Vị “bác sỹ” giấu mặt chữa trị cho Khánh Trắng & giang hồ Hà thành

Không bao giờ tham gia vào những trò đánh đấm hay dao búa, cũng chẳng biết cầm súng chĩa vào ai, nhưng lại được giới giang hồ rất tôn trọng, đó là vị bác sỹ giấu mặt với biệt danh bác sỹ “Long Biên”.

Vị bác sỹ này có nguyên tắc làm ăn là cấp cứu những ca khó, và giữ mồm miệng kín như bưng. Hành tung và cuộc sống của vị bác sỹ này luôn rất bí ẩn vì ông không bao giờ liên lạc trực tiếp với những bệnh nhân của mình.

Vị này chỉ đi chữa những ca khó, phần lớn là những kẻ thuộc giới giang hồ, anh chị bị trọng thương trong những cuộc loạn đả long trời lở đất.

Giáp mặt vị “bác sỹ” được dân giang hồ đồn đại

Hầu như cả thế giới giang hồ của miền Bắc đều biết đến một vị biệt danh là bác sỹ Long Biên, nhưng hầu như chẳng ai có thể để hiểu rõ bác sỹ tên gì, nhà ở đâu? Vì khi cần gặp thì phải liên lạc qua thư ký.

Chữa bệnh gì thì phải nói trước, mang đúng thuốc đến tiêm cho con bệnh rồi về. Không hỏi han không tâm sự và cũng không quan tâm xem người bệnh có khỏi được hay không, nhưng tiền thì lấy đủ – đó là những quy định của bác sỹ Long Biên.

Và để gặp được bác sỹ này nếu không có bệnh, hoặc không được giới giang hồ giới thiệu thì khó như lên trời.

Phải viện tới Chu Văn Cường – 31 tuổi tức “Cường Kiến”, đệ tử số một của Huy Rambo – dân giang hồ có tiếng một thủa của Hà Nội mới bị đâm chết ở hội chợ Yên Mỹ, Hưng Yên năm 2013 – làm kẻ dẫn đường, tôi mới tiếp cận được bác sỹ ở Long Biên, vị bác sỹ giấu mặt mà giới giang hồ vẫn đồn đại.

Cường Kiến dặn tôi “anh đừng hỏi vội, tính ông này dị lắm, gặp ai thích thì ông nói, còn không thích thì đuổi thẳng cổ chẳng sợ bóng ai cả”.

Cường Kiến dẫn tôi đi lòng vòng trong khu vực nhà trọ sau chợ Long Biên, đến trước cửa một ngôi nhà cũng lụp xụp như những dẫy nhà khác, loại chuyên dành cho dân thuê trọ 5 nghìn đồng 1 tối, hắn đẩy cửa bước vào một ngôi nhà.

Khác hẳn với cái vẻ nhếch nhác bên ngoài, bên trong ngồi nhà này được ốp gạch vệ sinh sáng bóng, toàn đồ trắng như một phòng cấp cứu bệnh viên, cũng có lò vi sóng để khử trùng. Nhìn sạch sẽ thơm tho đến dị thường.

Giữa nhà có một người đàn ông khoảng hơn 60 tuổi đeo kính ngồi đọc sách về y khoa tiếng Pháp.

Sau mấy câu chuyện làm quen đã vào phom, ông bác sỹ bắt đầu hé lộ về bản thân mình sau khi chốt một câu chắc nịch: “Ông không cần hỏi  tên tôi đâu, cứ gọi bác sỹ Long Biên là được.

Sở dĩ tôi phải giấu tên mình như vậy chính là vì tôi học Bình đại phu trong Tiếu Ngạo Giang Hồ, phải ẩn mình giữ tiếng vì mục đích an toàn cho bản thân.

Vì tôi xác định chỉ kiếm tiền thôi chứ không kiếm máu mà nhúng tay vào chuyện thi phi của giang hồ nên phải chọn cách sống của riêng mình”.

Vị bác sỹ bộc bạch tiếp, trước kia ông học Đại học Y Bắc Thái nay gọi là Y Thái Nguyên, học đến năm cuối thì bị buộc thôi học vì trót làm một sinh viên năm thứ 3 ở trường Đại học Lâm Nông có bầu.

Thế là anh chàng sinh viên y khoa lang thang dạt về Hà Nội kiếm sống, không dám về quê Nam Định nữa.

Hơn 30 năm trước, chợ Long biên vốn là khu vực Bến Nứa, xe cộ ra vào tấp nập, nhưng đây cũng là trung tâm của các tệ nạn xã hội. “Bác sỹ” về đây làm bốc vác, ở trọ cùng mấy cô gái điếm.

Thời đó bao cao su cũng hiếm nên gái điếm chẳng mấy cô tránh khỏi các bệnh xã hội như lậu, giang mai, hắc lào… Nhưng ít người dám đến các cơ sở y tế vì lúc đó các bệnh này bị xã hội nhìn với con mắt kỳ thị.

Với bản chất biết nhẫn nhịn ẩn mình, lại có sẵn vốn kiến thức y khoa, thế là vị bác sỹ lặng lẽ đi mua thuốc lậu rồi chữa bệnh cho mấy cô. Do bắt được đúng bệnh nên các cô sau đó đều khỏi bệnh cả.

Tiếng tăm vị bác sỹ đã lan đi nhanh chóng. Mấy anh khách làng chơi bị bệnh lậu, mà dân chơi gọi là “nổ bô” cũng tìm đến để bác sỹ khám chữa.

Tuy lúc đi học bị đứt gánh giữa đường nhưng do học giỏi nên bắt đúng bệnh trị đúng thuốc nên bác sỹ cũng thuộc dạng mát tay, được đám giang hồ tin tưởng.

giangho-1417319069406-crop-1417319076318-46-0-352-600-crop-1417319140049

Minh họa: Đình Tân

Từ đó cái xóm nghèo sau chợ Long Biên cứ có trẻ con ốm hay va chạm sứt trán bươu đầu lại đưa đến bác sỹ khám cho. Tất nhiên đối với người nghèo thì chẳng lấy tiền bao giờ. Nhưng kể từ đó bệnh nhân là giới giang hồ tìm đến không ít.

Do đó, bác sỹ phải chuyển chỗ ở và mượn 1 phòng trọ ở khu bãi sông Long Biên làm chỗ giao dịch hàng ngày, mà nghe đâu là cũng của một đại ca nào đó chịu ơn nên đứng ra cho mượn.

Nhưng mũi khâu “cắt cổ”

Sau nhiều năm chữa bệnh đến bây giờ đã là luật bất thành văn rồi, dù khâu bao nhiêu mũi không thành vấn đề. Nhưng vẫn chỉ có 1 giá là 1 triệu đồng một mũi khâu.

Còn bệnh nhân bị chém nối gân, vá cơ mà phải cấp cứu truyền nước, mổ gắp đạn, nặng phải thở oxy thì lại có giá khác nhau.

Nhưng nguyên tắc của bác sỹ là chỉ cấp cứu không bao giờ quan tâm đến bệnh nhân ở đâu, làm gì mà bị như vậy? Nhưng cũng có một vài trường hợp ngoại lệ mà bác sỹ nhớ mãi. Những kẻ đó đều là những sát thủ không ghê tay.

Vị bác sỹ kể lại trong nghề người đầu tiên bác sỹ nhớ nhất là Nguyễn Minh Châu – kẻ sát thủ một đêm đã hạ sát 4 người tại tiệm vàng Kim Sinh ở Hà Nội ngày 19.7.1999.

Bác sỹ nhớ lại lúc đó khoảng gần 3 giờ sáng thì có người đến tìm ông bảo mang đồ nghề đi khâu cho một người bị đứt tay.

Từ chợ Long Biên bác sỹ được đưa đến gần cổng phụ bến xe Giáp Bát, ở đây ông thấy một người đàn ông đang cởi trần tay trái được quấn bằng áo, chỉ cần xem vết thương là bác sỹ đã đoán được người này dùng dao đâm người khác nhưng đã tự làm thương tay mình vì cán dao trơn do dính nhiều máu.

Với kinh nghiệm, vị bác sỹ đoán chắc chắn đã có một vụ án mạng lớn vừa xảy ra nên trong lúc khâu đã vờ hỏi han để năm thông tin.

Trong lúc khâu vừa đau Châu vừa chửi “Mình thịt mấy thằng đ… sao mà thịt thằng điên nó khỏe thế” và giục bác sỹ khâu nhanh tiêm cho thêm mũi giảm đau để đi Nam Định kịp chuyến xe sớm.

Khâu xong Châu không có tiền nên đã trả cho bác sỹ bằng 2 chiếc nhẫn vàng ta khoảng 2 chỉ vàng. Đến sáng hôm sau giới giang hồ đã đồn đại ầm ỹ về vụ giết người rã man tại tiệm vàng Kim Sinh.

Trong khi công an đang lật tung các hồ sơ, quan hệ và manh mối của vụ án giết người nghiêm trọng này để điều tra thì vị bác sỹ đã lờ mờ nhận ra kẻ thủ ác là ai.

Không biết ông có tìm cách thông tin tới những người cần biết hay không nhưng chỉ biết là sau đó ít ngày, bằng nhiều biện pháp nghiệp vụ đặc biệt, các trinh sát đã bắt được Nguyễn Minh Châu ở Nam Định.

Bệnh nhân thứ 2 mà bác sỹ rất nhớ đó là Khánh Trắng  tức Dương Văn Khánh, trước kia vốn làm mưa làm gió ở khu vực chợ Long Biên.

Có một lần Khánh Trắng tham gia vào cuộc ẩu đả ở chợ Sủi Gia Lâm tháng 11.1994, bị người dân chém 2 nhát vào bả vai phải, vết thương không sâu. Khánh Trắng đã được mấy đứa đàn em đưa đến chỗ trọ của bác sỹ.

Trước khi khâu, Khánh Trắng đuổi hết đám đàn em ra tận đầu ngõ và ra lệnh không cho bất kể đứa nào bén mảng đến phòng trọ của bác sỹ trong vòng 100m. Tất nhiên đám đệ tử Khánh Trắng cun cút nghe đại ca.

Bình thường thì cả chợ Long Biên đều sợ uy của Khánh Trắng, giới giang hồ cũng phải kính nể về độ lì lợm của vị đại ca này. Nhưng đàn em vừa đi khỏi Khánh Trắng đóng cửa lại rồi ngồi khóc như một đứa trẻ bị mẹ đánh đòn.

Hỏi mãi thì bác sỹ mới biết Khánh sợ khâu, sợ đau, phải đuổi đàn em đi thật xa để lúc khóc lóc không bị mất uy.  Chẳng biết động viên Khánh Trắng thế nào bác sỹ phải tiêm cho Khánh 2 mũi thuốc tê rồi từ từ khâu 2 vết chém.

Tuy vết chém không sâu không dài nhưng Khánh cứ khóc ri rỉ suốt gần 15 phút. Sau buổi khâu và phát hiện được kiểu mít ướt trẻ con của Khánh Trắng, nhưng bác sỹ tuyệt nhiên không nói với ai.

Chính vì thế mỗi lần gặp lại, Khánh Trắng đều kính lễ chào hỏi đàng hoàng không bao giờ có thái độ ngông cuồng. Thỉnh thoảng hắn còn vào tận nhà trọ biếu bác sỹ tiền.

67 thoughts on “Vị “bác sỹ” giấu mặt chữa trị cho Khánh Trắng & giang hồ Hà thành

 • February 7, 2019 at 3:58 pm
  Permalink

  I just want to tell you that I’m new to blogging and site-building and definitely savored you’re web blog. Most likely I’m planning to bookmark your blog post . You absolutely come with very good posts. Bless you for revealing your web-site.

 • February 16, 2019 at 3:44 am
  Permalink

  How to stop importing blog posts on facebook? ‘Stop importing’ button is not found.?

 • February 19, 2019 at 7:03 am
  Permalink

  He keeps both strands moving along at equal pace, Cage’s is more engrossing; the film paying sly hint to knowing so when it utilises the concoction of Hit-Girl to drive the film’s final act on behalf of Cage’s plight.

 • February 21, 2019 at 10:06 am
  Permalink

  I’m juggling about 10 things right now so I don’t have that much time to play around learning how to make a website. What are good resources to jump-start implementing javascript, php, mySQL, etc?.

 • February 25, 2019 at 11:40 pm
  Permalink

  Well I truly liked reading it. This post provided by you is very practical for good planning.

 • March 2, 2019 at 8:25 am
  Permalink

  You really make it seem so easy along with your presentation however I in finding this topic to be really one thing which I think I might never understand. It kind of feels too complicated and extremely wide for me. I am having a look forward on your subsequent put up, I¡¦ll attempt to get the hold of it!

 • March 4, 2019 at 5:55 am
  Permalink

  I keep listening to the reports talk about receiving free online grant applications so I have been looking around for the top site to get one. Could you advise me please, where could i acquire some?

 • March 4, 2019 at 6:55 am
  Permalink

  Excellent blog right here! Also your site rather a lot up fast! What host are you the use of? Can I am getting your associate link on your host? I wish my website loaded up as fast as yours lol

 • March 7, 2019 at 8:36 am
  Permalink

  I have to express appreciation to you for rescuing me from this particular incident. After looking through the online world and finding advice which are not pleasant, I assumed my entire life was done. Being alive without the approaches to the problems you’ve solved as a result of your write-up is a serious case, and ones which might have badly damaged my entire career if I hadn’t encountered your blog. Your actual understanding and kindness in handling the whole thing was vital. I am not sure what I would have done if I hadn’t come across such a thing like this. I’m able to at this point look forward to my future. Thank you so much for the reliable and amazing guide. I will not hesitate to endorse the sites to any individual who needs and wants guidelines about this area.

 • March 9, 2019 at 9:33 pm
  Permalink

  I definitely wanted to write down a brief note to be able to say thanks to you for all the fabulous recommendations you are sharing on this site. My extensive internet look up has finally been paid with brilliant concept to talk about with my partners. I would claim that most of us visitors are very fortunate to be in a good community with many perfect individuals with beneficial tricks. I feel really fortunate to have used your webpages and look forward to so many more amazing minutes reading here. Thanks once more for a lot of things.

 • March 9, 2019 at 9:43 pm
  Permalink

  Excellent weblog right here! Also your site rather a lot up very fast! What web host are you using? Can I am getting your associate hyperlink on your host? I desire my website loaded up as quickly as yours lol

 • March 10, 2019 at 6:54 pm
  Permalink

  I do consider all the ideas you’ve offered in your post. They are very convincing and can definitely work. Still, the posts are very short for novices. May just you please extend them a bit from subsequent time? Thank you for the post.

 • March 13, 2019 at 2:27 am
  Permalink

  Hello there, I found your website by means of Google at the same time as searching for a comparable topic, your web site came up, it appears great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

 • March 13, 2019 at 8:52 am
  Permalink

  Well I truly enjoyed studying it. This article provided by you is very practical for good planning.

 • March 13, 2019 at 2:35 pm
  Permalink

  You have brought up a very great points , thankyou for the post.

 • March 15, 2019 at 12:33 pm
  Permalink

  hi!,I love your writing so a lot! percentage we keep in touch more approximately your article on AOL? I require an expert in this space to solve my problem. May be that’s you! Having a look forward to look you.

 • March 15, 2019 at 6:59 pm
  Permalink

  fnyjye,Your blog was informative and valuable to me. Thanks for sharing.

 • March 17, 2019 at 2:22 am
  Permalink

  It¡¦s really a cool and useful piece of information. I¡¦m happy that you just shared this useful information with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 • March 18, 2019 at 2:22 am
  Permalink

  As a Newbie, I am permanently searching online for articles that can aid me. Thank you

 • March 18, 2019 at 2:22 am
  Permalink

  I like the helpful information you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here frequently. I am quite sure I will learn plenty of new stuff right here! Best of luck for the next!

 • March 19, 2019 at 2:16 pm
  Permalink

  hhjzmufudeu,Hi there, just wanted to say, I liked this article. It was helpful. Keep on posting!

 • March 20, 2019 at 6:49 am
  Permalink

  I would like to thnkx for the efforts you’ve put in writing this web site. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming also. Actually your creative writing abilities has encouraged me to get my own web site now. Actually the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

 • March 20, 2019 at 3:35 pm
  Permalink

  I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

 • March 20, 2019 at 6:01 pm
  Permalink

  Excellent blog right here! Also your website lots up very fast! What host are you using? Can I am getting your associate hyperlink in your host? I desire my website loaded up as fast as yours lol

 • March 20, 2019 at 7:04 pm
  Permalink

  Thanks for another informative website. The place else may just I am getting that type of information written in such an ideal method? I have a venture that I’m just now working on, and I have been on the look out for such information.

 • March 23, 2019 at 8:53 am
  Permalink

  I have recently started a website, the information you offer on this website has helped me greatly. Thanks for all of your time & work.

 • March 26, 2019 at 7:00 am
  Permalink

  My husband and i felt now more than happy Albert could finish up his homework by way of the ideas he got from your own web page. It is now and again perplexing just to choose to be giving out techniques that many some other people may have been selling. Therefore we already know we need the blog owner to thank because of that. All the illustrations you have made, the simple site navigation, the relationships your site help to promote – it’s everything unbelievable, and it’s helping our son in addition to us reason why the theme is cool, which is certainly very vital. Many thanks for all!

 • March 26, 2019 at 6:41 pm
  Permalink

  I together with my guys have already been checking out the great procedures found on your website while suddenly got a terrible feeling I had not expressed respect to the web site owner for them. My people are actually for that reason stimulated to see them and have now in truth been tapping into them. Appreciation for turning out to be so kind and for utilizing such good useful guides millions of individuals are really desperate to be informed on. My honest regret for not expressing gratitude to you earlier.

 • March 27, 2019 at 4:15 pm
  Permalink

  bdkcjc,Thanks a lot for providing us with this recipe of Cranberry Brisket. I’ve been wanting to make this for a long time but I couldn’t find the right recipe. Thanks to your help here, I can now make this dish easily.

 • March 29, 2019 at 10:17 pm
  Permalink

  yfozvnxabj,Quality blog, keep up the good work. You may check our website also!

 • March 30, 2019 at 11:15 am
  Permalink

  Definitely, what a magnificent website and educative posts, I surely will bookmark your blog.Best Regards!

 • March 31, 2019 at 11:02 am
  Permalink

  nptals,Waw! Its really great and wonderful ever i found. Thank you for sharing this info.

 • April 1, 2019 at 9:08 pm
  Permalink

  dkzvcu,Thanks a lot for providing us with this recipe of Cranberry Brisket. I’ve been wanting to make this for a long time but I couldn’t find the right recipe. Thanks to your help here, I can now make this dish easily.

 • April 3, 2019 at 6:51 am
  Permalink

  hyltgwvfsu Yeezy,This website truly has alll of the information and facts I wanted about this subject and didn?t know who to ask.

 • April 3, 2019 at 8:33 pm
  Permalink

  Good site! I truly love how it is simple on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I might be notified when a new post has been made. I’ve subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a great day!

 • April 4, 2019 at 6:15 am
  Permalink

  You made some clear points there. I looked on the internet for the topic and found most guys will agree with your blog.

 • April 4, 2019 at 10:54 am
  Permalink

  Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I’ll be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I will certainly return.

 • April 4, 2019 at 9:44 pm
  Permalink

  ofrjqwc,A fascinating discussion is definitely worth comment. I do think that you ought to publish more on this topic, it may not be a taboo fuevzqe,subject but generally folks don’t talk about such subjects. To the next! All the best!!

 • April 5, 2019 at 8:58 pm
  Permalink

  Wonderful website. Lots of useful information here. I¡¦m sending it to some buddies ans additionally sharing in delicious. And obviously, thanks in your effort!

 • April 8, 2019 at 7:22 am
  Permalink

  You made some good points there. I did a search on the subject and found most people will consent with your blog.

 • April 14, 2019 at 4:53 am
  Permalink

  wijvhoztsw Yeezy 350,Thanks for sharing this recipe with us!!

 • April 14, 2019 at 3:19 pm
  Permalink

  I am writing to make you know of the nice discovery my wife’s princess experienced browsing yuor web blog. She discovered many pieces, including what it’s like to possess a great teaching mood to get folks with ease comprehend various multifaceted subject areas. You really surpassed readers’ expected results. I appreciate you for offering the necessary, dependable, informative and in addition cool guidance on your topic to Julie.

 • April 16, 2019 at 10:29 am
  Permalink

  egzvflfga,Very helpful and best artical information Thanks For sharing.

 • April 23, 2019 at 8:56 am
  Permalink

  the Swedish company filed an antitrust lawsuit in Europe, claiming that Apple abused its control over the App Store and made an offer to promote Apple’s services. Apple denied the allegation.

 • April 23, 2019 at 11:45 am
  Permalink

  Hi to every one, because I am actually keen of reading this website’s post to
  be updated on a regular basis. It consists of pleasant data.

 • April 29, 2019 at 12:48 pm
  Permalink

  The first round of the 2019 NFL Draft has come and gone, and it didn’t take long for it to create quite a stir.

 • Pingback:Nike Shoes

 • May 4, 2019 at 10:45 am
  Permalink

  I wish to get across my admiration for your kind-heartedness in support of individuals that absolutely need assistance with the niche. Your very own commitment to getting the message around appears to be really invaluable and has continuously made people just like me to realize their dreams. Your own important help implies so much to me and further more to my office workers. Thanks a lot; from all of us.

 • May 8, 2019 at 12:03 pm
  Permalink

  Hi, i believe that i noticed you visited my blog so i got here to go back the
  favor?.I’m trying to to find things to enhance my web site!I assume its good enough to
  make use of a few of your ideas!!

 • May 8, 2019 at 12:09 pm
  Permalink

  There is noticeably a bundle to realize about this. I suppose you made some good points in features also.

 • May 10, 2019 at 9:53 am
  Permalink

  My roommate came with me to my first IVF class. We took our seats between a couple and a woman there on her own. She had a folder full of information, her eagerness apparent in the tapping of her foot, her informed questions, her careful note taking. The couple held hands and smiled. With my hands under the table, I texted the friend who’d be picking me up for the next doctor’s appointment. I’ll be late. People have lots of questions.

 • May 14, 2019 at 2:26 pm
  Permalink

  You actually make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 • May 27, 2019 at 2:18 am
  Permalink

  I have been exploring for a little for any high quality articles or weblog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this site. Reading this information So i am happy to convey that I have an incredibly just right uncanny feeling I discovered just what I needed. I such a lot undoubtedly will make sure to don¡¦t overlook this web site and give it a glance regularly.

 • May 27, 2019 at 2:18 am
  Permalink

  Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Great. I’m also an expert in this topic so I can understand your hard work.

 • May 27, 2019 at 2:25 am
  Permalink

  Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s really informative. I’m going to watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

 • June 5, 2019 at 7:17 pm
  Permalink

  “More than anything,Jordan they played harder than we did,Jordan” Kerr said. “Schemes go out the window when a team plays harder than you. Schemes don’t matter unless you compete. I always say it,Jordan every year,Jordan that the first adjustment you have to make is to playing harder. And then you can get into switching rotations and matchups.

 • June 15, 2019 at 2:54 pm
  Permalink

  You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 • June 15, 2019 at 2:54 pm
  Permalink

  Very well written information. It will be beneficial to everyone who usess it, including me. Keep up the good work – looking forward to more posts.

Comments are closed.