Chi tiết cuộc sống như địa ngục của các tiểu thương dưới thời Hưng “kính”

Trong một bữa tiệc sinh nhật được tổ chức cách đây không lâu, ở một nhà hàng sang trọng tại Hà Nội, Hưng “kính”, tức Nguyễn Kim Hưng – ông trùm bảo kê chợ Long Biên – đã hỉ hả cụng ly với các chiến hữu vì… “tai qua nạn khỏi”. Nghe đâu hôm ấy, mỗi vị khách ra về còn được tặng quà.

Hưng “kính” đang quát nạt dọa dẫm tiểu thương.

Vụ án này đã được khởi tố cách đây vài tháng và đơn vị đầu tiên được đích thân Giám đốc Công an TP Hà Nội giao việc là Phòng CSĐT tội phạm về ma túy Công an Hà Nội.

Toàn bộ hồ sơ về hoạt động bảo kê khu chợ nổi tiếng này ngày một dày lên, trong khi đó, những nhân vật chính như Hưng “kính” không hề hay biết.

Đến ngày 4-1-2019, khi Hưng “kính” và một đàn em là Tiến “hói” bị bắt thì những xôn xao lâu nay cho rằng, không ai có thể làm gì Hưng “kính” đã bị dập tắt.

Cơ quan điều tra khám xét nhà Hưng “kính”.

“Châu chấu đá voi”

Ở chợ hoa quả Long Biên, Hưng “kính” trong “biên chế” là tổ trưởng tổ bốc xếp nhưng quyền lực thật của ông ta thì tiểu thương nào cũng biết. Hưng làm nhiều việc trái pháp luật, chèn ép tiểu thương, dùng đủ các đòn bẩn ép họ xuống tiền.

Một nạn nhân của Hưng “kính” – người đã từng cay đắng nửa đêm mò ra miếu bà giữa chợ khóc ai oán, cầu xin Hưng để cho gia đình chị được yên ổn làm ăn, cực chẳng đã mới phải viết đơn tố cáo việc ông ta chèn ép, cưỡng đoạt tiền của mình.

Đơn được gửi đi các nơi nhưng quái lạ là đơn dừng ở đâu Hưng cũng biết trước và giở giọng kẻ cả, ý rằng, khôn hồn thì rút đơn đi, bằng không sẽ bị triệt đường sống.

Sau này, một kẻ trong giang hồ nói với tôi rằng, chị N. (nạn nhân) đã động vào cái điểm mà đám lưu manh kị nhất, đó là bị “xé vé”. Gửi đơn tố cáo Hưng và công khai đấu tranh với ông ta, tức là chị N. đã “xé vé” Hưng đến tận cuống.

Vậy thì, chỉ còn cách duy nhất mà trùm bảo kê này có thể làm đối với gia đình chị N., đó là triệt đường sống của chị, làm cho công việc kinh doanh gặp khó khăn cản trở, buộc gia đình chị phải rút đơn và rời khởi chợ trong trật tự.

Hưng làm thế để giữ giá cho mình, giữ sĩ diện với đám đàn em và cũng để ngầm thông báo với các tiểu thương khác: nếu không muốn bị dìm chết như chị N., thì đừng dại gì chống lại ông ta.

Dùng đủ mọi cách, từ việc đổ cá thối ra trước cửa ki-ốt hoa quả của chị N đến việc cho xe tải đỗ chình ình trước quầy, để xe hàng của chị không thể dừng xuống hàng được, Hưng đã khiến hoạt động kinh doanh của chị N. chao đảo, gián đoạn trong một thời gian, gây thiệt hại rất nhiều.

Nhưng, cái khủng khiếp hơn là cuộc tra tấn về mặt tinh thần khiến có lúc chị N muốn tìm đến cái chết.

Đã nhiều lần, Hưng sử dụng người thân quen hoặc các nhân vật giang hồ có ảnh hưởng, đứng ra can thiệp nhưng thực chất là ép chị N. rút đơn.

Theo nhiều người “hiểu việc” thì đó chỉ là đòn tạm thời của ông ta, bởi một khi chị N. rút đơn thì Hưng sẽ ngay lập tức trở mặt, nuốt lời chứ không bao giờ chịu nhún để chị yên ổn làm ăn.

Một lần, một người đàn bà cũng có sức ảnh hưởng ở chợ Long Biên, gọi cho chị N., giọng vừa rung vừa dọa, bà ta bảo: “Em mà đấu với anh Hưng khác nào châu chấu đá voi, tốt nhất nên nín nhịn rút đơn đi.

Kiện ai được, sao mà kiện thắng nổi, toàn kiện vớ vẩn. Dù gì, chị cũng buôn bán 19 năm ở chợ, chị biết cái đúng cái sai. Người cần kiện thì không kiện, toàn vớ va vớ vẩn”.

Ngang ngược đến nỗi, trong một lần trực tiếp gặp mặt chị N. về việc yêu cầu chị này rút đơn, Hưng tuyên bố: Chị N. phải xin lỗi và phải xem lại cách ứng xử đối với Hưng, nếu không, Hưng sẽ tiếp tục dìm cho không ngóc đầu lên được: “Cuộc đời này được thua anh chưa nói đến.

Anh nói với em luôn thế này, đối với anh bây giờ, thứ nhất là đồng bạc đâm toạc tờ giấy, không có tiền, không làm được gì hết. Mà trình độ của bọn em chưa đủ để đi quan hệ với ai. Trình độ vợ chồng em, anh nói thật luôn, chưa đủ để đấu với anh.

Mà giờ nhé, anh sẽ làm đơn tố cáo vợ chồng em vứt cá của anh ra đường. Anh sẽ cho em đi tù nhé!”.

M. “bồ” – một nhân vật có ảnh hưởng trong giới giang hồ, có lần nói chuyện với tôi rằng, chuyện lẽ ra rất nhỏ nhưng “thằng Hưng” nó không chịu nghe anh, để bây giờ việc nó loang ra, anh cũng bị mang tiếng lây (M. “bồ” từng được Hưng “kính” nhờ đứng ra dàn xếp để chị N. rút đơn).

Nhưng chính M. “bồ” cũng như Hưng “kính” đều không hiểu rằng, câu chuyện đã không còn dừng lại ở lá đơn tố cáo của chị N. mà nó đã thành một chuyên án của Công an Hà Nội.

Hưng “kính” (áo trắng) trong buổi “giao ban sáng” cùng các đệ tử.

Ép lên ép xuống

Không chỉ chèn ép hộ tiểu thương chị N., Hưng “kính” còn chèn ép rất nhiều tiểu thương khác. Nhiều nạn nhân đã gửi đơn tố cáo đến các cơ quan chức năng, trong đó có chị H.C., anh V.

Có những người không chịu nổi phải bán ki-ốt vì bị Hưng dùng võ bẩn muôn thuở là cho ôtô đỗ chặn trước ki-ốt, nếu bên trên có can thiệp yêu cầu đánh xe đi nơi khác thì ông ta nói xe bị hỏng, bị xịt lốp…

Có hộ kinh doanh còn bị ông ta chôn con sơn lợp mái trước cửa quầy hoa quả, hằng ngày đỗ xe tải trước cửa ki-ốt, không cho bán hàng.

Tóm lại, bất cứ thủ đoạn lưu manh nào ông ta cũng sử dụng để chèn ép tiểu thương, khiến ý chí của họ bị lung lay, hoang mang sợ hãi.

Tiểu thương chợ Long Biên nhớ nhất là “bài” Hưng “kính” khóa 2 chiếc xe máy gỉ sét cạnh cửa ki-ốt của chị H.C., cản trở hoạt động kinh doanh của chị khiến chị H.C. chán nản mà bán lại ki-ốt cho anh Q. Hưng tiếp tục quậy phá khiến anh Q. phải cậy cục bán ki-ốt, may quá trong lúc chưa có ai mua thì anh Q. có một “người anh” đứng ra “bảo lãnh”, Hưng “kính” mới buông tha. Những trường hợp như anh Q., chị H.C.,… khá nhiều nhưng vì nhiều lý do, trong đó mục đích chính là muốn yên ổn làm ăn, họ đã im lặng.

Tiết lộ các thủ đoạn tinh quái của Hưng “kính”, ông trùm bảo kê chợ Long Biên

Hưng “kính” được đánh giá là một kẻ lưu manh nhưng lại hiểu luật pháp. Đòn bẩn mà Hưng “kính” thường dùng để chèn ép tiểu thương rất khó xử lý ở điều luật nào.

Đơn giản là chiếc xe 3,5 tấn (vốn bị cấm vào chợ) hằng ngày do quân Hưng “kính” đánh ra chặn cửa ki-ốt của tiểu thương, được đám này tuyên bố là xe hỏng nhưng ai cũng biết, trước giờ họp chợ là chúng đánh vào, hết giờ lại đánh đi chở hàng bình thường.

Nếu tiểu thương nào nóng nảy, cả giận mất khôn là sa vào bẫy của chúng. Chỉ cần một hành động đập phá xe hay động thái nào đó tương tự là bị chúng tố cáo hủy hoại tài sản.

Khi không ép được chị N. rút đơn, Hưng “kính” điên cuồng cản trở việc kinh doanh của chị. Thời điểm xe hàng bòn bon (Thái Lan) về, ông ta cho đệ tử nhảy lên cản trở, khiến người của chị N. không thể bốc xếp, bán hàng được.

Không biết nhờ cậy ai, ngày 13-9-2018, trước khi họp chợ, chị N. trực tiếp gọi điện cho ông Hoàng Đình Thanh – trưởng ban quản lý chợ Long Biên, đề nghị ông này can thiệp để 2 xe hàng của chị được vào chợ an toàn.

Nhưng Hưng “kính” dằn mặt ngay lập tức bằng việc cho đồ đệ đánh xe 3,5 tấn ra bịt kín trước ki-ốt của chị N. Đêm đó, chị N. bị ế nguyên 2 xe bòn bon trị giá gần tỷ đồng…

Cái giá phải trả

Đêm 4-1-2019, cả khu phố Hàng Đậu đông nghìn nghịt. Người dân vây vòng trong vòng ngoài để chứng kiến việc bắt giữ, khám xét trùm bảo kê Hưng “kính”.

Theo cơ quan điều tra, bước đầu đã làm rõ nhóm của Hưng “kính” có hành vi cưỡng đoạt 17 triệu đồng của tiểu thương. Tổng cộng đã có 5 đối tượng bị bắt giữ trong vụ án chợ Long Biên xôn xao dư luận này.

Theo quy định, tiểu thương khi vào cổng chợ chỉ mất 15.000 – 60.000 đồng/lượt xe, xe nào vào trước thì đỗ trước. Nhưng thực tế, họ phải nộp 200.000 – 350.000 đồng/lượt.

Khi Hưng “kính” bị bắt, trên trang facebook cá nhân, rất nhiều tiểu thương đã bày tỏ cảm xúc của mình cũng như gửi lời cảm ơn sâu sắc tới Cơ quan công an cùng các nhà báo đã dày công, dũng cảm điều tra hoạt động cưỡng đoạt của băng nhóm tội phạm núp dưới vỏ bọc tổ bốc xếp này.

Xin trích lời tâm sự trên facebook của một tiểu thương – người từng là nạn nhân của Hưng: “Tối qua thời sự phát sóng đã bắt thêm 2 người, trong đó có một người rất quan trọng… một người mà suốt một năm qua, chỉ cần nhắc đến tên thôi đã khiến em lo sợ đến mất ăn mất ngủ… em thật sự đã mất hết niềm tin vào cuộc sống, đã có lần em nghĩ đến cái chết để giải thoát cho mình…

Nhưng rồi nghĩ đến cha mẹ, con cái và nghĩ đến cuộc sống của 20 nhân viên nên em đã vượt qua được giây phút đó.

Giờ thì họ đã phải trả giá cho những việc làm của họ. Em không vui khi nghe tin họ bị bắt mà em vui vì từ giờ phút này em có thể yên ổn làm ăn mà không lo bị họ cản trở, quấy nhiễu nữa…”.

Ngày 4-1, Cơ quan CSĐT Công an TP Hà Nội đã thi hành lệnh bắt tạm giam thời hạn 3 tháng đối với Nguyễn Kim Hưng (tức Hưng “kính”, 56 tuổi, trú tại phố Hàng Đậu, Đồng Xuân, Hoàn Kiếm, Hà Nội).

Cùng bị bắt với Hưng “kính” là Nguyễn Hữu Tiến (tức Tiến “hói”, 49 tuổi, trú tại Thúy Ái 1, Bạch Đằng, Hai Bà Trưng, Hà Nội), để điều tra làm rõ hành vi “Cưỡng đoạt tài sản” tại chợ Long Biên.

Trước đó, ngày 5-12-2018, Công an Hà Nội đã quyết định khởi tố bị can và bắt tạm giam 3 đối tượng là nhân viên tổ bốc xếp số 2, chợ Long Biên về hành vi “Cưỡng đoạt tài sản”.

Các đối tượng bị bắt gồm: Dương Quốc Vương (Vương “lợn”, 51 tuổi, trú tại quận Hoàng Mai, Hà Nội); Nguyễn Mạnh Long (Long “cao”, 57 tuổi, trú tại quận Thanh Xuân, Hà Nội) và Lê Thanh Hải (Hải “gió”, 56 tuổi, trú tại quận Hoàng Mai, Hà Nội).

Theo Đại tá Nguyễn Văn Viện, Phó Giám đốc Công an TP Hà Nội, trước khi khởi tố vụ án, bắt các đối tượng, Công an TP đã tiếp nhận tin báo tố giác tội phạm về nhóm trên có hành vi lợi dụng việc ban quản lý chợ Long Biên giao cho thực hiện bốc xếp đã có hành vi cưỡng ép, bắt ép tiểu thương phải nộp tiền.

Ngoài ra, dù không bốc xếp nhưng nhóm này vẫn yêu cầu các tiểu thương phải nộp số tiền từ 200.000 – 300.000 đồng/ô tô, nếu ai không nộp sẽ bị gây khó khăn.

Đơn cử như khi xe ô tô chở hoa quả xuống hàng tại ki-ốt của chị N., bọn chúng cho người nhảy lên thùng xe, không làm gì nhưng vẫn đòi tiền bốc xếp. Nếu tiểu thương chống lại sẽ bị chúng gây sức ép, đánh đập.

Đinh Hiền – Theo An ninh thế giới

427 thoughts on “Chi tiết cuộc sống như địa ngục của các tiểu thương dưới thời Hưng “kính”

 1. I simply want to say I’m new to weblog and honestly enjoyed this website. Very likely I’m want to bookmark your website . You surely come with wonderful article content. Appreciate it for revealing your blog site.

 2. I discovered your site web site on bing and check a couple of your early posts. Always maintain up the great operate. I simply additional increase Rss to my MSN News Reader. Seeking forward to reading much more by you down the road!…

 3. I need as much suggestions as possible. The more the better. I haven’t had the chance to sit and really go over the process. Again, looking for some answers where I can start blogging immediately..

 4. I know of blog starting websites like web and wetpaint, but I hear google has a program that helps people do blogs. Does anyone know the name of the program? If not, any one know some good blogging websites?.

 5. My husband loves to write and he love sports?He needs a part time job so he was wonder if he can get paid doing what he love. How can he get paid blogging or writing about sports?. Thanks,He love and know allot about soccer or futball,and american football..

 6. well my friend made a blog and he won’t show me what his blog is until he finishes everything with it. So i was wondering if there was a way to find someones blogger with their email address. If anyone could show me how. thatd be great thanks!.

 7. I¡¦m no longer sure the place you’re getting your information, but great topic. I needs to spend some time learning much more or figuring out more. Thanks for wonderful information I was looking for this info for my mission.

 8. Thank you, I’ve just been searching for info approximately this subject for ages and yours is the greatest I’ve found out so far. But, what about the bottom line? Are you sure concerning the supply?

 9. naturally like your web-site however you need to take a look at the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to tell the truth however I¡¦ll surely come back again.

 10. Fantastic beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

 11. I do agree with all of the ideas you’ve introduced for your post. They’re really convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are too brief for starters. May you please prolong them a bit from next time? Thanks for the post.

 12. Whats Going down i’m new to this, I stumbled upon this I have discovered It absolutely useful and it has helped me out loads. I’m hoping to give a contribution & assist other customers like its helped me. Good job.

 13. I relish, cause I discovered exactly what I used to be having a look for. You have ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

 14. I simply couldn’t leave your web site before suggesting that I actually loved the usual information an individual supply in your guests? Is gonna be back continuously to check up on new posts

 15. I got what you mean , appreciate it for posting .Woh I am pleased to find this website through google. “It is a very hard undertaking to seek to please everybody.” by Publilius Syrus.

 16. Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is excellent, let alone the content!

 17. Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is wonderful, as well as the content!

 18. I haven’t checked in here for a while because I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I’ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 19. I was looking at some of your articles on this site and I conceive this website is really instructive! Retain posting .

 20. I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but definitely you’re going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 21. magnificent points altogether, you simply received a brand new reader. What would you recommend about your submit that you made a few days in the past? Any certain?

 22. It’s really a great and helpful piece of information. I’m happy that you simply shared this useful information with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

 23. Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he just bought me lunch because I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thank you for lunch!

 24. hello there and thanks in your info – I have definitely picked up something new from right here. I did on the other hand expertise some technical points using this site, as I experienced to reload the website a lot of times previous to I may get it to load properly. I had been puzzling over in case your web host is OK? No longer that I’m complaining, but slow loading instances times will often impact your placement in google and can injury your quality score if advertising and ***********|advertising|advertising|advertising and *********** with Adwords. Well I’m including this RSS to my email and could look out for a lot extra of your respective exciting content. Ensure that you replace this again very soon..

 25. I enjoy you because of every one of your efforts on this blog. My mother really loves carrying out investigation and it is obvious why. A number of us learn all about the compelling medium you make both interesting and useful strategies on this blog and even attract contribution from some other people on the situation plus our own girl has been being taught so much. Have fun with the remaining portion of the year. You have been carrying out a remarkable job.

 26. Nice blog here! Also your website loads up fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as fast as yours lol

 27. Hi, i think that i saw you visited my web site thus i came to “return the favor”.I am attempting to find things to improve my website!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 28. I am now not certain where you’re getting your information, but great topic. I must spend a while finding out much more or working out more. Thank you for wonderful info I was looking for this information for my mission.

 29. What i don’t understood is if truth be told how you are not really much more neatly-preferred than you might be now. You are so intelligent. You realize thus considerably on the subject of this topic, produced me personally believe it from numerous numerous angles. Its like men and women are not interested except it’s one thing to do with Girl gaga! Your individual stuffs great. At all times care for it up!

 30. I cling on to listening to the rumor talk about receiving free online grant applications so I have been looking around for the finest site to get one. Could you tell me please, where could i get some?

 31. Thank you for every one of your efforts on this web page. My aunt take interest in carrying out research and it’s easy to understand why. I know all concerning the compelling tactic you convey vital suggestions by means of this web blog and as well foster contribution from the others on this matter then my daughter is truly learning so much. Have fun with the remaining portion of the new year. You’re the one performing a useful job.

 32. I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Carry on the excellent works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my website 🙂

 33. you’re in point of fact a just right webmaster. The web site loading velocity is incredible. It seems that you are doing any distinctive trick. Furthermore, The contents are masterwork. you have performed a fantastic task on this matter!

 34. Very interesting details you have remarked, thankyou for putting up. “It’s the soul’s duty to be loyal to its own desires. It must abandon itself to its master passion.” by Rebecca West.

 35. I’ve been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.

 36. Hello, Neat post. There is a problem together with your web site in internet explorer, could check this… IE nonetheless is the marketplace leader and a large part of other folks will leave out your fantastic writing because of this problem.

 37. I am also writing to let you understand what a really good encounter our princess enjoyed checking yuor web blog. She figured out too many details, which include what it’s like to have an amazing coaching mood to have other individuals quite simply master chosen complicated subject areas. You really did more than my expectations. Many thanks for offering such good, dependable, informative and in addition fun guidance on that topic to Lizeth.

 38. My wife and i ended up being quite fortunate Louis managed to carry out his web research via the ideas he was given out of the web page. It’s not at all simplistic just to always be releasing secrets and techniques people today have been making money from. So we understand we have the writer to be grateful to for that. All the explanations you made, the straightforward website navigation, the friendships you can give support to foster – it’s all exceptional, and it’s really aiding our son and the family reason why that topic is fun, which is certainly very mandatory. Thank you for the whole thing!

 39. Thank you for sharing superb informations. Your site is very cool. I’m impressed by the details that you’ve on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched everywhere and just could not come across. What a great web site.

 40. Excellent site. Plenty of helpful info here. I¡¦m sending it to a few friends ans also sharing in delicious. And of course, thanks for your effort!

 41. My brother recommended I might like this website. He was totally right. This post actually made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this info! Thanks!

 42. Hi my loved one! I wish to say that this post is amazing, nice written and come with approximately all vital infos. I¡¦d like to peer more posts like this .

 43. Simply wish to say your article is as astonishing. The clearness in your post is simply spectacular and i could assume you are an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

 44. I like the valuable info you provide in your articles. I’ll bookmark your weblog and check again here regularly. I’m quite certain I will learn plenty of new stuff right here! Good luck for the next!

 45. It is in reality a great and useful piece of info. I am happy that you shared this helpful info with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 46. Undeniably believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the web the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people think about worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 47. My husband and i were absolutely excited when Albert managed to complete his reports out of the ideas he had through the weblog. It is now and again perplexing to just possibly be giving out secrets which often some people might have been making money from. And we know we now have the blog owner to be grateful to because of that. The explanations you made, the easy website navigation, the friendships you can assist to foster – it is most extraordinary, and it is leading our son in addition to the family feel that the topic is pleasurable, and that is unbelievably essential. Thanks for all!

 48. I have three blogs on tumblr under the exact same email address. Just how do I delete among those blogs without erasing the other 2?. Preferably, I would certainly like someone to address whom has actually experienced this problem prior to and also fixed it without deleting their other blogs. Many thanks!.

 49. I have read some good stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting. I surprise how a lot attempt you put to make any such wonderful informative web site.

 50. I will immediately seize your rss as I can not in finding your email subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me realize in order that I may subscribe. Thanks.

 51. Very nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have truly enjoyed surfing around your blog posts. After all I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

 52. I am commenting to make you understand of the useful discovery our girl found reading your web page. She mastered too many issues, not to mention what it’s like to possess a wonderful coaching mindset to get other folks easily fully grasp certain impossible topics. You really did more than visitors’ desires. Thank you for churning out the priceless, healthy, revealing and even cool tips about this topic to Kate.

 53. Dalio pointed out that the gap between rich and poor has reached the highest level since the end of the 1930s, and now the wealthiest 1% of the population has more than the wealth of the bottom 90% of the population. So who is responsible for this dilemma? Dalio thinks that it should not be “evil rich” or “lazy poor”, but should be the capitalist system itself. Dalio pointed out.

 54. Howdy! Would you mind if I share your blog with
  my twitter group? There’s a lot of folks that I think
  would really appreciate your content. Please let me know.
  Thanks

 55. Fantastic post but I was wanting to know if you
  could write a litte more on this topic? I’d be very thankful if you could elaborate
  a little bit more. Thank you!

 56. Appreciating the time and energy you put into your blog and in depth
  information you provide. It’s awesome to come across a blog
  every once in a while that isn’t the same out of date rehashed material.
  Wonderful read! I’ve bookmarked your site and I’m adding your RSS feeds to my Google account.

 57. I needed to thank you for this great read!!
  I definitely enjoyed every bit of it. I’ve got you book-marked to check out
  new things you post…

 58. This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your
  rss feed and look forward to seeking more of your great post.
  Also, I have shared your site in my social networks!

 59. Ahaa, its good dialogue about this paragraph here at this website, I have read all that, so now me also commenting
  at this place.

 60. Hi, i think that i saw you visited my web site so i came to “return the
  favor”.I’m attempting to find things to enhance my site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 61. I’d like to thank you for the efforts you have put in penning this blog.
  I am hoping to see the same high-grade content from you later on as well.
  In fact, your creative writing abilities has inspired me
  to get my own, personal blog now 😉

 62. I have read so many articles or reviews regarding
  the blogger lovers however this piece of writing is genuinely a pleasant article, keep it up.

 63. Hey there, You have done a great job. I’ll certainly digg it and personally recommend to my friends.

  I am sure they will be benefited from this web site.

 64. Hi there everybody, here every one is sharing these kinds of know-how, therefore
  it’s fastidious to read this blog, and I used to visit this blog all the time.

 65. I absolutely love your blog and find the majority of your post’s to be what precisely
  I’m looking for. Would you offer guest writers to write content to
  suit your needs? I wouldn’t mind publishing a post or elaborating on a lot of the subjects you write concerning
  here. Again, awesome web site!

 66. You are so cool! I do not believe I’ve truly read anything like this before.
  So wonderful to discover somebody with unique thoughts on this subject matter.
  Really.. thank you for starting this up.
  This site is one thing that is required on the web, someone
  with a bit of originality!

 67. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog and was
  wondering what all is needed to get set up? I’m assuming having a blog like yours would
  cost a pretty penny? I’m not very internet savvy so I’m
  not 100% positive. Any tips or advice would be greatly appreciated.
  Thanks

 68. Having read this I thought it was very enlightening.
  I appreciate you spending some time and effort to put this short article together.
  I once again find myself personally spending way too much time both
  reading and posting comments. But so what, it was still worth it!

 69. excellent issues altogether, you simply won a brand new reader.
  What may you suggest in regards to your put up that you made a few days ago?
  Any sure?

 70. I was recommended this website through my cousin. I’m
  no longer positive whether this publish is written by means of him as no one else recognise such special about my difficulty.
  You’re incredible! Thanks!

 71. What i don’t realize is if truth be told how you are not actually a lot more
  neatly-appreciated than you may be right now.
  You are so intelligent. You recognize therefore significantly in the case of this matter, produced me in my view
  believe it from so many numerous angles. Its like men and women aren’t interested until
  it is something to accomplish with Woman gaga! Your own stuffs nice.
  Always handle it up!

 72. Howdy! Do you know if they make any plugins to assist with Search
  Engine Optimization? I’m trying to get my blog to rank for some
  targeted keywords but I’m not seeing very good results. If
  you know of any please share. Thanks!

 73. I simply couldn’t depart your web site before suggesting that I actually
  enjoyed the standard information an individual supply in your guests?
  Is going to be again continuously in order to check up on new posts

 74. Hello there! Quick question that’s totally off topic.
  Do you know how to make your site mobile friendly?

  My site looks weird when browsing from my iphone 4. I’m trying to find a template or plugin that might be
  able to correct this problem. If you have any
  recommendations, please share. Thank you!

 75. Hi! I just wish to offer you a big thumbs up for
  the great information you have right here on this post.
  I will be returning to your site for more soon.

 76. Hello! Do you know if they make any plugins to assist with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good gains.
  If you know of any please share. Thanks!

 77. If you are going for best contents like I do, just visit this web page everyday for the reason that it
  presents quality contents, thanks

 78. My spouse and I stumbled over here by a different website and
  thought I may as well check things out. I like what I see so now i am following
  you. Look forward to looking at your web page yet again.

 79. Amazing! This blog looks just like my old one!
  It’s on a totally different subject but it has pretty
  much the same page layout and design. Superb choice of colors!

 80. Spot on with this write-up, I honestly believe this site needs a great deal more attention. I’ll probably be returning to read through more, thanks for the advice!

 81. Hi to every body, it’s my first visit of this website; this
  web site carries amazing and really good information designed for visitors.

 82. You could definitely see your skills in the article you write.
  The world hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe.

  At all times follow your heart.

 83. It’s perfect time to make some plans for the future and it
  is time to be happy. I have read this post and if I could I wish
  to suggest you some interesting things or suggestions.

  Perhaps you could write next articles referring to this article.
  I want to read more things about it!

 84. Have you ever considered publishing an ebook or guest authoring on other websites?

  I have a blog based on the same ideas you discuss and would really
  like to have you share some stories/information.
  I know my readers would appreciate your work. If you are even remotely interested,
  feel free to shoot me an e mail.

 85. I would like to thank you for the efforts you have put in writing
  this blog. I’m hoping to check out the same high-grade content by you in the future as
  well. In truth, your creative writing abilities has motivated me to get my own website now 😉

 86. I know this if off topic but I’m looking into starting my own blog and was wondering what all is
  needed to get setup? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?

  I’m not very web smart so I’m not 100% positive.

  Any tips or advice would be greatly appreciated. Thank you

 87. Definitely consider that that you said. Your favourite
  justification appeared to be at the web the simplest factor to understand of.
  I say to you, I definitely get annoyed even as folks
  think about concerns that they plainly do not recognise about.

  You controlled to hit the nail upon the highest and also defined out
  the entire thing with no need side-effects , people can take a signal.
  Will likely be again to get more. Thanks

 88. Thank you a bunch for sharing this with all of us you actually understand what you’re speaking about!
  Bookmarked. Kindly additionally visit my website =).
  We could have a link change arrangement between us

 89. I’m really enjoying the theme/design of your weblog.
  Do you ever run into any internet browser compatibility issues?

  A handful of my blog audience have complained
  about my site not operating correctly in Explorer but looks great in Safari.
  Do you have any suggestions to help fix this issue?

 90. Hi there! This blog post could not be written much better!
  Going through this article reminds me of my previous
  roommate! He continually kept preaching about this. I am going to send this post to him.
  Fairly certain he will have a good read. Thanks for sharing!

 91. Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to far added agreeable from you! However, how could
  we communicate?

 92. Paragraph writing is also a excitement, if you be acquainted with then you
  can write if not it is difficult to write.

 93. Hey there just wanted to give you a brief heads up
  and let you know a few of the pictures aren’t loading properly.
  I’m not sure why but I think its a linking issue. I’ve tried it in two different browsers and both show the same outcome.

 94. Thanks for the marvelous posting! I actually enjoyed reading it,
  you could be a great author. I will be sure to bookmark your blog and
  definitely will come back sometime soon. I want to
  encourage that you continue your great job, have a nice day!

 95. I know this if off topic but I’m looking into starting my own weblog
  and was curious what all is needed to get set up? I’m assuming having a blog like yours would cost a pretty penny?

  I’m not very web smart so I’m not 100% positive. Any tips or advice would be greatly appreciated.
  Kudos

 96. Hello There. I found your blog using msn. This is a very well
  written article. I will be sure to bookmark it and come
  back to read more of your useful info. Thanks for the
  post. I’ll definitely comeback.

 97. I savor, result in I found exactly what I used to be having a look for.
  You’ve ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day.
  Bye

 98. After I originally left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments
  are added- checkbox and now each time a comment is added I get four emails with
  the same comment. There has to be an easy method you can remove me from that service?
  Thank you!

 99. What’s up, this weekend is nice designed for me, for the
  reason that this point in time i am reading this great educational article here at my house.

 100. I visit everyday some web pages and blogs to read articles or reviews,
  except this website provides quality based writing.

 101. Aw, this was a very nice post. Taking the time and actual effort to produce a great
  article… but what can I say… I procrastinate a whole lot and don’t manage to get
  nearly anything done.

 102. I used to be suggested this web site by my cousin. I am no longer sure whether this put up
  is written by him as nobody else realize such unique about my problem.

  You’re amazing! Thank you!

 103. If some one needs to be updated with hottest technologies afterward he must be pay a quick visit this web page and
  be up to date everyday.

 104. This is very interesting, You are a very skilled blogger.
  I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your excellent
  post. Also, I have shared your site in my social networks!

 105. Hi there! I understand this is sort of off-topic but I needed to ask.

  Does managing a well-established blog such as yours require a large amount of work?
  I am completely new to blogging however I do write
  in my diary everyday. I’d like to start a blog so I can share my experience and thoughts online.
  Please let me know if you have any suggestions or tips for brand new
  aspiring blog owners. Thankyou!

 106. At this time it sounds like BlogEngine is the best blogging
  platform out there right now. (from what I’ve read) Is that what you’re using on your blog?

 107. I absolutely love your site.. Excellent colors & theme.
  Did you create this amazing site yourself? Please reply back as I’m attempting to
  create my own personal blog and would love to learn where you got this from or exactly
  what the theme is named. Appreciate it!

 108. Hey there! I just wanted to ask if you ever
  have any issues with hackers? My last blog (wordpress) was hacked
  and I ended up losing a few months of hard work due to no
  back up. Do you have any solutions to protect against hackers?

 109. I simply could not go away your website before suggesting that I actually enjoyed the usual information a person provide for
  your visitors? Is gonna be back often in order
  to inspect new posts

 110. May I just say what a comfort to find a person that truly understands what they’re
  discussing on the internet. You certainly realize how to bring a
  problem to light and make it important. More and more people really need to check this out and understand this side of the story.

  I can’t believe you are not more popular given that
  you definitely possess the gift.

 111. Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar one
  and i was just curious if you get a lot of spam feedback?
  If so how do you protect against it, any plugin or anything you
  can advise? I get so much lately it’s driving me mad so any support
  is very much appreciated.

 112. That is a good tip especially to those fresh to the blogosphere.
  Brief but very accurate information… Thank you for sharing this
  one. A must read article!

 113. My brother recommended I might like this website.

  He was entirely right. This post actually made my day.
  You cann’t imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

 114. Hi there! I know this is kinda off topic however I’d figured I’d ask.
  Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog post or vice-versa?
  My website addresses a lot of the same subjects as yours
  and I think we could greatly benefit from each other.

  If you happen to be interested feel free to send me an email.
  I look forward to hearing from you! Great blog by the way!

 115. Great beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how can i subscribe for a
  blog web site? The account aided me a acceptable deal.
  I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 116. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your
  point. You clearly know what youre talking about, why throw away your intelligence on just
  posting videos to your blog when you could be giving us something informative
  to read?

 117. I do not even know how I stopped up here, but I thought this publish used to
  be great. I do not recognise who you’re but definitely you’re going to a famous blogger if you
  happen to are not already. Cheers!

 118. Hi there, i read your blog occasionally and i own a similar one and i
  was just wondering if you get a lot of spam comments?
  If so how do you prevent it, any plugin or anything you can advise?
  I get so much lately it’s driving me insane so any assistance is very
  much appreciated.

 119. Sweet blog! I found it while surfing around on Yahoo News.
  Do you have any suggestions on how to get listed in Yahoo News?
  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Many thanks

 120. It is in point of fact a nice and helpful piece of information. I am satisfied that you simply shared this helpful info with us.
  Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 121. Magnificent beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a weblog website?
  The account aided me a appropriate deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered shiny clear concept

 122. Do you have a spam issue on this site; I also am a blogger, and I was
  wanting to know your situation; we have developed some nice practices and we are looking to trade methods with other folks, please shoot me an e-mail
  if interested.

 123. I’ve been exploring for a bit for any high quality articles or blog posts in this sort of area .
  Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Reading this info So i’m satisfied to express that
  I’ve an incredibly excellent uncanny feeling I came upon exactly what I needed.

  I most undoubtedly will make sure to do not forget this website and
  provides it a look regularly.

 124. It’s perfect time to make a few plans for the long run and it’s time to be happy.
  I’ve read this submit and if I may just I desire to
  counsel you some interesting things or tips. Maybe
  you could write subsequent articles referring to this article.
  I want to learn more things approximately it!

 125. Hi there, i read your blog occasionally and i own a similar one and i was
  just curious if you get a lot of spam remarks? If so how
  do you protect against it, any plugin or anything you can recommend?
  I get so much lately it’s driving me mad so any help is very much appreciated.

 126. Remarkable things here. I’m very satisfied to see your post.
  Thank you a lot and I am having a look forward to touch you.
  Will you kindly drop me a mail?

 127. Attractive component to content. I simply stumbled upon your blog and in accession capital to say that I get actually loved account
  your weblog posts. Any way I’ll be subscribing to your feeds and even I fulfillment you
  get entry to persistently fast.

 128. Great items from you, man. I have take into accout your stuff prior to and you’re simply extremely
  fantastic. I actually like what you have acquired right here,
  certainly like what you are stating and the way in which wherein you are saying it.

  You make it entertaining and you continue to take care of to
  keep it wise. I can not wait to read far more from you. That
  is really a wonderful site.

 129. Thank you for any other great article. Where else could anyone get that type of
  information in such an ideal method of writing?
  I have a presentation subsequent week, and I’m at the search for such info.

 130. wonderful issues altogether, you just won a logo
  new reader. What would you suggest about your
  publish that you made some days ago? Any sure?

 131. Appreciating the dedication you put into your website and detailed
  information you provide. It’s nice to come across a blog every once in a
  while that isn’t the same out of date rehashed information. Excellent read!
  I’ve bookmarked your site and I’m including your RSS feeds to
  my Google account.

 132. Howdy just wanted to give you a quick heads up. The text in your content seem to
  be running off the screen in Ie. I’m not sure
  if this is a format issue or something to do with internet browser compatibility but
  I thought I’d post to let you know. The design and style look great though!
  Hope you get the issue solved soon. Thanks

 133. Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though
  you relied on the video to make your point. You clearly know what
  youre talking about, why waste your intelligence on just posting videos to your
  blog when you could be giving us something enlightening
  to read?

 134. I do not even know how I finished up here, but I thought this post was good.
  I do not recognize who you’re but certainly you’re going to a well-known blogger in case you aren’t already.

  Cheers!

 135. What’s up, this weekend is fastidious in support of
  me, since this time i am reading this wonderful informative paragraph
  here at my house.

 136. Hmm it seems like your blog ate my first comment (it was
  super long) so I guess I’ll just sum it up what I submitted and say, I’m
  thoroughly enjoying your blog. I as well am an aspiring
  blog writer but I’m still new to the whole thing.

  Do you have any recommendations for novice blog writers? I’d
  really appreciate it.

 137. Howdy! Do you know if they make any plugins to safeguard against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any recommendations?

 138. you’re actually a just right webmaster. The web
  site loading pace is incredible. It sort of feels that you are doing any unique trick.
  Furthermore, The contents are masterwork. you have performed a fantastic task in this subject!

 139. I feel that is one of the so much important info for me.
  And i’m satisfied reading your article. But should statement on few basic issues, The website style is
  ideal, the articles is actually great : D. Just right task,
  cheers

 140. Please let me know if you’re looking for a article writer for
  your blog. You have some really great articles and I think I
  would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d absolutely
  love to write some content for your blog in exchange for a link back to mine.
  Please send me an e-mail if interested. Thanks!

 141. My family every time say that I am wasting my time here at web, except I know I am getting experience daily by reading such fastidious articles.

 142. It’s very straightforward to find out any matter on net
  as compared to textbooks, as I found this article at this website.

 143. It’s a shame you don’t have a donate button! I’d certainly donate to
  this fantastic blog! I suppose for now i’ll settle for bookmarking and adding your RSS feed to my Google account.
  I look forward to new updates and will talk about this site with my
  Facebook group. Chat soon!

 144. You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something that I
  think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me.
  I’m looking forward for your next post, I will try to get
  the hang of it!

 145. hello there and thank you for your info – I have certainly picked up something new from right here.
  I did however expertise a few technical issues using this
  website, since I experienced to reload the web site a
  lot of times previous to I could get it to load correctly.

  I had been wondering if your web host is OK? Not that I am complaining,
  but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and can damage your high-quality score if advertising and marketing
  with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my email and can look
  out for much more of your respective fascinating content. Make
  sure you update this again very soon.

 146. Hi there! I know this is kind of off-topic but I
  needed to ask. Does running a well-established blog such as yours take a large amount of work?

  I’m brand new to writing a blog however I do write in my journal every day.
  I’d like to start a blog so I will be able to share my experience and views online.

  Please let me know if you have any suggestions or tips for
  brand new aspiring blog owners. Appreciate it!

 147. Hello! This post could not be written any better!
  Reading through this post reminds me of my good old room mate!
  He always kept talking about this. I will forward this article to him.

  Fairly certain he will have a good read. Thanks for sharing!

 148. Greetings! Very helpful advice within this article!
  It’s the little changes that will make the most important changes.
  Thanks for sharing!

 149. Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend
  your site, how could i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal.
  I had been tiny bit acquainted of this your broadcast
  provided bright clear idea

 150. We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community.
  Your site offered us with valuable information to work on. You’ve done a formidable job and
  our entire community will be thankful to you.

 151. You really make it seem really easy together with
  your presentation however I find this matter to be actually something which I believe I
  might never understand. It kind of feels too complex and very huge for me.

  I am taking a look ahead in your subsequent publish, I’ll try to get the hang of it!

 152. I’m gone to inform my little brother, that he should also pay a quick visit
  this blog on regular basis to take updated from hottest reports.

 153. Wonderful beat ! I would like to apprentice at the same time as you amend your website, how could i subscribe for a weblog site?

  The account aided me a applicable deal. I have been a little bit acquainted of
  this your broadcast provided vibrant clear idea

 154. Someone necessarily help to make seriously posts I
  might state. This is the very first time I frequented your
  website page and to this point? I amazed with the analysis you made to make this actual publish extraordinary.
  Excellent job!

 155. My spouse and I absolutely love your blog and find a lot of your post’s to be just what I’m looking for.
  can you offer guest writers to write content in your case?
  I wouldn’t mind composing a post or elaborating on a few of the subjects you write
  in relation to here. Again, awesome web log!

 156. I am truly glad to read this web site posts which carries tons of useful data, thanks for providing these kinds of data.

 157. I can’t remember the last time I enjoyed an article as much as this one. You have gone beyond my expectations on this topic and I agree with your points. You’ve done well with this.

 158. For most recent information you have to pay a quick visit web
  and on world-wide-web I found this website as a most excellent website for most up-to-date
  updates.

 159. Hey! Would you mind if I share your blog with my zynga group?

  There’s a lot of folks that I think would really
  appreciate your content. Please let me know. Cheers

 160. It’s appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I wish to suggest you some interesting things or tips. Perhaps you could write next articles referring to this article. I wish to read even more things about it!

 161. Hello! Do you know if they make any plugins to protect against hackers?
  I’m kinda paranoid about losing everything I’ve worked hard on. Any tips?

 162. you are in reality a just right webmaster.
  The web site loading speed is amazing. It sort of feels that you’re doing any distinctive trick.
  Moreover, The contents are masterwork. you have performed a fantastic activity on this topic!

 163. Hmm is anyone else having problems with the images on this blog loading?

  I’m trying to figure out if its a problem on my end or if
  it’s the blog. Any responses would be greatly appreciated.

 164. I’m really loving the theme/design of your website. Do you ever run into any internet browser compatibility issues?
  A number of my blog visitors have complained about my website not operating correctly in Explorer but looks great in Chrome.
  Do you have any suggestions to help fix this problem?

 165. Link exchange is nothing else except it is simply placing the other person’s website link on your page at appropriate place and other person will also do same for you.

 166. Good day! I could have sworn I’ve been to your blog before but after browsing through a few of the posts I realized it’s new to me.
  Nonetheless, I’m certainly delighted I discovered it and I’ll be
  bookmarking it and checking back often!

 167. Amazing things here. I am very happy to peer your article.
  Thank you a lot and I’m looking forward to contact you. Will you kindly drop me a e-mail?

 168. Asking questions are genuinely nice thing if you are not understanding anything entirely, but this piece of
  writing gives pleasant understanding yet.

 169. Thank you for the auspicious writeup. It in fact
  was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you!

  By the way, how can we communicate?

 170. hi!,I like your writing so so much! percentage we communicate more approximately your article on AOL?
  I require a specialist in this space to resolve
  my problem. May be that is you! Having a look forward to
  peer you.

 171. I like the helpful information you provide in your articles.
  I’ll bookmark your weblog and check again here frequently.
  I am quite certain I’ll learn many new stuff right here!
  Good luck for the next!

 172. That is very fascinating, You are an overly professional blogger.
  I have joined your feed and look ahead to seeking more of your wonderful post.
  Also, I have shared your web site in my social networks

 173. Unquestionably believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people think about worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 174. My brother suggested I might like this blog. He was entirely right. This post truly made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

 175. Great post. I was checking constantly this blog and I am impressed! Extremely helpful info specifically the last part 🙂 I care for such information much. I was looking for this particular information for a long time. Thank you and good luck.

 176. Thank you so much for giving everyone an exceptionally pleasant opportunity to read in detail from this site. It can be so kind and also full of fun for me and my office peers to visit your web site the equivalent of three times a week to find out the newest guides you have got. And definitely, we are always fulfilled with all the breathtaking thoughts served by you. Some 3 tips in this posting are without a doubt the best we have all had.

 177. Hi there, You have done an excellent job. I’ll certainly digg it and
  personally recommend to my friends. I am sure they’ll be benefited from this website.

 178. Hey there! I could have sworn I’ve been to this blog
  before but after checking through some of the post I realized it’s new to me.
  Nonetheless, I’m definitely glad I found it and I’ll be
  book-marking and checking back frequently!

 179. I must thank you for the efforts you’ve put in penning this website.
  I’m hoping to see the same high-grade content by you later on as
  well. In truth, your creative writing abilities has inspired me
  to get my very own website now 😉

 180. It is perfect time to make a few plans for the longer term and it’s time to be happy.
  I have learn this submit and if I may I
  desire to counsel you some attention-grabbing things or
  tips. Maybe you could write next articles referring to this article.
  I want to learn more issues about it!

 181. Remarkable things here. I am very satisfied to
  look your post. Thanks a lot and I am taking a look ahead to contact you.
  Will you please drop me a mail?

 182. excellent points altogether, you simply received
  a new reader. What could you suggest in regards to your post that you
  made a few days ago? Any sure?

 183. Generally I don’t learn article on blogs, however I would like to say
  that this write-up very compelled me to take a look
  at and do it! Your writing taste has been amazed me. Thanks, quite
  great article.

 184. Pingback: Nike Shoes
 185. I simply could not go away your web site prior to suggesting
  that I extremely loved the usual information a person supply to your guests?
  Is going to be back ceaselessly to investigate cross-check new
  posts

 186. Awesome issues here. I’m very satisfied to see your article.

  Thanks so much and I’m taking a look forward to contact you.
  Will you kindly drop me a mail?

 187. Hi there, i read your blog from time to time and i own a similar
  one and i was just curious if you get a lot of spam feedback?
  If so how do you reduce it, any plugin or anything you can recommend?
  I get so much lately it’s driving me crazy so any assistance is
  very much appreciated.

 188. Everything is very open with a very clear explanation of the challenges.
  It was definitely informative. Your website is very helpful.
  Thanks for sharing!

 189. I’m now not positive where you’re getting your info, but good topic.
  I needs to spend some time studying more or working
  out more. Thank you for magnificent information I was on the lookout
  for this info for my mission.

 190. Hi would you mind letting me know which webhost you’re working with?
  I’ve loaded your blog in 3 completely different
  internet browsers and I must say this blog loads a lot faster then most.
  Can you recommend a good web hosting provider at a reasonable price?

  Cheers, I appreciate it!

 191. I blog often and I seriously appreciate your information. This great article has really peaked my interest.
  I’m going to book mark your site and keep checking
  for new details about once a week. I opted in for your RSS
  feed too.

 192. I have figured out some important things through your site post. One other thing I would like to state is that there are many games in the marketplace designed specifically for preschool age youngsters. They contain pattern recognition, colors, family pets, and patterns. These usually focus on familiarization instead of memorization. This helps to keep little children engaged without having the experience like they are learning. Thanks

 193. Hello, i think that i saw you visited my website thus i came
  to “return the favor”.I am attempting to find things to
  improve my website!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

 194. Can I simply just say what a comfort to find a person that
  really knows what they’re discussing over the internet.
  You definitely know how to bring an issue to light and make it important.
  A lot more people must read this and understand this side of
  the story. I can’t believe you are not more
  popular given that you surely have the gift.

 195. Today, I went to the beachfront with my children.
  I found a sea shell and gave it to my 4 year old daughter and said “You can hear the ocean if you put this to your ear.” She put the shell to her ear and screamed.

  There was a hermit crab inside and it pinched her ear. She never wants
  to go back! LoL I know this is completely off topic but I had
  to tell someone!

 196. You need to be a part of a contest for one of the most useful blogs on the web.
  I am going to highly recommend this web site!

 197. You actually make it appear so easy together with your presentation but I find this topic to be really something that
  I think I would never understand. It sort of feels too complex
  and very broad for me. I’m having a look forward for
  your next publish, I will try to get the cling of it!

 198. Have you ever thought about adding a little bit more than just your articles?
  I mean, what you say is fundamental and all. However imagine if you added some great photos or videos to give your posts more, “pop”!
  Your content is excellent but with images and clips, this site could undeniably be one of
  the best in its niche. Amazing blog!

 199. Excellent post. I was checking constantly this blog
  and I’m impressed! Extremely helpful info particularly the last part :
  ) I care for such information a lot. I was looking for this certain info
  for a long time. Thank you and best of luck.

 200. I blog often and I really appreciate your information. Your article has truly peaked my interest.
  I’m going to book mark your site and keep checking for
  new details about once per week. I opted in for your RSS feed too.

 201. I am really impressed with your writing abilities as neatly as with the structure
  in your weblog. Is this a paid topic or did you modify it yourself?
  Anyway stay up the nice high quality writing, it’s rare to see a nice
  blog like this one nowadays..

 202. I think this is one of the most significant info for me.
  And i am glad reading your article. But want to remark on few general things, The
  site style is great, the articles is really
  excellent : D. Good job, cheers

 203. Aw, this was an incredibly good post. Taking the time and actual effort to generate a
  great article… but what can I say… I hesitate a whole lot
  and don’t manage to get anything done.

 204. I blog frequently and I genuinely thank you for your content.
  This article has truly peaked my interest. I will take a note of your blog and keep
  checking for new information about once per week. I subscribed to
  your Feed too.

 205. Hello, i think that i saw you visited my blog so i came to “return the favor”.I’m attempting to find things
  to enhance my web site!I suppose its ok to use a
  few of your ideas!!

 206. continuously i used to read smaller articles which
  as well clear their motive, and that is also happening with this paragraph which I am reading now.

 207. I am curious to find out what blog system you have been utilizing?
  I’m having some small security issues with my latest website and I’d like to find something more risk-free.
  Do you have any solutions?

 208. Hi, I do believe this is a great web site.
  I stumbledupon it 😉 I may revisit yet again since I saved as a favorite it.
  Money and freedom is the best way to change, may you be rich and continue to help other people.

 209. Hello to all, as I am really eager of reading this blog’s post to be updated regularly.
  It contains good data.

 210. Thanks for any other informative web site. Where else could I get that
  type of information written in such an ideal method?
  I have a challenge that I am simply now operating on, and I have been on the glance out for such
  information.

 211. You made some decent points there. I checked on the internet to find out
  more about the issue and found most individuals will go along with your views on this
  web site.

 212. What’s Happening i’m new to this, I stumbled upon this
  I have discovered It positively helpful and it has aided me out loads.
  I hope to contribute & aid different customers like its helped me.
  Good job.

 213. If you wish for to improve your know-how just keep visiting this website
  and be updated with the most recent information posted here.

 214. I have been surfing on-line more than 3 hours today, yet I never discovered
  any interesting article like yours. It is beautiful worth enough for me.

  Personally, if all web owners and bloggers made excellent content material as you did, the web will likely be much more useful than ever before.

 215. Hello there I am so happy I found your blog page,
  I really found you by error, while I was looking on Digg
  for something else, Anyways I am here now and would just like to say many thanks for a remarkable post and a all round entertaining
  blog (I also love the theme/design), I don’t have
  time to look over it all at the minute but I have book-marked it and also added your RSS feeds, so when I have time I will be back to read
  much more, Please do keep up the awesome jo.

 216. Hey There. I found your blog using msn. This
  is a very well written article. I’ll be sure to
  bookmark it and return to read more of your useful
  info. Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

 217. It is perfect time to make some plans for the future and it’s time
  to be happy. I’ve read this publish and if I may just I want to counsel you few attention-grabbing issues or advice.
  Perhaps you could write next articles referring
  to this article. I desire to learn even more things approximately it!

 218. Howdy! This post could not be written any better!
  Reading through this post reminds me of my good old room mate!

  He always kept chatting about this. I will forward this write-up to
  him. Pretty sure he will have a good read. Thank you for sharing!

 219. It’s truly a nice and helpful piece of info. I’m glad that you just shared this
  helpful info with us. Please stay us informed like this.
  Thanks for sharing.

 220. Hi there would you mind letting me know which hosting company
  you’re working with? I’ve loaded your blog in 3 completely different
  internet browsers and I must say this blog loads a lot quicker then most.
  Can you recommend a good internet hosting provider at a fair price?
  Thanks, I appreciate it!

 221. I don’t know whether it’s just me or if perhaps everyone else
  encountering issues with your blog. It looks like some of the text within your
  posts are running off the screen. Can somebody else please comment and let me know if
  this is happening to them too? This may be a issue with my web browser because I’ve had this
  happen previously. Appreciate it

 222. Please let me know if you’re looking for a article writer for your weblog.
  You have some really good articles and I believe
  I would be a good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d really like to write some content for your blog
  in exchange for a link back to mine. Please send me an email if interested.
  Thanks!

 223. Cual Es El Precio De Viagra En Mexicali Get Tab Worldwide Dutasteride In Internet Fedex Shop Safest Place To Buy Viagra Acheter Viagra Avec Paypal

 224. I think the admin of this site is actually working hard in favor of his site, for the
  reason that here every stuff is quality based material.

 225. We are a group of volunteers and starting a
  new scheme in our community. Your site provided us with valuable information to work on. You have done an impressive job and our entire community will be grateful to you.

 226. Hey there, You’ve done a fantastic job. I will certainly digg it and personally recommend to my friends.
  I am sure they’ll be benefited from this web site.

 227. Its like you read my mind! You seem to know so much
  about this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit,
  but other than that, this is great blog. An excellent read.

  I’ll definitely be back.

 228. My spouse and I stumbled over here different web address and thought I should check things out.
  I like what I see so now i am following you. Look forward to looking at your web page repeatedly.

 229. Pingback: Nike Outlet
 230. Pingback: Nike VaporMax
 231. Your style is really unique in comparison to
  other folks I’ve read stuff from. I appreciate you
  for posting when you’ve got the opportunity, Guess I’ll just book mark this page.

 232. I was extremely pleased to uncover this web site. I need to to thank you for ones time for this wonderful
  read!! I definitely liked every part of it and I have you saved to fav to see new
  things in your site.

 233. Howdy! Someone in my Myspace group shared this site with us so I came
  to give it a look. I’m definitely loving the information. I’m bookmarking and will
  be tweeting this to my followers! Terrific blog and outstanding style and design.

 234. Its like you read my mind! You seem to know a lot about
  this, like you wrote the book in it or something.
  I think that you could do with some pics to drive the message
  home a little bit, but other than that, this is great blog.
  A great read. I’ll definitely be back.

 235. What i don’t realize is actually how you’re now not actually much more well-liked than you may be right now. You are so intelligent. You understand thus significantly in the case of this matter, produced me for my part imagine it from a lot of varied angles. Its like women and men aren’t fascinated except it¡¦s something to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs nice. At all times deal with it up!

 236. I’m not sure where you are getting your information, but great
  topic. I needs to spend some time learning more or understanding more.

  Thanks for wonderful info I was looking for this info
  for my mission.

 237. Terrific article! This is the kind of information that should be
  shared across the internet. Shame on Google for not positioning this publish upper!
  Come on over and talk over with my web site . Thank you =)

 238. Thanks on your marvelous posting! I definitely enjoyed reading it, you
  could be a great author.I will always bookmark your blog and may come back from now on. I want to encourage yourself to continue your great posts,
  have a nice weekend!

 239. This design is wicked! You obviously know how to keep
  a reader amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Excellent job.
  I really loved what you had to say, and more than that, how you presented it.
  Too cool!

 240. Hey there, You have done a fantastic job. I will definitely digg it and personally suggest to my
  friends. I am confident they’ll be benefited from this site.

 241. Having read this I believed it was extremely informative.
  I appreciate you taking the time and effort to put this informative article together.
  I once again find myself personally spending a significant amount of time both reading and leaving comments.
  But so what, it was still worthwhile!

 242. I do believe all the concepts you have offered to your post.
  They are very convincing and will certainly work. Still, the posts are too short for newbies.
  May just you please lengthen them a little from subsequent time?
  Thanks for the post.

 243. excellent issues altogether, you simply gained a brand new
  reader. What might you suggest in regards to your submit that you just made a few days ago?
  Any positive?

 244. Thanks for your marvelous posting! I seriously enjoyed reading
  it, you’re a great author. I will be sure to bookmark your blog and will come back
  very soon. I want to encourage you to ultimately continue
  your great posts, have a nice afternoon!

 245. I am not sure where you are getting your info, but good topic.
  I needs to spend some time learning much more or understanding more.
  Thanks for excellent information I was looking for
  this information for my mission.

 246. It’s really a nice and helpful piece of info.
  I am happy that you simply shared this useful information with us.
  Please keep us up to date like this. Thank you for
  sharing.

 247. I absolutely love your blog and find a lot of your post’s to be exactly I’m looking for.
  Would you offer guest writers to write content to suit
  your needs? I wouldn’t mind creating a post or elaborating on most of the subjects
  you write concerning here. Again, awesome web log!

 248. Woah! I’m really loving the template/theme of this website.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s very difficult to get that “perfect balance” between superb usability and appearance.
  I must say that you’ve done a very good job with this.
  In addition, the blog loads very quick for me on Safari.
  Outstanding Blog!

 249. Hey are using WordPress for your site platform? I’m new
  to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you need any html coding
  expertise to make your own blog? Any help would be greatly appreciated!

 250. Hi, i read your blog from time to time and i own a similar one and i was just curious if you
  get a lot of spam responses? If so how do you protect against it, any
  plugin or anything you can suggest? I get so much lately it’s driving me mad so any help is
  very much appreciated.

 251. Hello there! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could get a captcha plugin for my comment form?

  I’m using the same blog platform as yours and I’m having difficulty finding one?

  Thanks a lot!

 252. Hello just wanted to give you a quick heads up.
  The words in your content seem to be running off the screen in Ie.

  I’m not sure if this is a format issue or something to do with browser compatibility but I figured I’d post to let you know.
  The layout look great though! Hope you get the issue fixed soon. Thanks

 253. I’m impressed, I have to admit. Seldom do I encounter
  a blog that’s both educative and amusing, and let me tell you,
  you’ve hit the nail on the head. The problem
  is something that not enough men and women are speaking intelligently about.

  I am very happy I stumbled across this in my hunt for something regarding this.

 254. Pingback: Jordan 12 Gym Red
 255. Hello very cool website!! Guy .. Beautiful ..
  Amazing .. I will bookmark your web site and take the
  feeds additionally? I am satisfied to seek out numerous useful info here within the
  submit, we need work out extra techniques on this regard,
  thanks for sharing. . . . . .

Comments are closed.