Thực hư dịch vụ nhận “đâm thuê chém mướn” qua mạng Ineternet

Tại các diễn đàn, trang mạng xã hội, dịch vụ giải quyết mâu thuẫn, trả thù cá nhân, đòi nợ bằng những hình thức xã hội đen đang được khá nhiều đối tượng công khai quảng bá.

Để hoạt động, đối tượng này tổ chức mở diễn đàn các dịch vụ đòi nợ thuê, trả thù cá nhân, giải quyết mâu thuẫn. Sau khi hai bên thỏa thuận, khách hàng chuyển trước một phần tiền thù lao vào tài khoản của người thực hiện, gửi ảnh đối tượng cần “thanh toán”. Sau đó, chủ hàng “tổ chức” công khai, cho khách hàng bằng hình ảnh thực tế.

dam-thue

Những tin rao quảng cáo dịch vụ đâm thuê chém mướn nửa hư nửa thực trên thế giới ảo.

Dịch vụ cung cấp sát thủ?

Vượt khỏi thế giới ngầm, một số dịch vụ phi pháp, đặc biệt nguy hiểm như đòi nợ thuê, đâm thuê, chém mướn dần manh nha, hình thành trong đời sống ảo. Thực tế đáng sợ trên được công khai đăng tải, rao tin trên các trang web chìm. Nguy hiểm hơn, hiện nay, những dịch vụ tưởng chừng chỉ tồn tại trong thế giới mafia đã xuất hiện trên các trang mạng xã hội, diễn đàn, nơi không hạn chế bất kỳ thành phần xã hội nào. Ghi nhận thực tế, một trong những dịch vụ theo kiểu xã hội đen được nhiều cá nhân, tổ chức chú trọng khai thác, phát triển nhất là đâm thuê, chém mướn. Dịch vụ này được người tổ chức công khai đăng tải, mời gọi thành viên tham gia trên các diễn đàn, trang mạng xã hội.

Ghi nhận thực tế, các trang mạng công khai rao tin thực hiện dịch vụ giải quyết mâu thuẫn bằng bạo lực thu hút khách hàng bằng những lời mời gọi, dụ dỗ đầy kích động. Chủ những trang này cam kết sẽ “thanh toán”, “xử lý” tất cả các mối mâu thuẫn của khách hàng theo đúng yêu cầu. Cụ thể, diễn đàn “Xung…” viết: “Thiếu tiền, nhận đòi nợ thuê, giải quyết mâu thuẫn cá nhân. Anh em nào có xích mích, thù oán với ai mà không tiện ra tay hoặc không thể ra tay thì hãy để lại lời nhắn trong mục này. Tùy theo yêu cầu của các bạn, tôi sẽ xử lý giúp với giá cả khác nhau. Nếu ok, thì chuyển vào tài khoản 030304040…, ngân hàng… gửi ảnh, địa chỉ người cần giải quyết cho tôi, tôi sẽ xử lý. Xử lý xong, khách hàng ok thì chuyển phần tiền còn lại. Chú ý chỉ xử lý dân bình thường, không đụng chạm dân anh chị, xã hội đen, dân chính quyền”.

Cùng nội dung trên, một trang mạng xã hội có tên “Dịch vụ giải quyết mâu thuẫn” đăng tải: “Chuyên đâm thuê, chém mướn với giá phải chăng. Khách hàng có nhu cầu xin liên hệ ĐT: 0935175… gặp L. băng con hổ. Dịch vụ gồm trả thù cá nhân, dằn mặt đối thủ bằng cách đánh, chém hoặc khủng bố tinh thần, đòi nợ thuê,… Khách hàng có nhu cầu, gọi điện trực tiếp, chuyển nửa tiền vào tài khoản và đợi kết quả. Đảm bảo uy tín, bí mật, không để lộ thông tin khách hàng. Giá giải quyết mâu thuẫn tùy theo yêu cầu của khách hàng?!”.

Thông qua những yêu cầu của khách hàng, đối tượng tổ chức cho phép các “sát thủ” tự nhận dịch vụ mà mình cảm thấy phù hợp. Sau khi nhận nhiệm vụ, người này trực tiếp liên hệ với khách hàng, ra giá, đề xuất cách thức xử lý mâu thuẫn với khách hàng. Cách thức này được cho là kín kẽ có tính an toàn cao hơn cho các tay chém thuê. Bởi, các sát thủ chủ động liên lạc với khách hàng bằng sim rác, tài khoản ngân hàng “ma”,… Trực tiếp liên hệ với các sát thủ trong vai một khách hàng cần giải quyết mâu thuẫn cá nhân qua số điện thoại 0910763xxx người viết nhận được những thông tin bất ngờ. Theo đó, chủ nhân số điện thoại trên cho biết sẽ nhận các dịch vụ giải quyết mâu thuẫn, trả thù cá nhân, đòi nợ thuê nhưng phải cung cấp đầy đủ thông tin của đối thủ. “Sát thủ” này cũng cho biết, họ không nhận đối thủ là người có liên quan đến chính quyền, nằm trong các băng nhóm xã hội đen, dân anh chị,… vì sẽ “dính” phải các “rắc rối” khó gỡ.

Mầm mống tội phạm nguy hiểm

Mặc dù chưa phát triển một cách rầm rộ và quy mô, nhưng sự hình thành những trang mạng rao tin đăng tải các dịch vụ  sặc mùi xã hội đen như trên khiến dư luận không khỏi lo ngại. Thạc sỹ xã hội học Nguyễn Ngọc Anh, chuyên gia nghiên cứu xã hội học vùng Nam Bộ nhận định, việc các dịch vụ đâm thuê, chém mướn được công khai trên mạng là hết sức nguy hiểm. Nó có thể dẫn đến việc người ta đem bạo lực, hành vi của “dân xã hội” để giải quyết, xử lý tất cả những mâu thuẫn trong cuộc sống.

Thực tế cho thấy, hiện tượng các nhóm tội phạm, thành phần bất hảo trong xã hội thành lập, tổ chức ra các trang mạng để nhận yêu cầu của khách không quá mới mẻ. Cơ quan công an cho biết, hiện tượng trên bắt đầu xuất hiện từ năm 2007 khi triệt phá băng đảng chuyên đâm thuê chém mướn gồm 30 tên do Nguyễn Ngọc Duy Quang (trú tại phường Tân Tiến, TP.Buôn Ma Thuột, tỉnh Đắk Lắk) cầm đầu. Theo đó, băng nhóm côn đồ này hoạt động khá tinh vi. Thậm chí, để giao dịch “làm ăn”, chúng còn lập hẳn một trang web riêng để nhận yêu cầu của “khách”. Cũng theo cơ quan chức năng, sự phát triển một cách thiếu kiểm soát các trang mạng kinh doanh dịch vụ đâm thuê chém mướn đang hình thành mầm mống nhiều loại tội phạm nguy hiểm.

Thượng tá Phạm Công Nghĩa, nguyên Trưởng Công an P.2 (Q.Tân Bình) nhận định: “Hiện tượng tội phạm trong nước lập trang mạng, đăng tin nhận dịch vụ đâm thuê chém mướn là rất hiếm. Hiện tượng này chủ yếu xuất hiện nhiều ở nước ngoài dưới dạng các trang web ngầm. Tuy nhiên, chúng ta không thể xem thường và không đề phòng bởi xã hội ngày nay hết sức phức tạp. Hiện tượng các bạn học sinh, sinh viên có mâu thuẫn cá nhân lên trang mạng xã hội chửi bới, thách thức, lập hội, nhóm rồi rủ rê, tổ chức các cuộc ẩu đả không phải là hiếm. Đây cũng có thể xem là tiền đề, mầm mống của dịch vụ đâm thuê chém mướn”.

Mặt khác, Thượng tá Nghĩa cũng phân tích, những cú lừa ngoạn mục phía sau dịch vụ đâm thuê chém mướn. Theo ông, nhiều cá nhân, tổ chức lợi dụng sự cả tin, cũng như việc “giận quá mất khôn” của nạn nhân để chuộc lợi. Theo đó, khi có mâu thuẫn, xích mích với ai đó, nhiều cá nhân có ý trả thù, trả đũa nhưng không dám, không có điều kiện ra tay. Lợi dụng tâm lý muốn trả thù, giải quyết mâu thuẫn nên một số cá nhân, tổ chức lập ra các trang web theo kiểu như trên để nạn nhân sập bẫy. Thông thường nạn nhân sẽ được yêu cầu nộp tiền trước vào tài khoản của kẻ chém thuê. Sau khi nhận được tiền, những kẻ được thuê biến mất. Người thuê vì biết mình bị lừa cũng không dám trình báo vì chính bản thân hành động thuê người để giải quyết mâu thuẫn theo kiểu giang hồ cũng vi phạm pháp luật.

Có thể bị xử phạt từ chung thân đến tử hình

Luật sư Nông Minh Đức, đoàn Luật sư TP.HCM cho biết: “Nếu hành vi đâm thuê, chém mướn vì mục đích báo thù, thể hiện máu yêng hùng thì còn nghiêm trọng hơn vì có thêm tình tiết tăng nặng “Phạm tội vì động cơ đê hèn” theo Điều 48 – BLHS”. Như vậy, hành vi “đâm thuê, chém mướn” đều cấu thành tội phạm bất kể đối tượng thực hiện do được thuê hay được nhờ. Tùy mức độ phạm pháp dừng ở tội Cố ý gây thương tích, Giết người… và đối tượng là chủ mưu, đồng phạm tích cực, đồng phạm giản đơn… mà việc xét xử sẽ định khung hình phạt từ nghiêm trọng, rất nghiêm trọng đến đặc biệt nghiêm trọng với mức phạt tù cao nhất có thể đến chung thân, tử hình”.

Please follow and like us:
error

81 thoughts on “Thực hư dịch vụ nhận “đâm thuê chém mướn” qua mạng Ineternet

 • February 7, 2019 at 9:35 pm
  Permalink

  I just want to say I am all new to blogging and truly loved your web-site. Very likely I’m want to bookmark your blog . You definitely come with fantastic articles. Thanks for sharing your web-site.

  Reply
 • February 8, 2019 at 4:22 pm
  Permalink

  Nice post. I discover some thing much harder on different blogs everyday. Most commonly it is stimulating to learn content from other writers and use a little there. I’d choose to apply certain with the content on my own weblog regardless of whether you don’t mind. Natually I’ll provide link on the web weblog. Thanks for sharing.

  Reply
 • February 9, 2019 at 9:44 am
  Permalink

  When I came over to this post I can only look at part of it, is this my net browser or the internet website? Should I reboot?

  Reply
 • February 10, 2019 at 1:56 pm
  Permalink

  Good site! I really love how it is simple on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I could be notified when a new post has been made. I’ve subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a nice day!

  Reply
 • February 15, 2019 at 6:34 pm
  Permalink

  I think I set the settings wrongly. Now that I changed the settings, there’s only 1 out of 8 posts visible to the public. Previously set to mature content, despite the lack of nudity. Should I double-post? It’s the blog part that confused me..

  Reply
 • February 20, 2019 at 10:57 am
  Permalink

  In Firefox you have the standard silver toolbars where the address bar and file/edit bars are there is the silver background. How do you customize and change that around?.

  Reply
 • February 21, 2019 at 8:33 am
  Permalink

  I’ve recently started a webcomic. After viewing some of my favorite other webcomic sites I noticed that they had a ? in every comic posted. My questions are: Do you have to Copyright a webcomic? Is it as simple as just typing in a ? into every comic or do I have to register something somewhere?.

  Reply
 • February 25, 2019 at 9:45 am
  Permalink

  I am developing a joomla website for a boat club and would like members to be able to upload photos of fish they caught. Additional info: I am basing the structure on the K2 component..

  Reply
 • February 26, 2019 at 5:49 am
  Permalink

  You made various fine points there. I did a search on the issue and found most people will have the same opinion with your blog.

  Reply
 • February 26, 2019 at 8:45 pm
  Permalink

  Hello, i think that i saw you visited my blog so i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to improve my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

  Reply
 • February 28, 2019 at 9:19 am
  Permalink

  You have a real ability for writing unique content. I like how you think and the way you represent your views in this article. I agree with your way of thinking. Thank you for sharing.

  Reply
 • February 28, 2019 at 9:24 pm
  Permalink

  I enjoy you because of all your work on this web site. My mom enjoys making time for investigations and it’s really easy to understand why. All of us know all of the compelling way you create very important ideas via your website and as well recommend contribution from visitors about this point plus my simple princess is in fact learning a lot. Enjoy the rest of the year. You are conducting a terrific job.

  Reply
 • March 2, 2019 at 6:08 am
  Permalink

  As a Newbie, I am constantly browsing online for articles that can aid me. Thank you

  Reply
 • March 4, 2019 at 3:03 am
  Permalink

  Hi, Neat post. There is a problem together with your site in web explorer, would check this¡K IE still is the market chief and a big part of people will miss your magnificent writing due to this problem.

  Reply
 • March 5, 2019 at 2:26 pm
  Permalink

  Great paintings! That is the type of information that are meant to be shared across the web. Shame on the search engines for not positioning this post upper! Come on over and talk over with my web site . Thank you =)

  Reply
 • March 5, 2019 at 10:33 pm
  Permalink

  Whats Taking place i’m new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It positively helpful and it has aided me out loads. I am hoping to contribute & aid other customers like its aided me. Good job.

  Reply
 • March 6, 2019 at 4:08 pm
  Permalink

  I discovered your site site on yahoo and check a few of your early posts. Keep on the good operate. I simply additional encourage Rss to my MSN News Reader. Seeking toward reading much more from you finding out down the road!…

  Reply
 • March 8, 2019 at 1:51 pm
  Permalink

  There is noticeably a bundle to realize about this. I believe you made certain nice points in features also.

  Reply
 • March 9, 2019 at 3:08 am
  Permalink

  Very interesting subject, regards for putting up.

  Reply
 • March 10, 2019 at 5:20 pm
  Permalink

  I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Keep up the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my site 🙂

  Reply
 • March 11, 2019 at 5:46 am
  Permalink

  Some truly prime blog posts on this site, saved to my bookmarks .

  Reply
 • March 11, 2019 at 10:35 am
  Permalink

  What i don’t realize is if truth be told how you’re not really much more smartly-liked than you might be right now. You are very intelligent. You realize thus considerably relating to this topic, produced me in my view believe it from numerous various angles. Its like women and men are not fascinated unless it’s something to do with Girl gaga! Your own stuffs nice. At all times handle it up!

  Reply
 • March 13, 2019 at 4:59 pm
  Permalink

  I’m still learning from you, as I’m improving myself. I definitely enjoy reading everything that is written on your website.Keep the aarticles coming. I liked it!

  Reply
 • March 14, 2019 at 12:56 am
  Permalink

  xlftimnhspu,Thanks for ones marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you will be a great author.I will always bookmark your blog and will dnwlwia,come back from now on. I want to encourage that you continue your great writing, have a nice afternoon!

  Reply
 • March 16, 2019 at 2:27 pm
  Permalink

  I¡¦ve been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts in this kind of area . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this website. Reading this information So i¡¦m satisfied to convey that I have a very excellent uncanny feeling I found out just what I needed. I so much indubitably will make sure to don¡¦t fail to remember this website and give it a glance on a relentless basis.

  Reply
 • March 17, 2019 at 10:49 pm
  Permalink

  ixtiqd,Thanks for ones marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you will be a great author.I will always bookmark your blog and will ucrbuzdvgdd,come back from now on. I want to encourage that you continue your great writing, have a nice afternoon!

  Reply
 • March 18, 2019 at 3:01 pm
  Permalink

  Excellent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely fantastic. I really like what you have acquired here, really like what you are saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it smart. I cant wait to read far more from you. This is actually a tremendous web site.

  Reply
 • March 22, 2019 at 3:42 am
  Permalink

  I was suggested this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble. You’re incredible! Thanks!

  Reply
 • March 26, 2019 at 11:09 am
  Permalink

  You completed various nice points there. I did a search on the subject and found the majority of persons will consent with your blog.

  Reply
 • March 28, 2019 at 1:55 pm
  Permalink

  Utterly pent articles , appreciate it for selective information .

  Reply
 • March 30, 2019 at 6:32 pm
  Permalink

  uaqnxlnfu New Yeezy,Some really nice stuff on this website, I enjoy it.

  Reply
 • April 3, 2019 at 2:30 am
  Permalink

  Game Killer Apk Download Latest Version for Android (No Ad) … Guess not because Game killer full version app is not available on Play store.

  Reply
 • April 4, 2019 at 12:38 am
  Permalink

  I just want to tell you that I am new to blogging and site-building and seriously loved your web site. Probably I’m likely to bookmark your site . You absolutely come with exceptional articles and reviews. Regards for revealing your blog site.

  Reply
 • April 4, 2019 at 2:50 am
  Permalink

  As I website possessor I believe the content matter here is rattling great , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Good Luck.

  Reply
 • April 4, 2019 at 8:08 am
  Permalink

  I wanted to jot down a quick word to be able to appreciate you for those nice information you are showing on this site. My prolonged internet look up has finally been paid with really good facts to share with my contacts. I would mention that most of us website visitors are very much endowed to dwell in a wonderful site with so many outstanding people with very helpful hints. I feel rather happy to have seen your web pages and look forward to tons of more amazing times reading here. Thank you once again for a lot of things.

  Reply
 • April 5, 2019 at 6:18 am
  Permalink

  jcdsymiogul,If you are going for best contents like I do, just go to see this web page daily because it offers quality contents, thanks!

  Reply
 • April 5, 2019 at 1:58 pm
  Permalink

  I will immediately take hold of your rss as I can not find your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve any? Please permit me recognize in order that I could subscribe. Thanks.

  Reply
 • April 7, 2019 at 10:15 pm
  Permalink

  yxkmnybfpy,This website truly has alll of the information and facts I wanted about this subject and didn?t know who to ask.

  Reply
 • April 9, 2019 at 9:42 am
  Permalink

  You can definitely see your expertise within the work you write. The arena hopes for more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe. All the time follow your heart.

  Reply
 • April 10, 2019 at 12:23 am
  Permalink

  Somebody essentially help to make seriously articles I’d state. This is the very first time I frequented your website page and to this point? I amazed with the analysis you made to make this particular publish incredible. Excellent job!

  Reply
 • April 10, 2019 at 2:46 am
  Permalink

  I like what you guys are up too. Such intelligent work and reporting! Carry on the excellent works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my web site 🙂

  Reply
 • April 10, 2019 at 3:18 am
  Permalink

  wwrjfurshx,Hi there, just wanted to say, I liked this article. It was helpful. Keep on posting!

  Reply
 • April 11, 2019 at 10:13 am
  Permalink

  I’ve heard you can make money off of advertisers. Is it really a significant enough amount to make it worth it? Or does the real benefit in blogging come from the exposure you get? I’m a bellydancer and I dance at private parties and events. How could I use a blog to get more business? I’ve heard about people who have products to sell using blogs, but I don’t have a “product”, just me!.

  Reply
 • April 12, 2019 at 1:17 am
  Permalink

  Looking for a good website to post samples of creative writing for others to read, review and comment on. Any ideas?.

  Reply
 • April 12, 2019 at 7:39 am
  Permalink

  I’m intending to check out blog sites containing songs I like, however filtering through all the removed, outdated and also crap blogs is a problem. I understand there are countless blog sites, is there a great resource to look for the recommended ones?.

  Reply
 • April 12, 2019 at 6:04 pm
  Permalink

  nhmcsbjb,Thanks a lot for providing us with this recipe of Cranberry Brisket. I’ve been wanting to make this for a long time but I couldn’t find the right recipe. Thanks to your help here, I can now make this dish easily.

  Reply
 • April 13, 2019 at 9:43 pm
  Permalink

  What are some excellent websites and also blogs for budget friendly fashion for grownups?

  Reply
 • April 14, 2019 at 7:12 am
  Permalink

  great submit, very informative. I wonder why the other specialists of this sector don’t understand this. You should continue your writing. I’m sure, you have a great readers’ base already!

  Reply
 • April 14, 2019 at 9:25 am
  Permalink

  ghvnymrvfmk Yeezy Boost,A very good informative article. I’ve bookmarked your website and will be checking back in future!

  Reply
 • April 15, 2019 at 12:20 pm
  Permalink

  I do trust all of the ideas you have introduced in your post. They’re really convincing and will definitely work. Still, the posts are too quick for beginners. May you please extend them a little from subsequent time? Thanks for the post.

  Reply
 • April 15, 2019 at 12:20 pm
  Permalink

  Wow! Thank you! I always wanted to write on my site something like that. Can I take a fragment of your post to my blog?

  Reply
 • April 16, 2019 at 7:43 pm
  Permalink

  Somebody necessarily help to make severely articles I might state. That is the first time I frequented your website page and thus far? I amazed with the analysis you made to create this particular put up extraordinary. Excellent process!

  Reply
 • April 17, 2019 at 6:05 pm
  Permalink

  Hi, i think that i saw you visited my blog thus i came to “return the favor”.I am attempting to find things to enhance my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

  Reply
 • April 17, 2019 at 6:06 pm
  Permalink

  My brother suggested I might like this web site. He was totally right. This post truly made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this info! Thanks!

  Reply
 • April 19, 2019 at 4:08 pm
  Permalink

  Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll certainly return.

  Reply
 • April 21, 2019 at 4:26 am
  Permalink

  What are some great and also preferred websites for blog sites???.

  Reply
 • April 24, 2019 at 9:01 pm
  Permalink

  Just got a Blog owner account, it functions excellent, yet exactly how do I find various customers blog sites I such as with search. I remember there is a way, however I am not seeing it currently. Thanks for your assistance.

  Reply
 • April 26, 2019 at 9:33 am
  Permalink

  What is a great totally free blogging web site that I can reply to blog sites and others will reply to me?

  Reply
 • April 26, 2019 at 4:44 pm
  Permalink

  freight forwarder usa to thailand – freight forwarder vs shipper – freight forwarder zambia – freight forwarder laredo tx – freight forwarder o que é

  Reply
 • April 29, 2019 at 7:36 pm
  Permalink

  It seemed like a reach at the time, particularly with Haskins still on the board and the Giants also holding the No. 17 overall selection. Given how atrocious Manning was last season, it might not be long until Jones is thrown into the fire.

  Reply
 • Pingback:Nike Shoes

 • May 4, 2019 at 10:21 pm
  Permalink

  Frank Figliuzzi, former assistant director for counterintelligence at the FBI, talks to Rachel Maddow about how Maria Butina’s case is a snapshot of Russian attempts to contact campaign officials.

  Reply
 • May 5, 2019 at 9:21 am
  Permalink

  Nick Cage married Erika Koike in a drunken decision that left him almost immediately regretting his trip down the aisle in Las Vegas. While Erika agrees with the decision to reverse their legal wedding, she still reportedly wants spousal support and claims the relationship has damaged her reputation.

  Reply
 • May 6, 2019 at 2:59 am
  Permalink

  I would like to thnkx for the efforts you’ve put in writing this web site. I am hoping the same high-grade blog post from you in the upcoming as well. Actually your creative writing skills has encouraged me to get my own site now. Really the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a great example of it.

  Reply
 • May 6, 2019 at 3:01 am
  Permalink

  Attractive section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

  Reply
 • May 6, 2019 at 3:01 am
  Permalink

  Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s truly informative. I am going to watch out for brussels. I’ll appreciate if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

  Reply
 • May 8, 2019 at 5:13 am
  Permalink

  Wow! Thank you! I continuously wanted to write on my site something like that. Can I include a part of your post to my website?

  Reply
 • May 8, 2019 at 5:13 am
  Permalink

  Definitely, what a splendid website and instructive posts, I definitely will bookmark your website.Best Regards!

  Reply
 • May 11, 2019 at 9:08 am
  Permalink

  Health officials said Friday that nearly 700 people at two universities in Los Angeles have been ordered to stay home because they might have had contact this month with two measles patients.

  Reply
 • May 14, 2019 at 11:45 am
  Permalink

  Hi there, I found your site by means of Google at the same time as looking for a comparable matter, your web site came up, it seems great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

  Reply
 • May 14, 2019 at 11:46 am
  Permalink

  Very good written information. It will be useful to everyone who utilizes it, including me. Keep doing what you are doing – looking forward to more posts.

  Reply
 • May 20, 2019 at 9:42 am
  Permalink

  Awsome info and straight to the point. I am not sure if this is in fact the best place to ask but do you folks have any ideea where to get some professional writers? Thanks 🙂

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *