòng bởi đó đâu phải tiền mình đổ mồ hôi làm ra.

Bỏ ra 100 ngàn mà “mua” được hơn 1 tỷ đồng thì hời quá. Nếu có nhận được tiền, tôi vẫn sẽ không bỏ nghề buôn ve chai này”. Cho đến thời điểm hiện tại, món tiền 5 triệu yên trong chiếc loa cũ vẫn chưa có ai đến nhận. Chỉ ít ngày nữa sẽ biết nó thuộc về ai, hy vọng vào một phép màu sẽ giúp vợ chồng nghèo có được cuộc sống no đủ hơn.

Luật quy định chị Hồng được hưởng toàn bộ số tiền vô chủ

Liên quan đến vụ vợ chồng chị Huỳnh Thị Ánh Hồng làm nghề thu mua phế liệu phát hiện ra 5 triệu yên trong chiếc loa cũ xuất xứ từ Nhật ngày 28/4/2014, công an quận Tân Bình đã ra thông báo tìm chủ sở hữu. Tuy nhiên đến ngày hôm nay, thời hạn một năm đã gần hết nhưng cơ quan chức năng vẫn chưa xác định được ai là chủ sở hữu hợp pháp của số tiền nói trên. Ngày 7/3/2015, Đại tá Lê Hoàng Châu,Trưởng công an quận Tân Bình đã chuyển hồ sơ vụ việc lên TAND quận Tân Bình xử lý.

Hiện tại, dư luận đang quan tâm về việc vợ chồng chị Hồng được nhận lại số tiền trên thì cần có những thủ tục như thế nào. Trao đổi với PV Báo GĐ&XH Cuối tuần, Luật sư Hoàng Cao Sang, đại diện Văn phòng luật sư trí thức Sài Gòn cho biết, về mặt thủ tục nếu hết thời hạn thông báo mà không tìm được chủ sở hữu thì Công an phải giao lại toàn bộ số tiền tạm giữ đang được gửi tại kho bạc.

Cũng theo luật sư Sang, trước hết chị Hồng sẽ đến tại cơ quan điều tra công an, nơi tiếp nhận vụ việc để nhận kết quả không xác định được chủ sở hữu. Khi vụ việc đã được chuyển lên TAND quận Tân Bình xử lý thì chị Hồng sẽ được tòa mời lên hướng dẫn và xử lý. Chị Hồng có thể đề nghị tòa xác nhận về việc không có người đứng ra nhận số tiền trên. Từ đấy, công an cơ quan đang tiếp nhận, tạm giữ số tiền sẽ giao lại toàn bộ số tiền cho chị Hồng.

Gần đây nhất chúng tôi đã có cuộc trò chuyện với chị Huỳnh Thị Ánh Hồng, người may mắn nhặt được thùng loa chứa tiền và đã thành thật khai báo giao nhận số tài sản trên cho cơ quan điều tra. Bởi vậy, nhiều người khẳng định, chị Hồng được hưởng toàn bộ số tiền trên là hợp tình, hợp lí. Chị cho biết, đến thời điểm hiện tại cuộc sống của chị vẫn chưa có gì thay đổi và chưa có ai đến tìm gặp chị để nhận lại số tài sản trên.

85 thoughts on “Nỗi lòng chị ve chai nhặt được 5 triệu yên trong thùng loa cũ

 1. I just want to mention I am beginner to weblog and certainly liked this web site. More than likely I’m going to bookmark your website . You certainly come with great article content. With thanks for sharing with us your webpage.

 2. Hi there, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just curious if you get a lot of spam remarks? If so how do you protect against it, any plugin or anything you can advise? I get so much lately it’s driving me mad so any assistance is very much appreciated.

 3. I’m working on company shopping website that uses joomla as its server (if that’s the correct word). . Someone uploaded files with spaces and apostrophes in the wrong folder and Joomla won’t let me delete them in the usual way.. . How can I delete these files (or edit the file names so that they can then be deleted as normal)?. . I posted this question on the Joomla message board but so far no luck..

