Thầy cúng VIP và những đại gia mê muội ‘huyền cơ’

Thầy cúng dạng VIP là lên xe xuống ngựa, nói có người nghe, đe có kẻ sợ. Thầy dùng đồ hàng hiệu đắt tiền, lời thầy phán truyền là ý thánh. Chỉ có nghe cấm có cãi. Thầy thuộc dòng sang chảnh danh giá nên đến cửa thầy phải biết đường, biết lối, biết ăn, biết nói không được để thầy phật ý, mất lòng.
Thầy cúng hành nghề. Thầy cúng hành nghề.

Mỗi lễ thầy nhận cúng có trị giá hàng triệu, chục triệu, thậm chí hàng trăm triệu tùy theo việc xin cầu và gia thế của gia chủ. Thầy cúng dạng VIP có cuộc sống đẳng cấp trong mơ, không phải ai cũng dễ bề tiếp cận.

Ông là chủ của nhiều cơ sở sản xuất ở Quảng Ninh, kinh doanh xăng dầu, than, vật liệu xây dựng, một vài lần lên báo của tỉnh nhà về chủ doanh nghiệp lớn ăn nên làm ra ở đất Mỏ. Ông có trong tay cơ ngơi bề thế, và  tậu được vài con siêu xe thuộc loại khủng.

Chưa hết, trong một lần trò chuyện với ông, tôi ấn tượng câu nói: “Giàu ai thèm ở nhà biệt thự, biệt thự là dành cho tầng lớp bình dân. Giờ giàu người ta phải ở dinh thự”.

Dinh thự  ông nói đó rộng hàng nghìn mét vuông có hàng chục phòng thuộc loại đẳng cấp với những phương tiện hiện đại nhất. Có bể bơi thông minh ngoài trời, có sân vườn và phòng khách thuộc loại xa xỉ như vào dinh dành cho tổng thống. Phòng ngủ của ông cũng đẳng cấp không kém, đó là những nội thất xa hoa mà ông đã cất công sang tận trời Tây để lựa chọn một cách cầu kỳ. Ông bảo, ngoài giường ngủ độc đáo của vợ chồng ông, ở Việt Nam này đố có cái thứ hai.

Tóm lại, ông là một đại gia có máu mặt, nhưng hiềm một nỗi tiền thì ông không thiếu nhưng sức khỏe của ông rất yếu. Hơn ba năm nay ông nhận được án tử, ông bị ung thư gan, và ông có hai cậu con trai, đứa lớn 22 tuổi nhưng ngay từ năm cấp ba đã nổi tiếng là một cậu ấm ăn chơi bạt mạng, tiêu tiền không tiếc tay. Bao nhiêu trò quỷ quái tệ nạn cậu ấm này cũng đã từng kinh qua để thử một tí cho biết. Thằng nhỏ 6 tuổi nhưng sức khỏe ốm đau dặt dẹo suốt. Những chuyện đó khiến ông rất phiền lòng.

Ông bảo với tôi: “Đất có thổ công, sông có hà bá. Có thờ có thiêng, có kiêng có lành”. Chính vì niềm tin một cách mãnh liệt như vậy nên việc quan trọng với ông bây giờ là lễ bái.  Thật ra, bằng sự kiểm chứng cá nhân, tôi vẫn luôn tin rằng khi con người ta ở tận cùng của sự đau khổ, mất mát, hay nỗi sợ hãi người ta đều hướng đến tâm linh. Nhưng ông nói mỗi người chỉ giỏi có một nghề, mình làm doanh nghiệp, mình giỏi kinh doanh kiếm tiền, việc cầu cúng lễ bái thì phải có thầy lo.  Chẳng hiểu ai đã mách nước cho ông mà ông có đến ba thầy.

Ông kể, ông là dân kinh doanh, thương trường là chiến trường nên có không ít  “kẻ địch” lăm le dòm ngó chực chờ chỉ muốn đập chết mình. Biết đâu thầy là “gián điệp” ăn hai mang, kể cả không như vậy, người nào cũng có lúc đúng, lúc sai, lúc hỏng nên ông phải có ba thầy. Đương nhiên, ba thầy không được biết nhau để ông còn kiểm chứng, xem các thầy phán có chuẩn không? Có mẫu số chung nào không?

Nghe lời các thầy, trong dinh thự của ông dành một căn phòng thờ với đầy đủ các ban, ở đền có gì thì phòng thờ của ông có nấy. Từ ban Công đồng, hội đồng các quan, Ngọc hoàng, Nam Tào, Bắc Đẩu, ngũ vị tôn ông, tam vị ông hoàng. Ban Tam tòa thánh mẫu, ban Sơn Trang, ban Trần Triều…

Điện của ông lúc nào cũng hoa thơm trái ngọt, hương khói nghi ngút, và đương nhiên một thầy ông thấy tin tưởng về năng lực nhất trong các thầy được ông đón đến để làm lễ  vào những ngày trọng đại.  Thầy của ông nổi danh là một thầy cúng có tên tuổi và ông này chỉ cúng cho các gia đình đại gia có máu mặt.

Thầy bảo: “Trần sao âm vậy, không thể nào làm lễ qua loa đại khái được. Mình có trân trọng người ta (thánh thần – pv), thì người ta mới yêu thương mình. Đấy là phép biện chứng, là khoa học”. Bình thường thầy lúc nào cũng tỏ ra trang nghiêm đĩnh đạc, mùa hè hay mùa đông thầy toàn đóng bộ áo sơ mi hàng hiệu cắm thùng, hay bộ comple cà vạt. Thầy có vật bất ly thân là một máy laptop đời mới, điện thoại công nghệ cao iPhone mới ra loại nào thầy có ngay loại đấy toàn do con nhang đệ tử biếu tặng. Thầy nhận cho là may, thầy còn mách nước cho cách diệt yêu trừ tà, tránh họa gặp phúc.

Xe máy thương hiệu nổi tiếng hàng vàng mã.

Đại gia nào đã dính dáng đến thầy, nhờ thầy chỉ bảo, đi nước ngoài khi về ngoài quà cho vợ con còn phải có quà cho thầy. Mà quà phải ra tấm ra món. Thầy dùng hàng hiệu từ đầu tới chân, áo, quần, thắt lưng, đồng hồ, cặp táp của những thương hiệu nổi tiếng thế giới, đều là quà cho, quà biếu.Tiền trả công cho thầy cũng phải bỏ phong bì phong bao đưa trân trọng, cẩn thận. Có doanh nghiệp còn chu đáo mua cả phiếu nghỉ ở những khu resort cao cấp trong nước cho thầy để thầy thư giãn. Lúc nào thầy muốn đi, doanh nghiệp lại đặt vé máy bay cẩn thận. Thầy đi một bước là có kẻ hầu một bước. Thầy giỏi thường hay đỏng đảnh khó chiều, nên không được làm thầy phật ý, thầy nói đâu phải nghe đấy chứ lắm lời, nhiều mồm là thầy giận, thầy không cúng cho nữa.

Vị đại gia đất Quảng Ninh nhiều tiền nhưng hiềm nỗi sức khỏe sút kém, con trai lớn lêu lổng ăn chơi, thằng bé thứ hai ốm đau bệnh tật nên ông rất phiền lòng, chi tiền lễ bái kêu cầu không tiếc tay. Một lần thầy phán thằng đầu chơi bời vậy phải làm lễ quy y thì nó mới thay tâm đổi tính. Mà lễ quy y phải được tổ chức tại một ngôi chùa ở thành phố Đà Nẵng.

Ngay sau khi nghe thầy phán xong ông liền đặt vé hạng VIP để cho cả ba người vào thành phố Đà Nẵng, đến ngôi chùa nổi danh kia. Nhưng bệnh tình của ông cũng không thể hết hẳn vì mang bệnh trọng, nên giờ vẫn hàng tuần hàng tháng mời thầy khấn lễ đều đều.

Nửa năm sau thì nghe nói thầy và ông đường ai nấy đi, vì một lần làm lễ gì đó ở một ngôi chùa thuộc một tỉnh miền Trung, ông doanh nghiệp mang theo cô bồ nhí cùng thầy lên khoang vip.

Trên đường đi ông thầy cúng và cô bồ “tình trong như đã mặt ngoài còn e”, vị doanh nghiệp kia bệnh tật đau ốm liên miên gọi là bồ nhưng cũng chỉ là mang theo như đồ trang sức, để ngắm chứ không dùng. Ông thầy cúng ở cùng một khách sạn hạng sang, ông doanh nghiệp bắt gặp cô bồ mình cưng yêu hết mực từ trong phòng thầy đi ra với bộ dạng như sau một cơn bão. Ông tím tái mặt mày sau vụ đấy ông bỏ luôn cô bồ và ông thầy cúng.

Một vị đại gia khác thuộc trùm kinh doanh bất động sản ở Hà Nội, một lần ông nói với đám đông trong một bàn tiệc khi người ta bàn đến việc một đại gia kinh doanh bất động sản ở TP HCM chết dúi dụi, và có nguy cơ phải ăn cơm tù vì nợ nần chồng chất, ông nói chắc như đinh đóng cột: “Giàu nghèo có số, ăn cơm tù cũng có số. Số giàu nhưng không biết đường lễ bái thì đáng giàu 10 thì chỉ giàu được 2, 3. Đáng lý tù chỉ 3, 4 tháng, 3, 4 năm là được tha về thì ở tù hai ba chục năm, ở trại cho hết đời luôn. Con người ta hơn nhau là biết nhìn nhận, biết chọn mặt gửi vàng. Làm sao doanh nghiệp này, vị đại gia này theo thầy này thì làm ăn phơi phới của cải đầy kho, thóc lúa đầy bồ. Vị doanh nghiệp kia, đại gia kia theo thầy khác lại lụn bại, gia đình tan nát, bệnh tật triền miền là do thầy dởm”.

Nhà lầu vàng mã.

Dừng lại, ông nói: “Nhớ nghe chưa, nghề nào cũng có người giỏi, người dở. Thầy dở chứ thầy mà dởm thì coi như là đệ tử cầm chắc cái chết. Thầy giỏi thì lên, thì phất thầy dởm thì xuống. Một là doanh nghiệp đi xuống, doanh nghiệp xuống là tiền xuống, tiền xuống nhiều là đi một phát xuống mồ thăm Diêm Vương luôn”. Nói rồi ông cười sằng sặc, xem chừng ông rất đắc ý vì mình tìm được thầy giỏi.Mỗi năm tiền chi cho lễ bái của ông đến hàng tỉ đồng. Ví như tiền đầu xuân năm mới, ông nhờ thầy đi cúng giải hạn ở chùa, rồi ông làm lễ hầu đồng ở khắp đền to, phủ lớn. Ông thuộc loại hàng khủng trong giới bất động sản nên lễ cúng của ông cũng phải sang, phải độc.

Thầy của ông tên T. quê ở Hưng Yên, kiêm nghề phong thủy, tướng số, gieo quẻ đoán họa phúc, lại còn cúng cầu giải hạn, tế lễ, hầu đồng nếu ai có nhu cầu thì thầy làm từ A đến Z. Thầy T.  sinh năm 1969 nhưng mọi người lại hay gọi thầy là cô. Thầy có giọng nói ẻo lả và nước da trắng xanh. Theo như lời thầy nói thầy gieo quẻ cầu cúng là để gia chủ gặp lành tránh dữ, gặp hung hóa cát.

Người thường có hai mắt thì thầy có “con mắt thứ ba”, thầy soi xem vị gia chủ  vướng ở đâu thì thầy gỡ ở đấy. Gặp vị khách nào thầy cũng bảo vị đấy có lương duyên mới được gặp thầy để thầy chỉ cho biết đường mà đi, biết lối mà tránh. Được thầy cúng cho thì chồng làm ăn phát đạt, chức vụ ngày càng lên cao, vợ ngày càng trẻ trung xinh đẹp, con cái khỏe mạnh, thông minh hiếu học. Gia đình nào có chồng léng phéng bồ bịch, thầy cúng cho một buổi thì chồng tự khắc chán “phở” lại thèm “cơm”. Cô nào bị đồng nghiệp ghen tị chơi xỏ thì thầy cúng cho nó dở điên, dở dại, dở cuồng, dở hâm.

Thầy uy tín đến độ, nhà có mất trộm, hai vợ chồng có con tự kỷ đường âm cũng gặp thầy để thầy kêu thay tấu đỡ cho truy tìm kẻ trộm, hay triệt yêu trừ ma. Nói tóm lại nghe lời thầy nói thì thầy giỏi như Tôn Ngộ Không thần thông quảng đại 72 phép biến hóa nhiệm màu, mỗi tội làm lễ cúng của thầy giá rất chát, không phải ai cũng dám chịu chi.

Một lần, chúng tôi đến thăm thầy, thầy giở tờ báo chỉ vào rồi nói: “Cái thằng cha này giàu mà ki bo kiết sắt. Hôm nó đến gặp thầy, thầy nhìn cái mặt nó bị bí khí chứ không được vượng khí là thầy biết ngay sẽ có chuyện. Thầy bảo  làm cái lễ hết đôi ba trăm triệu để thầy giải vận sui, vận rủi cho nhưng tiếc tiền không nghe. Thế nên giờ mới bị công an sờ gáy. Nay đưa mặt doanh nghiệp lừa đảo chềnh ềnh lên báo rõ xấu hổ, đáng lý nghe lời thầy thì ăn cơm trắng gạo thơm, không nghe lời thầy thì ăn cơm tù, cơm tội…” – Như đang vào cơn, thầy nói một thôi một hồi.

Rồi chân co, chân duỗi, thầy nhai trầu bỏm bẻm, đằng hắng, thầy làm lễ kêu cầu van vái hộ cho cũng để tạo duyên, làm phúc chứ kiếm lời lãi gì đâu. Người nghèo mà xông xênh phóng khoáng, thầy chỉ cho thoát kiếp nghèo. Giàu mà bần tiện ki bo bủn xỉn thì chỉ mất phúc, mất lộc, mất phần. Thầy bảo trần sao âm vậy.  Thầy làm lễ cúng cho gia chủ nào thì cũng phải mâm cao cỗ đầy, chi tiền không được tiếc tay. Thầy bảo, thánh thần cũng có tai có mắt, vị tín chủ nào lòng thành lễ bái sẽ được thần thánh chứng tâm, còn ai đo lọ nước mắm đếm củ dưa hành, cò kè bớt một thêm hai thì mất duyên, mất phúc.

Nghe thầy nói thế chả ai dám ho he gì, nên thầy đưa ra giá nào cũng phải thuận theo. Thầy bao lo trọn gói làm lễ giải hạn cầu an từ A đến Z. Thầy bảo nghe thầy bỏ ra một đồng thu về một trăm đồng. Mà không nghe lời thầy tự cầu cúng rồi như người mù không biết đường biết lối mà đi, không phải tự đến cửa thánh kêu cầu mà được.

Rồi thầy giải thích, thánh thần có nhiều cửa. Mình có bệnh này mình phải đi cửa này. Tôi mắc bệnh đau vai gáy xương khớp là tôi phải đến khoa xương chứ không thể đến khoa răng hàm mặt. Vào cửa thánh cũng vậy, thánh nào cho gì là phải biết. Kêu cũng phải kêu đúng người, như ở trần gian muốn tâu gửi chuyện gì thì có đơn thư thì ở cửa thánh, cửa mẫu, cửa chầu, cửa chúa cũng phải có tờ tấu lá sớ. Ở ngoài tín chủ là ông nọ, bà kia ở đây là nhờ thầy cúng kêu thay, khấn đỡ. Đơn thư phải viết rõ ràng mạch lạc, đọc tấu sớ cũng phải có bài bản lề luật.

Thầy cứ chém gió một hồi mồm miệng liến láu, nhưng rồi vài hôm nghe đâu thầy cũng phải đi trốn vì một vị tín chủ nghe lời dụ dỗ ngon ngọt của thầy đổ ra cả nửa tỉ làm lễ giải hạn để phát tài lộc nhưng doanh nghiệp chỉ vài ba tháng sau vỡ  nợ. Nợ lại chồng thêm nợ.

Thầy nghe thấy, sợ doanh nghiệp đến hỏi tội nên thoái thác là thầy “bế quan”, để tăng thêm “công lực” và nhất quyết không chịu gặp ai. Thầy lúc này giống như con rùa rụt cổ chả giống như cảnh oai vệ, diễu võ giương oai trước đây.

103 thoughts on “Thầy cúng VIP và những đại gia mê muội ‘huyền cơ’

 • February 8, 2019 at 12:42 am
  Permalink

  I just want to tell you that I’m beginner to weblog and really savored your website. More than likely I’m likely to bookmark your site . You actually come with wonderful writings. Thank you for revealing your blog.

 • February 11, 2019 at 8:03 am
  Permalink

  After study several of the web sites on your own website now, and that i really like your technique of blogging. I bookmarked it to my bookmark web site list and you will be checking back soon. Pls consider my web site likewise and let me know what you consider.

 • February 18, 2019 at 4:23 pm
  Permalink

  I understand how to use Banners in Joomla, but the banners are not displaying. How do I choose where the banners show up? I see no option for that. Its published..

 • February 20, 2019 at 6:50 pm
  Permalink

  I’m trying to start up a small blog, primarily to hold a few short stories I’ve written and get feedback, but also for various other blog-type activities. This won’t do me any good if I can’t get my words where people can read them.. . Blogspot is preferred, but anything allowing advertising would be fine. I might want to monetise eventually, and wordpress seems to discourage that, as I understand their terms of use..

 • February 26, 2019 at 12:21 pm
  Permalink

  Unquestionably believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people think about worries that they just do not know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

 • February 27, 2019 at 5:09 pm
  Permalink

  My husband and i felt very comfortable Emmanuel managed to finish up his preliminary research through your precious recommendations he acquired through the web page. It is now and again perplexing to just always be making a gift of information that many the rest might have been making money from. And we realize we’ve got you to give thanks to for this. The specific explanations you made, the easy site navigation, the relationships you can make it possible to foster – it’s everything astonishing, and it’s really facilitating our son and us reckon that this topic is excellent, which is certainly pretty essential. Thank you for all the pieces!

 • February 28, 2019 at 5:37 pm
  Permalink

  whoah this blog is excellent i love studying your posts. Stay up the great paintings! You know, lots of persons are hunting around for this info, you can help them greatly.

 • February 28, 2019 at 5:37 pm
  Permalink

  fantastic post, very informative. I’m wondering why the opposite experts of this sector don’t realize this. You must continue your writing. I am confident, you’ve a great readers’ base already!

 • March 1, 2019 at 5:51 am
  Permalink

  Great remarkable issues here. I¡¦m very happy to see your article. Thank you so much and i’m having a look forward to touch you. Will you please drop me a e-mail?

 • March 1, 2019 at 5:51 pm
  Permalink

  This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I have shared your web site in my social networks!

 • March 6, 2019 at 3:02 pm
  Permalink

  I have been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

 • March 7, 2019 at 4:24 am
  Permalink

  Some truly quality blog posts on this site, saved to favorites .

 • March 7, 2019 at 4:52 pm
  Permalink

  Very interesting info!Perfect just what I was searching for!

 • March 9, 2019 at 1:01 am
  Permalink

  You made some decent points there. I did a search on the topic and found most guys will approve with your blog.

 • March 9, 2019 at 5:18 am
  Permalink

  I’ve recently started a website, the information you provide on this website has helped me tremendously. Thanks for all of your time & work. “Character is much easier kept than recovered.” by Thomas Paine.

 • March 11, 2019 at 6:09 am
  Permalink

  Its like you read my mind! You seem to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a bit, but other than that, this is wonderful blog. A fantastic read. I will certainly be back.

 • March 11, 2019 at 6:14 pm
  Permalink

  Magnificent goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you are just extremely magnificent. I really like what you have acquired here, certainly like what you are saying and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it smart. I can not wait to read far more from you. This is actually a terrific web site.

 • March 12, 2019 at 2:29 am
  Permalink

  Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog website? The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

 • March 12, 2019 at 5:01 pm
  Permalink

  I in addition to my friends came studying the best recommendations found on your site and suddenly came up with a horrible feeling I had not thanked the blog owner for those strategies. The ladies had been absolutely very interested to read through them and have definitely been having fun with those things. Many thanks for being considerably accommodating as well as for having this form of amazing themes most people are really desirous to know about. My very own honest regret for not saying thanks to you sooner.

 • March 13, 2019 at 6:59 pm
  Permalink

  Only wanna tell that this is extremely helpful, Thanks for taking your time to write this.

 • March 13, 2019 at 10:19 pm
  Permalink

  Great post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Extremely useful info specially the last part 🙂 I care for such info much. I was looking for this certain info for a very long time. Thank you and good luck.

 • March 14, 2019 at 7:21 am
  Permalink

  gogqnjb,A fascinating discussion is definitely worth comment. I do think that you ought to publish more on this topic, it may not be a taboo agwydfybfee,subject but generally folks don’t talk about such subjects. To the next! All the best!!

 • March 16, 2019 at 5:08 am
  Permalink

  You made various nice points there. I did a search on the theme and found most folks will agree with your blog.

 • March 16, 2019 at 10:40 pm
  Permalink

  of course like your web site however you have to check the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling issues and I to find it very troublesome to tell the truth nevertheless I¡¦ll definitely come back again.

 • March 19, 2019 at 12:18 am
  Permalink

  Hi, Neat post. There is an issue with your web site in internet explorer, may test this¡K IE still is the market chief and a huge component of other people will miss your great writing due to this problem.

 • March 19, 2019 at 12:21 am
  Permalink

  You really make it appear so easy with your presentation but I find this matter to be really something that I think I would by no means understand. It sort of feels too complicated and very large for me. I am looking forward on your next submit, I¡¦ll try to get the grasp of it!

 • March 19, 2019 at 5:16 pm
  Permalink

  Thanks for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such excellent information being shared freely out there.

 • March 20, 2019 at 11:28 pm
  Permalink

  Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is excellent blog. An excellent read. I will certainly be back.

 • March 21, 2019 at 12:25 am
  Permalink

  whoah this weblog is magnificent i like reading your articles. Stay up the great paintings! You know, many individuals are looking around for this info, you could help them greatly.

 • March 21, 2019 at 12:30 pm
  Permalink

  zjbkqfuoh,Thanks for sharing such an amazing blog. I am so happy found this informative blog.

 • March 22, 2019 at 1:29 am
  Permalink

  I simply could not go away your website before suggesting that I extremely enjoyed the standard info an individual supply for your visitors? Is going to be again regularly to check out new posts.

 • March 22, 2019 at 6:32 am
  Permalink

  Some really fantastic information, Sword lily I noticed this. “Prayer indeed is good, but while calling on the gods a man should himself lend a hand.” by Hippocrates.

 • March 22, 2019 at 6:54 pm
  Permalink

  It¡¦s actually a nice and useful piece of information. I¡¦m satisfied that you just shared this helpful info with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

 • March 23, 2019 at 10:15 am
  Permalink

  I dugg some of you post as I cerebrated they were very beneficial extremely helpful

 • March 27, 2019 at 1:36 am
  Permalink

  I do believe all the concepts you’ve introduced for your post. They are really convincing and will certainly work. Still, the posts are very quick for novices. Could you please extend them a little from subsequent time? Thank you for the post.

 • March 27, 2019 at 2:09 am
  Permalink

  I do accept as true with all of the ideas you’ve introduced on your post. They’re really convincing and will definitely work. Still, the posts are too quick for starters. May you please extend them a bit from subsequent time? Thanks for the post.

 • March 28, 2019 at 4:57 pm
  Permalink

  I really appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thank you again!

 • March 29, 2019 at 1:47 am
  Permalink

  ckfxbmzw,This website truly has alll of the information and facts I wanted about this subject and didn?t know who to ask.

 • March 31, 2019 at 11:57 am
  Permalink

  vuuoynmpdx Yeezy Boost,Thanks for this useful information, Really amazing. Thanks again. I LOve your BloG

 • April 1, 2019 at 11:14 pm
  Permalink

  I’ve been surfing on-line greater than three hours these days, but I never found any fascinating article like yours. It is beautiful worth enough for me. Personally, if all website owners and bloggers made just right content as you did, the net might be a lot more useful than ever before.

 • April 2, 2019 at 12:00 am
  Permalink

  bqaunqcji,Thanks a lot for providing us with this recipe of Cranberry Brisket. I’ve been wanting to make this for a long time but I couldn’t find the right recipe. Thanks to your help here, I can now make this dish easily.

 • April 3, 2019 at 8:23 am
  Permalink

  Hello my friend! I wish to say that this article is amazing, nice written and come with almost all vital infos. I would like to peer more posts like this .

 • April 3, 2019 at 2:52 pm
  Permalink

  I simply want to tell you that I am just newbie to blogging and site-building and truly loved your blog site. Very likely I’m planning to bookmark your site . You definitely have awesome articles and reviews. Appreciate it for revealing your webpage.

 • April 4, 2019 at 5:04 pm
  Permalink

  Hiya, I am really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossips and web and this is really frustrating. A good blog with exciting content, that’s what I need. Thank you for keeping this website, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

 • April 5, 2019 at 5:46 am
  Permalink

  I needed to put you that very small word in order to say thanks a lot the moment again with the beautiful solutions you’ve contributed on this site. It was really open-handed with people like you to grant unhampered what exactly a number of people might have marketed as an e book to help make some cash for their own end, especially considering the fact that you might well have done it if you ever decided. Those creative ideas likewise acted like a good way to understand that other people have a similar dream just as mine to grasp great deal more when considering this issue. Certainly there are millions of more fun sessions ahead for people who start reading your blog post.

 • April 6, 2019 at 2:57 am
  Permalink

  Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s truly informative. I’m gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

 • April 7, 2019 at 7:42 pm
  Permalink

  hi. I see that you’re most likely involved in creating quality backlinks and stuff. I’m merchandising scrapebox auto approve link lists. Do you wish to trade ?

 • April 8, 2019 at 9:35 am
  Permalink

  I like the valuable info you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here frequently. I’m quite sure I will learn lots of new stuff right here! Good luck for the next!

 • April 8, 2019 at 1:41 pm
  Permalink

  You could definitely see your expertise in the work you write. The arena hopes for more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe. All the time go after your heart.

 • April 10, 2019 at 2:57 pm
  Permalink

  tpqqscgduh,This website truly has alll of the information and facts I wanted about this subject and didn?t know who to ask.

 • April 10, 2019 at 5:02 pm
  Permalink

  Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! By the way, how could we communicate?

 • April 11, 2019 at 7:16 am
  Permalink

  What blogging website had the least invasive ads for free-account users?

 • April 12, 2019 at 1:12 pm
  Permalink

  What are the very best complimentary blog sites that permit user-sponsored marketing as well as sales?

 • April 14, 2019 at 6:36 am
  Permalink

  I have actually seen a lot of blog sites in blogspot. What purpose do they offer? Is it possible to make money with blog sites. If yes just how?.

 • April 14, 2019 at 7:29 am
  Permalink

  vulpmyv Yeezy Shoes,If you want a hassle free movies downloading then you must need an app like showbox which may provide best ever user friendly interface.

 • April 14, 2019 at 10:07 pm
  Permalink

  Useful information. Fortunate me I discovered your web site by accident, and I am surprised why this coincidence did not came about in advance! I bookmarked it.

 • April 14, 2019 at 10:08 pm
  Permalink

  I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this blog. Thank you, I¡¦ll try and check back more frequently. How frequently you update your website?

 • April 15, 2019 at 6:48 am
  Permalink

  You can definitely see your expertise within the work you write. The sector hopes for more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. Always follow your heart.

 • April 16, 2019 at 1:03 am
  Permalink

  navaiapr,Waw! Its really great and wonderful ever i found. Thank you for sharing this info.

 • April 16, 2019 at 2:47 am
  Permalink

  Thank you a lot for sharing this with all of us you actually recognise what you are speaking about! Bookmarked. Kindly additionally seek advice from my site =). We could have a link alternate contract between us!

 • April 16, 2019 at 10:43 am
  Permalink

  Very good written post. It will be useful to anyone who employess it, including me. Keep up the good work – can’r wait to read more posts.

 • April 16, 2019 at 2:07 pm
  Permalink

  Great beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a blog web site? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

 • April 16, 2019 at 3:05 pm
  Permalink

  I truly appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thx again

 • April 21, 2019 at 1:30 am
  Permalink

  I such as Facebook, yet I hate that their notes area isn’t as attractive as MySpace’s blogs. I have actually lately moved a blog from MySpace to Facebook making use of the “share” icon situated beneath each blog … Nevertheless, I do not such as the method it appears on my Facebook web page. Are there any much better methods to import my blogs?.

 • April 21, 2019 at 2:44 pm
  Permalink

  Jim O’Neill, the father of BRIC and former chairman of Goldman Sachs Asset Management, said at a forum on the shores of Lake Como near Milan on Friday,

 • April 28, 2019 at 2:02 am
  Permalink

  I had one day on the walker, Saban told TideSports.com. Now I’m on the cane. I’ll probably throw that [son of a b——] away tomorrow.

 • Pingback:Cheap NFL Jerseys

 • May 1, 2019 at 2:27 pm
  Permalink

  I wish to begin my very own blog: exist such point as blogs that are totally “open”, as well as any person can watch it? I maintain involving the kind where you need to add other “good friends” to use the website. Links appreciated. Many thanks!.

 • May 2, 2019 at 11:08 pm
  Permalink

  Now, the two are already plotting their first ever live performance of the song. Taylor Swift and Brendon Urie will open the Billboard Music Awards from Las Vegas on Wednesday, May 1, and we are beyond here for it.

 • May 3, 2019 at 7:57 pm
  Permalink

  What I wouldnt get for possess a controversy along with you relating to this. You just let them know a lot of things that come from nowhere fast in which Internet marketing fairly certain Identity use a fair picture. Your weblog is extremely good creatively, After all people will not be bored stiff. But other people who is able to see past the video clips and also the design will not be thus pleased using your generic knowledge of this specific matter.

 • May 4, 2019 at 4:39 pm
  Permalink

  My husband and i felt absolutely delighted John managed to carry out his researching while using the ideas he made out of your site. It’s not at all simplistic to simply continually be releasing solutions that many people have been selling. And we also discover we now have the website owner to be grateful to for that. All of the explanations you made, the simple web site menu, the relationships you can make it possible to foster – it’s got many great, and it is assisting our son in addition to us consider that this subject is awesome, which is certainly exceedingly vital. Thank you for all the pieces!

 • Pingback:air jordan 11 concord

 • May 6, 2019 at 5:59 pm
  Permalink

  I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again since exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

 • May 8, 2019 at 6:01 pm
  Permalink

  I have been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the web will be a lot more useful than ever before.

 • May 8, 2019 at 6:02 pm
  Permalink

  hey there and thank you for your info – I’ve definitely picked up something new from right here. I did however expertise several technical issues using this website, as I experienced to reload the site lots of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and can damage your high-quality score if ads and marketing with Adwords. Well I am adding this RSS to my email and can look out for much more of your respective intriguing content. Ensure that you update this again very soon..

 • May 9, 2019 at 6:59 pm
  Permalink

  Hey There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll certainly comeback.

 • May 11, 2019 at 1:00 am
  Permalink

  But in practice, many of those strengths may turn out to be weaknesses as Biden’s third presidential campaign gets underway this week.

 • May 14, 2019 at 4:54 pm
  Permalink

  I’ve been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the internet will be a lot more useful than ever before.

 • May 18, 2019 at 10:04 am
  Permalink

  mwbhjtmb,If you are going for best contents like I do, just go to see this web page daily because it offers quality contents, thanks!

 • May 20, 2019 at 12:40 pm
  Permalink

  I’m extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it is rare to see a great blog like this one nowadays..

 • May 23, 2019 at 5:41 pm
  Permalink

  Wow! This can be one particular of the most useful blogs We’ve ever arrive across on this subject. Basically Fantastic. I’m also an expert in this topic so I can understand your hard work.

 • May 25, 2019 at 4:50 am
  Permalink

  What is the easiest method to obtain updates from my subscribed blogs?

 • May 29, 2019 at 7:22 am
  Permalink

  rjjmwbjxsfr,Definitely believe that which you said. Your favourite justification appeared to be on the net the simplest thing to remember of.

 • June 14, 2019 at 3:51 am
  Permalink

  stiri interesante si utile postate pe blogul dumneavoastra. dar ca si o paranteza , ce parere aveti de cazarea la particulari ?.

 • June 16, 2019 at 5:52 pm
  Permalink

  uxwippltt Yeezy Shoes,Very informative useful, infect very precise and to the point. I’m a student a Business Education and surfing things on Google and found your website and found it very informative.

 • June 17, 2019 at 9:27 am
  Permalink

  Wow! Thank you! I constantly needed to write on my site something like that. Can I implement a fragment of your post to my blog?

 • June 19, 2019 at 8:59 am
  Permalink

  A person necessarily lend a hand to make significantly posts I’d state. This is the first time I frequented your web page and up to now? I amazed with the analysis you made to create this actual post incredible. Great task!

 • June 28, 2019 at 11:49 am
  Permalink

  I have actually seen a lot of blogs in blogspot. What objective do they offer? Is it feasible to earn money through blogs. If yes how?.

Comments are closed.