Trịnh Thị: nữ tặc chỉ huy 50.000 cướp biển khiến nhà Thanh bất lực

Từ một kỹ nữ lầu xanh, Trịnh Thị trở thành nữ hải tặc khét tiếng, cầm đầu đội quân cướp biển hoành hành ở các vùng biển phía nam.

1-9190-1460003758

Từ một kỹ nữ lầu xanh, Trịnh Thị trở thành kẻ cầm đầu hạm đội hải tặc Cờ Đỏ. Ảnh:Vesselfinder

Đầu thế kỷ 19, một kỹ nữ tài sắc trong nhà thổ nổi trên sông ở Quảng Châu, Trung Quốc được gả cho Trịnh Nhất, tên cướp biển khét tiếng vùng vẫy trên một vùng biển rộng lớn thời nhà Thanh.

Sử sách chỉ ghi chép lại tên của người kỹ nữ này là Trịnh Thị, hay Trịnh Nhất Tẩu (vợ của họ Trịnh) mà không đả động gì tới tên thật của bà ta. Thế nhưng, di sản mà người phụ nữ này để lại còn lớn hơn của người chồng cướp biển rất nhiều lần, bởi đội quân cướp bóc của bà ta đã từng gieo rắc tai họa trên các vùng biển phía nam, khiến các thương thuyền lẫn quan binh triều đình nhiều phen khiếp vía, theo Atlasobscura.

Trịnh Nhất chính là tên cầm đầu của hạm đội cướp biển Cờ Đỏ, được tập hợp từ các nhóm cướp biển nhỏ lẻ khác nhau thống nhất dưới lưỡi gươm của hắn ta. Khi cưới được cô vợ Trịnh Thị mới 26 tuổi vào năm 1801, Trịnh Nhất đã cho phép vợ tham gia đầy đủ vào công việc cướp biển của mình, theo sử gia Dian H. Murray viết trong cuốn Cướp biển Duyên hải Nam Trung Hoa.

Theo một số sử gia Trung Quốc, rất có thể Trịnh Nhất đã bỏ tiền cuộc Trịnh Thị ra khỏi lầu xanh vì khâm phục tài kinh doanh của người phụ nữ này. Là một kỹ nữ có quan hệ rất rộng, Trịnh Thị nắm được nhiều bí mật của các khách làng chơi, và sử dụng những bí mật đó để thao túng, kết nối với các khách hàng quyền lực và giàu có.

Sử sách kể rằng, khi chấp nhận cưới Trịnh Nhất, Trịnh Thị đã ra điều kiện là phải được nắm quyền một nửa hạm đội cướp biển của ông ta. Nhờ sự nhạy bén trong kinh doanh, Trịnh Thị dần dần gây ảnh hưởng đến những tên cướp biển khác và gần như nắm trọn cả hạm đội cướp biển trong tay.

Thời kỳ đó, phụ nữ làm cướp biển là điều rất hiếm hoi, và Murray cho rằng chỉ có một phụ nữ khác từng nắm quyền chỉ huy hạm đội cướp biển là Hon-cho-lo, hoạt động ở Hong Kong vào nửa đầu thế kỷ 20.

Năm 1801, Trịnh Nhất chết, nhiều khả năng là do gặp bão trên biển, quyền thừa kế hạm đội được trao lại cho Trương Bảo, con nuôi của y. Tuy nhiên, chỉ vài tuần sau đó, Trịnh Thị quyết định làm người tình của Trương Bảo, và mặc nhiên chiếm quyền chỉ huy hạm đội cướp biển Cờ Đỏ với hơn 1.800 binh thuyền và khoảng 50.000 lâu la. Để so sánh, cướp biển Râu Đen lừng danh cùng thời với bà ta chỉ chỉ huy 4 tàu và 300 tên cướp biển, còn hải quân Mỹ thời đó cũng chỉ có 5.000 thủy binh.

Để tiện bề quản lý, Trịnh Thị trao chức thuyền trưởng hạm đội cho phó tổng tư lệnh Trương Bảo, còn bà ta phụ trách việc kinh doanh và vạch ra chiến lược quân sự cho cả đạo quân cướp biển này.

Trong khi cướp biển phương Tây cho rằng để phụ nữ lên tàu là điều cấm kỵ, có thể mang lại tai họa, các tàu cướp biển của Trịnh Thị đều có một vài phụ nữ làm những công việc khác nhau, dù không rõ mức độ tham gia của họ vào những cuộc cướp bóc đến đâu, theo Murray.

Một nhân viên công ty Đông Ấn tên là Richard Glasspoole bị cướp biển của Trịnh Thị bắt giữ vào tháng 9/1809, và được trả tự do vào tháng 12 năm đó. Glasspoole kể lại rằng hạm đội của nữ tướng cướp này có khoảng 1.000 tàu lớn, 800 tàu nhỏ, với tổng số cướp biển lên tới 50.000 người, lớn hơn lực lượng hải quân của nhiều nước thời đó.

Quy định hà khắc

Việc điều hành một lực lượng những kẻ ngoài vòng pháp luật lớn như vậy không hề dễ dàng. Để thống nhất cách quản lý hạm đội của mình, Trịnh Thị đề ra một bộ quy tắc áp dụng với tất cả cướp biển thuộc quyền, cùng những điều luật hà khắc để trừng phạt những kẻ không tuân thủ.

Chẳng hạn như, Trịnh Thị quy định rằng bất cứ cướp biển nào bất tuân thượng lệnh đều bị chém đầu tại chỗ. Nữ tướng cướp này còn đề ra những hình phạt khắc nghiệt khác như cắt tai những kẻ đào ngũ, đánh bằng hèo sắt… Chiến lợi phẩm cướp được đều phải nộp về cho hạm đội để phân chia đồng đều, tàu nào trực tiếp tham gia cướp bóc chỉ được nhận 20% giá trị.

2-9309-1460003759

Hình vẽ minh họa đội quân hải tặc cướp bóc trên biển. Ảnh: History.com

Bộ luật này cũng có những quy định rất chặt chẽ về cách đối xử đối với tù nhân nữ. Khi bắt được phụ nữ từ các tàu buôn, những người có nhan sắc tầm thường sẽ được thả tự do về đất liền ngay lập tức, còn những cô gái xinh đẹp sẽ được đem ra đấu giá cho các cướp biển trên tàu.

Người nào mua nữ tù nhân về sẽ phải làm lễ cưới và sống trọn đời với người con gái đó, nếu có hành vi lừa dối sẽ bị xử tử. Những cướp biển hãm hiếp nữ tù nhân cũng bị xử trảm ngay trên tàu, và nếu cuộc “mây mưa” trước hôn nhân đó là do đồng thuận giữa hai người, cả hai đều bị khép tội chết.

“Dù các lâu la có nghĩ gì về bà ta, điều rõ ràng là họ đều tôn trọng và tuân thủ quyền lực của bà ấy”, Murray viết.

Bất khả chiến bại

Theo Murray, hạm đội cướp biển Cờ Đỏ của Trịnh Thị hoành hành trên vùng biển phía nam, xuống tới tận Malaysia, thậm chí còn kiểm soát nhiều ngôi làng ven biển từ Ma Cao đến Quảng Châu, áp thuế cho người dân sinh sống tại các làng này.

Tàu cướp biển của Trịnh Thị tấn công, cướp bóc không chừa một ai, từ tàu buôn Trung Quốc cho tới tàu hải quân của Anh, Bồ Đào Nha. Triều đình nhà Thanh đã nhiều lần điều binh vây đánh, hải quân Bồ Đào Nha cùng các chiến thuyền của công ty Đông Ấn cũng tham gia truy quét đội quân hải tặc này, nhưng đều thất bại vì lực lượng của hạm đội Cờ Đỏ quá lớn. Một đề đốc hải quân Mãn Thanh dâng sớ lên triều đình báo cáo về đội quân này như sau: “Hải tặc quá mạnh, chúng tôi không thể khống chế chúng bằng vũ lực”.

Sử gia Wick Alison viết rằng hạm đội Cờ Đỏ dưới quyền chỉ huy của Trịnh Thị có đến 200 chiến thuyền viễn dương cỡ lớn, mỗi chiếc được trang bị 20-30 khẩu đại bác, sẵn sàng chống trả quyết liệt các cuộc vây ráp của hải quân nhà Thanh và quân tiếp viện do vua Bồ Đào Nha và vua Anh gửi đến.

3-6632-1460003759

Trịnh Thị đấu kiếm với quan quân triều đình. Ảnh: Wikimedia

Sau ba năm liên tiếp giao tranh trên các vùng biển, quân triều đình vẫn không thể nào khuất phục nổi đội hải tặc của Trịnh Thị. Tuy nhiên, nội bộ hải tặc cũng bắt đầu xuất hiện chia rẽ, lục đục, phân thành hai nhánh là Cờ Đỏ và Cờ Đen. Dưới sức ép quá lớn của quan quân triều đình, nhóm Cờ Đen đã chấp nhận đầu hàng.

Nhận thấy việc tiếp tục dùng vũ lực vây ráp khó có thể khuất phục được Trịnh Thị, triều đình nhà Thanh đành xuống nước, chấp nhận đàm phán để thuyết phục nữ hải tặc này đầu hàng vào năm 1810.

Rửa tay gác kiếm

Triều đình nhà Thanh cử tổng đốc Lưỡng Quảng ra đàm phán với hải tặc Trương Bảo, tuy nhiên cuộc đàm phán sớm rơi vào bế tắc khi nhà Thanh khăng khăng đòi kẻ cầm đầu hải tặc phải khấu đầu quy phục trước quan binh triều đình, cũng như những bất đồng trong việc xử lý số của cải cướp được.

Trịnh Thị đã quyết định tự mình ra tay, khi tay không dẫn theo 17 đàn bà, trẻ em tiến vào phủ tổng đốc để điều đình. Cả hai đi đến thống nhất rằng Trịnh Thị được quyền giữ lại toàn bộ của cải cướp được, để đổi lấy việc quy thuận triều đình.

Yêu sách khấu đầu được giải quyết bằng cách tổng đốc Lưỡng Quảng đứng ra làm chủ hôn trong lễ cưới giữa Trịnh Thị và Trương Bảo, để cặp đôi này quỳ lạy quan tổng đốc như một hình thức tạ ơn. Đến lúc đó, sự nghiệp cướp biển của Trịnh Thị coi như chấm dứt.

Sau khi quy thuận triều đình, đội quân cướp biển của bà bị xử tử 126 tên, 400 tên bị lưu đày, số còn lại được trả tự do hoặc sung vào quân ngũ. Trịnh Thị và Trương Bảo có với nhau một đứa con.

Khi Trương Bảo chết, Trịnh Thị quay trở về Quảng Châu để mở một sòng bạc, và tiếp tục công việc kinh doanh cho đến khi qua đời vào năm 1844, hưởng thọ 69 tuổi.

Please follow and like us:
error

57 thoughts on “Trịnh Thị: nữ tặc chỉ huy 50.000 cướp biển khiến nhà Thanh bất lực

 • February 8, 2019 at 12:02 am
  Permalink

  I simply want to mention I’m very new to weblog and definitely enjoyed this blog site. More than likely I’m planning to bookmark your blog . You certainly have great articles and reviews. Bless you for sharing your blog.

  Reply
 • February 16, 2019 at 4:32 am
  Permalink

  can i protect my blog content copyright without registering it to copyright departmen? please help?

  Reply
 • February 18, 2019 at 1:42 pm
  Permalink

  I have a wordpress blog with a lot of pictures hosted on third party websites. I want all the pictures to be hosted in my wordpress blogs. I don’t want to manually download all pictures and replace them in the posts, i need something to do that automatically..

  Reply
 • February 25, 2019 at 5:36 pm
  Permalink

  Definitely, what a fantastic blog and educative posts, I will bookmark your site.Have an awsome day!

  Reply
 • February 27, 2019 at 8:10 am
  Permalink

  Thanks for some other wonderful article. Where else may just anybody get that type of info in such an ideal approach of writing? I’ve a presentation next week, and I’m at the look for such information.

  Reply
 • February 28, 2019 at 5:51 am
  Permalink

  My brother recommended I might like this website. He was totally right. This post truly made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

  Reply
 • March 6, 2019 at 2:03 pm
  Permalink

  Great write-up, I am normal visitor of one¡¦s website, maintain up the nice operate, and It’s going to be a regular visitor for a lengthy time.

  Reply
 • March 7, 2019 at 11:30 am
  Permalink

  I am glad for writing to let you know what a impressive encounter my child had reading through the blog. She learned such a lot of details, not to mention what it’s like to possess an excellent giving mood to make folks with ease know several tricky issues. You actually surpassed visitors’ desires. Thanks for supplying the powerful, safe, explanatory and even cool tips on your topic to Ethel.

  Reply
 • March 9, 2019 at 4:33 am
  Permalink

  What i do not realize is in fact how you’re no longer really much more smartly-preferred than you might be now. You are so intelligent. You already know thus considerably when it comes to this matter, made me in my opinion imagine it from so many varied angles. Its like men and women don’t seem to be fascinated unless it’s one thing to accomplish with Girl gaga! Your personal stuffs nice. All the time deal with it up!

  Reply
 • March 13, 2019 at 8:21 am
  Permalink

  of course like your website but you have to take a look at the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I find it very troublesome to tell the reality then again I¡¦ll surely come again again.

  Reply
 • March 16, 2019 at 12:32 am
  Permalink

  Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is excellent, as well as the content!

  Reply
 • March 20, 2019 at 6:22 pm
  Permalink

  I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this web site. Thanks , I will try and check back more frequently. How frequently you update your site?

  Reply
 • March 23, 2019 at 3:30 am
  Permalink

  I truly enjoy examining on this internet site , it has got good blog posts. “Wealth and children are the adornment of life.” by Koran.

  Reply
 • March 23, 2019 at 4:54 pm
  Permalink

  Hi, Neat post. There’s a problem along with your website in internet explorer, might test this… IE still is the market leader and a big section of other people will miss your fantastic writing because of this problem.

  Reply
 • April 1, 2019 at 4:59 pm
  Permalink

  Great post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Extremely useful information specifically the last part 🙂 I care for such info a lot. I was looking for this particular information for a long time. Thank you and best of luck.

  Reply
 • April 4, 2019 at 12:03 am
  Permalink

  I simply want to say I am very new to blogging and really liked you’re blog. Probably I’m likely to bookmark your website . You really have outstanding article content. Bless you for sharing with us your web page.

  Reply
 • April 4, 2019 at 12:27 am
  Permalink

  apsfouysfiw,Hi there, just wanted to say, I liked this article. It was helpful. Keep on posting!

  Reply
 • April 4, 2019 at 6:48 am
  Permalink

  certainly like your web-site however you need to take a look at the spelling on several of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I in finding it very bothersome to inform the reality however I will surely come back again.

  Reply
 • April 4, 2019 at 12:29 pm
  Permalink

  Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing some research on that. And he just bought me lunch since I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thank you for lunch!

  Reply
 • April 6, 2019 at 3:24 pm
  Permalink

  Great blog! I am loving it!! Will come back again. I am bookmarking your feeds also

  Reply
 • April 7, 2019 at 3:05 am
  Permalink

  otwrxzr Yeezy Shoes,A very good informative article. I’ve bookmarked your website and will be checking back in future!

  Reply
 • April 8, 2019 at 8:38 am
  Permalink

  I have been surfing online more than 3 hours these days, but I never found any interesting article like yours. It is beautiful value sufficient for me. Personally, if all site owners and bloggers made just right content as you did, the web might be a lot more useful than ever before.

  Reply
 • April 8, 2019 at 10:47 am
  Permalink

  There is noticeably a bundle to know about this. I consider you made certain good points in features also.

  Reply
 • April 9, 2019 at 9:40 pm
  Permalink

  Hello! I would choose to supply a huge thumbs up with the great info you have here with this post. I will be returning to your website to get more soon.

  Reply
 • April 11, 2019 at 3:30 am
  Permalink

  ffvhfr,If you are going for best contents like I do, just go to see this web page daily because it offers quality contents, thanks!

  Reply
 • April 12, 2019 at 7:25 am
  Permalink

  What is an excellent complimentary blog writing site that I can react to blogs and also others will react to me?

  Reply
 • April 13, 2019 at 1:42 am
  Permalink

  wodbjwc,We have a team of experts who could get you the correct settings for Bellsouth net email login through which, you can easily configure your email account with MS Outlook.

  Reply
 • April 14, 2019 at 6:12 pm
  Permalink

  efcfetdh,If you are going for best contents like I do, just go to see this web page daily because it offers quality contents, thanks!

  Reply
 • April 15, 2019 at 7:10 am
  Permalink

  This is very interesting, You are a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your website in my social networks!

  Reply
 • April 16, 2019 at 7:09 pm
  Permalink

  I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this blog. I’m hoping the same high-grade site post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing abilities has inspired me to get my own website now. Really the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a good example of it.

  Reply
 • April 19, 2019 at 4:44 am
  Permalink

  Dalio pointed out that the gap between rich and poor has reached the highest level since the end of the 1930s, and now the wealthiest 1% of the population has more than the wealth of the bottom 90% of the population. So who is responsible for this dilemma? Dalio thinks that it should not be “evil rich” or “lazy poor”, but should be the capitalist system itself. Dalio pointed out.

  Reply
 • April 20, 2019 at 2:02 am
  Permalink

  My brother suggested I might like this web site. He was totally right. This post actually made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!

  Reply
 • April 20, 2019 at 2:02 am
  Permalink

  Fantastic goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely magnificent. I really like what you have acquired here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it smart. I can not wait to read far more from you. This is actually a wonderful website.

  Reply
 • April 20, 2019 at 1:37 pm
  Permalink

  I will start a blog site. Along with many other hopeful’s, I wish to at some point earn money off it. I noticed a great deal of sites do not permit you to earn money of google ad feeling and things like that. What are some websites I can begin my blog site on that particular will permit this given that it appears to be the most lucrative means to make money off a blog site?.

  Reply
 • April 23, 2019 at 1:03 am
  Permalink

  Just how do I start a blog under a pen-name and keep my privacy. How do you after that get routine visitors?

  Reply
 • April 24, 2019 at 7:50 am
  Permalink

  “Because of the poor economic performance in Europe, we are facing a slowdown in global economic growth,” Kudlow said in an interview with Bloomberg Television. But unlike the White House, at the policy meeting in March, the Fed did not conclude that the global economic slowdown meant that the bank should start cutting interest rates.

  Reply
 • April 26, 2019 at 7:14 am
  Permalink

  Is it real that blogs are just discussion forum conversations with rss that would enable the customer to watch what they wished to enjoy more convieniently? Is that all the distinctions?.

  Reply
 • April 27, 2019 at 3:01 pm
  Permalink

  The European Commission said on Friday that Volkswagen, BMW and Daimler violated antitrust laws and jointly delayed the launch of two emission purification systems between 2006 and 2014. Margrethe Vestager, the EU’s top official in charge of competition, said in a statement that companies can work together to improve products, but can’t agree not to compete for quality.

  Reply
 • April 29, 2019 at 6:16 am
  Permalink

  Now, it’s set to continue that recent proliferation of eye-catching makeups with a new Light Orewood style. A color palette that any NSW fan is sure to be at least somewhat familiar with, this Element 55 applies the aforementioned orewood tone across the upper for a light, breezy look. Accents then arrive via salmon-colored detailing on the eyestays/the collar’s taped seams, while bronze and brown appear on the heel clip and lace loops.

  Reply
 • April 30, 2019 at 7:21 am
  Permalink

  I currently am running 2 blog sites, one is for layout & development and also I have a pagerank of 4 on it and I have tons of good short articles. And also I have an additional blog where I have tirades, health pointers and also digital photography … Should I combine them or should I maintain it seperate?.

  Reply
 • May 3, 2019 at 1:11 pm
  Permalink

  I want to gain more fans by submitting my pictures to blog sites. Like when people click via, they will certainly link to my blog site.

  Reply
 • May 6, 2019 at 12:45 pm
  Permalink

  Hi, i think that i saw you visited my website so i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to enhance my site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

  Reply
 • May 7, 2019 at 10:42 pm
  Permalink

  Sanders, a leading Democratic presidential contender, said during a CNN town hall that he believes every American citizen — presumably meaning those at least 18 years old — should have the right to vote, even felons serving life sentences.

  Reply
 • May 8, 2019 at 1:30 pm
  Permalink

  Hey There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll definitely comeback.

  Reply
 • May 9, 2019 at 2:45 pm
  Permalink

  I’m still learning from you, while I’m trying to reach my goals. I certainly liked reading everything that is written on your blog.Keep the aarticles coming. I loved it!

  Reply
 • May 11, 2019 at 8:46 pm
  Permalink

  A black outsole then completes the look. These new summer-ready Yeezys retail for $300 USD and will be available on April 27th, so check a full store list below to see where you can get a pair.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *