Tùng “Ba Thay”: trùm cho vay “cắt cổ”, thủ đoạn thu lãi tàn độc

Nghề cho vay nặng lãi đã mang về cho cặp vợ chồng này hàng tỉ đồng, và khiến hàng trăm người tán gia bại sản.

Tạo vỏ bọc là một trong những người kinh doanh khách sạn, quán bar thành đạt, đôi vợ chồng tập trung dưới trướng nhiều tên giang hồ liều lĩnh để hành nghề cho vay nặng lãi gấp 20 – 30 lần quy định. Nếu đến kỳ trả lãi mà con nợ không có tiền, chúng cho đàn em đến xiết nhà, tài sản và đập phá.
Thủ đoạn tàn độc để thu lãi suất “trên trời”
Từ ngày 19-23/5, thông tin từ TAND tỉnh Sóc Trăng cho biết, TAND tỉnh Sóc Trăng đã tiến hành xét xử sơ thẩm đường dây cho vay nặng lãi khét tiếng ở địa phương này. Liên quan đến vụ việc, tòa truy tố Mã Hóa Kim (40 tuổi) cùng 10 đồng bọn về hành vi cho vay nặng lãi và cưỡng đoạt tài sản. Vợ chồng Mã Hóa Kim – Lê Trung Hiếu (còn gọi là Tùng “Ba Thay”, đang bỏ trốn) làm chủ vũ trường tại Sóc Trăng, cho nhiều người ở thành phố Sóc Trăng vay tiền với lãi suất cao (30% mỗi tháng). Dưới trướng của cặp vợ chồng này có hơn chục đàn em máu mặt, được phân công đi thu tiền lãi hàng ngày, nay cũng bị truy tố trước tòa.
Lê Trung Hiếu vốn là một tay giang hồ có máu mặt, từng vào tù ra tội. Tuy tuổi còn trẻ nhưng Hiếu nổi tiếng ở Sóc Trăng và các tỉnh miền Tây với biệt hiệu: Đại gia Tùng “Ba Thay”. Hiếu kinh doanh khách sạn và vũ trường. Đằng sau vẻ điển trai, nhã nhặn, Hiếu được cho là “trùm” cho vay nặng lãi 30-60%, có lúc đến 90% khiến không ít con nợ tán gia bại sản. Hiếu còn là tác giả của nhiều kịch bản thanh trừng các băng nhóm giang hồ và các vũ trường trên địa bàn tỉnh Sóc Trăng vì dám cạnh tranh với vũ trường của hắn. Hắn có mối quan hệ với nhiều dân “anh chị” có máu mặt ở các tỉnh nên uy danh của hắn ngày càng cao. Nhiều con nợ khi nghe đến danh đại ca Tùng “Ba Thay” thì khiếp vía, phải chạy vạy kiếm tiền trả nợ dù phải trả lãi suất “trên trời”.
Các anh của Hiếu cũng là dân có máu mặt ở địa phương. Vì vậy, Lê Trung Hiếu còn có biệt danh Tùng “Ba Thay” là như thế. Với bản tính côn đồ từ nhỏ, Hiếu từng chém nhiều nhát vào chân người hàng xóm vì dám đụng đến anh trai của mình, trong một lần mâu thuẫn lúc xây nhà. Khi đưa anh trai vào bệnh viện Sóc Trăng cấp cứu, Hiếu lọt vào mắt xanh của Mã Hóa Kim (lúc này đang là chủ căng tin bệnh viện đa khoa tỉnh Sóc Trăng). Dù biết Hiếu đã có vợ nhưng Kim vẫn mê Hiếu, sau đó Hiếu ly dị vợ và thành đôi với Mã Hóa Kim.
Với hành vi chém người, Hiếu bị tòa tuyên 5 năm tù giam nhưng sau đó hắn chỉ thụ lý khoảng 1/2 thời gian bản án thì được ân xá. Sau khi ra tù, Hiếu cưới Kim làm vợ và được gia đình bên vợ tạo điều kiện cho kinh doanh dịch vụ giữ xe tại số 68, đường Pasteur, phường 8 (TP. Sóc Trăng). Cùng thời điểm này, Hiếu tập trung nhiều đàn em về dưới trướng để tạo uy thế cho mình. Khi đã có nhiều phe cánh, cùng nhiều đàn em sẵn sàng đổ máu vì đại ca, Hiếu được gia đình vợ giao quản lý vũ trường 168. Có tiền và thế lực ngầm, Hiếu bắt đầu tính đến chuyện cho vay nặng lãi. Các con nợ của Hiếu phải trả lãi cao hơn 20 – 30 lần so với quy định. Nếu không có tiền trả, Hiếu cho đàn em “kê biên” nhà cửa, tài sản với giá rẻ mạt để trả nợ cho hắn.

Phá đường dây cho vay "cắt cổ", thủ đoạn thu lãi tàn độc - Ảnh 1

Vợ chồng chủ vũ trường Hiếu – Kim và Trịnh Minh Tâm (bên phải).

Với chiêu thức đó, Hiếu đã thu lợi bất chính hàng tỉ đồng và khiến hàng trăm con nợ phải điêu đứng vì vợ chồng hắn. Nhận thấy đường dây cho vay nặng lãi lớn, ảnh hưởng đến trật tự và gây hoang mang dư luận, Công an tỉnh Sóc Trăng đã vào cuộc điều tra. Ngày 21/5/2013, Công an tỉnh Sóc Trăng đã tiến hành khám xét các điểm tình nghi liên quan đường dây cho vay nặng lãi của Lê Trung Hiếu, ngụ đường Pasteur (TP. Sóc Trăng). Lúc công an ập vào kiểm tra, khám xét, Hiếu cùng với một đàn em thân tín bỏ trốn cho đến bây giờ. Hiện Công an tỉnh Sóc Trăng phát lệnh truy nã Hiếu cùng đàn em trên toàn quốc.

Từ chủ vũ trường đến “trùm xã hội đen”
Sau khi hay tin chủ vũ trường cho vay nặng lãi ở Sóc Trăng bị truy nã, nhiều người đã đến cơ quan điều tra tố cáo hành vi bị cho là vi phạm pháp luật của vợ chồng chủ vũ trường Lê Trung Hiếu cùng đồng bọn. Trong số những tên thân tín của Hiếu có Trịnh Minh Tâm (quản lý khách sạn Vinh Phong) được xem như cánh tay đắc lực của Hiếu trong “thế giới ngầm”. Tâm cũng được xem là nhân vật chính trong kịch bản xiết nhà bà Hứa Thị Ngọc Mai (ở quốc lộ 1A, phường 2, TP. Sóc Trăng).
Bà Hứa Thị Ngọc Mai vay của Hiếu 300 triệu đồng vào cuối năm 2012, đóng lãi 3 triệu đồng mỗi ngày. Đầu năm 2013, bà Mai vay 12 lần với tổng số tiền 180 triệu đồng. Khi không có tiền trả lãi, Kim buộc nạn nhân viết biên nhận 850 triệu đồng với nội dung bán nhà cho Tâm. Sau đó, Tâm xuất hiện cùng Nguyễn Thị Hồng Ngân, Danh Thị Bé Hoa, Bùi Thanh Liêm và Trịnh Văn Lành (tự Nhí “Ba Đao”) tổ chức “kê biên” tài sản. Trong đó, ngoài xe máy, tivi và những vật dụng có giá trị thì chén, đĩa, bàn ghế cũng bị Tâm “niêm phong”. Trước đó, tháng 5/2011 bà Lưu Thị Cẩm Nhung vay Kim 30 triệu đồng. Chỉ năm tháng, tiền lãi bà Nhung đóng lên gần 40 triệu đồng. Đến 26/10/2011, bà Nhung lại vay của Kim 30 triệu đồng, mỗi ngày đóng lãi 300.000 đồng. Khi bị nợ năm ngày tiền lãi, Kim chỉ đạo Ngân đến nhập lãi vào vốn. Với cách làm này, chỉ trong 100 ngày Kim đưa bà Nhung 10 lần với số tiền thực nhận chỉ 41,5 triệu đồng nhưng tổng số lãi lên đến 380 triệu đồng. Khi lãi nhập vốn lên đến 680 triệu đồng, Kim đưa bà Nhung 12,5 triệu đồng để làm vốn bán bún nước lèo vào ngày mùng 1 Tết Nguyên đán Quý Tỵ và chỉ đạo Đan, Hiền ngồi canh ghi sổ từng tô để lấy tiền mang về cho bà chủ. Nếu lấy đủ 6,8 triệu đồng một ngày thì thôi, không đủ tiếp tục nhập lãi vào vốn, nên đến ngày 21/5/2013 tổng số nợ lên đến 770 triệu đồng.
Tương tự, chị Thơm ở phường 5, TP. Sóc Trăng được vợ chồng Hiếu cho vay 10 triệu đồng vào tháng 4/2012. Đến ngày đáo hạn chị được vay gấp đôi để trả nợ cũ. Với cách cho vay này, nửa năm sau chị Thơm nợ vợ chồng Hiếu 620 triệu đồng nên phải bán nhà cho bạn của Hiếu là chủ một doanh nghiệp, để lấy tiền trả nợ lãi “cắt cổ”.
Kẻ cầm đầu trốn nã, đồng bọn hầu toà
Gần 100 người có quyền lợi, nghĩa vụ liên quan được triệu tập khiến phòng xử chật kín. Kim cùng các đồng bọn bị truy tố về tội “cho vay nặng lãi” và “cưỡng đoạt tài sản trái phép”.
Vợ chồng Mã Hóa Kim – Lê Trung Hiếu làm chủ vũ trường tại Sóc Trăng, quản lý khách sạn Vinh Khang cùng nhiều dịch vụ khác trên địa bàn TP. Sóc Trăng (tỉnh Sóc Trăng). Được biết đến là một đại gia lắm tiền và thế lực trong giới giang hồ Sóc Trăng, vợ chồng Kim – Hiếu tập hợp đám đàn em gồm: Trịnh Minh Tâm, Lê Hoàng Sĩ Đan, Nguyễn Hồng Ngân, Danh Thị Bé Hoa, Bùi Thanh Liêm, Trịnh Văn Lành, Thạch Nê, Lê Ngọc Hậu, Lê Thành Trung và Trịnh Văn Hiền tổ chức cho vay nặng lãi và phân công đàn em đi thu tiền lãi hàng ngày.
Trong số các đàn em của cặp vợ chồng này, thì Tâm, Đan, Ngân, Hoa, Liêm, Lành và Sóc (đang bỏ trốn) được cho là giúp sức vợ chồng Kim đe dọa dùng vũ lực nhằm chiếm đoạt tài sản của người vay. Kết luận điều tra cho thấy, vợ chồng chủ vũ trường này đã cho 130 người vay tiền với lãi suất cao, tổng số vốn quay vòng cho vay là hơn 2,3 tỉ đồng, lãi nhập vốn trên 1,2 tỉ đồng. Trong hơn 3,4 tỉ đồng tiền lãi, nhà chức trách xác định gần 1,3 tỉ đồng thuộc lãi suất trong hạn mức tối đa cho phép (11,58%), còn lại trên 2,1 tỉ đồng là lãi vượt hạn mức.
Dự kiến tòa sẽ tuyên án vào đầu tuần tới
Với những hành vi do băng nhóm này gây ra, VKSND tỉnh Sóc Trăng truy tố Kim, Tâm, Đan, Ngân, Hoa, Lành, Liêm về tội “Cưỡng đoạt tài sản” và “Cho vay nặng lãi”. Thạch Nê, Trung, Hậu và Hiền bị truy tố tội “Cho vay nặng lãi”. Cơ quan chức năng cũng kêu gọi Hiếu và Nguyễn Văn Sóc sớm ra đầu thú để nhận sự khoan hồng của pháp luật. Dự kiến phiên xử kéo dài một tuần.
Sau năm ngày diễn ra phiên tòa, các bị cáo vẫn quanh co chối tội. HĐXX nhận định, hành vi của các bị cáo gây nguy hiểm cho xã hội nên cần tuyên mức án nghiêm khắc để có tính răn đe. Trong các phiên xử tiếp theo, HĐXX sẽ làm rõ nhiều nội dung liên quan đến vụ việc để tuyên bản án đúng người đúng tội. Dự kiến tòa sẽ tuyên án vào đầu tuần tới.

70 thoughts on “Tùng “Ba Thay”: trùm cho vay “cắt cổ”, thủ đoạn thu lãi tàn độc

 • February 7, 2019 at 8:25 pm
  Permalink

  I simply want to tell you that I am newbie to blogs and truly liked this blog. Very likely I’m going to bookmark your blog post . You surely have beneficial article content. With thanks for sharing with us your blog site.

 • February 19, 2019 at 12:00 pm
  Permalink

  Howdy! I know this is kinda off topic but I’d figured I’d ask. Would you be interested in trading links or maybe guest writing a blog post or vice-versa? My site covers a lot of the same topics as yours and I believe we could greatly benefit from each other. If you’re interested feel free to send me an e-mail. I look forward to hearing from you! Terrific blog by the way!

 • February 26, 2019 at 2:01 pm
  Permalink

  Wonderful goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just too excellent. I actually like what you have acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible. I cant wait to read far more from you. This is actually a wonderful site.

 • February 27, 2019 at 11:42 am
  Permalink

  I think this is one of the most important info for me. And i’m glad reading your article. But want to remark on some general things, The web site style is wonderful, the articles is really great : D. Good job, cheers

 • February 28, 2019 at 5:44 pm
  Permalink

  Great weblog here! Additionally your site a lot up fast! What web host are you the usage of? Can I am getting your affiliate hyperlink on your host? I want my site loaded up as fast as yours lol

 • March 4, 2019 at 9:31 am
  Permalink

  My brother recommended I might like this website. He was totally right. This post truly made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!

 • March 8, 2019 at 10:10 am
  Permalink

  Very interesting subject , thanks for posting . “Nothing great was ever achieved without enthusiasm.” by George Ellis.

 • March 9, 2019 at 3:44 am
  Permalink

  Thank you a bunch for sharing this with all of us you really understand what you’re speaking about! Bookmarked. Kindly also visit my website =). We can have a link exchange arrangement among us!

 • March 10, 2019 at 5:29 am
  Permalink

  Wow, wonderful blog layout! How long have you been blogging for? you made running a blog glance easy. The total glance of your site is great, as well as the content!

 • March 10, 2019 at 5:31 am
  Permalink

  I have been exploring for a little for any high-quality articles or weblog posts on this sort of space . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site. Reading this information So i am glad to express that I’ve an incredibly good uncanny feeling I found out just what I needed. I most surely will make certain to do not put out of your mind this web site and give it a look regularly.

 • March 11, 2019 at 10:10 am
  Permalink

  Thank you, I have recently been searching for info approximately this topic for a while and yours is the best I have found out till now. However, what in regards to the bottom line? Are you sure about the source?

 • March 11, 2019 at 7:31 pm
  Permalink

  I and also my buddies were looking through the good items from your web page and then at once came up with an awful feeling I never expressed respect to the site owner for those secrets. My guys are actually so very interested to read through all of them and now have in reality been making the most of these things. Appreciate your getting indeed thoughtful and also for opting for variety of marvelous useful guides millions of individuals are really eager to know about. Our own honest regret for not expressing appreciation to you sooner.

 • March 12, 2019 at 2:58 am
  Permalink

  Only wanna state that this is very useful , Thanks for taking your time to write this.

 • March 12, 2019 at 8:20 pm
  Permalink

  I have learn some good stuff here. Definitely worth bookmarking for revisiting. I wonder how a lot attempt you put to create this type of excellent informative website.

 • March 15, 2019 at 12:06 am
  Permalink

  Good write-up, I¡¦m regular visitor of one¡¦s blog, maintain up the excellent operate, and It’s going to be a regular visitor for a long time.

 • March 15, 2019 at 6:31 am
  Permalink

  I needed to create you this tiny word to say thanks a lot the moment again over the spectacular information you’ve featured on this page. It’s quite seriously generous of people like you to grant easily just what a few people might have marketed for an ebook to generate some bucks for themselves, precisely since you might have tried it if you ever wanted. Those ideas likewise acted to become good way to recognize that the rest have the identical eagerness just as mine to know the truth a good deal more with regard to this matter. I’m sure there are millions of more pleasant periods in the future for individuals who browse through your site.

 • March 16, 2019 at 6:55 am
  Permalink

  Simply desire to say your article is as astounding. The clarity in your post is simply great and i can assume you’re an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the gratifying work.

 • March 19, 2019 at 1:03 am
  Permalink

  I would like to show some appreciation to this writer for rescuing me from this particular setting. Right after surfing through the search engines and getting basics which were not pleasant, I was thinking my entire life was over. Existing minus the solutions to the difficulties you’ve sorted out as a result of the write-up is a serious case, as well as ones that might have badly damaged my entire career if I had not encountered the blog. Your actual natural talent and kindness in maneuvering all the things was important. I’m not sure what I would have done if I had not come across such a stuff like this. I can at this point relish my future. Thanks a lot very much for your professional and effective guide. I won’t think twice to refer your site to any individual who will need guide about this problem.

 • March 21, 2019 at 7:03 am
  Permalink

  Hello my friend! I want to say that this article is awesome, great written and come with approximately all vital infos. I¡¦d like to see more posts like this .

 • March 22, 2019 at 2:03 am
  Permalink

  I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one today..

 • March 22, 2019 at 9:44 pm
  Permalink

  I enjoy you because of your entire hard work on this blog. Ellie really likes conducting research and it’s really obvious why. My spouse and i learn all of the compelling means you provide functional guidance via this web blog and as well as welcome participation from the others on this idea while our own girl has been being taught a great deal. Take advantage of the rest of the new year. You’re the one performing a first class job.

 • March 23, 2019 at 5:14 am
  Permalink

  I’ve recently started a blog, the information you offer on this site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work. “The achievements of an organization are the results of the combined effort of each individual.” by Vince Lombardi.

 • March 26, 2019 at 9:03 am
  Permalink

  But wanna tell that this is very useful , Thanks for taking your time to write this.

 • March 27, 2019 at 5:21 am
  Permalink

  It is the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I have read this post and if I could I want to suggest you some interesting things or advice. Perhaps you could write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

 • March 27, 2019 at 5:22 am
  Permalink

  I like what you guys are up too. Such intelligent work and reporting! Keep up the excellent works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site 🙂

 • March 30, 2019 at 8:58 pm
  Permalink

  Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how can i subscribe for a blog website? The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 • April 2, 2019 at 7:51 am
  Permalink

  Hi my friend! I wish to say that this post is amazing, great written and come with almost all important infos. I would like to look extra posts like this .

 • April 5, 2019 at 12:40 pm
  Permalink

  Pretty section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently fast.

 • April 5, 2019 at 7:30 pm
  Permalink

  Thanks a lot for sharing this with all people you really recognize what you are speaking approximately! Bookmarked. Kindly also visit my web site =). We can have a hyperlink alternate contract among us!

 • April 6, 2019 at 1:06 am
  Permalink

  Great ¡V I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all the tabs and related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme . a tones way for your customer to communicate. Excellent task..

 • April 6, 2019 at 6:22 am
  Permalink

  you are truly a just right webmaster. The website loading velocity is incredible. It sort of feels that you are doing any unique trick. Also, The contents are masterwork. you have done a excellent process in this topic!

 • April 6, 2019 at 10:15 am
  Permalink

  amxcfnffvm,A very good informative article. I’ve bookmarked your website and will be checking back in future!

 • April 8, 2019 at 4:34 pm
  Permalink

  Well I sincerely liked studying it. This tip provided by you is very effective for correct planning.

 • April 10, 2019 at 4:25 am
  Permalink

  Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such excellent information being shared freely out there.

 • April 10, 2019 at 8:13 pm
  Permalink

  Wow! This could be one particular of the most helpful blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Magnificent. I’m also an expert in this topic so I can understand your hard work.

 • April 10, 2019 at 8:14 pm
  Permalink

  Wow, marvelous blog layout! How long have you been running a blog for? you made running a blog look easy. The whole glance of your website is great, as neatly as the content material!

 • April 16, 2019 at 1:51 am
  Permalink

  Thanks , I’ve just been searching for information approximately this topic for ages and yours is the greatest I’ve discovered till now. But, what about the conclusion? Are you positive in regards to the supply?

 • April 16, 2019 at 6:28 am
  Permalink

  Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is magnificent blog. A great read. I will definitely be back.

 • April 16, 2019 at 7:11 am
  Permalink

  Attractive section of content. I just stumbled upon your weblog and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently fast.

 • April 16, 2019 at 7:11 am
  Permalink

  I simply could not depart your site prior to suggesting that I extremely enjoyed the standard information a person provide to your visitors? Is going to be again continuously to inspect new posts

 • April 17, 2019 at 2:58 am
  Permalink

  Hello there, I found your site by way of Google even as looking for a comparable topic, your web site came up, it appears good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

 • April 18, 2019 at 10:57 am
  Permalink

  Wonderful work! This is the kind of information that are supposed to be shared around the internet. Shame on the seek engines for now not positioning this post upper! Come on over and consult with my website . Thanks =)

 • April 20, 2019 at 9:52 am
  Permalink

  Thank you a lot for giving everyone a very terrific chance to discover important secrets from this web site. It is often so great plus full of amusement for me and my office colleagues to visit your blog at the least 3 times every week to find out the latest guidance you have got. And definitely, we’re at all times motivated considering the fabulous thoughts you give. Selected 2 ideas in this article are undeniably the most effective I have had.

 • April 23, 2019 at 12:00 am
  Permalink

  Jing Junhai pointed out that it is necessary to check the end and serious accountability, formulate a rectification plan, do a good job in the aftermath, and respond to social concerns in a timely manner. It is necessary to carry out “reviewing” in the whole province, re-evaluate, re-supervise and re-verify, comprehensively do a good job in poverty alleviation, and strictly prevent the “people’s heart project” from becoming a “people’s resentment project.”

 • April 25, 2019 at 12:53 am
  Permalink

  Other members include Ed Liddy, former CEO of Allstate, Lynn Good, CEO of Duke Energy, and Robert Bradway, CEO of Amgen.

 • April 25, 2019 at 9:08 pm
  Permalink

  Nike SB‘s latest and greatest for its yearly 4/20 celebrations arrives in the form of the Dunk High “Dog Walker,” pushing many a texture alongside a theme that is adhered to with stunning dedication.

 • April 29, 2019 at 1:18 am
  Permalink

  “I didn’t see fatigue (in Game 5),” Kerr said. “I just saw a lack of urgency, and you can’t win a playoff game without urgency. It’s not that easy.”

 • May 4, 2019 at 7:42 pm
  Permalink

  I was recommended this website by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You are amazing! Thanks!

 • May 5, 2019 at 12:05 am
  Permalink

  That said, Josh Jacobs looks like a fitting replacement for Marshawn Lynch, and Johnathan Abram sure can lay the wood.

 • May 5, 2019 at 2:18 am
  Permalink

  Pornhub’s report examined the beginning of April through just before opening weekend. April 5, everything was fine and pure and good-people out there looking up their standard MILF videos and the like. But on April 18, everything changed. Search results went up by 1,779 percent in one day, followed by the peak on April 19, when searches were up by 2,912 percent.

 • May 8, 2019 at 2:59 am
  Permalink

  Following successful contested jump shots over Lillard, Westbrook would occasionally trot back on defense making the rock the baby gesture.

 • May 8, 2019 at 8:42 pm
  Permalink

  Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I will certainly return.

 • May 9, 2019 at 2:38 am
  Permalink

  In his first interview since launching his campaign on Thursday, former Vice President Joe Biden struggled with apologies inside the friendly confines of “The View.” The hosts pressed him to apologize to the seven women who had accused him of inappropriate behavior, which he eventually did, adding the qualifier that he was not “sorry in the sense that I think I did anything that was intentionally designed to do anything wrong or be inappropriate.”

 • May 9, 2019 at 9:45 pm
  Permalink

  I want to express my gratitude for your kind-heartedness for individuals that should have guidance on that issue. Your very own dedication to getting the message all-around had become especially valuable and have frequently permitted some individuals much like me to attain their goals. The informative tutorial denotes much to me and still more to my mates. With thanks; from each one of us.

 • May 9, 2019 at 10:00 pm
  Permalink

  Hello.This post was extremely remarkable, particularly because I was searching for thoughts on this issue last Tuesday.

 • May 31, 2019 at 1:12 am
  Permalink

  Saban first revealed the hip injury at Alabama’s spring game last week,Jordan and said it started bothering him at the beginning of spring practice. The injury lingered throughout the spring,Jordan slowly getting worse.

 • May 31, 2019 at 8:05 am
  Permalink

  qgossrpczix,Hi there, just wanted to say, I liked this article. It was helpful. Keep on posting!

 • June 17, 2019 at 11:57 am
  Permalink

  You completed some good points there. I did a search on the subject and found most people will consent with your blog.

Comments are closed.