 4. I needed to write you one bit of word to help give many thanks the moment again over the superb views you’ve shown in this article. This is certainly pretty open-handed of people like you to convey easily what a few people might have offered for an ebook in making some cash on their own, primarily seeing that you might have done it in case you considered necessary. Those secrets also worked to become a great way to realize that other people have the same fervor just like my own to realize great deal more with reference to this issue. I’m certain there are several more pleasant times up front for individuals that take a look at your site.

 5. Wonderful work! That is the kind of info that are supposed to be shared around the web. Shame on Google for now not positioning this publish upper! Come on over and discuss with my web site . Thank you =)

 6. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get three emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service? Cheers!

 7. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this website. I am hoping the same high-grade website post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing abilities has encouraged me to get my own web site now. Really the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a great example of it.

 8. Thanks , I’ve just been looking for information about this topic for a long time and yours is the best I’ve discovered till now. But, what about the conclusion? Are you certain in regards to the supply?

 9. I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this website. Thanks, I will try and check back more often. How frequently you update your website?

 10. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have really enjoyed surfing around your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 11. I happen to be writing to let you understand what a impressive encounter my daughter had using yuor web blog. She discovered a lot of details, not to mention how it is like to have a great coaching heart to have the mediocre ones just know precisely certain advanced subject matter. You undoubtedly exceeded our expectations. I appreciate you for presenting such beneficial, trustworthy, explanatory and in addition easy guidance on this topic to Gloria.

 12. I enjoy you because of your whole hard work on this blog. Kim enjoys going through research and it is obvious why. I learn all relating to the lively manner you create insightful guides on the web site and even inspire participation from some others about this matter and my simple princess is without a doubt being taught so much. Have fun with the rest of the new year. You’re the one conducting a great job.

 13. It is in reality a great and helpful piece of info. I¡¦m glad that you shared this useful information with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 14. Wonderful paintings! This is the kind of info that should be shared around the internet. Shame on Google for no longer positioning this publish upper! Come on over and consult with my website . Thanks =)

 15. Thank you for every other excellent article. Where else could anyone get that type of info in such a perfect manner of writing? I have a presentation subsequent week, and I am at the look for such information.

 16. I do believe all of the ideas you have presented to your post. They are very convincing and will certainly work. Nonetheless, the posts are too short for starters. May you please extend them a bit from subsequent time? Thank you for the post.

 17. Dead pent subject matter, thank you for selective information. “He who establishes his argument by noise and command shows that his reason is weak.” by Michel de Montaigne.

 18. Hello very cool blog!! Guy .. Beautiful .. Superb .. I’ll bookmark your website and take the feeds also¡KI’m happy to search out numerous helpful information here within the submit, we’d like develop more techniques in this regard, thank you for sharing. . . . . .

 19. Excellent blog here! Also your website loads up fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol

 20. I think this is one of the most vital info for me. And i’m glad reading your article. But want to remark on some general things, The website style is ideal, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

 21. I¡¦m now not certain the place you are getting your info, but good topic. I needs to spend some time finding out much more or working out more. Thank you for magnificent info I was looking for this info for my mission.

 22. I simply want to say I’m very new to blogs and definitely loved you’re blog. Very likely I’m likely to bookmark your blog post . You really come with tremendous well written articles. Cheers for revealing your website page.

 23. My spouse and i have been peaceful Edward could carry out his analysis through the precious recommendations he gained from your own web page. It is now and again perplexing to just choose to be giving freely points that many a number of people have been selling. Therefore we discover we have got you to appreciate for this. All the illustrations you have made, the easy web site menu, the relationships you will give support to engender – it’s got most astounding, and it’s facilitating our son and our family reason why that situation is exciting, which is exceptionally essential. Thanks for the whole thing!

 24. I wanted to write you a very little remark just to say thank you once again for those gorgeous thoughts you have featured above. It is so unbelievably open-handed with you in giving unreservedly what exactly a number of people could have supplied as an e book to help make some bucks on their own, principally seeing that you could have done it in the event you wanted. These solutions as well served as the fantastic way to be aware that most people have similar keenness really like my personal own to know a whole lot more when it comes to this condition. Certainly there are thousands of more pleasurable moments ahead for those who view your website.

 25. Hello, Neat post. There’s a problem along with your site in internet explorer, could check this¡K IE still is the market chief and a good portion of folks will leave out your wonderful writing because of this problem.

 26. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

 27. I am not sure where you’re getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for fantastic information I was looking for this information for my mission.

 28. Good web site! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I could be notified when a new post has been made. I have subscribed to your feed which must do the trick! Have a great day!

 29. I love reviewing personal blog sites, Mother blog sites, etc. What is the very best method to find these types of blog sites online? The most effective method I have is just adhering to faves people have – going to one blog owners “faves” after that the following bloggers favorites, and so forth … I have actually tried Google Blogsearch yet all that offers me is old news articles, and so on. Nothing personal at all … Just how do you look for individual blog sites?.

 30. Wonderful goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just too wonderful. I actually like what you’ve acquired here, certainly like what you are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it sensible. I cant wait to read far more from you. This is actually a terrific web site.

 31. xukltl New Yeezy,If you want a hassle free movies downloading then you must need an app like showbox which may provide best ever user friendly interface.

 32. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

 33. The regulator is investigating two incidents of Egypt Airlines and the previous Malaysian Lion Air. Boeing is proposing software repair and additional pilot training to address the flight control issues involved in the two crashes.

 34. At the time of Trump’s remarks, other White House officials have issued an appeal that the Fed should cut the benchmark interest rate by up to 50 basis points. After the most recent monetary policy meeting in March, the Fed decided to keep the benchmark interest rate unchanged and temporarily postpone any further interest rate hikes.

 35. Sanders, a leading Democratic presidential contender, said during a CNN town hall that he believes every American citizen — presumably meaning those at least 18 years old — should have the right to vote, even felons serving life sentences.

 36. Pingback: Nike
 37. I would actually like to make a blog but. I’m unsure what kind of blogs obtain one of the most traffic? What sort of blog sites do you surf? I mostly browse picture blog sites and fashion blog sites. Just getting a poll here thanks!.

 38. You actually make it appear really easy with your presentation but I in finding this topic to be actually something which I think I might by no means understand. It sort of feels too complex and very broad for me. I am looking forward for your next post, I¡¦ll attempt to get the hold of it!

 39. Good day very nice website!! Guy .. Excellent .. Wonderful .. I’ll bookmark your website and take the feeds additionally¡KI am satisfied to seek out numerous useful info right here within the post, we’d like develop extra techniques on this regard, thanks for sharing. . . . . .

 40. Normally I do not learn post on blogs, however I would like to say that this write-up very forced me to take a look at and do it! Your writing style has been surprised me. Thanks, very great post.

 41. How long will this country be talking about the Mueller report? Cartoonist Jeff Koterba takes a kid’s perspective. See why, above. Look through the rest of the gallery for fresh takes on more news.

 42. Pretty great post. I just stumbled upon your weblog and wanted to mention that I have really loved surfing around your
  weblog posts. After all I will be subscribing for your feed and I am hoping
  you write again very soon!

 43. It seems there are sites as well as blog sites dedicated to many activities, such television, music, lives of celebs, etc. Yet I truly can not discover web sites as well as blog sites devoted to reading, sadly a second thought when it involves pastimes … Any individual know some actually popular and also excellent ones? Timeless and also current literary works are both trendy with me, considering that I read both … Many thanks so much! =o-RRB-.

 44. Every code I attempt either leaves a huge void at the top of the web page, or at the end of the web page. Its definitely that code triggering it. I have actually attempted a lot of codes trying to conceal the blog sites & prolonged network, but they all leave a white void either on top or near the bottom. Anyone got one that doesn’t create the white gap? Or how to remove the white gap?.

 45. Hey very nice blog!! Man .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your website and take the feeds also…I am happy to find a lot of useful info here in the post, we need develop more techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 46. My spouse and i felt absolutely joyous when Chris managed to round up his investigations from the ideas he came across from your very own site. It’s not at all simplistic just to always be handing out information which usually people may have been trying to sell. So we see we need the blog owner to give thanks to because of that. These explanations you made, the straightforward site menu, the friendships your site give support to instill – it’s got most sensational, and it is helping our son in addition to our family understand this subject is entertaining, which is certainly highly mandatory. Many thanks for the whole thing!

 47. Hey there, You’ve done an excellent job. I will certainly digg it and personally suggest to my friends. I am sure they’ll be benefited from this website.

Comments are closed.