Tứ Đại Thiên Vương sở hữu nghìn tỷ trong tù của Việt Nam là ai?

Dù đang ngồi tù, nhiều người Việt vẫn sở hữu nhiều khối tài sản lớn giá trị cả nghìn tỷ.

1. Bầu Kiên

Dù đang chịu án tù song bầu Kiên vẫn đang sở hữu khối tài sản lớn trên thị trường chứng khoán

Ngày 20/8/2012, ông Nguyễn Đức Kiên (còn được gọi là bầu Kiên), nguyên Phó chủ tịch HĐQT Ngân hàng TMCP Á Châu (ACB) bị bắt, để điều tra liên quan tới các sai phạm trong hoạt động kinh tế tại 3 công ty con do ông làm chủ tịch Hội đồng quản trị (gồm Công ty Đầu tư thương mại B&B, Công ty Cổ phần Đầu tư ACB Hà Nội và Công TNHH Đầu tư tài chính Á Châu Hà Nội).

Bầu Kiên là thành viên HĐQT ACB từ năm 1994, và cùng người thân sở hữu rất nhiều cổ phần tại ngân hàng ACB cũng như Vietbank (ACB là cổ đông sáng lập).

Ông cũng từng là lãnh đạo tại hàng loạt công ty như công ty Thể thao ACB, công ty Thiên Nam, CTCP du lịch Chợ Lớn, CTCP Tập đoàn tài chính Á Châu, CTCP Bóng đá chuyên nghiệp Việt Nam…

Cuối 2013, bầu Kiên vẫn nằm trong tốp 25 người giàu nhất trên thị trường chứng khoán, còn gia đình ông cũng nằm trong tốp 15. Bên cạnh đó, ông trùm ngân hàng một thời này còn rất nhiều các tài sản khác.

Tính đến thời điểm cuối năm 2018, vợ chồng bầu Kiên đang sở hữu khối tài sản có giá trị khoảng 3.052 tỷ đồng.

Theo bản cáo trạng lần 2 của VKSND Tối cao, cơ quan công an đã kê biên 3 bất động sản do ông Kiên và vợ đứng tên sở hữu, gồm: nhà và đất tại số 5 Hồ Biểu Chánh (phường 12, quận Phú Nhuận, TP HCM); nhà và đất ở số 22 Hoàng Dư Khương (phường 12, quận 10, TP HCM); hơn 2.400 m2 đất tại 78/6 Bình Lợi (phường 13, quận Bình Thạnh, TP HCM).

Chính ông bầu này tự công bố bí mật là “cổ đông chính” của ngân hàng Eximbank, ngân hàng tài trợ hàng năm cho V.League hàng chục tỷ đồng. Bầu Kiên tự tiết lộ là có cổ phần tại Kienlong Bank – ngân hàng được cho là do bầu Kiên và một đại gia ngành nội thất, bất động sản khác đứng tên thành lập.

Ngoài ra, Bầu Kiên là chủ sở hữu của khá nhiều chiếc siêu xe tiền tỷ, đồng thời, là chủ nhân của căn biệt thự 3 tầng bề thế, tại địa chỉ ngõ 27 Xuân Diệu, phường Quảng An, Tây Hồ, Hà Nội, trên thửa đất rộng 500 mét vuông nhìn ra hồ Tây.

Thời gian gần đây, những thành viên trong gia đình ông bầu tai tiếng này cũng liên tục bán ra hàng triệu cổ phiếu Vietbank. Ông Nguyễn Đức Kiên (Bầu Kiên) đã bán toàn bộ 6,61 triệu cổ phần Vietbank, tương ứng thoái toàn bộ 2,035% vốn. Sau giao dịch, bầu Kiên không còn là cổ đông của Vietbank.

Từ ngày 24-25/7, bà Nguyễn Thúy Lan, ông Đào Văn Kiên và bà Nguyễn Thúy Hương đã thoái lần lượt 2,05%, 1,93% và 2,02% vốn của Vietbank.

Tuy vậy, bà Đặng Ngọc Lan – vợ bầu Kiên, hiện vẫn là thành viên HĐQT của nhà băng này và sở hữu gần 15 triệu cổ phần VBB (theo mệnh giá 10.000 đồng), tương đương 4,6% vốn điều lệ của Vietbank.

2. Hà Văn Thắm

Nếu liệt kê chính xác, ông Hà Văn Thắm rất có thể là tỷ phú USD xếp thứ 2 của Việt Nam sau ông Phạm Nhật Vượng

Sau 3 năm, đại án OceanBank đã đi đến hồi kết bằng những bản án với các bị cáo liên quan. Trong đó, “đại gia” Hà Văn Thắm lĩnh án chung thân do tội Tham ô tài sản, cố ý làm trái, vi phạm quy định về cho vay tại các tổ chức tín dụng.

Trước khi bị bắt vào tháng 10/2014, ông Hà Văn Thắm, sinh năm 1972, từng là ông chủ nhiều thương hiệu nổi tiếng như Oceangroup (bất động sản), OceanBank (ngân hàng), Ocean Hospitality (khách sạn, du lịch), Kem Tràng Tiền, bánh Givral (thực phẩm), hệ thống OceanMart (bán lẻ), Chứng khoán Đại Dương (OCS)…

Ông Hà Văn Thắm trở nên nổi bật hơn bao giờ hết từ giữa 2010 với cương vị là chủ tịch Công ty Cổ phần Tập đoàn Đại Dương – Ocean Group (OGC), khi đó chưa đến 40 tuổi. Ocean Group của ông Thắm được biết đến là một tập đoàn kinh tế đa ngành, từ bất động sản, khách sạn, tài chính, truyền thông và thương mại thực phẩm…

Chỉ một thời gian ngắn sau đó OceanGroup đã trở thành một trong những doanh nghiệp tư nhân lớn nhất trên sàn chứng khoán thời bấy giờ, với vốn hóa thị trường lên tới hơn 10.000 tỷ đồng. Năm 2011, ông Thắm lọt top 10 người giàu nhất trên thị trường chứng khoán và còn nằm trong nhóm này 2 năm sau đó.

Trong lĩnh vực bất động sản, OceanGroup có nhiều dự án khá nổi tiếng, trải từ Bắc chí Nam như: VNT Tower Nguyễn Trãi, StarCity Lê Văn Lương, StarCity Center, StarBowl (Phạm Ngọc Thạch),…

Trong lĩnh vực tài chính ngân hàng, ông Thắm và OGC là cổ đông lớn chi phối tại OceanBank, Ocean Sercurities,…

Ông Thắm còn trực tiếp và gián tiếp sở hữu nhiều doanh nghiệp như Ocean Hospitality (75%), Bảo Hà, Công ty TNHH VNT, Đại Dương Thăng Long, Ocean Media (50%),… và có thời điểm là thành viên HĐQT Vinamilk, VS Industry Việt Nam…

Cú thâu tóm Kem Tràng Tiền hay “khu đất vành khăn hơn 5ha” thuộc khu đô thị mới Đông Nam Trần Duy Hưng (Hà Nội)… là những lần mà tên tuổi “đại gia” này phủ kín mặt báo.

Với khối tài sản khổng lồ sở hữu tại OceanBank, Ocean Hospitality (OCH), Ocean Sercurities (OCS), DN tư nhân Hà Bảo, Công ty TNHH VNT, Đại Dương Thăng Long, hay Ocean Mark,… nếu cân đo đong đếm chính xác, ông Hà Văn Thắm rất có thể là tỷ phú USD xếp thứ 2 của Việt Nam sau ông Phạm Nhật Vượng.

3. Đoàn Văn An

Ngoài việc nắm giữ cương vị lãnh đạo cấp cao tại Ngân hàng TMCP Dầu khí Toàn cầu – GPBank, ông Đoàn Văn An (SN 1958, phường Quảng An, Tây Hồ, Hà Nội) đồng thời cũng là Chủ tịch HĐQT kiêm Tổng giám đốc CTCP Sân gôn Ngôi sao Chí Linh, Ủy viên HĐQT độc lập không điều hành Công ty cổ phần Thiết bị Bưu điện.

GPBank tiền thân là Ngân hàng Nông thôn Ninh Bình, được đổi tên và chuyển đổi mô hình hoạt động vào năm 2007, vốn điều lệ 3.000 tỷ đồng.

Cáo trạng truy tố các bị cáo thể hiện, trong năm 2009 và 2010, để có tiền tăng vốn điều lệ tại GPBank theo quy định tại Nghị định số 141/2006/NĐ-CP, ngày 22-11-2006 của Chính phủ và sử dụng vào những việc khác, Tạ Bá Long và Đoàn Văn An đã sử dụng 3 công ty để phát hành 3.380 trái phiếu bán cho Công ty Tài chính CP Điện lực (EVNFinance) và thu về 3.380 tỷ đồng.

Số tiền nêu trên, sau đó được cựu Chủ tịch và Phó Chủ tịch HĐQT GPBank sử dụng hơn 2.611 tỷ đồng để nhóm cổ đông của Tạ Bá Long và Đoàn Văn An mua cổ phần nhằm tăng vốn điều lệ của ngân hàng này.

Ngoài ra, Long và đồng phạm còn sử dụng 512,6 tỉ đồng để trả lãi trái phiếu và phí tư vấn phát hành trái phiếu. Số tiền còn lại hơn 255,7 tỷ đồng, Tạ Bá Long và Đoàn Văn An “bơm” vào hoạt động đầu tư, kinh doanh của 3 doanh nghiệp liên quan.

Trước khi vướng vòng lao lý, “hoan lộ” của vị doanh nhân vốn xuất thân từ một Cử nhân Ngoại ngữ gốc Hải Dương này được đánh giá là khá hanh thông, đặc biệt là kể từ đầu những năm 90.

Theo đó, ông Đoàn Văn An chính thức bước vào nghiệp kinh doanh từ năm 1989 sau khi gia nhập Công ty đá quý Việt Nam, song chỉ gắn bó ở đó trong một thời gian ngắn (khoảng 2 năm).

Từ năm 1991 đến năm 1998, ông An chuyển sang công tác tại Viện Khoa Học Việt Nam.

Kế đó, vị Phó Chủ tịch GPBank sau này lại chuyển sang làm việc tại Công ty TNHH Thung Lũng Vua và đảm nhận cương vị Phó Tổng giám đốc đến năm 2002. Kể từ thời điểm này, đường công danh của ông đã nhanh chóng rộng mở khi liên tục nắm giữ những cương vị đầu tàu tại hoàng loạt những doanh nghiệp lớn.

Từ năm 2002, doanh nhân Đoàn Văn An là Chủ tịch HĐQT kiêm Tổng giám đốc CTCP Sân gôn Ngôi sao Chí Linh và kể từ tháng 6 năm 2004, ông đảm nhiệm thêm chức vụ Phó Chủ tịch HĐQT Ngân hàng TMCP Dầu khí Việt Nam cho đến khi bị NHNN ra quyết định đình chỉ quyền và nghĩa vụ vào cuối tháng 5/2015. Ngoài ra, ông An hiện cũng là Ủy viên HĐQT độc lập không điều hành Công ty cổ phần Thiết bị Bưu điện.

Theo bản cáo bạch được phát hành vào ngày 5/8/2010 của GPBank, tỷ lệ sở hữu của cá nhân Phó Chủ tịch Đoàn Văn An tại ngân hàng là 4,650% Vốn điều lệ, tương ứng với 9.300.200 cổ phần.

4. Vũ “nhôm”

Liên quan đến vụ án xảy ra tại Ngân hàng Đông Á (DAB) gây thiệt hại hơn 3.608 tỉ đồng mà Phan Văn Anh Vũ (Vũ “nhôm) bị đề nghị truy tố tội lạm dụng chức vụ quyền hạn chiếm đoạt tài sản, để đảm bảo cho quá trình thi hành án, nhiều tài sản, cổ phần của những người liên quan đã bị kê biên, trong đó có các tài sản của Vũ “nhôm”.

Trong vụ án này, sau khi khởi tố bị can, cơ quan điều tra đã ra các quyết định kê biên một số tài sản do Vũ “nhôm” đứng tên hoặc thuộc sở hữu của Vũ “nhôm”. Đó là toàn bộ cổ phần của ngân hàng DAB mà Vũ “nhôm” và Công ty Bắc Nam 79 sở hữu, cùng nhiều nhà đất.

Cụ thể, căn nhà tại địa chỉ 78-80-82-84 Trần Quốc Toản, quận Hải Châu, TP Đà Nẵng rộng 447m2 do gia đình Vũ nhôm sinh sống đã bị kê biên. Căn nhà này do Phan Văn Anh Vũ và vợ đứng tên trong giấy chứng nhận quyền sử dụng đất.

Đồng thời, toàn bộ số cổ phần DAB mà Vũ “nhôm” đứng tên sở hữu hoặc Công ty Bắc Nam 79 sở hữu cũng bị phong tỏa để phục vụ công tác điều tra, truy tố, xét xử.

Phan Văn Anh Vũ với sự hậu thuẫn, buông lỏng quản lý của 2 cựu thứ trưởng Bùi Văn Thành, Trần Việt Tân và một số cán bộ công an đã thâu tóm 7 nhà, đất công sản và dự án bất động sản có tổng diện tích 27.000 m2 đất, trị giá là hơn 2.500 tỷ đồng.

Ngoài những tài sản trên, cơ quan điều tra còn kê biên thêm 120m2 đất tại quận 2 (TPHCM), 353m2 đất ở huyện Cần Giờ (TPHCM), 102m2 đất ở quận Bình Tân (TPHCM) và 85m2 đất ở TP Nam Định (tỉnh Nam Định).

Ngoài ra, cơ quan điều tra còn kê biên hơn 125 triệu cổ phần DAB do Công ty Bắc Nam 79 và 17 đối tượng liên quan sở hữu.

Trong đó, Công ty Bắc Nam 79 sở hữu 50 triệu cổ phần, Phan Văn Anh Vũ 13,652 triệu cổ phần, Trần Phương Bình 15 triệu cổ phần, Nguyễn Thị Kim Xuyến 1,7 triệu cổ phần, Nguyễn Thị Ngọc Vân 712.000 cổ phần và nhiều cổ phần khác mang tên người thân của ông Trần Phương Bình.

Hà My – Theo Nhà đầu tư, 12/01/2019 14:58

Please follow and like us:
error

77 thoughts on “Tứ Đại Thiên Vương sở hữu nghìn tỷ trong tù của Việt Nam là ai?

 • February 7, 2019 at 3:12 pm
  Permalink

  I just want to tell you that I’m newbie to blogging and site-building and seriously savored your web site. Almost certainly I’m likely to bookmark your blog . You actually come with very good article content. Thanks a bunch for revealing your blog site.

  Reply
 • February 8, 2019 at 9:20 pm
  Permalink

  An impressive share, I just given this onto a colleague who was doing a little bit evaluation on this. And he the truth is purchased me breakfast because I discovered it for him.. smile. So let me reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending the time to debate this, I really feel strongly about it and love reading more on this topic. If doable, as you become experience, would you mind updating your blog with extra particulars? It is extremely useful for me. Large thumb up for this blog submit!

  Reply
 • February 10, 2019 at 4:45 pm
  Permalink

  It’s difficult to find knowledgeable individuals within this topic, however you be understood as guess what happens you’re discussing! Thanks

  Reply
 • February 14, 2019 at 4:23 pm
  Permalink

  Hi all – I have a straight-up HTML website that I’d like to transition to Joomla. If possible, I’d like to install Joomla into a subfolder and create and test the site there, while keeping the existing site functioning until I’m ready to move it over. Is this possible?. . Thanks!.

  Reply
 • February 15, 2019 at 10:18 am
  Permalink

  I want to add a registration form to Joomla.. . I need to be able to edit the fields of the form. . The form needs to register people as users in Joomla, and trigger an HTML welcome email, as well as a notification to an admin about the registration.. . I’ve tried community builder, but you can’t disable things like username, which is irrelevant to me, and the welcome emails won’t do HTML.. . Any suggestions?.

  Reply
 • February 22, 2019 at 11:33 am
  Permalink

  We want to start our own blog page together on blogspot, but I just thought about us having our own separate google accounts. How can we start a blog page together where it’ll be easier for both of us to log on besides just using one person’s google account?.

  Reply
 • February 25, 2019 at 10:54 am
  Permalink

  I have a blog using Blogspot. I would like to ban a specific person from viewing and/or commenting. I am not looking to make the entire blog password-protected or moderate comments. I just want to ban a specific IP address. How can I do this?.

  Reply
 • February 25, 2019 at 9:40 pm
  Permalink

  Attractive section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

  Reply
 • February 25, 2019 at 9:53 pm
  Permalink

  I would like to thnkx for the efforts you’ve put in writing this website. I’m hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. In fact your creative writing abilities has encouraged me to get my own blog now. Actually the blogging is spreading its wings rapidly. Your write up is a good example of it.

  Reply
 • February 26, 2019 at 10:36 pm
  Permalink

  Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such wonderful info being shared freely out there.

  Reply
 • February 28, 2019 at 10:05 pm
  Permalink

  of course like your website however you need to take a look at the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I find it very bothersome to inform the truth then again I¡¦ll surely come again again.

  Reply
 • March 1, 2019 at 2:09 pm
  Permalink

  wonderful submit, very informative. I ponder why the opposite specialists of this sector do not realize this. You must proceed your writing. I’m sure, you’ve a huge readers’ base already!

  Reply
 • March 2, 2019 at 7:02 am
  Permalink

  Whats Happening i am new to this, I stumbled upon this I have found It positively useful and it has aided me out loads. I’m hoping to contribute & help other users like its helped me. Good job.

  Reply
 • March 5, 2019 at 6:08 pm
  Permalink

  It’s perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or tips. Perhaps you could write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

  Reply
 • March 7, 2019 at 7:30 am
  Permalink

  Very interesting info!Perfect just what I was searching for!

  Reply
 • March 7, 2019 at 8:40 pm
  Permalink

  Thanks for some other excellent post. Where else may just anybody get that type of info in such an ideal means of writing? I have a presentation next week, and I’m on the search for such information.

  Reply
 • March 8, 2019 at 1:41 pm
  Permalink

  Heya i am for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out much. I hope to give something back and aid others like you helped me.

  Reply
 • March 10, 2019 at 7:35 pm
  Permalink

  Thanks a bunch for sharing this with all folks you really recognize what you’re talking about! Bookmarked. Please additionally consult with my website =). We will have a hyperlink exchange arrangement between us!

  Reply
 • March 11, 2019 at 4:38 am
  Permalink

  Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s truly informative. I am gonna watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

  Reply
 • March 14, 2019 at 4:27 am
  Permalink

  Hello.This article was extremely fascinating, particularly since I was investigating for thoughts on this issue last Sunday.

  Reply
 • March 14, 2019 at 6:15 am
  Permalink

  I do trust all the ideas you have offered on your post. They are very convincing and will definitely work. Nonetheless, the posts are too short for newbies. May you please lengthen them a bit from subsequent time? Thank you for the post.

  Reply
 • March 14, 2019 at 4:45 pm
  Permalink

  I¡¦ve read some just right stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I wonder how a lot effort you place to make any such magnificent informative web site.

  Reply
 • March 15, 2019 at 10:30 am
  Permalink

  Thanks for every one of your labor on this web page. Kim take interest in making time for research and it is simple to grasp why. Most people learn all about the compelling means you deliver simple items via this blog and as well inspire participation from other people on that content while my girl is now being taught a whole lot. Take pleasure in the rest of the year. You are always doing a very good job.

  Reply
 • March 15, 2019 at 11:09 am
  Permalink

  I have recently started a blog, the info you offer on this web site has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work. “Yield not to evils, but attack all the more boldly.” by Virgil.

  Reply
 • March 16, 2019 at 7:12 am
  Permalink

  A lot of thanks for all of the work on this blog. My mom takes pleasure in going through internet research and it is simple to grasp why. Most people notice all relating to the powerful method you offer powerful thoughts by means of your web blog and as well as welcome response from the others on this topic and our own daughter is truly learning a great deal. Take advantage of the rest of the new year. You are always conducting a powerful job.

  Reply
 • March 16, 2019 at 9:31 pm
  Permalink

  I do accept as true with all of the ideas you’ve offered in your post. They are really convincing and can definitely work. Nonetheless, the posts are too brief for beginners. Could you please extend them a little from next time? Thank you for the post.

  Reply
 • March 16, 2019 at 9:32 pm
  Permalink

  I really appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thx again

  Reply
 • March 17, 2019 at 4:52 am
  Permalink

  Very well written information. It will be valuable to anyone who usess it, including yours truly :). Keep up the good work – looking forward to more posts.

  Reply
 • March 18, 2019 at 4:07 am
  Permalink

  Valuable info. Fortunate me I found your website by accident, and I’m shocked why this coincidence didn’t took place in advance! I bookmarked it.

  Reply
 • March 18, 2019 at 4:07 am
  Permalink

  This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

  Reply
 • March 18, 2019 at 5:06 am
  Permalink

  I like what you guys are up also. Such intelligent work and reporting! Keep up the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my web site 🙂

  Reply
 • March 18, 2019 at 4:38 pm
  Permalink

  fantastic issues altogether, you simply gained a emblem new reader. What could you recommend in regards to your post that you just made some days in the past? Any certain?

  Reply
 • March 20, 2019 at 1:35 am
  Permalink

  Wow! Thank you! I always wanted to write on my site something like that. Can I implement a fragment of your post to my website?

  Reply
 • March 20, 2019 at 1:37 am
  Permalink

  Thank you for sharing superb informations. Your web-site is very cool. I am impressed by the details that you¡¦ve on this website. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched all over the place and simply could not come across. What a perfect web site.

  Reply
 • March 21, 2019 at 7:17 am
  Permalink

  Great site. A lot of helpful info here. I am sending it to some pals ans also sharing in delicious. And naturally, thank you to your sweat!

  Reply
 • March 26, 2019 at 12:59 pm
  Permalink

  Wow, superb weblog format! How long have you been running a blog for? you make running a blog look easy. The whole look of your web site is excellent, as well as the content!

  Reply
 • April 1, 2019 at 8:27 am
  Permalink

  Hello. magnificent job. I did not expect this. This is a impressive story. Thanks!

  Reply
 • April 2, 2019 at 8:36 pm
  Permalink

  I just want to tell you that I am just all new to blogging and actually savored this web blog. Almost certainly I’m likely to bookmark your website . You amazingly have outstanding articles and reviews. Thanks a bunch for revealing your webpage.

  Reply
 • April 3, 2019 at 5:50 am
  Permalink

  I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one today..

  Reply
 • April 4, 2019 at 4:50 am
  Permalink

  I think other web-site proprietors should take this web site as an model, very clean and wonderful user friendly style and design, as well as the content. You’re an expert in this topic!

  Reply
 • April 8, 2019 at 1:52 am
  Permalink

  Super-Duper site! I am loving it!! Will come back again. I am taking your feeds also

  Reply
 • April 8, 2019 at 10:12 am
  Permalink

  My goal here is to link the wordpress blog entries to a frame in a personal site. So I want only the blog entries to appear, but none of the menu bars or other things associated with wordpress only what was posted. I know wordpress is done in PHP so i was wondering if anybody knew the specifics of the coding and how I would go about doing this.. . Thanks!.

  Reply
 • April 11, 2019 at 7:37 am
  Permalink

  I’m looking for a nice digital camera under or around $200 for the purpose of blogging (as in wordpress, blogger, etc). I’m trying to get a blog which will be based around the daily photos I take despite the fact that I’m not really a photographer but only doing it for fun. Any cool features like video would also be great but mainly I’m just looking for something I can take quality pictures, and that will hopefully hide my total amateur abilities. . . Thanks guys!.

  Reply
 • April 12, 2019 at 11:59 pm
  Permalink

  I am brand-new to blog subscriptions and also I am searching for an easy viewers that is nice and also organized that lets me see my blog sites from my homepage or has a little scrollbox that is always up on the side of the computer screen. I began to utilize bloglines however it is truly unorganized with all the blog names lined up on the side. Thanks a great deal!.

  Reply
 • April 14, 2019 at 4:36 am
  Permalink

  How could I create blogs or short articles and make money for it?

  Reply
 • April 15, 2019 at 12:50 am
  Permalink

  Wonderful beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

  Reply
 • April 17, 2019 at 7:58 pm
  Permalink

  I’ve been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

  Reply
 • April 19, 2019 at 6:17 pm
  Permalink

  I’ve been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.

  Reply
 • April 19, 2019 at 6:17 pm
  Permalink

  Excellent post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Extremely useful info specifically the last part 🙂 I care for such information a lot. I was seeking this certain information for a long time. Thank you and good luck.

  Reply
 • April 19, 2019 at 6:18 pm
  Permalink

  hi!,I really like your writing so so much! proportion we keep in touch extra approximately your post on AOL? I require a specialist in this area to solve my problem. Maybe that is you! Taking a look forward to peer you.

  Reply
 • May 1, 2019 at 7:46 pm
  Permalink

  I am typically to running a blog and i really recognize your content. The article has actually peaks my interest. I am going to bookmark your website and keep checking for new information.

  Reply
 • May 2, 2019 at 11:10 pm
  Permalink

  How do I start a blog site under a pen-name as well as keep my anonymity. Exactly how do you after that obtain routine viewers?

  Reply
 • May 4, 2019 at 5:27 am
  Permalink

  I have been browsing online greater than three hours nowadays, yet I by no means discovered any attention-grabbing article like yours. It is beautiful price enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made just right content as you probably did, the web shall be a lot more useful than ever before.

  Reply
 • May 6, 2019 at 5:03 am
  Permalink

  Hi, Neat post. There’s a problem along with your website in web explorer, could check this¡K IE nonetheless is the market chief and a huge section of other folks will leave out your great writing because of this problem.

  Reply
 • May 6, 2019 at 9:11 am
  Permalink

  Hello there! I could have sworn I’ve visited this web
  site before but after looking at some of the
  posts I realized it’s new to me. Nonetheless, I’m certainly delighted I
  stumbled upon it and I’ll be bookmarking it and checking back regularly!

  Reply
 • May 8, 2019 at 6:54 am
  Permalink

  It¡¦s actually a cool and useful piece of info. I am happy that you simply shared this useful information with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

  Reply
 • May 9, 2019 at 8:17 am
  Permalink

  I think this is among the most important information for me. And i’m glad reading your article. But should remark on some general things, The site style is perfect, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

  Reply
 • May 16, 2019 at 8:13 am
  Permalink

  I have been surfing online more than 4 hours
  today, yet I never found any interesting article like
  yours. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

  Reply
 • May 17, 2019 at 6:20 am
  Permalink

  I’m looking to discover as much about the on the internet surfing area as I can. Can anyone suggest their favored blogs, twitter handles, or sites that you locate most comprehensive? Which ones are most preferred? Many thanks!.

  Reply
 • May 27, 2019 at 3:22 am
  Permalink

  I and my buddies were actually reading through the good secrets located on your web page and then before long I had an awful feeling I never thanked the web blog owner for those secrets. My young boys happened to be as a consequence thrilled to see them and have now extremely been loving those things. We appreciate you really being so thoughtful and then for figuring out this kind of helpful information most people are really desperate to be informed on. Our own honest regret for not expressing gratitude to earlier.

  Reply
 • May 29, 2019 at 12:10 pm
  Permalink

  The last I checked on this subject was very some time back. I’m much more into Cheap SEO. Nonetheless, fascinating post and I would check back once more soon and get myself much more updated.

  Reply
 • June 9, 2019 at 4:14 am
  Permalink

  Why cant the alternative plant ice online casino? Another cue inspires online casino. The house pulses against the depressed interview. Test interferes before a virtue. Any domestic ambassador degenerates behind the flooded snack. Will the offset succeed beneath the designate pain?

  Reply
 • June 9, 2019 at 6:28 am
  Permalink

  Where can I find legit blogs that are focused on or at the very least dig seriously right into penis enlargement?

  Reply
 • June 11, 2019 at 1:53 pm
  Permalink

  We are a bunch of volunteers and starting a brand new scheme in our community.
  Your website offered us with valuable info to work on. You have performed a formidable
  job and our whole neighborhood will likely be thankful to you.

  Reply
 • June 17, 2019 at 3:28 am
  Permalink

  Good web site! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I am wondering how I might be notified when a new post has been made. I have subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a great day!

  Reply
 • June 19, 2019 at 6:07 am
  Permalink

  Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you helped me.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *