Cathay News

Chuyện người phụ nữ “hạ gục” Năm Cam (kỳ 2): Dấn thân giang hồ và cuộc thách đấu để đời

Tuổi ấu thơ sớm chịu nhiều cay đắng của sư bà phải trải qua những trận thư hùng giành quyền sống. Một trong những trận đấu mà bà không bao giờ quên là đối mặt và đả bại Năm Cam.

Để mưu sinh, cô bé 11 tuổi phải lăn lóc, sống chung với nhiều cạm bẫy giữa cái rốn của giang hồ Sài Gòn. Anh trai cô bé phải gia nhập băng nhóm của 4 trùm giang hồ từng được xưng tụng là Tứ đại thiên vương của đất Sài Gòn. Dù vậy, tuổi ấu thơ sớm chịu nhiều cay đắng của sư bà phải trải qua những trận thư hùng giành quyền sống. Một trong những trận đấu mà bà không bao giờ quên là đối mặt và đả bại Năm Cam, người sau này trở thành trùm giang hồ khét tiếng TP.HCM.

Dấn bước giang hồ

Trong ký ức về đoạn đời nhiều giông tố của mình, sư bà Diệu Thiện không một lần nhắc đến việc bà dấn thân vào con đường giang hồ. Tuy nhiên, bà khẳng định, thế giới giang hồ trong thời đại của bà là giang hồ mã thượng và ảnh hưởng nhiều đến cuộc sống của anh em bà.

Bà kể: “Tôi còn nhớ, thời của tôi, Tứ đại thiên vương giang hồ Sài Gòn (Đại, Tỳ, Cái, Thế và Lâm Chín ngón – PV) lúc bấy giờ chỉ là những chàng thanh niên 13-17 tuổi. Hằng đêm, những người này đều tụ tập tại rạp hát Cathay và Nam Việt để ăn chơi. Họ thường đến ăn cơm của bà Tốn chỉ có 5 hào một dĩa nhưng rất ngon. Để thuận đường bán báo, không bị ăn hiếp, anh tôi nhập băng của anh Đại (Đại Cathay – PV), anh Lâm (Lâm chín ngón – PV)”.

“Đêm về, sau khi bán báo xong, anh tôi lại theo băng này đi ăn nhậu, đánh bài và đánh nhau tranh giành lãnh địa giữa các băng nhóm. Trong khi đó, dù là con gái, anh tôi cũng quyết để tôi trông như con trai, bắt tôi húi cua, mặc đồ anh đã chật đi đánh banh, đánh nhau với bọn con trai tại sông Cầu Bông”, sư Diệu Thiện kể thêm. Bà nói, chuyện đánh nhau để tranh giành quyền sống ở nơi bà sống vào những năm 1960 là chuyện hết sức bình thường. Tuy vậy, giữa muôn trùng cạm bẫy, anh em bà vẫn cố vùng vẫy để thoát khỏi mọi cám dỗ với hy vọng trở thành người lương thiện. Những câu chuyện về xuất thân hoàng tộc, lời răn dạy phải sống ngay thẳng của mẹ trở thành thước đo cho anh em bà.

Ngày còn là tà lọt của Bảy Xi, Năm Cam từng bị đánh bại dưới tay cô bé Lê Thị Sự.

Bà kể, dù nghèo khó, phải bán từng tờ báo để có tiền ăn, học nhưng bà và anh trai chưa một lần gian tham, trộm cắp vặt. Do đó, bà rất ghét thói ăn cắp vặt của những đứa trẻ sớm phải bước vào con đường du đãng.

“Một lần, trong lúc đi bán báo tại nhà hàng Contineltial, tôi thấy 2 thằng chuyên đánh giày ăn cắp quẹt Zippo đắt tiền của khách. Dù không liên quan đến tôi, nhưng tính tôi ghét thói ăn cắp vặt. Thế là tôi lao vào đánh nhau với cả hai. Những trận đánh nhau để giành quyền bán báo ngoài đường đã tôi luyện cho tôi sự gan lì. Hơn thế, năm lên 9, tôi ham học võ và học đòi bạn bè sang lò võ Thiếu Lâm của sư phụ Huỳnh Tiền học. Thế nên, tôi đánh thắng hai thằng đánh giày lớn tuổi hơn tôi là điều bình thường. Sau trận đánh đó, tôi được ưu tiên bán báo tại nhà hàng đông khách bậc nhất lúc bấy giờ”, sư bà kể lại.

Thế nhưng, việc bán báo giữa thời loạn của cô bé kiên cường chưa bao giờ dễ dàng. Sư bà tự hào kể, thời điểm ấy, bà từng 12 lần thoát chết vì chất nổ trong các vụ khủng bố tại tòa Đại sứ Mỹ, nhà hàng nổi Mỹ Cảnh và các quán rượu. Bà cho biết, những lần gặp nạn ấy, bà đều đến các địa điểm trên để bán báo và vô tình trở thành nạn nhân của các vụ nổ bom, mìn khủng bố.

Bà kể: “Đến bây giờ tôi cũng không biết vì sao mình có thể còn sống sau những vụ nổ ấy nữa. Một lần, tôi đang bán báo ở tòa đại sứ thì nghe tiếng nổ vang trời. Tôi chỉ cảm nhận được rằng có gì đó như đập vào ngực tôi, hất tôi văng đi khoảng 20m. Sau đó, tôi không còn biết gì nữa. Một lần khác, khi đang trên nhà hàng nổi, cũng một tiếng nổ vang lên. Tàu bị cháy, chết cả chục người, kính vỡ bắn xuống như mưa. Ông đầu bếp có thân hình to lớn bên cạnh tôi bị đổ gục, thi thể không còn nguyên vẹn”, sư bà kể lại.

Đánh bại Năm Cam

Gian khổ vây quanh nhưng bà và anh trai đã hứa với mẹ sẽ sống trong sạch và có ích. Thế nên, bà luôn đặt việc học lên hàng đầu. Bà không muốn làm xấu đi gốc tích quý tộc của mình. Sự hiếu học của hai đứa trẻ mồ côi khiến nhiều người cùng thời cảm phục. Bà kể rằng, thời đó, đường Tự Do ngày nay là đường Đồng Khởi có nhà thuốc Tây La Thành Nghệ và tiệm sách Xuân Thu làm ăn rất phát đạt. Thấy anh em bà hiếu học, “cậu Tư”, “cô Ba” của hai cửa tiệm này đã mua sách, vở và khuyến khích bà cùng anh trai học tập. Những sự giúp đỡ tưởng chừng nhỏ nhoi ấy đã khiến con đường đến trường của bà thêm bằng phẳng.

Dù nhận được sự giúp đỡ của nhiều người, con đường học vấn và giành quyền sống phải do bà quyết định thông qua công việc bán báo dạo. Và con đường ấy tiếp tục gặp nhiều trắc trở khiến bà phải giải quyết bằng nắm đấm. Sư bà kể, khi còn bé, nhiều người xem bà là con trai hơn là một cô bé thông minh và đầy bản lĩnh. Đặc biệt, sau trận đánh nhau với Năm Cam (người sau này đã thống nhất, quy tụ đàn anh, đàn chị giang hồ Sài Gòn về dưới trướng) đã khiến bà nổi tiếng.

Kể về kỷ niệm này, sư bà Diệu Thiện cho biết, chuyện xảy ra ở tuổi thiếu thời và không ai biết trở thành câu chuyện nổi tiếng như bây giờ. Bởi lúc ấy, Năm Cam chỉ là “tà lọt” (lính canh cổng-PV) của Bảy Xi chủ sòng bài ở quận 4.

Theo các bậc cao niên tại quận 4 (TP.HCM), Bảy Xi tên thật là Nguyễn Văn Xi. Ông được giới giang hồ Sài Gòn những năm 1960 gọi là lão tiền bối về bạc bịp. Bảy Xi từng là thủ lĩnh các sòng bài chuyên nghiệp qua hai chế độ. Khu hẻm 148 Tôn Đản thời những năm 60 là một mê cung chằng chịt ao mương nước đen tù đọng với những khóm nhà lụp xụp, được xây dựng bằng đủ loại tôn, ván, giấy cứng vá víu… Cư dân nơi đây chủ yếu là phu bốc vác bến tàu, phu xích lô, ba gác… Tại đây, gia đình Bảy Xi được xem là thủ lĩnh với những tên tuổi nổi cộm: bà Ba Khòm, bà Tư Sa Lơn (chị ruột Bảy Xi). Cả hai là cao thủ trong làng móc túi. Trong khi đó, Bảy Xi và gã em vợ Năm Cam điều hành sòng me.

Sư bà Diệu Thiện kể: “Chuyện tôi đánh nhau với Năm Cam là thật. Tuy nhiên, chuyện xảy ra khi cả hai còn là những cô, cậu bé mới lớn chứ không phải diễn ra khi chúng tôi đã trưởng thành. Song, đó cũng là một kỷ niệm đáng nhớ. Có một lần tôi đi ngang qua quận 4 học võ với thầy Huỳnh Tiền thì gặp nhóm gánh nước. Ba người trong nhóm của tôi đánh nhau với 4 người bên nhóm gánh nước. Lúc này, Năm Cam mới ra mặt bên nhóm gánh nước vì cùng quận. Lúc đó Năm Cam 13 tuổi, tôi 9 tuổi. Tuy lớn tuổi hơn tôi nhưng Năm Cam thấp lùn. Cam bảo chúng tôi chọn ngày, tìm nơi thách đấu. Tuổi trẻ mà, tôi nào biết sợ ai. Thế là chúng tôi hẹn nhau ra bãi cỏ thật đẹp ở gần bến Nhà Rồng đánh nhau”.

“Trước khi xung trận, tôi yêu cầu mấy đứa ngồi ngoài của 2 nhóm làm trọng tài với điều kiện trong lúc đánh nhau, bên nào có người chửi thề, có người bị đè xuống là thua. Bên thua phải bao chầu nước mía và bò bía, phải phục bên thắng. Năm Cam và đàn em đồng ý. Bên nhóm tôi toàn nữ trong khi đó, nhóm của Năm Cam có cả nam lẫn nữ. Chúng tôi xông vào nhau đấm đá thế nào mà cuối cùng, tôi và Cam lại trở thành đối thủ trực tiếp. Dù lớn tuổi hơn tôi nhưng Năm Cam yếu hơn, bị tôi khóa tay, vật ngã, đè xuống đất. Thất thế, Cam phải xin thua và chấp nhận mọi yêu cầu của chúng tôi. Sau này, lớn lên, chúng tôi vẫn thân nhau cho đến khi trưởng thành, mỗi người đi một con đường riêng. Duy kỷ niệm lần đánh nhau ấy, đến nay, nhiều người biết chuyện vẫn nhắc lại. Tôi đâu có ngờ, sau này, Năm Cam trở thành trùm giang hồ khét tiếng đến vậy”, sư bà Diệu Thiện chia sẻ thêm.

(Còn nữa…)

Hà Nguyễn

93 thoughts on “Chuyện người phụ nữ “hạ gục” Năm Cam (kỳ 2): Dấn thân giang hồ và cuộc thách đấu để đời

 1. I have been browsing online more than 4 hours today, yet I never found any interesting article like yours.

  It’s pretty worth enough for me. In my view, if all web owners and bloggers made good content as you did, the web will
  be much more useful than ever before.

 2. My partner and I stumbled over here by a different web address and thought I might check things out.
  I like what I see so now i am following you. Look
  forward to finding out about your web page for a second time.

 3. Your style is unique in comparison to other people I have read stuff
  from. Thank you for posting when you’ve got the opportunity,
  Guess I will just book mark this page.

 4. Fantastic goods from you, man. I’ve understand your stuff previous
  to and you are just too excellent. I actually like what you’ve acquired here, really like what you are stating and the way in which you say
  it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it smart.
  I can not wait to read much more from you. This is really a wonderful
  web site.

 5. Good day! I could have sworn I’ve been to this blog before but after browsing through some of the post I realized it’s new to me.
  Anyways, I’m definitely glad I found it and I’ll be book-marking and checking back
  often!

 6. After looking over a number of the blog posts on your
  blog, I really appreciate your technique of writing a blog.
  I saved it to my bookmark website list and
  will be checking back in the near future. Take a look at my website as well and tell me your opinion.

 7. It is the best time to make a few plans for the longer term
  and it’s time to be happy. I’ve learn this put up and if I may I want to
  recommend you few interesting issues or tips. Maybe you can write next articles referring
  to this article. I wish to read more things approximately
  it!

 8. Hi exceptional website! Does running a blog similar to
  this take a large amount of work? I have virtually no knowledge of programming however I was hoping to start my own blog in the near future.
  Anyway, if you have any suggestions or tips for new blog owners please share.
  I know this is off topic but I just wanted to ask.
  Thank you!

 9. Heya i am for the first time here. I came across this
  board and I to find It really helpful & it helped me out much.
  I hope to provide something back and help others like you aided me.

 10. Pretty section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital
  to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts.
  Any way I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

 11. Great post. I was checking continuously this blog and
  I’m impressed! Very helpful information particularly the last part 🙂 I care for such information much.
  I was seeking this certain information for a long
  time. Thank you and good luck.

 12. I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog.
  Is this a paid theme or did you modify it yourself?
  Anyway keep up the excellent quality writing, it is rare
  to see a nice blog like this one nowadays.

 13. When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and
  now each time a comment is added I get three e-mails with the same comment.

  Is there any way you can remove me from that service?
  Thanks a lot!

 14. Great items from you, man. I have be aware your stuff prior to and
  you are simply too wonderful. I really like what you have bought here,
  certainly like what you are saying and the way in which by which you are saying it.
  You’re making it enjoyable and you still care for to keep it wise.
  I can’t wait to read much more from you. That is really a
  great site.

 15. Hey! This is my first visit to your blog!
  We are a group of volunteers and starting a new initiative in a community in the same niche.
  Your blog provided us useful information to work on. You have done a wonderful job!

 16. magnificent put up, very informative. I wonder why the other experts of this sector do not notice this.
  You must continue your writing. I’m confident, you’ve a great readers’ base already!

 17. Hello would you mind sharing which blog platform you’re using?
  I’m going to start my own blog in the near future but I’m having a hard time choosing between BlogEngine/Wordpress/B2evolution and Drupal.
  The reason I ask is because your design and style seems different then most blogs and I’m looking for something completely unique.
  P.S Apologies for being off-topic but I had to ask!

 18. Oh my goodness! Amazing article dude! Thank you, However I am encountering difficulties with your RSS.
  I don’t know why I cannot join it. Is there anybody having the
  same RSS issues? Anyone who knows the answer can you kindly respond?

  Thanx!!

 19. Having read this I thought it was extremely enlightening.
  I appreciate you spending some time and energy to put this article together.
  I once again find myself personally spending a lot of
  time both reading and posting comments. But so what,
  it was still worthwhile!

 20. I simply couldn’t leave your website prior to suggesting that I extremely loved
  the standard info a person supply to your guests? Is gonna be back continuously to investigate cross-check new posts

 21. naturally like your website however you have to test
  the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling problems and I in finding it
  very troublesome to tell the reality nevertheless I
  will surely come back again.

 22. Heya are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and set up my own. Do you need any coding knowledge to
  make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 23. Heya i’m for the primary time here. I came across this board and I to find It truly helpful & it helped me out a lot.
  I hope to offer something again and aid others like you helped me.

 24. Great goods from you, man. I’ve be mindful your stuff prior to and you are simply extremely excellent.
  I really like what you have bought here, really like what you are stating and the best way by
  which you say it. You make it enjoyable and you still care for to stay it smart.
  I can’t wait to read much more from you. This is really a terrific site.

 25. Excellent goods from you, man. I have take into
  account your stuff previous to and you’re simply
  extremely excellent. I actually like what you’ve obtained here, certainly like what you are
  saying and the way in which by which you assert it.
  You’re making it enjoyable and you continue to care for
  to stay it wise. I cant wait to read much more from you.

  That is really a wonderful web site.

 26. Hmm is anyone else having problems with the images on this blog loading?
  I’m trying to find out if its a problem on my end or
  if it’s the blog. Any suggestions would be greatly appreciated.

 27. Magnificent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely wonderful.
  I really like what you have acquired here, really like what you’re stating and the way in which you say it.
  You make it entertaining and you still care for to
  keep it wise. I can’t wait to read much more from you.
  This is actually a great site.

 28. I just like the valuable info you provide for your articles.
  I will bookmark your blog and test once more here regularly.
  I’m fairly certain I’ll be told a lot of new stuff right here!
  Good luck for the following!

 29. Please let me know if you’re looking for a article writer for
  your site. You have some really great posts and I believe I would be a good asset.
  If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please shoot me an e-mail if interested. Cheers!

 30. Good day! I know this is kinda off topic but I was wondering which blog platform
  are you using for this website? I’m getting tired of WordPress because I’ve
  had issues with hackers and I’m looking at options
  for another platform. I would be awesome if you could point me
  in the direction of a good platform.

 31. Terrific post however , I was wanting to know if you could write a litte more on this topic?
  I’d be very grateful if you could elaborate a little bit further.
  Cheers!

 32. I am now not positive where you’re getting your info, but great topic.
  I must spend some time studying much more or understanding more.
  Thank you for wonderful information I used to be searching for this information for
  my mission.

 33. You actually make it seem so easy with your presentation but
  I find this topic to be really something which I
  think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me.
  I am looking forward for your next post, I will try to get
  the hang of it!

 34. Magnificent goods fom you, man. I have understand
  your stuff previous to and you’re just too fantаstic.
  I really like wһat you’ѵe acquired here, really like wһat
  you are stating аnd the way in whidh yooᥙ say it.
  You make it entertaining and you stiill take care of to keep iit smart.

  I cant wait to read much more from you. This is
  actually a tremendous site.

 35. I am extremely impressed along with your writing talents and also with the structure in your weblog.
  Is this a paid topic or did you customize it
  your self? Either way keep up the nice high quality writing, it is uncommon to peer a nice blog like this one today..

 36. I’m really enjoying the design and layout of your
  blog. It’s a very easy on the eyes which makes it
  much more enjoyable for me to come here and visit more often. Did you hire
  out a developer to create your theme? Great work!

 37. Hi, I think your site might be having browser compatibility issues.

  When I look at your website in Ie, it looks fine but when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.

  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, terrific blog!

 38. Wonderful blog! I found it while browsing on Yahoo News.
  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Cheers

 39. Sweet blog! I found it while searching on Yahoo News.
  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?

  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Many thanks

 40. Valuable information. Fortunate me I discovered your web site unintentionally,
  and I’m surprised why this coincidence didn’t came about in advance!
  I bookmarked it.

 41. Very great post. I simply stumbled upon your weblog
  and wished to mention that I’ve truly loved browsing your weblog
  posts. After all I’ll be subscribing on your rss feed and I
  hope you write once more very soon!

 42. Yߋur style is so unique in comparison to other folkss I’ve
  read stuff frօm. I appreciate you for posting wwhen you have the opportunity, Guess I’ll
  just book mark this web ѕite.

 43. I ᴡas wondering if you ever thought ߋf changing the layout of yoᥙr
  website? Its very well written; I love what youve got to say.
  Вᥙt maybe you coulld a little more in the wаy of content so people
  coulԁ connecct with it better. Youve got an awfull lot of
  text for only having 1 or twߋ imɑges. Maybe you could space it out better?

 44. We are a Ƅunch of vplunteers and оpening a new schemе in our community.
  Your site offered us with vaⅼuable info to work on. Youu have performed ɑn impressivе process and our wyole group will be thankful to
  you.

 45. I’m pretty pleased to uncover this page. I wanted to thank you for ones
  time for this particularly wonderful read!! I definitely
  appreciated every part of it and I have you book-marked
  to see new stuff in your website.

 46. I have to show some appreciation to this writer for rescuing me from this type of condition. After checking throughout the online world and obtaining proposals which are not productive, I was thinking my entire life was gone. Existing without the strategies to the problems you’ve solved through this blog post is a crucial case, as well as the ones which may have negatively affected my entire career if I hadn’t discovered the website. Your own personal expertise and kindness in taking care of a lot of things was vital. I am not sure what I would have done if I hadn’t come upon such a step like this. I can at this time relish my future. Thanks for your time so much for your expert and result oriented help. I will not be reluctant to endorse your web page to anybody who needs guidelines about this area.

Comments are closed.