Chuyện về nhà văn tướng cướp Sơn Vương – 1

Tin số 1 của 4 tin về Sơn Vương

Ông được xếp vào danh sách người thụ án lâu nhất Việt Nam thời Pháp thuộc. Tổng cộng các bản án do tòa “áo đỏ” của chính quyền Pháp tuyên dành cho ông gồm 79 năm tù. Trong đó có 32 năm tù “giam biệt xứ” và 34 năm “khổ sai biệt xứ” tại Côn Lôn (tức Côn Đảo).

Đã có hàng ngàn bài báo viết về ông nhưng vẫn chưa đúc kết trọn vẹn cuộc đời ông.

Vụ cướp chấn động Sở mật thám Đông Dương

Trong hồ sơ án tích của Pháp ghi năm 1933 Sơn Vương bị bắt lần đầu sau khi thực hiện vụ cướp nhắm vào chuyến áp tải tiền lương từ ngân hàng về sở do René Gaillard – vệ sĩ của viên chủ sở cao su ở Gò Vấp. Thật ra, ông cướp tổng cộng 5 vụ lớn nhưng 4 vụ kia nạn nhân không muốn báo cò Pháp. Chỉ riêng vụ dùng súng giả đánh cướp tiền của René Gaillard áp tải, Sở Mật thám Nam Kỳ mới truy cứu do René Gaillard quyết tâm gỡ nhục.

Chiếc Peugeot mà René Gaillard áp tải tiền bị Sơn Vương chặn cướp.

Có nguồn cho rằng, René Gaillard là chủ đồn điền sở cao su Mimot. Điều này khó chính xác vì vào thời đó, hiếm khi đích thân chủ đồn điền đi ngân hàng nhận tiền mà thường giao cho gạc-đờ-co (garde du corps: vệ sĩ riêng). Vả lại, nếu René Gaillard mở sở cao su ở Mimot thì đi ngân hàng Phnôm Pênh nhận tiền gần hơn Sài Gòn.

Thời điểm đó, vùng Tân Bình, Gò Vấp, Hóc Môn là những vườn cao su bạt ngàn của các điền chủ người Pháp. Vì chủ trương thực dân cướp bóc thuộc địa nên lực lượng điền chủ cao su được chính quyền Pháp tại Việt Nam rất trọng vọng và có thế lực. Họ là đối tượng được lực lượng cảnh sát Pháp bảo vệ an ninh tối đa. Tận dụng ưu thế đó, hầu hết các điền chủ cao su đều bỏ tiền thuê riêng cho mình một lực lượng gạc-đờ-co. Điều đáng nói là hầu hết những tay gạc-đờ-co này đều đang ăn lương ở Sở Mật thám. Xem như những tay gạc-đờ-co này vừa làm nhiệm vụ cho Sở Mật thám vừa “làm thêm” cho điền chủ cao su.

Ngày thường, ngoài việc bảo vệ an ninh cho điền chủ, những tay gạc-đờ-co còn có nhiệm vụ trấn áp số công nhân cao su chây lười hoặc có biểu hiện chống đối chủ.

Khi đến kỳ lương cuối tuần, điền chủ cao su thường giao séc cho gạc-đờ-co đi cùng công táp (comptable: kế toán) và sốp-phơ (chauffeur: tài xế) thành bộ ba đến Ngân hàng Đông Dương nhận tiền mặt đem về sở phát cho phu. Giai đoạn đó, khu vực ngoại thành Sài Gòn đều là vùng ngoài tầm kiểm soát đối với chính quyền Pháp. Những đoạn nối từ Ngân hàng Đông Dương (nằm ở cuối đường Charner, nay là đường Nguyễn Huệ) đến các đồn điền cao su ngoại thành là đường đất đỏ nhỏ hẹp, đi xuyên qua những vườn cao su rộng mênh mông, vắng vẻ. Vì vậy, hiếm khi các điền chủ cao su dám đi trên những chuyến xe chở đầy ắp tiền.

Chân dung Sơn Vương năm 1970.

Trước khi thực hiện phi vụ đánh cướp táo tợn này, Sơn Vương đã bỏ ra mấy tháng trời ngồi lê vỉa hè gần Ngân hàng Đông Dương để bán tiểu thuyết do chính ông sáng tác. Vừa bán sách, Sơn Vương vừa chú ý quan sát và ghi nhớ đặc điểm từng người ra vào. Ông thuộc nằm lòng giờ giấc, quy luật chiếc xe Peugeot chở tiền do Ren Gaillard áp tải. Ông nhận thấy, trong số những chiếc xe hơi đến ngân hàng nhận tiền chỉ có chiếc Peugeot luôn lấm bụi đỏ, chứng tỏ chủ nhân của nó nằm ở ngoại thành vắng vẻ. Không dại gì chọn cướp những chiếc xe sạch sẽ chỉ chạy trong nội thành đầy rẫy cảnh sát.

Sau khi vạch kỹ kế hoạch hành động, Sơn Vương nhận thấy không thể đánh cướp chiếc xe Peugeot trong khu vực nội thành. Nếu phục kích chặn đường thì không thể đoán được chiếc Peugeot sẽ đi ngả nào ra ngoại thành. Cuối cùng, Sơn Vương chọn cách bám đuổi theo chiếc xe chở tiền. Muốn bám đuổi theo, Sơn Vương cần có chiếc xe mạnh hơn, nhanh hơn chiếc Peuguot.

Ông sực nhớ đến một người bạn tên Năm Đường là tài xế cho một viên công chức Pháp. Trước kia, mỗi lần chở ông chủ ra nhà băng, Năm Đường thường ngồi xuống chiếu bán sách của Sơn Vương đọc ké để giết thời gian. Năm Đường khoe với Sơn Vương chuyện ông chủ mới tậu chiếc xe hơi hạng sang đắt tiền Clément Bayard. Vì đắt tiền nên tại Sài Gòn chỉ có 5 chiếc. Năm Đường còn khoe ông chủ vừa cùng gia đình về Pháp nghỉ hè, giao hẳn xe cho anh ta chăm sóc. Sơn Vương rủ Năm Đường dùng chiếc xe đi “hát” (tiếng lóng: cướp). Nghĩ tới số tiền được chia phần quá lớn, Năm Đường đồng ý.

Một ngày cuối tuần đầu tháng 7-1933, Năm Đường ngồi sau vô lăng, Sơn Vương ngồi ghế phụ, Nguyễn Phương Thảo (sau này là Trung tướng Nguyễn Bình) ngồi ghế sau trên chiếc Clément Bayard đã thay biển số giả, đậu sẵn ven đường cách Ngân hàng Đông Dương vài trăm mét.

Khi chiếc xe Peugeot vừa rời ngân hàng, chiếc Clément Bayard bám theo. Khi còn cách chiếc cầu sắt nối Sài Gòn với Hóc Môn vài cây số, chiếc Clément Bayard tăng tốc vượt qua chiếc Peugeot rồi chạy rề rà. Khi chạy đến giữa chiếc cầu sắt, chiếc Clément Bayard vờ chết máy nằm choán giữa cầu.

Năm Đường, Nguyễn Phương Thảo và Sơn Vương cùng xuống xe mở nắp capo vờ sửa chữa. Nôn nóng chở tiền về sở, René Gillard xuống xe tiến đến cạnh chiếc Peugeot toan cự nự thì tá hỏa khi nhận ra một họng súng lục chĩa thẳng vào đầu. Trong khi Sơn Vương dùng súng khống chế René Gillard, Nguyễn Phương Thảo lục soát tước vũ khí rồi cùng Năm Đường chuyển tiền từ chiếc Peugeot sang chiếc Clément Bayard, đồng thời lấy luôn chìa khóa công tắc chiếc Peugeot.

Chuyển tiền xong, Năm Đường nổ máy sẵn, Nguyễn Phương Thảo đã vào xe ngồi yên vị, Sơn Vương vẫn nhắm súng vào René Gillard đi giật lùi rồi nhảy vào  xe. Chiếc xe Clément Bayard tung bụi phóng thẳng về hướng Hóc Môn. Dù vậy, Sơn Vương vẫn còn đủ thời gian ném khẩu súng giả của mình về phía René Gillard.

Chạy đến Bà Quẹo, Năm Đường rẽ ngoặt xe về hướng Gò Vấp rồi trở lại trung tâm Sài Gòn kiểm đếm số tiền cướp được 50.000 đồng Đông Dương. Số tiền được chia đều làm 3.

Nguyễn Phương Thảo dùng số tiền đó mua một căn nhà phố tương đối rộng rãi ở khu Đa Kao mở tiệm giặt ủi lấy biển hiệu là Thảo Sơn (tên ghép của Nguyễn Phương Thảo và Sơn Vương).

Sơn Vương gởi một ít tiền về quê cho các em, phần còn lại ông cùng Nguyễn Phương Thảo mua nhu yếu phẩm, gạo mang đi miền Trung phân phát từ thiện rất nhiều chuyến cho đồng bào bị bão lũ. Thấy Sơn Vương mua nhiều gạo đi làm từ thiện, ông Nguyễn Thanh Liêm – chủ nhà máy xay xát gạo ở Khánh Hội (Sài Gòn), cổ đông lớn của một ngân hàng ở đường Pellerin (nay là đường Pasteur) – cũng tham gia 300 bao gạo, tương đương 15.000, đồng thời cho mượn xe, tàu tải hàng đến tận nơi.

Vụ cướp táo tợn này đã khiến hầu hết các tờ báo tiếng Pháp lẫn Việt ngữ có mặt tại Việt Nam đều thi nhau giật tít. Cay cú, gã gạc-đờ-co ăn lương Sở Mật thám Đông Dương René Gillard quyết truy xét vụ án đến cùng…

Sơn Vương là ai?

Lần theo quyển hồi ký “Côn Đảo ký sự – Máu hòa nước mắt” của chính ông viết, chúng tôi tìm về nguyên quán của ông ở “làng Bình Nghị, tỉnh Gò Công”. Tuy vậy, việc tìm địa chỉ “làng Bình Nghị” không hề đơn giản. Bởi,  cái tên làng đó có từ đời Gia Long.

Đến thời kháng chiến chống Pháp, ta đổi làng Bình Nghị thành xã Bình Nghị, thuộc huyện Đông, tỉnh Gò Công. Pháp đổi làng Bình Nghị thành xã Hòa Nghị. Năm 1951, Gò Công trở thành huyện lị thuộc tỉnh Mỹ Tho. Năm 1956, chính quyền Việt Nam Cộng hòa (VNCH) nhập xã Hòa Nghị và Tân Duân Đông lại thành xã An Hòa thuộc huyện Gò Công.

Nhân chứng Sáu Xiêm và anh Châu – Công an xã Bình Nghị.

Thời kháng chiến chống Mỹ, ta đặt xã An Hòa thuộc huyện Đông, tỉnh Gò Công. Chính quyền VNCH đặt xã An Hòa thuộc quận Hòa Lạc, tỉnh Gò Công. Sau năm 1975, ta đổi tên xã An Hòa thành xã Bình Nghị, thuộc huyện Gò Công Đông, tỉnh Tiền Giang. Như vậy, 2 làng xưa là Bình Nghị và Tân Duân Đông nhập lại thành xã Bình Nghị ngày nay.

Chúng tôi đã đi lòng vòng trong phạm vi 1.000ha diện tích của xã Bình Nghị, hỏi thăm các bô lão địa phương nhưng tất cả đều không biết “ông Sơn Vương là ông nào?”.

Cuối cùng, chúng tôi ghé trụ sở Ủy ban nhân dân xã Bình Nghị để rồi suýt bỏ cuộc vì hầu hết, không ai biết “Nhà văn tướng cướp Sơn Vương là ai?”.

Giữa lúc bối rối, bất ngờ anh công an viên tên Nguyễn Thái Châu thốt lên: “Nhà văn tướng cướp Sơn Vương là người xứ này nhưng tôi không nhớ cụ thể ở ấp nào. Khẳng định luôn! Tôi sẽ đi tìm”.

Sau này chúng tôi mới biết, anh Châu là người rất mê đọc sách báo viết về lịch sử quê hương Gò Công. Anh Châu đã đưa chúng tôi đi tìm. Sau vài lần hỏi thăm, cuối cùng, chúng tôi được một nhà giáo về hưu chỉ đến nhà một người có tên gọi là Sáu Xiêm.

Sau vài câu chào hỏi xã giao, ông Sáu Xiêm xác nhận ngay mình hiện giữ ngôi thờ tự và chịu trách nhiệm cúng giỗ họ tộc, trong đó có nhà văn Sơn Vương.

Ông Sáu Xiêm có tên khai sinh là Trương Văn Thanh. Ông nội ông là chí sĩ Trương Văn Kỉnh tức ông Biện Thới.

Theo quyển sổ ghi chép của gia tộc thì ông Trương Văn Kỉnh là anh hai (người miền Nam gọi anh cả là anh hai) của 7 người em gồm 2 trai, 5 gái. Người em út mang thứ Tám. Ông Trương Văn Thoại tức nhà văn Sơn Vương là em thứ năm.

Ngôi nhà ngày xưa của ông Trương Văn Kỉnh đã được con cháu sửa sang. Đây là nơi sống cuối đời của Sơn Vương.

Trước khi tham gia kháng chiến, ông Trương Văn Kỉnh làm chức ký biện (thư ký) ở Tòa bố tỉnh Gò Công (Tòa bố là trụ sở hành chánh tỉnh lị). Là con trai đầu nên ông Kỉnh phải làm việc kiếm tiền nuôi dưỡng, dạy dỗ các em.

Ông Trương Văn Kỉnh sinh năm 1895. Còn nhà văn Sơn Vương sinh năm 1908 (không phải 1909 như nhiều tài liệu khác). Như vậy, vào năm 1926, Sơn Vương 17 tuổi thì ông Trương Văn Kỉnh đã 31 tuổi.

Cha của nhà văn Sơn Vương là Trương Đình Cung Anh (1873-1951) – Cháu họ nội của lãnh tụ nghĩa quân Trương Đăng Định, tức Trương Định.

Ông Trương Đình Cung Anh là thầy nho chuyên bốc thuốc nam trị bệnh chứ không phải là địa chủ như một số người nhầm tưởng. Thời đó, hưởng thừa kế trên dưới 20ha đất ruộng, chỉ là trung nông, chưa phải là phú hộ. Là người thức thời yêu nước, ông Trương Đình Cung Anh đều cho 3 người con trai ăn học đến hết bậc Supérieur (tiểu học). Nhờ tấm bằng Supérieur, ông Trương Văn Kỉnh được thu tuyển vào làm việc cho Tòa bố tỉnh Gò Công. Khi phong trào Hội kín yêu nước của nhà cách mạng Nguyễn An Ninh lan tới Gò Công, ông Trương Văn Kỉnh đã tích cực tham gia.

Phần Sơn Vương – Trương Văn Thoại – dù học rất giỏi và có năng khiếu văn chương nhưng sau khi thi tốt nghiệp chương trình Cours Supérieur (Thi tốt nghiệp tiểu học để bắt đầu bước vào học sơ trung học) ông không chịu đi học nữa. Thời đó, muốn tốt nghiệp tiểu học, học trò phải nộp đơn dự thi vào hội đồng giáo dục cấp tỉnh. Chỉ có cấp tỉnh mới được tổ chưc thi tiểu học. Người học xong lớp “tam” là có thể đứng lớp dạy sơ học trường làng hoặc đi xin vào các sở Tây làm thầy ký, thầy biện (thư ký, kế toán) hoặc làm thông ngôn. Người tốt nghiệp tiểu học có thể về làng làm hiệu trưởng, mở trường học.

Thi xong tiểu học, Sơn Vương kiên quyết không đi học trường Tây nữa mà trở về nhà học tiếng Hán, tiếng Nôm và các bài thuốc đông y của cha.

Tin Cùng Chủ ĐềChuyện về nhà văn tướng cướp Sơn Vương (bài 2) >>

219 thoughts on “Chuyện về nhà văn tướng cướp Sơn Vương – 1

 1. I simply want to tell you that I am new to weblog and seriously loved your web page. Probably I’m planning to bookmark your website . You really have amazing articles. Appreciate it for sharing your website.

 2. I’m planning on doing an English Literature with Creative Writing undergraduate degree course, beginning in 2010. Initially, I just wanted to study English, but recently I’ve decided I would be better suited to English Literature with Creative Writing. Are there any universities that are especially good for English and creative writing? A lot of the universities I had previously been looking at don’t offer the course, and The Times University Guide only offers an English league table. All answers appreciated! (-:.

 3. naturally like your web site however you have to check the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to tell the truth then again I¡¦ll surely come again again.

 4. You can certainly see your skills in the paintings you write. The arena hopes for even more passionate writers such as you who aren’t afraid to say how they believe. At all times follow your heart.

 5. Whats Taking place i’m new to this, I stumbled upon this I’ve found It absolutely useful and it has helped me out loads. I hope to contribute & assist other customers like its aided me. Good job.

 6. Usually I do not learn article on blogs, however I wish to say that this write-up very compelled me to try and do it! Your writing style has been amazed me. Thanks, very nice article.

 7. Nice weblog right here! Additionally your website loads up very fast! What host are you using? Can I get your associate hyperlink for your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol

 8. Just desire to say your article is as astonishing. The clearness in your post is just great and i can assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the gratifying work.

 9. Good website! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I am wondering how I might be notified when a new post has been made. I have subscribed to your RSS which must do the trick! Have a great day!

 10. You can certainly see your expertise within the paintings you write. The arena hopes for even more passionate writers such as you who aren’t afraid to mention how they believe. Always follow your heart.

 11. you’re really a good webmaster. The website loading velocity is incredible. It seems that you’re doing any unique trick. Moreover, The contents are masterpiece. you’ve done a great process on this matter!

 12. Thanks for any other great post. The place else may just anybody get that kind of information in such an ideal method of writing? I have a presentation next week, and I am on the search for such info.

 13. I would like to show appreciation to this writer for rescuing me from this predicament. Right after checking through the world-wide-web and obtaining ideas that were not helpful, I thought my life was gone. Existing without the presence of answers to the difficulties you have solved all through your review is a crucial case, as well as the kind that might have adversely damaged my entire career if I hadn’t noticed your web site. Your personal skills and kindness in handling every item was valuable. I’m not sure what I would’ve done if I had not discovered such a point like this. I can also at this point look forward to my future. Thanks very much for the expert and amazing guide. I will not think twice to refer your blog post to anybody who needs and wants counselling on this matter.

 14. I think other web-site proprietors should take this web site as an model, very clean and great user friendly style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 15. Thank you, I have recently been looking for info approximately this topic for a while and yours is the best I have came upon till now. However, what concerning the conclusion? Are you sure about the supply?

 16. I¡¦ve been exploring for a little bit for any high quality articles or weblog posts in this kind of house . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this web site. Studying this information So i am satisfied to convey that I’ve a very excellent uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I so much undoubtedly will make certain to don¡¦t forget this web site and give it a glance on a constant basis.

 17. Enjoyed reading this, very good stuff, appreciate it. “The fox knows many things, but the hedgehog knows one big thing.” by Archilocus.

 18. I simply couldn’t leave your website prior to suggesting that I extremely enjoyed the standard info a person supply to your guests? Is going to be again ceaselessly to check up on new posts.

 19. whoah this blog is magnificent i love reading your posts. Keep up the good work! You recognize, lots of people are looking around for this info, you could aid them greatly.

 20. naturally like your web-site but you have to check the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I to find it very troublesome to tell the reality on the other hand I¡¦ll certainly come back again.

 21. Usually I don’t read post on blogs, however I wish to say that this write-up very compelled me to try and do it! Your writing style has been amazed me. Thanks, very great post.

 22. Thank you for any other excellent article. Where else could anybody get that type of information in such a perfect way of writing? I’ve a presentation next week, and I’m on the look for such info.

 23. I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one nowadays..

 24. I simply couldn’t go away your site before suggesting that I really loved the standard information an individual supply for your guests? Is gonna be again steadily to check up on new posts.

 25. I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

 26. Great weblog right here! Additionally your site so much up fast! What host are you using? Can I am getting your associate hyperlink in your host? I want my site loaded up as quickly as yours lol

 27. I have been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made good content as you did, the web will be much more useful than ever before.

 28. Thanks a lot for sharing this with all people you actually recognize what you are talking about! Bookmarked. Please additionally discuss with my web site =). We may have a link change agreement among us!

 29. I just wanted to type a small note so as to say thanks to you for all of the precious concepts you are sharing on this site. My time intensive internet research has at the end been honored with incredibly good ideas to exchange with my family. I would point out that we visitors actually are definitely endowed to exist in a superb community with very many brilliant individuals with very helpful methods. I feel truly privileged to have encountered your site and look forward to plenty of more excellent moments reading here. Thanks a lot once again for a lot of things.

 30. You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something which I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 31. magnificent points altogether, you simply won a new reader. What may you recommend in regards to your post that you simply made a few days in the past? Any positive?

 32. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 33. This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I have shared your site in my social networks!

 34. 5 Natural Ways to Fight Off Eczema.If you suffer from eczema, you want and need to seek relief. You may opt for expensive over-the-counter products or try prescriptions recommended by your doctor.These may work, but don’t discount natural ways to fight off eczema. Luckily, there are many natural remedies that have proven effective for treating eczema, 5 of which are outlined below.Natural Remedy for Eczema #1 – Bathe Properly.Proper bathing and showering is key to not only treating eczema, but preventing more outbreaks. Most medical professionals recommend short showers or baths. Lukewarm water with no bath bubbles is advised. Eczema suffers should also limit the amount of scented shampoo, conditioner, and soap they use. Opt for all-natural or organic instead. Although not necessarily an all-natural cure, lotions and creams should be applied immediately following a bath or shower to lock in the moisture.Natural Remedy for Eczema #2 – Drink Plenty of Water.Lukewarm baths and showers have their benefits because they moisturize the skin. Lotions and creams can help keep this moisture locked in. Don’t just moisture your body from the outside, but the inside too. The most natural and easiest way to do so is to drink lots of water. Keep your body hydrated and it will help your skin, making eczema easier to manage.Natural Remedy for Eczema #3 – Take Oatmeal Baths.Above it was stated that short baths and showers are recommended. The only exception to this is when oatmeal is used. Oatmeal tends to have a calming effect on the skin. There are all-natural oatmeal bath product sold at most department stores and drug stores, but you can easily make your own mixture. Honestly, the oatmeal sold at supermarkets will do. Add two or three cups to a bathtub filled with lukewarm water.Natural Remedy for Eczema #4 – Watch What You Need.Watching what you eat is a natural way to fight off eczema. Unfortunately, you may run into some problems. You want to eat skin healthy foods, but some of these foods may trigger an outbreak or flare-up. For example, fruits are known to help against premature aging, but seeded fruits are a common eczema cause. You should keep a daily log of your food and drink consumption. Use this to determine what you ate or drank before each outbreak. If you notice a pattern, permanently adjusting your eating habits.<b.Natural Remedy for Eczema #5 – Use All Natural Supplements.All-natural supplements have proven helpful in many eczema patients. In fact, some swear by them. What you want to do is research natural supplements that can help treat or cure eczema. Good examples include fish oil, vitamin E, and vitamin C. Then, work on adding these supplements into your diet. Do so slowly and one at a time, so you know which works and which doesn’t. Supplements come in over-the-counter format, but most are found naturally in foods too.

 35. Very well written post. It will be supportive to anyone who employess it, as well as me. Keep doing what you are doing – for sure i will check out more posts.

 36. Hello, you used to write excellent, but the last few posts have been kinda boring¡K I miss your tremendous writings. Past several posts are just a little bit out of track! come on!

 37. I wish to show thanks to the writer for rescuing me from this trouble. After surfing around throughout the world wide web and coming across tips which are not productive, I thought my entire life was done. Being alive devoid of the approaches to the issues you have fixed by means of this short post is a serious case, as well as the kind that could have adversely affected my career if I hadn’t come across your web blog. Your own personal knowledge and kindness in taking care of a lot of stuff was crucial. I don’t know what I would’ve done if I hadn’t come upon such a solution like this. I can at this moment look forward to my future. Thank you very much for the reliable and sensible guide. I won’t hesitate to refer your web page to anybody who would need tips about this area.

 38. I wanted to send you one very little note to be able to thank you so much yet again for those extraordinary information you’ve documented here. This has been unbelievably open-handed with people like you to provide publicly exactly what some people would have sold for an e book to get some profit for themselves, primarily given that you might have done it if you desired. The advice additionally acted to become a good way to recognize that someone else have the same passion much like my very own to grasp a lot more in terms of this issue. I am sure there are several more pleasurable sessions in the future for those who scan your site.

 39. Very good written information. It will be beneficial to anyone who employess it, as well as me. Keep up the good work – looking forward to more posts.

 40. edfqkq,Are you searching for top class Escort service in Noida and want to enjoy with them, hire sexy girls from top Greater Noida escort service and enjoy full night.

 41. Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I will make sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I will definitely comeback.

 42. First off I would like to say terrific blog!
  I had a quick question that I’d like to ask if you don’t
  mind. I was curious to know how you center yourself and clear
  your mind before writing. I’ve had a difficult time clearing my mind in getting
  my ideas out. I do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes tend to be lost simply just trying to figure out
  how to begin. Any recommendations or tips?
  Appreciate it!

 43. Game Killer Apk Download Latest Version for Android (No Ad) … Guess not because Game killer full version app is not available on Play store.

 44. Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he just bought me lunch since I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thanks for lunch!

 45. I simply had to say thanks yet again. I do not know the things I would have made to happen in the absence of those ways contributed by you relating to such a theme. It previously was a real terrifying circumstance in my circumstances, but noticing your specialized fashion you processed the issue forced me to jump with gladness. I’m happy for your information and then believe you comprehend what a powerful job that you’re getting into educating some other people through the use of a web site. I know that you have never come across any of us.

 46. Thanks so much for giving everyone such a wonderful chance to check tips from this blog. It really is so nice and packed with a lot of fun for me and my office mates to visit your blog at the least 3 times every week to read the newest items you have got. And indeed, we’re usually fascinated considering the eye-popping thoughts you serve. Selected 3 areas in this post are surely the most efficient we’ve ever had.

 47. Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a bit, but other than that, this is fantastic blog. An excellent read. I’ll certainly be back.

 48. I¡¦ve been exploring for a bit for any high quality articles or weblog posts on this sort of house . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this site. Reading this information So i am satisfied to express that I have an incredibly just right uncanny feeling I found out just what I needed. I such a lot certainly will make certain to do not omit this website and give it a glance regularly.

 49. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish just about gossips and internet and this is really frustrating. A good blog with exciting content, that is what I need. Thank you for keeping this web-site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 50. I’ve been surfing on-line greater than 3 hours today, yet I by no means found any attention-grabbing article like yours. It is lovely price sufficient for me. Personally, if all site owners and bloggers made excellent content as you probably did, the web will probably be much more useful than ever before.

 51. “Nine-headed dragon god, the god of the universe, the dragon god, the ancient god, swallowing the source of the gods, occupying a sea of ??gods, but no return to the big universe, this time you, extract the origin of the dragon soul, reopen the gods!!”

 52. Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog web site? The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 53. If some one wishes expert view on the topic of
  blogging and site-building afterward i advise
  him/her to pay a quick visit this website, Keep up the nice job.

 54. After the fusion of memory, Qin Hengtian has completely digested the memory of this body, and they are not separated from each other. In memory, Qin Hengtian is a completely unconcerned son of the state of the small state in the Dongzhou, and he has no place in the life of the kingdom. But because the great son Qin Dingtian suddenly awakened the illustrious king of Jiuding. Therefore, it was accepted as a true disciple by Wang Zong,

 55. Hey there, I think your blog might be having browser compatibility
  issues. When I look at your blog in Chrome, it looks
  fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that,
  amazing blog!

 56. I want to express my passion for your generosity supporting folks who actually need guidance on the matter. Your very own commitment to passing the solution all around ended up being astonishingly practical and have in most cases empowered people just like me to achieve their pursuits. Your warm and helpful key points signifies a great deal a person like me and even further to my office colleagues. Thanks a ton; from each one of us.

 57. The highest number of actively quarantined people, 628, was connected to Cal State Los Angeles, where a single measles patient created hundreds of possible exposures by visiting a campus library, officials said. That number includes at least 106 staff members, according to the university.

 58. I truly love your website.. Great colors & theme. Did
  you build this amazing site yourself? Please reply back as
  I’m planning to create my own website and
  would like to learn where you got this from
  or just what the theme is called. Cheers!

 59. Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such magnificent information being shared freely out there.

 60. I was suggested this blog by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You are amazing! Thanks!

 61. Unquestionably believe that which you said. Your favorite reason appeared
  to be on the web the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that they plainly don’t
  know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal.

  Will probably be back to get more. Thanks

 62. Excellent post. Keep posting such kind of info on your page.

  Im really impressed by your blog.
  Hi there, You have done a fantastic job. I’ll certainly digg
  it and for my part recommend to my friends. I am confident they’ll be benefited from this web site.

 63. Terrific work! That is the type of information that are meant to be shared across
  the net. Shame on the seek engines for now not positioning this publish higher!
  Come on over and visit my site . Thank you =)

 64. PORTLAND,Jordan Ore. — Damian Lillard invited a few people to his home for dinner on Monday night to watch Game 4 of the first-round series between the Utah Jazz and Houston Rockets.

 65. I am not sure where you are getting your information, but great
  topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more.

  Thanks for great info I was looking for this info for
  my mission.

 66. I seriously love your site.. Very nice colors & theme.
  Did you develop this website yourself? Please reply back as I’m wanting to create my own website and would love
  to learn where you got this from or exactly what the
  theme is called. Many thanks!

 67. I just want to mention I am just all new to blogs and actually savored your blog site. Almost certainly I’m want to bookmark your blog post . You absolutely come with tremendous articles. Kudos for revealing your web site.

 68. Undeniably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the net the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 69. Hello there! I know this is kind of off topic but I was wondering which blog platform are you using for this website? I’m getting fed up of WordPress because I’ve had issues with hackers and I’m looking at options for another platform. I would be great if you could point me in the direction of a good platform.

 70. Youre so cool! I dont suppose Ive read anything like this prior to. So nice to get somebody with many original applying for grants this subject. realy we appreciate you beginning this up. this web site is a thing that is required over the internet, someone after a little originality. helpful task for bringing a new challenge for the web!

 71. Hi there. I found your blog by the use of Google at the same time as looking for a related topic, your website got here up. It seems to be good. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 72. Hiya, I am really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really annoying. A good blog with interesting content, this is what I need. Thank you for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 73. Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually irritating. A good blog with interesting content, that’s what I need. Thanks for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 74. Hello there. I discovered your web site by the use of Google whilst searching for a similar subject, your site came up. It seems great. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 75. Hello there. I found your website by means of Google while looking for a comparable subject, your website came up. It looks good. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 76. Hello there. I found your website by means of Google even as looking for a comparable subject, your website came up. It appears good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 77. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually frustrating. A good web site with interesting content, this is what I need. Thank you for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 78. Awesome write-up. I am a normal visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a frequent visitor for a long time.

 79. Awesome write-up. I am a regular visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a frequent visitor for a long time.

 80. Hello there. I found your website by means of Google whilst looking for a comparable matter, your site got here up. It seems good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 81. Hey there. I found your site by the use of Google at the same time as searching for a comparable matter, your site came up. It looks good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 82. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually irritating. A good site with interesting content, that is what I need. Thanks for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 83. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually irritating. A good blog with exciting content, this is what I need. Thank you for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 84. Awesome post. I am a regular visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a regular visitor for a really long time.

 85. Hello there. I discovered your site by way of Google whilst looking for a similar topic, your site got here up. It appears to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 86. Awesome post. I’m a regular visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a regular visitor for a long time.

 87. Hiya, I am really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually irritating. A good site with exciting content, that is what I need. Thank you for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 88. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really frustrating. A good website with interesting content, that’s what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 89. Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually frustrating. A good blog with exciting content, this is what I need. Thank you for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 90. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and net stuff and this is really frustrating. A good site with interesting content, that is what I need. Thank you for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 91. Awesome post. I’m a normal visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a regular visitor for a long time.

 92. Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually irritating. A good website with exciting content, this is what I need. Thank you for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 93. Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is actually irritating. A good site with interesting content, that is what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 94. Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really irritating. A good blog with exciting content, that is what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 95. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is really irritating. A good website with interesting content, that’s what I need. Thanks for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 96. Hello there. I found your website by means of Google whilst searching for a comparable topic, your website got here up. It appears good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 97. Awesome write-up. I’m a normal visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a regular visitor for a really long time.

 98. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is really irritating. A good site with interesting content, this is what I need. Thank you for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 99. Awesome write-up. I’m a normal visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a regular visitor for a long time.

 100. Hey there. I discovered your site by means of Google even as looking for a related matter, your site got here up. It seems great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 101. Hey there. I discovered your site by way of Google whilst looking for a comparable topic, your site came up. It seems to be good. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 102. Awesome post. I am a normal visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a regular visitor for a long time.

 103. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is actually irritating. A good website with interesting content, that’s what I need. Thanks for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 104. Hey there. I found your blog by way of Google at the same time as searching for a related matter, your website came up. It seems good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 105. Awesome write-up. I’m a normal visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a frequent visitor for a long time.

 106. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and net stuff and this is really frustrating. A good website with exciting content, that is what I need. Thank you for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 107. Hey there. I discovered your blog by way of Google while looking for a similar topic, your site got here up. It seems great. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 108. Hey there. I found your blog by way of Google even as looking for a similar topic, your site got here up. It looks good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 109. Hello there. I found your site by the use of Google at the same time as looking for a related subject, your site got here up. It seems great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 110. Awesome post. I am a normal visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a frequent visitor for a long time.

 111. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and web stuff and this is actually irritating. A good web site with exciting content, this is what I need. Thanks for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 112. Pingback: pandora jewelry
 113. Hello there. I discovered your web site by means of Google even as searching for a comparable matter, your site came up. It seems great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 114. Hello there. I found your website by means of Google whilst looking for a comparable subject, your site came up. It looks great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 115. Hey there. I discovered your site by means of Google even as looking for a related topic, your website came up. It appears to be good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 116. Hey there. I found your blog by the use of Google even as looking for a related matter, your website got here up. It appears great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 117. Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is actually annoying. A good web site with exciting content, this is what I need. Thanks for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 118. Awesome post. I’m a normal visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a frequent visitor for a long time.

 119. Hey there. I discovered your site by way of Google even as looking for a related topic, your website came up. It seems great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 120. Awesome write-up. I’m a normal visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a frequent visitor for a long time.

 121. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually annoying. A good web site with exciting content, that is what I need. Thank you for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 122. Hey there. I discovered your blog by way of Google whilst looking for a related matter, your site got here up. It appears great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 123. Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is actually irritating. A good blog with exciting content, this is what I need. Thank you for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 124. Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really frustrating. A good site with exciting content, this is what I need. Thank you for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 125. Awesome write-up. I’m a normal visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a regular visitor for a really long time.

 126. Hi there. I found your blog by means of Google while searching for a similar topic, your web site came up. It looks good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 127. Awesome post. I am a regular visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a regular visitor for a really long time.

 128. Hello there. I found your site by the use of Google whilst searching for a similar matter, your site got here up. It looks good. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 129. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually irritating. A good web site with exciting content, this is what I need. Thank you for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 130. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually frustrating. A good blog with interesting content, that is what I need. Thanks for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 131. Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really frustrating. A good blog with exciting content, that is what I need. Thanks for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 132. Awesome post. I’m a normal visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a regular visitor for a really long time.

 133. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually annoying. A good website with exciting content, this is what I need. Thanks for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 134. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really annoying. A good blog with interesting content, this is what I need. Thank you for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 135. Hey there. I discovered your site via Google while searching for a similar matter, your website got here up. It looks good. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 136. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually annoying. A good blog with interesting content, this is what I need. Thanks for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 137. Hey there. I found your web site via Google at the same time as looking for a comparable topic, your website got here up. It appears to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 138. Hiya, I am really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is really annoying. A good website with exciting content, that is what I need. Thank you for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 139. Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is really irritating. A good blog with exciting content, this is what I need. Thank you for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 140. Hi there. I discovered your web site by way of Google at the same time as searching for a related topic, your site got here up. It seems to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 141. Awesome post. I’m a regular visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a frequent visitor for a long time.

 142. Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and net stuff and this is really frustrating. A good website with exciting content, that is what I need. Thanks for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 143. Awesome post. I’m a normal visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a regular visitor for a really long time.

 144. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and web stuff and this is actually frustrating. A good web site with interesting content, that’s what I need. Thank you for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 145. Hey there. I found your site via Google even as looking for a comparable matter, your web site got here up. It seems great. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 146. Awesome write-up. I’m a normal visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a frequent visitor for a long time.

 147. Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is actually annoying. A good site with interesting content, that’s what I need. Thanks for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 148. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is actually irritating. A good web site with exciting content, that’s what I need. Thank you for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 149. Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually annoying. A good web site with interesting content, this is what I need. Thank you for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 150. Hi there. I discovered your website by the use of Google whilst searching for a similar topic, your site came up. It appears great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 151. Awesome write-up. I am a normal visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a regular visitor for a really long time.

 152. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is actually frustrating. A good website with exciting content, this is what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 153. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually frustrating. A good blog with interesting content, that’s what I need. Thanks for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 154. Hey there. I found your site by the use of Google at the same time as looking for a comparable topic, your site came up. It looks good. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 155. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is really frustrating. A good web site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 156. Hi there. I found your website by means of Google while looking for a related topic, your web site got here up. It looks good. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 157. Hiya, I am really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really irritating. A good web site with exciting content, that is what I need. Thank you for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 158. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually irritating. A good website with interesting content, that is what I need. Thanks for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 159. Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really annoying. A good blog with interesting content, that’s what I need. Thanks for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 160. Awesome write-up. I am a regular visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a regular visitor for a long time.

Comments are closed.