Thế giới chân dài ở nhà hàng Sài thành

Dọc quanh các tuyến đường tại TP.HCM, không khó để tìm ra một địa điểm ăn nhậu được dàn hàng bởi những cô gái ăn vận thoáng mát, khiêu gợi.

“Chân dài” nội chiến Ở chốn nhà hàng, chân dài được phân thành ba lực lượng rõ ràng: phục vụ phòng VIP, PR và phục vụ thường. Khi vào xin việc, các cô phải trải qua nhiều phần sát hạch gai góc với mức lương từ 1,6 đến 1,8 triệu đồng/người/tháng. Theo thù lao đó, các cô phải làm việc một ngày từ 6 đến 8 tiếng, chia làm 2 ca (9h – 15h hoặc từ 15h – 23h). Lương bèo bọt nhưng nó vẫn đủ sức giữ chân các cô gái bám trụ với môi trường làm việc này, bởi ngoài lương, họ còn nhận được một khoản phụ thu khác rất hậu hĩnh: tiền “bo”.

Theo lẽ thường thì tiền “bo” chỉ luôn dành cho ai xứng đáng nhất. Bởi vậy, “cuộc chiến tiền bo” giữa các chân dài trở nên khốc liệt. Một số “ma cũ” thường chèn ép “ma mới” bằng cách hớt tay trên: nếu có khách quen, họ sẽ ra tận cổng mời chào và rước khách vào khu trực của mình. Cũng đôi khi, cuộc chiến dừng lại ở mức độ ngầm, dùng nhan sắc và sự khéo léo để cạnh tranh.

Chỉ cần nhận ra bàn nào có khách sộp, các cô chưa có bàn trực lập tức trở thành những chị ong nâu chăm chỉ, liên tục lượn lờ để tìm cách tiếp cận. Trong quan hệ giữa các chân dài, điều đáng gờm nhất phải nói đến việc họ biết cách kết hợp để rút tiền khách. Bằng cách đưa ra thỏa thuận chia khách cho nhau, phục vụ có thể tự do đi lại giữa các bàn mà không gặp bất kỳ rào cản nào. Khi đó đôi bên cùng có lợi.

“Vén màn” những cuộc vui

Một loại hình kinh doanh hái ra tiền được các nhà hàng đặt lên hàng đầu là phòng VIP. Khu vực này thường xây theo kiến trúc khép kín để tạo điều kiện thuận lợi cho những cuộc gặp gỡ, bàn chuyện làm ăn, kinh doanh mang tính chất tế nhị. Chính vì đặc tính này được ưu ái nên đã không tránh khỏi việc phòng VIP trong một số nhà hàng dần trở nên biến tướng. Yếu tố bắt buộc song hành cùng phòng VIP là lực lượng chân dài. Cứ thế, đèn mờ – máy lạnh – khép kín – gái sexy… đã trở thành sức hút vô cùng hấp dẫn cho các quý ông có niềm đam mê ăn nhậu. Lẽ đương nhiên, trong không gian nhạy cảm và thuận lợi, khách hàng sẽ tự nhiên làm những gì mình thích mà không gặp phải ánh mắt soi mói như ở bên ngoài.

20h một tối tháng 6/2014, tại nhà hàng P.B (quận Bình Thạnh), sau khi trải qua một ngày thử việc, chúng tôi được quản lý phân công làm “chân” PR. Trong căn phòng ngập ngụa mùi bia rượu, khói thuốc hòa quyện cùng mùi nước hoa của các chân dài, chúng tôi bắt đầu nhập cuộc vui. 30 phút đầu tiên trôi qua một cách chậm chạp trong sự ngỡ ngàng của người mới đến.

Dần dà, một ông khách to mập có khuôn mặt rỗ bỗng dưng choàng tay ôm chầm lấy một chân dài ngồi bên cạnh. Sau thăm dò, vị khách này tiếp tục có những động tác tiến sâu hơn. Đáp lại hành động này, cô gái cũng chứng tỏ độ “chịu chơi” không kém.

Ngay lập tức, cô ta nhanh chóng nhảy thót lên đùi ông khách, cả hai cùng âu yếm chẳng khác nào một cặp tình nhân thật sự. Trong bàn có tất cả 6 khách, mỗi người đều có trong tay một chân dài nóng bỏng, họ vô tư ăn uống, cụng ly, ôm ấp trong điệu cười ngả ngớn.

Cử chỉ “thân thiết thái quá” giữa khách và nhân viên phục vụ.
Cử chỉ “thân thiết thái quá” giữa khách và nhân viên phục vụ.

Kết thúc giờ làm, chúng tôi tiếp tục theo hai chân dài tại nhà hàng P.B đikaraoke cùng hai vị khách. Trong men say, hai chân dài tiếp tục chịu trận với liên tiếp 3 ly bia cỡ lớn để “chào sân” mới. Cao hứng, vị khách mặc áo đen khoảng 50 tuổi cầm micro, xoay mặt về phía cô gái tên Hoa phát ra giọng hát nhừa nhựa, có vẻ như hạnh phúc, cả hai lắc lư theo điệu nhạc. Hơn 1h khuya, cuộc “thi ca” mới kết thúc. Sau khi thanh toán, vị khách chủ xị bo cho hai cô gái mỗi người 200.000 đồng. Chưa hết,  ông ta tiếp tục kề vào tai của cô gái tên Hoa và thầm thì. Cô gái nhanh nhảu gật đầu đồng ý. Cả hai sau đó ôm nhau tình tứ, phóng xe lao vút vào màn đêm.

 Với tính chất công việc đầy phức tạp, các chân dài cũng có lắm nỗi niềm riêng. Trong những ngày thâm nhập vào thế giới này, chúng tôi đã chứng kiến rất nhiều tâm trạng của các cô gái. Đó là những âu lo về chuyện cơm áo, gạo tiền ở tận miền quê xa lắc; là những đắng cay, tủi phận tận chốn “thâm cung” mà từng đêm khi thực tại trở về, mỗi chân dài luôn phải đối diện…

“Bến mơ” còn xa khuất

Đa phần, các tiếp viên nhà hàng vẫn có người yêu núp bóng sau “hậu trường”. Thế nhưng những cuộc tình này khó có thể đến được bến bờ hạnh phúc. Đơn giản bởi do chàng không có nghề nghiệp ổn định: xe ôm, phục vụ, bảo vệ, phụ hồ, thậm chí ngồi nhà chờ các cô mang tiền về nuôi; còn nàng thì mang danh làm… “gái”.

Từ trong phòng vệ sinh quán P.B, cô nhân viên tên Thu rít lên từng hồi cay nghiệt: “Mày cũng là đàn ông à? Cả đời mày không hỏi thăm tao một tiếng, giờ hết tiền mày mới gọi tao hả. Hôm qua mày còn nói tao ôm trai, sao hôm nay dám gọi điện xin tiền tao”. Sau đó, cô ta cúi gằm mặt và khóc thét.

Cũng trong một ngày tiếp khách tương tự, một cô gái khác tên Mai đột nhiên bỏ bàn nhậu ra ngoài với vẻ thất thần. Hỏi ra mới biết Mai đã bị người yêu ở dưới quê phát hiện đi làm tiếp viên nhà hàng, vì không chấp nhận sự thật này nên anh này đòi chia tay.

Nhân viên PR đi tăng 2 (karaoke) cũng khách tại đường D5 (Bình Thạnh).
Nhân viên PR đi tăng 2 (karaoke) cũng khách tại đường D5 (Bình Thạnh).

Đắng cay hơn khi phải chứng kiến bi cảnh của vợ chồng Bích và Tâm, đều làm phục vụ trong nhà hàng N.N.B tại đường Trần Não, quận 2. Bích làm tiếp viên phòng VIP, còn Tâm thì phục vụ khu trong nhà hàng. Có những hôm bê đồ ăn vào cho khách, Tâm thấy Bích ngồi gọn trong tay một người đàn ông lạ. Có hôm Bích được khách rủ đi “tăng hai”, cô nhỏ nhẹ với Tâm: “Em đi xíu rồi về. Chắc cũng kiếm được 2 xị (200.000 đồng)”. Trước lời “xin phép” này, Tâm chỉ biết ngậm ngùi đồng ý. Một câu chuyện phũ phàng khác là trường hợp Vân (22 tuổi, quê Hà Nội) đang là sinh viên năm 3 trường ĐH.SPKT. Trẻ trung, có giọng nói ngọt ngào, Vân nhanh chóng được một đại gia tên Nam để ý. Dường như rất am tường tâm lý cần việc làm khi vừa ra trường của Vân nên vị đại gia đã ngon ngọt vẽ cho Vân thấy một viễn cảnh vô cùng tươi sáng.

Đổi lại, Vân đáp ứng cho ông ta chỉ một điều kiện, đó là… tình. Về phía Vân, nghĩ rằng tay đại gia này thật tâm và vì muốn đổi đời, cô ta đã dại khờ đồng ý. Không lâu sau, khi đã “hưởng thụ” những gì mình cần, vị đại gia không cánh mà bay, để lại cho Vân quá nhiều đau đớn vì cả tin vào một “bến mơ” còn xa khuất. Được và mất Không tốn nhiều sức lao động mà vẫn có nhiều tiền, song đổi lại chân dài mất nhiều hơn những gì họ nghĩ. Bị lợi dụng về thể xác, xúc phạm về nhân phẩm, cuộc sống trôi nổi theo từng đồng tiền “bo” của khách… nhưng sự mất mát lớn nhất là không thể tìm cho mình một tình yêu chân chính. Hơn thế nữa, khi vấp phải những cạm bẫy khôn lường, rất nhiều cô gái đã đi vào lối cụt, trở nên tha hóa và bán bỏ luôn chính bản thân mình.

Đêm 25 rạng sáng 26/6/2013, tại khách sạn S.M (phường 25, quận Bình Thạnh) đã xảy ra vụ hiếp dâm tập thể. Nạn nhân là Mai và Hoa. Theo hồ sơ điều tra, Mai và Hoa cùng làm tại một nhà hàng trên địa bàn quận Bình Thạnh. Trước đó, Dũng cùng Lâm đến nhà hàng nói trên ăn nhậu. Qua tiếp xúc, Dũng và Long xưng là đại gia, rủ Mai cùng Hoa đi thêm “tăng hai”. Nhận lời, hai cô gái tiếp tục đi theo hai kẻ lạ mặt. Điểm dừng cuối cùng là khách sạn S.M. Tuy nhiên, khi đến đây, Dũng và Long đã khống chế, hãm hiếp hai cô gái trẻ.

Một vụ án vừa xảy ra gần đây, đó là cuộc triệt phá thành công ổ mại dâm trá hình do Lê Văn Toản cầm đầu. Đêm 18/6/2014, các trinh sát bất ngờ ập vào nhà hàng Thy Thy (Quận Phú Nhuận), bắt quả tang 4 cặp nam nữ đang mua bán dâm. Toản khai, để câu khách, y tuyển lựa dàn tiếp viên “chân dài” hơn 15 cô, luôn sẵn sàng bán dâm khi khách có nhu cầu.Đây không phải là tiêu cực chung và không phải nhà hàng nào cũng xảy ra những tệ nạn tương tự. Tuy nhiên, những gì đang nhắc đến cho thấy nhiều “điểm đen” không hề nhỏ trong hoạt động của các nhà hàng trên địa bàn TP.HCM. Chiến lược “phục vụ thoáng mát”, dịch vụ VIP, PR đã đánh trúng điểm yếu của phái mạnh, mang lại nguồn thu nhập lớn cho nhà hàng.

99 thoughts on “Thế giới chân dài ở nhà hàng Sài thành

 • February 7, 2019 at 9:17 pm
  Permalink

  I just want to mention I am just very new to blogs and honestly enjoyed your web site. Most likely I’m going to bookmark your blog . You surely have good articles. Regards for sharing your web site.

 • February 16, 2019 at 2:10 am
  Permalink

  How can i start firefox with a message to restore the last session?

 • February 18, 2019 at 11:21 am
  Permalink

  ok so how to do it?. . i have seen people getting their blog posts published on their facebook fan page. pls help . thanks.

 • February 19, 2019 at 2:22 am
  Permalink

  With havin so much content and articles do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My site has a lot of exclusive content I’ve either created myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the web without my permission. Do you know any solutions to help protect against content from being ripped off? I’d certainly appreciate it.

 • February 25, 2019 at 4:47 pm
  Permalink

  I am extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to see a great blog like this one today..

 • February 26, 2019 at 6:04 pm
  Permalink

  I think this is among the most significant information for me. And i’m glad reading your article. But want to remark on some general things, The website style is ideal, the articles is really great : D. Good job, cheers

 • March 1, 2019 at 3:00 pm
  Permalink

  I have recently started a site, the info you provide on this site has helped me greatly. Thank you for all of your time & work.

 • March 2, 2019 at 7:44 am
  Permalink

  I was recommended this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You’re incredible! Thanks!

 • March 2, 2019 at 9:45 pm
  Permalink

  You made some clear points there. I looked on the internet for the topic and found most guys will approve with your website.

 • March 3, 2019 at 6:57 am
  Permalink

  I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it is rare to see a nice blog like this one today..

 • March 3, 2019 at 11:48 pm
  Permalink

  Very well written story. It will be helpful to anyone who employess it, as well as myself. Keep up the good work – for sure i will check out more posts.

 • March 5, 2019 at 8:59 am
  Permalink

  I want to convey my admiration for your kindness supporting folks who must have guidance on this particular field. Your personal commitment to getting the message all over appears to be extraordinarily useful and have continuously made regular people much like me to realize their ambitions. Your personal informative useful information signifies a great deal a person like me and extremely more to my fellow workers. Thanks a lot; from everyone of us.

 • March 5, 2019 at 7:01 pm
  Permalink

  Very well written story. It will be supportive to everyone who utilizes it, as well as myself. Keep up the good work – can’r wait to read more posts.

 • March 7, 2019 at 2:52 am
  Permalink

  As soon as I detected this web site I went on reddit to share some of the love with them.

 • March 7, 2019 at 3:22 pm
  Permalink

  You are my aspiration, I have few blogs and rarely run out from brand :). “Truth springs from argument amongst friends.” by David Hume.

 • March 8, 2019 at 4:18 pm
  Permalink

  It’s the best time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things or suggestions. Maybe you could write next articles referring to this article. I desire to read even more things about it!

 • March 8, 2019 at 4:34 pm
  Permalink

  Very nice info and straight to the point. I don’t know if this is truly the best place to ask but do you people have any thoughts on where to hire some professional writers? Thanks in advance 🙂

 • March 10, 2019 at 12:45 am
  Permalink

  hi!,I love your writing so a lot! share we communicate more about your post on AOL? I need a specialist on this area to resolve my problem. Maybe that is you! Taking a look forward to peer you.

 • March 10, 2019 at 6:27 pm
  Permalink

  As soon as I found this internet site I went on reddit to share some of the love with them.

 • March 10, 2019 at 10:17 pm
  Permalink

  I am so happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

 • March 13, 2019 at 12:41 pm
  Permalink

  I gotta favorite this site it seems handy extremely helpful

 • March 13, 2019 at 6:50 pm
  Permalink

  Howdy very nice blog!! Man .. Beautiful .. Amazing .. I’ll bookmark your site and take the feeds additionally¡KI’m glad to find a lot of useful info right here within the post, we’d like develop extra strategies in this regard, thank you for sharing. . . . . .

 • March 14, 2019 at 8:07 am
  Permalink

  Just wish to say your article is as astounding. The clarity in your post is simply cool and i could assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the rewarding work.

 • March 15, 2019 at 1:46 pm
  Permalink

  Great write-up, I¡¦m regular visitor of one¡¦s blog, maintain up the excellent operate, and It is going to be a regular visitor for a long time.

 • March 15, 2019 at 6:45 pm
  Permalink

  I would like to point out my admiration for your kindness supporting men and women who actually need help on this one niche. Your personal dedication to getting the solution across appeared to be extraordinarily invaluable and has always allowed associates just like me to realize their objectives. This useful help signifies a great deal to me and still more to my office colleagues. Many thanks; from all of us.

 • March 15, 2019 at 6:59 pm
  Permalink

  I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the nice quality writing, it is rare to see a nice blog like this one today..

 • March 16, 2019 at 4:26 pm
  Permalink

  Normally I don’t read post on blogs, however I wish to say that this write-up very compelled me to try and do it! Your writing taste has been surprised me. Thanks, quite nice post.

 • March 16, 2019 at 5:18 pm
  Permalink

  I wanted to send you a little bit of remark just to say thanks yet again with your precious suggestions you’ve discussed on this site. It has been tremendously open-handed of people like you to give openly what many people could possibly have advertised as an e-book in order to make some bucks for themselves, most importantly now that you might well have done it if you decided. The guidelines also worked as a good way to be aware that the rest have the same keenness the same as my own to find out a great deal more with regard to this problem. I’m sure there are several more enjoyable periods up front for those who examine your site.

 • March 17, 2019 at 2:23 am
  Permalink

  It is in reality a great and helpful piece of info. I¡¦m satisfied that you simply shared this useful information with us. Please keep us up to date like this. Thank you for sharing.

 • March 18, 2019 at 5:58 am
  Permalink

  Magnificent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just too fantastic. I actually like what you’ve acquired here, certainly like what you are stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it wise. I cant wait to read far more from you. This is actually a terrific site.

 • March 19, 2019 at 1:45 am
  Permalink

  Of course, what a fantastic blog and informative posts, I surely will bookmark your website.All the Best!

 • March 20, 2019 at 12:59 am
  Permalink

  Very interesting info !Perfect just what I was looking for! “…obstacles do not exist to be surrendered to, but only to be broken.” by Adolf Hitler.

 • March 20, 2019 at 4:02 am
  Permalink

  Just wish to say your article is as astounding. The clearness in your post is just great and i can assume you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the rewarding work.

 • March 20, 2019 at 12:50 pm
  Permalink

  I cling on to listening to the news update lecture about receiving free online grant applications so I have been looking around for the best site to get one. Could you advise me please, where could i get some?

 • March 20, 2019 at 12:53 pm
  Permalink

  There is apparently a lot to identify about this. I assume you made various nice points in features also.

 • March 20, 2019 at 2:46 pm
  Permalink

  Normally I don’t read article on blogs, but I wish to say that this write-up very pressured me to check out and do it! Your writing taste has been surprised me. Thank you, very great article.

 • March 20, 2019 at 2:46 pm
  Permalink

  Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how could we communicate?

 • March 21, 2019 at 8:09 am
  Permalink

  Normally I don’t learn article on blogs, but I would like to say that this write-up very compelled me to take a look at and do so! Your writing taste has been surprised me. Thanks, quite nice article.

 • March 21, 2019 at 11:50 pm
  Permalink

  Thanks for helping out, superb information. “Our individual lives cannot, generally, be works of art unless the social order is also.” by Charles Horton Cooley.

 • March 22, 2019 at 4:44 am
  Permalink

  Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how could we communicate?

 • March 22, 2019 at 9:03 am
  Permalink

  I was just seeking this information for some time. After six hours of continuous Googleing, at last I got it in your site. I wonder what is the lack of Google strategy that do not rank this type of informative websites in top of the list. Usually the top websites are full of garbage.

 • March 22, 2019 at 5:54 pm
  Permalink

  Needed to create you this bit of remark just to thank you very much once again for these stunning suggestions you’ve featured on this website. It’s wonderfully open-handed with people like you to present easily all that most people would have offered for an electronic book to get some cash for themselves, particularly given that you could possibly have tried it if you ever considered necessary. The guidelines as well served like a easy way to understand that the rest have the identical keenness the same as mine to know the truth a good deal more when considering this condition. I’m certain there are a lot more pleasant periods up front for individuals that look into your site.

 • March 23, 2019 at 2:34 am
  Permalink

  I got what you intend, appreciate it for posting .Woh I am happy to find this website through google. “Delay is preferable to error.” by Thomas Jefferson.

 • March 25, 2019 at 6:33 am
  Permalink

  Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is great, as well as the content!

 • March 26, 2019 at 6:24 am
  Permalink

  I like this post, enjoyed this one thanks for posting. “To the dull mind all nature is leaden. To the illumined mind the whole world sparkles with light.” by Ralph Waldo Emerson.

 • March 26, 2019 at 11:17 pm
  Permalink

  tinidkhfbib,Are you searching for top class Escort service in Noida and want to enjoy with them, hire sexy girls from top Greater Noida escort service and enjoy full night.

 • March 27, 2019 at 3:48 pm
  Permalink

  I absolutely agree with everything you have explained. In reality, I browsed throughout your additional content articles and I do think that you’re completely correct. Great job with this website.

 • March 27, 2019 at 9:25 pm
  Permalink

  upmwjwx,A very good informative article. I’ve bookmarked your website and will be checking back in future!

 • March 28, 2019 at 9:01 am
  Permalink

  mcghfg,Your blog was informative and valuable to me. Thanks for sharing.

 • March 30, 2019 at 7:17 pm
  Permalink

  bpaicbnzcxe,This website truly has alll of the information and facts I wanted about this subject and didn?t know who to ask.

 • March 31, 2019 at 1:00 am
  Permalink

  ruhofs,If you are going for best contents like I do, just go to see this web page daily because it offers quality contents, thanks!

 • April 1, 2019 at 11:46 am
  Permalink

  I keep listening to the news bulletin speak about getting free online grant applications so I have been looking around for the finest site to get one. Could you advise me please, where could i get some?

 • April 2, 2019 at 5:29 am
  Permalink

  hello there and thank you for your info – I’ve definitely picked up something new from right here. I did however expertise some technical points using this site, as I experienced to reload the website a lot of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I’m complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and could damage your quality score if ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my email and could look out for a lot more of your respective exciting content. Ensure that you update this again soon..

 • April 2, 2019 at 8:25 am
  Permalink

  njubomme,A fascinating discussion is definitely worth comment. I do think that you ought to publish more on this topic, it may not be a taboo naecdfsvjyy,subject but generally folks don’t talk about such subjects. To the next! All the best!!

 • April 3, 2019 at 3:29 pm
  Permalink

  I simply want to mention I am just newbie to blogs and really savored this web page. Most likely I’m likely to bookmark your blog post . You absolutely come with really good articles. Thanks a lot for sharing with us your blog site.

 • April 4, 2019 at 3:31 am
  Permalink

  Hi, i think that i saw you visited my blog thus i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to improve my website!I suppose its ok to use some of your ideas!!

 • April 4, 2019 at 7:55 am
  Permalink

  Great ¡V I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all the tabs and related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

 • April 5, 2019 at 7:45 pm
  Permalink

  Great remarkable issues here. I am very happy to look your post. Thanks a lot and i’m looking ahead to touch you. Will you please drop me a e-mail?

 • April 8, 2019 at 4:30 am
  Permalink

  Well I definitely enjoyed reading it. This article procured by you is very effective for accurate planning.

 • April 8, 2019 at 4:48 am
  Permalink

  Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve truly enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 • April 8, 2019 at 7:19 pm
  Permalink

  mbgsswlpyv,Thanks for sharing such an amazing blog. I am so happy found this informative blog.

 • April 9, 2019 at 8:40 am
  Permalink

  There is evidently a lot to realize about this. I consider you made some nice points in features also.

 • April 10, 2019 at 7:25 am
  Permalink

  Wonderful website. Plenty of useful info here. I am sending it to some pals ans also sharing in delicious. And of course, thanks on your effort!

 • April 10, 2019 at 11:11 am
  Permalink

  I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this site. I’m hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming also. In fact your creative writing abilities has encouraged me to get my own site now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a great example of it.

 • April 11, 2019 at 5:36 am
  Permalink

  I have a degree in psychology, which I have found to be useless. And I am planning on going back to school and getting a Masters in Creative Writing, because I enjoy writing and would love to learn more techniques to make myself a better writer. I am worried, however, that this degree will not open up many doors in terms of the job market (just as my psychology degree has failed to do). Any thoughts? Thank you..

 • April 11, 2019 at 9:01 am
  Permalink

  After study a handful of the blog articles on your own website now, i genuinely as if your method of blogging. I bookmarked it to my bookmark site list and will be checking back soon. Pls take a look at my web site at the same time and tell me what you think.

 • April 13, 2019 at 8:37 am
  Permalink

  qtgwccwkb,If you have any struggle to download KineMaster for PC just visit this site.

 • April 13, 2019 at 3:07 pm
  Permalink

  Just how do I conceal my prolonged network & blog sites, without leaving a big white space down all-time low?

 • April 13, 2019 at 10:11 pm
  Permalink

  Every code I try either leaves a substantial space at the top of the web page, or at the end of the page. Its most definitely that code creating it. I have actually tried numerous codes trying to hide the blogs & extended network, but they all leave a white void either at the top or at the bottom. Any person obtained one that doesn’t trigger the white space? Or exactly how to remove the white gap?.

 • April 14, 2019 at 12:18 pm
  Permalink

  I have read several good stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I wonder how much attempt you put to create this kind of excellent informative web site.

 • April 15, 2019 at 9:41 am
  Permalink

  I’m often to blogging and i really respect your content. The article has actually peaks my interest. I’m going to bookmark your web site and maintain checking for brand spanking new information.

 • April 17, 2019 at 2:49 am
  Permalink

  I have read some good stuff here. Definitely value bookmarking for revisiting. I surprise how a lot effort you place to make the sort of great informative website.

 • April 17, 2019 at 10:20 pm
  Permalink

  You actually make it seem really easy along with your presentation however I in finding this topic to be actually one thing that I think I might by no means understand. It kind of feels too complex and extremely large for me. I am taking a look forward to your subsequent submit, I¡¦ll try to get the dangle of it!

 • April 19, 2019 at 9:26 pm
  Permalink

  Hiya very nice site!! Guy .. Beautiful .. Superb .. I’ll bookmark your website and take the feeds additionally¡KI am glad to seek out so many helpful information here in the submit, we want work out extra techniques on this regard, thanks for sharing. . . . . .

 • April 20, 2019 at 12:47 am
  Permalink

  In the early morning of the 13th, a joint investigation team consisting of the Provincial Department of Housing and Construction, the Provincial Commission for Discipline Inspection, the Provincial Party Committee Propaganda Department.

 • April 21, 2019 at 12:40 pm
  Permalink

  This is true for funding recommendation as properly.

 • April 21, 2019 at 11:48 pm
  Permalink

  Daimler, the parent company of Mercedes-Benz, said that the company has been “widely engaged” with the European Commission and is not expected to be fined. BMW said in a statement that it believes the investigation is “trying to steal the concept of interest coordination and illegal monopoly in an allowable industry.”

 • April 25, 2019 at 9:17 am
  Permalink

  Email Accuracy Validation through a premium industry level software process to determine if the emails are valid and accurate. Accuracy of between 95 and 97 Bring down your bounce rate on your mass email clients and decrease penalty’s.Lower the chance of your domain address being flagged as spam.

 • April 26, 2019 at 9:57 pm
  Permalink

  Now it’s time to decide your specific investments.

 • April 27, 2019 at 12:21 am
  Permalink

  Rei Dalio, the founder of the Bridgewater Joint Fund, known as the “father of the hedge fund,” said that capitalism is no longer applicable to most Americans. He said that the widening gap between the rich and the poor is creating a turbulent environment that has a disturbing resemblance to the economic and social unrest in the 1930s.

 • April 28, 2019 at 11:40 am
  Permalink

  The truth is, we live in a time when freedom is under assault, Pence said in his NRA speech. And it’s not just the freedom that the NRA so nobly defends, but the freedom to live, to work and to worship God are all being threatened by the radical left every day.

 • May 8, 2019 at 3:34 am
  Permalink

  Across town at UCLA, 853 students and seven faculty members might have been exposed to one measles patient, she said. Health officials verified immunization for hundreds, leaving 45 students and one faculty member under quarantine Friday, Ferrer said.

 • May 8, 2019 at 9:30 am
  Permalink

  Unquestionably believe that which you said. Your favorite justification seemed to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people think about worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side effect , people can take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 • May 20, 2019 at 10:42 am
  Permalink

  This is really interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

 • May 26, 2019 at 10:49 pm
  Permalink

  Exactly how does one make money from blogs? Exactly how does one tackle it or begin it?

 • May 27, 2019 at 3:46 pm
  Permalink

  Good ¡V I should definitely pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, website theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

 • June 4, 2019 at 9:18 am
  Permalink

  The conversation about fertility—whether you’re thinking about kids in the near future or not—is still plagued by anxiety-inducing messages that keep women up at night picturing a ticking biological clock. Women deserve better—no fear mongering,Jordan just facts. So Glamour took the pulse of what women do and don’t know about their reproductive health to bring you the Modern State of Fertility.

 • June 26, 2019 at 7:28 am
  Permalink

  What is the best application for publishing blogs or articles to my web site?

 • Pingback:avis pare vue pas cher en 2019

Comments are closed.