Thủ phủ hàng lậu: Súng, đao, kiếm và thuốc “đoạt hồn” người yêu

Khu kinh tế Lũng Vài và thị trấn Pò Chài (thuộc Quảng Tây, Trung Quốc) được mệnh danh là những kho chứa hàng lậu lớn, giáp với biên giới Lạng Sơn. Sau nhiều ngày tìm hiểu và “bắt sóng” với dân buôn ở khu vực biên giới, chúng tôi mới thâm nhập được vào các điểm tập kết hàng lậu này.

hang-lau-trung-quoc

“Hàng lạnh” bày bán tại thị trấn Pò Chài, Quảng Tây, Trung Quốc.

Điểm tập kết hàng lậu lớn bậc nhất ở vùng biên

Với mục đích là thị sát về đường đi của hàng lậu, chúng tôi đã tìm cách đi qua đường moan, lối mở. Tôi đi cùng một ông chủ cửa hàng “fake”, ít vốn, muốn lách thuế nên phải đi “hàng chui”. Ông chủ này nhờ một người bạn sống ở TP. Lạng Sơn, tỉnh Lạng Sơn kết nối với một cửu vạn tên là Tuấn ở thị trấn Đồng Đăng (Lạng Sơn). Tiền thù lao ông chủ trả cho Tuấn – người dẫn đường là 300.000 đồng/buổi.

Theo đó, Tuấn có nhiệm vụ chỉ đường mòn đi sang Lũng Vài. Tuấn tỏ ra thận trọng: “Những con đường mòn này là nơi vận chuyển hàng lậu. Có rất nhiều các đối tượng “chim lợn” và bảo kê. Chúng sẵn sàng dùng “luật rừng” để xử bất kỳ đối tượng có dấu hiệu khả nghi. Để đảm bảo an toàn cho tính mạng, các anh tuyệt đối không được thể hiện mình là người nơi khác đến”.

Tuấn dẫn chúng tôi qua dốc Khơ Đa (xã Tân Mỹ, huyện Văn Lãng) để đến gặp các “đồng nghiệp” cũng chuẩn bị sang Lũng Vài bốc hàng. Tại khu vực này, chúng tôi quan sát thấy có rất nhiều nhà chứa đến mấy chục chiếc xe minks, xe wave “chiến” có giá thồ, dính đầy bụi bặm. Tuấn bảo rằng, đó là xe của đội cửu vạn đang nằm im chờ đến giờ hoạt động.

Tại cửa rừng vào khu vực Hang Rơi, chúng tôi bắt gặp nhiều tốp người đi từ trong ra, đeo trên vai tấm đệm gùi hàng bằng bông dày cộp. Khi đi qua núi đá thuộc khu vực Hang Rơi, một số đối tượng lạ mặt thể hiện thái độ dò xét. Tuấn phải nói, chúng tôi là anh em của hắn mới mở cửa hàng ở Hà Nội, muốn đi cùng để xem hàng. Khi nào nhập hàng về sẽ qua “làm luật” với các anh sau nên họ mới không đeo bám nữa. Tuấn bảo, đó “chim lợn” và cũng là các đối tượng bảo kê. Cửu vạn đi qua đó đều phải được bảo lãnh, còn muốn lấy hàng về buôn thì phải “làm luật” và trở thành một đường dây bao tiêu khép kín.

Sau gần một tiếng đi đường, hình ảnh đập vào mắt chúng tôi là khu kinh tế Lũng Vài với hệ thống nhà cửa, kho hàng, bến bãi rộng lớn và hiện đại. Theo quan sát của chúng tôi, tất cả các hệ thống cửa hàng, quán xá, nhà nghỉ… đều có in kèm dòng chữ tiếng Trung và tiếng Việt.

Thủ phủ hàng lậu: Súng, đao, kiếm và thuốc “đoạt hồn” người yêu - Ảnh 2

Một góc chợ Lũng Vài, Trung Quốc.

Theo tìm hiểu, tại đây có đa dạng các loại mặt hàng như đồ công nghệ cao, hàng hóa dân dụng, mỹ phẩm, thời trang, thuốc chữa bệnh, thực phẩm nhiều chủng loại mẫu mã và giá rất rẻ. Các mặt hàng được phân ra thành khu vực riêng nên rất thuận lợi cho việc mua bán và vận chuyển.

Chúng tôi rất khó nhận biết những ông chủ buôn, người bốc vác là người Việt Nam hay Trung Quốc, bởi họ nói rất sõi cả hai thứ tiếng. Các chủ hàng vội vã kiểm đếm hàng, nhân viên đóng hàng, cửu vạn luôn chân luôn tay gùi những thùng hàng chất cao quá đầu người chở ra khu vực tập kết để chủ đến nhận hàng.

Theo một lái buôn cho biết: “Đa số các mặt hàng ở đây được nhà nước Trung Quốc cho sản xuất và xuất khẩu. Tuy nhiên, vì quy định riêng của Việt Nam nên các sản phẩm này không được nhập theo đường chính ngạch. Ngặt nỗi, các mặt hàng của Trung Quốc bán với giá rẻ lại có nhiều mẫu mã đẹp nên người dân rất ưa chuộng”.

Theo tìm hiểu, một số sản phẩm mua tận gốc ở Lũng Vài có giá rẻ gấp 2-4 lần giá bán trong nước, đó là chưa kể đến việc gắn mác hàng hiệu vào hàng lậu. Ví dụ, một chiếc thắt lưng hiệu Gucci mua tại Lũng Vài, tính ra tiền Việt chỉ khoảng 30.000 – 40.000 đồng (chưa tính mua theo thùng), bán tại Việt Nam khoảng 200.000 – 300.000 đồng là chuyện bình thường, đó là chưa kể việc độn vào hàng shop. Hình ảnh ám ảnh chúng tôi là các con đường có rất nhiều chồng hàng xếp cao như núi.

Hàng lậu… bao nhiêu cũng có

Chúng tôi đã mất nhiều thời gian tìm hiểu một số địa điểm gần sát các cửa khẩu ở vùng biên. Tại khu vực thị trấn Pò Chài, cửa khẩu Tân Thanh (thuộc huyện Văn Lãng, tỉnh Lạng Sơn) chủ yếu nhập các mặt hàng hoa quả, thực phẩm và hàng tiêu dùng. Thế nhưng, việc buôn lậu qua các đường tiểu ngạch xem ra “nóng” hơn bất kỳ địa điểm nào khác. Sản phẩm nổi bật nhất của thị trấn này là việc mua bán các mặt hàng “nóng”, “lạnh” và các đồ chơi kích dục. Chúng tôi men theo đường cánh gà của cửa khẩu Tân Thanh qua thị trấn Pò Chài. Cũng giống như cách sang Lũng Vài, chúng tôi cũng có người dẫn đường. Trên đường, chúng tôi bắt gặp nhiều tụ điểm có rất nhiều các cô gái bán dâm đang hành nghề. Các má mì không ngại “chào hàng” và giới thiệu gái bán dâm.

Trong thị trấn bày bán đủ các loại hàng đao, kiếm, súng, dùi cui điện, pháo nổ và các loại đồ chơi tình dục. Các chủ cửa hàng không ngần ngại chào bán hàng và khách mua cũng tự do lựa chọn sản phẩm ưng ý nhất trong hàng trăm ngàn mẫu mã sản phẩm.

Dừng lại ở một gian hàng có rất nhiều hình ảnh các cô gái khỏa thân, chúng tôi vào tham khảo các moan đồ chơi kích dục. Chu lão pản (tiếng lóng dân buôn thường hay gọi ông chủ) là người Hoa nhưng nói tiếng Việt rất giỏi: “Cửa hàng tôi bán rất nhiều sản phẩm “sung sướng” cho các quý ông và quý bà. Cậu có mua ít thuốc kích dục cho phụ nữ không? Đây là loại thuốc kích dục không màu, không mùi, không vị nên rất khó phát hiện. Chỉ cần cho vào cốc nước, cậu thích cô nào, là cô ấy sẽ thành người của cậu”(?!).

