Thiếu nữ có bộ ngực khủng & những ca bệnh hi hữu

Trở lại Bệnh viện Việt Đức (Hà Nội) khám lại sau ca phẫu thuật, chị Trần Thị Minh (24 tuổi, ở tỉnh Vĩnh Phúc) đã nhẹ nhõm đi rất nhiều cả về tinh thần lẫn thể xác.

Khối u xơ thần kinh 7 kg “gắn bó” với chị Minh suốt 24 năm qua đã được cắt bỏ thành công, đưa chị trở về với cuộc sống bình thường mà bao năm chị chưa được hưởng. Những ca bệnh hy hữu như của Minh khiến các bác sĩ phải nhớ mãi.

Cô gái mai rùa

Mặc cảm, tự ti đó là những gì mọi người nhận xét về Minh. Bước vào tuổi thiếu nữ, Minh không dám gặp gỡ bạn bè, hạn chế giao tiếp bên ngoài.

Cuộc sống của Minh chỉ quanh quẩn trong nhà. Mỗi lần nhà có khách lạ, Minh lại thu mình trong phòng không dám xuất hiện.

nhung-ca-benh-hi-huu-khien-cac-bac-si-phai-nho-mai
Bệnh nhân Trần Thị Minh và khối u trước phẫu thuật (trái). Khối u của bệnh nhân Minh được cắt bỏ.

Chào đời, Minh có một vết chàm ở lưng. Lúc đó, vết chàm còn bé nên cả nhà nghĩ lớn dần sẽ hết, nếu không thì nó nằm ở lưng cũng không ảnh hưởng gì đến hình thức. Oái oăm thay, vết chàm lớn lên theo tuổi của Minh.

Cả nhà đưa Minh đi khám thì nhận được câu trả lời: Đợi Minh lớn sẽ có cách xử lý, giờ bé quá chưa làm gì được. Câu nói của bác sĩ khiến gia đình phần nào yên tâm vì nghĩ rằng, như thế là có thể điều trị được.

Bước vào tuổi tới trường, vết chàm bắt đầu lớn dần và nhìn rõ hơn. Mỗi lần Minh mặc áo, ở sau lưng nhô lên một cục. Các bạn bắt đầu xì xào, trêu chọc Minh là “con bé mai rùa”.

Thương con, bố mẹ Minh lại đưa em đi khám với hy vọng chữa sớm còn hơn để lâu khó chữa. Lúc này, bác sĩ khám bảo, khối u đã tương đối to và khuyên chung sống hòa bình với nó.

Sống xa Hà Nội, điều kiện kinh tế lúc đó còn khó khăn nên bố mẹ đành để Minh sống chung với tấm “mai rùa”.

Cả tuổi thơ, rồi đến tuổi thiếu nữ, Minh cứ vác khối u trên lưng đến trường. Minh quen dần với những lời chọc ghẹo của bạn bè. Thay vì đáp lại, Minh thu mình vào, ít giao tiếp với mọi người.

Hết giờ học, Minh về nhà quanh quẩn với bố mẹ, anh chị em. Cả nhà đã xác định, Minh sẽ chung sống với “mai rùa” cả đời.

Nhưng 2 năm trở lại đây, khối u to lên rất nhanh, chiếm gần như toàn bộ lưng, khiến Minh đi lại rất khó khăn và em càng mặc cảm hơn về vẻ ngoài dị dạng của mình.

TS.BS Nguyễn Hồng Hà, Trưởng khoa Phẫu thuật tạo hình – Hàm mặt, Bệnh viện Việt Đức, Hà Nội, nhớ lại, khi đến bệnh viện, hình dáng bệnh nhân khá nặng nề, đi lại khó khăn.

Bệnh nhân chia sẻ rằng, nếu không phẫu thuật được khối u trên lưng không những ảnh hưởng đến đi lại mà còn cả thẩm mỹ. Em không dám ra đường vì xấu hổ.

Em còn lo lắng khối u ngày càng phát triển nhanh sẽ ảnh hưởng đến tính mạng.

Thiếu nữ có bộ ngực khủng

Các y bác sĩ của khoa Phẫu thuật tạo hình, Bệnh viện Xanh Pôn, không quên được cảm giác kinh ngạc khi tiếp nhận bệnh nhân Trần Thị H (14 tuổi, ở Quảng Ngãi) có bộ ngực nặng 10.4 kg.

Theo lời của người nhà, khi mới được 12 tuổi, vú của H bắt đầu có sự thay đổi, to hơn so với các bạn cùng trang lứa.

Mẹ H cho rằng, con mình dậy thì sớm hơn những đứa trẻ khác nên không đưa đi khám. Tuy nhiên, chỉ hai năm sau đó, ngực H lớn nhanh bất thường, hai bầu vú chảy xuống tận cạp quần.

Nguy hiểm hơn, sức nặng của bộ ngực còn khiến vùng da bụng nơi ngực đè lên bị lở loét, hai vai nhức mỏi, cột sống biến dạng. Kích thước bất thường của vòng một khiến H tự ti, xấu hổ, phải bỏ học, không bước chân ra khỏi nhà.

Sau khi được người quen tư vấn, H đến khoa khẫu thuật tạo hình của Bệnh viện Xanh Pôn để phẫu thuật, trả lại hình dạng bình thường cho vòng một.

Cũng trong tình trạng khốn khổ vì vòng một quá khổ, bệnh nhân Triệu Mùi Pú (18 tuổi, dân tộc Dao, ở xã Thượng Sơn, huyện Vị Xuyên) cũng phải nhờ các bác sĩ Bệnh viện Đa khoa Hà Giang phẫu thuật tuyến vú dài 39 cm, nặng 2 kg.

Ca phẫu thuật có sự giúp đỡ của các bác sĩ Bệnh viện Xanh Pôn, Hà Nội. Các bác sĩ đã áp dụng phương pháp Thoreck phẫu thuật cho người bệnh.

Sau gần 2 giờ phẫu thuật, ca mổ đã thành công. Toàn bộ phần vú phì đại được phẫu thuật trở lại trạng thái bình thường, người bệnh vẫn giữ được tuyến vú và có thể cho con bú trong những lần sinh nở sau.

 Bệnh nhân Triệu Mùi Pú, 18 tuổi với tuyến vú dài 39 cm, nặng 2kg.
Bệnh nhân Triệu Mùi Pú, 18 tuổi với tuyến vú dài 39 cm, nặng 2 kg.

Một ca khó

TS.BS Nguyễn Hồng Hà cho biết, mỗi tháng, khoa Phẫu thuật tạo hình – Hàm mặt, Bệnh viện Việt Đức, Hà Nội tiếp nhận 1-2 ca u xơ thần kinh, nhưng trường hợp của bệnh nhân Trần Thị Minh (ở Vĩnh Phúc) thật đặc biệt.

Đó là một dạng u xơ thần kinh, nhưng nguy hiểm ở chỗ nó phối hợp với dị dạng mạch máu, các mạch máu tăng sinh rất nhiều. Nhiệt độ ở khối u lúc nào cũng cao hơn nhiệt độ cơ thể 2-3 độ. Nguy cơ chảy máu ồ ạt khi mổ rất có thể xảy ra.

Nếu phẫu thuật không cẩn thận dễ mất máu, nguy hiểm đến tính mạng. Hơn nữa, toàn bộ đốt sống phần ngực và lưng bệnh nhân bị dị tật bẩm sinh, không có cung xương sau. Vì thế, khối u có phần thông trực tiếp với tủy sống.

“Trước khi tiến hành phẫu thuật, chúng tôi đã phải đặt ra nhiều tình huống để đưa ra hướng phẫu thuật tối ưu nhất. Cuối cùng, chúng tôi đã áp dụng phương pháp tiêm thuốc tắc mạch để máu kém đi, tránh mất máu nhiều khi phẫu thuật.

Ngoài ra, các bác sĩ không thể phẫu tích quá lớn dẫn đến dò vào tủy sống, gây hậu quả nặng nề cho bệnh nhân, ảnh hưởng đến chức năng vận động đại tiểu tiện”, TS.BS Hà nói.

Sau hàng loạt các xét nghiệm cùng với sự chuẩn bị cẩn thận, các bác sĩ quyết định phẫu thuật cắt 70-80% khối u, giảm bớt gánh nặng cho bệnh nhân, giảm biến chứng loét, vỡ, chảy máu sau này. Ca phẫu thuật kéo dài gần 7 tiếng đồng hồ đã thành công tốt đẹp.

Ngày ra viện, khi bác sĩ hỏi thăm, Minh không nói lên lời chỉ biết khóc. Cô khóc vì hạnh phúc, vui sướng. Thế là từ nay, Minh không còn mang tên “cô gái mai rùa” nữa.

Theo định kỳ, Minh lên Bệnh viện Việt Đức để kiểm tra sức khỏe. “Mỗi lần tới viện, Minh đã có thay đổi, em không còn tự ti như trước, khuôn mặt vui vẻ hơn, giao tiếp cũng tốt hơn, đặc biệt khối u đã nhỏ lại nên dáng đi và hình thức cũng dần trở về bình thường.

Thời gian tới, nếu bệnh nhân có nhu cầu, có thể tiến hành cắt thu bớt khối u, tạo hình lại cung sau”, TS.BS Hà cho biết.

TS.BS Nguyễn Hồng Hà cho biết, u xơ thần kinh khó phòng và thường do di truyền. Bệnh nhân thường bị bẩm sinh. Hiện nay, phương pháp điều trị vẫn là phẫu thuật cắt bỏ khối u xơ thần kinh. Tùy từng trường hợp cụ thể mà bác sĩ có hướng điều trị thích hợp.

Với ca bệnh trên, để giảm tối đa nguy cơ chảy máu cho bệnh nhân, trước khi mổ bác sĩ đã tiến hành nút mạch. Đồng thời, trong quá trình phẫu thuật các bác sĩ dùng dao siêu âm để cầm máu, mổ đến đâu hàn mạch luôn đến đấy.

Liên quan đến những ca phì đại tuyến vú, hiện nay, nhiều bệnh nhân rỉ tai nhau về một loại thuốc uống được quảng cáo có thể làm nhỏ ngực. Tuy nhiên, đây là quan điểm hoàn toàn sai lầm. “Không có thuốc nào có thể làm vòng một nhỏ lại.

Biện pháp duy nhất là phẫu thuật”, bác sĩ TS.BS Hà khẳng định.

Phẫu thuật giúp đảm bảo hình thái thẩm mỹ của vòng một (hình dạng, kích thước vú như bình thường, giữ được quầng núm vú) và chức năng của vú (bảo tồn được ống tiết sữa đối với trường hợp phẫu thuật là phụ nữ).

Quý độc giả có câu hỏi, thắc mắc hoặc yêu cầu tư vấn về các vấn đề sức khỏe, bài thuốc chữa bệnh xin gửi câu hỏi về cho chúng tôi theo địa chỉ email songkhoe@soha.vn .

Chúng tôi sẽ mời những chuyên gia hàng đầu trong lĩnh vực y tế giải đáp, chia sẻ kinh nghiệm với quý độc giả. Trân trọng!

89 thoughts on “Thiếu nữ có bộ ngực khủng & những ca bệnh hi hữu

 • February 7, 2019 at 7:45 pm
  Permalink

  I simply want to tell you that I am just beginner to blogs and honestly enjoyed you’re page. Very likely I’m likely to bookmark your website . You surely have outstanding posts. Thanks for sharing your blog site.

 • February 15, 2019 at 12:09 pm
  Permalink

  I am interested in advertising a new social networking site. I have never wrote a Blog before. How should I write this? . And where do I go to write a Blog. This is all new to me and I want to start rocking.. Thanks..

 • February 16, 2019 at 3:17 am
  Permalink

  I am trying to get my articles published in a newspaper or magazine. How do I protect my work? .

 • February 18, 2019 at 12:28 pm
  Permalink

  I have an idea for a really good website but have never started a website before, so I don’t know where to start..

 • February 19, 2019 at 5:53 am
  Permalink

  Oh my goodness! a fantastic post dude. Thank you Even so I will be experiencing issue with ur rss . Don’t know why Can not subscribe to it. Will there be any person getting identical rss problem? Anybody who knows kindly respond. Thnkx

 • February 20, 2019 at 2:50 pm
  Permalink

  My Firefox stopped working saying the server wasn’t found but Internet Explorers still works. I used to use firefox all the time but only recently it stopped working. I already checked the firewall and it allows firefox so i don’t know what’s wrong..

 • February 24, 2019 at 4:47 pm
  Permalink

  What i don’t understood is actually how you are not really much more neatly-appreciated than you might be now. You are very intelligent. You recognize thus considerably in the case of this matter, produced me in my view imagine it from a lot of varied angles. Its like women and men aren’t involved until it¡¦s something to accomplish with Woman gaga! Your own stuffs great. All the time maintain it up!

 • February 24, 2019 at 4:47 pm
  Permalink

  Nice read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he just bought me lunch since I found it for him smile So let me rephrase that: Thanks for lunch!

 • February 26, 2019 at 5:08 am
  Permalink

  Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such great information being shared freely out there.

 • February 26, 2019 at 9:10 am
  Permalink

  Of course, what a magnificent website and revealing posts, I will bookmark your website.Have an awsome day!

 • February 26, 2019 at 4:17 pm
  Permalink

  Good site! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I am wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I have subscribed to your feed which must do the trick! Have a nice day!

 • February 27, 2019 at 7:27 am
  Permalink

  Great remarkable issues here. I¡¦m very glad to see your post. Thank you a lot and i am having a look forward to contact you. Will you please drop me a mail?

 • February 28, 2019 at 5:23 am
  Permalink

  I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but certainly you’re going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

 • February 28, 2019 at 1:55 pm
  Permalink

  Just desire to say your article is as amazing. The clarity in your post is just nice and i can assume you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.

 • March 1, 2019 at 2:11 am
  Permalink

  I must express some appreciation to you just for bailing me out of this particular incident. Just after looking throughout the internet and seeing thoughts that were not pleasant, I believed my life was done. Living devoid of the answers to the difficulties you’ve sorted out as a result of this post is a serious case, as well as the ones that would have adversely damaged my entire career if I hadn’t noticed your web blog. Your training and kindness in handling a lot of things was vital. I don’t know what I would’ve done if I had not discovered such a step like this. I’m able to at this time relish my future. Thanks very much for this expert and effective guide. I will not be reluctant to suggest your web blog to any person who would need guidance about this situation.

 • March 1, 2019 at 3:34 pm
  Permalink

  Thank you for sharing excellent informations. Your web-site is so cool. I’m impressed by the details that you¡¦ve on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found just the info I already searched all over the place and simply couldn’t come across. What a perfect site.

 • March 2, 2019 at 8:12 am
  Permalink

  Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and aid others like you helped me.

 • March 2, 2019 at 10:23 pm
  Permalink

  Very well written post. It will be valuable to anybody who usess it, including myself. Keep doing what you are doing – for sure i will check out more posts.

 • March 4, 2019 at 12:21 am
  Permalink

  hi!,I love your writing so a lot! share we keep up a correspondence extra approximately your post on AOL? I need an expert in this area to unravel my problem. May be that is you! Having a look forward to look you.

 • March 4, 2019 at 5:26 am
  Permalink

  I’m still learning from you, as I’m trying to reach my goals. I certainly enjoy reading all that is written on your website.Keep the tips coming. I enjoyed it!

 • March 5, 2019 at 9:25 am
  Permalink

  Wow, awesome weblog layout! How long have you been blogging for? you made running a blog look easy. The overall glance of your site is excellent, let alone the content!

 • March 5, 2019 at 9:25 am
  Permalink

  hello!,I like your writing so so much! proportion we keep in touch more about your post on AOL? I need an expert in this area to unravel my problem. Maybe that is you! Looking forward to look you.

 • March 5, 2019 at 6:18 pm
  Permalink

  Awsome website! I am loving it!! Will come back again. I am bookmarking your feeds also

 • March 5, 2019 at 10:36 pm
  Permalink

  Simply want to say your article is as surprising. The clearness in your post is simply nice and i could assume you are an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the gratifying work.

 • March 6, 2019 at 12:37 pm
  Permalink

  Hello.This article was really motivating, especially because I was searching for thoughts on this subject last Wednesday.

 • March 7, 2019 at 3:41 pm
  Permalink

  I as well as my guys happened to be checking out the excellent points on your web page and at once got an awful feeling I never expressed respect to you for them. These people became as a result stimulated to study all of them and have actually been tapping into these things. Appreciate your getting really considerate and for finding this sort of very good subject matter millions of individuals are really desirous to discover. Our own honest apologies for not expressing gratitude to earlier.

 • March 7, 2019 at 9:36 pm
  Permalink

  You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be really something which I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

 • March 8, 2019 at 4:00 pm
  Permalink

  Good write-up, I¡¦m normal visitor of one¡¦s web site, maintain up the nice operate, and It is going to be a regular visitor for a long time.

 • March 10, 2019 at 6:46 pm
  Permalink

  This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!

 • March 12, 2019 at 9:53 pm
  Permalink

  Hello, you used to write magnificent, but the last few posts have been kinda boring¡K I miss your great writings. Past few posts are just a little bit out of track! come on!

 • March 13, 2019 at 8:22 am
  Permalink

  Thanks for sharing excellent informations. Your web-site is very cool. I am impressed by the details that you¡¦ve on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found just the info I already searched all over the place and just could not come across. What an ideal website.

 • March 15, 2019 at 11:39 am
  Permalink

  skbarjuhb,Thanks for sharing such an amazing blog. I am so happy found this informative blog.

 • March 15, 2019 at 11:59 pm
  Permalink

  I just wanted to make a word to appreciate you for some of the great advice you are placing on this website. My prolonged internet search has at the end of the day been rewarded with wonderful suggestions to talk about with my visitors. I ‘d admit that we site visitors actually are very much lucky to dwell in a wonderful site with many wonderful people with good methods. I feel extremely fortunate to have encountered the web pages and look forward to tons of more thrilling times reading here. Thank you once again for everything.

 • March 16, 2019 at 12:17 am
  Permalink

  Great awesome issues here. I¡¦m very satisfied to peer your post. Thanks a lot and i’m looking ahead to touch you. Will you please drop me a e-mail?

 • March 19, 2019 at 7:44 am
  Permalink

  ztzjrwq,If you are going for best contents like I do, just go to see this web page daily because it offers quality contents, thanks!

 • March 19, 2019 at 3:33 pm
  Permalink

  I’ve been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all web owners and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.

 • March 20, 2019 at 5:57 am
  Permalink

  I am not sure where you are getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for excellent info I was looking for this information for my mission.

 • March 20, 2019 at 5:04 pm
  Permalink

  I wanted to post you this very small observation to thank you very much the moment again for your personal beautiful things you have featured in this case. This is so seriously generous with you to supply unhampered precisely what a few individuals could possibly have marketed for an e-book in making some bucks on their own, and in particular considering the fact that you might have tried it if you ever considered necessary. These ideas as well worked to provide a good way to be certain that other individuals have similar passion similar to my own to know way more on the subject of this matter. I am certain there are numerous more enjoyable instances ahead for folks who find out your blog.

 • March 20, 2019 at 5:04 pm
  Permalink

  Awsome article and straight to the point. I am not sure if this is truly the best place to ask but do you folks have any thoughts on where to employ some professional writers? Thanks in advance 🙂

 • March 20, 2019 at 5:05 pm
  Permalink

  Thanks for your own hard work on this blog. My mum take interest in setting aside time for investigation and it’s easy to understand why. Many of us hear all of the lively form you create vital suggestions on the website and in addition cause participation from visitors on that content so our favorite child is now understanding a great deal. Take advantage of the remaining portion of the year. You are always performing a dazzling job.

 • March 23, 2019 at 3:00 am
  Permalink

  I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this blog. Thank you, I’ll try and check back more frequently. How frequently you update your site?

 • March 23, 2019 at 8:42 am
  Permalink

  Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I will definitely return.

 • March 25, 2019 at 7:00 am
  Permalink

  I haven’t checked in here for a while because I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

 • March 26, 2019 at 5:52 pm
  Permalink

  excellent issues altogether, you just received a new reader. What would you recommend about your publish that you simply made some days ago? Any sure?

 • March 28, 2019 at 3:25 pm
  Permalink

  Just wanna input on few general things, The website design and style is perfect, the written content is rattling good. “Believe those who are seeking the truth. Doubt those who find it.” by Andre Gide.

 • March 30, 2019 at 12:30 am
  Permalink

  xgkrdhhg,Very informative useful, infect very precise and to the point. I’m a student a Business Education and surfing things on Google and found your website and found it very informative.

 • April 1, 2019 at 2:13 pm
  Permalink

  Thanks for another fantastic article. Where else may just anybody get that type of information in such a perfect approach of writing? I’ve a presentation next week, and I’m on the search for such information.

 • April 5, 2019 at 4:57 am
  Permalink

  As I website possessor I believe the content matter here is rattling excellent , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Best of luck.

 • April 5, 2019 at 7:15 pm
  Permalink

  dhpktns Yeezy Boost,Thanks for sharing this recipe with us!!

 • April 6, 2019 at 1:07 am
  Permalink

  As I site possessor I believe the content matter here is rattling excellent , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Good Luck.

 • April 8, 2019 at 6:28 am
  Permalink

  Pretty section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently quickly.

 • April 8, 2019 at 6:43 am
  Permalink

  As I site possessor I believe the content material here is rattling excellent , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Good Luck.

 • April 8, 2019 at 10:10 pm
  Permalink

  I was just looking for this info for a while. After six hours of continuous Googleing, at last I got it in your web site. I wonder what’s the lack of Google strategy that do not rank this type of informative web sites in top of the list. Generally the top sites are full of garbage.

 • April 9, 2019 at 4:26 am
  Permalink

  qbnrqhad,Thanks for this useful information, Really amazing. Thanks again. I LOve your BloG

 • April 10, 2019 at 9:23 am
  Permalink

  Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing some research on that. And he actually bought me lunch as I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thanks for lunch!

 • April 10, 2019 at 9:23 am
  Permalink

  Magnificent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just extremely wonderful. I actually like what you’ve acquired here, certainly like what you are stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it smart. I can’t wait to read much more from you. This is actually a tremendous site.

 • April 14, 2019 at 8:32 pm
  Permalink

  Game Killer Apk Download Latest Version for Android (No Ad) … Guess not because Game killer full version app is not available on Play store.

 • April 15, 2019 at 6:49 pm
  Permalink

  Thanks for sharing excellent informations. Your web site is so cool. I am impressed by the details that you¡¦ve on this blog. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched everywhere and simply couldn’t come across. What an ideal web-site.

 • April 15, 2019 at 6:50 pm
  Permalink

  This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your magnificent post. Also, I’ve shared your website in my social networks!

 • April 18, 2019 at 12:09 am
  Permalink

  Thank you so much for giving everyone remarkably breathtaking chance to discover important secrets from here. It really is very awesome plus stuffed with amusement for me and my office colleagues to visit your web site the equivalent of thrice a week to read the new items you have. And definitely, I am just always amazed with the unique tips you serve. Selected two areas on this page are indeed the most effective I’ve had.

 • April 18, 2019 at 12:10 am
  Permalink

  Thanks for another informative site. Where else may just I am getting that type of information written in such a perfect means? I have a challenge that I’m just now working on, and I’ve been at the glance out for such information.

 • April 19, 2019 at 11:43 pm
  Permalink

  Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! By the way, how can we communicate?

 • April 25, 2019 at 9:32 am
  Permalink

  She said: “What we are worried about is that this is what happened in this case. As a result, European consumers may be deprived of the opportunity to buy cars with the best technology available.”

 • April 26, 2019 at 8:11 pm
  Permalink

  freight forwarder oregon – freight forwarder thailand to philippines – freight forwarder uk to australia – freight forwarders zanzibar – freight forwarder dsv

 • April 28, 2019 at 2:47 am
  Permalink

  Frank Figliuzzi, former assistant director for counterintelligence at the FBI, talks to Rachel Maddow about how Maria Butina’s case is a snapshot of Russian attempts to contact campaign officials.

 • April 30, 2019 at 10:14 pm
  Permalink

  Thinking his daughter appeared to be in better condition, Linsey told The Times he grabbed his son and “tried to revive him.

 • May 7, 2019 at 8:32 pm
  Permalink

  It’s possible there were no trade offers to Oakland’s liking, but their failure to find one may say more about Mayock’s relative inexperience in his new position and doesn’t exactly inspire a ton of confidence in an extremely important draft for him and Jon Gruden.

 • May 14, 2019 at 2:14 pm
  Permalink

  Thanks a lot for giving everyone such a splendid opportunity to read in detail from here. It really is so cool and as well , packed with amusement for me personally and my office colleagues to visit your website really 3 times per week to read through the latest guidance you have. And lastly, we’re at all times motivated with all the very good things you give. Selected 1 tips in this posting are without a doubt the simplest I have ever had.

 • May 20, 2019 at 11:09 am
  Permalink

  I together with my friends came checking out the best items from the blog and then all of the sudden I had an awful suspicion I had not thanked the web site owner for them. The people were definitely for this reason thrilled to see them and already have surely been taking pleasure in these things. I appreciate you for truly being quite thoughtful and also for opting for this kind of tremendous ideas most people are really wanting to understand about. Our own sincere apologies for not expressing gratitude to earlier.

 • May 23, 2019 at 4:03 pm
  Permalink

  Normally I do not read article on blogs, but I wish to say that this write-up very pressured me to check out and do so! Your writing taste has been surprised me. Thanks, quite great post.

 • May 23, 2019 at 4:03 pm
  Permalink

  Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your site is magnificent, as well as the content!

 • May 31, 2019 at 12:44 pm
  Permalink

  Frank Figliuzzi,Jordan former assistant director for counterintelligence at the FBI,Jordan talks to Rachel Maddow about how Maria Butina’s case is a snapshot of Russian attempts to contact campaign officials.

 • June 13, 2019 at 10:29 am
  Permalink

  I simply want to say I’m new to blogging and definitely savored you’re blog. Likely I’m likely to bookmark your blog post . You certainly have remarkable articles. Thank you for revealing your website.

 • June 16, 2019 at 8:23 am
  Permalink

  Possible require all types of led tourdates with some other fancy car applications. Many also provide historic packs and other requires to order take into your lending center, and for a holiday in upstate New York. ???

 • June 19, 2019 at 7:24 pm
  Permalink

  yeiwytzohqw,Wonderful one thank you so much !

 • June 24, 2019 at 5:08 pm
  Permalink

  Hello there. I found your web site by means of Google whilst searching for a comparable subject, your website came up. It looks great. I have bookmarked it in my google bookmarks to come back then.

Comments are closed.