Trương Văn Hùng: đứa con “bất trị” của Năm Cam

Trương Văn Hùng cũng giống người cha Năm Cam khi liên tục phải vào tù ra tội. Bi đát hơn, Hùng còn là kẻ nghiện ngập ma túy có thâm niên.
Hùng hiện tại không vợ con, không nghề nghiệp, đầu đã hai thứ tóc. Mỗi khi nhắc đến đứa con trai, bà Nguyệt chỉ biết khóc và nói tất cả là do chính bản thân mình kiếp trước đã gây ra, để giờ con cái gánh hậu quả.
Người đàn bà bất hạnh
Những năm 80 của thế kỷ trước, lãnh đạo “tập đoàn” tội phạm, Năm Cam “hô mưa gọi gió” trong giới tội phạm Sài Gòn. Khi đã ở vào vị trí ông trùm trong giới tội phạm, Năm Cam cho vợ lớn, vợ bé và bồ nhí hưởng “lộc” đề huề nhưng riêng với bà Mai Thị Nguyệt – người vợ không hôn thú với ông trùm sòng bạc – vẫn lẻ loi sống cảnh đói nghèo. Khép lại cuộc đời về Năm Cam, một ông trùm cờ bạc xuất thân, trở thành hoàng đế không ngai của thế giới ngầm Sài Gòn, cũng không có ít điều trăn trở, đọng lại từ suy nghĩ của một con người. Bà Nguyệt bảo, ông Năm (Năm Cam) – một tính cách được hình thành từ những cuộc tranh giành thanh toán giữa giang hồ với giang hồ, xuất phát từ quyền lợi vô hạn của các hoạt động phi pháp.
Theo lời bà, Năm Cam cũng như bất kỳ một người bình thường nào trong xã hội, đều muốn gia đình sung túc, con cháu thành đạt và bản thân hưởng an nhàn buổi xế chiều. Nhưng với cá tính được hình thành từ môi trường vẩn đục, y không xem trọng ai trừ những người thân của mình. Với ông trùm này, chỉ có y và người thân mới xứng đáng được hưởng hạnh phúc, được xem là con người. Còn lại, tất cả đều là phương tiện, là chỗ để y lợi dụng, chà đạp hoặc triệt tiêu tuỳ hoàn cảnh, tuỳ cơ hội. Kẻ lưu manh, sớm va chạm giữa trường đời, lọc lõi trong thế giới đầy cám dỗ, tội lỗi đã phải trả giá bằng bản án nghiêm minh trước pháp luật.
10 năm sau ngày Năm Cam đã vùi sâu dưới lớp đất, cỏ úa rêu phủ nhưng ký ức về những chuỗi ngày ngắn ngủi gắn bó với ông trùm vẫn in đậm trong tâm trí bà Nguyệt. Dù thời gian có dần lãng quên những ký ức đau đớn nhưng mỗi khi gợi lại nỗi đau thời trẻ dại, khi nhắc về Năm Cam, bà không giấu giếm những cảm xúc trái ngược. Bà bảo: “Hận bao nhiêu thì lại thương bấy nhiêu. Hận vì ông sống không để phúc cho con cháu, thương vì lúc chết, tất cả tiền tài gây dựng thành “của thiên trả địa”, xuống mồ phải mang áo tù, vô cùng thê thảm”.
Người đàn bà ở tuổi xế chiều, với bao nhiêu căn bệnh hoành hành, sống dựa vào nghề coi bói cho khách thập phương khi kể về Năm Cam, đôi mắt mọng nước như chực chờ rơi. Bà bảo, năm tháng thanh xuân cho đến lúc cuối đời, lương tâm bà luôn cắn rứt. Tuổi trẻ lỡ dở với cuộc hôn nhân không hôn thú, bà đã phải chôn vùi trong tội lỗi với năm tháng sống ngoài vòng pháp luật, cầm đầu băng cướp. Đến khi tuổi xế chiều, bà lại đau đớn với Trương Văn Hùng – đứa con trai duy nhất sinh cho Năm Cam.

Người đàn bà lầm lỡ nói về đứa con "bất trị" của Năm Cam - Ảnh 1

Trương Văn Hùng thời trẻ – nỗi lo lớn nhất của bà Nguyệt.
Bà thừa nhận, chính cuộc hôn nhân ấy đã lấy đi của bà quá nhiều và nhận về một vết nhơ khó rửa: vợ của một kẻ giết người. Tủi phận vì điều đó, sau này bà không dám đi lại với anh em họ hàng vì sợ liên lụy đến mọi người. Bà chỉ có Hùng là con. Từ bé tới lớn, Hùng sinh hư hỏng một phần cũng do ngày xưa bà nông nổi, không quan tâm chăm sóc chu đáo. Khi bà nhận ra sai lầm thì Hùng đã thành kẻ lưu manh, thù hận mẹ mấy chục năm trời. Tuy nhiên, con bỏ mẹ chứ đời nào mẹ bỏ con. Mọi bước đi của Hùng bà đều dõi theo, ngày ngày cầu trời khấn Phật để con đừng mắc thêm sai lầm. Đến khi Hùng được tha tù thì bà đã đưa về sống cùng.
Bất lực chứng kiến con rơi vào tội lỗi
Bà kể: “Khi nó về ở cùng, tôi gần như giam mình trong nhà để canh chừng không cho đám bạn xấu đến rủ rê, quấy rầy nó. Sợ nó tụng kinh một mình không chuyên tâm, tôi lại ngồi tụng kinh niệm Phật cùng. Con ăn chay, tôi ăn chay theo, con thích ăn gì tôi cũng chiều, sẵn sàng làm tất cả mọi việc để cho con không khí gia đình, tạo cho nó có cảm giác được yêu thương, đùm bọc chở che. Tôi luôn nói với nó, đừng để tâm quá nhiều đến những gì người ta nói, quên đi quá khứ và hãy nghĩ đến tương lai tốt đẹp hơn. Cho dù, con có hận mẹ cũng không trách móc, mẹ vẫn luôn yêu thương, chờ ngày con quay về”.
Hơn một năm song hành cùng con, thấy Hùng thay đổi tốt lên từng ngày, chưa bao giờ bà kỳ vọng đến thế. Niềm hi vọng lớn bao nhiêu thì sự đau đớn, thất vọng lại nhiều bấy nhiêu. “Tháng 11/2013, tôi về quê, đặng có lời thưa với trụ trì trước khi gửi nó vào chùa. Thế nhưng, chỉ một tháng không có tôi quản lý, nó (tức Hùng) đã hút hít lại”, bà nói. Khi hay tin con tái nghiện, bà đau lắm nhưng vẫn có bấu víu, cố hi vọng đó chỉ là những lời đồn đại. Nhưng khi thấy con gật đầu xác nhận nghiện lại, mọi điều như lâu đài trên cát đổ sụp trước cơn sóng biển. Không kìm được sự tức giận, bà đã hét lên và đuổi con ra khỏi nhà. Hùng bỏ đi từ đó đến nay không dám về.
Phóng viên đã từng có lần gặp Hùng trước đó trong căn nhà hai mẹ con đang sinh sống tại đường Tôn Đản (quận 4, TP.HCM). Trên căn gác chật hẹp, không đủ kê nổi chiếc giường là nơi đặt bàn thờ của Năm Cam, bàn thờ ông địa, chiếc quạt và vài đồ lặt vặt. Căn gác lửng hầm hập nóng là nơi mỗi sáng- chiều, Hùng vẫn chọn để làm chốn tu thiền, ăn chay niệm Phật. Dịp ấy, Hùng nói rất nhiều về cuộc đời ngang dọc của một kẻ sớm bươn trải giữa trường đời mưu sinh. Khi trên đầu đã điểm hai thứ tóc, Hùng mới ngộ ra chân lý hướng thiện. Anh bảo, tuy muộn màng nhưng quãng đời còn lại nương nhờ chốn Phật pháp sẽ giúp tâm hồn anh thanh thản. Hùng cũng đã từng hy vọng, với đức tin vào Phật, anh sẽ ngày ngày cầu nguyện để linh hồn cha được siêu thoát, rũ bỏ mọi tội lỗi mà tiền kiếp ông đã trót vướng vào.
Ngồi lẳng lặng nhìn nghe chuyện về cuộc đời Hùng, tôi từng tin anh đã vượt qua được những cám dỗ đời thường, chấp nhận rũ bỏ hết mọi danh vọng phồn hoa, tiền tài, quyền lực tội phạm… Nghĩa là lúc đó, anh đã xác định được con đường đi đúng đắn. Vậy nhưng, khi bà Nguyệt nói về đứa con trai vào tù ra tội lại tái nghiện khiến chúng tôi hụt hẫng. “Thằng Hùng nó bị nghiện lại rồi, tôi mới đuổi nó ra khỏi nhà. Nó bỏ đi cũng chẳng thèm đoái hoài quay trở về…”. Nói chưa hết câu,  bà Nguyệt đã thở dài thườn thượt.
Trước khi kết thúc loạt bài về người đàn bà từng gắn bó đầu tiên với Năm Cam từ thuở 15 tuổi, qua trao đổi điện thoại, hỏi về nguyện vọng lúc cuối đời, bà Nguyệt nấn ná: “Tôi chết cũng được rồi nhưng chỉ tiếc còn thằng Hùng nữa. Khi giận thì mình chửi, mắng nó té tát, đuổi ra khỏi nhà nhưng nghĩ lại thấy thương. Dẫu rằng nó là kẻ vào tù ra tội nhưng máu mủ dù có ghét bỏ cũng không thể nào từ nhau được. Mai mốt nó về nhà, tôi sẽ tìm cách lựa lời khuyên bảo nó. Nếu mai đây tấm thân già này chết đi, không biết ai sẽ chăm lo cho Hùng…!”.
Câu nói bỏ lửng của bà giống như đúc kết về số phận của những ai trót lỡ vướng lưới tình với Năm Cam. Bởi, ngoài bà Nguyệt phải sống cô đơn, lẻ loi một mình suốt mấy chục năm trời ra thì sau này, những bóng hồng khác vây quanh ông trùm sòng bạc đều rơi vào bĩ cực.
Please follow and like us:

43 thoughts on “Trương Văn Hùng: đứa con “bất trị” của Năm Cam

 • February 8, 2019 at 12:44 am
  Permalink

  I just want to say I am just very new to blogs and certainly liked this web page. Almost certainly I’m likely to bookmark your blog . You definitely come with amazing well written articles. With thanks for revealing your website page.

  Reply
 • February 9, 2019 at 6:13 pm
  Permalink

  You’re blogging has really come on when I look back over previous posts. Actually I arrived here from a forum on an unrelated topic. Worth surfing sometimes. Thanks.

  Reply
 • February 18, 2019 at 1:54 pm
  Permalink

  I would like to be a creative writing professor, but I can no find out exactly what they do. I love to write, and to help other people become better writers, so that is why I want to become a creative writing/english professor. Does this fit with the profession? What is the life of such a professor like?.

  Reply
 • February 19, 2019 at 9:32 am
  Permalink

  Wow! This could be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Wonderful. I’m also a specialist in this topic so I can understand your effort.

  Reply
 • February 20, 2019 at 4:19 pm
  Permalink

  Is there any sites which offer unpublished articles free for copyright?Free to print and publish in our name?

  Reply
 • February 25, 2019 at 5:56 am
  Permalink

  naturally like your web-site but you have to take a look at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I to find it very troublesome to inform the reality then again I will definitely come again again.

  Reply
 • February 26, 2019 at 1:20 am
  Permalink

  I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this web site. Thank you, I¡¦ll try and check back more frequently. How frequently you update your website?

  Reply
 • February 26, 2019 at 5:31 pm
  Permalink

  Good ¡V I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs and related information ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, site theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

  Reply
 • February 26, 2019 at 6:57 pm
  Permalink

  whoah this weblog is magnificent i like reading your posts. Keep up the great paintings! You realize, a lot of individuals are searching around for this information, you can help them greatly.

  Reply
 • February 27, 2019 at 4:19 pm
  Permalink

  I truly appreciate this post. I¡¦ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thanks again

  Reply
 • February 28, 2019 at 5:56 am
  Permalink

  Pretty section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I get actually enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently quickly.

  Reply
 • February 28, 2019 at 2:31 pm
  Permalink

  As I web-site possessor I believe the content matter here is rattling excellent , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Good Luck.

  Reply
 • March 1, 2019 at 4:23 pm
  Permalink

  Of course, what a great blog and enlightening posts, I will bookmark your blog.Best Regards!

  Reply
 • March 2, 2019 at 11:09 pm
  Permalink

  Attractive section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

  Reply
 • March 5, 2019 at 10:00 am
  Permalink

  I would like to thnkx for the efforts you’ve put in writing this web site. I am hoping the same high-grade site post from you in the upcoming also. Actually your creative writing abilities has inspired me to get my own web site now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a great example of it.

  Reply
 • March 7, 2019 at 8:57 am
  Permalink

  Some really nice and utilitarian info on this site, too I conceive the layout holds superb features.

  Reply
 • March 7, 2019 at 9:14 am
  Permalink

  I¡¦ve recently started a blog, the info you offer on this site has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work.

  Reply
 • March 7, 2019 at 4:06 pm
  Permalink

  I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly very often inside case you shield this hike.

  Reply
 • March 9, 2019 at 4:37 am
  Permalink

  I went over this website and I conceive you have a lot of excellent information, saved to my bookmarks (:.

  Reply
 • March 9, 2019 at 11:07 pm
  Permalink

  Somebody necessarily assist to make severely articles I might state. This is the first time I frequented your website page and so far? I amazed with the analysis you made to make this actual put up amazing. Fantastic job!

  Reply
 • March 9, 2019 at 11:18 pm
  Permalink

  Whats Happening i am new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It positively useful and it has aided me out loads. I hope to give a contribution & aid other users like its helped me. Good job.

  Reply
 • March 11, 2019 at 4:16 am
  Permalink

  Excellent weblog right here! Additionally your web site a lot up very fast! What host are you the usage of? Can I am getting your affiliate link for your host? I want my website loaded up as quickly as yours lol

  Reply
 • March 12, 2019 at 10:21 pm
  Permalink

  Heya i am for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you helped me.

  Reply
 • March 13, 2019 at 1:32 pm
  Permalink

  It is in point of fact a great and useful piece of information. I am happy that you simply shared this helpful information with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

  Reply
 • March 13, 2019 at 3:47 pm
  Permalink

  Wow! This could be one particular of the most useful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Actually Wonderful. I am also an expert in this topic therefore I can understand your effort.

  Reply
 • March 13, 2019 at 8:39 pm
  Permalink

  I was recommended this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty. You are wonderful! Thanks!

  Reply
 • March 14, 2019 at 7:54 am
  Permalink

  I’m still learning from you, but I’m trying to achieve my goals. I definitely love reading everything that is written on your site.Keep the posts coming. I loved it!

  Reply
 • March 14, 2019 at 7:54 am
  Permalink

  Whats up very cool web site!! Guy .. Beautiful .. Superb .. I will bookmark your site and take the feeds also¡KI am happy to search out so many helpful information here within the post, we need work out more strategies on this regard, thank you for sharing. . . . . .

  Reply
 • March 14, 2019 at 9:24 am
  Permalink

  I like the helpful info you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here regularly. I’m quite sure I’ll learn many new stuff right here! Best of luck for the next!

  Reply
 • March 14, 2019 at 9:25 am
  Permalink

  I have been exploring for a little for any high-quality articles or weblog posts on this sort of house . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this web site. Reading this information So i¡¦m satisfied to express that I have a very just right uncanny feeling I discovered just what I needed. I such a lot undoubtedly will make certain to do not forget this website and give it a glance regularly.

  Reply
 • March 14, 2019 at 11:29 am
  Permalink

  I actually wanted to construct a quick word to be able to thank you for those superb advice you are showing at this website. My time consuming internet look up has finally been rewarded with extremely good insight to talk about with my pals. I ‘d repeat that we visitors actually are undeniably lucky to exist in a good network with so many special individuals with very helpful methods. I feel truly blessed to have discovered the webpages and look forward to many more amazing minutes reading here. Thank you again for everything.

  Reply
 • March 15, 2019 at 8:30 am
  Permalink

  What i don’t realize is in fact how you’re not really much more well-liked than you may be now. You’re very intelligent. You know therefore significantly in relation to this subject, made me personally believe it from so many various angles. Its like men and women don’t seem to be involved unless it is something to accomplish with Girl gaga! Your personal stuffs great. Always care for it up!

  Reply
 • March 15, 2019 at 10:44 am
  Permalink

  Generally I do not read article on blogs, but I would like to say that this write-up very compelled me to try and do it! Your writing taste has been surprised me. Thanks, very great article.

  Reply
 • March 15, 2019 at 1:00 pm
  Permalink

  I dugg some of you post as I thought they were handy very helpful

  Reply
 • March 15, 2019 at 6:21 pm
  Permalink

  Well I definitely enjoyed studying it. This post provided by you is very useful for correct planning.

  Reply
 • March 17, 2019 at 3:56 am
  Permalink

  Thanks , I’ve just been searching for info approximately this subject for a while and yours is the greatest I have found out till now. However, what about the bottom line? Are you sure in regards to the source?

  Reply
 • March 18, 2019 at 11:46 am
  Permalink

  I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I do not know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

  Reply
 • March 20, 2019 at 8:01 am
  Permalink

  I like what you guys are up too. Such clever work and reporting! Carry on the superb works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my website 🙂

  Reply
 • March 20, 2019 at 5:48 pm
  Permalink

  I want to show my appreciation to this writer just for bailing me out of such a scenario. After surfing around through the internet and meeting suggestions that were not productive, I figured my life was well over. Living without the presence of answers to the problems you have fixed by means of your main guide is a critical case, as well as those which could have in a wrong way damaged my entire career if I hadn’t discovered your website. Your primary competence and kindness in touching every item was useful. I’m not sure what I would’ve done if I had not come upon such a step like this. I am able to now look ahead to my future. Thanks very much for your impressive and result oriented help. I won’t think twice to suggest your web site to any individual who should get assistance about this topic.

  Reply
 • March 20, 2019 at 6:49 pm
  Permalink

  hello!,I really like your writing very so much! proportion we keep in touch more approximately your post on AOL? I require a specialist on this house to unravel my problem. May be that’s you! Taking a look ahead to see you.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *