Thế lực “xã hội đen” bang hội nổi tiếng lịch sử Trung Quốc

Các thế lực xã hội đen hình thành tại Trung Quốc từ thời cổ đại, thậm chí còn có quyền uy “vượt mặt Thiên tử” trong nhiều giai đoạn lịch sử.

“Thế giới ngầm” vượt mặt Thiên tử

Các thế lực xã hội đen đã xuất hiện ở Trung Quốc từ thời cổ đại. Đến thời Dân quốc cận đại, nhiều bang hội đã trở nên “nổi tiếng” như Thang Bang ở Thượng Hải.

giai-ma-the-luc-xa-hoi-den-vuot-mat-cac-con-troi-trung-hoa-

“Xã hội đen” là các tổ chức ngầm có lịch sử lâu đời tại Trung Quốc. (Ảnh minh họa).

Trường hợp xã hội đen được ghi nhận sớm nhất trong lịch sử nước này phải kể tới Mặc Tử.

Mặc Tử là người thời Chiến Quốc, tên Địch, không rõ năm sinh, quê quán. Người này đã trở thành thủ lĩnh của một nhóm người võ nghệ siêu quần, có sức ảnh hưởng lớn dưới thời kỳ trên.

Khác với võ đạo phương Tây, võ công Trung Quốc đều có thêm những tính chất thuộc về bối cảnh. Những người biết võ thường tập hợp thành các bang phái, kết nghĩa huynh đệ để gây dựng thế lực.

Trên thực tế, những thế lực này chính là “xã hội đen”. Trong mắt bọn họ không có luật pháp quốc gia mà chỉ có “quy tắc giang hồ.” Kẻ nào trong giới vi phạm những quy tắc này đều “hết đất sống”.

Mặc dù hoạt động bề ngoài như những tổ chức bình thường, nhưng đến Hoàng đế cũng phần nào phải kiêng nể các thành phần của thế giới ngầm này.

Dưới thời Hán Vũ Đế, bang hội “hắc đạo” nổi tiếng thời bấy giờ được cầm đầu bởi “Quách Ông Bá” – một kẻ tự xưng là “hào hiệp”, chuyên cấu kết với các phe phái để kết thành bè đảng.

Ông trùm họ Quách này có tên là Giải, tự là Ông Bá. Sử gia Tư Mã Thiên từng miêu tả kẻ này “vóc người thấp bé, ăn nói tầm thường, nhưng ở bên ngoài nếu gặp chuyện không vừa ý liền dùng dao “nói chuyện”, giết người không chớp mắt.”

Đại ca này có vây cánh bao phủ khắp Lạc Dương. Thậm chí nơi đây xảy ra tranh chấp giữa các ông trùm, quan binh cũng phải tới “thỉnh” Quách Ông Bá cách giải quyết.

Những giai đoạn sau đó, ở Trung Quốc còn xuất hiện một loại “xã hội đen” được hình thành từ các gia đình hoặc gia tộc giàu có. Trong đó, tộc trưởng sẽ trở thành đại ca, gia pháp là bang quy, tổ chức thành viên hình thành theo tổ chức dòng họ.

Nhờ người đông thế mạnh, lại vinh nhục cùng hưởng, những tổ chức này dần dần trở thành các lực lượng cường đại.

Dưới thời Hán Cảnh Đế, Hán Cao Đế, nắm quyền ở quận Trác khi ấy là hai gia tộc đông Cao thị và Tây Cao thị, đều tự xưng là “hào hiệp”.

Trong quận khi đó từ quận phụ tới các cấp dưới như nha môn, binh lính thấy người nhà họ Cao đều phải tránh, gặp phải chuyện do bọn họ gây nên thì thà từ quan chứ không dám giải quyết.

Vì vậy, từ trung ương tới địa phương đều không thể “đụng” tới những gia tộc hào hiệp này. Quan binh bất lực, dân chúng vì sợ “vạ lây” nên đi ra đường lúc nào cũng phải thủ sẵn binh khí phòng bị.