 

Chúng tôi tiếp tục tham khảo tại một số cửa hàng khác. Các cửa hàng còn có các cô tiếp viên “chào hàng” sản phẩm kích dục. Đó là các cô gái trẻ, tuổi đời mới đôi mươi. Các nàng không ngại giới thiệu về các sản phẩm và lả lướt với khách hàng. Tuy nhiên, theo khảo sát của chúng tôi, phần lớn các sản phẩm này cũng là hàng giả. Còn dân buôn thì cho biết, các sản phẩm thuốc kích dục này chủ yếu được dùng cho trâu bò. Người dùng phải hàng rởm này có thể nguy hiểm đến sức khỏe và tính mạng.

Một loại mặt hàng cũng sôi động không kém là các sản phẩm súng, đao, kiếm, dùi cui điện, pháo nổ. Các loại mặt hàng này được bán rất công khai. Chúng tôi có thể được thoải mái chọn lựa sản phẩm ưng ý nhất. Theo một “cò” mặt hàng này thì: “Các sản phẩm kích dục chủ yếu bán cho người Việt Nam. Anh muốn mua bao nhiêu cũng có. Nếu đã thanh toán chi phí đầy đủ, chúng tôi sẽ đảm bảo đem “hàng” đến bất kỳ địa điểm nào. Nếu mất món hàng nào, chúng tôi đền cả gốc lẫn lãi”.

Chúng tôi tiếp tục khảo sát tại các khu vực cửa khẩu và lối mòn trên địa bàn tỉnh Lạng Sơn. Được biết, hiện tượng buôn lậu và gian lận thương mại vẫn diễn ra rất phức tạp. Giới dân buôn ở Lạng Sơn tiết lộ: Tất cả các vụ việc bị phát hiện chỉ là một phần của tảng băng nổi trong tảng băng chìm buôn lậu. Tảng băng chìm ấy còn lớn hơn nhiều và vẫn liên tục được tuồn vào nội địa.

Lập chốt chặn ở đường mòn biên giới

Trao đổi với chúng tôi, ông Nguyễn Hữu Trí – Chi Cục trưởng cửa khẩu Cốc Nam (Lạng Sơn) cho biết: Sau khi Ban chỉ đạo quốc gia chống buôn lậu, gian lận thương mại và hàng giả (Ban chỉ đạo 389) tích cực vào cuộc, tình trạng buôn lậu trên địa bàn tỉnh Lạng Sơn đã giảm đáng kể. Chúng tôi phối hợp với các ban ngành liên quan, nỗ lực phòng, chống buôn lậu và gian lận thương mại. Tại khu vực cửa khẩu Cốc Nam đã xây dựng 4 điểm chốt chặn tại các đường mòn biên giới và có lực lượng biên phòng túc trực 24/24h. Thế nhưng, do địa hình phức tạp, lực lượng mỏng nên không tránh khỏi việc hàng lậu vẫn được tuồn vào Việt Nam.

Please follow and like us:
error

60 thoughts on “Thủ phủ hàng lậu: Súng, đao, kiếm và thuốc “đoạt hồn” người yêu

 • February 7, 2019 at 3:01 pm
  Permalink

  I just want to tell you that I’m all new to blogs and honestly enjoyed this web page. Probably I’m likely to bookmark your site . You definitely come with excellent article content. Bless you for sharing your website page.

  Reply
 • February 8, 2019 at 5:50 pm
  Permalink

  Thank you for each of your effort on this web site. My niece takes pleasure in managing internet research and it’s really easy to see why. My partner and i notice all relating to the dynamic form you make very useful thoughts on your website and as well as boost participation from some others on the point then our favorite simple princess is truly starting to learn a lot of things. Have fun with the rest of the year. You’re the one carrying out a splendid job.

  Reply
 • February 9, 2019 at 11:07 am
  Permalink

  There couple of interesting points in time on this page but I don’t determine if they all center to heart. There is certainly some validity but I am going to take hold opinion until I investigate it further. Excellent post , thanks so we want far more! Included with FeedBurner likewise

  Reply
 • February 15, 2019 at 9:55 am
  Permalink

  What is the difference between a Creative Writing major and a Creative Writing concentration?

  Reply
 • February 16, 2019 at 12:02 am
  Permalink

  I have a Blogspot blog, and I want that any time I publish a new post on my blog, a link to the new post will automatically be added to my Facebook news feed. Is there anyway to do this?.

  Reply
 • February 18, 2019 at 9:05 pm
  Permalink

  Other search phrases include: sources, both personal and fiscal, values and attitudes, possessions, self-esteem, acquisitions.

  Reply
 • February 20, 2019 at 11:31 am
  Permalink

  Is there free software or online database to keep track of scheduled blog posts? I would also like it to keep a record of past and future posts. I am trying to avoid creating a spreadsheet in Excel..

  Reply
 • February 21, 2019 at 9:09 am
  Permalink

  I have a school project for my creative writing class that requires a writing portfolio, but I have no clue how to make one. I never really understood what a portfolio was. If someone could help out, it’d be wonderful..

  Reply
 • February 22, 2019 at 11:00 am
  Permalink

  I’ll be teaching a creative writing class this summer to a group of 11-14 year-olds. I have experience teaching writing (mostly poetry) to adults, but teaching kids will be new territory. Does anyone have some great tips, websites, resources for exercises, and reading materials for this age group? Thanks!.

  Reply
 • February 26, 2019 at 6:19 am
  Permalink

  Good website! I truly love how it is simple on my eyes and the data are well written. I am wondering how I might be notified when a new post has been made. I have subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a nice day!

  Reply
 • March 8, 2019 at 12:49 pm
  Permalink

  I¡¦ve recently started a website, the information you offer on this web site has helped me tremendously. Thanks for all of your time & work.

  Reply
 • March 12, 2019 at 5:03 am
  Permalink

  I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Keep up the superb works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my web site 🙂

  Reply
 • March 12, 2019 at 6:02 am
  Permalink

  I’m still learning from you, as I’m trying to achieve my goals. I certainly liked reading everything that is posted on your blog.Keep the posts coming. I enjoyed it!

  Reply
 • March 12, 2019 at 9:53 am
  Permalink

  Colin Ferrell and Jennifer Aniston step out of their usual roles and surprisingly deliver plenty of laughs with their own cruelly aggressive mannerisms.

  Reply
 • March 13, 2019 at 6:47 am
  Permalink

  I have been exploring for a little for any high quality articles or weblog posts in this sort of house . Exploring in Yahoo I finally stumbled upon this website. Studying this information So i am satisfied to convey that I’ve an incredibly just right uncanny feeling I discovered just what I needed. I most no doubt will make sure to don¡¦t omit this web site and give it a glance on a continuing basis.

  Reply
 • March 15, 2019 at 9:31 am
  Permalink

  I have been reading out many of your posts and i can claim pretty good stuff. I will make sure to bookmark your website.

  Reply
 • March 15, 2019 at 6:15 pm
  Permalink

  F*ckin’ amazing issues here. I am very satisfied to peer your article. Thank you a lot and i’m taking a look ahead to contact you. Will you please drop me a e-mail?

  Reply
 • March 18, 2019 at 5:25 am
  Permalink

  I’m still learning from you, but I’m making my way to the top as well. I certainly liked reading everything that is posted on your blog.Keep the posts coming. I liked it!

  Reply
 • March 18, 2019 at 7:17 am
  Permalink

  Super-Duper website! I am loving it!! Will come back again. I am bookmarking your feeds also

  Reply
 • March 20, 2019 at 12:50 am
  Permalink

  I¡¦ve learn several excellent stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting. I wonder how a lot attempt you set to create this sort of wonderful informative website.

  Reply
 • March 22, 2019 at 3:59 am
  Permalink

  Enjoyed looking through this, very good stuff, thanks . “To be positive To be mistaken at the top of one’s voice.” by Ambrose Bierce.

  Reply
 • March 22, 2019 at 3:23 pm
  Permalink

  hello!,I love your writing very much! proportion we keep in touch extra about your post on AOL? I need an expert in this space to solve my problem. Maybe that’s you! Taking a look ahead to peer you.

  Reply
 • March 24, 2019 at 8:53 pm
  Permalink

  lfwbdyhgydk,If you have any struggle to download KineMaster for PC just visit this site.

  Reply
 • March 28, 2019 at 12:44 am
  Permalink

  uodxjvjl,We have a team of experts who could get you the correct settings for Bellsouth net email login through which, you can easily configure your email account with MS Outlook.

  Reply
 • March 28, 2019 at 3:52 am
  Permalink

  uhtlkxpxvi,Thanks for sharing such an amazing blog. I am so happy found this informative blog.

  Reply
 • March 30, 2019 at 12:27 pm
  Permalink

  crggqmhtdq,If you are going for best contents like I do, just go to see this web page daily because it offers quality contents, thanks!

  Reply
 • March 31, 2019 at 4:16 am
  Permalink

  kvrripm,Hi there, just wanted to say, I liked this article. It was helpful. Keep on posting!

  Reply
 • April 1, 2019 at 6:04 am
  Permalink

  rogiyaody Yeezy,If you have any struggle to download KineMaster for PC just visit this site.

  Reply
 • April 3, 2019 at 11:10 am
  Permalink

  I just want to tell you that I am newbie to blogging and site-building and truly liked your web page. Probably I’m want to bookmark your site . You actually come with exceptional posts. Thank you for sharing your blog site.

  Reply
 • April 4, 2019 at 5:56 am
  Permalink

  What i do not understood is actually how you’re no longer actually a lot more well-appreciated than you might be now. You are so intelligent. You realize therefore considerably on the subject of this topic, produced me for my part believe it from a lot of numerous angles. Its like women and men are not interested except it is something to accomplish with Lady gaga! Your own stuffs great. At all times deal with it up!

  Reply
 • April 4, 2019 at 8:21 am
  Permalink

  I’m very happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

  Reply
 • April 6, 2019 at 1:49 am
  Permalink

  I am very happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

  Reply
 • April 7, 2019 at 11:37 am
  Permalink

  Hey, how’s it going?

  I want to pass along some very important news that everyone needs to hear!

  In December of 2017, Donald Trump made history by recognizing Jerusalem as the captial of Israel. Why is this big news? Because by this the Jewish people of Israel are now able to press forward in bringing about the Third Temple prophesied in the Bible.

  The Jewish people deny Jesus as their Messiah and have stated that their Messiah has been identified and is waiting to be revealed. They say this man will rule the world under a one world religion called “spiritualism”.

  They even printed a coin to raise money for the Temple with Donald Trumps face on the front and with king Cyrus'(who built the second Temple) behind him. On the back of the coin is an image of the third Temple.

  The Bible says this false Messiah who seats himself in the Third Temple will be thee antichrist that will bring about the Great Tribulation, though the Jewish people believe he will bring about world peace. It will be a false peace for a period of time. You can watch interviews of Jewish Rabbi’s in Israel speaking of these things. They have their plans set in place. It is only years away!

  More importantly, the power that runs the world wants to put a RFID microchip in our body making us total slaves to them. This chip matches perfectly with the Mark of the Beast in the Bible, more specifically Revelation 13:16-18:

  He causes all, both small and great, rich and poor, free and slave, to receive a mark on their right hand or on their foreheads, and that no one may buy or sell except one who has the mark or the name of the beast, or the number of his name.

  Here is wisdom. Let him who has understanding calculate the number of the beast, for it is the number of a man: His number is 666.

  Referring to the last days, this could only be speaking of a cashless society, which we have yet to see, but are heading towards. Otherwise, we could still buy or sell without the mark amongst others if physical money was still currency. RFID microchip implant technology will be the future of a one world cashless society containing digital currency. It will be implanted in the right-hand or the forehead, and we cannot buy or sell without it! We must grow strong in Jesus. AT ALL COSTS, DO NOT TAKE IT!

  Then a third angel followed them, saying with a loud voice, “If anyone worships the beast and his image, and receives his mark on his forehead or on his hand, he himself shall also drink of the wine of the wrath of God, which is poured out full strength into the cup of His indignation. He shall be tormented with fire and brimstone in the presence of the holy angels and in the presence of the Lamb. And the smoke of their torment ascends forever and ever; and they have no rest day or night, who worship the beast and his image, and whoever receives the mark of his name.” (Revelation 14:9-11).

  People have been saying the end is coming for many years, but we need two key things. One, the Third Temple, and two, the technology for a cashless society to fulfill the prophecy of the Mark of the Beast.

  VISIT http://WWW.BIBLEFREEDOM.COM TO SEE PROOF FOR THESE THINGS AND MUCH MORE! TELL YOUR FRIENDS AND FAMILY. SHARE THIS MESSAGE!

  Reply
 • April 10, 2019 at 3:55 pm
  Permalink

  What are some good sites and blogs for affordable fashion for adults?

  Reply
 • April 12, 2019 at 7:26 pm
  Permalink

  Exactly how do i add 3rd party widgets to complimentary wordpress blog sites?

  Reply
 • April 14, 2019 at 4:09 am
  Permalink

  Simply put, how do i search for blogs that fit what I want to review? Does any person know exactly how to CHECK OUT blog sites by subject or whatever on blog writer?.

  Reply
 • April 14, 2019 at 10:59 pm
  Permalink

  I’ve been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. Personally, if all web owners and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.

  Reply
 • April 15, 2019 at 1:24 pm
  Permalink

  I¡¦ve recently started a website, the info you provide on this site has helped me tremendously. Thank you for all of your time & work.

  Reply
 • April 19, 2019 at 5:17 pm
  Permalink

  Hello very nice blog!! Man .. Excellent .. Wonderful .. I’ll bookmark your blog and take the feeds also¡KI am happy to find so many helpful information here within the publish, we’d like work out more techniques on this regard, thank you for sharing. . . . . .

  Reply
 • May 3, 2019 at 11:43 am
  Permalink

  there are many different book genres online but i would really love to read about self help books“

  Reply
 • May 6, 2019 at 4:48 am
  Permalink

  It’s actually very complicated in this busy life to listen news on TV,
  thus I just use web for that reason, and get the most up-to-date information.

  Reply
 • May 8, 2019 at 6:06 am
  Permalink

  Thanks for every other informative site. The place else may I am getting that type of info written in such a perfect way? I have a mission that I’m simply now running on, and I’ve been at the glance out for such info.

  Reply
 • May 9, 2019 at 7:24 am
  Permalink

  Thanks for another great post. Where else may anybody get that type of information in such an ideal approach of writing? I have a presentation next week, and I am on the search for such information.

  Reply
 • May 11, 2019 at 1:34 am
  Permalink

  I am really impressed along with your writing talents as smartly as with
  the layout to your weblog. Is that this a paid subject matter
  or did you customize it yourself? Either way keep up the excellent high
  quality writing, it is uncommon to look a great weblog like this one these days..

  Reply
 • May 11, 2019 at 1:04 pm
  Permalink

  Hey there just wanted to give you a brief heads up and let you know a few of the
  pictures aren’t loading properly. I’m not sure why but I think its a linking
  issue. I’ve tried it in two different browsers and both show the same results.

  Reply
 • May 12, 2019 at 12:47 pm
  Permalink

  Good day! I could have sworn I’ve visited your blog before but after browsing
  through many of the posts I realized it’s new to me. Anyhow, I’m definitely pleased
  I stumbled upon it and I’ll be book-marking it and checking back
  often!

  Reply
 • May 15, 2019 at 9:18 pm
  Permalink

  Your style is unique in comparison to other people
  I’ve read stuff from. Thank you for posting when you’ve got
  the opportunity, Guess I’ll just book mark this
  site.

  Reply
 • May 16, 2019 at 11:17 pm
  Permalink

  How do I begin a blog site under a pen-name and also maintain my privacy. Just how do you after that get routine viewers?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *