Ba “Cụt”: bị hành quyết bằng cách chặt đầu (kỳ cuối)

Tin số 4 của 4 tin về Ba Cụt

Vào ngày 5-1-1956, Dương Văn Minh phát lệnh một cuộc tấn công đại quy mô có mật danh là “Thoại Ngọc Hầu” nhằm vào lực lượng của Ba Cụt. Chiến dịch này có cả xe bọc thép, tàu chiến, pháo binh và máy bay yểm trợ. Đặc biệt là có sự hiện diện của nhiều loại vũ khí, khí tài tối tân mang thương hiệu Mỹ.

Chiến dịch Thoại Ngọc Hầu

Nhận được hung tin, “Trung tướng” Ba Cụt (tức Lê Quang Vinh) phát lệnh cho binh lính tản ra “tử thủ” 4 cứ điểm Giồng Riềng, Hà Tiên (Kiên Giang), Ba Thê và Châu Đốc (An Giang). Số quân còn lại khoảng 400 tay súng, Ba Cụt giao quyền chỉ huy cho Ba Bụng (được Ba Cụt phong hàm Đại tá, Phó tổng tư lệnh) hạ trại bao quanh khu vực núi Cấm.

Dù đang “nước sôi lửa bỏng”, thay vì ém quân thật kỹ, hàng ngày các tay súng của Ba Cụt vẫn ngang nhiên đột nhập vào nhà dân cướp bóc, hãm hiếp. Thậm chí, một vài nhóm phỉ còn nhận được lệnh bắt cóc công chức của Ngô Đình Diệm để tạo tiếng vang.

Với vũ khí và khí tài hiện đại nhất lúc bấy giờ, cuộc tấn công chớp nhoáng của tướng Dương Văn Minh đã quét sạch các nhóm phỉ Ba Cụt ở những nơi trên. Một số bị tiêu diệt, một số quăng súng chạy giữ mạng. Tuy chiến dịch thành công nhưng không ai tìm thấy thi thể của “Trung tướng” Ba Cụt đâu cả.

Tuy “thắng lợi” nhưng chiến dịch Thoại Ngọc Hầu không được phép kết thúc bởi Ba Cụt còn sống và quân phỉ của Ba Cụt vẫn cướp nơi này, bắt cóc người chỗ kia.

Ba Cụt thoắt ẩn thoắt hiện khiến Ngô Đình Diệm sốt ruột như ngồi trên đống lửa. Các bộ phận thám báo và mật thám được trưng dụng tối đa, rải đều khắp vùng Tứ Giác Long Xuyên để lần dò dấu vết của Ba Cụt.

Mỗi khi nhận được tin báo nơi ẩn nấp của Ba Cụt, các bộ phận bảo an ở Long Xuyên, Châu Đốc như sôi lên. Hàng chục xe quân xa các loại hú còi ập đến, bao vây, lùng sục. Thế nhưng, hầu hết các cuộc lùng sục đó đều bắt nhầm một ai đó.

Sau khi kết thúc chiến dịch, ông Bùi Quyền là Thiếu úy chỉ huy Trung đội Tiền Thám của Tiểu đoàn 1 Nhảy Dù (Sau này là Đại tá Lữ đoàn trưởng Lữ đoàn 3, Nhảy Dù) đã từng trả lời phỏng vấn một tờ báo tại Sài Gòn rằng, có ít nhất 3 lần ông nhận được lệnh nhảy dù xuống địa điểm được cho là nơi Ba Cụt ẩn náu. Thế nhưng tất cả những lần nhảy dù “úp chụp” đó, ông chỉ bắt được người cải trang thành Ba Cụt.

Giữa lúc Dương Văn Minh lâm vào cảnh “tiến thoái lưỡng nan” thì ông Nguyễn Ngọc Thơ – Đại sứ của Bảo Đại tại Nhật Bản – vừa về nước. Ông Thơ đi thẳng vào dinh thự của Diệm xin hiến kế bắt Ba Cụt.

Ngay hôm sau, ông Nguyễn Ngọc Thơ được cấp 1 sự vụ lệnh đặc biệt và được một đoàn quân xa đưa thẳng về Long Xuyên – nơi Bộ Tham mưu lưu động của chiến dịch Thoại Ngọc Hầu đang trú đóng.

Ông Nguyễn Ngọc Thơ sinh ngày 26-5-1908 ở làng Mỹ Phước, Long Xuyên, An Giang. Năm 1930, ông Thơ thi đậu Tri huyện và được cắt cử làm việc ở Phủ Toàn quyền Pháp tại Nam Kỳ. Năm 1946 – các nhóm quân sự tự xưng Hòa Hảo của Ba Cụt làm mưa làm gió ở Ô Môn thì ông Thơ được Chính quyền thuộc Pháp bổ làm quận trưởng tại đây. Khi Ba Cụt tự phong “tướng”, kéo về tứ giác Long Xuyên thì ông Thơ làm Tỉnh trưởng Long Xuyên.

Trong suốt thời gian làm tỉnh trưởng Long Xuyên, ông Thơ chịu nhiều đắng cay do quân của Ba Cụt quấy nhiễu.

Ông Nguyễn Ngọc Thơ là bạn đồng liêu với ông giáo Hoành, tức võ sư Sáu Kim – Huỳnh Kim Hoành – Người đưa Ba Cụt từ kiếp ở đợ bước vào lực lượng “nội ứng nghĩa binh” của quân đội Nhật. Vì vậy, ông Thơ hiểu biết rất rõ về Ba Cụt.

Kế điệu hổ ly sơn

Ngay khi về đến Long Xuyên, ông Thơ mang theo rất nhiều quà bánh và rượu Tây đi thẳng lên Chắc Cà Đao ghé thăm xưởng cửa gỗ của võ sư Sáu Kim. Lúc đó, Ba Cụt và người vợ thứ ba tên là Cao Thị Ng đang ẩn náu tại nhà Sáu Kim.

Chỉ biết ông Thơ đang là Đại sứ tại Nhật Bản nên người vợ thứ ba của Ba Cụt không đề phòng, bước ra chào hỏi. Được Đại sứ ghé thăm, Sáu Kim vui mừng mở tiệc khoản đãi. Sau vài ly rượu, ông Thơ nói bóng gió với bà Ng rằng: “Ông Diệm không muốn đánh nhau với Thiếu tướng đâu. Ông Diệm đánh giá Thiếu tướng là người tài, muốn trọng dụng. Giá như Thiếu tướng chịu quy thuận, chắc chắn ông Diệm sẽ trao lon Trung tướng cho Thiếu tướng”. Ông Thơ cố ý nhấn mạnh những từ “Thiếu tướng, Trung tướng”. Bà Ng hứa sẽ truyền đạt lại ý của ông Thơ “khi gặp anh Ba”.

thumb_660_28_ba1552
Ba Cụt tại phiên tòa quân sự đặc biệt của chính quyền Ngô Đình Diệm.

Lúc đó, Ba Cụt chỉ cách ông Thơ non 3 mét, bên kia vách gỗ ngôi nhà nên nghe được trọn vẹn câu chuyện.

Kết thúc cuộc nhậu “mớm ý”, ông Thơ trở về Long Xuyên tìm gặp người thuộc hạ cũ. Đó là Đại úy Hiển – Trưởng phòng mật thám Bảo an Long Xuyên. Ông Thơ sử dụng quyền đặc cách của ông Diệm yêu cầu Đại úy Hiển tuyển lựa 15 người giỏi võ trong số những lính Bảo an của Long Xuyên thành lập 2 đội đặc nhiệm có mật danh là Đội Bảo an Trần Quốc Tuấn. Ngay trong đêm, Đại úy Hiển giao cho Trung sĩ Lợi chỉ huy 1 đội đặc nhiệm mặc thường phục bí mật bao quanh khu vực xưởng cưa gỗ của võ sư Kim suốt 24/24 giờ để theo dõi động tĩnh Ba Cụt. Một đội đặc nhiệm có vũ trang được cử đến đồn Bảo an Chắc Cà Đao thay thế đơn vị đóng tại đó.

Dù không hay biết 2 đơn vị đặc nhiệm đang giăng lưới, nhưng Ba Cụt vẫn giữ được bí mật hành tung của mình. Xưởng cưa gỗ của võ sư Kim vừa giáp mặt tiền với con đường tỉnh lộ vừa giáp mặt hậu với dòng sông Hậu Giang. Mỗi khi Ba Cụt muốn rời nơi ẩn náu, bà vợ thứ ba của ông ta dùng xuồng chèo sang sông. Ba Cụt chỉ cần ngậm ống thở, lặn xuống nước rồi bám bụng xuồng.

Sau một tuần mai phục vẫn không bắt được đối thủ, ngày 25-3-1956, ông Thơ lại tìm đến xưởng cưa của võ sư Kim. Lần này ông Thơ nêu rõ thông điệp với bà Ng: “Nếu chú Ba muốn hợp tác với ông Diệm thì tôi sẽ làm trung gian”. Bà Ng trả lời ngay: “Ông Ba đồng ý nhưng phải có điều kiện. Muốn biết điều kiện gì thì mời ông Đại sứ đến cù lao Tảo nằm giữa sông Tiền, đoạn chảy qua Hồng Ngự (nay là Thường Phước, thị xã Hồng Ngự, Đồng Tháp) để hội đàm”. Bà Ng ấn định thời gian là lúc 20 giờ, ngày 26-03-1956.

thumb_660_28_ba1552-2
Ba Cụt bị giải ra pháp trường.

Ông Thơ khấp khởi mừng thầm vì nghĩ rằng, Ba Cụt sẽ lọt vào ổ mai phục. Ông ta báo cho Đại úy Hiển biết thông tin hấp dẫn này.

Tuy nhiên, khi ông Thơ đến nơi đúng hẹn, Ba Cụt vẫn chưa xuất đầu lộ diện mà sai một cận vệ đến. Người cận vệ này yêu cầu ông Thơ viết 1 bản cam kết rằng, sẽ cố vấn để Ngô Đình Diệm chấp nhận trả lương và đeo lon quân đội chính quy cho toàn bộ thuộc hạ của Ba Cụt. Ông Thơ thất vọng nhưng vẫn phải viết tờ cam kết.

Người cận vệ của Ba Cụt cho biết, đêm 4-4-1956, ông Thơ trở lại vị trí này sẽ gặp được Ba Cụt.

Đội đặc nhiệm bám theo người cận vệ của Ba Cụt nhưng… mất dấu!

Đến ngày 4-4-1956, Ba Cụt vẫn chưa xuất hiện mà nhờ người cận vệ đưa cho ông Thơ “bản điều kiện” gồm 16 điểm. Trong đó có vài điểm khiến Ngô Đình Diệm khi đọc xong đã ném bể chiếc gạt tàn thuốc lá như một cách hạ cơn giận. Trong đó có một số điểm như: Công nhận Ba Cụt Lê Quang Vinh là Trung tướng chính ngạch và công nhận cấp bậc sĩ quan và hạ sĩ quan cho tất cả các thuộc hạ của ông ta; Chu cấp toàn bộ cho các gia đình của thuộc hạ Ba Cụt; Chấp nhận cho “Trung tướng” Ba Cụt thành lập 2 sư đoàn. Ông Diệm phải trang bị vũ khí, tư trang cho 2 sư đoàn này; Giao miền Tây Nam bộ cho “Trung tướng” Ba Cụt quản lý và các đơn vị quân sự của ông Diệm không được tự ý xâm nhập khu vực quản lý của “Trung tướng” Ba Cụt…

Chấp nhận “bản điều kiện” như vậy, tức là chấp nhận Ba Cụt có lãnh thổ riêng. Tuy nhiên, dù tức giận trước sự đòi hỏi vô lý của Ba Cụt, Ngô Đình Diệm vẫn lệnh cho ông Thơ mềm mỏng dụ Ba Cụt vào rọ.

Ngày 6-4-1956, ông Thơ đề nghị Ba Cụt gặp mình tại cù lao Tảo để thương thuyết những điểm trong “bản điều kiện”. Tưởng Ngô Đình Diệm đã chấp nhận 1 phần “bản điều kiện”, Ba Cụt đi gặp Nguyễn Ngọc Thơ.

Ba Cụt hoàn toàn không hay biết Bộ tham mưu lưu động của chiến dịch Thoại Ngọc Hầu đang bắt đầu chuyển động kể từ khi mình đồng ý gặp ông Thơ để thương thuyết. Tướng Dương Văn Minh khi ấy đã điều động 1 trung đoàn bí mật bủa vây phía bắc cù lao Tảo, 1 trung đoàn bí mật phục kích khắp các điểm trọng yếu xung quanh cù lao Tảo.

Ba Cụt vừa đến điểm hẹn lúc 19 giờ thì cận vệ phát hiện có nhiều bóng đen ôm súng nằm trong vườn chuối. Ngay lập tức, Ba Cụt nhảy ào xuống sông lặn mất tăm.

Sau này, một tờ báo của quân đội Việt Nam Cộng Hòa tường thuật vụ vây bắt hụt Ba Cụt như sau: “… Ba Cụt cùng cận vệ nhảy xuống sông trốn thoát vùng phong tỏa của quân đội. Từ vùng Thường Phước (cù lao Tảo – Tác giả), Ba Cụt rút xuống Đồng Tháp và trú ẩn tại vùng rạch Ba Răng. Ngày 11.4.1956, vào lúc tối lâu, Ba Cụt và trợ lý Dương Thế Xương, cận vệ V, cận vệ Tốc và một số cận vệ khác rời Đồng Tháp để về khu vực Long Xuyên với mục đích trốn thoát vùng phong tỏa.

Nội bọn dùng một xuồng và một ghe khởi hành từ ngọn rạch Ba Răng và tiến về phía nam dọc theo sông Hậu Giang đến Chợ Mới vào lúc 24 giờ và số cận vệ nghỉ đêm tại nơi đây.

Sáng ngày 12-4-1956, Ba Cụt cùng Thế Xương qua sông, đến Chắc Cà Đao để gặp người cậu ruột tên là Hoành (võ sư Kim – tác giả) và một số người khác.

Đến 6 giờ 00 sáng 13-4-1956, Ba Cụt và toán cận vệ vừa băng qua sông ngang vàm Chắc Cà Đao, vừa cập bến thì bị tiểu đội tình báo Bảo An bắt được”.

thumb_660_28_ngoi1552
Ngôi mộ gió của Ba Cụt ở Thới Long, Cần Thơ.

Ông V. – Người cận vệ được bài báo nhắc tên, vừa qua đời năm 2013. Khi ông V. còn sống, đã kể chi tiết như sau: “Khi chúng tôi đang lẩn trốn ở Chợ Mới, ông Thơ nhờ ông Huỳnh Kim Hoành nhắn tin là: Quân đội ông Diệm không hay biết gì về cuộc thương thuyết nên họ đi ruồng. Ông Thơ đề nghị ông Ba về nhà ông Huỳnh Kim Hoành tiếp tục cuộc thương thuyết. Ông Thơ bảo đảm rằng, tiểu đội Bảo an ở đồn Chắc Cà Đao sẽ bảo vệ ông Ba. Cả tin, ông Ba và 7 cận vệ, trong đó có tôi qua sông đến nhà ông Huỳnh Văn Hoành. Tôi và các cận vệ khác mang tiểu liên mặc bà ba đen. Ông Ba cũng mặc bà ba đen nhưng mang súng lục. Khi chúng tôi đang lên bờ thì lính tình báo trang bị vũ khí phục kích hai bên lộ nhảy ra hô đưa tay lên. Tụi tôi đứng sững người vì bất ngờ. Không ai kịp phản ứng gì thì đã bị trói gô”. (Vì con cháu ông V. còn sinh sống nên chúng tôi không tiện nêu tên và chân dung của ông V.).

7 cận vệ mang súng bị bắt cùng với Ba Cụt là Nguyễn Văn Hộ, Nguyễn Văn Phú, Nguyễn Văn Thơ, Nguyễn Văn Tóc, Phan Văn Hoành, Trần Tấn Hanh và ông V.

Để dẫn giải Ba Cụt về Cần Thơ, Nguyễn Ngọc Thơ phải xin 10 xe quân xa chở đầy lính hộ tống.

Ngày 31-5-1956, chiến dịch Thoại Ngọc Hầu kết thúc trong tai tiếng. Người dân miền Tây không ưa lính phỉ Ba Cụt nhưng cũng không chấp nhận cách lừa phỉnh của Ngô Đình Diệm.

Ngày 4-7-1956, Diệm cho mở 1 phiên tòa Quân sự tuyên án tử hình Ba Cụt và tịch thu toàn bộ tài sản.

Lúc 5 giờ 45 phút sáng ngày 13-7-1956, Ba Cụt bị hành quyết bằng cách chặt đầu. Người được giao nhiệm vụ xử tử Ba Cụt là Thiếu úy Nguyễn Văn Nhung. Thay vì chôn tử thi Ba Cụt như bao nhiêu tử tội khác, Ngô Đình Nhu bí mật sai Nhung xả tử thi Ba Cụt thành nhiều mảnh nhỏ rồi vất rải rác khắp sông Hậu. Thời điểm này, Ba Cụt chỉ mới 32 tuổi.

Dù gây nhiều oan nghiệt nhưng sau khi chết thảm, người dân vẫn vị tha xây cho Ba Cụt Lê Quang Vinh một ngôi mộ gió ở Thới Long, Ô Môn, Cần Thơ.

Tin Cùng Chủ Đề<< Ba “Cụt”: tự phong hàm Thiếu tướng (kỳ 3)

204 thoughts on “Ba “Cụt”: bị hành quyết bằng cách chặt đầu (kỳ cuối)

 1. I simply want to tell you that I am newbie to blogging and certainly liked your web-site. Likely I’m likely to bookmark your site . You really come with wonderful article content. Appreciate it for sharing your webpage.

 2. Hi, Neat post. There’s an issue along with your website in internet explorer, might test this? IE nonetheless is the market chief and a good component of other people will leave out your excellent writing because of this problem.

 3. auto chess upgradehệ trọng đến mùa án nào, vào nhát 21 giờ 30 phút ngày 17/2, đại cáo Kiểm giáp quần chúng tỉnh Điện Biên hẵng ưng chuẩn quyết định khởi tố bị ngang, ép trợ thì giam cầm đối cùng 4 đối tịnh vô là: Bùi Văn làm, Phạm Văn Nhiệm, gán ghép Văn lử và gán Văn Hùng.

 4. I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this site. Thank you, I¡¦ll try and check back more frequently. How frequently you update your site?

 5. Thanks for sharing superb informations. Your site is so cool. I am impressed by the details that you¡¦ve on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found simply the info I already searched all over the place and simply could not come across. What a perfect web-site.

 6. Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll certainly comeback.

 7. Hi there, You’ve done an excellent job. I will certainly digg it and personally recommend to my friends. I am confident they will be benefited from this site.

 8. Whats Happening i’m new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It positively helpful and it has helped me out loads. I’m hoping to give a contribution & assist other customers like its aided me. Great job.

 9. Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the web the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people think about worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 10. I¡¦ll immediately seize your rss feed as I can’t to find your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you have any? Kindly permit me understand so that I could subscribe. Thanks.

 11. This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!

 12. Hey very nice website!! Guy .. Excellent .. Amazing .. I’ll bookmark your blog and take the feeds also…I’m happy to seek out so many helpful info here in the put up, we’d like develop more techniques on this regard, thank you for sharing.

 13. I think other website proprietors should take this web site as an model, very clean and magnificent user friendly style and design, let alone the content. You’re an expert in this topic!

 14. hi!,I love your writing so a lot! share we keep up a correspondence extra approximately your post on AOL? I need a specialist in this space to unravel my problem. Maybe that’s you! Taking a look forward to peer you.

 15. Just wish to say your article is as astonishing. The clarity in your post is just spectacular and i could assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

 16. Pingback: Adidas Yeezy 500
 17. I simply want to mention I am just newbie to weblog and definitely loved this web page. Most likely I’m going to bookmark your blog post . You actually come with amazing articles. Regards for sharing your web-site.

 18. I and also my guys have already been taking note of the nice advice on your web page while unexpectedly came up with a horrible feeling I never thanked the web blog owner for them. All of the guys are already consequently happy to read through them and have undoubtedly been taking advantage of these things. Many thanks for simply being really thoughtful and also for pick out variety of really good useful guides most people are really needing to learn about. My very own sincere regret for not expressing appreciation to you sooner.

 19. I simply wanted to say thanks again. I do not know the things I would’ve carried out in the absence of those opinions documented by you over such a industry. This has been an absolute fearsome scenario in my circumstances, but observing a expert strategy you dealt with the issue made me to weep with fulfillment. Extremely happier for the advice and even believe you recognize what an amazing job you were accomplishing training the rest using your web page. I know that you have never got to know all of us.

 20. Wow, marvelous blog layout! How long have you ever been blogging for? you make blogging glance easy. The full look of your site is great, as well as the content!

 21. Simply desire to say your article is as astonishing. The clearness in your post is simply great and i can assume you are an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the enjoyable work.

 22. hi!,I like your writing so so much! proportion we communicate extra approximately your article on AOL? I need an expert on this area to unravel my problem. May be that’s you! Looking ahead to look you.

 23. I have a Blogger blog that is hooked up to my personal website. The actual blog is linked off of the homepage. I would like to know if there’s a widget or something that I can put on my website’s homepage that will show my latest blog posts. Not the whole post, but maybe just the headline and a link to go to my blog..

 24. Someone said that you had to buy a domain, or your blog sites weren’t seen by everyone, is that true? Do you recognize what a domain is? OTHERWISE do not respond to please.

 25. Excellent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just too excellent. I really like what you’ve acquired here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still take care of to keep it smart. I can not wait to read much more from you. This is really a wonderful website.

 26. You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something which I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 27. It was wrapped in a layer of red bricks on the outside of the original 40-year-old house, and the roof was covered with colored steel plates. “The window and the door are finished, and the house doesn’t matter.”

 28. Hi Dear, are you actually visiting this web page regularly, if so then you will without doubt
  obtain pleasant know-how.

 29. Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this is excellent blog. A great read. I will definitely be back.

 30. Undeniably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top as well as defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

 31. I’m really impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it is rare to see a nice blog like this one nowadays..

 32. The truth is, we live in a time when freedom is under assault, Pence said in his NRA speech. And it’s not just the freedom that the NRA so nobly defends, but the freedom to live, to work and to worship God are all being threatened by the radical left every day.

 33. rtjmcvn,Thanks for ones marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you will be a great author.I will always bookmark your blog and will lxblttxa,come back from now on. I want to encourage that you continue your great writing, have a nice afternoon!

 34. Howdy very cool blog!! Guy .. Excellent .. Wonderful .. I’ll bookmark your website and take the feeds additionally¡KI am glad to find a lot of helpful information right here within the put up, we need develop extra strategies in this regard, thanks for sharing. . . . . .

 35. I maintain numerous blog sites & forums and also enable individuals to write their comments on them. I check frequently and also eliminate any vouch words, and so on. I likewise ask commentors not to leave any kind of demeaning terms on the blogs/forums. Nonetheless, that claimed, am i still legally responsible for the web content on my blog/forums if they compose a maligning remark or violent remarks?. Lots of thanks.

 36. Thank you for any other informative web site. The place else could I get that kind of information written in such a perfect means? I’ve a challenge that I am just now running on, and I have been on the glance out for such information.

 37. I simply must tell you that you have written an excellent and unique article that I really enjoyed reading. I’m fascinated by how well you laid out your material and presented your views. Thank you.

 38. I am very new to web design as I have no previous experience as well as know little HTML. I just wish to know what the best software is to purchase to create blogs. I have actually downloaded and install CS5 Design Costs with Dreamweaver and also Photoshop, but I recognize this is a little innovative for me and costly!!!. Does anyone have ideas of software application or means to construct blogs as well as internet sites conveniently as well as economical?. MANY THANKS!.

 39. I simply want to say I am very new to weblog and truly loved this website. Almost certainly I’m going to bookmark your site . You surely have tremendous articles. Appreciate it for revealing your website page.

 40. Hello there! This post could not be written any
  better! Reading this post reminds me of my good old room mate!
  He always kept chatting about this. I will forward this article to him.
  Fairly certain he will have a good read. Thanks for sharing!

 41. I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 42. Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will make sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I will definitely comeback.

 43. Hey there. I discovered your blog via Google at the same time as looking for a comparable matter, your web site came up. It appears good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 44. Awesome post. I’m a normal visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a frequent visitor for a long time.

 45. Awesome write-up. I am a regular visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a regular visitor for a long time.

 46. Awesome write-up. I’m a normal visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a regular visitor for a really long time.

 47. Hey there. I discovered your blog by the use of Google even as searching for a similar topic, your website got here up. It seems to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 48. Awesome write-up. I’m a regular visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a regular visitor for a long time.

 49. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really irritating. A good blog with interesting content, that is what I need. Thank you for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 50. Hey there. I found your web site by means of Google whilst searching for a similar matter, your website came up. It seems to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 51. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really annoying. A good website with interesting content, this is what I need. Thank you for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 52. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually frustrating. A good site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 53. Hello there. I discovered your blog by means of Google at the same time as searching for a comparable topic, your website got here up. It seems to be good. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 54. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is actually irritating. A good site with exciting content, that’s what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 55. Hi there. I found your blog by way of Google even as looking for a related matter, your web site came up. It appears great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 56. Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is really frustrating. A good website with exciting content, that’s what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 57. Hiya, I am really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually frustrating. A good site with exciting content, that is what I need. Thank you for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 58. Hey there. I found your blog via Google at the same time as searching for a similar matter, your site came up. It looks great. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 59. Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is really frustrating. A good blog with interesting content, that’s what I need. Thank you for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 60. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really irritating. A good blog with exciting content, that is what I need. Thank you for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 61. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually annoying. A good site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 62. Hey there. I found your site via Google while searching for a related matter, your web site came up. It appears great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 63. Hey there. I found your web site by means of Google while searching for a similar subject, your site got here up. It seems to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 64. Awesome write-up. I am a normal visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a frequent visitor for a really long time.

 65. Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really annoying. A good blog with exciting content, that’s what I need. Thank you for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 66. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is actually annoying. A good web site with exciting content, that’s what I need. Thanks for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 67. Hello there. I found your blog by the use of Google whilst looking for a comparable matter, your site got here up. It seems good. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 68. Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is actually frustrating. A good blog with interesting content, that’s what I need. Thanks for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 69. Hello there. I found your web site via Google even as searching for a similar subject, your site got here up. It appears good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 70. Awesome write-up. I am a normal visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I will be a frequent visitor for a really long time.

 71. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is really frustrating. A good web site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this website, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 72. Awesome post. I am a regular visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a frequent visitor for a really long time.

 73. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is really annoying. A good site with exciting content, that’s what I need. Thank you for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 74. Hi there. I discovered your blog by the use of Google whilst looking for a related topic, your site came up. It looks good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 75. Awesome post. I am a regular visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a regular visitor for a long time.

 76. Hi there. I found your site by the use of Google even as searching for a comparable matter, your web site came up. It appears great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 77. Hey there. I found your web site by way of Google even as searching for a similar topic, your site got here up. It appears great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 78. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually irritating. A good website with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 79. Hey there. I found your web site by means of Google at the same time as searching for a related topic, your website came up. It seems to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 80. Awesome post. I am a normal visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a regular visitor for a long time.

 81. Hello there. I found your blog by means of Google while searching for a similar subject, your site came up. It appears great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 82. Awesome write-up. I am a regular visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a frequent visitor for a really long time.

 83. Hello there. I found your web site by means of Google even as looking for a comparable subject, your site came up. It seems to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 84. Hi there. I found your website by the use of Google while searching for a related matter, your site got here up. It seems good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 85. Hello there. I discovered your blog by the use of Google even as searching for a related topic, your website got here up. It looks great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 86. Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually irritating. A good web site with interesting content, that’s what I need. Thanks for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 87. Hi there. I found your website by way of Google even as looking for a comparable subject, your web site came up. It appears great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 88. Hi there. I found your website by the use of Google while looking for a related matter, your site got here up. It appears to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 89. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really frustrating. A good web site with exciting content, this is what I need. Thank you for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 90. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually irritating. A good site with interesting content, that is what I need. Thank you for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 91. Hey there. I discovered your website by the use of Google at the same time as looking for a similar topic, your web site came up. It appears to be good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 92. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is actually frustrating. A good web site with interesting content, this is what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 93. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is actually annoying. A good blog with exciting content, this is what I need. Thanks for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 94. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really irritating. A good blog with interesting content, this is what I need. Thank you for making this web site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 95. Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish just about gossip and web stuff and this is actually irritating. A good web site with interesting content, that is what I need. Thank you for making this web-site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 96. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is really frustrating. A good blog with exciting content, this is what I need. Thank you for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 97. Awesome write-up. I’m a regular visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a regular visitor for a long time.

 98. Awesome write-up. I am a normal visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a regular visitor for a really long time.

 99. My close friend and I have been going over individual blogs and on the internet journaling. She really feels that personal feelings and also such ought to not revealed in such open forums. I see no worry with it. Share your ideas:. 1. Do you blog site or journal?. 2. Do you prefer face to face expression of feelings over written communication?.

 100. Hey there. I discovered your website by means of Google even as looking for a related topic, your website came up. It seems to be good. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 101. Hiya, I am really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really irritating. A good web site with exciting content, this is what I need. Thank you for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 102. Awesome write-up. I am a regular visitor of your blog and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a regular visitor for a really long time.

 103. Awesome post. I am a regular visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a regular visitor for a really long time.

 104. Awesome post. I am a regular visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a regular visitor for a long time.

 105. Hi there. I found your blog via Google whilst searching for a related topic, your website came up. It looks good. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 106. Awesome write-up. I’m a regular visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a frequent visitor for a really long time.

 107. Hello there. I discovered your website by means of Google even as searching for a similar subject, your web site got here up. It appears good. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 108. Awesome write-up. I am a regular visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a frequent visitor for a long time.

 109. Hi there. I found your website by way of Google even as searching for a comparable topic, your site came up. It seems great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 110. Hiya, I am really glad I’ve found this information. Today bloggers publish only about gossip and net stuff and this is really frustrating. A good website with exciting content, this is what I need. Thank you for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 111. Hello there. I discovered your site by way of Google while searching for a related subject, your web site came up. It seems to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 112. Awesome write-up. I am a regular visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a regular visitor for a long time.

 113. Hey there. I discovered your website via Google at the same time as searching for a comparable subject, your web site came up. It seems to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 114. Hi there. I found your web site by way of Google even as looking for a comparable subject, your web site came up. It seems to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 115. Hi there. I found your site by means of Google at the same time as searching for a similar matter, your site got here up. It appears to be good. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 116. Hi there. I discovered your website via Google while searching for a similar matter, your website came up. It appears to be great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 117. Awesome write-up. I am a normal visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a frequent visitor for a long time.

 118. Hello there. I found your site by the use of Google while searching for a related topic, your web site came up. It appears good. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 119. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish only about gossip and web stuff and this is actually frustrating. A good website with interesting content, that’s what I need. Thank you for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 120. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and net stuff and this is really annoying. A good site with interesting content, that’s what I need. Thank you for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 121. Hi there. I discovered your blog by means of Google whilst looking for a related subject, your website came up. It appears to be good. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 122. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually frustrating. A good website with interesting content, this is what I need. Thanks for making this site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 123. Hello there. I discovered your site via Google whilst searching for a comparable topic, your website got here up. It looks great. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 124. Hello there. I discovered your web site by the use of Google whilst looking for a similar topic, your web site got here up. It appears great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 125. Awesome write-up. I’m a regular visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I will be a frequent visitor for a long time.

 126. Awesome post. I am a regular visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a frequent visitor for a long time.

 127. Awesome write-up. I am a regular visitor of your site and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a frequent visitor for a really long time.

 128. Awesome write-up. I am a regular visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a frequent visitor for a really long time.

 129. Hey there. I discovered your website by means of Google whilst looking for a comparable topic, your web site got here up. It appears to be good. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 130. Awesome write-up. I’m a regular visitor of your website and appreciate you taking the time to maintain the excellent site. I’ll be a regular visitor for a really long time.

 131. Hi there. I found your site by the use of Google at the same time as searching for a related matter, your website got here up. It appears great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 132. Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is actually annoying. A good web site with interesting content, this is what I need. Thank you for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 133. Hey there. I discovered your website by way of Google while looking for a comparable topic, your site came up. It seems great. I have bookmarked it in my google bookmarks to visit then.

 134. Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really irritating. A good web site with exciting content, that’s what I need. Thank you for making this web-site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 135. Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossip and internet stuff and this is actually annoying. A good site with exciting content, that is what I need. Thank you for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 136. Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossip and net stuff and this is really frustrating. A good web site with interesting content, that is what I need. Thanks for making this web site, and I’ll be visiting again. Do you do newsletters by email?

 137. Hello there. I found your web site by the use of Google even as looking for a related matter, your web site came up. It appears good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

 138. Hiya, I am really glad I’ve found this info. Today bloggers publish just about gossip and net stuff and this is actually frustrating. A good web site with interesting content, that’s what I need. Thanks for making this website, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 139. Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Today bloggers publish just about gossip and internet stuff and this is really irritating. A good site with interesting content, that’s what I need. Thank you for making this site, and I will be visiting again. Do you do newsletters by email?

 140. Awesome post. I’m a regular visitor of your web site and appreciate you taking the time to maintain the nice site. I’ll be a regular visitor for a long time.

Comments are closed.