Cathay News

Điềm Khắc Kim và “kỳ tích” trốn khỏi “lò bát quái”

Tin số 2 của 2 tin về Điền Khắc Kim

Lần trước, Điềm Khắc Kim bị bắn thủng bụng, vết thương khá nặng vì ruột bị đứt làm ba khúc, bác sĩ phải phẫu thuật và thay 3 khúc ruột này bằng ống cao su.

Lần mới nhất bị bắn trúng đầu, tuy không chết nhưng với hai vết thương liên tiếp nhau trong một khoảng thời gian ngắn như thế đối với một người có sức voi cũng èo uột huống chi Điềm Khắc Kim vốn không phải là một tay đô con có sức khỏe như voi.

???????????????????????????????

Điềm Khắc Kim (ảnh nhỏ) làm đau đầu cảnh sát chính quyền Sài Gòn cũ. Ảnh tư liệu.

Lên kế hoạch đào thoát

Sau 4 tháng nằm trong khu y tế điều trị hai vết thương Điềm Khắc Kim tạm ổn nhưng sức khỏe chưa phục hồi hắn được ưu ái đưa xuống làm việc ở khu hỏa thực. Đây phải nói là một việc hết sức may mắn vì đối với kẻ mang trọng tội như Điềm Khắc Kim lẽ ra phải bị biệt giam không thể có cơ hội xuống làm việc nhẹ nhàng ở khu hỏa thực là nơi chỉ dành cho những phạm nhân sức khỏe kém hoặc sắp mãn hạn tù.

Chính vì được lọt vào khu này, Điềm Khắc Kim mới có ý tưởng vượt ngục vì có cơ hội để ra được bên ngoài, vấn đề là ra bằng cách nào? Không ai nghĩ rằng tên cướp nhỏ con, bị hai vết thương mới trong giai đoạn ổn định, người gầy nhom, mặt xanh mét lại đủ gan khởi để nuôi ý định đào thoát khỏi trại giam Chí Hòa. Nhưng chính Điềm Khắc Kim lại nuôi dưỡng âm mưu đó và mỗi ngày hắn ấp ủ thêm hy vọng khi đã quan sát, nghiên cứu mọi quy luật sinh hoạt của khu hỏa thực.

chi_hoa1428-400a

trại giam Chí Hòa

Thời gian đó, hầu như phạm nhân nào trong khu hỏa thực, kể cả các khu khác cũng đều biết tướng cướp lừng lẫy có biệt danh giang hồ đặt cho là “Độc hành đại đạo hái hoa dâm tặc” Điềm Khắc Kim nhại theo tên của một kiếm hiệp võ lâm danh trấn giang hồ trong truyện chưởng “Tiếu ngạo giang hồ” của Kim Dung là Độc hành đại đạo hái hoa dâm tặc Điền Bá Quang bởi hành tung của Điềm Khắc Kim cũng giống y như Điền Bá Quang là rất mê gái, cũng bắt cóc phụ nữ để giở trò đồi bại bất kể là phụ nữ bình thường, trong chốn võ lâm hay thậm chí cả ni cô.

Tất nhiên với một tướng cướp khét tiếng như Điềm Khắc Kim, được báo chí Sài Gòn thời đó đưa tên tuổi và hành vi đột nhập nhà cố vấn Mỹ, cướp của, hiếp vợ Mỹ, hai tay hai súng chống trả lực lượng cảnh sát như trong phim ảnh lên tới mây xanh thì theo nghĩa khí giang hồ dân anh chị từ cóc ké tới có số má đều nể phục. Và việc liên lạc với nhau từ khu này tới khu kia giữa các tay giang hồ cũng là chuyện nhỏ vì họ có cả 1001 cách để bắn tin qua lại mà cai ngục biết cũng bó tay.

Lợi dụng uy thế của mình và được giam giữ thả lỏng ở khu hỏa thực, Điềm Khắc Kim một mặt lo chữa bệnh, một mặt điều nghiên mọi quy luật sinh hoạt của trại giam để sắp sẵn trong đầu một kế hoạch trốn khỏi trại giam Chí Hòa mà không tay anh chị giang hồ nào bị giam ở đây dám nghĩ tới.

Kỳ tích trốn khỏi “lò bát quái”

Theo quy chế của trại giam Chí Hòa lúc đó, mỗi tối cuối tuần sẽ có chiếu phim cho phạm nhân khu hỏa thực giải trí sau một tuần lao động vất vả để phục vụ cơm nước cho phạm nhân, đây là hình thức thưởng công tinh thần, giúp phạm nhân khu này yên tâm cải huấn chờ đợi hết hạn tù sẽ trở về đời. Điềm Khắc Kim lợi dụng danh tiếng của mình đã tìm mọi cách liên lạc với một số buồng giam tội hình sự nằm sát khu hỏa thực nhờ hỗ trợ kế hoạch vượt trại.

Đêm 23/4/1972, sau khi rà soát lại việc đi lại của viên trung tá cai quản trại giam Chí Hòa vẫn như bình thường, Điềm Khắc Kim bắn tín hiệu nhờ hỗ trợ lần cuối cùng đúng lúc ở khu hỏa thực đang chiếu phim cho phạm nhân khu này giải trí. Rồi tên tướng cướp lẻn ra chỗ chiếc xe Jeep của viên trung tá cai ngục đang đậu thu người, bò xuống rồi bám vào gầm xe như con thằn lằn bám trên trần nhà. Ít phút sau, viên trung tá cai ngục ra đánh xe rời khỏi trại để về nhà, xe Jeep vừa ra khỏi cổng trại lập tức phạm nhân ở một số buồng giam sát khu hỏa thực nổi lên bạo động, la ó phản đối, đòi yêu sách cải tiến chế độ ăn uống.

Tất nhiên toàn bộ trại giam báo động, sĩ quan, binh sĩ trực gác đổ về hiện trường lo giải quyết sự cố bất ngờ. Trong lúc đó bên ngoài cổng trại, viên trung tá phụ trách trại giam cũng được cấp báo qua máy bộ đàm nên lập tức dừng xe lại để quay vào cổng chỉ huy việc trấn áp, dẹp bạo loạn. Thừa cơ hội này, và cũng đúng y như kịch bản chuẩn xác theo kế hoạch vạch ra, Điềm Khắc Kim buông tay khỏi gầm xe Jeep nhẹ nhàng tiếp đất rồi bò ngược ra sau thoát hiểm dễ dàng. Cuộc vượt ngục của tướng cướp Điềm Khắc Kim thành công mỹ mãn. Sau khi hoảng loạn, nháo nhào trấn áp xong cuộc bạo loạn, đám sĩ quan, binh lính của trại giam Chí Hòa kiểm lại quân số mới phát hiện thiếu mất tướng cướp Điềm Khắc Kim.

Ngay trong đêm, một cuộc đổ quân rầm rộ chốt chặn mọi ngả đường để lục soát mong tìm ra tung tích tên tướng cướp xuất quỷ nhập thần Điềm Khắc Kim. Đồng thời tại những nơi mà Điềm Khắc Kim thường lui tới cũng bị vây kín như khu vực: Công viên Gia Định, ngã ba Chú Ía, khu vực Chuồng Bò Hạnh Thông Tây, Gò Vấp; khu vực đường Tôn Đản, Khánh Hội quận 4. Nhưng Điềm Khắc Kim một lần nữa, lại như bóng ma biến mất khỏi lưới bủa vây của an ninh, cảnh sát khiến cho nhà chức trách lúc đó điên lên. Tất cả sĩ quan, binh lính trại giam Chí Hòa đều bị sở tình báo và điều tra tư pháp cảnh sát Sài Gòn truy vấn, đặc biệt là những sĩ quan, binh lính trong ca trực đêm Điềm Khắc Kim vượt ngục. Và sau đó tùy theo mức độ liên quan đã bị xử lý kỷ luật thích đáng.

Riêng báo chí Sài Gòn một lần nữa tha hồ đưa tin, viết bài, những phóng viên chuyên viết mảng điều tra được dịp lôi ra đủ thứ chuyện thâm cung bí sử của trại giam Chí Hòa mà chuyện hối lộ, hà khắc với tù nhân được đưa lên hàng đầu. Rồi Điềm Khắc Kim được tường thuật, mô tả như người hùng có tài xuất quỷ nhập thần ra vào trại giam Chí Hòa như đi chợ. Một lần nữa tên tuổi của tướng cướp Điềm Khắc Kim được đưa lên mây xanh, giang hồ lại nóng lên, sôi sục bàn tán.

Điềm Khắc Kim lại bị bắt

Giữa lúc không khí truy lùng Điềm Khắc Kim còn đang sôi sục, nhân viên công lực chưa hết điên vì hậu quả họ phải lãnh do tên tướng cướp táo tợn này để lại thì 2 tháng sau, Điềm Khắc Kim lại xuất hiện gây án. Cũng hình thức cũ, đêm 13/6/1972, tại biệt thự của một cố vấn Mỹ, tên cướp cô độc biệt danh lừng lẫy: “Độc hành đại đạo hái hoa dâm tặc” Điềm Khắc Kim đã như một người ruồi gieo máu lửa đột nhập vào trước sự canh gác cẩn mật của quân cảnh, cảnh sát bảo vệ. (Trước năm 1975, có một phim màn ảnh rộng mang tên “Người ruồi gieo máu lửa” nói về một tên cướp cũng thuộc loại dâm tặc uống một loại nước phép vào người lập tức biến thành con ruồi nên có thể đột nhập bất cứ nơi nào hắn muốn để cướp của, hãm hiếp gái đẹp gây kinh hoàng cho mọi người).

Sau khi đột nhập vào ngôi biệt thự vơ vét tiền bạc, nữ trang, đồ tuế nhuyễn, Điềm Khắc Kim vào phòng ngủ vợ viên cố vấn Mỹ chỉa súng khống chế bắt trói tay giở trò đồi bại. Thực hiện xong hành vi đồi bại, Điềm Khắc Kim nhanh chóng tẩu thoát. Lần này thì tên cướp đã đẩy cơn điên loạn của nhân viên công lực chế độ cũ lên tới đỉnh điểm. Sở tình báo điều tra tư pháp cảnh sát Sài Gòn quyết quăng một lưới để bắt Điềm Khắc Kim không cho hắn nhởn nhơ ngoài vòng pháp luật giỡn mặt chính quyền nữa.

Sau một thời gian theo dõi, vây ráp, cuối cùng Điềm Khắc Kim cũng lọt vào ổ phục kích khi hắn mò về nhà người yêu ở Gia Định. Một cuộc đấu súng kinh hoàng diễn ra giữa lực lượng hình cảnh đông đảo và tên cướp cô độc Điềm Khắc Kim khiến hắn phải thúc thủ. Lần này chính quyền không giam Điềm Khắc Kim ở Trung tâm cải huấn Chí Hòa nữa mà đưa hắn về giam ở Trung tâm cải huấn Gia Định ở số 4 Bạch Đằng Gia Định (hiện là trụ sở của phòng An ninh điều tra số 4 Phan Đăng Lưu, quận Bình Thạnh).

Tại đây, Điềm Khắc Kim được đưa vào chế độ “chăm sóc đặc biệt”, nghĩa là hắn bị biệt giam, còng chân tay 24/24h để quản lý, giám sát ngăn chặn việc Điềm Khắc Kim vượt ngục. Trung tâm cải huấn Gia Định lúc đó tuy không rộng lớn, kiên cố bằng trại giam Chí Hòa nhưng ở đây kín đáo, phạm vi hẹp nên dễ giám sát và ít tội phạm nào vượt trại được.

Lo sợ Điềm Khắc Kim lại tính chuyện vượt ngục, cai quản trại giam ở đây cẩn tắc vô áy náy đã kêu thợ giày tới đóng cho hắn một đôi giày đặc biệt, không đụng hàng buộc hắn phải mang 24/24h. Đôi giày này có một cái còng, còng này còng luôn chân Điềm Khắc Kim rồi luồn vào một cây sắt dài trong buồng biệt giam rồi khóa lại bằng một cái khóa của Ý. Thế là yên tâm. Nhưng đối với tướng cướp Điềm Khắc Kim, bất kể là còng chùm hay khóa Ý thì cũng chẳng phải là vấn đề không thể giải quyết được

Cũng giống như trại giam Chí Hòa, chuyện vượt ngục đối với tù nhân ở Trung tâm cải huấn Gia Định là điều không tưởng. Nhưng với Điềm Khắc Kim thì điều không thể lại trở thành có thể, và lần này ở trại giam số 4 Bạch Đằng Gia Định điều không thể với phạm nhân khác, nhưng với Điềm Khắc Kim lại là điều có thể và hắn đã làm được.

Võ Trí Minh Nhân

Tin Cùng Chủ Đề<< Điềm Khắc Kim: tướng cướp cô đơn

125 thoughts on “Điềm Khắc Kim và “kỳ tích” trốn khỏi “lò bát quái”

 1. I wanted to inform you about how much I actually appreciate every thing you’ve discussed to help increase the value of the lives of individuals in this subject material. Through your own articles, I’ve gone from just a novice to a professional in the area. It’s truly a honor to your efforts. Thanks

 2. I got two networked blog setting of a single blog in facebook. I want to delete of them. Is there any way to delete only one networked blog keeping the another as it is ?.

 3. I’m creating a new blog about literature ( what I’ve read, what I’m reading), but I’m having trouble thinking of a title. I like the idea of something having to do with an obsession with literature but I think bookophilia is on the average side. What do you think of Litophilia? Is it too similar to “lithophilia” Which means the love of stones? Any ideas? Thanks!.

 4. I want to start website very soon but I need to know certain costs. What factors did you have to pay for when you started up our website?. . How much was a website designer?. How much was your domain name?. What is your monthly rent for the domain name?. How much do you pay to servers per month?. How much does it cost you now?. Any additional fees?. . I’d love to hear all different answers and please give any advice if you can. 10 Points best answer!.

 5. Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out much. I hope to give something back and aid others like you aided me.

 6. Excellent post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Extremely useful information specially the last part 🙂 I care for such information a lot. I was seeking this particular information for a long time. Thank you and good luck.

 7. Thanks , I’ve recently been looking for information approximately this topic for a while and yours is the best I’ve found out so far. However, what in regards to the conclusion? Are you certain concerning the supply?

 8. I have not checked in here for a while because I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 9. What i do not understood is actually how you are not really a lot more neatly-liked than you might be right now. You are so intelligent. You realize therefore significantly on the subject of this matter, made me for my part consider it from so many varied angles. Its like women and men don’t seem to be fascinated except it¡¦s something to accomplish with Girl gaga! Your own stuffs great. At all times maintain it up!

 10. Thank you for another magnificent article. Where else may anyone get that type of info in such an ideal means of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I’m on the search for such info.

 11. Definitely believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the web the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people consider worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 12. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish just about gossips and net and this is actually irritating. A good blog with interesting content, this is what I need. Thanks for keeping this web site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

 13. I do consider all of the concepts you have introduced to your post. They are really convincing and will certainly work. Still, the posts are too quick for novices. Could you please extend them a bit from next time? Thank you for the post.

 14. I really appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thanks again

 15. My brother recommended I might like this web site. He was entirely right. This post actually made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 16. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I’ve shared your website in my social networks!

 17. hello there and thank you for your info – I have definitely picked up something new from right here. I did however expertise several technical issues using this site, as I experienced to reload the website many times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will often affect your placement in google and could damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my e-mail and can look out for much more of your respective intriguing content. Ensure that you update this again very soon..

 18. Thanks for your own labor on this blog. Betty loves managing investigation and it’s easy to see why. We all notice all about the powerful tactic you make informative items by means of this website and therefore welcome participation from the others on the concern then our simple princess is certainly becoming educated a lot. Have fun with the remaining portion of the new year. You are carrying out a superb job.

 19. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossips and web and this is actually annoying. A good site with interesting content, this is what I need. Thanks for keeping this site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

 20. You really make it seem so easy with your presentation but I in finding this topic to be really one thing that I feel I might by no means understand. It kind of feels too complex and extremely wide for me. I’m looking forward in your subsequent submit, I¡¦ll try to get the dangle of it!

 21. I’ve been browsing on-line more than three hours lately, but I by no means discovered any interesting article like yours. It is lovely worth sufficient for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made excellent content as you probably did, the net might be a lot more helpful than ever before.

 22. I am so happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

 23. I have been exploring for a bit for any high quality articles or blog posts in this sort of space . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this site. Reading this info So i¡¦m glad to show that I’ve a very excellent uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I such a lot surely will make certain to do not omit this site and provides it a look regularly.

 24. I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this web site. Thanks, I will try and check back more often. How frequently you update your web site?

 25. I¡¦ve read several excellent stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I wonder how so much effort you place to make this kind of magnificent informative site.

 26. Thank you for some other great post. The place else may just anyone get that kind of information in such an ideal way of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I am on the search for such information.

 27. wonderful publish, very informative. I ponder why the opposite specialists of this sector don’t notice this. You should continue your writing. I am confident, you’ve a great readers’ base already!

 28. Good – I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs and related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task.

 29. I haven’t checked in here for a while as I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 30. I got what you mean , thanks for posting .Woh I am delighted to find this website through google. “You must pray that the way be long, full of adventures and experiences.” by Constantine Peter Cavafy.

 31. Very interesting points you have observed , thanks for putting up. “Never call an accountant a credit to his profession a good accountant is a debit to his profession.” by Charles J. C. Lyall.

 32. Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is excellent blog. An excellent read. I’ll definitely be back.

 33. I do believe all the ideas you’ve introduced on your post. They’re really convincing and can definitely work. Nonetheless, the posts are too short for beginners. May just you please extend them a little from subsequent time? Thanks for the post.

 34. It’s truly a nice and useful piece of information. I’m happy that you shared this helpful info with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 35. We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your site provided us with valuable information to work on. You have done an impressive job and our whole community will be thankful to you.

 36. Nice blog here! Also your web site so much up very fast! What web host are you using? Can I get your associate link for your host? I want my site loaded up as fast as yours lol

 37. Its like you read my mind! You seem to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is wonderful blog. An excellent read. I’ll definitely be back.

 38. I simply want to mention I’m all new to blogging and site-building and honestly savored this web-site. Almost certainly I’m going to bookmark your blog . You definitely come with perfect articles and reviews. Thank you for revealing your website page.

 39. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 40. Great post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Very helpful info specifically the last part 🙂 I care for such info much. I was looking for this certain info for a very long time. Thank you and good luck.

 41. Hi, Neat post. There is an issue along with your website in web explorer, may test this¡K IE nonetheless is the marketplace leader and a good component of other people will leave out your fantastic writing due to this problem.

 42. Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is wonderful, as well as the content!

 43. whoah this weblog is wonderful i like studying your posts. Stay up the good paintings! You realize, many people are hunting around for this info, you can aid them greatly.

 44. I¡¦ll immediately grasp your rss feed as I can’t to find your email subscription link or e-newsletter service. Do you’ve any? Please let me realize in order that I could subscribe. Thanks.

 45. I have been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

 46. I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this site. Thank you, I will try and check back more often. How frequently you update your web site?

 47. bkibkcajvYeezy Boost,Definitely believe that which you said. Your favourite justification appeared to be on the net the simplest thing to remember of.

 48. I am intending to move to Australia completely. Ideally, my immigration process will be finished this year and also I will certainly relocate the start of 2011. Can someone recommend some exceptional resources and blogs regarding making the plans for resolving in Australia?.

 49. Simply wish to say your article is as astounding. The clearness in your post is simply nice and i could assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the rewarding work.

 50. I have been browsing on-line greater than 3 hours as of late, yet I never found any fascinating article like yours. It is beautiful price sufficient for me. In my opinion, if all website owners and bloggers made just right content material as you probably did, the net might be much more helpful than ever before.

 51. you’re really a excellent webmaster. The website loading velocity is incredible. It sort of feels that you’re doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterpiece. you have done a fantastic task in this subject!

 52. I simply wished to thank you so much once more. I do not know the things that I would’ve made to happen in the absence of the type of smart ideas revealed by you directly on this area of interest. It seemed to be a frightful circumstance for me personally, nevertheless witnessing the specialized manner you handled that took me to cry for delight. I am grateful for the guidance as well as sincerely hope you are aware of an amazing job you have been providing training other individuals through your blog post. More than likely you have never encountered any of us.

 53. Analysts had expected that the increase in production would make Boeing deliver nearly 600 737 aircraft this year, 90% of which are MAX models. Boeing’s share price fell more than 2% in the hours after it announced the news on Friday, and the company’s current market value is $216 billion. Boeing’s market value has evaporated by more than $25 billion since last month’s fatal crash on a 737 MAX aircraft from Ethiopian Airlines.

 54. He asked the relevant departments to seriously and thoroughly rectify and rectify one another, to be serious and accountable, and resolutely put an end to false poverty alleviation.

 55. I have been a yahoo individuals for some years currently. I am just beginning to utilize the devices which they give, one of which being article. I have actually composed a blog site as well as would like to know if my post are being seen by others. If not then does anybody know how I get my blogs posts check out.

 56. Hey are using WordPress for your site platform?
  I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you need
  any coding knowledge to make your own blog? Any help would be really appreciated!

 57. I simply could not leave your site prior to suggesting that I actually loved the standard info an individual supply in your guests?
  Is going to be again continuously to check out new posts

 58. It seemed like a reach at the time, particularly with Haskins still on the board and the Giants also holding the No. 17 overall selection. Given how atrocious Manning was last season, it might not be long until Jones is thrown into the fire.

 59. Nice blog here! Additionally your site so much up very fast! What host are you the usage of? Can I get your affiliate link on your host? I want my website loaded up as fast as yours lol

 60. I haven¡¦t checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I¡¦ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 61. I’ve been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the web will be much more useful than ever before.

 62. I as well as my guys came digesting the good tips and hints located on your web blog while immediately I had a horrible suspicion I never expressed respect to the website owner for those strategies. All of the men appeared to be totally happy to see them and have in effect seriously been loving these things. Appreciation for simply being indeed considerate as well as for getting this form of notable things millions of individuals are really needing to learn about. Our own sincere regret for not expressing appreciation to you earlier.

 63. I precisely wanted to thank you very much once more. I am not sure the things that I might have made to happen in the absence of the actual solutions shared by you on my industry. It was before a very frightful matter for me, but looking at the very professional technique you resolved the issue forced me to leap for fulfillment. Now i am happy for the work as well as hope that you are aware of a great job you have been undertaking teaching men and women through a blog. More than likely you’ve never come across all of us.

 64. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish only about gossips and internet and this is actually frustrating. A good web site with interesting content, that’s what I need. Thank you for keeping this web-site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

 65. It’s the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things or suggestions. Maybe you can write next articles referring to this article. I want to read more things about it!

 66. Thank you a bunch for sharing this with all folks you really recognise what you’re talking approximately! Bookmarked. Kindly also seek advice from my site =). We can have a link trade agreement among us!

 67. I am altering holding business and also would love to relocate my WordPress Blogs over. Does anybody understand of a simple way to accomplish this?.

 68. I absolutely love your site.. Pleasant colors & theme.
  Did you make this amazing site yourself? Please reply back as I’m hoping to create my own site and would like to find
  out where you got this from or just what the theme is called.
  Many thanks!

 69. Hi, I do believe this is a great website. I stumbledupon it 😉 I will revisit once again since I book-marked it.

  Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to guide others.

 70. I just want to say I am just all new to blogging and site-building and honestly liked your web page. More than likely I’m planning to bookmark your website . You amazingly have great article content. Bless you for revealing your blog site.

 71. Needed to post you the tiny remark in order to give thanks over again for these amazing secrets you have featured here. It’s really pretty generous with you to deliver extensively precisely what a number of us might have sold for an e-book in making some bucks on their own, especially seeing that you could have tried it if you decided. These tips also served as the good way to be sure that other people have the identical interest really like mine to find out much more in respect of this problem. I am certain there are several more enjoyable sessions ahead for those who start reading your blog.

 72. What i do not understood is in fact how you are now not really much more smartly-appreciated than you may be right now. You are very intelligent. You already know therefore significantly when it comes to this topic, made me personally believe it from a lot of various angles. Its like women and men aren’t fascinated unless it is one thing to do with Lady gaga! Your personal stuffs outstanding. Always care for it up!

Comments are closed.