Cathay News

Lâm Sang – Giang hồ đất Gò Công

Vào thời điểm cuối thế kỷ 19 đầu thế kỷ 20, những tổ chức Thiên Địa hội phản Thanh phục Minh ở miền đất Nam Việt Nam đã mất phương hướng hoạt động vì mục tiêu không còn tồn tại. Họ trở thành những băng đảng giang hồ. Băng đảng giang hồ Lâm Sang ở Gò Công là một ví dụ.

Kỳ 1: Mượn mác thiên Thiên Địa Hội

Thiên Địa hội là tổ chức kháng chiến lưu vong của những người Hoa gốc nhà Minh chống đối nhà Thanh trôi dạt đến vùng đất phương Nam của Việt Nam. Những người yêu nước kháng Pháp đã sử dụng phương thức hoạt động bí mật của Thiên Địa Hội để quy tụ nghĩa quân. Vì vậy, một số người nhầm tưởng Thiên Địa Hội Việt Nam kháng Pháp (hoặc Thiên Địa Hội phản Pháp phục Việt) là Thiên Địa Hội phản Thanh phục Minh.

Vào thời điểm cuối thế kỷ 19 đầu thế kỷ 20, những tổ chức Thiên Địa hội phản Thanh phục Minh ở miền đất Nam Việt Nam đã mất phương hướng hoạt động vì mục tiêu không còn tồn tại. Họ trở thành những băng đảng giang hồ. Băng đảng giang hồ Lâm Sang ở Gò Công là một ví dụ.

Lưu manh bến xe ngựa

Phan Thanh Sắc – Cựu giáo viên, nhà nghiên cứu văn hóa Gò Công, tác giả của một số bộ sách khảo cứu Gò Công xưa cho biết: “Ngày xưa ở Gò Công cũng có phong trào Thiên Địa hội. Nhưng trong tiềm thức những người xưa, Thiên Địa hội chỉ là một băng đảng cướp có tổ chức. Vào đầu thế kỷ 20, ở Gò công có băng đảng Lò Sang hay còn gọi là Lò Cheng. Ông Việt Cúc có viết về Lò Sang trong quyển “Gò Công – Cảnh cũ người xưa”.

thumb_660_28_nha1574
Nhà nghiên cứu Phan Thanh Sắc.

Trong ký ức những người vào tuổi xưa nay hiếm ở Gò Công cũng chỉ biết vào những năm 1920, tại Gò Công có một nhóm Thiên Địa hội phản Thanh phục Minh do một người tên Lâm Sang làm thủ lĩnh. Y tự xưng là Lò Sang. Người dân thường gọi là Chệt Cheng hoặc Chệt Xèng, Chệt Sang.

Lâm Sang là người Việt gốc Hoa. Cha của Sang là một thành viên của Thiên Địa hội phản Thanh phục Minh ở Bạc Liêu. Người ta quen gọi ông ta là Chệt Lâm. Không có tài liệu nào cho biết lý do vì sao cha của Sang trôi về tận xứ Gò Công mở tiệm hủ tiếu tại chợ Tổng Châu (bây giờ là chợ Tân Tây, Gò Công Đông, Tiền Giang).

Cũng có dòng truyền khẩu cho rằng, Chệt Lâm là thuộc hạ cũ của Nguyễn Ngọc Chấn, người thôn Tân Niên Tây, huyện Kiến Hòa, trấn Định Tường (nay là xã Tân Tây, huyện Gò Công Đông, tỉnh Tiền Giang).

Năm 1859, ông Chấn tham gia khởi nghĩa Trương Định, lập được nhiều chiến công, nên được phong chức Đốc binh, do đó, mọi người quen gọi là Đốc binh Chấn. Trong quá trình chiến đấu, ông là một trong những cộng sự thân tín nhất và được Trương Định đặc biệt tin cậy. Ngày 20-8-1864, trong trận phản công cuộc tập kích bất ngờ của việt gian Huỳnh Văn Tấn, ông đã bị trọng thương. Quân Pháp đã đày ông ra Côn Đảo suốt 9 năm. Sau khi được Pháp trả tự do ông về quê nhà mở trường dạy học và lập đền thờ Trương Định. Năm 1907, do tuổi cao sức yếu, ông qua đời tại Giồng Tháp (Gò Công).

Đời Gia Long, thôn Tân Niên Tây thuộc tổng Hòa Bình, năm 1836 thuộc tổng Hòa Lạc và đến đời Tự Đức thì thuộc tổng Hòa Lạc Thượng.

Chệt Lâm lấy nghề bán hủ tiếu làm kế sinh nhai và dốc hết tâm huyết vào việc dạy cho đứa con trai duy nhất là Lâm Sang tất cả những tuyệt kỹ võ công của mình. Ông không mong con trai trở thành 1 lãnh tụ phục Minh. Với ông, tổ chức Thiên Địa hội không còn tác dụng “phục Minh” thì võ nghệ chỉ là 1 phương tiện phòng thân.

Lâm Sang học võ rất nhanh nhưng không thể nhét được 1 bài toán cộng trong đầu. Suốt thời gian bám lưng cha, Sang chỉ biết bưng bê hủ tiếu cho khách và rửa tô chén. Tuy rất cưng chiều nhưng Chệt Lâm rất nghiêm khắc trước những lỗi lầm nhỏ nhặt của con trai. Ông thường xuyên đánh đập tàn nhẫn mỗi khi Lâm Sang làm ông phật ý.

thumb_660_29_bao1574
Báo Lục Tỉnh Tân Văn phát hành năm 1912 viết về những băng đảng Thiên Địa Hội mất tôn chỉ phản Thanh phục Minh thoái hóa thành hoàng hồ.

Năm 1910, Sang (đã 18 tuổi) được cha sai đi Chợ Lớn mua bột ngọt (mỳ chính) và một số nguyên liệu đặc biệt đế nấu nước súp hủ tiếu theo công thức gia truyền. Sang đi xe lửa từ ga Mỹ Tho đến ga Chợ Lớn. Rồi từ ga Chợ Lớn, Sang tiếp tục lên xe ngựa đến nơi bán nguyên liệu. Khi xe ngựa đi ngang một sân đấu võ đài, Sang tò mò vào xem.

Sang háo hức ghi danh thi đấu. Do lần đầu tiên thượng đài thiếu kinh nghiệm giao đấu, Sang thua cuộc. Khi kết thúc trận đấu thì chuyến xe lửa cuối cùng đã xuất bến. Sang đành thuê chiếu ngủ tại một bến xe ngựa. Đêm đó trộm cuỗm mất chiếc túi rút đựng tiền. Không dám về nhà, Sang đành xin các phu xe ngựa chân sai vặt để có cơm ăn hàng ngày.

Thế là Sang trở thành phu xe ngựa ở bến xe Chợ Lớn.

Thời ấy, xe xích lô bắt đầu xuất hiện nên xe ngựa dần ế ẩm. Các phu xe ngựa phải giành giật nhau từng người khách. Với vốn võ nghệ, Sang trở thành một đầu gấu thứ thiệt ở bến xe ngựa Chợ Lớn. Sang không thèm làm phu xe ngựa nữa mà đứng bến phân chia tài chuyến cho phu. Xe ngựa muốn đậu ở bến phải chung tiền “xâu xếp tài” cho Sang. Lâm Sang thu phục thêm nhiều đàn em để tăng sức mạnh băng nhóm. Sang tự nhận mình là thành viên Thiên Địa hội phản Thanh phục Minh để quy tụ đàn em.

Năm 1916, cuộc khởi nghĩa của Phan Xích Long (Thiên Địa hội phản Pháp phục Việt) thất bại, quân Pháp ráo riết truy bắt tất cả ai mang danh nghĩa Thiên Địa hội. Tuy không liên quan đến phong trào Phan Xích Long, Lâm Sang vẫn không dám cư trú ở Chợ Lớn mà trốn về quê Gò Công. Khi trở về Gò Công, Sang mới biết cha mình đã chết sau một cơn bạo bệnh.

Côn đồ chợ huyện

Để có cơm ăn, Lâm Sang dùng danh nghĩa Thiên Địa hội của cha mở lò dạy võ ở phía bờ đối diện bến chợ Tổng Châu.

thumb_660_29_ngay1574
Ngày xưa ngôi chợ Tân Tây là Chợ Tổng Châu – Nơi băng đảng của Lò Sang hoành hành.

Ai đến xin học, Lâm Sang đều lập hương án buộc tuyên bố xin gia nhập vào Thiên Địa hội. Ngoài những bài luyện võ, Lâm Sang dạy thêm về những quy định, luật định bí mật của Thiên Địa hội. Ngoài ra, Lâm Sang còn dạy cho học trò huyền thuật, bùa chú, ngải truật mà mình được học trong thời gian tham gia Hội Kín.

Những quy định, luật lệ của Lâm Sang có vẻ như ẩn chứa tinh thần nghĩa hiệp, “giang hồ tứ hải giai huynh đệ” đã đánh trúng vào tâm lý hào sảng của thanh niên địa phương. Những nội quy bí mật đã khêu gợi trí tò mò của mọi người. Chỉ một thời gian ngắn, khắp vùng Gò Công người ta rỉ tai lan truyền: Lâm Sang là thủ lĩnh thừa kế Thiên Địa hội vùng Gò Công. Từ đó, hàng trăm thanh niên bỏ gia đình, bỏ ruộng nương ùn ùn kéo đến xin gia nhập hội. Lâm Sang bắt đầu xưng danh “lò”. Vì vậy người ta gọi hắn là “Lò Cheng” hoặc “Lò Sang”.

Đệ tử xin gia nhập càng lúc càng đông, Lâm Sang bắt đầu cắt đặt một số đệ tử thân tín ở hàng thứ nhất đứng ra chỉ huy từng nhóm. Những nhóm nhỏ này, Lâm Sang gọi là bang (người dân miền Nam nói trại ra thành “băng”). Người đứng đầu băng gọi là băng chủ.

Suốt ngày Lò Sang ngồi chễm chệ trên chiếc ngai sơn son thếp vàng, chạm rồng như ngai vua. Chiếc ngai đặt trên một bàn hương án giống như bàn thờ, thắp hương nghi ngút ngày đêm. Hai bên ngai luôn túc trực 2 đệ tử thân tín nhất. 2 đệ tử này luôn mặc võ phục, tay khoanh trước ngực, mặt hầm hầm như muốn ăn tươi nuốt sống mọi người.

Hắn cho các băng chủ gia tăng việc “luộc”, “nấu”, “hấp” hội viên mới. Đệ tử mới phải được đệ tử cũ giới thiệu bảo lãnh mới được tham gia công đoạn này. Sau khi hoàn tất giai đoạn “hấp”, tân đệ tử phải làm lễ gia nhập hội gồm nghi thức cúng tổ, ra mắt Lâm Sang.

Muốn gia nhập hội, đệ tử phải sắm lễ vật gồm 1 cặp gà trống thiến, 1 bình rượu thuốc, một gói tiền và 1 mâm trái cây. Mỗi lần tổ chức lễ gia nhập hội viên mới, nhờ số lượng đông, có khi số lượng gà cúng lên đến hàng trăm con, đám đệ tử ăn nhậu linh đình. Hứng lên, Lâm Sang còn bỏ tiền thuê đoàn hát hồ quảng về phục vụ.

Tại lễ gia nhập hội, những đệ tử mới phải ở trần, quỳ trước hương án (gọi là bàn thờ tổ) sụp lạy Lâm Sang rồi dùng dao tự cắt tay trích máu hòa vào chậu rượu, miệng đọc bài chú thề thốt đã học thuộc lòng trước đó. Bài chú thề có nội dung tuyệt đối trung thành, tuân thủ mệnh lệnh lãnh tụ, sống chết có nhau, ai phản bội chấp nhận người đồng băng xử tử thê thảm. Thề xong, người đệ tử cũ giới thiệu, bảo lãnh đứng ra đấm đệ tử mới mấy cú gọi là “chào sân”. Sau khi ăn mấy cú đánh chí tử, có khi hộc máu mồm, đệ tử mới chính thức được công nhận là đã nhập băng.

Cũng tại lễ này, đệ tử mới sẽ được phân “phái”. Phái xanh còn gọi là “hiện” chuyên hành động. Phái vàng còn gọi là “mật” chuyên hoạt động bí mật.

Kết thúc buổi lễ, đệ tử mới được xâm 1 ký hiệu trên vai gọi là xâm bùa hộ mệnh. Hình xâm này có 2 mục đích: 1/ Ai mang hình xâm sẽ được thần linh hỗ trợ, thật ra là ký hiệu để nhận ra nhau. 2/ Thần linh trong lá bùa sẽ theo dõi nhất cử nhất động của đệ tử, nếu vi phạm lời thề thần linh sẽ quở phạt. Nhưng thật ra chỉ mang mục đích hù dọa để đệ tử không phản bội.

Chỉ những đệ tử cao cấp mới được xăm hình đầu cọp nhe nanh, rồng quấn quanh người. Đệ tử cao cấp theo phái “mật” sẽ được xăm hình rồng quấn. Đệ tử cao cấp theo phái “hiện” được xăm hình đầu cọp nhe nanh.

Người trong băng chỉ nói với nhau bằng tiếng lóng.

Những băng giang hồ lưu manh thế hệ sau cũng bắt chước Lò Sang cắt máu, ăn thề, chào sân, xăm mình, nói tiếng lóng nhưng… không theo luật lệ quy tắc nào cả.

Thời điểm đó chợ Tổng Châu là nơi các thương nhân người Việt gốc Hoa chọn làm chợ đầu mối thu mua sỉ hàng nông sản, thủy sản từ các tàu, xuồng của thương hồ từ khắp vùng Đồng bằng Sông Cửu Long đổ về.

Nhận thấy chợ Tổng Châu là nguồn thu dồi dào, Lâm Sang lùa các đệ tử đi gặp từng tiểu thương để thu tiền “bảo kê” hàng ngày. Ai không nộp hoặc nộp chậm sẽ bị đánh đập.

Việc đòi tiền xâu của Lâm Sang đã chạm vào “chén cơm manh áo” của Hai Liếp.

Hai Liếp mồ côi từ nhỏ, sống vạ vật lề đường xó chợ, ai thuê gì làm nấy. Đến tuổi trưởng thành, Hai Liếp nhận bốc vác hàng hóa tại bến sông. Tuy chưa xưng danh là đại ca bến bãi nhưng thân hình vạm vỡ của Hai Liếp khiến ít người dám gây sự. Bản tính ít nói, thật thà, Hai Liếp chỉ biết bán sức lao động kiếm cơm.

Một hôm, Hai Liếp vác khoai lang từ 1 chiếc tàu hàng của thương hồ Bạc Liêu lên chợ. Do chủ tàu hàng chưa nộp tiền xâu nên Lâm Sang đã chặn Hai Liếp ở giữa đòn dài (đòn dài là tấm ván gỗ có bề ngang vừa đủ 2 bàn chân bắt làm cầu từ be tàu, xuồng lên bờ để đi). Hai Liếp bỏ bao hàng xuống nghênh chiến.

Trận đấu tay đôi bất phân thắng bại khiến địa bàn bảo kê của Lâm Sang chỉ thu hẹp trong phạm vi chợ.

Hai Liếp nghiễm nhiên trở thành đại ca bảo kê bến sông. Những khách thương hồ không muốn Lâm Sang gây sự chỉ việc thuê Hai Liếp bốc vác. Một mình không làm xuể, Hai Liếp lôi kéo một số thanh niên có sức vóc lập đội bốc vác. Hai Liếp chỉ đứng trên bờ đếm thẻ, ăn tiền đầu công.

(Còn nữa)

Nông Huyền Sơn

79 thoughts on “Lâm Sang – Giang hồ đất Gò Công

 1. I just want to tell you that I am very new to blogging and site-building and certainly loved your blog site. Likely I’m planning to bookmark your website . You surely come with amazing writings. Appreciate it for revealing your web site.

 2. There are a few interesting points at some point on this page but I don’t know if these people center to heart. There is certainly some validity but I most certainly will take hold opinion until I take a look at it further. Excellent post , thanks so we want far more! Combined with FeedBurner in addition

 3. I have the game and when I tried it on my computer, it was all broken up and crappy. I’m thinking of buying a new computer anyway. Does anyone know of a computer where the game works well?.

 4. We have learned a great deal about recovering from narcotic addiction and have found several methods that work well. This is information drug treatment programs would not want out since it would cause them to lose a large number of patients. Would it be better to start with a blog or a website? We eventually hope to make this into an alternative business that would help people get of methadone clinics. Any advice would be greatly appreciated as there is a dire need for this information. Thank you..

 5. Very well written story. It will be supportive to anybody who usess it, including yours truly :). Keep up the good work – for sure i will check out more posts.

 6. Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s really informative. I am going to watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. A lot of people will be benefited from your writing. Cheers!

 7. Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you aided me.

 8. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish only about gossips and internet and this is really frustrating. A good web site with interesting content, this is what I need. Thank you for keeping this website, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

 9. My wife and i got very relieved that Jordan could finish up his researching through the ideas he made from your own web page. It’s not at all simplistic to just continually be offering guidelines which often some others might have been trying to sell. And we all acknowledge we have got the writer to give thanks to for that. Most of the illustrations you’ve made, the straightforward site navigation, the relationships your site assist to engender – it’s got most fantastic, and it is assisting our son in addition to the family recognize that this matter is exciting, which is certainly wonderfully indispensable. Many thanks for all!

 10. Great ¡V I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 11. Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he just bought me lunch as I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thank you for lunch!

 12. yacwzk,Are you searching for top class Escort service in Noida and want to enjoy with them, hire sexy girls from top Greater Noida escort service and enjoy full night.

 13. I carry on listening to the news broadcast speak about receiving boundless online grant applications so I have been looking around for the best site to get one. Could you tell me please, where could i find some?

 14. Great blog here! Also your website loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as quickly as yours lol

 15. I just want to say I’m newbie to blogs and really liked your web blog. Likely I’m likely to bookmark your blog . You surely come with incredible article content. Thanks for revealing your webpage.

 16. Hello, you used to write fantastic, but the last several posts have been kinda boring¡K I miss your great writings. Past few posts are just a bit out of track! come on!

 17. I have to show some thanks to you just for bailing me out of this type of predicament. Because of exploring through the internet and coming across principles that were not productive, I was thinking my entire life was done. Living without the solutions to the difficulties you have fixed all through your entire short post is a crucial case, and ones that could have negatively affected my career if I had not encountered your blog. That training and kindness in playing with everything was invaluable. I don’t know what I would have done if I hadn’t come upon such a thing like this. I’m able to at this moment relish my future. Thank you very much for the professional and effective help. I will not think twice to endorse the blog to any person who desires guidelines about this situation.

 18. I have not checked in here for some time because I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I¡¦ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 19. mjijpv,Thanks a lot for providing us with this recipe of Cranberry Brisket. I’ve been wanting to make this for a long time but I couldn’t find the right recipe. Thanks to your help here, I can now make this dish easily.

 20. I take pleasure in, result in I discovered just what I was having a look for. You have ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

 21. My brother suggested I might like this web site. He was totally right. This post truly made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!

 22. I have not checked in here for some time because I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I¡¦ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 23. pqyvejruk New Yeezy,If you want a hassle free movies downloading then you must need an app like showbox which may provide best ever user friendly interface.

 24. I have not checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 25. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! However, how can we communicate?

 26. lojhbw,Thanks a lot for providing us with this recipe of Cranberry Brisket. I’ve been wanting to make this for a long time but I couldn’t find the right recipe. Thanks to your help here, I can now make this dish easily.

 27. It¡¦s really a great and useful piece of info. I¡¦m happy that you just shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 28. Exactly how do I begin a blog site under a pen-name as well as keep my privacy. Exactly how do you after that get regular viewers?

 29. Do you have a blog? I have a verse blog. =-RRB- If so, what’s your web link so I can inspect it out and also follow you. =-RRB-. I already have one began. =-RRB-.

 30. I must show some appreciation to this writer just for rescuing me from such a crisis. After looking out through the world wide web and seeing ways which are not helpful, I thought my life was well over. Being alive minus the strategies to the issues you have sorted out by means of the article content is a serious case, as well as the kind that might have in a wrong way damaged my entire career if I had not encountered your web page. Your good know-how and kindness in taking care of all the pieces was tremendous. I don’t know what I would’ve done if I hadn’t discovered such a subject like this. I can also at this point relish my future. Thanks a lot so much for the specialized and sensible help. I will not be reluctant to suggest the sites to any person who needs to have care about this problem.

 31. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but definitely you’re going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 32. Thank you, I’ve just been searching for info about this topic for ages and yours is the best I’ve came upon till now. However, what about the conclusion? Are you positive concerning the source?

 33. Simply desire to say your article is as amazing. The clearness in your post is simply excellent and i can assume you’re an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the enjoyable work.

 34. Globally, Spotify is still far ahead of Apple. As of December last year, Spotify said that there are 207 million active users worldwide, of which 96 million are paid users, or subscribers during the trial period, and the remaining Spotify active users have chosen a free advertising version of the service.

 35. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but other than that, this is fantastic blog. An excellent read. I will certainly be back.

 36. The regulator is investigating two incidents of Egypt Airlines and the previous Malaysian Lion Air. Boeing is proposing software repair and additional pilot training to address the flight control issues involved in the two crashes.

 37. At one point, roughly 1,700 people were under quarantine orders, but by Friday health officials had cleared more than 1,000 who had come forward with proof of vaccination, Los Angeles County public health officials said at a news conference.

 38. Thanks for all your valuable labor on this web site. My mum loves participating in investigation and it’s really obvious why. A number of us notice all of the powerful mode you convey invaluable guidelines by means of the web site and even increase participation from website visitors on that topic so our own princess is without question understanding a lot. Take advantage of the rest of the year. You have been doing a stunning job.

 39. Thanks for any other great post. The place else may anybody get that type of info in such an ideal manner of writing? I’ve a presentation next week, and I’m on the search for such information.

 40. Great info and right to the point. I don’t know if this is actually the best place to ask but do you people have any thoughts on where to get some professional writers? Thanks in advance 🙂

 41. Excellent site. Plenty of useful info here. I¡¦m sending it to some friends ans additionally sharing in delicious. And of course, thank you in your sweat!

 42. Let the Boston bomber vote, Trump said, mocking Sanders’s proposal. I don’t think so. Let terrorists who are in prison vote — I don’t think so.’

 43. What i do not understood is actually how you’re not actually much more smartly-favored than you might be now. You are very intelligent. You know thus significantly when it comes to this topic, produced me in my view consider it from so many numerous angles. Its like women and men aren’t involved unless it¡¦s one thing to do with Lady gaga! Your personal stuffs great. All the time handle it up!

 44. I¡¦ll immediately clutch your rss feed as I can’t find your email subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Please allow me recognize in order that I could subscribe. Thanks.

 45. Raja appeared in prison overalls, his head bowed and his hands clasped during testimony from both his relatives and the victim’s. His lip trembled with emotion as his wife described how he had sent three letters a day from prison, one each for her and their two children.

 46. I ‘d like to have the ability to label blogs I like and have them show on my site. Any recommendations on the very best route to tackle this. Any type of input would certainly be handy.

 47. I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Keep up the superb works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my website 🙂

 48. When,Jordan for various reasons,Jordan I had to disclose what I was doing to doctors,Jordan or friends,Jordan or even strangers,Jordan I often had to clarify that I wasn’t trying for a child,Jordan just the chance to have one. Nurses met me with joy and encouragement. Fellow patients in the fertility clinic smiled at me like we were all in some secret hopeful club,Jordan all meeting in the same infertility Facebook groups and navigating the stress of learning how to do injections together. But for me,Jordan this wasn’t a cause for celebration,Jordan or even hope,Jordan it was a sobering reminder of the way my body would be changing over the next year,Jordan a hesitant gesture toward a future I wasn’t sure I’d be there to experience. In addition to the burden of the cost and the responsibility of the process,Jordan I was also keenly aware of the weight of what it meant to let myself hope for something that I had always wanted,Jordan and now might not be able to have,Jordan regardless of the quality of my eggs.

 49. gqvawnpdjj,A fascinating discussion is definitely worth comment. I do think that you ought to publish more on this topic, it may not be a taboo durioyga,subject but generally folks don’t talk about such subjects. To the next! All the best!!

 50. It’s appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or suggestions. Maybe you could write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

 51. If somebody like Julia Roberts or Natalie Portman had an individual blog where they uploaded pictures of their trips or something, would certainly you still take them seriously as actors? Do you think celebrities with individual blogs are less trustworthy and taken much less seriously than those that don’t? Additionally, would you see their blog sites to see what they depend on?.

Comments are closed.