Theo chân một nữ tiếp thị bia: Đắng vị bia, chát vị đời

Một cô nhân viên mới vô làm tiếp thị bia bị khách bắt uống đến nỗi phải chạy vào toilet nôn thốc tháo… Cô bé nức nở kể với đồng nghiệp: “ông già đó nắm chặt tay em kéo lại, em vùng không được, ông còn giở trò sờ soạng em”. 

Trong bộ đồng phục váy ngắn ôm sát đùi mang thương hiệu đủ các loại bia, các cô gái trẻ luôn miệng chào mời và đôi khi nâng ly cùng khách. Công việc trông đơn giản nhưng ít có ai thấu hết vị chát đắng qua từng ly bia như số phận của họ.
“Đàn ông mà em, vuốt ve vài cái là bán được à!”
Nguyễn Thị C. sinh ra trong gia đình nông dân tận miền Tây sông nước, là con cả trong nhà đông chị em. Mới học đến lớp 4 chị phải bỏ dở theo mẹ kiếm cơm trên cánh đồng đổ lửa. Quanh năm cặm cụi “bán mặt cho đất, bán lưng cho trời” nhưng gia đình chị không bao giờ đủ cái ăn, cái mặc.
16 tuổi, C. một mình lên thành phố “mần ăn” kiếm tiền phụ gia đình với công việc của người tiếp thị bia Sanmiguel. Sáu năm làm tiếp thị đã cho chị nhiều kinh nghiệm mời bia và chia sẻ cho lớp trẻ: “Khi khách mới vào quán mình phải nhìn mặt mới mời bia. Đàn ông mà em, vuốt ve vài cái là bán được à! Hồi mới vô làm chị cũng như mấy đứa, nhìn người ta làm sao bán được bia thì chị học theo”.
Chưa kịp nói hết câu chuyện lại có khách quen vô quán, chị C. nhanh chân nắm lấy chai bia tiến lại ôm cổ khách: “Anh… nay ủng hộ bia em nữa nha!”. Trước cách mời quá thân mật của chị ông khách không quên sờ tay lên cặp đùi của chị, miệng nói bâng quơ: “Khui đi em. Nay trông em múp nhỉ!”. Chị chỉ biết cười trừ đáp lại. Là khách quen nên C. cứ thế thản nhiên khui thêm chai phần mình để cụng ly mua vui cho khách nhậu.
Bàn bên cạnh, cô nàng tên Tuyết tiếp thị bia Saigon có vóc dáng mảnh khảnh cũng “tích cực” uống uống, cụng cụng với khách. Biết nhiều người ái ngại vì mình uống bia liên tục, Tuyết cười buồn thanh minh: “Khách mời mà mình không uống thì biết tiếp thị cho ai?”
Tuyết đang là học viên năm cuối của một trường trung cấp nghề. Là cô gái được sinh ra trong gia đình khá giả nhưng từ ngày bố qua đời vì tai nạn, bản thân cô phải tự mình đi làm nuôi sống bản thân, trang trải chi phí học hành. Dù biết nghề tiếp thị bia không ít lời dèm pha, Tuyết thổ lộ: “Công việc này phù hợp với giờ giấc để tôi tiếp tục duy trì việc học. Học ra trường rồi có thể kiếm được việc làm tốt hơn”. Nói xong Tuyết lại vội vàng lướt tới bàn khách quen đang chờ, tay đỡ ly bia, Tuyết ngửa cổ nhắm mắt tu một hơi dài đến cạn ly trước vẻ hài lòng của thực khách.
Say lảo đảo vì… chiều khách
Cô gái có cái tên Như Trang buồn buồn nét mặt chia sẻ: “Có khách để mời là được lắm rồi, tôi làm quán ở trong hẻm ít ai biết tới như quán Biển Xanh toàn phải tự khui ra uống, bỏ tiền túi để uống bia. Như thế còn có sản lượng mà báo cáo, chứ không có thì đâu được tính công ngày làm”.
Quán Biển Xanh mà cô nàng nhắc nằm tít trong con đường nhỏ nên luôn vắng khách, trong khi đó quán lại có tầm 4 loại bia đứng tiếp thị nơi đây. Khách vô quán toàn là khách có nhu cầu ngồi phòng lạnh và thích em tiếp thị nào thì lại gọi em ấy vô. Nếu nhân viên tiếp thị nào “may mắn” được gọi vào phòng, cùng ngồi cùng uống với khách, thì cô đó mới có sản lượng.
Các cô nhân viên tiếp thị bia đều thuộc nằm lòng kinh nghiệm: Quán đông thì phải uống bia khách mời, còn quán vắng khách thì phải tự khui bia uống, tự trả tiền, như thế mới đủ sản lượng. Các công ty bia thường ép sản lượng bán được vào doanh số để tính lương. Chẳng hạn như bia Sanmiguel ở quán N.P. (Q11, TP. HCM) các nhân viên phải bán được tối thiểu là 180 két/tháng, thì mới được nhận lương. Hãng bia Sagota thì mỗi nhân viên tiếp thị phải bán được ít nhất 1 thùng/ngày trong ba ngày thử việc, nếu không được kí hợp đồng với công ty. Vừa rồi, một cô nhân viên tiếp thị đã chăm chỉ đi làm cả tuần nhưng không đạt được chỉ tiêu, đã đôi co với người quản lý. Cuối cùng thì cô cũng không được hưởng đồng nào. Cô nàng tiếp thị chỉ biết mang ấm ức mà nghỉ việc, mong xin việc ở công ty bia khác có yêu cầu sản lượng thấp hơn.
Vậy nên, nhân viên tiếp thị bia lúc nào cũng phải chạy đua để bán, phải luôn chịu tâm lý quán không ký hợp đồng nhận bia nữa thì không còn chỗ làm, lương thấp chỉ tầm 2,6 triệu/ tháng…Nâng sản lượng thì đủ sống, còn vượt sản lượng thì các nhân viên cũng chỉ được một mức tiền thưởng bèo bọt: 8 ngàn đồng/két vượt mức chỉ tiêu…
Công việc tiếp thị bia đã giải quyết không ít việc làm cho những cô gái trẻ không bằng cấp, hay các nữ sinh viên có hoàn cảnh khó khăn. Các công ty bia khi tuyển nhân viên tiếp thị thường có các khóa đào khoảng một tháng về các kỹ năng tiếp thị, học các nội quy – quy định khi mời khách uống bia. Song thực tế khi bước vô làm mới thấy hết “viễn cảnh”. Dù công ty có ra quy định tiếp thị không được uống bia với khách nhưng khách bắt uống thì phải làm sao? Có thể khước từ một, hai lần nhưng không thể mãi mãi vì một quán có tới hơn chục các loại bia cạnh tranh nhau.
Cho nên các chị em tiếp thị vẫn nói đùa với nhau: “Vì cuộc sống của chúng ta, chiều khách tí có làm sao!”. Chiều khách nghĩa là các cô chấp nhận cả “uống một chai thì hôn em một cái”. Các cô cứ choàng vai, bá cổ, cợt đùa cốt chỉ để vui lòng khách và bán được bia. “ước tính cứ mười bàn khách thì chỉ mời được 1-2 bàn, thậm chí chỉ mời lên được một chai bia cũng khó khăn với các vị khách khó tính. Họ tỏ ra khó chịu không thèm nói mà mình cứ mời có khi bị mắng nữa, thế nên mời được khách nào thì phải chiều tới số, thậm chí là gắp thức ăn đút cho khách, hôn khách như yêu cầu. Phải vui vẻ, phải uống mới mong bán được” – đó là lời chia sẻ của Châu Linh, một nhân viên tiếp thị bia tại Q. 1, TP. HCM
ông khách đầu đã ngả bạc đưa tay khều Châu Linh, vòng đôi tay nhăn nheo ôm eo, vỗ mông cô. Mặc dù vẻ khó chịu có chút lộ trên gương mặt trắng hồng đầy son phấn, Châu Linh vẫn gượng cười từ từ xin phép rời bàn để còn mời khách. Cô chỉ được rời đi khi đã cạn hết ly bia.
Anh Phong làm bảo vệ cho một quán ở Q.11 thì lắc đầu ngao ngán: “Mấy nhỏ tiếp thị uống bia khiếp lắm, ngày nào cũng thấy tụi nó bước thấp bước cao ra dắt xe về. Không thể nào biết tụi nó uống bao chai và bao loại bia ở cái quán này nữa. Mới đây có nhỏ tiếp thị uống đến ngất xỉu tại quán làm ai cũng một phen hú hồn…”. Các vụ té xe của các cô tiếp thị bia ở đây đã không còn xa lạ với nhân viên bảo vệ ở quán này.

Theo chân một nữ tiếp thị bia: Đắng vị bia, chát vị đời - Ảnh 1

Dù không muốn nhưng nhân viên tiếp thị bia vẫn phải chiều khách. Ảnh: Huyền Linh.
Những mối quan hệ “mờ ám” đằng sau ly bia
Theo những người trong nghề, không ít nhân viên chấp nhận “chiều khách” bằng việc cho số điện thoại, đi chơi cùng khách khi đã ngà ngà hơi men… Cô P. dắt tay ông khách đáng tuổi cha cô rời quán trước, bỏ mặc những cái nhìn bàn tán của nhiều người: “Nhỏ đó đang cặp bồ đấy! Vậy nên ông đó mới ngày nào cũng rủ bạn vô uống cho nó, nó bán được bia quá trời…”.
Cô nàng tên Mai Thanh may mắn có được vốn nhan sắc mặn mà trời phú nên ngay từ khi mới vào công ty bia phỏng vấn xin việc đã được quản lí tư vấn, xếp chỗ vào làm cho một quán bar ngay. Làm ở đây thì tiền bo cũng nhiều và lương cũng cao hơn nhờ khoản phụ cấp. Nghe đâu Mai Thanh là sinh viên năm hai của một trường đại học, cô nàng học nghành quản trị nhà hàng nên cũng có lắm đại gia vào đây mê mệt.
Lúc đầu chỉ từ những chai bia để mong kiếm sản lượng, có đồng lương trang trải thêm việc học nơi thành thị, về sau chính những đồng tiền kiếm được quá nhàn hạ khi chỉ uống bia với khách và nhảy cùng khách, cô nàng bắt đầu đua đòi và sành ăn chơi, việc học được gạt bỏ qua một bên. Cô nàng bắt đầu nghe theo chúng bạn dùng ma túy đá để giảm cân, giữ vóc dáng. Bạn bè gặp lại không nhận ra cô sinh viên xinh xắn Mai Thanh ngày nào nữa. Cách cô nàng cầm và uống bia, đi chơi với các “đại gia” quên giờ về khiến các bạn nữ thuê chung trọ đành phải ngán ngẩm chuyển chỗ ở khác.
Cuộc đời của Mai Thanh và bao cô nàng tiếp thị khác dễ sa ngã bởi tính chất của công việc và bởi men say rồi sẽ về đâu? Dù biết rằng không có nghề nào xấu tuy nhiên vì những chai bia đánh mất cuộc đời liệu có đáng không?
Please follow and like us:

40 thoughts on “Theo chân một nữ tiếp thị bia: Đắng vị bia, chát vị đời

 • February 7, 2019 at 10:53 pm
  Permalink

  I simply want to tell you that I’m newbie to blogging and site-building and seriously loved this blog. Probably I’m likely to bookmark your blog post . You definitely have amazing writings. Regards for sharing with us your web page.

  Reply
 • February 11, 2019 at 9:06 am
  Permalink

  I’m impressed, I have to admit. Actually rarely will i encounter a blog that’s both educative and entertaining, and without a doubt, you may have hit the nail for the head. Your idea is outstanding; the catch is something which too little everyone is speaking intelligently about. We are very happy we stumbled across this within my look for some thing regarding this.

  Reply
 • February 25, 2019 at 6:08 pm
  Permalink

  What should I do to get rid of the blockage of video on youtube due to copyright content?

  Reply
 • February 25, 2019 at 6:41 pm
  Permalink

  Thank you a lot for giving everyone an exceptionally marvellous chance to check tips from this site. It can be so brilliant plus packed with a lot of fun for me personally and my office acquaintances to search your web site at least 3 times in 7 days to study the newest items you have got. And of course, I’m actually fascinated for the breathtaking suggestions you serve. Selected two tips on this page are without a doubt the best I’ve had.

  Reply
 • February 26, 2019 at 8:12 pm
  Permalink

  Hello there, I found your web site via Google even as searching for a related matter, your web site came up, it looks great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  Reply
 • February 27, 2019 at 7:00 am
  Permalink

  I think this is among the most important information for me. And i’m glad reading your article. But want to remark on some general things, The website style is great, the articles is really great : D. Good job, cheers

  Reply
 • February 27, 2019 at 10:41 am
  Permalink

  What i don’t understood is if truth be told how you’re now not actually much more neatly-appreciated than you may be now. You are so intelligent. You understand thus considerably in relation to this subject, produced me for my part consider it from a lot of varied angles. Its like women and men are not interested unless it¡¦s something to accomplish with Lady gaga! Your personal stuffs great. Always handle it up!

  Reply
 • February 27, 2019 at 5:17 pm
  Permalink

  I’m so happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the random misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

  Reply
 • February 28, 2019 at 7:04 am
  Permalink

  I¡¦ll right away grasp your rss feed as I can not find your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you have any? Kindly permit me realize in order that I may subscribe. Thanks.

  Reply
 • March 1, 2019 at 2:38 am
  Permalink

  I must show thanks to this writer for bailing me out of such a instance. Right after looking out throughout the world-wide-web and obtaining solutions which are not productive, I figured my entire life was gone. Existing without the answers to the difficulties you’ve sorted out through this blog post is a serious case, and ones that would have adversely affected my career if I had not come across your web page. Your good capability and kindness in dealing with almost everything was priceless. I am not sure what I would’ve done if I had not discovered such a subject like this. I can also at this time relish my future. Thanks so much for your high quality and sensible guide. I will not think twice to refer your web site to any individual who would need counselling about this issue.

  Reply
 • March 4, 2019 at 2:30 am
  Permalink

  Good write-up, I am normal visitor of one¡¦s website, maintain up the excellent operate, and It’s going to be a regular visitor for a lengthy time.

  Reply
 • March 7, 2019 at 10:01 am
  Permalink

  Simply desire to say your article is as amazing. The clearness in your post is just cool and i could assume you are an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the enjoyable work.

  Reply
 • March 7, 2019 at 10:22 am
  Permalink

  Of course, what a great website and instructive posts, I definitely will bookmark your blog.Have an awsome day!

  Reply
 • March 8, 2019 at 9:47 am
  Permalink

  I gotta bookmark this internet site it seems very helpful extremely helpful

  Reply
 • March 9, 2019 at 2:04 am
  Permalink

  Nice blog here! Also your site loads up fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol

  Reply
 • March 10, 2019 at 3:34 am
  Permalink

  Thanks for any other great article. Where else may anyone get that type of info in such an ideal approach of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I’m at the look for such info.

  Reply
 • March 10, 2019 at 3:46 am
  Permalink

  I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but definitely you’re going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

  Reply
 • March 10, 2019 at 8:46 am
  Permalink

  Needed to compose you that little note in order to say thank you again for all the pleasant tricks you’ve discussed at this time. It is certainly pretty open-handed with people like you to deliver unhampered exactly what many people could have advertised for an e-book to earn some profit for their own end, particularly seeing that you might well have done it if you ever wanted. The suggestions also acted like a easy way to be sure that other individuals have similar keenness really like my personal own to grasp more and more on the subject of this condition. Certainly there are thousands of more pleasurable instances ahead for people who view your blog post.

  Reply
 • March 10, 2019 at 8:03 pm
  Permalink

  I would like to show my affection for your kind-heartedness giving support to people that must have help with this content. Your very own commitment to passing the message up and down came to be remarkably insightful and has consistently enabled associates like me to get to their ambitions. Your invaluable instruction signifies a whole lot to me and additionally to my office workers. Thank you; from each one of us.

  Reply
 • March 11, 2019 at 9:14 pm
  Permalink

  I¡¦ve been exploring for a bit for any high-quality articles or weblog posts on this kind of house . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this site. Reading this information So i¡¦m satisfied to exhibit that I’ve an incredibly excellent uncanny feeling I discovered just what I needed. I such a lot without a doubt will make certain to don¡¦t disregard this web site and give it a glance on a constant basis.

  Reply
 • March 12, 2019 at 3:41 am
  Permalink

  You made some good points there. I did a search on the topic and found most individuals will consent with your site.

  Reply
 • March 12, 2019 at 2:04 pm
  Permalink

  Simply desire to say your article is as surprising. The clearness in your post is just cool and i could assume you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please continue the rewarding work.

  Reply
 • March 12, 2019 at 2:49 pm
  Permalink

  You made some clear points there. I did a search on the issue and found most individuals will agree with your website.

  Reply
 • March 12, 2019 at 5:56 pm
  Permalink

  Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve really enjoyed browsing your blog posts. After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

  Reply
 • March 13, 2019 at 7:32 pm
  Permalink

  Just wish to say your article is as amazing. The clarity in your post is simply excellent and i can assume you’re an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the gratifying work.

  Reply
 • March 13, 2019 at 10:37 pm
  Permalink

  Unquestionably believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people think about worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

  Reply
 • March 14, 2019 at 9:03 pm
  Permalink

  qcpbfdvz,Definitely believe that which you said. Your favourite justification appeared to be on the net the simplest thing to remember of.

  Reply
 • March 15, 2019 at 11:20 pm
  Permalink

  Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a bit, but instead of that, this is fantastic blog. An excellent read. I’ll certainly be back.

  Reply
 • March 16, 2019 at 9:11 pm
  Permalink

  I am so happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

  Reply
 • March 17, 2019 at 8:44 am
  Permalink

  I have not checked in here for a while because I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

  Reply
 • March 17, 2019 at 2:44 pm
  Permalink

  Great post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Very helpful information specifically the last part 🙂 I care for such information a lot. I was seeking this particular information for a long time. Thank you and best of luck.

  Reply
 • March 18, 2019 at 3:58 pm
  Permalink

  Hello there, You have done an incredible job. I’ll definitely digg it and personally recommend to my friends. I am sure they will be benefited from this website.

  Reply
 • March 18, 2019 at 6:02 pm
  Permalink

  vjiwkdddex,A fascinating discussion is definitely worth comment. I do think that you ought to publish more on this topic, it may not be a taboo blgmmvdslmd,subject but generally folks don’t talk about such subjects. To the next! All the best!!

  Reply
 • March 19, 2019 at 5:26 pm
  Permalink

  Enjoyed studying this, very good stuff, thanks . “Nothing happens to any thing which that thing is not made by nature to bear.” by Marcus Aurelius Antoninus.

  Reply
 • March 21, 2019 at 3:46 am
  Permalink

  I am also commenting to let you be aware of what a extraordinary experience my wife’s girl obtained studying yuor web blog. She figured out some pieces, most notably what it is like to possess a marvelous coaching character to get the others smoothly gain knowledge of specific very confusing things. You actually did more than my expected results. Thanks for supplying such informative, healthy, educational and even easy tips on that topic to Lizeth.

  Reply
 • March 22, 2019 at 7:44 pm
  Permalink

  Hiya, I’m really glad I’ve found this info. Today bloggers publish just about gossips and net and this is really annoying. A good blog with exciting content, this is what I need. Thank you for keeping this web site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

  Reply
 • March 23, 2019 at 4:43 am
  Permalink

  I really appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thank you again!

  Reply
 • March 23, 2019 at 10:25 am
  Permalink

  It is in point of fact a great and helpful piece of information. I’m glad that you just shared this helpful information with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *