Đất dữ Cầu Muối: tình hình giang hồ từ thời Đại Cathay cho tới nay

Từ thời Pháp thuộc đến một số năm sau ngày thống nhất đất nước, Sài Gòn luôn có những vùng đất được người lương thiện gọi là “đất dữ”, với lãnh địa của giang hồ lưu manh… Qua nhiều năm tháng, với sự chuyển mình về kinh tế, văn hóa của đất nước và thành phố, những “thánh địa” ấy thay đổi sâu sắc. Loạt bài này sẽ cung cấp cho bạn đọc một góc nhìn về cái gọi là “đất dữ” ngày ấy và bây giờ…

Luôn có một câu chuyện hoặc một huyền thoại giang hồ nào đó gắn với lịch sử một địa danh dữ dằn. Nhưng đứng đầu bảng và trở thành một cụm từ quen thuộc với dân Sài Gòn trước năm 1975 là “du đãng Cầu Muối”.

MỘT THỜI “HÔ MÂY GỌI GIÓ”

Nhà Nguyễn đặt ở vùng Cầu Kho bây giờ một loạt kho đụn để thu thuế và tích trữ lương thảo. Quanh nơi kho lẫm là những khu dân cư tứ xứ sống đa phần trên ghe thuyền. Và tất nhiên, đa số sống bằng nghề anh chị giang hồ…

Qua thời Pháp thuộc, Tư Mắt tức Nguyễn Văn Trước, nhất hô bá ứng một thời khắp cõi Nam Kỳ cũng dùng đây là sào huyệt để nương náu. Nhưng rộ lên là thời Diệm – Thiệu, với quy mô chợ cá Cầu Ông Lãnh. Giang hồ tụ tập về Cầu Muối ngày càng nhiều, nhưng vẫn theo kiểu hỗn quân hỗn quan. Nhưng Đại Ca thay, người đứng đầu trong Tứ đại thiên vương (Đại, Huỳnh Tỳ, Woòng Cái, Ba Thế) chọn nơi đây để mở một sòng bạc lớn. Lúc đó du đãng Cầu Muối trở thành “số một” của giang hồ miền Nam.

0-cauOnglanh

Khu vực chợ Cầu Muối (Cầu Ông Lãnh) ngày trước sập sệ, giờ hiện đại, văn minh

Sau năm 1975, chính quyền đã thu gom những tay anh chị cộm cán vào trường trại, một số lọt sổ cũng vội vã cao chạy xa bay. Khi mọi chuyện đã được xem là “tạm ổn”, giang hồ lục tục quay về. Nguyễn Văn Cưng, tự Cưng già, vốn sống bằng nghề giật đồng hồ (bẻ đê) ở bến đò Thủ Thiêm, làm giang hồ Sài Gòn rúng động với chiêu “Hỏa long thần chưởng” (ụp hỏa tốc), vốn là một tên nhóc con xuất thân từ Cầu Muối!

Trước đó, việc đâm chém bằng mã tấu là phổ biến. Trong trại giam Chí Hòa thì dùng thép ba lô làm dao, sắt xây dựng mài nhọn làm dùi, tệ hơn là bàn chải đánh răng mài nhọn. Cưng già dùng bao nylon đốt chảy vào vỏ cam và úp thứ dung dịch rừng rực lửa vào… mặt đối thủ! Cách ra tay tàn độc ấy đã khiến giang hồ khắp Sài Gòn kinh sợ. Tên tuổi giang hồ Cầu Muối một lần nữa được giới lưu manh nhắc đến với sự kiêng dè.

Nhưng có lẽ chính Châu Phát Lai, tức Lai Em, một đồng phạm quan trọng trong vụ án Năm Cam, mới là kẻ đẩy tên tuổi du đãng Cầu Muối thành thế lực hùng mạnh nhất của du đãng miền Nam. Hung ác và nhiều thủ đoạn, khi đã thành danh, Lai Em vươn bàn tay ra khỏi địa bàn Cầu Muối nhỏ hẹp.

Khi Minh samasa ở Vũng Tàu trở mặt với hung thần Lâm chín ngón và có cơ bị đẩy bật ra khỏi địa bàn đang kiểm soát, gã đã nhờ đến một vựa cá tại Cầu Ông Lãnh để thương lượng với du đãng Sài Gòn. Cặp vợ chồng Đức năm nghệ – Sương lamour mang đàn em ra đối phó với Lâm chín ngón, Hồng địa… Cuộc chiến giành lãnh địa nổ ra suốt vài tháng trời và chỉ kết thúc khi Lai Em vào cuộc.

Gã giang hồ “có sạn trong đầu” Lai Em chỉ cần chuyển cho Đức năm nghệ mượn tay chân. Ngay lập tức Lâm chín ngón thui thủi quay về với tiệm thịt chó trên đường 3 Tháng 2, không bao giờ có cơ hội léo hánh đến Vũng Tàu. Tiếng gọi chung là du đãng Cầu Muối, nhưng khu vực kiểm soát của Lai Em gồm hàng loạt địa danh dữ dằn như: Chợ cá Cầu Ông Lãnh, Cầu Kho, Ngã Ba xóm Tỉnh, Nhà Lô, Hẻm Cứu Hỏa, Khu Dân Sinh, Khu Da Heo 100 Nguyễn Công Trứ, Mả Lạng, Cư xá Đồng Tiến v.v… Với lượng du đãng có máu mặt ngần đó dưới trướng Lai Em, Lâm chín ngón làm sao chống nổi?

0-duongTonDan

Một góc đường Tôn Đản, Q.4 hôm nay

Chỉ có một lần Lai Em bị chặn đứng bởi con cọp vùng chợ An Đông là Lượm lùn. Giang hồ chợ An Đông tuy ít nhưng lì lợm và gắn bó với nhau hơn du đãng Cầu Muối nhiều. Khi Lai Em chuẩn bị cho đàn em lên giành quyền kiểm soát vũ trường Caesar, đã nhận ngay câu trả lời của Lượm lùn: “Đến là đón, thích thì chiều…”. Sau vài cuộc chạm trán của du đãng hai bên, Lai Em bèn lẳng lặng rút lui và vĩnh viễn không dòm ngó đến khu vực hùng cứ của Minh đại bàng, Lượm lùn, Sang mổ, Bé chợ, Minh rồng.

Sau vụ án Năm Cam, Lai Em với tội danh giết người đã phải trả giá bằng sinh mạng của mình nơi cọc bắn, giang hồ Cầu Muối lập tức im lặng chờ thời. Nhưng vụ cháy chợ cá, rồi chợ trái cây cũng dịch chuyển ra tận khu Sóng Thần, bầu sữa ngọt bao năm nuôi sống giang hồ Cầu Muối bị cắt đột ngột, khiến giang hồ Cầu Muối chỉ còn là câu chuyện kể trên đầu môi của các du đãng già hết thời…

Còn rơi rớt một số tay giang hồ nửa mùa mới lớn, là chợ ma túy ở khu vực Cầu Kho và những sòng bạc mini khu Nhà Lô luôn dịch chuyển. Với sự truy quét của CSHS quận 1 lẫn CATP, các gương mặt nổi cộm lớp thì miệt mài gỡ lịch ở trại giam, lớp khôn ngoan hơn tìm nơi nương náu mới. Ngoài mối quan hệ hữu hảo thuở mồ ma Lai Em với giang hồ Vũng Tàu, đa số đều theo chân Đức năm nghệ ra vùng cảng cá “làm ăn”. Tất nhiên, sau một thời gian vật đổi sao dời, thế đứng giang hồ gốc Nam đã không còn là độc bá, mà thế giới dao búa đã hoàn toàn thuộc về những giang hồ trôi sông lạc chợ gốc Hải Phòng, Nam Định, Nghệ An…

Giang hồ Cầu Muối ra “núp lùm” ở Vũng Tàu chỉ tuyền là sai vặt! Một số có “tư cách” hơn, bèn “dạt vòm” qua quận 7, quận 8… tá túc với giang hồ xóm. Cu trắng, một thuở khét tiếng vùng Nhà Lô mà ngay cả trùm giang hồ Năm Cam cũng phải nhường bước, nay quay về khu hẻm Đền Quan Thánh, sống lay lắt bằng nghề cho vay lặt vặt, cầm cố và… giảng hòa. Uy tín giang hồ còn rơi rớt cũng đủ cho anh Tư Cu trắng, anh Bảy nô cao giò (đàn anh Năm Cam) sống qua ngày đoạn tháng.

Một số du đãng anh chị thuộc phường Cầu Kho, sau khi bị truy quét dữ dội đã không tồn tại nổi với nghề buôn bán ma túy lẻ, bèn bán xới qua thuê nhà ở khu Âu Dương Lân quận 8, dựa hẳn vào Chí, Tuấn, Tư… để tiếp tục mua bán hàng cướp giật, cho vay và đâm thuê chém mướn.

Giang hồ Cầu Muối không hẳn đã tắt lịm, nhưng với du đãng Sài Gòn thì đã qua thời hô mưa gọi gió!

CHỈ CÒN LẠI CHÚT DANH HÃO…

Những năm Mỹ sang, khu cảng vùng quận 4 thu hút đủ loại giang hồ từ cao cấp đến mạt hạng. Kho 5, khu Hai mươi thước, hẻm 148 Tôn Đản (nơi phát tích của Năm Cam), Oxi Gạch, xóm Dừa, hẻm chùa Giác Quang, Tôn Thất Thuyết, Ô Cầu Dừa, hãng Phân, xóm Dừa, khu Sân banh Gò Mụ, Viện Bài Lao, hẻm Hiệp Thành… hàng loạt địa danh mà nghe qua người dân lương thiện thành phố không khỏi rùng mình!

Không phải khi không mà giang hồ quận 4 trở thành nỗi ám ảnh của nhiều nơi trong thành phố, nhưng chưa bao giờ giành được sự kính nể của các kiểu anh chị cùng đẳng cấp.

Với những khu dân cư phức tạp đa thành phần, nhiều kẻ ăn cơm tù nhiều hơn cơm nhà, học móc túi giật đồ trước cả khi học chữ, thì nơi đây đã cung cấp cho giang hồ các nơi hàng loạt đàn em chịu đâm chém đổi lấy chút quyền lợi. Tuy vậy, một số du đãng cũng vượt thoát khỏi tầm cỡ xóm lu bu quận 4 để trở thành tay gộc. Trong đó đáng kể nhất là Lê Văn Đại tức Đại Cathay, Trương Văn Cam tức Năm Cam…
Ngay cả Năm Giao nếu không về đầu quân cho Lai Em, thì vĩnh viễn cũng chỉ là tên giữ xe cho quán Hoàng Yến cạnh nhà hàng Cam.

Với tốc độ phát triển đô thị nhanh nhất nước, những cao ốc, chung cư, khu dân cư của Sài Gòn mọc lên với tốc độ chóng mặt, đã đẩy lùi những khu xóm lụp xụp, tối tăm, đầy tệ nạn ra xa dần khu trung tâm. Quận 4 cũng không ngoài quy luật. Đường Hoàng Diệu mở rộng và việc chỉnh trang quy hoạch của quận 4, khiến giang hồ các kiểu rời bỏ dần vùng đất cũ. Hơn 80% dân cư phức tạp bán nhà với giá tạm xem là được, qua vùng đất mới là quận 7, Nhà Bè trú ngụ. Mua một căn nhà nhỏ giá rẻ, còn dư bao nhiêu ném luôn vào cờ bạc số đề và ma túy. Sau một thời gian chẳng có nghề ngỗng gì và theo quy luật, không ít người trở lại nghiệp dĩ lưu manh. Đó là lý do quận 7, Nhà Bè… đột nhiên trở thành nơi giang hồ cộm cán tranh chấp và ăn chơi đủ loại.

Vụ án Dũng đô ở chung cư Tôn Thất Thuyết bị Minh khùng thuộc nhóm đàn em Bảo gù chém chết, là minh chứng cho việc thách thức và lấn sang địa bàn của giang hồ quận 4 nay đang lóp ngóp “dựng cờ” ở quận 7!

Lộc lì, một giang hồ gốc Phú Nhuận, nói khi bị tòa tuyên phạt 18 năm tù: “Tòa xử tòa ở!”, bị cộng thêm hai năm tù vì tội phỉ báng, đã chọn quận 4 làm nơi trú ngụ. Sau khi thụ án ở trại Gia Trung về, với sự trợ giúp của Hiệp phò mã, Lộc đã tìm ngay quận 8 làm nơi nương náu. Bởi lẽ dễ hiểu: tiền đâu mà kiếm nhà ở quận 4!

Rồi những tay cộm cán khác như Phong khùng (em ruột Đại Cathay), Dũng chùa, Cu nhứt, Lý lệ hoa, Quang chùa, Bảy bò… chẳng tay nào không dời sào huyệt qua những quận huyện ngoại thành. Còn rơi rớt một số tay lưu manh lặt vặt không thể tìm cho mình một mảnh đất khác dung thân, thì trở thành cướp vặt và đi tù xoành xoạch. Ngay cả việc kiếm ăn bằng mua bán đồ gian và cho vay cũng vô phương, khi hàng xóm của chúng dần dà là người tứ xứ giàu có, đôi khi đầy thế lực…

Tốc độ đô thị hóa nhanh đã biến “đất dữ” quận 4 thành chuyện “năm nảo năm nào”… và cũng đẩy giang hồ cấp thấp quận 4 đi khắp nơi làm chân sai vặt. Nếu thảng hoặc chúng quay lại vùng đất cũ cũng chỉ nhằm một mục đích: xem chiến hữu ai còn ai mất, ai đi tù, ai đang hùng cứ chốn nào… Giang hồ quận 4, chỉ còn là quá vãng!

Please follow and like us:
error

70 thoughts on “Đất dữ Cầu Muối: tình hình giang hồ từ thời Đại Cathay cho tới nay

 • February 7, 2019 at 7:29 pm
  Permalink

  I simply want to say I am just very new to blogs and really liked you’re web site. Probably I’m likely to bookmark your blog post . You amazingly have wonderful posts. Many thanks for revealing your website.

  Reply
 • February 11, 2019 at 5:18 pm
  Permalink

  This design is steller! You obviously know how to keep a reader entertained. Between your wit and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job. I really loved what you had to say

  Reply
 • February 25, 2019 at 7:56 pm
  Permalink

  I’m not the owner of the site or of the copyrights, but it’s very clear to me that this website is violating many copyrights. Is there a way I can report it under the DMCA? Thanks!.

  Reply
 • February 26, 2019 at 5:25 am
  Permalink

  I do trust all of the ideas you have introduced to your post. They’re really convincing and will definitely work. Still, the posts are very quick for beginners. May you please extend them a bit from subsequent time? Thanks for the post.

  Reply
 • February 26, 2019 at 2:47 pm
  Permalink

  Thank you for another great article. Where else may just anyone get that type of info in such a perfect means of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I’m on the search for such information.

  Reply
 • February 28, 2019 at 7:51 pm
  Permalink

  Great amazing things here. I am very happy to look your post. Thank you so much and i’m looking ahead to contact you. Will you please drop me a e-mail?

  Reply
 • March 1, 2019 at 7:59 am
  Permalink

  Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is truly informative. I am going to watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

  Reply
 • March 2, 2019 at 3:51 pm
  Permalink

  Nice blog here! Also your web site loads up very fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as fast as yours lol

  Reply
 • March 4, 2019 at 4:59 pm
  Permalink

  My brother recommended I might like this blog. He was totally right. This post actually made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!

  Reply
 • March 6, 2019 at 3:32 am
  Permalink

  Pretty section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently rapidly.

  Reply
 • March 9, 2019 at 4:48 am
  Permalink

  Thanks for every other informative website. Where else may I am getting that type of information written in such an ideal means? I have a project that I am just now operating on, and I have been on the glance out for such information.

  Reply
 • March 9, 2019 at 5:11 am
  Permalink

  I like what you guys are up too. Such intelligent work and reporting! Carry on the superb works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site 🙂

  Reply
 • March 10, 2019 at 6:21 am
  Permalink

  whoah this blog is magnificent i like reading your posts. Stay up the good paintings! You understand, many persons are looking round for this info, you can help them greatly.

  Reply
 • March 10, 2019 at 8:33 pm
  Permalink

  I do consider all the concepts you’ve offered to your post. They’re really convincing and will certainly work. Still, the posts are too quick for starters. May just you please extend them a little from next time? Thanks for the post.

  Reply
 • March 13, 2019 at 12:06 am
  Permalink

  I have been checking out many of your stories and i can claim pretty good stuff. I will surely bookmark your website.

  Reply
 • March 13, 2019 at 3:19 am
  Permalink

  This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I have shared your web site in my social networks!

  Reply
 • March 13, 2019 at 10:06 pm
  Permalink

  I truly appreciate this post. I’ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thx again!

  Reply
 • March 14, 2019 at 3:30 am
  Permalink

  You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

  Reply
 • March 15, 2019 at 12:52 am
  Permalink

  Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it is truly informative. I’m gonna watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

  Reply
 • March 18, 2019 at 12:33 am
  Permalink

  I am glad for commenting to let you be aware of of the magnificent encounter my wife’s girl had going through your web site. She came to understand lots of issues, which included what it’s like to have a marvelous coaching mood to have many people quite simply understand selected hard to do topics. You really exceeded my expected results. Thanks for presenting these practical, healthy, educational and as well as fun tips on this topic to Jane.

  Reply
 • March 18, 2019 at 8:30 am
  Permalink

  I like the valuable information you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here regularly. I’m quite certain I will learn plenty of new stuff right here! Best of luck for the next!

  Reply
 • March 21, 2019 at 9:33 am
  Permalink

  I precisely had to appreciate you once more. I do not know what I could possibly have undertaken in the absence of those advice revealed by you relating to such question. It has been a real troublesome circumstance in my position, but understanding the very skilled mode you processed it made me to leap with fulfillment. I’m happier for the advice and expect you really know what a powerful job you are always putting in training people by way of your website. I know that you haven’t got to know any of us.

  Reply
 • March 22, 2019 at 8:59 pm
  Permalink

  I like this web blog very much, Its a rattling nice position to read and incur information. “There are two ways of spreading light to be the candle or the mirror that reflects it.” by Edith Newbold Jones Wharton.

  Reply
 • March 23, 2019 at 5:27 am
  Permalink

  Very interesting details you have observed , thanks for putting up. “The only thing worse than a man you can’t control is a man you can.” by Margo Kaufman.

  Reply
 • March 23, 2019 at 6:53 pm
  Permalink

  Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how could we communicate?

  Reply
 • March 27, 2019 at 6:32 am
  Permalink

  Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

  Reply
 • March 27, 2019 at 6:37 am
  Permalink

  Great site. A lot of helpful info here. I am sending it to a few pals ans additionally sharing in delicious. And obviously, thank you to your effort!

  Reply
 • March 28, 2019 at 10:42 am
  Permalink

  Thank you for the sensible critique. Me & my friend were just preparing to do a little research about this. We got a book from our area library but I think I learned better from this post. I am very glad to see such wonderful info being shared freely out there…

  Reply
 • April 1, 2019 at 7:24 am
  Permalink

  iurfqv,Quality blog, keep up the good work. You may check our website also!

  Reply
 • April 3, 2019 at 5:51 pm
  Permalink

  I simply want to tell you that I am newbie to blogging and site-building and honestly savored this web-site. Almost certainly I’m going to bookmark your website . You absolutely have incredible articles. Bless you for sharing with us your website.

  Reply
 • April 4, 2019 at 10:18 pm
  Permalink

  I was suggested this web site by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You’re wonderful! Thanks!

  Reply
 • April 5, 2019 at 1:18 am
  Permalink

  rgipcvjvk,Thanks for sharing this recipe with us!!

  Reply
 • April 6, 2019 at 9:00 am
  Permalink

  Thank you for sharing superb informations. Your web site is very cool. I’m impressed by the details that you¡¦ve on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found just the info I already searched all over the place and just couldn’t come across. What a perfect website.

  Reply
 • April 7, 2019 at 11:56 am
  Permalink

  dqatpdoz,This website truly has alll of the information and facts I wanted about this subject and didn?t know who to ask.

  Reply
 • April 7, 2019 at 3:10 pm
  Permalink

  I simply needed to make a quick comment as a way to express gratitude for you for anyone wonderful pointers you happen to be posting here. My time consuming internet investigation has right at the end of waking time been rewarded with good quality ways of present to my guests. I would state that many people readers are actually endowed to take place in an incredible network with the greatest marvellous those with useful hints. I am quite privileged to own used your webpages and look toward really more fabulous minutes reading here. Many thanks for a number of things.

  Reply
 • April 8, 2019 at 1:01 am
  Permalink

  There so many different computer tech stuff like Computer Programming, Computer Support Specialists, Computer Systems Analysts. I just want to know what it would be to go work on computers like store or business computers mess up or like tearing computer apart and repairing them. what would them be called?.

  Reply
 • April 8, 2019 at 5:49 pm
  Permalink

  qecoslcamex,Thanks for ones marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you will be a great author.I will always bookmark your blog and will axpnllsyhl,come back from now on. I want to encourage that you continue your great writing, have a nice afternoon!

  Reply
 • April 10, 2019 at 9:32 pm
  Permalink

  My wife and i felt quite fulfilled that Chris could round up his survey from your ideas he was given out of your blog. It is now and again perplexing to just always be giving for free guidance that many others may have been selling. And we also recognize we have got you to be grateful to for this. The most important explanations you made, the simple web site menu, the relationships your site help to foster – it’s got everything terrific, and it’s assisting our son and us do think that concept is enjoyable, which is exceedingly indispensable. Thanks for the whole lot!

  Reply
 • April 11, 2019 at 6:45 am
  Permalink

  Is it possible for a 16 year old to make money out of blogging?. . I have no idea what a blog is or how they work.. . I know that it can make money though. . Thanks!.

  Reply
 • April 11, 2019 at 8:07 am
  Permalink

  mnoremplkoq,If you want a hassle free movies downloading then you must need an app like showbox which may provide best ever user friendly interface.

  Reply
 • April 12, 2019 at 9:58 am
  Permalink

  I’m trying to find clothes and design suggestions at a reasonable prices for a woman over 25 … Any individual recognize any excellent sites or blog sites?. Seems like whatever I discover is either tailored towards teenagers or is hugely expensive couture … Thanks!.

  Reply
 • April 14, 2019 at 1:06 pm
  Permalink

  pswyzfto New Yeezy,Are you searching for top class Escort service in Noida and want to enjoy with them, hire sexy girls from top Greater Noida escort service and enjoy full night.

  Reply
 • April 15, 2019 at 2:46 am
  Permalink

  Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I’ll be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I will definitely comeback.

  Reply
 • April 16, 2019 at 8:57 am
  Permalink

  Well I really liked reading it. This post offered by you is very constructive for good planning.

  Reply
 • April 16, 2019 at 8:58 am
  Permalink

  Wow, wonderful weblog structure! How lengthy have you ever been blogging for? you made running a blog glance easy. The overall glance of your website is magnificent, as neatly as the content material!

  Reply
 • April 18, 2019 at 12:31 pm
  Permalink

  Hello my family member! I wish to say that this post is awesome, nice written and come with almost all important infos. I¡¦d like to look extra posts like this .

  Reply
 • April 23, 2019 at 2:08 pm
  Permalink

  so it is entirely possible for the Fed to quickly reverse the dovish position held since the beginning of 2019. O’Neill said any signs that the Fed is tightening monetary policy will disrupt the US stock market and bond market.

  Reply
 • April 25, 2019 at 5:00 pm
  Permalink

  I’m intending to consider blog sites including music I like, but sorting via all the removed, outdated as well as crap blogs is a headache. I understand there are hundreds of blog sites, is there a great source to seek out the favored ones?.

  Reply
 • April 27, 2019 at 10:57 pm
  Permalink

  At this point, it might be safer for George to just not respond to Lillard’s criticism. Whether it was a good or bad shot, it went in. Anything George says now will just look like sour grapes.

  Reply
 • April 29, 2019 at 7:49 pm
  Permalink

  Taylor Swift is back with a new era in full force. In a pastel paradise that’s perfect for spring and highlights the glowing positivity from her latest release, the queen is here to take over once again.

  Reply
 • May 1, 2019 at 12:33 pm
  Permalink

  What are the best free blog sites that allow user-sponsored advertising and marketing and also sales?

  Reply
 • May 3, 2019 at 3:09 am
  Permalink

  It seems there are internet sites and also blog sites committed to many tasks, such television, songs, lives of stars, and so on. Yet I actually can not find sites and blog sites devoted to analysis, unfortunately a second thought when it concerns pastimes … Any individual know some actually prominent and also terrific ones? Timeless and also present literature are both cool with me, since I check out both … Thanks so much! =o-RRB-.

  Reply
 • May 3, 2019 at 1:53 pm
  Permalink

  Sweet blog! I found it while surfing around on Yahoo News.
  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News?

  I’ve been trying for a while but I never seem to get there!
  Appreciate it

  Reply
 • May 4, 2019 at 12:53 am
  Permalink

  The highest number of actively quarantined people, 628, was connected to Cal State Los Angeles, where a single measles patient created hundreds of possible exposures by visiting a campus library, officials said. That number includes at least 106 staff members, according to the university.

  Reply
 • May 6, 2019 at 10:27 pm
  Permalink

  Thanks so much for giving everyone an extraordinarily wonderful opportunity to read in detail from here. It is always very awesome and also packed with amusement for me personally and my office acquaintances to search your site at minimum three times a week to find out the latest things you have got. And definitely, I’m so at all times happy considering the astonishing inspiring ideas served by you. Selected 2 areas in this article are surely the simplest we have all had.

  Reply
 • May 8, 2019 at 9:40 pm
  Permalink

  I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but definitely you’re going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

  Reply
 • May 9, 2019 at 3:26 pm
  Permalink

  Greetings! This is my 1st comment here so I just wanted
  to give a quick shout out and tell you I really enjoy reading through your articles.
  Can you suggest any other blogs/websites/forums that cover the same topics?
  Thank you!

  Reply
 • May 9, 2019 at 9:24 pm
  Permalink

  Spot on with this write-up, I honestly feel
  this website needs a great deal more attention. I’ll probably be returning to read more,
  thanks for the info!

  Reply
 • May 9, 2019 at 10:44 pm
  Permalink

  obviously like your web site however you have to check the spelling on quite a few of your posts. Several of them are rife with spelling issues and I to find it very bothersome to inform the truth then again I will definitely come again again.

  Reply
 • May 11, 2019 at 7:07 pm
  Permalink

  Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to far added agreeable from you! However, how can we
  communicate?

  Reply
 • May 12, 2019 at 7:44 pm
  Permalink

  An intriguing discussion will probably be worth comment. There’s no doubt that that you simply write regarding this topic, it will not certainly be a taboo subject but usually consumers are not enough to communicate on such topics. An additional. Cheers

  Reply
 • Pingback:nike factory outlet

 • May 20, 2019 at 1:28 pm
  Permalink

  wonderful issues altogether, you simply received a new reader. What may you suggest about your post that you just made some days in the past? Any sure?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *