Hậu Năm Cam, kỳ 3: Chuyện tình li kỳ và nỗi ân hận của Minh “đen”

Trong giới giang hồ, anh em bằng hữu cũng trở thành kẻ thù khi đụng chạm chuyện làm ăn. Trò chuyện với PV, Nguyễn Văn Minh (tự Minh “đen”), luôn than vãn sai lầm khi quá tin tưởng “đồng môn” nên mới “thân bại danh liệt”.

Nhưng nếu nhìn lại “lịch sử” cuộc chiến giành lãnh địa của giới giang hồ thì việc “chơi xỏ” đó chẳng có gì lạ. Chỉ vì chưa học được bản lĩnh của những ông trùm thực sự nên Minh “đen” mới “dính đòn”. Tuy nhiên, chính nhờ những ngày tháng trong tù Minh mới nhận ra sống lương thiện là ý nghĩa nhất và trong vô số phụ nữ từng đi qua đời, chỉ có “vợ là tốt nhất”.

Kinh doanh kiểu… xã hội đen

Cũng như hầu hết các đại ca vùng “tam giác đen” khác, băng nhóm của Minh “đen” hoạt động trong lĩnh vực bảo kê, đòi nợ thuê, đâm thuê chém mướn. Tuy nhiên, để nuôi quân và giữ vững vị thế thì cần phải có kinh tế ổn định. Bởi “đơn hàng” không phải lúc nào cũng có, phí bảo kê chỉ đủ cho tụi đàn em nhậu nhẹt chơi bời, đã thế còn bị nhiều băng đảng nhăm nhe lấn chiếm.

Suy nghĩ nát óc, cuối cùng Minh quyết định đi theo hướng của Mười “thu”, mở công ty chuyên kinh doanh môi giới bất động sản. Về cơ bản cách thức kinh doanh của hắn chẳng khác gì những công ty môi giới bất động sản khác, cũng chuyên thực hiện những giao dịch mua, bán, ký gửi đất. Điểm khác biệt duy nhất nhưng mang tính quyết định là chúng làm việc dựa trên “luật rừng”.

Minh “đen” trong một phiên xử.

Để có lợi lớn, Minh “đen” cho đàn em rà khắp nơi tìm bất động sản. Sau khi tăm tia được miếng đất như ý, Minh liền đến mua, nhưng ép gia chủ bán với giá bèo. Nếu khổ chủ không bán cũng không sao nhưng “đố đứa nào dám xía vào” mua mảnh đất ấy.

Không ít kẻ “kém thông minh” đã “vuốt phải râu hùm” và nhận kết cục không mấy dễ chịu: Nhẹ thì bị đám đầu gấu dọa xin “tý huyết”, phạt mấy triệu cảnh cáo; nặng thì “được tặng” mấy nhát dao làm “kỷ niệm”. Thế nên những chủ đất đã lọt vào tầm ngắm của đại ca Minh đều phải cắn răng bán cái giá hắn đã mặc cả.

Cách thứ hai Minh “đen” áp dụng để kiếm tiền cũng không khác gì một kiểu lừa đảo. Rất nhiều mảnh đất Minh biết nằm trong khu quy hoạch nhưng vẫn tìm mua với giá bèo, sau đó phân lô cho đàn em đi “cò”, quảng cáo lên tận trời xanh. Nhiều khách hàng vì tin lời “cò” không cần tìm hiểu đã bỏ hàng chục, hàng trăm triệu đồng mua đất.

Một khi “cá đã cắn câu”, chẳng ai đòi được lại tiền của chúng. Vì khi tìm đến văn phòng giao dịch, những tay môi giới ăn vận lịch sự, ăn nói lẽ phép trước kia đã biến thành đầu gấu tay lăm lăm mã tấu ngồi tiếp chuyện! Phần lớn những người bị lừa đành “bỏ của chạy lấy người”. Một vài người vì xót của hoặc muốn “thử xem có phải đầu gấu thật” đều bị chúng “dần” cho thâm tím mình mẩy.

Ngoài ra, Minh “đen” còn ôm luôn dịch vụ đòi nợ thuê cho những khách hàng ký gửi với giá cả thỏa thuận. Nhưng “thuyền lớn thì sóng lớn”, đã làm ăn ắt có sự đụng chạm. “Khổ chủ” của Minh lắm khi là “khách hàng” của băng đảng giang hồ khác. Trong một vài phi vụ làm ăn, băng Minh “đen” cũng đụng độ với băng nhóm đòi nợ thuê khác. Với bản tính lì lợm và gian xảo, nên Minh “đen” đều giành thắng lợi. Từ đó danh tiếng của Minh “đen” lại càng lên.

Tuy nhiên, “ngày vui ngắn chẳng tày gang”, ngay sau đó hắn bị công an bắt về tội “cưỡng đoạt tài sản”. Giữa năm 2007, Minh bị tuyên phạt 22 tháng tù giam. Nếu như lần lấy “số” đầu tiên biến Minh từ một tên “vô danh tiểu tốt” thành tay sai đắc lực của trùm giang hồ số một vùng “tam giác đen”, thì lần vào trại thứ hai lại giúp hắn tăng thêm độ lì lợm.

Huynh đệ tương tàn vì miếng ăn

Mãn hạn tù trở về, Minh “đen” muốn dằn mặt Lê Vĩnh Sinh, kẻ điều hành đường dây “rút ruột” hàng hóa các công ty trong khu công nghiệp và đòi nợ thuê. Sở dĩ Minh “đen” chọn Lê Vĩnh Sinh làm mục tiêu là vì đó vừa là kẻ thù cũ vừa là mục tiêu để gã “lấy số” sau khi vùng tam giác đen gần như không có “vua” sau khi Mười “thu” bị bắt.

Theo một dân anh chị đã từng “xộ khám” thì trước đây Minh và Sinh rất thân thiết. Xét về tuổi tác, kinh nghiệm “nghề nghiệp” Sinh thuộc hệ đàn anh, nhưng ở vị thế giang hồ Minh vượt trên đàn anh hàng trăm bậc. Là “tiền bối” mà uy danh thua xa “hậu bối” tất nhiên chẳng ai vui. Đã vậy mấy lần đụng độ chuyện làm ăn, Minh lại không chịu nhường bước khiến Sinh vô cùng căm tức tìm mọi cách triệt hạ “hậu bối”. Cuối cùng Sinh cũng đẩy được Minh “đen” vào tù nhưng lại trở thành kẻ thù số một của tên côn đồ nổi tiếng máu lạnh này.

Lấy lý do Sinh dám ngăn cản hắn đánh vợ, Minh bắt Sinh phải quỳ gối xin lỗi để hạ nhục. Không được chấp nhận, cuối tháng 10/2011, Minh nhờ Phạm Phong Trào (một giang hồ “số má” ở Đồng Nai), đem theo ba “sát thủ” “khách mời” về Dĩ An tiêu diệt Sinh với sự hậu thuẫn gần chục đàn em trong băng đảng.

Vụ truy sát khiến một người chết, một người bị thương nặng. Nhờ nhanh chân Sinh thoát chết nhưng cũng bị chém khắp cơ thể. Trả thù được kẻ “chơi xỏ” nhưng Minh “đen” bị công an truy nã toàn quốc. Sau ba tháng sống chui sống lủi, ngày 16/1/2012, hắn bị bắt khi đang lẩn tránh tại nhà vợ bé ở huyện Bình Chánh (TP. HCM).

Xác minh lời khai của Minh “đen” và đồng bọn, Cơ quan điều tra đã làm rõ thêm 2 vụ cố ý gây thương tích do băng nhóm của Minh “đen” thực hiện trên địa bàn thị xã Dĩ An. Minh “đen” bị TAND thị xã Dĩ An tuyên phạt 9 năm tù giam về tội “Cố ý gây thương tích”.

Khi nói về vụ truy sát đẫm máu trên, trong cuộc trò chuyện với PV, Minh “đen” tỏ ra hối hận vì đã khiến người vô tội mất mạng. Hắn tâm sự: “Cái chết của anh B. (người bị chết trong vụ truy sát) và làm anh Q. trọng thương là ngoài ý muốn, em rất ân hận”.

Nước mắt giang hồ

Chia sẻ khá nhiều nhưng Minh “đen” tuyệt nhiên không mở miệng đến những mối tình một đêm. Hắn chỉ úp mở: “Là đàn ông ai chẳng có phụ nữ bên ngoài, nhưng chẳng ai muốn bỏ vợ con. Bởi vợ mới người tốt nhất”. Để chứng minh, Minh nói: “Từ lúc em bị truy nã, các em lặn mất tăm, gọi điện chẳng thèm bốc máy. Khi vào tù, cũng chỉ có vợ và mẹ vào thăm nuôi”.

Dân anh chị vẫn đồn rằng Minh là kẻ nổi tiếng “sát gái” nhưng vô cùng vũ phu. Đàn bà đi qua đời hắn nhiều vô số kể, cuộc tỉ thí với kẻ chơi xỏ khiến hắn phải xộ khám lần thứ ba, một phần nguyên nhân vì hắn đánh vợ. Chẳng biết lời đồn đại đó đúng được bao nhiêu phần, Minh “đen” bảo người ta bịa chuyện, tuy nhiên hắn công nhận mình đã chung sống với… hai bà vợ. Đây là hai mối tình Minh khắc cốt ghi tâm!

Minh kết hôn năm 2009, vợ là một đồng hương sống cùng dãy nhà trọ. Người con gái đó là công nhân lương thiện, không để tâm đến quá khứ tù tội và yêu hắn thật lòng. Nhưng phụ nữ luôn ích kỷ, chỉ muốn chồng ru rú bên cạnh, còn hắn lại thích sống tự do tự tại, đâu đâu cũng là nhà. Hễ qua đêm nơi khác hoặc có chút hơi men là hắn lại bị vợ càu nhàu đến “nhức cả óc”. Lúc tỉnh táo thì bỏ ra ngoài là xong, nhưng khi có bia rượu, hắn cho ăn mấy cái bạt tai là chuyện thường.

Một lần đi lang thang ở Bình Chánh, hắn gặp Ngọc trên đường đi làm về. Vài câu chào hỏi vu vơ, họ trở nên thân thiết. Sau hai tháng quen Minh, thiếu nữ đồng ý sống như vợ chồng. Tất nhiên hắn giấu tiệt chuyện mình đã có vợ.

Tính Ngọc nhẫn nhịn, chịu thương, không càu nhàu khác hẳn với vợ nên Minh rất ưng. Lúc đầu mối quan hệ này chỉ là cuộc vui vẻ qua đường, nhưng gắn kết một thời gian, Minh “đen” yêu và xem Ngọc như vợ hai. Khi “bà hai” có bầu mọi chuyện mới vỡ lỡ. Minh đành để hai bà diện kiến nhau. Để tránh ghen tuông, gây gổ hắn phán “ai cũng là vợ”. Về phía vợ cả thấy chồng bênh “bà hai” ra mặt lại nghĩ mình muộn đường con cái đành chấp nhận phận chồng chung.

Hắn tự hào khoe, chẳng biết qua điện thoại các bà vợ có cấu xé nhau không chứ ngoài đời thì “sóng yên biển lặng”. Có thể vợ cả giận hắn nhiều, cũng có thể bận bịu con nhỏ nên chỉ vào trại thăm có vài lần, vợ hai vào thăm thường xuyên hơn. Minh tâm sự, dù vợ cả giận mà đến với người khác hắn cũng không trách, vì gây tội cho người phụ nữ ấy quá nhiều. Gã bảo điều áy náy nhất vẫn là mẹ, dù bệnh tật đầy người nhưng khi biết tin con bị bắt vẫn một mình bắt xe vào Nam động viên con cố gắng cải tạo để sớm sum họp.

Xuyên suốt cuộc trò chuyện với chúng tôi, kẻ giang hồ một thời ngang dọc ngày nào giờ đây phải nuối tiếc vì quá khứ đầy tội lỗi. Trên đôi mắt đầy sát khí ấy bị xóa nhòa bởi những hàng nước mắt tuôn trào. Với Minh, những năm tháng đằng đẵng phía sau song sắt biết đâu sẽ giúp hắn ngộ nhận ra nhiều điều hơn từ triết lý cuộc sống.

398 thoughts on “Hậu Năm Cam, kỳ 3: Chuyện tình li kỳ và nỗi ân hận của Minh “đen”

 1. I simply want to mention I’m very new to blogging and honestly loved your web-site. Most likely I’m planning to bookmark your blog post . You amazingly have fabulous stories. Thanks for sharing your blog.

 2. This is actually intriguing, You’re an incredibly experienced author. I have joined with your feed and also anticipate finding your really great write-ups. Aside from that, We have shared the blog within our internet sites.

 3. I need to import about 50 of 458 posts from a blogspot blog into wordpress. If I use the plug in import tool, I am concerned that it will duplicate the posts that were already imported in a previous batch. Also the prior posts have been re-categorized. I need to hold those as well. Any tips will help! Thank you..

 4. I’ve been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 5. I simply wished to appreciate you all over again. I’m not certain what I would’ve sorted out without these recommendations provided by you on my subject matter. Completely was the frightening concern in my opinion, nevertheless viewing this skilled fashion you handled it took me to cry for delight. Now i am grateful for the advice and have high hopes you recognize what a powerful job you are always undertaking teaching the rest thru your website. I am sure you have never come across all of us.

 6. Hiya very cool web site!! Man .. Excellent .. Amazing .. I will bookmark your blog and take the feeds additionally¡KI’m happy to find a lot of useful info here in the post, we need work out more strategies on this regard, thanks for sharing. . . . . .

 7. A person necessarily help to make critically articles I would state. This is the very first time I frequented your web page and thus far? I surprised with the research you made to create this actual put up extraordinary. Wonderful task!

 8. Generally I do not learn article on blogs, but I would like to say that this write-up very pressured me to try and do so! Your writing taste has been amazed me. Thanks, quite great article.

 9. Thank you so much for providing individuals with such a pleasant opportunity to check tips from here. It really is very amazing and full of a lot of fun for me and my office co-workers to visit your web site not less than 3 times in one week to find out the fresh tips you have got. Not to mention, we are certainly happy for the terrific strategies served by you. Certain 3 points in this post are without a doubt the very best we have had.

 10. I have learn some just right stuff here. Certainly worth bookmarking for revisiting. I wonder how a lot effort you set to create this kind of wonderful informative website.

 11. Enjoyed looking at this, very good stuff, thanks . “It requires more courage to suffer than to die.” by Napoleon Bonaparte.

 12. I relish, lead to I discovered exactly what I was taking a look for. You have ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

 13. I just could not depart your website before suggesting that I really loved the standard information a person supply to your guests? Is gonna be back continuously in order to investigate cross-check new posts

 14. Its great as your other content : D, thankyou for posting . “Say not, ‘I have found the truth,’ but rather, ‘I have found a truth.'” by Kahlil Gibran.

 15. I am very happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 16. I have been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.

 17. I¡¦m no longer sure the place you’re getting your information, but great topic. I needs to spend a while learning much more or understanding more. Thanks for wonderful info I was looking for this info for my mission.

 18. You could definitely see your skills within the work you write. The sector hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always follow your heart. “Experience is a good school, but the fees are high.” by Heinrich Heine.

 19. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such magnificent info being shared freely out there.

 20. I have learn a few excellent stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I wonder how so much attempt you set to create this kind of excellent informative website.

 21. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this is great blog. A great read. I will definitely be back.

 22. I would like to thnkx for the efforts you’ve put in writing this site. I am hoping the same high-grade website post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing skills has inspired me to get my own web site now. Really the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a great example of it.

 23. Thank you for all your valuable hard work on this website. Debby enjoys setting aside time for investigation and it’s obvious why. We learn all of the lively way you deliver sensible tips and hints via this blog and as well as strongly encourage contribution from some others on this subject matter and my simple princess has always been being taught a whole lot. Enjoy the rest of the new year. You are always doing a wonderful job.

 24. I wanted to create you one little word to help thank you once again about the nice strategies you’ve discussed here. It is tremendously open-handed with you to present publicly precisely what a number of people could have marketed as an e-book in making some profit on their own, most notably since you could have done it in the event you desired. Those creative ideas likewise worked like a good way to understand that many people have a similar dreams really like my very own to understand a great deal more pertaining to this condition. Certainly there are thousands of more pleasant situations up front for individuals who looked at your site.

 25. I was recommended this website by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You’re incredible! Thanks!

 26. Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will make sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I will certainly return.

 27. I am glad for commenting to make you understand what a awesome discovery my princess had going through your webblog. She realized numerous things, which included how it is like to possess an incredible helping mindset to make other individuals without difficulty thoroughly grasp certain tricky things. You really surpassed our own expectations. Thanks for providing those essential, trusted, revealing not to mention fun tips on this topic to Kate.

 28. I like what you guys are up too. Such clever work and reporting! Carry on the superb works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my website 🙂

 29. My spouse and i were now fulfilled when Louis managed to do his research using the precious recommendations he gained through your site. It is now and again perplexing to just possibly be handing out tips which the rest may have been making money from. And we all keep in mind we’ve got the blog owner to thank because of that. The illustrations you have made, the easy blog navigation, the relationships you will help create – it’s got many overwhelming, and it’s making our son and the family feel that this matter is excellent, which is tremendously fundamental. Thanks for all!

 30. hello there and thank you for your info – I have certainly picked up something new from right here. I did however expertise some technical points using this web site, as I experienced to reload the site a lot of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my e-mail and could look out for a lot more of your respective exciting content. Ensure that you update this again soon..

 31. I’ve been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.

 32. Appreciate it for helping out, superb information. “Considering how dangerous everything is, nothing is really very frightening.” by Gertrude Stein.

 33. Good – I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task.

 34. I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Keep up the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site :).

 35. I like the valuable info you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here frequently. I am quite sure I will learn a lot of new stuff right here! Good luck for the next!

 36. fsduukhq,Very informative useful, infect very precise and to the point. I’m a student a Business Education and surfing things on Google and found your website and found it very informative.

 37. vunfxqvqb,If you want a hassle free movies downloading then you must need an app like showbox which may provide best ever user friendly interface.

 38. I will immediately snatch your rss as I can’t in finding your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you have any? Please allow me understand in order that I may subscribe. Thanks.

 39. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts. After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

 40. tkcybcksei,We have a team of experts who could get you the correct settings for Bellsouth net email login through which, you can easily configure your email account with MS Outlook.

 41. certainly like your web-site however you have to take a look at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I find it very bothersome to inform the reality on the other hand I will definitely come back again.

 42. I just want to mention I am all new to blogging and site-building and truly enjoyed your website. Almost certainly I’m planning to bookmark your site . You amazingly have good articles and reviews. Many thanks for revealing your blog.

 43. I have learn a few good stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I wonder how a lot effort you place to create any such magnificent informative site.

 44. Great post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Very helpful info particularly the last part 🙂 I care for such info much. I was seeking this particular info for a long time. Thank you and best of luck.

 45. Hello my family member! I want to say that this article is awesome, nice written and come with approximately all vital infos. I would like to see extra posts like this .

 46. wgmiqpuex New Yeezy,Very informative useful, infect very precise and to the point. I’m a student a Business Education and surfing things on Google and found your website and found it very informative.

 47. I’m trying to use software to erase the information on my old computer before donating it. The mouse is not working on the computer. I’ve tried another mouse on the computer and it still will not work. I need to reboot my computer in order to start the disc wiper. Is there a way of rebooting my computer without a mouse? Thanks so much!.

 48. I think this is one of the most vital information for me. And i’m glad reading your article. But should remark on some general things, The site style is great, the articles is really great : D. Good job, cheers

 49. lecjnoakig Yeezy 2019,If you want a hassle free movies downloading then you must need an app like showbox which may provide best ever user friendly interface.

 50. Excellent site. A lot of helpful info here. I¡¦m sending it to some pals ans also sharing in delicious. And obviously, thank you for your sweat!

 51. Only a smiling visitant here to share the love (:, btw great design. “Everything should be made as simple as possible, but not one bit simpler.” by Albert Einstein.

 52. Good blog! I really love how it is simple on my eyes and the data are well written. I am wondering how I could be notified when a new post has been made. I’ve subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a nice day!

 53. This is really interesting, You are a very professional blogger.
  I have joined your rss feed and sit up for looking for more of your wonderful post.

  Also, I’ve shared your site in my social networks

 54. The reputation of Germany’s fist industry, the automotive industry, is still being affected by the emissions scandal. In 2015, Volkswagen admitted to manipulating millions of diesel engines and cheating on emissions testing.

 55. There couple of fascinating points at some point in this posting but I don’t determine if these people center to heart. There is some validity but Let me take hold opinion until I check into it further. Great write-up , thanks and then we want more! Combined with FeedBurner in addition

 56. Just wish to say your article is as astounding.
  The clearness for your put up is simply great and that i could think you’re knowledgeable on this subject.
  Well with your permission let me to take hold of your feed to keep up to date with impending post.
  Thanks a million and please keep up the enjoyable work.

 57. You have made some decent points there. I looked on the net to find out more about the issue and
  found most people will go along with your views on this site.

 58. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you create this
  website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz respond as I’m looking to create my own blog and would like to know where u got this from.
  kudos

 59. I used to be suggested this website by means of my cousin. I am now not positive whether or not this
  submit is written by means of him as nobody else realize
  such precise about my trouble. You’re wonderful! Thank you!

 60. I all the time used to read paragraph in news papers but
  now as I am a user of web thus from now I am using net for content, thanks to web.

 61. Undeniably imagine that that you stated. Your favorite reason appeared to be on the net the simplest
  thing to take into accout of. I say to you, I certainly get irked at the same time
  as people think about worries that they just don’t know about.
  You controlled to hit the nail upon the highest and outlined out the whole thing with no need side effect , other people can take a signal.
  Will likely be again to get more. Thanks

 62. This is very interesting, You’re a very skilled blogger.
  I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your great post.
  Also, I have shared your site in my social networks!

 63. You’re so cool! I do not believe I’ve truly
  read through something like that before. So nice to find someone
  with genuine thoughts on this issue. Seriously.. many thanks for starting
  this up. This website is something that is required on the internet, someone with
  a bit of originality!

 64. Hmm is anyone else having problems with the pictures on this blog
  loading? I’m trying to figure out if its a problem
  on my end or if it’s the blog. Any feed-back would be greatly appreciated.

 65. Hey! I just wanted to ask if you ever have any problems with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing months
  of hard work due to no back up. Do you have any solutions to stop hackers?

 66. You could certainly see your expertise in the work you
  write. The world hopes for more passionate writers such as you who
  aren’t afraid to mention how they believe. Always follow your heart.

 67. Hi there! I know this is kind of off-topic but I had to ask.
  Does running a well-established blog like yours take a lot
  of work? I’m brand new to writing a blog however I do write in my diary on a daily
  basis. I’d like to start a blog so I can easily share my own experience and thoughts online.

  Please let me know if you have any recommendations or tips for brand new aspiring blog owners.
  Thankyou!

 68. Hi, i feel that i noticed you visited my site so i came to go
  back the want?.I’m attempting to to find issues to improve my web
  site!I assume its adequate to make use of some of your ideas!!

 69. Hey I am so thrilled I found your blog page, I really
  found you by mistake, while I was browsing on Bing for something else,
  Regardless I am here now and would just like to say thanks
  for a remarkable post and a all round enjoyable blog (I also love the
  theme/design), I don’t have time to browse it all at the minute but I have bookmarked it
  and also added your RSS feeds, so when I
  have time I will be back to read a great deal more, Please
  do keep up the great job.

 70. Howdy! Do you know if they make any plugins to assist with Search Engine Optimization?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good
  results. If you know of any please share. Many thanks!

 71. I’ve been browsing on-line greater than 3 hours
  these days, but I never discovered any fascinating article like yours.

  It is pretty price enough for me. Personally, if all web owners
  and bloggers made just right content as you probably did,
  the web shall be a lot more useful than ever before.

 72. Hi! I’ve been following your blog for some time now and finally got the bravery to go ahead and give you a shout out from Porter Texas!
  Just wanted to say keep up the fantastic work!

 73. Whats up very nice website!! Man .. Excellent .. Amazing ..
  I will bookmark your blog and take the feeds also? I’m happy to find a lot of useful info right here within the post, we want develop more
  techniques in this regard, thank you for sharing.
  . . . . .

 74. Thanks a lot for sharing this with all of us you really recognise what
  you are speaking approximately! Bookmarked.
  Kindly additionally talk over with my web site =). We
  could have a link change arrangement among us

 75. Hey! I just wanted to ask if you ever have any trouble with hackers?
  My last blog (wordpress) was hacked and I ended up losing
  a few months of hard work due to no back up. Do you have any methods to stop hackers?

 76. You really make it seem so easy with your presentation but
  I find this topic to be actually something that I think I would never understand.
  It seems too complex and extremely broad for me. I am looking forward for your
  next post, I’ll try to get the hang of it!

 77. I was suggested this blog by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as no one else know such
  detailed about my trouble. You’re incredible! Thanks!

 78. Asking questions are in fact fastidious thing if you are not understanding anything fully, but this article presents fastidious understanding even.

 79. Definitely believe that which you stated. Your favorite reason appeared to be on the internet
  the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get
  annoyed while people consider worries that they
  just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal.
  Will likely be back to get more. Thanks

 80. What i do not realize is in reality how you are now not really a lot more neatly-favored than you may be now.
  You’re so intelligent. You understand therefore considerably on the subject
  of this subject, made me in my opinion consider it from numerous
  varied angles. Its like women and men aren’t interested unless
  it is one thing to do with Lady gaga! Your personal
  stuffs excellent. At all times handle it up!

 81. Globally, Spotify is still far ahead of Apple. As of December last year, Spotify said that there are 207 million active users worldwide, of which 96 million are paid users, or subscribers during the trial period, and the remaining Spotify active users have chosen a free advertising version of the service.

 82. Because the MSM is completely manipulated, what blogs/websites have you found that provide you details that the MSM overlooks?.

 83. Hey there just wanted to give you a quick heads up. The
  text in your post seem to be running off the screen in Firefox.
  I’m not sure if this is a format issue or something to do with web browser compatibility but I figured I’d post to let you know.
  The design and style look great though! Hope you get
  the issue fixed soon. Cheers

 84. Good day! Would you mind if I share your blog with my facebook group?

  There’s a lot of folks that I think would really appreciate your content.
  Please let me know. Many thanks

 85. I am really loving the theme/design of your weblog. Do you ever run into any
  web browser compatibility problems? A number of my blog readers
  have complained about my website not operating correctly in Explorer but looks great in Chrome.

  Do you have any solutions to help fix this issue?

 86. Right here is the right web site for everyone who
  would like to understand this topic. You understand so much its
  almost hard to argue with you (not that I really would want to…HaHa).
  You certainly put a brand new spin on a topic which has been discussed for decades.
  Excellent stuff, just great!

 87. I really like your blog.. very nice colors & theme. Did you create this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz reply as I’m looking to create my own blog and would like to find
  out where u got this from. thank you

 88. I don’t know whether it’s just me or if perhaps everyone
  else encountering issues with your site. It appears like some of the text
  in your content are running off the screen.
  Can somebody else please comment and let me know if this is happening to them too?
  This may be a problem with my internet browser because I’ve had this happen previously.
  Kudos

 89. I’ve been surfing online more than 2 hours today, yet I
  never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough
  for me. In my opinion, if all web owners and bloggers
  made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever
  before.

 90. Hey very cool website!! Man .. Excellent .. Amazing
  .. I’ll bookmark your web site and take the feeds additionally?
  I am glad to search out numerous useful information right here in the
  put up, we want develop more techniques in this regard, thank you for sharing.

  . . . . .

 91. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community.
  Your site provided us with valuable information to work on.
  You’ve done an impressive job and our whole community will be
  grateful to you.

 92. I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is attractive, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get got an impatience over that you wish be delivering the following.
  unwell unquestionably come more formerly
  again as exactly the same nearly very often inside case you shield this
  increase.

 93. Simply wish to say your article is as surprising. The clearness for
  your publish is simply excellent and i could think you’re a
  professional on this subject. Well together with your permission let me to snatch your feed
  to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the
  gratifying work.

 94. I’ve learn several just right stuff here. Certainly value bookmarking
  for revisiting. I surprise how so much attempt you
  put to create this kind of excellent informative web site.

 95. Have you ever considered creating an e-book
  or guest authoring on other sites? I have a blog based upon on the same ideas you discuss and
  would love to have you share some stories/information. I know my
  subscribers would value your work. If you’re even remotely interested, feel free to shoot me an email.

 96. I used to be suggested this web site by means of my cousin.
  I’m no longer positive whether this post is written via him as nobody else recognise such particular approximately my trouble.
  You’re amazing! Thanks!

 97. I’m excited to uncover this great site. I wanted to thank you for your time for
  this particularly fantastic read!! I definitely enjoyed every bit of it and i also have you bookmarked to see new things in your web site.

 98. It is the best time to make some plans for the future and it is time to be happy.
  I have read this post and if I could I desire to suggest you some interesting
  things or tips. Maybe you can write next articles referring to this
  article. I desire to read even more things about it!

 99. Hey there, I think your website might be having browser compatibility issues.

  When I look at your website in Safari, it looks fine but
  when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that,
  fantastic blog!

 100. Hey! I know this is somewhat off topic but I
  was wondering which blog platform are you using for this site?

  I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at alternatives for another platform.

  I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

 101. I feel that is one of the such a lot significant info for me.
  And i am happy reading your article. However want to commentary on few common things, The web site style is ideal,
  the articles is actually excellent : D. Excellent process, cheers

 102. Hello my loved one! I wish to say that this article is
  awesome, nice written and come with almost all significant infos.
  I’d like to peer extra posts like this .

 103. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew
  of any widgets I could add to my blog that
  automatically tweet my newest twitter updates. I’ve been looking for a
  plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something
  like this. Please let me know if you run into
  anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 104. magnificent put up, very informative. I’m wondering why the other experts of this sector don’t realize this.
  You must proceed your writing. I am confident, you have a huge readers’
  base already!

 105. I blog quite often and I seriously thank you for your content.
  The article has truly peaked my interest. I will book mark your website and keep checking for new information about once per week.

  I opted in for your Feed as well.

 106. Undeniably believe that that you said. Your favorite justification appeared to
  be on the net the simplest thing to be aware of.
  I say to you, I certainly get irked whilst people consider
  concerns that they just do not recognize about. You controlled to hit
  the nail upon the highest as smartly as outlined
  out the entire thing with no need side effect , other folks
  can take a signal. Will probably be again to get more. Thanks

 107. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I
  provide credit and sources back to your website? My blog site is in the very same area of interest as yours
  and my users would certainly benefit from a lot of the information you provide here.
  Please let me know if this okay with you. Thanks a lot!

 108. Hi! I simply would like to give you a big thumbs up for your excellent
  info you’ve got here on this post. I am returning to
  your website for more soon.

 109. Hi, I do think this is a great web site. I stumbledupon it ;
  ) I am going to revisit once again since i have bookmarked it.
  Money and freedom is the greatest way to change, may you be rich and continue to help others.

 110. You actually make it seem so easy with your
  presentation but I find this matter to be actually something that
  I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me.
  I am looking forward for your next post, I will try to get the
  hang of it!

 111. It’s truly a great and helpful piece of info. I am glad that you simply shared this
  useful info with us. Please stay us up to date like this.

  Thanks for sharing.

 112. Someone essentially help to make significantly posts I’d state.

  That is the first time I frequented your web page and up to
  now? I amazed with the research you made to make this particular publish incredible.
  Excellent process!

 113. I blog frequently and I seriously thank you for your
  content. This article has really peaked my interest.

  I’m going to book mark your website and keep checking for new details about once per week.
  I subscribed to your RSS feed as well.

 114. I have been exploring for a little for any
  high-quality articles or weblog posts in this kind of area .
  Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website.
  Studying this info So i’m glad to exhibit that I have an incredibly just right uncanny feeling I discovered just what I needed.
  I most indisputably will make certain to don?t omit this website and provides it a look regularly.

 115. magnificent points altogether, you simply received a brand
  new reader. What may you recommend about your submit that you
  simply made a few days ago? Any sure?

 116. An interesting discussion is worth comment.
  I believe that you should publish more on this issue, it may not be
  a taboo subject but generally people do not talk
  about these topics. To the next! All the best!!

 117. I must thank you for the efforts you have put
  in writing this site. I am hoping to view the same high-grade content from you later on as well.

  In truth, your creative writing abilities has inspired me
  to get my own site now 😉

 118. Howdy, I do think your web site may be having web browser compatibility
  problems. Whenever I look at your blog in Safari, it
  looks fine however when opening in I.E., it’s got some overlapping issues.
  I simply wanted to provide you with a quick heads up!
  Other than that, great website!

 119. When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and
  now each time a comment is added I get several emails
  with the same comment. Is there any way you can remove me
  from that service? Many thanks!

 120. Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet
  my newest twitter updates. I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time and was hoping maybe you would have some experience with something
  like this. Please let me know if you run into
  anything. I truly enjoy reading your blog and I look forward to your new updates.

 121. Hey I know this is off topic but I was wondering if
  you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some
  time and was hoping maybe you would have some experience with something like
  this. Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look
  forward to your new updates.

 122. Good day! This post could not be written any better!
  Reading this post reminds me of my previous room mate!
  He always kept talking about this. I will forward this post to him.
  Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 123. What’s up everyone, it’s my first pay a visit at this website, and paragraph is genuinely fruitful in favor of me, keep up posting these content.

 124. Do you mind if I quote a few of your articles as long as I provide credit and sources back to your webpage?
  My website is in the exact same area of interest as yours and my users would genuinely benefit from a lot of the information you provide here.
  Please let me know if this okay with you. Appreciate it!

 125. Today, while I was at work, my cousin stole my iPad and tested to see if it can survive a twenty five foot
  drop, just so she can be a youtube sensation. My apple ipad is now destroyed
  and she has 83 views. I know this is completely off topic but I had to share it with someone!

 126. Asking questions are genuinely pleasant thing if you are not understanding something entirely, however this article offers fastidious understanding yet.

 127. Hello! I know this is kinda off topic however , I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in exchanging links or maybe guest
  authoring a blog article or vice-versa? My site covers
  a lot of the same subjects as yours and I feel we could
  greatly benefit from each other. If you
  might be interested feel free to shoot me an email.
  I look forward to hearing from you! Excellent blog by the way!

 128. whoah this blog is wonderful i like studying your posts. Stay up the great work!

  You understand, lots of people are hunting round for this information, you can help them
  greatly.

 129. When someone writes an article he/she keeps the thought of
  a user in his/her mind that how a user can know it. Thus that’s why this piece of writing
  is great. Thanks!

 130. Aw, this was a very good post. Taking a few minutes and actual effort to create a superb article… but what can I say… I put things off a whole lot and don’t manage
  to get nearly anything done.

 131. I don’t know whether it’s just me or if everyone else experiencing problems with your
  website. It seems like some of the written text in your posts
  are running off the screen. Can someone else please
  comment and let me know if this is happening to them too?
  This may be a problem with my internet browser because I’ve had this happen previously.
  Many thanks

 132. This is very fascinating, You are an excessively professional blogger.

  I have joined your feed and look ahead to searching for extra of
  your excellent post. Additionally, I’ve shared your web site in my social networks

 133. Nice blog right here! Additionally your site a lot up fast!
  What web host are you the use of? Can I am getting your associate hyperlink to your
  host? I desire my web site loaded up as quickly as yours lol

 134. What i don’t understood is in reality how you’re no
  longer really a lot more smartly-liked than you may be right now.
  You are so intelligent. You realize therefore
  considerably in relation to this subject, made me in my view imagine it from a
  lot of numerous angles. Its like men and women aren’t interested until it is one thing to do with
  Girl gaga! Your personal stuffs excellent. All
  the time take care of it up!

 135. Howdy! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m
  not seeing very good gains. If you know of any please share.

  Many thanks!

 136. Thanks , I have just been searching for info approximately this subject for a long time
  and yours is the greatest I have discovered so far.

  However, what concerning the bottom line? Are you positive
  about the supply?

 137. You actually make it seem really easy together with your presentation however I in finding this topic to be
  actually one thing that I believe I would by no means understand.

  It sort of feels too complex and very large for me.

  I’m taking a look forward for your subsequent publish, I’ll try
  to get the grasp of it!

 138. Hi, i feel that i noticed you visited my weblog thus i got
  here to go back the choose?.I’m trying to to find things to enhance
  my web site!I guess its ok to use some of your ideas!!

 139. My relatives all the time say that I am killing
  my time here at web, except I know I am getting experience all the
  time by reading such good articles.

 140. Hi! This is kind of off topic but I need some help from an established blog.

  Is it very hard to set up your own blog? I’m not very techincal but I can figure
  things out pretty quick. I’m thinking about setting up my own but I’m not sure where to begin. Do you have any tips or suggestions?
  Thank you

 141. If you are going for finest contents like I do,
  just visit this web site all the time as it presents feature contents,
  thanks

 142. Thanks for the marvelous posting! I genuinely enjoyed reading it, you
  could be a great author. I will be sure to bookmark your
  blog and will eventually come back very soon. I want to encourage continue your great work, have a nice
  day!

 143. Hello there, You have done an excellent job. I will certainly digg it and personally recommend
  to my friends. I’m confident they’ll be benefited from this
  web site.

 144. Wow, fantastic weblog format! How long have you ever
  been blogging for? you made blogging look easy.
  The overall glance of your website is magnificent, let alone the content material!

 145. I wish to blog about issues I do not desire relating to my ‘work’ self. Just how do I pick a blog site host that has a great privacy record, to put it simply, I don’t want it to be simple for individuals to pair up my IP address or gain access to my individual information. Also, having established the blog up, just how do you motivate high quantity site visitors?. I’ve only used LJ before as well as I want to attempt something a bit different, but privacy is the most significant issue for me. Would certainly invite ideas of excellent free blog site hosts.

 146. It’s in fact very complex in this busy life to listen news on Television, so I simply use web for that reason, and obtain the latest news.

 147. Hi there all, here every person is sharing such familiarity,
  so it’s good to read this web site, and I used to pay a visit this webpage all the time.

 148. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d without a doubt
  donate to this superb blog! I guess for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed
  to my Google account. I look forward to brand new updates and will talk about this
  site with my Facebook group. Chat soon!

 149. Hurrah! In the end I got a web site from
  where I know how to actually take useful data regarding my study
  and knowledge.

 150. I wanted to thank you for this fantastic read!! I certainly
  loved every bit of it. I have you bookmarked to look at new
  stuff you post…

 151. I’m really loving the theme/design of your web site.
  Do you ever run into any web browser compatibility problems?
  A number of my blog visitors have complained about my website not operating correctly in Explorer
  but looks great in Chrome. Do you have any recommendations to help fix this problem?

 152. Amazing! This blog looks just like my old one!
  It’s on a totally different topic but it has pretty much the same layout and design. Excellent choice of colors!

 153. naturally like your web-site however you need to test the
  spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife
  with spelling issues and I in finding it very troublesome to inform the reality however I will definitely come again again.

 154. Hey! This is my first visit to your blog!

  We are a collection of volunteers and starting a new project
  in a community in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on. You have done a extraordinary job!

 155. I blog frequently and I truly thank you for your information. This
  great article has truly peaked my interest. I’m going to bookmark your site and keep checking for new details about once a week.
  I opted in for your RSS feed as well.

 156. Good day very nice blog!! Man .. Beautiful ..
  Superb .. I’ll bookmark your site and take the
  feeds also? I’m happy to search out numerous helpful information right
  here within the publish, we need work out extra techniques in this regard, thanks for sharing.
  . . . . .

 157. Hi, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was just wondering if you get a lot of spam comments?
  If so how do you protect against it, any plugin or anything you can advise?
  I get so much lately it’s driving me crazy so any
  assistance is very much appreciated.

 158. Do you have a blog? I have a verse blog site. =-RRB- If so, what’s your link so I can examine it out and also follow you. =-RRB-. I already have one started. =-RRB-.

 159. Hello! This is my 1st comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you
  I truly enjoy reading through your posts. Can you suggest any
  other blogs/websites/forums that deal with the same subjects?
  Thanks a lot!

 160. Pingback: Nike Shoes
 161. I’m truly enjoying the design and layout of your blog. It’s a very easy
  on the eyes which makes it much more pleasant for
  me to come here and visit more often. Did you hire out
  a developer to create your theme? Exceptional work!

 162. Wow, awesome blog format! How long have you ever been running a blog for? you made running a blog glance easy. The entire look of your web site is excellent, as well as the content!

 163. My family all the time say that I am wasting my time here at net, but I know I am getting familiarity everyday by reading thes pleasant content.

 164. Hiya very cool blog!! Guy .. Beautiful .. Wonderful ..
  I’ll bookmark your blog and take the feeds additionally?
  I am satisfied to search out so many helpful info here in the put up,
  we’d like work out more techniques on this regard, thank you for sharing.
  . . . . .

 165. It’s really very difficult in this full of activity life to
  listen news on Television, therefore I only use
  the web for that purpose, and take the latest information.

 166. I love your blog.. very nice colors & theme. Did you design this website yourself or did you hire someone to do it for you?
  Plz respond as I’m looking to create my own blog and would like to find out where u got this from.
  thanks

 167. Definitely imagine that which you said. Your favourite justification appeared to be at
  the web the easiest factor to keep in mind of. I
  say to you, I definitely get annoyed whilst people consider worries that they plainly do not realize about.

  You controlled to hit the nail upon the highest and also defined out the entire thing with no need side effect , other folks can take a signal.
  Will probably be back to get more. Thanks

 168. Nice weblog right here! Also your website rather a
  lot up very fast! What web host are you the use of?
  Can I get your associate link to your host? I desire my website loaded up as fast as yours lol

 169. Genuinely when someone doesn’t understand after that its up to other viewers that they will help, so here it happens.

 170. Do you have a spam problem on this website; I also am a
  blogger, and I was wanting to know your situation; many of us have
  developed some nice methods and we are looking to exchange
  techniques with others, please shoot me an email if interested.

 171. I’ve been surfing on-line greater than 3 hours lately, yet I by no means discovered
  any interesting article like yours. It is lovely price enough for me.
  In my opinion, if all web owners and bloggers made just right content as you did, the
  internet will likely be much more useful than ever before.

 172. Pingback: Nike Outlet Store
 173. Hello, Neat post. There’s an issue with
  your web site in web explorer, might test this?
  IE still is the market chief and a big section of other people will miss
  your great writing because of this problem.

 174. Hmm is anyone else experiencing problems with the images on this blog loading?
  I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog.
  Any suggestions would be greatly appreciated.

 175. I know this site presents quality based articles or reviews and additional information,
  is there any other web site which provides
  such stuff in quality?

 176. I am looking both for blogs that give objective, balanced commentary on all problems or blog sites that have a liberal or left-wing slant. Thank you.

 177. Have you ever thought about including a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is fundamental and everything.

  However just imagine if you added some great graphics or videos
  to give your posts more, “pop”! Your content is excellent but with images and
  clips, this blog could certainly be one of the best
  in its niche. Very good blog!

 178. Pretty great post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have really enjoyed browsing your blog
  posts. After all I will be subscribing in your rss feed and I hope you
  write once more soon!

 179. Greetings from California! I’m bored to tears at work so I
  decided to browse your site on my iphone during lunch break.

  I enjoy the info you provide here and can’t wait to take a look when I get home.

  I’m shocked at how quick your blog loaded on my phone .. I’m not even using WIFI,
  just 3G .. Anyways, wonderful site!

 180. Heya just wanted to give you a quick heads up and let you know
  a few of the pictures aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking issue.
  I’ve tried it in two different web browsers and both show the same results.

 181. This design is incredible! You definitely know
  how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well,
  almost…HaHa!) Great job. I really enjoyed what you
  had to say, and more than that, how you presented it. Too cool!

 182. My brother recommended I would possibly like this website.
  He was totally right. This submit actually made
  my day. You cann’t consider simply how a lot time I had
  spent for this info! Thanks!

 183. Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve
  really enjoyed surfing around your blog posts. In any case I’ll be subscribing
  to your rss feed and I hope you write again soon!

 184. Hello very cool website!! Guy .. Beautiful .. Superb ..
  I will bookmark your site and take the feeds additionally?
  I am satisfied to find so many helpful information here in the put
  up, we need develop more strategies in this regard, thank you for sharing.
  . . . . .

 185. Hi, i feel that i noticed you visited my website so i came to return the favor?.I’m trying to
  in finding issues to enhance my website!I suppose its adequate to
  make use of a few of your ideas!!

 186. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is important and everything. But think of if you added some great pictures or videos to give your posts more, “pop”!
  Your content is excellent but with pics and clips, this website could undeniably be one
  of the greatest in its niche. Very good blog!

 187. This design is spectacular! You certainly know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well,
  almost…HaHa!) Great job. I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 188. Please let me know if you’re looking for a article writer for
  your blog. You have some really good posts and I think I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely love to
  write some articles for your blog in exchange for a link back
  to mine. Please send me an e-mail if interested. Many thanks!

 189. Simply want to say your article is as astonishing.
  The clarity in your post is simply spectacular and i can assume you are an expert on this subject.
  Well with your permission let me to grab your RSS
  feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the rewarding work.

 190. Greetings! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for
  this website? I’m getting sick and tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at
  options for another platform. I would be awesome if you could point me in the
  direction of a good platform.

 191. Hey There. I found your blog the use of msn. That is an extremely well written article.

  I will make sure to bookmark it and return to read extra of
  your helpful info. Thanks for the post. I will certainly
  return.

 192. Can I simply say what a comfort to find someone that really
  knows what they are talking about over the internet.
  You actually know how to bring a problem to light and make it important.
  More people really need to check this out and understand this side of your story.

  I can’t believe you’re not more popular given that you certainly have the gift.

 193. What i don’t realize is actually how you are no longer really
  much more well-liked than you may be right now.
  You are so intelligent. You recognize therefore significantly relating to
  this matter, produced me personally imagine it from a lot of numerous angles.
  Its like women and men aren’t involved until it is something to do with Lady gaga!
  Your individual stuffs great. At all times
  maintain it up!

 194. Hello, i read your blog from time to time and i
  own a similar one and i was just curious if you get
  a lot of spam feedback? If so how do you prevent it,
  any plugin or anything you can suggest? I get so
  much lately it’s driving me mad so any support is very much appreciated.

 195. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and
  wished to say that I’ve truly enjoyed browsing your blog posts.

  After all I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 196. Wonderful goods from you, man. I’ve take note your stuff prior to and you’re just extremely great.
  I actually like what you’ve bought here, certainly like what you are saying and the way in which during which you say it.

  You are making it enjoyable and you continue to care for to keep it wise.

  I can’t wait to read far more from you. That is actually a terrific website.

 197. Hmm it appears like your website ate my first comment (it was super long) so I guess I’ll just
  sum it up what I wrote and say, I’m thoroughly enjoying your blog.
  I as well am an aspiring blog blogger but I’m
  still new to the whole thing. Do you have any suggestions for beginner blog writers?
  I’d certainly appreciate it.

 198. I loved as much as you’ll receive carried out right here.
  The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish.
  nonetheless, you command get got an edginess over that you
  wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly a lot
  often inside case you shield this hike.

 199. Wow! This blog looks just like my old one! It’s on a entirely different subject but it has pretty much the same layout
  and design. Outstanding choice of colors!

 200. Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve
  really enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing
  to your rss feed and I hope you write again soon!

 201. Hi there, i read your blog from time to time
  and i own a similar one and i was just wondering if you
  get a lot of spam feedback? If so how do you stop it, any plugin or anything you can suggest?
  I get so much lately it’s driving me mad so any support is very much appreciated.

 202. Howdy! This post couldn’t be written any better!
  Reading through this article reminds me of my previous roommate!
  He always kept preaching about this. I’ll forward this
  information to him. Fairly certain he will have a very good read.
  I appreciate you for sharing!

 203. An attention-grabbing dialogue is price comment. I believe that it is best to write more on this matter, it might not be a taboo topic but usually people are not sufficient to talk on such topics. To the next. Cheers

 204. An impressive share! I have just forwarded this onto a colleague who
  has been doing a little homework on this. And he actually ordered me
  dinner simply because I stumbled upon it for him…
  lol. So let me reword this…. Thanks for the meal!!
  But yeah, thanks for spending time to discuss this matter here on your internet site.

 205. Hey! Quick question that’s entirely off topic. Do you know
  how to make your site mobile friendly? My web site looks weird when viewing from my iphone 4.

  I’m trying to find a theme or plugin that might be able to resolve this issue.

  If you have any suggestions, please share. Cheers!

 206. Hello to every one, the contents present at this site are in fact awesome for people knowledge, well, keep up the nice work
  fellows.

 207. I’m really enjoying the design and layout of your site.
  It’s a very easy on the eyes which makes it much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did
  you hire out a developer to create your theme? Fantastic work!

 208. This design is spectacular! You definitely know how to keep a reader amused.
  Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog
  (well, almost…HaHa!) Fantastic job. I really loved what you had to say,
  and more than that, how you presented it. Too cool!

 209. I simply want to mention I am newbie to blogging and site-building and really liked your page. Probably I’m want to bookmark your site . You amazingly come with wonderful article content. Thanks a bunch for sharing with us your website.

 210. I think this is one of the most significant information for me.
  And i am glad reading your article. But should remark on few
  general things, The web site style is great, the
  articles is really excellent : D. Good job, cheers

 211. I just want to tell you that I am all new to blogs and absolutely liked you’re web-site. Probably I’m likely to bookmark your site . You certainly have great article content. Thanks a bunch for sharing with us your blog.

 212. Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article.
  I will be sure to bookmark it and come back to read more of your
  useful info. Thanks for the post. I will definitely comeback.

 213. Hi, Neat post. There’s a problem with your web site in internet explorer, would check this… IE still is the market leader and a big portion of people will miss your magnificent writing due to this problem.

 214. Howdy, I do think your web site could possibly be having web browser compatibility problems.
  Whenever I take a look at your website in Safari, it looks fine however when opening in IE,
  it has some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick
  heads up! Other than that, fantastic website!

 215. Hello my family member! I want to say that this article is awesome, great written and come with approximately all important infos. I would like to see more posts like this .

 216. hey there and thank you for your info – I’ve definitely picked up anything new from right here. I did however expertise a few technical issues using this website, as I experienced to reload the site a lot of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective interesting content. Ensure that you update this again very soon..

 217. Pingback: NFL Jerseys 2019
 218. Greetings! This is my first visit to your blog! We are a group of volunteers and starting
  a new project in a community in the same niche. Your blog provided us valuable information to work on. You have done
  a wonderful job!

 219. Just want to say your article is as surprising.
  The clarity to your put up is just spectacular and i could suppose you are an expert on this
  subject. Well with your permission allow me to snatch your feed to keep up to date with
  imminent post. Thank you one million and please continue the gratifying work.

 220. Great items from you, man. I have consider your stuff previous
  to and you are simply too magnificent. I actually like what you have acquired here, really like what you are saying and the way
  by which you are saying it. You make it entertaining and
  you still care for to stay it wise. I can not wait
  to read much more from you. This is really a great web site.

 221. Hi there! Someone in my Myspace group shared this site
  with us so I came to look it over. I’m definitely loving
  the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers!
  Great blog and amazing design and style.

 222. What’s Going down i am new to this, I stumbled upon this I have found It absolutely helpful and it has aided me out loads.
  I hope to give a contribution & help different customers like its helped me.
  Good job.

 223. I would like to thank you for the efforts you have put in writing this website.
  I really hope to view the same high-grade
  content by you later on as well. In truth, your creative writing abilities has motivated
  me to get my own, personal website now 😉

 224. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something which I think I would never understand.
  It seems too complicated and extremely broad
  for me. I am looking forward for your next post,
  I’ll try to get the hang of it!

 225. Hey would you mind letting me know which hosting company you’re working with?
  I’ve loaded your blog in 3 different web browsers and
  I must say this blog loads a lot faster then most.
  Can you suggest a good internet hosting provider at a reasonable price?
  Thanks a lot, I appreciate it!

 226. Pingback: NFL Jerseys
 227. It’s really a great and helpful piece of info.

  I’m happy that you simply shared this useful info with us.
  Please keep us up to date like this. Thanks for sharing.

 228. I’m not that much of a online reader to be honest but your sites really nice, keep it up!
  I’ll go ahead and bookmark your website to come back down the road.
  Cheers

 229. Attractive component to content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to claim that
  I get actually loved account your blog posts. Any way I’ll be
  subscribing in your feeds and even I fulfillment you get admission to constantly rapidly.

 230. I have been surfing online more than 3 hours today, but I never discovered any interesting article like yours.

  It’s beautiful price enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made excellent content
  as you probably did, the web will likely be a lot more useful
  than ever before.

 231. Pingback: Steelers Jerseys
 232. Excellent goods from you, man. I’ve keep in mind your stuff previous to and you’re simply too
  magnificent. I really like what you’ve acquired right here,
  really like what you’re stating and the best way by which you are saying
  it. You are making it enjoyable and you continue
  to take care of to stay it wise. I can’t wait to learn far
  more from you. That is really a wonderful web site.

Comments are closed.