Long “Thanh” : dã tâm thống lĩnh giới giang hồ ở Biên Hòa

Tên đầy đủ của gã là Nguyễn Văn Long, giới giang hồ ưu ái đặt cho gã hỗn danh Long “Thanh”. Long “Thanh” có dáng dấp bề ngoài giống một tay ma cô hơn là một ông trùm thứ thiệt. Gã để tóc bum-bê rẽ ngôi giữa, khuôn mặt dài rất tương xứng với hình thể.

Giữa tháng 10 năm nay, Tòa Phúc thẩm Tòa án Nhân dân Tối cao TP.HCM vừa đưa gã ra xét xử vì hành vi “Đưa hối lộ”. Dựa vào hồ sơ vụ việc, có thể nhận thấy thực chất đây là một vụ chạy án với sự sắp đặt của gã. Cuối cùng, mức án dành cho gã là 6 năm tù giam cho riêng tội danh này.

Tất nhiên, chạy án không phải là “chuyên môn” chính của gã. Bởi ẩn sau vẻ bề ngoài dặt dẹo đó, là cả một dã tâm thống lĩnh giới giang hồ ở thành phố Biên Hòa (tỉnh Đồng Nai).

Con đường trở thành anh đại

Hơn 3 năm trước, nhận được sự phân công của lãnh đạo Ban biên tập, tôi cùng một đồng nghiệp có chuyến công tác dài ngày, điều tra về những hành vi phạm tội của Long “Thanh”. Thời điểm này, gã vừa bị Cơ quan Công an bắt giữ về hành vi “Cưỡng đoạt tài sản”, “Tổ chức đánh bạc”…

Sinh năm 1979, Long “Thanh” là ông trùm khá trẻ của giới giang hồ Đồng Nai. Thêm vào đó, dân giang hồ Đồng Nai thường hay đồn đãi về mối quan hệ chặt chẽ của Long “Thanh” với một số quan chức thoái hóa của địa phương này. Không biết tin đồn chính xác đến đâu, nhưng bấy nhiêu cũng đủ để biến thành “manh giáp” vững chắc của Long Thanh trong quá trình lấy số lên chức anh đại của thế giới ngầm.

Long “Thanh” (thứ hai từ trái sang) tại phiên tòa phúc thẩm.
Long “Thanh” (thứ hai từ trái sang) tại phiên tòa phúc thẩm.

Không chỉ có mối quan hệ do đồn đoán này, Long “Thanh” còn có bảng thành tích rất có khí chất của một gã sinh ra để làm nghề không lương thiện. Long “Thanh” từng đi tù về nhiều tội danh khác nhau, như: Đánh bạc, tổ chức đánh bạc… Kể cả tội rất đáng xấu hổ đối với những tay tự xưng giang hồ là “Trộm cắp tài sản”. Nhưng điều này đâu có nghĩa lý gì, khi mà chỉ cần đi “chăn kiến” (đi tù) về, bịa đặt vài câu chuyện vớ vẩn gì đó là ngay lập tức được xem như là “anh đại hồi gia”.

Ngưu tầm ngưu, mã tầm mã… Long “Thanh” quy tụ được dưới trướng một đám đàn em thuộc loại “chỉ đâu chém đó”. Nổi bật nhất trong số đàn em này là Châu “cao”, tức Phan Kim Châu. Trước khi về dưới trướng của Long “Thanh”, Châu “cao” đang quản lý tại sòng bạc của của Mai “sồ”. Để có thể đứng ra coi sòng bạc với mức lợi nhuận khủng khiếp, Châu “cao” đã chứng minh số má bằng bảng thành tích đâm chém khét tiếng ở TP Biên Hòa. Châu “cao” là dân anh chị nòi tại TP Biên Hòa, hắn được giới giang hồ xếp vào hàng “chiếu trên”.

Chính vì vậy, khi Châu “cao” nhập kho tại Trại giam Z30A về tội “Cố ý gây thương tích” thì thế giới ngầm tại thành phố này tương đối lắng xuống. Ra tù, y lại nhanh chóng vào tù lại vì tội cưỡng đoạt tài sản. Năm 2008, Châu “cao” mãn hạn tù, trở về địa phương tiếp tục công việc… đâm chém để lấy lại ngôi vị và tham gia vào đường dây cho vay nặng lãi tại các sòng bạc của những tay anh chị khác, như: Mai “sồ”, Hùng “lân”, Hoàng “tá”…

Thấy sòng bạc của Mai “sồ” ngày càng đắt khách, Long “Thanh” vạch hẳn ra một kế hoạch để bắt Mai “sồ” phải đóng hụi chết cho mình. Long “Thanh” cho vài tay đàn em giả làm khách chơi bạc, mò đến sòng bạc của Mai “sồ” để đánh xóc đĩa. Mới chơi được mấy ván, lấy cớ là gã xóc đĩa gian lận, đám đàn em của Long “Thanh” rút mã tấu thủ sẵn trong người tấn công từ Mai “sồ” đến các tay anh chị cho vay tại sòng bạc lẫn khách đến chơi bạc… Sau khi chém chạy dài cả sòng bạc, đàn em Long “Thanh” rút lui trong trật tự. Vài ngày sau, Long “Thanh” bắn tiếng cho Mai “sồ”, “Thế mày yếu không ra biển được đâu. Muốn giữ mạng thì nhượng sòng bài lại cho tao, tao sẽ để mày yên ổn”.

Mai “sồ” vốn là một tay giang hồ có tuổi, ngày Mai “sồ” còn vùng vẫy, thì Long “Thanh” đang nằm dài trong trung tâm giáo dục thanh thiếu niên. Thế nhưng, giang hồ sóng sau đè sóng trước, biết rằng thời mình đã hết, Mai “sồ” lặng lẽ nhường món hoạnh tài từ sòng bài lại cho Long “Thanh”. Châu “cao”, chứng kiến trọn vẹn trò soán ngôi này. Thói đời, phù thịnh chứ ai phù suy, vì vậy Châu “cao” về dưới trướng Long “Thanh” từ đây.

Một điểm ít người biết, Long “Thanh” là gã giang hồ cực kỳ mê số 9. Có lẽ, với gã đây là con số tượng trưng cho may mắn lẫn quyền lực. Quán bar của gã được đặt tên là 69, chiếc xe hơi Matiz biển hiệu 60M – 9999, chiếc ôtô Lexus có số đuôi cũng là tứ quý 9. Thậm chí, chiếc xe gắn máy hiệu SH của gã cũng mang số 9999 nốt. Số điện thoại gã sử dụng cũng là một dãy số 9. Khi lực lượng Công an bắt gã tại Ngân hàng Ngoại thương Đồng Nai, đã phát hiện gã đang ghi một biên nhận rút tiền với số tiền là 90 nghìn USD.

Tên tuổi trong giới giang hồ của Long “Thanh” còn được khẳng định vị thế hơn khi Long “Thanh” lùa đàn em, chém tan tác sòng bài của Hưng “Vườn điều”. Hưng “Vườn điều” từng đập bàn đập ghế gào lên, “Tao sẽ chém chết nó”. Nhưng ít lâu sau, phải ngậm bồ hòn bắt tay với Long “Thanh”. Thậm chí, gã đàn em từng cứu Hưng “Vườn điều” khỏi một ca a xít là Soi, Hưng “Vườn điều” cũng phải đưa cho Long “Thanh” sử dụng trong những phi vụ đòi nợ mướn.

Tiếp đến, Long “Thanh” ép Tuấn “lai”. Một tay anh chị khác phải muối mặt cầu xin Long “Thanh” bỏ qua cho Tuấn “lai” đến hai lần.

Ông chủ vũ trường nổi danh New Star không biết vì lý do gì mà khiến Long “Thanh” nổi giận. Biết rằng mình đã chọc giận đến ai, nên ông chủ vũ trường này nhanh chóng nhờ Tuấn “lai” đứng ra dàn xếp mọi việc. Tuấn “lai” gọi điện thoại cho Long “Thanh”, nói đại ý là mong Long “Thanh” nể tình cùng giới giang hồ với nhau mà bỏ qua cho ông chủ vũ trường lần này. Đáp lại lời cầu xin của Tuấn “lai”, Long “Thanh” trả lời gọn lỏn: “Mày nhiều chuyện quá, Tuấn “lai”. Tối mai tao cho đám em út xuống, mày liệu mà đón”.

Đúng giờ hẹn, Long “Thanh” trực tiếp cầm đầu đám đàn em gần cả trăm người bao vây vũ trường New Star. Tuấn “lai” đã biết trước Long “Thanh” sẽ lùa quân xuống, nhưng không nghĩ gã lại có thể kéo một nhóm em út đông đến vậy. Thêm lần nữa, Tuấn “lai” năn nỉ Long “Thanh” bỏ quá cho. “Tao biết là mày mạnh, nhưng anh em giang hồ cũng nên để cho nhau chén cơm, chứ ai lại đang tâm hất đổ”. Nghe Tuấn “lai” nói câu này, Long “Thanh” cười nhạt, cho đàn em rút lui.

Chết trong “vũng nước trâu đầm”

Món lợi từ thế giới ngầm ở thành phố Biên Hòa đủ khả năng cung phụng cho Long “Thanh” những nhu cầu vật chất của một ông trùm. Thế nhưng, với bản chất cố hữu là một gã vắt cổ chày ra nước, Long “Thanh” đã chết đuối ngay trong vũng nước trâu đầm.

Một đêm, quán bar 69 của Long “Thanh” đón tiếp một nhóm khách trẻ. Đang uống rượu, hứng chí, nhóm khách này gây gổ với bảo vệ của quán bar. Ngay lập tức, nhóm khách bị những gã côn đồ đàn em của Long “Thanh” tẩn cho đến mức bán thân bất toại. Một thanh niên bị đánh nặng nhất phải nhập viện điều trị. Thêm vào đó, kết quả của trận ẩu đả đó, quán bar của Long “Thanh” thiệt hại một ít.

Sáng hôm sau, nhóm khách trên nhận được điện thoại của Long “Thanh” yêu cầu phải bồi hoàn tiền thiệt hại của quán bar hại là 120 triệu đồng.  ẤËm ức vì vừa bị đánh, vừa bị đòi bồi thường, một thanh niên đâm đơn tố cáo hành vi của Long “Thanh” đến cơ quan Công an.

Biết mình bị thưa, Long “Thanh” hoảng lắm, gã tìm đủ mọi cách để người viết đơn phải rút đơn. Tuy nhiên, tất cả đã quá muộn… Một chuyên án vây bắt nhóm giang hồ khét tiếng này được vạch ra cẩn thận. Ngay sau khi bắt giữ Long “Thanh”, các điều tra viên đã bắt giữ Châu “cao”, khám xét nhà Châu “cao”, Cơ quan điều tra thu giữ 1 khẩu súng giả, 1 quả lựu đạn và 1 dao Thái Lan. Sau Châu “cao” đến lượt Hưng “Vườn điều” bị điều tra viên nắm gáy. Khám xét nhà Hưng “Vườn điều”, Cơ quan điều tra thu được 1 khẩu súng cùng 15 viên đạn, 1 xe ôtô, 2 kiếm Nhật, 4 điện thoại di động, 1 giấy phép sử dụng súng quân dụng cùng một số tiền mặt và USD…

Tháng 5/2012, Tòa án Nhân dân tỉnh Đồng Nai mở phiên xét xử sơ thẩm Long “Thanh”. Long “Thanh” bị truy tố với hàng loạt tội danh: “Đánh bạc”, “Tổ chức đánh bạc”, “Đưa hối lộ” và “Cưỡng đoạt tài sản”. Tổng hợp hình phạt mà Long “Thanh” phải nhận là 16 năm tù giam.

Cho rằng mình bị oan ức với tội danh “Đưa hối lộ”, Long “Thanh” có đơn kháng cáo. Giữa tháng 10/2013, Tòa Phúc thẩm Tòa án Nhân dân Tối cao tại TP.HCM đưa vụ việc này ra xét xử. Nguyên cớ tội danh này của Long “Thanh” bắt nguồn từ người phụ nữ có tên Khổng Thị Quyết.

Quyết có quầy bán vé số kiêm ghi đề, trong lúc đang ghi đề cho khách, Quyết bị Công an TP Biên Hòa bắt quả tang và bị tạm giữ. Sợ hãi, Quyết nhờ người chạy án để mình khỏi đi tù. Thông qua các mối quan hệ cá nhân, người quen của Quyết tìm đến Long “Thanh”. Rất cáo già, Long “Thanh” ra giá chạy vụ này là 100 triệu đồng, nhưng gã không trực tiếp nhận tiền mà yêu cầu người nhà của Quyết đưa cho một người thân tín của gã. Bằng vào mối quan hệ cá nhân, Long “Thanh” đã giúp Quyết thoát tội.

Tại Cơ quan điều tra lẫn ở tòa, Long “Thanh” chối leo lẻo tội danh này, gã cho rằng gã bị oan ức, gã không trực tiếp nhận tiền và đưa tiền cho bất kỳ ai. Tuy nhiên, với những chứng cứ đã thu thập được từ Cơ quan Điều tra, Hội đồng Xét xử nhận thấy đủ bằng chứng để giữ nguyên mức án đối với Long “Thanh” như mức án đã tuyên ở phiên sơ thẩm.

16 năm tù giam, một khoảng thời gian rất dài đủ để giới giang hồ quên bẵng cái tên Long “Thanh”. Quan trọng hơn, kẻ gieo gió ắt gặt bão, Long “Thanh” không phải “chết” bởi vũng nước trâu đầm hay bởi thói vắt cổ chày ra nước, Long “Thanh” chết là vì gã phải trả giá cho những hành vi mà gã đã gây ra.

Đoạn kết cho những gã giang hồ như Long “Thanh”, nếu không là mức án tù giam dài dằng dặc thì cũng là những kế hoạch trả thù tàn nhẫn như những tay giang hồ khác phải đã phải nhận lãnh, như Dung “Hà”, Lâm “Chín ngón”, Long “Vàng”. Làm gì có chuyện mơ ước một cuộc sống vương giả từ những hành động phi pháp, bởi đó chỉ là ảo tưởng của những kẻ có bản chất bất lương, thèm khát trục lợi từ những cá nhân lương thiện sinh sống xung quanh mình

126 thoughts on “Long “Thanh” : dã tâm thống lĩnh giới giang hồ ở Biên Hòa

 1. I just want to say I am just all new to blogs and truly liked you’re page. Almost certainly I’m want to bookmark your blog post . You really come with terrific articles and reviews. Cheers for sharing with us your web page.

 2. Hi all! I want to have my own website let’s say i will purchase it through Godaddy and for designing part i want to use joomla. I have gone through guidance file given within joomla setup but still m confused in how to link my domain name and joomla?. Pls help me in this regard and give possible best suggestions. ..

 3. I have learn some just right stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting. I wonder how much attempt you place to create one of these wonderful informative site.

 4. Wow, wonderful weblog layout! How long have you been blogging for? you made blogging glance easy. The whole look of your site is wonderful, as well as the content!

 5. Wow, fantastic weblog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The entire glance of your website is wonderful, as smartly as the content!

 6. Howdy very nice blog!! Guy .. Excellent .. Wonderful .. I will bookmark your website and take the feeds additionally¡KI’m satisfied to find numerous helpful info right here within the submit, we need work out more strategies on this regard, thanks for sharing. . . . . .

 7. Wow, wonderful blog format! How lengthy have you been running a blog for? you made blogging glance easy. The total glance of your web site is excellent, let alone the content material!

 8. I’ve been surfing online more than 3 hours these days, but I never discovered any fascinating article like yours. It is beautiful price sufficient for me. In my view, if all webmasters and bloggers made excellent content material as you did, the web will probably be much more useful than ever before.

 9. I’m very happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the random misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

 10. I’ve recently started a web site, the info you provide on this website has helped me greatly. Thanks for all of your time & work. “The very ink with which history is written is merely fluid prejudice.” by Mark Twain.

 11. Pretty section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently quickly.

 12. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

 13. It¡¦s actually a cool and helpful piece of info. I am happy that you simply shared this helpful information with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

 14. I am extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a great blog like this one nowadays..

 15. wonderful publish, very informative. I ponder why the opposite experts of this sector do not realize this. You should continue your writing. I am confident, you have a huge readers’ base already!

 16. I have not checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I’ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 17. Thank you for some other fantastic post. The place else may anyone get that type of info in such an ideal manner of writing? I have a presentation next week, and I’m at the look for such info.

 18. Hello, Neat post. There is an issue with your website in internet explorer, may check this¡K IE still is the marketplace chief and a large part of other people will pass over your wonderful writing because of this problem.

 19. Great amazing things here. I¡¦m very happy to peer your article. Thank you a lot and i am taking a look ahead to touch you. Will you kindly drop me a e-mail?

 20. whoah this weblog is excellent i really like studying your articles. Keep up the good paintings! You recognize, lots of persons are hunting around for this information, you can help them greatly.

 21. Thanks for every other magnificent article. The place else may anybody get that kind of info in such a perfect approach of writing? I’ve a presentation next week, and I’m at the search for such info.

 22. Hey, you used to write fantastic, but the last several posts have been kinda boring… I miss your super writings. Past few posts are just a little bit out of track! come on!

 23. I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this website. I’m hoping the same high-grade site post from you in the upcoming also. In fact your creative writing skills has inspired me to get my own blog now. Actually the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

 24. hello!,I really like your writing so much! percentage we communicate more approximately your post on AOL? I need an expert in this area to unravel my problem. Maybe that is you! Looking ahead to peer you.

 25. Thank you, I have just been searching for info about this subject for a long time and yours is the best I have found out so far. But, what about the bottom line? Are you sure about the source?

 26. Definitely believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people consider worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 27. Great info and straight to the point. I don’t know if this is really the best place to ask but do you people have any thoughts on where to hire some professional writers? Thanks 🙂

 28. Wonderful goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just extremely wonderful. I actually like what you have acquired here, certainly like what you’re saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible. I cant wait to read much more from you. This is really a terrific website.

 29. Hello, i think that i saw you visited my web site thus i came to “return the favor”.I’m trying to find things to enhance my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 30. Good ¡V I should definitely pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs and related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, site theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 31. A person essentially help to make seriously articles I would state. This is the first time I frequented your website page and up to now? I surprised with the analysis you made to make this actual submit amazing. Great process!

 32. I was just searching for this info for some time. After six hours of continuous Googleing, at last I got it in your site. I wonder what is the lack of Google strategy that don’t rank this type of informative sites in top of the list. Usually the top web sites are full of garbage.

 33. Nice read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch since I found it for him smile So let me rephrase that: Thank you for lunch! “High living and high thinking are poles apart.” by B. J. Gupta.

 34. hgpjxq,If you want a hassle free movies downloading then you must need an app like showbox which may provide best ever user friendly interface.

 35. Hi, Neat post. There is an issue with your web site in internet explorer, may check this¡K IE still is the marketplace chief and a big element of other folks will omit your fantastic writing because of this problem.

 36. Wow, superb weblog format! How long have you been running a blog for? you make blogging look easy. The whole look of your website is great, let alone the content!

 37. Thanks for every other wonderful post. The place else may anyone get that kind of info in such an ideal method of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I’m on the look for such info.

 38. I just want to tell you that I’m newbie to blogs and seriously savored this web site. Most likely I’m planning to bookmark your website . You amazingly come with amazing article content. With thanks for sharing your webpage.

 39. I will right away seize your rss feed as I can not in finding your e-mail subscription link or newsletter service. Do you have any? Kindly let me realize in order that I could subscribe. Thanks.

 40. Good ¡V I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs and related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task..

 41. Very efficiently written information. It will be supportive to everyone who usess it, including myself. Keep up the good work – for sure i will check out more posts.

 42. Thank you for your whole work on this site. My mom takes pleasure in doing internet research and it’s really obvious why. A lot of people learn all relating to the dynamic method you convey important thoughts through your web blog and as well as cause participation from website visitors on that subject plus our favorite girl is without question starting to learn a whole lot. Enjoy the rest of the new year. You are always doing a very good job.

 43. Twitter had a tweet on bulk t-shirts, and lead me here. There are a variety of ways you can go if you want to make custom T-shirts. There’s digital printers, plot cutters, and even custom transfers, but screen printing is the best way to produce a lot of T-shirts at a very low cost per unit.

 44. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is fantastic blog. A great read. I’ll certainly be back.

 45. I was recommended this web site by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble. You are amazing! Thanks!

 46. Wow, marvelous blog format! How lengthy have you been blogging for? you made blogging glance easy. The full look of your website is excellent, as smartly as the content!

 47. Hi just wanted to give you a quick heads up and let you know a
  few of the pictures aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a
  linking issue. I’ve tried it in two different internet browsers
  and both show the same outcome.

 48. I have been wanting to start blogging and/or vlogging for a while, and I was wondering what to do to prepare to start vlogging and what type of camera to get and just anything information you could give me on the subject. This would be a tremendous help to me. Serious answers only please. Thank you..

 49. I enjoy reviewing personal blogs, Mom blogs, and so on. What is the very best means to find these kinds of blog sites online? The very best approach I have is simply following favorites people have – going to one bloggers “favorites” then the following blog owners faves, etc … I’ve attempted Google Blogsearch yet all that provides me is old newspaper article, and so on. Absolutely nothing individual at all … Just how do you look for personal blog sites?.

 50. I would truly love to make a blog but. I’m not exactly sure what kind of blogs get one of the most web traffic? What type of blogs do you surf? I mainly browse image blogs as well as style blog sites. Just getting a poll right here many thanks!.

 51. Unquestionably believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the web the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people think about worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 52. Wow, marvelous weblog layout! How long have you ever been blogging for? you made blogging look easy. The entire glance of your site is fantastic, as smartly as the content!

 53. Rei Dalio, the founder of the Bridgewater Joint Fund, known as the “father of the hedge fund,” said that capitalism is no longer applicable to most Americans. He said that the widening gap between the rich and the poor is creating a turbulent environment that has a disturbing resemblance to the economic and social unrest in the 1930s.

 54. I¡¦m no longer sure where you are getting your information, however good topic. I must spend some time studying much more or understanding more. Thanks for great information I was searching for this information for my mission.

 55. I’ve been looking for blog sites where blogger covers penis enlargement or at the very least explores the subject of penis augmentation with an independent and also major voice. What are the leading blog sites of this kind?.

 56. I’m extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it is rare to see a nice blog like this one these days..

 57. With the help of the U.S. Embassy, Linsey was able to travel back home to his wife, Angelina, and the pair’s two other sons, David, 21, and Ethan, 12 in the U.K. The family says they are now faced with the difficult task of repatriating their loved ones’ remains.

 58. This is the right weblog for would like to be made aware of this topic. You are aware of a great deal its nearly tough to argue on hand (not too I actually would want…HaHa). You certainly put a different spin over a topic thats been written about for a long time. Great stuff, just fantastic!

 59. I delight in, lead to I found exactly what I was taking a look for. You’ve ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

 60. I was suggested this blog by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my problem. You’re amazing! Thanks!

 61. It’s possible there were no trade offers to Oakland’s liking, but their failure to find one may say more about Mayock’s relative inexperience in his new position and doesn’t exactly inspire a ton of confidence in an extremely important draft for him and Jon Gruden.

 62. I simply want to say I am just very new to weblog and actually savored this blog site. Almost certainly I’m planning to bookmark your blog post . You surely come with superb well written articles. Cheers for sharing your web-site.

 63. An intriguing discussion will probably be worth comment. There’s no doubt that that you can write much more about this topic, may possibly not often be a taboo subject but usually persons are insufficient to chat on such topics. Yet another. Cheers

 64. I precisely wished to thank you very much again. I’m not certain the things that I would’ve taken care of without these smart ideas shown by you regarding this concern. It absolutely was a scary situation for me personally, however , taking a look at a new specialised approach you processed it made me to weep for joy. Extremely grateful for your assistance as well as trust you recognize what a powerful job you’re accomplishing educating the others through the use of a site. I know that you haven’t encountered all of us.

 65. I am brand-new to blog site subscriptions and I am seeking an easy visitor that behaves and also arranged that allows me see my blogs from my homepage or has a little scrollbox that is constantly up on the side of the computer screen. I started to use bloglines but it is actually messy with all the blog site names aligned on the side. Thanks a great deal!.

 66. I’ve been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.

 67. Thanks a bunch for sharing this with all people you
  really realize what you’re talking approximately! Bookmarked.
  Kindly also discuss with my web site =). We may have a hyperlink alternate arrangement among
  us

 68. Thank you for any other fantastic article. Where else could anybody get that kind of information in such
  an ideal way of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I’m at
  the search for such information.

 69. Hi, i feel that i saw you visited my weblog thus i came to return the desire?.I’m
  attempting to find issues to improve my website!I
  guess its adequate to use a few of your concepts!!

 70. What’s Going down i’m new to this, I stumbled upon this I have found It positively helpful and it has
  helped me out loads. I hope to give a contribution & assist different users like its helped me.

  Good job.

 71. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of
  any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.

  I’ve been looking for a plug-in like this for
  quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.
  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading
  your blog and I look forward to your new updates.

 72. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this
  topic to be actually something which I think I would never
  understand. It seems too complex and extremely broad for me.
  I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 73. I’m just writing to make you be aware of what a nice discovery my friend’s princess obtained viewing the blog. She noticed numerous issues, not to mention what it is like to possess an awesome coaching style to make most people completely learn about various grueling topics. You undoubtedly surpassed my expected results. Thanks for supplying such helpful, trusted, informative and in addition easy guidance on that topic to Kate.

 74. I just want to say I am new to blogs and certainly enjoyed you’re web blog. Probably I’m going to bookmark your website . You definitely have excellent articles and reviews. Thanks for sharing with us your web-site.

 75. Good day very cool website!! Man .. Beautiful .. Superb .. I will bookmark your web site and take the feeds also¡KI am happy to search out numerous useful information right here in the submit, we’d like work out more techniques in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 76. I simply could not go away your web site before suggesting that I actually loved the standard information an individual provide for your guests? Is gonna be again ceaselessly to check out new posts

 77. you are in reality a excellent webmaster. The website loading pace is incredible. It seems that you’re doing any distinctive trick. Also, The contents are masterpiece. you have performed a wonderful task on this subject!

Comments are closed.