Thủ đoạn “mưu sinh” muôn hình vạn trạng của xã hội đen

Mưu cầu phi pháp về các quyền lợi kinh tế chính là mục tiêu chủ yếu và cơ bản nhất của các thế lực xã hội đen.

giai-ma-the-luc-xa-hoi-den-vuot-mat-cac-con-troi-trung-hoa-2

Thủ đoạn “kiếm cơm” của thế giới ngầm là nỗi ám ảnh của nhiều người làm ăn, buôn bán. (Ảnh minh họa).

Giới “hắc đạo” Trung Quốc khi ấy chủ yếu kiếm tiền dưới ba hình thức: Thứ nhất là dùng bạo lực lũng đoạn thị trường.

Dưới thời Hán Huệ Đế, các “tập thị mậu dịch” đã hình thành. Đây là những địa phương vô cùng hỗn loạn, có nhiều kẻ ác ẩn thân sinh sống làm ăn.

Theo sách sử ghi chép: chợ Trường An thời Tây Hán bị các thế lực ngầm phân cách chiếm đoạt. Những lợi nhuận phong phú thu được từ đồ nghề, các mặt hàng tại đây đều bị những ông trùm chiếm giữ, thậm chí lũng đoạn.

Thứ hai: Vơ vét tài sản xảo trá dưới hình thức “thu phí bảo kê”.

Dưới thời Võ Tắc Thiên, ở Biện Châu có ông trùm nổi danh tên Lý Hoằng. Họ Lý này lấy cớ “bảo vệ việc làm ăn cho thương nhân” đã công khai thu tiền mãi lộ, vơ vét tài sản của nhà đò.

Sau này Lý Hoằng bị Thứ sử Biện Châu Nhâm Chính Lý hạ lệnh đánh chết, toàn bộ giới thương nhân nơi đây vui mừng như thoát kiếp.

Đến thời Tống – Nguyên, chế độ quản lý chợ và thuế thu có nhiều thay đổi, các thế lực hắc ám càng được thế lộng hành. Tô Châu từng nhận được tố cáo về một đám người “tự xưng là “hành đầu”, đến các cửa hàng ép nộp tiền, quyền tiền hòng chiếm đoạt.”

Thứ ba: Kinh doanh trái pháp luật. Các hình thức thường thấy của loại hình này là mại dâm, đánh bạc, buôn lậu, làm tiền giả, còn chuyên đâm thuê chém mướn.

Dưới thời nhà Minh, tại Giang Nam có một tổ chức chuyên lấy nghề đòi nợ thuê làm thủ đoạn mưu sinh. Chuyện ẩu đả thời nào cũng có, nhưng tổ chức này lại dùng nhiều thủ đoạn “giết người không dao”.

Khi đi “hành sự”, những kẻ “đâm thuê chém mướn” này thường đánh vào những chỗ hiểm như sườn, bụng dưới, thắt lưng, khiến nạn nhân tử vong, thậm chí có trường hợp bị đánh ba tháng, năm tháng, hoặc một năm sau mới qua đời.

Lộng hành vì có kẻ “chống lưng”

Vậy, vì sao xã hội đen cổ đại lại có đủ khả năng qua mặt của Hoàng đế?

Phần lớn sau các tổ chức “hắc đạo” này đều là những người có quyền lực, thân thế trong sạch “đỡ đầu” hoặc bao che. Những kẻ xuất thân từ “hắc đạo” có thể được thay đen đổi trắng về thân phận, thậm chí còn nắm giữ địa vị chính trị nhất định.

giai-ma-the-luc-xa-hoi-den-vuot-mat-cac-con-troi-trung-hoa-3

Đứng sau các tổ chức “hắc đạo” là những kẻ chống lưng có địa vị chính trị và quyền lực. (Ảnh minh họa).

Dưới thời nhà Thanh, đại ác bá là Mã Sĩ Trấn từng hoạt động trong tổ chức ngầm có tên “Tiệm chí phú nhiêu”.

Sau đó, nhờ thay đổi thân phận, tới “năm Khang Hy thứ 43 (năm 1704), bỏ tiền để được làm Thái học sinh, nghiễm nhiên trở thành kẻ trí thức. Đàn em của hắn từ đó không còn gọi hắn là đại ca mà đổi thành Mã lão gia.”

Vào những năm Gia Tĩnh dưới thời nhà Minh, ở Nam Kinh từng xuất hiện một tổ chức đòi nợ thuê có kỷ luật và thủ đoạn vô cùng tinh vi. Người được xưng là “bố già” của tổ chức này là Đặng Ngọc Đường.

Họ Đặng dưới tay có mười mấy kẻ thân tín, chuyên giả danh lưu lạc khắp nơi làm thám tử. Chỉ cần những kẻ này “đánh hơi”được các thương nhân nào ở Nam Kinh mới có mối làm ăn, sẽ lập tức truy ra thân thế, quê nhà, người thân…

Sau đó, Đặng Ngọc Đường sẽ ngụy tạo giấy tờ vay nợ của người thân thương nhân rồi tới tận cửa nhà tác quái làm loạn.

Thương nhân thấy biên lai, chứng từ rõ ràng, không thể chối cãi. Khi đó đội đầu trâu mặt ngựa của “bố già” này sẽ ra mặt dọa dẫm. Những người làm ăn này vì vậy buộc phải “trả nợ” để giữ lấy tính mạng và yên ổn làm ăn.

Để có thể “đổi trắng thay đen”, công khai làm loạn như vậy, Đặng Ngọc Đường thường xuyên qua lại thân thiết với giới quan lại lúc bấy giờ.

Suy cho cùng, xã hội đen Trung Quốc thời xưa có thể “vượt mặt” cả Thiên tử cũng là nhờ những kẻ hủ bại chốn quan trường bao che, bợ đỡ.

Please follow and like us:
error

51 thoughts on “Thế lực “xã hội đen” bang hội nổi tiếng lịch sử Trung Quốc

 • February 7, 2019 at 3:17 pm
  Permalink

  I simply want to tell you that I am new to blogging and honestly loved your web-site. Very likely I’m likely to bookmark your blog post . You absolutely have superb posts. Bless you for revealing your website page.

  Reply
 • February 16, 2019 at 2:26 am
  Permalink

  Hey guys, I know not many people use Blogspot anymore, but I’m trying to add some music to may page. I keep finding really bad explanations for how to upload music. I’ve already uploaded my music onto various websites so they are in URL format, but I don’t know where to go from there. Anybody care to help?.

  Reply
 • March 1, 2019 at 1:02 am
  Permalink

  I’m so happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

  Reply
 • March 6, 2019 at 1:37 am
  Permalink

  Very good written article. It will be useful to anybody who usess it, including yours truly :). Keep up the good work – can’r wait to read more posts.

  Reply
 • March 6, 2019 at 2:51 pm
  Permalink

  whoah this weblog is fantastic i like studying your posts. Stay up the good work! You know, many people are hunting around for this info, you can aid them greatly.

  Reply
 • March 13, 2019 at 7:04 pm
  Permalink

  Unquestionably believe that which you said. Your favorite reason seemed to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I definitely get irked while people think about worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

  Reply
 • March 14, 2019 at 8:20 am
  Permalink

  I¡¦ve been exploring for a bit for any high quality articles or blog posts in this kind of space . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this web site. Reading this info So i am happy to convey that I’ve an incredibly just right uncanny feeling I came upon just what I needed. I such a lot certainly will make sure to do not put out of your mind this website and give it a look regularly.

  Reply
 • March 18, 2019 at 7:25 am
  Permalink

  You completed certain good points there. I did a search on the subject and found the majority of people will have the same opinion with your blog.

  Reply
 • March 18, 2019 at 7:26 am
  Permalink

  I as well as my guys ended up taking note of the nice techniques located on the blog then unexpectedly came up with a terrible feeling I had not expressed respect to the web site owner for those strategies. Most of the boys are actually so happy to read through them and now have in reality been taking pleasure in them. Thank you for genuinely considerably kind as well as for settling on this kind of really good things most people are really wanting to be aware of. My honest apologies for not expressing appreciation to you sooner.

  Reply
 • March 18, 2019 at 10:24 am
  Permalink

  I must show some thanks to the writer for rescuing me from this type of crisis. Because of looking throughout the online world and getting concepts which are not beneficial, I thought my entire life was gone. Living minus the solutions to the issues you’ve fixed by means of this guide is a serious case, and ones which could have adversely damaged my entire career if I hadn’t noticed your web site. Your actual understanding and kindness in taking care of all areas was excellent. I’m not sure what I would’ve done if I had not encountered such a step like this. I am able to at this moment look forward to my future. Thanks very much for this expert and amazing help. I will not be reluctant to endorse the website to any person who needs guidelines on this situation.

  Reply
 • March 20, 2019 at 4:29 am
  Permalink

  Wow! This can be one particular of the most helpful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Actually Wonderful. I am also an expert in this topic so I can understand your hard work.

  Reply
 • March 21, 2019 at 8:20 am
  Permalink

  Hello my friend! I want to say that this article is awesome, great written and come with almost all vital infos. I would like to see extra posts like this .

  Reply
 • March 27, 2019 at 5:32 pm
  Permalink

  There are a few fascinating time limits here however I don’t determine if I see all of them center to heart. There is some validity however I most certainly will take hold opinion until I look into it further. Good article , thanks and now we want extra! Put into FeedBurner as properly

  Reply
 • April 2, 2019 at 5:35 am
  Permalink

  I have to show my appreciation to you for rescuing me from such a instance. Just after researching through the the net and coming across things which were not productive, I thought my entire life was done. Existing without the presence of approaches to the issues you’ve sorted out through the article content is a critical case, as well as the kind that would have in a wrong way affected my entire career if I hadn’t discovered your blog. Your actual talents and kindness in dealing with the whole thing was very helpful. I am not sure what I would have done if I had not encountered such a subject like this. It’s possible to now relish my future. Thanks for your time so much for this reliable and sensible guide. I will not be reluctant to suggest your web blog to any individual who desires assistance on this subject matter.

  Reply
 • April 2, 2019 at 7:21 pm
  Permalink

  I just want to tell you that I’m newbie to blogs and really liked your blog site. Very likely I’m planning to bookmark your blog post . You actually come with perfect stories. Thanks a bunch for sharing your blog site.

  Reply
 • April 4, 2019 at 8:24 am
  Permalink

  Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he just bought me lunch since I found it for him smile So let me rephrase that: Thank you for lunch!

  Reply
 • April 4, 2019 at 8:26 am
  Permalink

  hello!,I really like your writing so a lot! proportion we communicate more about your post on AOL? I need a specialist in this house to unravel my problem. Maybe that’s you! Having a look ahead to look you.

  Reply
 • April 5, 2019 at 11:09 am
  Permalink

  Great beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how can i subscribe for a blog web site? The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

  Reply
 • April 5, 2019 at 7:12 pm
  Permalink

  Hello.This post was really motivating, especially since I was browsing for thoughts on this topic last Tuesday.

  Reply
 • April 6, 2019 at 5:50 pm
  Permalink

  I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this blog. Thanks , I¡¦ll try and check back more frequently. How frequently you update your site?

  Reply
 • April 6, 2019 at 10:00 pm
  Permalink

  I like the helpful info you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here frequently. I am quite sure I’ll learn many new stuff right here! Good luck for the next!

  Reply
 • April 7, 2019 at 10:46 pm
  Permalink

  Terrific paintings! This is the kind of information that should be shared across the internet. Disgrace on the search engines for not positioning this put up upper! Come on over and visit my web site . Thanks =)

  Reply
 • April 9, 2019 at 9:20 am
  Permalink

  zllyotd,If you want a hassle free movies downloading then you must need an app like showbox which may provide best ever user friendly interface.

  Reply
 • April 11, 2019 at 5:46 am
  Permalink

  I have heard that you can make money from blogging, but i really don’t understand the concept. How do you make the money? How much can you make? Is it hard? Is it easy? Is it time consuming? Is it worth it? If you could answer that would be great, thanks..

  Reply
 • April 13, 2019 at 3:31 am
  Permalink

  juogxssmq Yeezy 2019,If you want a hassle free movies downloading then you must need an app like showbox which may provide best ever user friendly interface.

  Reply
 • April 14, 2019 at 2:06 am
  Permalink

  I wish to begin a blog site where I can speak to individuals and also have them reply to my blog sites. Not myspace or facebook. I tried blogger yet the only blog sites I can locate were about international warming and guns. I desire some where that I can open up an account and also state what I feel and individuals react to my blog sites and also I can respond to theres. If anybody might assist me that would be terrific!.

  Reply
 • April 15, 2019 at 5:23 pm
  Permalink

  Well I really liked studying it. This tip procured by you is very constructive for proper planning.

  Reply
 • April 15, 2019 at 11:00 pm
  Permalink

  You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something which I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

  Reply
 • April 16, 2019 at 8:29 pm
  Permalink

  hi!,I like your writing very a lot! percentage we keep up a correspondence more about your article on AOL? I require a specialist on this house to unravel my problem. May be that’s you! Looking forward to see you.

  Reply
 • April 17, 2019 at 1:23 pm
  Permalink

  Analysts had expected that the increase in production would make Boeing deliver nearly 600 737 aircraft this year, 90% of which are MAX models. Boeing’s share price fell more than 2% in the hours after it announced the news on Friday, and the company’s current market value is $216 billion. Boeing’s market value has evaporated by more than $25 billion since last month’s fatal crash on a 737 MAX aircraft from Ethiopian Airlines.

  Reply
 • April 17, 2019 at 10:48 pm
  Permalink

  I really wanted to send a small word so as to appreciate you for all the amazing concepts you are posting at this site. My time consuming internet lookup has at the end of the day been recognized with excellent details to go over with my friends. I would assume that many of us site visitors actually are very much fortunate to exist in a very good community with many special people with helpful tips. I feel very blessed to have seen the webpages and look forward to some more brilliant minutes reading here. Thanks a lot once more for everything.

  Reply
 • April 20, 2019 at 6:15 am
  Permalink

  Just how do you delete your blog remark that you left on somebody else blog?

  Reply
 • April 26, 2019 at 4:11 am
  Permalink

  Grab a detailed look below and find them rolling out to select skate shops and Nike SNKRS come April 20th.

  Reply
 • April 30, 2019 at 7:53 pm
  Permalink

  Thanks for discussing your ideas in this article. The other matter is that if a problem occurs with a computer system motherboard, people should not consider the risk of repairing this themselves because if it is not done properly it can lead to permanent damage to the complete laptop. It will always be safe to approach any dealer of your laptop for any repair of its motherboard. They have technicians who’ve an experience in dealing with mobile computer motherboard issues and can make right analysis and perform repairs.

  Reply
 • May 4, 2019 at 8:35 am
  Permalink

  Hello.This post was really fascinating, especially since I was browsing for thoughts on this issue last Sunday.

  Reply
 • May 4, 2019 at 8:37 am
  Permalink

  wonderful points altogether, you simply gained a logo new reader. What might you recommend in regards to your submit that you made some days ago? Any positive?

  Reply
 • May 8, 2019 at 9:57 am
  Permalink

  I want to express appreciation to the writer for rescuing me from this type of condition. As a result of surfing around throughout the internet and coming across tricks which are not pleasant, I thought my entire life was over. Being alive devoid of the solutions to the difficulties you have fixed by way of the blog post is a serious case, as well as the ones that would have in a wrong way damaged my career if I had not noticed your web page. Your main knowledge and kindness in playing with all the pieces was useful. I’m not sure what I would have done if I had not come upon such a subject like this. It’s possible to now look forward to my future. Thanks a lot very much for your specialized and result oriented help. I will not be reluctant to suggest the blog to anybody who should get assistance about this matter.

  Reply
 • May 27, 2019 at 6:29 am
  Permalink

  Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch because I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thank you for lunch!

  Reply
 • June 8, 2019 at 5:25 pm
  Permalink

  What Is The Best Way To Import MySpace Blogs To Facebook?

  Reply
 • June 12, 2019 at 9:42 pm
  Permalink

  I simply want to tell you that I’m beginner to blogs and definitely savored this web blog. More than likely I’m going to bookmark your site . You definitely have awesome articles. Bless you for sharing your website page.

  Reply
 • June 13, 2019 at 8:55 pm
  Permalink

  I thought I would leave my first comment. I don’t know what to say except that I have enjoyed reading. Nice blog. I will keep visiting.

  Reply
 • June 15, 2019 at 12:52 pm
  Permalink

  Hey, you used to write fantastic, but the last few posts have been kinda boring¡K I miss your great writings. Past several posts are just a little out of track! come on!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *