Cathay News

Chuyện về nhà văn tướng cướp Sơn Vương (bài 4)

Tin số 4 của 4 tin về Sơn Vương

Từ một người tràn trề tinh thần dân tộc, chế độ nhà tù hà khắc của thực dân Pháp đã dần biến Sơn Vương thành một tín đồ cực đoan của chủ nghĩa cá nhân. Dù vẫn còn nguyên tính cách nghĩa khí nhưng ông bị rơi vào cái vòng luẩn quẩn ân oán giang hồ. Thế là án chồng án.

Đề lao hiệp khách

Tại nhà giam Maison Centrale de Saigon, cặp rằn Ba Nhỏ được chủ ngục hậu thuẫn đã hà hiếp nhiều bạn tù cô thế. Không ai dám đối mặt với y.

Một hôm, René Gillard gửi vào cho Sơn Vương 2 giỏ xách thực phẩm. Ba Nhỏ đại diện buồng giam lên phòng cai ngục lấy đồ thăm nuôi. Gã lấy 2 giỏ thực phẩm của René Gillard gửi cho Sơn Vương mà không nói tiếng nào. Sơn Vương vô tình không biết Ba Nhỏ đã cướp trắng “tài sản” của mình.

 

28_cau1501
Cầu Ma Thiên Lãnh, Côn Đảo là do Sơn Vương đặt.

Lần thăm nuôi sau, René Gillard hỏi Sơn Vương có vừa miệng những món ăn do chính vợ René Gillard làm để gửi vào không. Đến lúc đó, Sơn Vương mới biết Ba Nhỏ đã ăn chặn thực phẩm thăm nuôi của mình. Dù không được nếm một chút món ăn nào, Sơn Vương cũng gật đầu khen ngon để làm vui lòng bạn.

Trở về phòng giam, Sơn Vương điểm mặt Ba Nhỏ: “Anh bạn phải trả đủ tôi số thực phẩm đã ăn cắp”. Ba Nhỏ không nói không rằng, rút trong người ra con dao tự chế từ thìa ăn đâm thẳng vào cổ Sơn Vương. Nhanh như chớp, Sơn Vương đoạt lấy con dao rồi khóa cứng tay Ba Nhỏ. Gã lưu manh chợ Cầu Muối xám mặt vì nghĩ mình đã tận mạng. Chỉ cần Sơn Vương thọc con dao ngược vào cổ Ba Nhỏ là đời gã ra ma. Gã nhắm mắt chờ thần chết gọi hồn. Cả phòng giam nín thở chờ đợi nhát dao phục thù của Sơn Vương.

Thật bất ngờ, Sơn Vương nhét dao vào lưng quần rồi nói: “Lần sau moa (tao) không tha cho toa (mày) đâu”.

Mấy giây sau, gã lưu manh chợ Cầu Muối mới thu lại hồn vía rồi… quỳ sụp xuống chân Sơn Vương xin nhận làm đồ đệ học võ. Sơn Vương khoát tay: “Từ nay, phòng giam này không còn cặp rằn nữa”.

Không còn nạn cặp rằn ăn hiếp tù nhân, cả phòng giam vỗ tay tung hô Sơn Vương là “đề lao hiệp khách”.

Một năm sau, Sơn Vương bị chuyển ra đảo tù Côn Sơn (nay là Côn Đảo). Ông ra đảo vào thời điểm Pháp đang xây dựng con đường nối liền các sở cũ đến sở Ông Câu để kiểm soát tù vượt ngục (Thời gian xây dựng từ 1930 đến 1945). Khi mở đường, bọn cai ngục bắt tù nhân đập đá xây một chiếc cầu bắc ngang đèo Ông Đụng. Việc xây dựng cầu này đã khiến hơn 356 tù nhân chết vì lao lực và tai nạn. Sơn Vương đã phỏng theo truyện kiếm hiệp tàu “Tiết Nhơn Quí chinh đông” gọi cây cầu này là Ma Thiên Lãnh. Cái tên này được sử dụng cho đến ngày nay.

Cuối năm 1933, số tù nhân chính trị ra đảo ngày càng đông, nhân sự cai ngục lại mỏng, thiếu nhân sự làm thư ký nên chúa đảo Bovier lệnh cho Nguyễn Văn Liễn, tức Vệ Liễn – Chánh cai vệ banh 2 – trưng dụng trong số tù nhân ở banh 2 do hắn quản lý. Sơn Vương được chúa đảo trưng dụng “miễn ngạch trật” tức làm việc không lương tại Sở Ngân khố của đảo tù nhờ chữ đẹp. Dù vẫn ở tù nhưng Sơn Vương trở thành tù hành chính. Ban ngày đến Sở Ngân khố làm thư ký, ban đêm trở về buồng giam.

Năm 1936, phong trào Mặt trận Bình dân của Léon Blum lên nắm chính quyền tại Pháp đã tiến hành hàng loạt chính sách cải cách dân chủ ở chính quốc lẫn các vùng đất thuộc địa, trong đó có Đông Dương. Để ăn mừng chiến thắng, Léon Blum quyết định ân xá giải phóng đồng loạt hệ thống nhà tù. Tù nhân chính trị được tha bổng, tù nhân xã hội ở các đảo tù được đưa vào đất liền.

Tháng 2/1937, tại nhà ngục Hà Tiên, Sơn Vương đã đứng ra hô hào bạn tù tổ chức một cuộc bạo loạn đào thoát. Cuộc bạo loạn nhanh chóng bị đàn áp bởi lực lượng cảnh sát Pháp do đích thân chủ tỉnh Hà Tiên chỉ huy. Sơn Vương bị xếp vào loại cầm đầu nên bị đày ra nhà tù mới trên đảo Phú Quốc.

Từ nhà tù Phú Quốc, ông viết nhiều bản tường trình gởi về đất liền bằng đường dây bí mật để tố cáo nguyên do xảy ra cuộc bạo loạn. Bản tường trình này cho biết, một số tù nhân thường phạm không lãnh án khổ sai nhưng bị bọn cai ngục đưa ra hòn đảo nhỏ Kiên Lương đập đá xây dựng khu nghỉ dưỡng. Đó là hành vi phạm luật thời đó. Vì việc lao động nặng chỉ dành cho phạm nhân lãnh án “khổ sai”.

Trong thời gian “khổ sai” ở Kiên Lương, những người tù này thường xuyên bị tên chủ ngục người Pháp hành hạ, đánh đập rất tàn ác. Một hôm, hắn bị mất một số tiền. Nghi ngờ một người bồi (nhân viên tạp dịch) Việt Nam lấy cắp, hắn đã dùng nhục hình tra khảo tàn nhẫn đến chết. Những người tù chứng kiến khi trở về phòng giam kể lại rằng, trong khi tra tấn nạn nhân, tên chủ ngục Pháp liên tục thét: “Đánh chết bọn Annammit ăn cắp!”. Lòng tự ái dân tộc và nỗi bức xúc kìm nén bấy lâu có dịp phun trào thành cuộc biểu tình trong nhà tù.

Những bản tường trình của Sơn Vương từ nhà tù Phú Quốc gửi về đất liền đã đến tay các tờ báo ở Sài Gòn. Thống đốc Nam Kỳ lúc đó là một thành viên của Mặt trận Bình dân Pháp đã cử người về nhà tù Hà Tiên và Phú Quốc điều tra và sau đó tên chủ ngục bị trục xuất về Pháp. Nhờ đó, vào tháng 2/1938, Sơn Vương cùng một số tù nhân khác được tha bổng.

Đụng độ “cọp lửa từ bi”

Ra tù, Sơn Vương trở lại vỉa hè chợ Bến Thành viết báo, bán sách kiếm cơm qua ngày.

Một tối, ông lân la vào rạp hát Nguyễn Văn Hảo xem xi-nê (chiếu phim). Khi chen chúc mua vé, ông bị một gã người Việt lai Pháp đi cùng “đầm” (bạn gái) đạp trúng chân đau điếng. Dù biết đạp chân người khác nhưng gã Việt lai Pháp vẫn phớt lờ phép lịch sự không thèm xin lỗi nạn nhân. Sĩ diện, máu giang hồ sôi sùng sục trong huyết quản, ông đấm cho gã Việt lai Pháp, lỗ mũi gã đầy máu.

 

Banh 2, nơi Sơn Vương thụ án.

Không ngờ gã lưu manh Việt – Pháp là phó cai đội của bót mật thám Polo có tên là Turbi nhưng giang hồ Sài Gòn đặt hỗn danh là Cọp Lửa Từ Bi – một tên côn đồ lưu manh khoác áo mật thám Pháp.

Gã hô hoán. Thế là Sơn Vương bị đám cò cảnh sát đè nghiến xuống đất trói gô lại đưa về bót Polo Chợ Lớn với tội danh… cướp cạn.

Dù chỉ va chạm nhỏ, Turbi vẫn gán cho Sơn Vương tội cướp bằng một bản cung giả.

Ngày 18/9/1939, Sơn Vương lại tái ngộ với phiên tòa đại hình vì đã từng có án tích trọng phạm. Ra tòa lần này, chán ngán sự đời, Sơn Vương không thèm hé răng một lời trong phần thẩm vấn của chánh án. Bực mình gã chánh án người Pháp tuyên 10 năm cấm cố. Sơn Vương bị tống vào nhà tù trọng án hình sự Đông Dương ở Pursat, Campuchia.

Tại đây, ông lén xin được 1 lưỡi cưa sắt của đám tù khai thác gỗ. Một đêm tháng 2/1940, ông cưa song sắt cửa sổ, đào thoát ra rừng thành công.

Trốn khỏi nhà tù Pursat, Sơn Vương theo cánh thợ rừng Khmer đi lần về Phnôm Pênh. Khi ông chuẩn bị lên một chiếc tàu hàng sắp xuất bến từ Phnôm Pênh về Châu Đốc thì bị cảnh sát Pháp phát hiện.

Ông bị cảnh sát Pháp áp tải từ Phnôm Pênh đi thẳng về bến Bình Đông, Sài Gòn suốt 3 ngày để tái ngộ với cò Bazin tại bót Catinat.

Lần này ông bị kết án vượt ngục. Từ án 10 năm cấm cố, ông đội thêm án khổ sai biệt xứ. Đầu năm 1942, ông có mặt tại nhà tù Côn Đảo trên một chuyến tàu hàng của quân đội Pháp. Ra đảo lần này, Sơn Vương bị đẩy vào hầm xay lúa banh 1 – nơi dành cho tù khổ sai.

Tháng 2/1942, tàu chiến quân đội Nhật trịch thượng “xin” Pháp cho ghé Côn Đảo lấy nước và lương thực. Chính quyền Pháp đang suy yếu nên nhượng bộ quân Nhật. Lấy nước và lương thực xong, quân Nhật rút đi. Đến tháng 2/1945, bất ngờ một đội tàu chiến Nhật lại xuất hiện. Quân Nhật muốn dùng Côn Đảo làm trạm vô tuyến nối liên lạc với các đơn vị tiến chiếm Đông Nam Á. Lần này chúng chiếm đảo bằng vũ lực. Vừa đổ quân lên đảo, quân Nhật tước sạch vũ khí của quân Pháp. Chúa đảo là Tyssery, nguyên một sĩ quan cảnh sát bị quân Nhật khống chế giam lỏng.

Mấy ngày sau, Tyssery và viên đại úy chỉ huy quân đội Pháp ở Côn Sơn được tàu chiến Nhật đưa về đất liền. Sau đó Nhật tiến hành “lễ trao trả độc lập cho người Việt Nam”, biến quần đảo Côn Sơn (tiếng Pháp: Poulo Condore) thành cái gọi là “Quốc gia tự do Nông dân huynh đệ quần đảo Côn Sơn (Etat libre agricole et fraternel d’Archipel de Poulo Condore) và trao quyền chúa đảo cho Lê Văn Trà – nguyên là nhân viên thư ký của Tyssery. Lê Văn Trà ra tờ báo “Tiếng nói tự do” và giao cho Sơn Vương làm chủ bút. Đám tù chính trị thân Nhật được cơ hội nhảy lên làm “cha”. Sơn Vương bỏ ngoài tai chuyện chính trị, chỉ lo làm phận sự một nhà báo, nhà văn.

Làm “Vua quốc gia an ninh đảo”

Chính phủ thân Nhật – Trần Trọng Kim đưa ra chiếc tàu đón đám tù chính trị thân Nhật về đất liền. Còn tù chính trị Cộng sản vẫn bị giam giữ ở các trại.

Lợi dụng sự lơ là của đám thân Nhật, Sơn Vương lén giúp đỡ những người Cộng sản giấy, bút và chiếc đài bán dẫn.

Sơn Vương chưa kịp xuất bản số báo đầu tiên thì quân Nhật đã đầu hàng quân Đồng minh. Nhờ chiếc đài bán dẫn, những người Cộng sản nắm bắt được tin tức cuộc khởi nghĩa Cách mạng Tháng Tám trong đất liền. Ngay lập tức những người tù Cộng sản tiếp quản Côn Đảo từ tay đám thân Nhật. Cờ đỏ sao vàng được cắm trên đảo từ ngày 16/9/1945. Lê Văn Trà giao nộp con dấu cho lực lượng cách mạng Côn Đảo. Một Ủy ban Hành chánh Kháng chiến Côn Sơn được thành lập vào ngày 11/12/1945, Sơn Vương được bầu làm Chủ tịch.

Ngay sau đó ông đứng ra tổ chức cải táng hài cốt của nhà cách mạng Nguyễn An Ninh đồng thời tổ chức lao động sản xuất để tự cung tự cấp lương thực theo mô hình hợp tác xã.

Tuy nhiên, bản chất giang hồ lãng tử, tự tôn anh hùng cá nhân đã xô đẩy ông đi vào con đường khác. Trong cơn cuồng vĩ, ông bất thần tuyên bố thành lập một quốc gia mới có tên gọi là “Quốc gia Trung lập Dân chúng quần đảo An Ninh” (Etat neutre des Insulaires de L’Archipel d’An Ninh) và tự xưng là “Quốc vương” của “quốc gia”. Tất cả tù chính trị đã theo phái đoàn Cách mạng về đất liền, trên đảo chỉ còn những người tù hình sự được trả tự do nên ông thỏa sức làm “vua”.

Thời điểm này, đám cai đội cũ bị lưu lại đảo không cho về đất liền. Trong đó có gia đình Vệ Liễn. Nguyễn Lệ Hoa – con gái của Vệ Liễn bước vào tuổi dậy thì, rất xinh đẹp. Thế là Sơn Vương dùng quyền lực “vua quốc gia”, buộc Vệ Liễn phải gả Lệ Hoa cho ông. Bị Vệ Liễn từ chối, Sơn Vương giao cho “thừa tướng” Nguyễn Thành Út bắt giam về tội “tra tấn, hành hạ tù nhân trong thời làm cai vệ”. Vệ Liễn đành chịu phép chấp nhận gả Lệ Hoa.

Ngày 28/2/1946, đám cưới của Sơn Vương – Lệ Hoa được tổ chức linh đình. Sơn Vương mở kho gạo mời “toàn dân” tham dự ăn uống, nhảy múa suốt 3 ngày đêm. Dù bị cưới hỏi kiểu tướng cướp, Lệ Hoa cũng có một quãng thời gian ngắn hạnh phúc với Sơn Vương. Phần Sơn Vương, sau lễ cưới, suốt ngày ông chỉ lo hú hí với vợ, bỏ mặc “vương triều” cho đám “thừa tướng” quậy phá lẫn nhau.

Chỉ làm “vua” được một tháng, ngày 25/3/1946, Nhật đầu hàng quân Đồng minh, Pháp trở lại Đông Dương. Biết thân phận, ông chủ động mời những người đã từng làm việc cho Pháp trên đảo ra để giao lại chính quyền. Đám này chưa biết thời cuộc sẽ về đâu nên không dám nhận. Sơn Vương đành cử 3 “thừa tướng” vào đất liền yêu cầu Pháp tiếp tế lương thực, đồng thời xin 1 khẩu súng lục, 1 nón nỉ và 1 xe đạp. Cả 3 vị “thừa tướng” vừa xuất hiện trên đất liền, chính quyền Pháp nắm đầu tống giam rồi phái 3 tàu chiến chở 2 đại đội bộ binh ra tái chiếm Côn Đảo.

Ngày 8/4/1946, 2 đại đội lính Pháp rời tàu chiến tiến lên đảo thì đã thấy Sơn Vương cùng các “thừa tướng” xếp hàng ngay ngắn chờ sẵn. Lính Pháp bắt tất cả ngồi dưới đất tay đặt lên đầu rồi phân loại. Toàn bộ “triều đình” của Sơn Vương bị tống giam. Phần Sơn Vương bị tố cáo là “thành phần ác ôn” bị đem ra dựa cột để xử bắn. Vệ Liễn tiếp tục trở lại phận sự cũ đã cùng với Lệ Hoa xin tội cho Sơn Vương.

Nhờ vậy, Sơn Vương được ân xá nhưng phải chấp nhận trả án giam.

Tin Cùng Chủ Đề<< Chuyện về nhà văn tướng cướp Sơn Vương (bài 3)

162 thoughts on “Chuyện về nhà văn tướng cướp Sơn Vương (bài 4)

 1. I just want to tell you that I am beginner to weblog and honestly savored you’re web page. Likely I’m planning to bookmark your site . You certainly come with really good article content. Many thanks for sharing your web-site.

 2. Can I just now say such a relief to uncover a person that actually knows what theyre preaching about over the internet. You actually have learned to bring a worry to light and produce it important. More people need to look at this and can see this side with the story. I cant think youre less popular simply because you definitely provide the gift.

 3. We want to start a celebrity blog, like Perez Hilton. But how do we create a blog, with two people writing? Also how do we get celebrity gossip? We would like to know all the steps to get this blog popular in the world and how to start it..

 4. I was diagnosed with celiac over a year ago and have started inventing my own gluten-free recipes. I’ve gotten so many requests from people that I want to start a blog to start posting them. What free blog websites are out there and which ones are the easiest to access/most likely to pop up on a search engine?.

 5. If somebody like Julia Roberts or Natalie Portman had a personal blog where they posted pictures of their vacations or something, would you still take them seriously as actors? Do you think celebrities with personal blogs are less credible and taken less seriously than those who don’t? Furthermore, would you visit their blogs to see what they are up to?.

 6. The background image of my website is labeled for commercial reuse. However, I need to copyright all other content (since I do not own the image), how do I go about doing so? Just to label my website as copyrighted… I am not concerned with the entire copyrighting process… All help is greatly appreciated..

 7. For my Creative Writing class we have to write a short story, I really want to write some thing along the lines of Columbine, but I’m worried about the reaction of my teacher. As far as I know, he has no personal history with the idea, but … I don’t know. What would you want to see out of a short story for a creative writing class?.

 8. I’m writing to make you be aware of of the awesome discovery my wife’s princess developed visiting your web site. She mastered lots of things, which include what it’s like to possess an incredible helping mood to let other folks with no trouble know just exactly some tortuous matters. You truly surpassed our own expected results. Many thanks for displaying the effective, safe, edifying and fun tips on the topic to Sandra.

 9. I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

 10. I have not checked in here for a while because I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 11. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 12. I simply could not depart your website prior to suggesting that I actually enjoyed the usual info an individual supply to your guests? Is gonna be back ceaselessly to inspect new posts

 13. I cling on to listening to the news update lecture about receiving boundless online grant applications so I have been looking around for the best site to get one. Could you advise me please, where could i get some?

 14. I like what you guys are up also. Such intelligent work and reporting! Keep up the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my website 🙂

 15. I and also my buddies were actually reviewing the nice tips and tricks on your web site and so quickly got a terrible feeling I had not thanked the website owner for those tips. All of the guys are already for this reason excited to learn them and have now sincerely been taking advantage of these things. I appreciate you for genuinely very thoughtful and then for making a decision on certain good topics most people are really desirous to discover. My very own honest apologies for not expressing gratitude to earlier.

 16. Nice weblog here! Also your site loads up fast! What web host are you the usage of? Can I am getting your associate hyperlink for your host? I want my site loaded up as quickly as yours lol

 17. I simply wanted to thank you so much again. I’m not certain the things that I would have undertaken in the absence of the actual tips contributed by you directly on that question. It seemed to be a real challenging scenario for me, nevertheless observing this professional approach you solved it forced me to cry for happiness. Extremely thankful for the guidance and thus pray you comprehend what an amazing job that you’re undertaking teaching the rest through a web site. Probably you have never come across any of us.

 18. I and also my pals appeared to be reviewing the good tips and tricks located on your web site then immediately got a terrible suspicion I never expressed respect to the site owner for them. All of the guys had been excited to study all of them and have without a doubt been using those things. Appreciation for being so accommodating and for picking out this form of superior resources millions of individuals are really eager to be informed on. My personal sincere regret for not expressing gratitude to you earlier.

 19. Hello.This post was extremely motivating, particularly because I was searching for thoughts on this topic last Tuesday.

 20. Great amazing issues here. I am very glad to peer your post. Thank you so much and i’m looking ahead to touch you. Will you please drop me a e-mail?

 21. As I web-site possessor I believe the content matter here is rattling magnificent , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Best of luck.

 22. Good site! I really love how it is easy on my eyes and the data are well written. I am wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I’ve subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a great day!

 23. Thanks for sharing excellent informations. Your web site is very cool. I am impressed by the details that you have on this website. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found just the information I already searched all over the place and just couldn’t come across. What a perfect web site.

 24. Wonderful goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just extremely fantastic. I actually like what you have acquired here, certainly like what you are stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it sensible. I can’t wait to read much more from you. This is really a tremendous website.

 25. Hi, Neat post. There’s a problem together with your website in web explorer, may test this¡K IE nonetheless is the market leader and a large component of folks will pass over your great writing due to this problem.

 26. You could certainly see your enthusiasm within the work you write. The world hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe. At all times go after your heart.

 27. I like what you guys are up also. Such intelligent work and reporting! Keep up the superb works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my web site :).

 28. Excellent blog here! Also your site loads up very fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol

 29. Good – I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs and related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task.

 30. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 31. I was recommended this website by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble. You are incredible! Thanks!

 32. My husband and i ended up being very satisfied Albert could do his homework out of the precious recommendations he made from your weblog. It is now and again perplexing just to always be giving for free procedures which often many people could have been trying to sell. And we all fully grasp we’ve got you to be grateful to for this. The main explanations you made, the simple blog menu, the relationships you can make it possible to instill – it is mostly sensational, and it’s leading our son in addition to the family reckon that the issue is interesting, which is exceptionally fundamental. Many thanks for everything!

 33. Somebody essentially lend a hand to make seriously posts I would state. That is the first time I frequented your website page and so far? I surprised with the research you made to make this actual post extraordinary. Excellent process!

 34. hello!,I really like your writing very much! proportion we keep up a correspondence extra about your article on AOL? I require a specialist on this area to resolve my problem. May be that’s you! Taking a look forward to look you.

 35. I have recently started a website, the information you offer on this web site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work.

 36. Some genuinely wonderful posts on this internet site, appreciate it for contribution. “When he has ceased to hear the many, he may discern the One – the inner sound which kills the outer.” by H Hahn Blavatsky.

 37. I truly enjoy studying on this internet site , it holds superb articles . “Sometime they’ll give a war and nobody will come.” by Carl Sandburg.

 38. A person necessarily lend a hand to make seriously posts I’d state. This is the very first time I frequented your website page and to this point? I surprised with the research you made to make this particular post extraordinary. Excellent activity!

 39. I simply wished to thank you so much once more. I do not know the things I might have tried in the absence of the actual creative concepts discussed by you over such a question. It became the horrifying situation for me personally, but observing a specialized mode you processed that made me to leap with happiness. I am grateful for your assistance and then hope you know what a great job that you are getting into instructing other individuals by way of your webpage. I’m certain you haven’t come across any of us.

 40. Thank you a lot for giving everyone a very nice chance to read from this website. It can be very fantastic plus full of a lot of fun for me personally and my office co-workers to search your site not less than thrice in one week to read the latest stuff you will have. And lastly, I’m usually astounded with your tremendous principles you give. Selected 1 points in this posting are particularly the finest I’ve had.

 41. Definitely believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 42. Wonderful paintings! That is the kind of information that should be shared across the internet. Shame on the seek engines for not positioning this publish higher! Come on over and discuss with my site . Thank you =)

 43. What i do not understood is in fact how you are not actually much more smartly-preferred than you may be right now. You are very intelligent. You recognize therefore significantly with regards to this topic, produced me personally believe it from a lot of numerous angles. Its like women and men don’t seem to be involved except it’s one thing to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs excellent. At all times maintain it up!

 44. I¡¦m not sure the place you’re getting your info, but good topic. I must spend some time studying much more or figuring out more. Thank you for magnificent information I used to be on the lookout for this info for my mission.

 45. I intended to compose you this little bit of observation to help say thanks a lot yet again for the striking techniques you have documented in this case. This is certainly unbelievably open-handed with people like you to deliver extensively all a few people would have distributed for an electronic book to make some bucks for their own end, most notably considering that you might well have tried it in the event you decided. The tactics in addition acted to provide a easy way to comprehend other people online have the same dream much like mine to know a good deal more in regard to this matter. I am certain there are some more pleasurable moments up front for those who scan through your blog post.

 46. I got what you mean , thanks for putting up.Woh I am glad to find this website through google. “Since the Exodus, freedom has always spoken with a Hebrew accent.” by Heinrich Heine.

 47. Generally I do not read article on blogs, but I would like to say that this write-up very pressured me to try and do it! Your writing taste has been surprised me. Thanks, quite nice post.

 48. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossips and net and this is actually irritating. A good website with exciting content, that’s what I need. Thank you for keeping this website, I will be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

 49. I simply want to tell you that I am just newbie to blogging and site-building and actually savored you’re website. Likely I’m going to bookmark your blog post . You definitely have very good well written articles. Thanks a lot for sharing with us your web page.

 50. I do consider all the ideas you have presented to your post. They’re really convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are too quick for beginners. May just you please lengthen them a little from subsequent time? Thanks for the post.

 51. I like what you guys are up also. Such smart work and reporting! Keep up the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site 🙂

 52. Good write-up, I¡¦m regular visitor of one¡¦s web site, maintain up the excellent operate, and It’s going to be a regular visitor for a long time.

 53. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I’ll be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

 54. A lot of thanks for every one of your effort on this site. Kate enjoys managing internet research and it is obvious why. All of us notice all of the powerful means you provide effective items on your website and cause contribution from visitors on that issue and my child is really starting to learn so much. Have fun with the rest of the new year. You are performing a powerful job.

 55. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll certainly comeback.

 56. Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such great information being shared freely out there.

 57. I like the helpful info you provide in your articles. I’ll bookmark your weblog and check again here frequently. I’m quite sure I will learn a lot of new stuff right here! Good luck for the next!

 58. arbhoyvaqt,Definitely believe that which you said. Your favourite justification appeared to be on the net the simplest thing to remember of.

 59. Whats Happening i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It positively helpful and it has aided me out loads. I’m hoping to give a contribution & assist different users like its helped me. Good job.

 60. I wanted to send you the tiny note to say thank you as before considering the lovely strategies you have featured on this page. This is quite extremely generous with people like you to give without restraint all that a few individuals might have made available as an e book to help make some money for themselves, particularly given that you could have tried it in case you decided. The good tips as well served as a good way to comprehend someone else have the same dream really like my very own to know more in terms of this problem. Certainly there are a lot more pleasant sessions ahead for those who looked at your blog post.

 61. My wife and i got now ecstatic that Emmanuel managed to complete his inquiry through the entire precious recommendations he made while using the web pages. It is now and again perplexing just to always be releasing tactics which usually the others have been selling. Therefore we acknowledge we need you to thank for that. The specific illustrations you have made, the simple blog menu, the friendships your site make it easier to engender – it is mostly wonderful, and it’s really helping our son and us know that that concept is brilliant, and that’s tremendously serious. Many thanks for all!

 62. Thanks a bunch for sharing this with all people you actually understand what you are speaking approximately! Bookmarked. Kindly also consult with my website =). We could have a link change arrangement among us!

 63. Wow! This can be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Wonderful. I am also a specialist in this topic therefore I can understand your hard work.

 64. Hi, i think that i saw you visited my weblog so i came to “return the favor”.I’m trying to find things to improve my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 65. excellent submit, very informative. I’m wondering why the other experts of this sector do not realize this. You should proceed your writing. I am sure, you have a great readers’ base already!

 66. flppyc,We have a team of experts who could get you the correct settings for Bellsouth net email login through which, you can easily configure your email account with MS Outlook.

 67. Hi there, I do believe your website could be having internet browser compatibility problems. When I look at your web site in Safari, it looks fine but when opening in IE, it has some overlapping issues. I merely wanted to provide you with a quick heads up! Other than that, great site!

 68. I intend to blog about problems I don’t want connecting with my ‘job’ self. Exactly how do I select a blog site host that has an excellent anonymity record, to put it simply, I do not desire it to be simple for individuals to match up my IP address or gain access to my individual information. Additionally, having established the blog site up, how do you encourage high quantity site visitors?. I have actually just made use of LJ prior to and I wish to try something a bit different, however privacy is the largest issue for me. Would certainly invite suggestions of excellent totally free blog hosts.

 69. Definitely believe that which you said. Your favorite reason appeared to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 70. Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is fantastic, as well as the content!

 71. I was recommended this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty. You’re amazing! Thanks!

 72. I simply had to say thanks yet again. I do not know the things I would have made to happen in the absence of those ways contributed by you relating to such a theme. It previously was a real terrifying circumstance in my circumstances, but noticing your specialized fashion you processed the issue forced me to jump with gladness. I’m happy for your information and then believe you comprehend what a powerful job that you’re getting into educating some other people through the use of a web site. I know that you have never come across any of us.

 73. I’m not sure where you are getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for great info I was looking for this info for my mission.

 74. According to people familiar with the matter, Apple Music’s US subscription fee has surpassed Spotify, and this change has made the two music competitors’ global competition for users. Apple’s streaming music service is growing faster in the world’s largest music market than its Swedish competitors, with a monthly growth rate of about 2.6% to 3%, while Spotify’s users are growing at a rate of 1.5% to 2% per month.

 75. Hello! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask. Would you be interested in exchanging links or maybe guest writing a blog post or vice-versa? My website goes over a lot of the same topics as yours and I feel we could greatly benefit from each other. If you are interested feel free to send me an email. I look forward to hearing from you! Terrific blog by the way!

 76. Globally, Spotify is still far ahead of Apple. As of December last year, Spotify said that there are 207 million active users worldwide, of which 96 million are paid users, or subscribers during the trial period, and the remaining Spotify active users have chosen a free advertising version of the service.

 77. I such as Facebook, however I dislike that their notes section isn’t as appealing as MySpace’s blog sites. I have actually recently transferred a blog from MySpace to Facebook utilizing the “share” icon located beneath each blog site … Nonetheless, I do not like the means it appears on my Facebook web page. Are there any better means to import my blog sites?.

 78. Dalio pointed out that the gap between rich and poor has reached the highest level since the end of the 1930s, and now the wealthiest 1% of the population has more than the wealth of the bottom 90% of the population. So who is responsible for this dilemma? Dalio thinks that it should not be “evil rich” or “lazy poor”, but should be the capitalist system itself. Dalio pointed out.

 79. An interesting discussion will probably be worth comment. I’m sure you should write regarding this topic, may well be a taboo subject but generally people are too little to communicate on such topics. To a higher. Cheers

 80. I simply desired to appreciate you again. I am not sure the things that I could possibly have gone through without those concepts contributed by you concerning this question. It has been an absolute frightful issue for me personally, however , noticing a specialised approach you solved that forced me to leap with delight. I am just grateful for the guidance and as well , hope that you find out what a great job you have been getting into instructing the mediocre ones thru your web page. I am certain you haven’t come across all of us.

 81. Pingback: Nike Outlet store
 82. I was recommended this website by my cousin. I am
  not sure whether this post is written by him as nobody else know
  such detailed about my problem. You’re amazing! Thanks!

 83. It’s appropriate time to make a few plans for the longer term and it’s time to
  be happy. I have read this submit and if I could I
  wish to suggest you few fascinating issues or suggestions.
  Perhaps you could write subsequent articles regarding this article.

  I desire to read more issues approximately it!

 84. I was just looking for this info for a while. After 6 hours of continuous Googleing, at last I got it in your website. I wonder what’s the lack of Google strategy that don’t rank this kind of informative websites in top of the list. Usually the top sites are full of garbage.

 85. Heya i am for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me
  out much. I hope to give something back and aid others like you
  helped me.

 86. I think this is among the most vital info for me. And i’m glad reading your article.
  But should remark on few general things, The site style is perfect, the articles is really
  excellent : D. Good job, cheers

 87. I think this is one of the most important information for me.
  And i’m glad reading your article. But want to remark on some general things, The web site style is perfect,
  the articles is really great : D. Good job, cheers

 88. Pingback: pandora outlet
 89. Pingback: cheap jerseys
 90. Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s really informative. I’m going to watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

 91. Pingback: jordan 11 concord
 92. Pingback: Nike Outlet Store
 93. I like the helpful information you supply in your articles.
  I will bookmark your blog and check again here
  frequently. I’m relatively sure I will be informed many new stuff right right here!
  Best of luck for the next!

 94. Every code I attempt either leaves an enormous void at the top of the page, or at the bottom of the page. Its most definitely that code creating it. I’ve attempted many codes attempting to conceal the blogs & extended network, yet they all leave a white gap either at the top or at the bottom. Any individual got one that doesn’t trigger the white void? Or how to remove the white gap?.

 95. I simply want to say I am beginner to blogs and honestly enjoyed this website. Likely I’m going to bookmark your blog . You definitely have awesome writings. Thanks for revealing your website page.

 96. Pingback: Nike Outlet
 97. I simply want to tell you that I am just very new to blogs and actually loved your page. Likely I’m likely to bookmark your website . You surely come with beneficial articles. Thanks for revealing your web site.

 98. Excellent post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Very helpful information specifically the last part 🙂 I care for such information a lot. I was looking for this particular information for a very long time. Thank you and good luck.

 99. Great awesome issues here. I am very glad to see your post. Thank you so much and i am having a look forward to touch you. Will you kindly drop me a mail?

 100. I’m not certain where you’re getting your information, but good topic.

  I needs to spend a while finding out more or working out more.
  Thanks for wonderful information I was on the lookout for this information for my mission.

 101. Pingback: NFL Jerseys 2019
 102. Hmm is anyone else having problems with the pictures on this blog
  loading? I’m trying to figure out if its a problem on my end or if it’s the blog.
  Any responses would be greatly appreciated.

 103. I’m a young adult and I heard that you can actually get paid for points similar to this. I’m experienced with computers as well as have excellent literature abilities and also I make certain I can create effective blogs/articles … On a different (sort of) subject, would I be able to join associate programs?.

 104. I am looking both for blogs that offer unbiased, well balanced discourse on all issues or blog sites that have a liberal or left-wing slant. Thank you.

Comments are closed.