Truyện: Giang Hồ Sài Gòn (11): Những điểm khác biệt của giới giang hồ xưa và nay

Tin số 11 của 11 tin về Giang hồ Sài Gòn

Tác giả viết bài này từng bị giam tại chuồng cọp trại 7, khu C, Côn Đảo gần hai năm (từ giữa năm 1973 đến 30-4-1975). Trong số tám khu biệt giam chuồng cọp thuộc trại 7, riêng khu C đúng nhốt tội phạm hinh sự “thú dữ” và bọn du đãng “có vằn có vện”.

Cứ hai người một phòng giam, luân phiên một vài tháng lại đổi người, nên tôi có dịp làm quen, tìm hiểu khá kỹ về giới giang hồ năm xưa. Khi bị giam ở Chí Hoà, tôi còn gặp cả bọn Chương Khùng, Việt Parker – và trước nữa, trong lần ở tù 1965-1970 là Đại Cathay, trùm du đãng nổi tiếng nhất hồi đó – nên có thể nói phần nào tôi có điều kiện “thâm nhập” giới này.

Sau ngày miền Nam hoàn toàn giải phóng, khoảng giữa những năm 1980, con trai tôi học Taekwondo tại võ đường Hồ Xuân Hương, quận 3, Thành phố Hồ Chí Minh, chung với con trai của Năm Cam. Và nhân một lần tổ chức sinh nhật cho con trai tôi tại nhà riêng (tôi cho phép con mời một số bạn học việc và bạn học võ chung lớp), Năm Cam chở con trai y tới nhà tôi làm quen. Hinh như Năm Cam cố ý tìm cơ hội đến làm quen với tôi (khi ấy tôi đang làm phó Tổng Biên tập Bảo Công an TP. HCM, tạm gọi là có chút địa vị. Và tôi trở thanh một trong những nhà báo đầu tiên – nếu không dám nhân là nhà báo đầu tiên – quen biết với Năm Cam. Thế là thông qua Năm Cam và đàn em của y, tôi cũng biết thêm khá nhiều về giới giang hồ tại TP. HCM sau này.

Do đó, căn cứ vào hiểu biết cả nhân, tôi xin mạnh dạn đưa ra một số nhận xét của mình về những điểm khác biệt của giới giang hồ xưa và nay. Tất nhiên những nhận xét của tôi hoàn toàn do chủ quan, rất có thể phiến diện, còn nhiều sai sót và không được nhiều người đồng tình. Tôi xin sẵn sàng tiếp thu những ý kiến khác, kể cả trao đổi bổ sung, thậm chí đối lập với ý kiến của tôi.

Tôi không kể những điểm giống nhau trong giới giang hồ, vì thời nào chẳng vậy, họ là thủ phạm gây nên nhiều vụ án hinh sự nghiêm trọng từ cướp của tới giết người, từ đâm thuê chém mướn tới đánh lộn đánh lạo, từ tổ chức sòng bạc, buôn bán ma tuý tới cho vay nặng lãi, bảo kê các vũ trường, quán bar, thậm chỉ gầy động mãi dâm, v.v… và v.v…

Mặt khác họ tìm cách hối lộ, mua chuộc các quan chức trong bộ máy nhà nước, nhất là quan chức trong các lực lượng liên quan đến pháp luật như công an, toà án, kiếm sát. Họ cũng “kết” với một số nhà báo, nhà văn đề khti viết bài tố cáo họ (nếu những người này viết tốt về họ thì càng hay), thậm chí đưa “phòng bì” cho số được coi là nhà báo, nhà văn nay (trong vụ án Trương Văn Cam, có hai nhà báo liên quan, đã nhiều lần nhận tiền của hắn nên cũng bị ra toà, lãnh án tù là Nguyễn Hoàng Linh của bảo Tuổi Trẻ và Võ Quang Thắng của báo Công an TP.HCM).

Tuy nhiên, trong giới giang hồ trước đây luôn có một số điều luật bất thành văn mà giới giang hồ sau này không tôn trọng.

Trước hết, giang hồ cũ không bảo giờ “đụng” với quan chức thực thì pháp luật. Đại Cathay lẫy lừng là vậy mà sau lần lỡ tay giựt cùi chỏ đánh Cò Ly (Trưởng ty Cảnh sát quận 1) tại vũ trường Tự Do đã phải trốn chui trốn nhủi, nhờ người đứng ra dàn xếp, xin lỗi. Kết cuộc, Đại Cathay phải chịu hinh phạt của Cò Ly: Cấm không được lui tới những vũ trường, nhà hàng mà Cò Ly đã có mặt trước – Cò Ly cho rằng Đại Cathay đã phạm tội “khi quan” (!)

Cũng vì dám động đến đám lính không quân (dù chưa làm ai bị thương chớ đừng nói đến chết) mà nguyên đám giang hồ của Đại Cathay bị xoá sổ vào năm 1966.

Giang hồ sau này khác hẳn; đụng quan chức, kể cả công an cũng “chơi” luôn: Dám dùng dao đâm chết cảnh sát Phan Lê Sơn ngay tại một quán nhậu ở trung tam thành phố.

Thứ nhi, tuy dân giang hồ thời trước cũng có đủ loại vũ khí, từ dao lê, mã tấu, côn nhị khúc… đến súng, lựu đạn; nhưng “hang nóng” (tức súng, lựu đạn) chỉ dùng để ăn cướp mà không bao giờ dùng đến khi thanh toán nội bộ hoặc đấu đá, thu phục lẫn nhau.

Thí dụ, khi Đại Cathay muốn thâu tóm băng của Tin Mã Nàm ở khu vực Đại Thế Giới, Chợ Lớn, Đại chỉ huy đống binh hùng tướng mạnh mang theo dao búa gậy gộc tấn công đối thủ. Phe Tín Mã Nàm cũng vậy, chỉ dùng “tay nghề” tức võ thuật và tài sử dụng dao búa để kháng cự, dù cả hai phe súng ống đầy dẫy. Nhiều lần đụng độ bất phân thắng bại, có khi mỗi bên xuất quân tới mấy chục, nhưng chưa khi nào nghe tiếng súng nổ, cũng do đó bình thường đôi bên chỉ bị thương chớ không ai bỏ mạng bao giờ)

Giang hồ khi xưa quan niệm, khi chỉ dùng “tay nghề” thi đấu, bên nào thua mới tâm phục khẩu phục. Cho nên, những “đại ca” thời trước đều phải vừa gan lì, vừa phải thường xuyên thao dợt võ nghệ, tập luyện thân thể, kể cả trong tù. Võ của anh em hầu hết không theo một trường phái cụ thể nào, không nhằm muá cho nhuyễn, “đi bài” cho đẹp, nhưng là những đòn thế giang hồ theo kiểu tổng hợp “thập cẩm” chủ yếu là làm bất cứ cách nào hạ được đối thủ, sát thương đối thủ như chơi.

Trong khi giới giang hồ bây giờ hở một chút là “chơi hàng nóng”. Cụ thể như Bình Kiểm, mau chóng có số má chỉ nhờ vào mấy khẩu súng. Hoặc Châu Phát Lai Em, nổi lên bước đầu nhờ khích một tay đàn anh đấu võ tay không, riêng Lai Em lén giấu dao trong áo, khi thấy nguy cơ thua liền rút dao đâm diệt đối thủ…

Thứ ba, giang hồ ngày trưởc, dù đã lên đến hạng “đại ca” vẫn sẵn sàng trực tiếp thi thố tài năng khi cần thiết. Đại Cathay khi cùng một lô tay em lên Đà Lạt, gặp trùm du đãng xứ sương mù là Xi Rỗ, Đại Cathay chơi “pạc co (par corps tức đấu tay đôi) liền, không chút sợ hãi (nếu là Năm Cam hay Hiệp Phò mã, dám chắc cả hai bỏ chạy có cờ).

Thứ tư, ngày trước đã mang danh dân giang hồ là phải “chơi đẹp”. Tất nhiên không phải hiểu “chơi đẹp” theo nghĩa thông thường là chi tiêu hào phóng, rộng rãi; mà là đối với bạn bè – dù bất cứ thành phần đối tượng nào đã kết thân coi như bạn – phải đàng hoàng, không nói dóc, hứa cuội, mà giữ gìn chữ tín, nể trọng lẫn nhau.

Mãi đến bây giờ tôi vẫn còn ân hận một chuyện: Khoảng đầu 1977 tôi gặp lại Huệ Râu, trước bị giam chúng với tôi tại chuồng cọp khu C, trại 7. Anh em mừng mừng tủi tủi, ôn lại đủ thứ chuyện hồi bị giam chung tại khu C trại 7 ngoài Côn Đảo. Thấy anh gầy và xanh, tôi sực nhớ có nghe một cựu tù nhân kể anh chơi xi ke, tôi hỏi nhưng anh chối. Tôi nói dứt khoát: “Nếu anh không chơi thứ đó thì tốt. Nhưng nếu còn dính đến xì ke thì đừng gặp tôi nữa”. Từ đó tôi không bao giờ gặp lại anh, sau này nghe tin anh chết mà vẫn không bỏ được thứ ma tuý ấy. Phải chi lúc ấy tôi đừng qua “căng” hoặc Huệ Râu cứ nói dối tôi có thể sự việc đã đổi khác. Tôi kết thân với anh em giang hồ cũ chính là nhờ điểm này. Đến tận lúc chết, Lâm Chín ngón vẫn tự coi là “đàn em” của tôi một cách rất thật tình.

Giang hồ thời nay không thiếu gì kẻ lừa thầy phản bạn, bán đứng anh em, từ “chơi đẹp” gần như đã chìm hẳn vào quá khứ.

Cũng chinh một phần nhờ “chơi đẹp” mà giang hồ năm xưa mới nổi đình đám, được cảm tình của một số người, trong đó các doanh nhân, văn nghệ sĩ, và cả một số lính, cảnh sát của chế độ cũ (như Lành là cảnh sát Tổng nha theo làm tài xế cho Đại Cathay; Sáng và Cu Quì là người nhái làm đàn em của Đại…).

Thêm một câu hỏi: Tại sao giang hồ Sài gòn lại rộ lên, với khá nhiều đồn đại (đôi khi không có thực) vào quãng 1962-1967, để rồi tàn lụi? Những thế lực giang hồ về sau này không thể có một vài phong cách hành xử “đẹp” như như Đại Cathay và đàn em trong một số trường hợp, tại sao?

Có thể đưa ra hai lý do để tạm giải thích.

Thứ nhất, sau khi chế độ Ngô Đình Diệm sụp đổ, các tướng lãnh (nguỵ) cũng như các chính trị gia khi ấy chỉ lo đấu đá, hết đảo chính lại “chỉnh lý” rồi bầu cử (dỏm) để tranh chức tranh quyền, không mấy chú ý đến trật tự an toàn xã hội. Tổng nha Cảnh sát chủ yếu lo đối phó với Mặt trận Giải phóng miền Nam và đán áp sinh viên học sinh xuống đường, biểu tình chống chiến tranh, chống Mỹ-nguỵ, mà lơ là số du đãng quấy phá. Mãi đến khi Nguyễn Văn Thiệu lên làm tổng thống, thế chính trị đã tạm ổn, mới quay ra lập ra “Uỷ ban bài trừ du đãng trung ương” thì giang hồ đã đủ lông đủ cánh, thành một “thế lực” có tiếng tăm khá vang dội.

Thứ nữa, khoảng giữa những năm 1960 là lúc triết học hiện sinh của Jean Paul Sartre ảnh hưởng khá nhiều đến miền Nam Việt Nam nói chung, giới thanh niên nói riêng. Rất tiếc, quan niệm “dân thân” (s’engager) của nhà triết học nổi tiếng người Pháp này lại bị hiểu theo một nghĩa khác là “sống hết mình”, kể cả ăn chơi, trác táng cũng hết mình. Không ít thanh niên – nhất là số có nền văn hoá từ trung bình trở xuống – đã thể hiện quan niệm sai lệch này. Đồng thời đây phải chăng cũng là biểu hiện của không ít thanh niên khi ấy bế tắc trước cuộc sống: Tương lai mình không biết đi về đâu trước tình hình thối nát của chế độ miền Nam khi ấy, trong khi không dễ gì tự mình tìm đến với cách mạng, và cũng không dễ gì có gan đi theo cách mạng.

Suy cho cùng, giới giang hồ cũng chỉ là một sản phẩm của xã hội. Chính xã hội bát nháo khi đó, với “thượng tầng kiến trúc” là các “chính khứa” xôi thịt đấu đá nhau, tranh giành quyền lực đã tạo ra lớp giang hồ ấy…

Tôi còn nhớ đoạn được đoạn mất của một bài thơ sặc mùi “hiện sinh” mà Đại Cathay và Lâm Chín ngón rất mê, học được khi “đoong thóc” (tức nằm hút thuốc phiện) tại tiệm Khang Sinh (nằm gần khu Đại Thế Giới – vốn là nơi nhiều văn nghệ sĩ và dân giang hồ thời trước thường lui tới), từng đọc cho tôi nghe:

Hắn mái tóc nâu vương niềm đau thế kỷ

Quần blue jeans chung thuỷ bạc thời gian

Bastos xanh gắn chặt ngón tay vàng…

Theo thời gian hắn vươn mình cuồng loạn

Lớp trẻ đôi mươi hôm nay cởi mở lòng

Và trọn vẹn cho hắn sống

Dù mất hồn như François Sagan, David Victor,

Tương lai đâu?…

Hai giờ đêm có kẻ mất hồn

Hè đại lộ, bar, show, dồn dập on night

Lê gót giầy nghiến từng lưng phố sá

Crazy love, kêu em về mộng mị đắm say…

Tuy nhiên, cũng chính nhờ hiểu lõm bõm về Sartre, Albert Camus, Andre Gide mà du đãng khi ấy còn ghi được một vài nét được gọi là “đẹp” của giới giang hồ như trên đã viết: Họ muốn tự coi mình vốn là người đàng hoàng, chẳng qua thời thế đưa đẩy mới trở thành giang hồ, và dù là giang hồ vẫn có những hiểu biết nhất định về cách đối nhân xử thế.

Tiếc thay, vài nét được gọi là “đẹp” của giới giang hồ khi ấy cũng mai một dần, biến tướng dần, trong khi những đặc trưng khác của xã hội đen như cướp giật, thủ đoạn, tranh giành địa vị, thanh toán lẫn nhau, kết bè kết phái, mua chuộc hối lộ… ngày càng phát triển; hầu như trở thành bản chất của các băng nhóm tội phạm hiện nay – sau hơn 40 năm.

Vũ Quang Hùng

Tin Cùng Chủ Đề<< Truyện: Giang Hồ Sài Gòn (10): Những câu chuyện giang hồ về Lâm Chín Ngón

119 thoughts on “Truyện: Giang Hồ Sài Gòn (11): Những điểm khác biệt của giới giang hồ xưa và nay

 • February 7, 2019 at 1:02 pm
  Permalink

  I just want to tell you that I am beginner to blogs and definitely enjoyed your blog. Most likely I’m going to bookmark your blog post . You actually have exceptional articles and reviews. Bless you for sharing your web-site.

 • February 16, 2019 at 7:34 am
  Permalink

  Hey I was wondering if anyone could tell me which universities are the best (anywhere) for creative writing? I’m not interested in any universities in ontario because they dont offer the type of courses I want. I was also wondering if maybe there are schools specifically for creative writing? Please help me out, I have to apply in Dec, and I have no idea where I’m going, I just know that I want to write, because writing is my life, and I cant see myself doing anything else. Thanks..

 • February 18, 2019 at 4:41 pm
  Permalink

  What is the difference between a Creative Writing major and a Creative Writing concentration?

 • February 20, 2019 at 7:07 pm
  Permalink

  Where can I find free images?. Which images are usually considered free?. When is it ok to insert a picture from a website?.

 • February 25, 2019 at 6:38 pm
  Permalink

  Hello. fantastic job. I did not imagine this. This is a remarkable story. Thanks!

 • February 27, 2019 at 10:20 am
  Permalink

  I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an nervousness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

 • February 28, 2019 at 7:00 am
  Permalink

  There is obviously a bunch to identify about this. I feel you made certain good points in features also.

 • March 1, 2019 at 2:20 am
  Permalink

  Hiya, I’m really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish just about gossips and web and this is really annoying. A good site with interesting content, this is what I need. Thank you for keeping this website, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 • March 1, 2019 at 4:55 am
  Permalink

  Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you aided me.

 • March 2, 2019 at 1:40 pm
  Permalink

  Useful information. Fortunate me I found your web site accidentally, and I am surprised why this twist of fate did not happened earlier! I bookmarked it.

 • March 4, 2019 at 2:26 am
  Permalink

  A person essentially assist to make significantly posts I would state. That is the very first time I frequented your website page and up to now? I surprised with the analysis you made to create this actual submit incredible. Excellent activity!

 • March 4, 2019 at 6:18 pm
  Permalink

  I’m planning to start website where people can post projects and buy projects. Do you think it is a good idea?

 • March 5, 2019 at 11:21 am
  Permalink

  I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this blog. Thank you, I¡¦ll try and check back more frequently. How frequently you update your web site?

 • March 6, 2019 at 7:32 am
  Permalink

  I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 • March 6, 2019 at 5:59 pm
  Permalink

  I reckon something truly interesting about your blog so I saved to fav.

 • March 9, 2019 at 5:23 am
  Permalink

  Hi my loved one! I wish to say that this post is awesome, nice written and include approximately all vital infos. I’d like to look extra posts like this.

 • March 10, 2019 at 3:31 am
  Permalink

  hello!,I like your writing so so much! proportion we keep up a correspondence more approximately your post on AOL? I require a specialist on this house to resolve my problem. May be that is you! Taking a look ahead to look you.

 • March 11, 2019 at 9:05 pm
  Permalink

  I¡¦ve been exploring for a little for any high-quality articles or blog posts in this sort of house . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this web site. Studying this info So i am glad to exhibit that I have a very good uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I so much no doubt will make certain to don¡¦t forget this site and provides it a look on a constant basis.

 • March 12, 2019 at 5:39 pm
  Permalink

  Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossips and net and this is really irritating. A good blog with interesting content, that is what I need. Thank you for keeping this web-site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

 • March 12, 2019 at 5:57 pm
  Permalink

  Good website! I truly love how it is simple on my eyes and the data are well written. I am wondering how I could be notified when a new post has been made. I have subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a great day!

 • March 15, 2019 at 7:54 am
  Permalink

  I want to express some thanks to this writer for rescuing me from this particular challenge. Because of checking throughout the internet and obtaining thoughts that were not beneficial, I was thinking my life was gone. Existing devoid of the approaches to the difficulties you have fixed all through your good post is a serious case, and ones which might have negatively affected my career if I had not discovered your website. Your own skills and kindness in dealing with a lot of stuff was crucial. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t discovered such a point like this. It’s possible to now relish my future. Thank you very much for this skilled and sensible help. I won’t be reluctant to recommend your web sites to any person who would need recommendations about this matter.

 • March 15, 2019 at 8:46 pm
  Permalink

  I genuinely enjoy reading on this site, it has got great content . “Something unpredictable but in the end it’s right, I hope you have the time of your life.” by Greenday.

 • March 15, 2019 at 11:09 pm
  Permalink

  Good ¡V I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all tabs and related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, website theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

 • March 17, 2019 at 8:30 am
  Permalink

  Nice post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Extremely helpful information specifically the last part 🙂 I care for such information a lot. I was seeking this particular info for a very long time. Thank you and good luck.

 • March 21, 2019 at 11:41 am
  Permalink

  As soon as I observed this internet site I went on reddit to share some of the love with them.

 • March 22, 2019 at 12:47 pm
  Permalink

  I am extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it’s rare to see a nice blog like this one nowadays..

 • March 25, 2019 at 5:42 pm
  Permalink

  This website was… how do I say it? Relevant!! Finally I have found
  something that helped me. Thank you!

 • March 26, 2019 at 8:29 am
  Permalink

  Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how could we communicate?

 • March 27, 2019 at 2:17 am
  Permalink

  Nice read, I just passed this onto a friend who was doing some research on that. And he actually bought me lunch since I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thanks for lunch!

 • March 27, 2019 at 6:24 am
  Permalink

  Magnificent beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how
  could i subscribe for a blog site? The account aided me a
  acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 • March 27, 2019 at 12:48 pm
  Permalink

  jokmrzovf,Very helpful and best artical information Thanks For sharing.

 • March 28, 2019 at 5:11 am
  Permalink

  This design is wicked! You definitely know how to keep a reader
  amused. Between your wit and your videos, I was almost moved to start
  my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job.
  I really loved what you had to say, and more than that, how you presented
  it. Too cool!

 • March 30, 2019 at 1:16 am
  Permalink

  ccjkgl,Thanks for this useful information, Really amazing. Thanks again. I LOve your BloG

 • March 30, 2019 at 6:50 pm
  Permalink

  I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this blog. Thank you, I¡¦ll try and check back more often. How frequently you update your site?

 • April 1, 2019 at 11:52 pm
  Permalink

  Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such fantastic information being shared freely out there.

 • April 2, 2019 at 1:03 am
  Permalink

  imzjqrxrfkj,Thanks for this useful information, Really amazing. Thanks again. I LOve your BloG

 • April 3, 2019 at 10:41 am
  Permalink

  I simply want to tell you that I am just beginner to weblog and definitely liked your web site. Very likely I’m want to bookmark your blog post . You really come with fabulous well written articles. Thanks a lot for revealing your blog.

 • April 3, 2019 at 8:49 pm
  Permalink

  I like the helpful information you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here regularly. I am quite certain I will learn plenty of new stuff right here! Good luck for the next!

 • April 4, 2019 at 2:20 am
  Permalink

  I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this web site. I’m hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming also. In fact your creative writing abilities has inspired me to get my own site now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a good example of it.

 • April 4, 2019 at 5:54 am
  Permalink

  jtbfitpsyy,Hi there, just wanted to say, I liked this article. It was helpful. Keep on posting!

 • April 5, 2019 at 1:54 am
  Permalink

  As I website possessor I believe the content matter here is rattling wonderful , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Best of luck.

 • April 6, 2019 at 9:45 am
  Permalink

  Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it is really informative. I’m going to watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

 • April 7, 2019 at 12:14 am
  Permalink

  tkcwbomet,Hi there, just wanted to say, I liked this article. It was helpful. Keep on posting!

 • April 7, 2019 at 10:39 pm
  Permalink

  You created some decent points there. I looked on the internet for any problem and discovered most individuals will go along with with your website.

 • April 10, 2019 at 5:34 pm
  Permalink

  Nice weblog right here! Also your site loads up very fast! What host are you using? Can I get your affiliate link in your host? I desire my web site loaded up as fast as yours lol

 • April 10, 2019 at 5:35 pm
  Permalink

  Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is wonderful blog. A fantastic read. I will certainly be back.

 • April 10, 2019 at 8:20 pm
  Permalink

  Discount Zithromax Finasteride Vs Propecia Benign Prostatic Hyperplasia viagra Amoxil Causes Gallstones Acheter Cialis 5mg Prix Fosamax

 • April 11, 2019 at 3:12 am
  Permalink

  How can I insert a tag cloud into my blog @ blogspot? I try using the gadget options but I can’t find a 3rd party one listed. Can someone please show we where to get one and how to install it?.

 • April 11, 2019 at 2:57 pm
  Permalink

  yjhhoakpgp,If you are going for best contents like I do, just go to see this web page daily because it offers quality contents, thanks!

 • April 11, 2019 at 10:43 pm
  Permalink

  How Does Zithromax Work Buy Amoxicillin Amazon 252 cialis Peor Hora Para Tomar Propecia Viagra Levitra Cialis Pour

 • April 12, 2019 at 2:18 am
  Permalink

  giycxpqlube Yeezy Boost,Thanks for sharing this recipe with us!!

 • April 13, 2019 at 7:30 am
  Permalink

  nufrxlh,Very helpful and best artical information Thanks For sharing.

 • April 13, 2019 at 7:36 am
  Permalink

  I just recently started a blog, as well as I was simply asking yourself just how people have advertised their blogs online to obtain even more followers so you aren’t simply inputting to nothing out in the net?. Oh, and for my blog, I don’t actually desire my good friends to be my fans, unless they locate it by themselves. My blog site has to do with something that a lot of my good friend’s can not really aid me with. (Digital photography is the main topic).

 • April 14, 2019 at 8:59 am
  Permalink

  Hi, i have a free wordpress blog. I have actually added the widgets that can be found in the widget section. But exactly how do i include widgets that are from 3rd parties such as clustrmaps? If free wordpress blog sites don’t permit that, which free blog site service enables that?.

 • April 16, 2019 at 3:29 am
  Permalink

  Definitely believe that which you stated. Your favorite reason seemed to be on the web the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they plainly don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 • April 16, 2019 at 10:05 pm
  Permalink

  Thank you a lot for sharing this with all people you actually realize what you’re speaking approximately! Bookmarked. Please also seek advice from my web site =). We may have a link exchange arrangement among us!

 • April 20, 2019 at 7:42 am
  Permalink

  whoah this blog is excellent i really like studying your articles. Stay up the good work! You understand, a lot of people are searching around for this info, you can help them greatly.

 • April 21, 2019 at 8:08 am
  Permalink

  Someone said that you had to purchase a domain name, or your blogs weren’t seen by everyone, is that true? Do you understand what a domain name is? OTHERWISE do not address please.

 • April 22, 2019 at 3:42 pm
  Permalink

  Dalio pointed out that the gap between rich and poor has reached the highest level since the end of the 1930s, and now the wealthiest 1% of the population has more than the wealth of the bottom 90% of the population. So who is responsible for this dilemma? Dalio thinks that it should not be “evil rich” or “lazy poor”, but should be the capitalist system itself. Dalio pointed out.

 • April 25, 2019 at 11:28 pm
  Permalink

  Good day! I could have sworn I’ve been to this
  website before but after checking through some of the post I
  realized it’s new to me. Anyways, I’m definitely glad I found it
  and I’ll be book-marking and checking back often!

 • April 26, 2019 at 5:19 pm
  Permalink

  Wonderful article! We will be linking to this great post
  on our website. Keep up the great writing.

 • April 28, 2019 at 12:34 am
  Permalink

  Cialis Rembourse Zithromax Z Pak Generic Name viagra Cipro And Keflex No Perscription Drug Websites Actos Onlinepharnacy

 • April 28, 2019 at 3:00 am
  Permalink

  So how would the Su-35 do against America’s best planes? How would it fare against an American air force that is clearly the best in the world. How would, for example, the Su-35 do in a combat situation against Lockheed Martin’s F-35 Joint Strike Fighter? How would Russia’s new plane do against older aircraft like the F-15 or say F-16?

 • April 28, 2019 at 12:46 pm
  Permalink

  Please let me know if you’re looking for a writer for your weblog.

  You have some really great articles and I think I would be a
  good asset. If you ever want to take some of the load off, I’d love to write some articles for your blog in exchange for a link back to mine.

  Please blast me an email if interested. Thank you!

 • April 30, 2019 at 1:32 am
  Permalink

  I am regular reader, how are you everybody? This article posted at this website is in fact pleasant.

 • May 4, 2019 at 5:08 pm
  Permalink

  Thanks for your whole effort on this blog. My niece really likes going through research and it is simple to grasp why. My spouse and i learn all about the lively ways you provide both interesting and useful guidelines by means of this web site and as well as cause participation from visitors about this situation while our simple princess is really becoming educated a great deal. Take pleasure in the remaining portion of the year. You have been doing a splendid job.

 • May 4, 2019 at 5:08 pm
  Permalink

  I¡¦m now not sure the place you’re getting your info, however great topic. I must spend some time studying more or understanding more. Thanks for excellent information I was looking for this information for my mission.

 • May 6, 2019 at 7:35 pm
  Permalink

  The conversation about fertility—whether you’re thinking about kids in the near future or not—is still plagued by anxiety-inducing messages that keep women up at night picturing a ticking biological clock. Women deserve better—no fear mongering, just facts. So Glamour took the pulse of what women do and don’t know about their reproductive health to bring you the Modern State of Fertility.

 • May 8, 2019 at 6:29 pm
  Permalink

  There is noticeably a lot to identify about this. I believe you made various good points in features also.

 • May 8, 2019 at 6:31 pm
  Permalink

  Well I really enjoyed studying it. This subject provided by you is very useful for correct planning.

 • May 9, 2019 at 7:27 pm
  Permalink

  Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

 • May 10, 2019 at 4:18 am
  Permalink

  Best Buy Amoxicilina Visa Accepted Direct Overnight Shipping Cialis Generico 40 Mg viagra List Legitimate Online Pharmacies

 • May 10, 2019 at 10:58 pm
  Permalink

  Very shortly this web page will be famous among all blog people,
  due to it’s good posts

 • May 14, 2019 at 5:06 pm
  Permalink

  Thanks a lot for providing individuals with an exceptionally breathtaking possiblity to read from this site. It is often so brilliant and as well , full of a good time for me personally and my office co-workers to visit your site really thrice in a week to study the latest issues you have got. And of course, I’m also usually contented for the amazing principles you serve. Selected 1 ideas in this posting are undeniably the most suitable I have had.

 • May 20, 2019 at 12:46 pm
  Permalink

  Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is fantastic blog. A fantastic read. I’ll definitely be back.

 • May 20, 2019 at 11:07 pm
  Permalink

  There are hundreds of blog sites that requires talk about them. What is the purpose of blog site comments?

 • May 27, 2019 at 4:28 pm
  Permalink

  great points altogether, you just won a brand new reader. What could you suggest in regards to your post that you made some days in the past? Any certain?

 • May 29, 2019 at 12:17 am
  Permalink

  I’m really impressed with your writing skills as well as
  with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did
  you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it
  is rare to see a nice blog like this one today.

 • May 30, 2019 at 3:29 am
  Permalink

  I don’t even know the way I ended up right here, however I believed
  this put up was once great. I do not know who you are however definitely you
  are going to a famous blogger for those who are not already.
  Cheers!

 • June 1, 2019 at 6:25 am
  Permalink

  Wonderful blog! I found it while surfing around on Yahoo News.
  Do you have any tips on how to get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to
  get there! Cheers

 • June 3, 2019 at 12:57 am
  Permalink

  Excellent web site you have got here.. It’s hard to find quality writing
  like yours nowadays. I honestly appreciate people like you!

  Take care!!

 • June 3, 2019 at 10:12 pm
  Permalink

  When I initially commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and now each time a comment is added I get four emails with the same comment.

  Is there any way you can remove people from that service?
  Thanks a lot!

 • June 4, 2019 at 6:26 am
  Permalink

  Thank you for the auspicious writeup. It in truth used to be a leisure account it.
  Glance advanced to more brought agreeable from you!
  By the way, how can we be in contact?

 • June 4, 2019 at 10:00 pm
  Permalink

  Antiphospholipid Syndrome Amoxicillin Best Price Viagra 100mg viagra Kamagra Achat 150 Mg Viagra Erfahrungsberichte Nebenwirkungen Levitra Generico Firenze

 • June 4, 2019 at 10:16 pm
  Permalink

  Good day very nice website!! Man .. Beautiful ..
  Superb .. I’ll bookmark your web site and take the feeds also?
  I’m glad to find numerous useful information here in the post, we need develop extra strategies
  on this regard, thank you for sharing. . . . . .

 • June 5, 2019 at 4:54 am
  Permalink

  Zenegra 100 Buy From Usa Achat De Cialis Sur Internet Viagra Per Prestazione viagra Propecia Tasacion Cialis Viagra Forum Viagra Price Per Pill

 • June 5, 2019 at 11:18 am
  Permalink

  It’s remarkable for me to have a site, which is good for my knowledge.

  thanks admin

 • June 6, 2019 at 12:21 pm
  Permalink

  hevqgqh,Wonderful one thank you so much !

 • June 7, 2019 at 4:12 am
  Permalink

  This post will help the internet visitors for setting
  up new web site or even a blog from start to end.

 • June 12, 2019 at 3:00 pm
  Permalink

  I just want to mention I’m newbie to blogs and truly enjoyed you’re web page. Most likely I’m want to bookmark your website . You certainly come with remarkable stories. Thanks a lot for sharing your blog site.

 • Pingback:Homepage

 • June 13, 2019 at 1:58 am
  Permalink

  I am altering hosting companies and also wish to move my WordPress Blogs over. Does anyone recognize of an easy method to accomplish this?.

 • June 17, 2019 at 4:58 am
  Permalink

  422494 247127Definitely worth bookmarking for revisiting. I wonder how so much attempt you put to create this type of great informative site. 964824

 • June 17, 2019 at 9:44 am
  Permalink

  Well I really enjoyed studying it. This post offered by you is very helpful for accurate planning.

 • June 18, 2019 at 2:59 pm
  Permalink

  Achat Pilule Viagra En Antibes Annonce De Clomid Allegra Kalkan Clomid viagra prescription Secure Ordering Generic Zentel In Internet Overseas Silvitra

 • June 22, 2019 at 6:11 am
  Permalink

  You put forward some insightful ideas-but I think you might be generalizing. I would like to see you elaborate, because you are a very eloquent author and I enjoy reading your articles.

 • June 23, 2019 at 5:29 am
  Permalink

  xnwxpiksw Yeezy Shoes,Thanks a lot for providing us with this recipe of Cranberry Brisket. I’ve been wanting to make this for a long time but I couldn’t find the right recipe. Thanks to your help here, I can now make this dish easily.

 • June 28, 2019 at 10:56 am
  Permalink

  I’m discovering them for my sibling. I’m looking for the most recipes with images and the ages of child for the dishes. Blogs are usually where I would certainly expect to find them.

Comments are closed.