Cathay News

Dũng “chim xanh”: tướng  cướp  khét  tiếng khiến cha uất ức đến chết

Dũng “chim  xanh”  là  tên  tướng  cướp  khét  tiếng những năm cuối  thế kỷ 20, đầu  thế kỷ 21  tại các tỉnh miền Đông Nam bộ. Ông trùm giang hồ từng cầm đầu một băng cướp tàn bạo, gieo rắc nỗi kinh hoàng  cho  những  người  dân  lương  thiện.  Sau nhiều giai thoại, không ít người đã gọi y là bản sao của tướng cướp cô đơn Điền Khắc Kim. Tuy nhiên, số phận những người  thân  từng gắn bó với ông trùm  Dũng  “chim  xanh”  đang  phải  sống  trong cảnh nghiệt ngã.

Tan nát gia đình

Người trong giang hồ kể lại, Nguyễn Chí Dũng, SN 1966, biệt hiệu Dũng “chim xanh”,  vừa có khả năng bắn súng bằng hai tay bách phát bách trúng, vừa có tài dùng dao kiếm “thần sầu”. Dũng được dân giang hồ tôn sùng cũng bởi một thân võ nghệ hơn người. 10 tuổi, hắn vác dao đuổi chém trọng thương đám thanh niên trong ấp chỉ vì một mâu thuẫn nhỏ nhặt. Ở võ đường, gã được coi là nhân tài, đệ tử cưng của thầy, có thể nối nghiệp sư phụ xưng hùng xưng bá. Mù quáng đi theo vị võ sĩ xấu xa, Dũng bỏ ngoài tai mọi lời răn dạy làm người lương thiện của cha mẹ. Ước mơ của Dũng sau này là làm đại ca như ông thầy, phải có đàn em, kẻ hầu người hạ. Gia đình Dũng đã quyết định đi kinh tế mới về huyện Hớn Quảng (tỉnh Sông Bé cũ), mục đích là giúp Dũng “chim xanh” đoạn tuyệt với cái võ đường chuyên đẻ ra những tên tội phạm.

Vậy nhưng đến vùng đất mới, Dũng cũng không khiến cha mẹ yên tâm. 14 tuổi, Dũng  lập băng nhóm, dưới trướng có đến vài chục tên đàn em nhí. Để nuôi quân, Dũng phải đi trộm cắp, cướp giật. Những việc làm tội lỗi của con trai không qua mắt được ông Duyên (cha ruột Dũng). Dạo ấy mỗi lần Dũng về nhà, ông lại dốc hết tâm can khuyên nhủ. Nhẹ nhàng không được, ông phải dùng đến cả đòn roi. Nhưng cha càng cố công giáo dục, Dũng lại càng ngang bướng. Sau này vì cha mẹ quản lý gắt gao, hắn bỏ nhà đi biệt tăm, năm thì mười họa mới về thăm mẹ một lần. Bà Lê Thị Vui, mẹ Dũng, trú tại ấp 1, xã Tân Khai, huyện Hớn Quảng, tỉnh Bình Phước, kể lại: “Ngày Dũng bỏ đi, tôi đã khóc thương và mong con đến sưng đôi mắt. Ông nhà tôi cũng day dứt, hối hận vô cùng. Ông ấy vẫn tưởng vì mình đánh đập nên Dũng sinh lòng oán hận. Bởi thế nên sau cái đêm mưa gió nó bỏ đi, ông nhà tôi cũng dừng hết công việc, xuôi ngược tìm con”. Ba năm nặng nề trôi đi, vợ chồng bà Vui thấy dài như một thế kỷ. Còn Dũng thì ngược lại, chẳng hề quan tâm đến nỗi lo lắng của những người thân.

Rời nhà, hắn thấy bản thân chẳng khác nào được “tháo cũi sổ lồng”. Bỏ luôn băng nhóm cướp giật cũ, Dũng mò về võ đường năm xưa tìm sư phụ. Tại đây, Dũng được thầy dạy cho đủ mánh khóe bước chân vào giang hồ. Biệt tài bắn súng bằng hai tay cũng là “vốn liếng” vị võ sĩ này truyền lại cho gã.

Sau này khi trở về nhà, Dũng từng kể cho bà Vui chuyện được sư phụ lo lót cho làm vận động viên và võ sư taekwondo tại Trung tâm thể dục thể thao quận Tân Bình, TP HCM. Khoảng thời gian này, sư phụ Dũng bị tai nạn giao thông và qua đời. Từ đó, võ đường và băng nhóm của vị này cũng sớm tan rã. Rời võ đường, Dũng trở về nhà. Lần đầu gặp con sau hơn ba năm, bà Vui như vỡ òa niềm vui vì thấy Dũng cao lớn, vạm vỡ.

Sinh thời, Dũng luôn khiến mẹ phải sống trong nỗi buồn phiền. Chỉ một thời gian ngắn sau ngày trở về và “chém gió” với cha mẹ, Dũng đã sa chân vào con đường tội lỗi, gieo rắc nỗi kinh hoàng cho người dân lương thiện.

Dũng “chim xanh”- trùm giang hồ khét tiếng một thời.    Ảnh: TL

Phụ tình mẹ, Dũng “chim xanh” khiến cha uất ức đến chết

Trong cuộc đời ngắn ngủi của mình, Nguyễn Chí Dũng chưa bao giờ khiến bà Vui được thanh thản. Gặp người viết, bà Vui tâm sự: “Sinh con ra, tôi cũng mong nó trở thành người tốt, làm điều có ích cho xã hội. 9 đứa con của tôi thì hết 8 đứa biết khắc phục hoàn cảnh, nghe lời cha mẹ. Chỉ duy nhất thằng Dũng, hết bỏ nhà đi bụi rồi lại cướp bóc. Nhiều lần, tôi đã coi nó không phải con mình. Thế nhưng “máu chảy ruột mềm”, tôi vẫn không bỏ được nó”. Bà nhớ lại, chỉ có một lần duy nhất được vui vẻ, hy vọng khi Dũng trở về khoe đang làm diễn viên và cán bộ tại Trung tâm thể thao quận Tân Bình. Lần đó, Dũng còn hứa hẹn khi nào công việc ổn định, sẽ mở một võ đường riêng và đón cha mẹ xuống thành phố phụng dưỡng. Đêm nằm tâm sự với bà Vui, Dũng thủ thỉ: “Từ nhỏ con luôn khiến cha mẹ buồn phiền. Phần đời còn lại của hai người, con sẽ phụng dưỡng, báo đáp công ơn, chuộc hết những lầm lỗi năm xưa”.

Bà Vui kể về đứa con tội lỗi.    Ảnh: Khoát Nguyễn

Nhưng rồi những lời hứa hẹn ấy cũng nhanh chóng bị Dũng ném vào hư không. Năm 1985, bà Vui bàng hoàng nhận được tin Dũng bị CQCA bắt vì đột nhập vào một nhà dân ở quận Thủ Đức, TP HCM trộm tài sản. Thời điểm bị bắt, trên người Dũng còn có một khẩu súng Colt 45 và 7 viên đạn. Lần đầu tiên “xộ khám”, Dũng phải ngồi bóc lịch gần 4 năm. Ở quê nhà biết tin con trai, những hy vọng nhỏ nhoi vừa nhen lên của vợ chồng bà Vui bị dội một gáo nước lạnh. Cũng vì buồn phiền, ông Nguyễn Chí Duyên (cha Dũng) lâm bệnh nặng. Mỗi lần vợ đến bên giường chăm sóc, ông Duyên lại nghẹn ngào tự trách bản thân. Ông luôn nghĩ chuyện năm xưa Dũng bỏ đi là lỗi của mình. Mỗi khi khỏe lại, đôi chân không còn run rẩy, ông lại nằng nặc đòi đi tìm đứa con trai ương bướng về nhà. Nhìn chồng đau bệnh, luôn khắc khoải về Dũng, bà Vui xót xa khuyên: “Mình thương nó nhưng nó lại không chịu hiểu, có đi tìm nữa cũng không thấy. Hai thân già chúng ta phải giữ gìn sức khỏe chứ chẳng trông mong gì được đâu”.

Đến khi Dũng trở về, chưa kịp mừng vui thì cha mẹ hắn phải đón nhận tin xấu. Cú sốc quá lớn khiến ông Duyên không gượng được dậy nữa. Một chiều muộn đầu tháng 2 (tức sau ngày Dũng “xộ khám” chưa đầy ba tháng), ông Duyên lặng lẽ ra đi, mang theo nỗi buồn chất chứa về đứa con tù tội. Bà Vui kể, trước khi mất, chồng còn cố nắm lấy tay bà, giọng thều thào: “Tôi đi trước, các con đành nhờ bà vậy. Mấy đứa lấy chồng, lấy vợ, có cuộc sống ổn định rồi thì không nói, nhưng thằng Dũng là đứa khiến tôi không an tâm. Dũng gây ra tội lỗi gì thì cũng là con của vợ chồng mình. Nó thành ra như vậy lỗi do chúng ta không dưỡng dục đàng hoàng. Tôi đi rồi thì bà nhất định phải kéo nó về nẻo thiện”.

Những nỗi đau chồng chất ập đến khiến bà Vui tưởng chừng không thể trụ vững. Sau một trận ốm liệt giường, bà Vui phải cố gắng lắm mới gượng dậy nổi. Nghĩ đến lời trăng trối của chồng, bà tự hứa sẽ bằng mọi cách kéo Dũng ra khỏi vũng bùn tội lỗi. Bà Vui nhớ lại: “Lúc đó tôi nhẩm tính thời điểm Dũng mãn hạn tù thì cũng bước sang tuổi 23. Tôi nghĩ hay kiếm cho nó một mối, biết đâu khi lập gia đình Dũng sẽ nền tính lại”.

Nghĩ là làm, bà Vui sang nhà hàng xóm lựa lời ướm hỏi cô gái Nguyễn Thị Hiền. Trong ấp, Hiền nổi tiếng là thiếu nữ thùy mị, nết na. Hai gia đình cũng khá rất thân thiết với nhau. Hàng ngày, Hiền thường sang đỡ đần bà Vui những việc vặt trong nhà. Nhiều lần tỉ tê tâm sự, bà Vui ngỏ ý muốn cô làm con dâu. Sau khi đoạn tang chồng, bà đã mang trầu cau sang nhà thưa chuyện với mẹ Hiền, ngỏ ý muốn kết tình thông gia.

Khi chấp nhận trầu cau dạm hỏi của bà Vui, mẹ Hiền cũng hy vọng con rể tương lai sẽ thay đổi sau 4 năm “ăn cơm cân, mặc áo số”. Từ đó mỗi lần đi trại thăm Dũng, bà Vui thường kéo cả Hiền theo. Năm cuối cùng Dũng “chim xanh” thụ án, bà Vui tạo điều kiện cho hai người gặp mặt nhau. Thế nhưng trái với những gì mẹ mong muốn, Dũng một mực từ chối cuộc hôn nhân sắp đặt này. Hiền là người chịu nhiều tổn thương nhất. Cô vừa đau đớn vì Dũng không chấp nhận tình cảm, vừa ê chề khi ngày cưới đã ấn định còn bị hủy bỏ. Dù vẫn còn tình cảm với Dũng nhưng trước sức ép của người thân, cô đành phải đi tìm hạnh phúc khác.

Năm 1989, khi mới ra tù được 5 tháng, Dũng lại vác khẩu súng carbin đi cướp. CA huyện Bình Long, tỉnh Sông Bé (cũ, nay là tỉnh Bình Phước và Bình Dương) bắt về hành vi cướp tài sản. Dũng phải thụ án 24 tháng tù tại trại Bến Lớn, huyện Bến Cát, tỉnh Bình Dương, khiến bà Vui gần như tuyệt vọng.

124 thoughts on “Dũng “chim xanh”: tướng  cướp  khét  tiếng khiến cha uất ức đến chết

 1. I just want to mention I am beginner to blogs and actually loved this blog site. Almost certainly I’m likely to bookmark your blog post . You really have amazing articles. Cheers for revealing your web site.

 2. We have learned a great deal about recovering from narcotic addiction and have found several methods that work well. This is information drug treatment programs would not want out since it would cause them to lose a large number of patients. Would it be better to start with a blog or a website? We eventually hope to make this into an alternative business that would help people get of methadone clinics. Any advice would be greatly appreciated as there is a dire need for this information. Thank you..

 3. I’ll be teaching a creative writing class this summer to a group of 11-14 year-olds. I have experience teaching writing (mostly poetry) to adults, but teaching kids will be new territory. Does anyone have some great tips, websites, resources for exercises, and reading materials for this age group? Thanks!.

 4. not including myspace and facebooke and that where blogging is just an instalment.. More like blogger. Which one is used the most and reaches the highest amount of people?.

 5. Excellent blog here! Also your site loads up very fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as quickly as yours lol

 6. Hi All,. . I am creating a website for overseas students who are in Australia and those who are thinking of applying a student visa to Australia. (fyi, website will be in the local language).. . I have found a PDF file on the Australian Embassy website advising how to apply those main visas and application procedure, etc. I think this info is very useful to for many people and I want to make this info available on my website. Copyright is the only concerned at the moment.. . If I just copy the whole article “without” making any amendments, including make sure to reference all details where it from etc plus the link to the Australian embassy website. . . Would this be illegal?. . Many thanks..

 7. Hello very nice site!! Man .. Beautiful .. Superb .. I’ll bookmark your website and take the feeds also¡KI’m glad to seek out so many helpful info right here in the publish, we need develop extra strategies in this regard, thank you for sharing. . . . . .

 8. Hey there, You’ve done an excellent job. I’ll definitely digg it and personally recommend to my friends. I am sure they will be benefited from this web site.

 9. Excellent blog right here! Also your website loads up fast! What web host are you the usage of? Can I am getting your associate hyperlink for your host? I desire my website loaded up as quickly as yours lol

 10. I do believe all of the ideas you have offered to your post. They’re really convincing and will certainly work. Still, the posts are too short for novices. Could you please lengthen them a bit from next time? Thanks for the post.

 11. I’m very happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 12. I precisely had to thank you very much yet again. I am not sure what I could possibly have gone through without the type of recommendations discussed by you on such a problem. It absolutely was an absolute hard matter for me personally, nevertheless understanding your expert mode you dealt with the issue took me to jump for joy. I’m just thankful for this support and as well , hope that you find out what a powerful job your are doing instructing many others all through your web page. Most likely you’ve never got to know all of us.

 13. Very well written information. It will be beneficial to anybody who employess it, including yours truly :). Keep up the good work – can’r wait to read more posts.

 14. Good site! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I am wondering how I might be notified when a new post has been made. I have subscribed to your feed which must do the trick! Have a nice day!

 15. Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you helped me.

 16. Whats Happening i am new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It positively helpful and it has aided me out loads. I’m hoping to give a contribution & assist different users like its aided me. Good job.

 17. Thanks for any other excellent post. The place else could anyone get that kind of information in such a perfect means of writing? I’ve a presentation next week, and I’m at the search for such information.

 18. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 19. I haven’t checked in here for some time as I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 20. I actually wanted to type a brief note so as to say thanks to you for some of the great concepts you are placing at this site. My prolonged internet lookup has now been paid with wonderful ideas to go over with my friends and family. I would declare that many of us site visitors actually are extremely fortunate to exist in a useful community with very many lovely individuals with useful advice. I feel very much fortunate to have encountered your weblog and look forward to plenty of more thrilling moments reading here. Thanks again for a lot of things.

 21. I’m still learning from you, while I’m trying to achieve my goals. I certainly liked reading all that is posted on your site.Keep the stories coming. I liked it!

 22. It¡¦s actually a great and useful piece of info. I¡¦m happy that you simply shared this useful info with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 23. Hello, i think that i saw you visited my blog thus i came to “return the favor”.I am trying to find things to improve my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 24. I like the helpful information you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here regularly. I am quite certain I’ll learn plenty of new stuff right here! Best of luck for the next!

 25. It’s perfect time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or advice. Perhaps you can write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

 26. I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this blog. Thank you, I¡¦ll try and check back more often. How frequently you update your website?

 27. Howdy very cool web site!! Guy .. Excellent .. Superb .. I’ll bookmark your site and take the feeds also¡KI’m satisfied to search out numerous helpful info right here in the submit, we need develop more strategies on this regard, thank you for sharing. . . . . .

 28. Pretty section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

 29. Hey, you used to write fantastic, but the last several posts have been kinda boring¡K I miss your super writings. Past few posts are just a bit out of track! come on!

 30. I¡¦ll immediately seize your rss as I can not find your email subscription link or newsletter service. Do you have any? Kindly allow me recognise so that I may just subscribe. Thanks.

 31. Nice post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Very helpful info particularly the last part 🙂 I care for such information much. I was looking for this certain info for a long time. Thank you and good luck.

 32. Great beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how can i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

 33. You can definitely see your enthusiasm in the paintings you write. The arena hopes for more passionate writers like you who aren’t afraid to say how they believe. At all times go after your heart.

 34. fantastic put up, very informative. I wonder why the opposite specialists of this sector don’t notice this. You should proceed your writing. I am confident, you have a huge readers’ base already!

 35. Fantastic website. Plenty of helpful information here. I’m sending it to a few pals ans also sharing in delicious. And of course, thanks in your sweat!

 36. fantastic publish, very informative. I ponder why the opposite specialists of this sector don’t understand this. You must proceed your writing. I am sure, you have a huge readers’ base already!

 37. A lot of thanks for each of your labor on this web page. Debby really loves making time for investigation and it’s really simple to grasp why. I learn all regarding the dynamic manner you give useful ideas by means of the web site and even cause contribution from people on this idea and our child is always becoming educated so much. Have fun with the remaining portion of the year. You’re the one carrying out a fabulous job.

 38. I truly enjoy studying on this website, it has got wonderful posts. “The living is a species of the dead and not a very attractive one.” by Friedrich Wilhelm Nietzsche.

 39. Great web site. A lot of helpful info here. I’m sending it to several buddies ans additionally sharing in delicious. And naturally, thanks on your effort!

 40. Thank you a lot for sharing this with all of us you actually recognise what you are speaking approximately! Bookmarked. Kindly also discuss with my site =). We could have a link change agreement between us!

 41. Generally I do not read post on blogs, but I would like to say that this write-up very compelled me to take a look at and do so! Your writing taste has been amazed me. Thanks, quite nice post.

 42. I’ve read a few just right stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting. I wonder how a lot effort you put to create the sort of wonderful informative website.

 43. I think this is one of the most significant information for me. And i am glad reading your article. But should remark on some general things, The web site style is great, the articles is really nice : D. Good job, cheers

 44. I’ve been browsing online greater than three hours these days, yet I by no means found any attention-grabbing article like yours. It’s lovely value sufficient for me. In my view, if all web owners and bloggers made excellent content material as you did, the internet will likely be a lot more useful than ever before. “Learn to see in another’s calamity the ills which you should avoid.” by Publilius Syrus.

 45. Simply desire to say your article is as amazing. The clearness in your post is just excellent and i could assume you’re an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the gratifying work.

 46. I’m really impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one today..

 47. hzuliudiwu,Very informative useful, infect very precise and to the point. I’m a student a Business Education and surfing things on Google and found your website and found it very informative.

 48. Thanks for sharing excellent informations. Your site is so cool. I’m impressed by the details that you¡¦ve on this web site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found just the info I already searched everywhere and simply couldn’t come across. What an ideal site.

 49. khcbydssace,We have a team of experts who could get you the correct settings for Bellsouth net email login through which, you can easily configure your email account with MS Outlook.

 50. tsbnwpzn,We have a team of experts who could get you the correct settings for Bellsouth net email login through which, you can easily configure your email account with MS Outlook.

 51. I get pleasure from, cause I discovered just what I used to be having a look for. You’ve ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

 52. Pretty section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently quickly.

 53. vqafdeay,Thanks for ones marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you will be a great author.I will always bookmark your blog and will deaxue,come back from now on. I want to encourage that you continue your great writing, have a nice afternoon!

 54. You really make it appear really easy together with your presentation but I in finding this matter to be really one thing which I believe I might never understand. It seems too complex and extremely wide for me. I’m having a look forward to your next publish, I will try to get the hang of it!

 55. Generally I do not learn post on blogs, however I wish to say that this write-up very compelled me to try and do so! Your writing taste has been amazed me. Thank you, quite great article.

 56. What i don’t realize is in fact how you are now not actually much more neatly-preferred than you might be right now. You are very intelligent. You recognize thus considerably in the case of this subject, produced me personally consider it from so many numerous angles. Its like men and women are not fascinated unless it is one thing to do with Lady gaga! Your individual stuffs excellent. At all times take care of it up!

 57. zvvrcyqjcpz,We have a team of experts who could get you the correct settings for Bellsouth net email login through which, you can easily configure your email account with MS Outlook.

 58. I have not checked in here for some time as I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I¡¦ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 59. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something that I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 60. Very nice post and straight to the point. I am not sure if this is truly the best place to ask but do you folks have any thoughts on where to get some professional writers? Thanks in advance 🙂

 61. I want to express my respect for your kind-heartedness supporting people who absolutely need help on your subject matter. Your personal dedication to passing the solution all over turned out to be surprisingly functional and has always permitted folks like me to arrive at their targets. This helpful help signifies this much a person like me and additionally to my fellow workers. With thanks; from all of us.

 62. You really make it appear so easy together with your presentation however I in finding this topic to be really something that I feel I would never understand. It seems too complex and very large for me. I am taking a look ahead on your next publish, I¡¦ll attempt to get the hang of it!

 63. with the most recent occurrence going down In 2016, when the brand made its most impactful push with the largest-scale re-issue its ever seen. This Black Friday, it is being reported that Jordan Brand is releasing the shoe one more time with a focus on all the original details, including the higher ankle, the leather materials, and accurate dimensions.

 64. Good site! I really love how it is easy on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I could be notified when a new post has been made. I’ve subscribed to your feed which must do the trick! Have a nice day!

 65. A efekt? Zaskakuje swoje partnerki jeszcze bardziej niz wczesniej, mam dluzsza erekcje i w ogole ja mam, co w ostatnich miesiacach bylo naprawde rzadkoscia. Nie moglbym juz z niej zrezygnowac. Panowie, polecam!

 66. According to people familiar with the matter, Apple Music’s US subscription fee has surpassed Spotify, and this change has made the two music competitors’ global competition for users. Apple’s streaming music service is growing faster in the world’s largest music market than its Swedish competitors, with a monthly growth rate of about 2.6% to 3%, while Spotify’s users are growing at a rate of 1.5% to 2% per month.

 67. Except everybody didn’t agree with him. South Bend, Ind., Mayor Pete Buttigieg and Sen. Kamala Harris, D-Calif., each said they opposed giving violent criminals the right to vote from prison.

 68. I’m very happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 69. Simply wish to say your article is as surprising. The clarity in your post is just spectacular and i can assume you’re an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the rewarding work.

 70. This design is incredible! You most certainly know how
  to keep a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well,
  almost…HaHa!) Excellent job. I really loved what
  you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 71. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is excellent blog. A great read. I’ll definitely be back.

 72. It is truly a great and helpful piece of information. I am glad that you just shared this useful information with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

 73. Can I say what relief to locate one who really knows what theyre talking about on the web. You certainly understand how to bring a challenge to light and earn it essential. More and more people need to ought to see this and understand why side of your story. I cant think youre not more common because you certainly have the gift.

 74. I simply want to tell you that I am all new to blogging and absolutely liked your blog site. More than likely I’m going to bookmark your blog post . You really have really good posts. With thanks for revealing your blog.

 75. I definitely wanted to post a brief word to express gratitude to you for the precious steps you are placing at this site. My prolonged internet search has at the end of the day been compensated with awesome facts to write about with my close friends. I ‘d assert that most of us readers are unequivocally lucky to be in a good website with so many outstanding professionals with very helpful points. I feel truly privileged to have used the web pages and look forward to some more amazing times reading here. Thanks a lot once more for a lot of things.

 76. Hi there very nice web site!! Guy .. Excellent .. Wonderful .. I’ll bookmark your web site and take the feeds additionally¡KI’m glad to seek out numerous useful info here within the put up, we’d like develop extra techniques on this regard, thanks for sharing. . . . . .

 77. Hello my friend! I wish to say that this article is awesome, great written and come with almost all important infos. I would like to look more posts like this .

 78. What i do not realize is in fact how you are now not actually a lot more smartly-liked than you may be right now. You are so intelligent. You recognize thus considerably in the case of this matter, made me individually consider it from numerous numerous angles. Its like men and women are not fascinated until it¡¦s one thing to do with Girl gaga! Your individual stuffs great. Always handle it up!

 79. Thanks for some other great post. The place else could anybody get that type of info in such an ideal manner of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I’m on the look for such info.

Comments are closed.