“Thắng Phẩm”: trưởng phòng hình sự chơi với giang hồ cộm cán

Chỉ đạo và trực tiếp bắt hàng ngàn người phạm tội, trong đó có những người là giang hồ cộm cán nhưng trưởng phòng PC45 Công an TP Hải Phòng theo đuổi triết lý “Cách đấu tranh với tội phạm tốt nhất là phòng ngừa, không để tội phạm xảy ra”.

Theo ông, để làm được điều đó phải hiểu, chơi thân với giang hồ, đối tượng mà công an quản lý.

“Đấu tranh với tội phạm của người chiến sĩ công an nói chung, lính hình sự nói riêng là phòng ngừa tội phạm.

Tôi chơi thân với rất nhiều giang hồ cộm cán ở Hải Phòng” – Đại tá Lê Hồng Thắng, Trưởng phòng CSĐT tội phạm về TTXH (PC45) Công an TP Hải Phòng, tâm sự.

20 năm bắt quá nhiều anh em, bạn bè

. Phóng viên: Hình như giang hồ đất Hải Phòng không nhớ tên thật của ông mà họ lại biết rất rõ về “Thắng Phẩm”. Do đâu họ gắn cho ông biệt danh này?

+ Đại tá Lê Hồng Thắng: (Cười lớn) Thú thiệt là nhiều lúc gọi điện thoại thuyết phục bị can, nghi phạm ra đầu thú tôi xưng tên thật, đầy đủ chức danh, họ ngơ ngác.

Nhưng khi tôi nói: Anh Thắng “Phẩm” đây thì họ hợp tác. Gọi tôi thế nào cũng được, miễn là họ biết cái tâm, cái uy của tôi.

Cái uy là thể hiện lý trí, cái tâm là tính nhân văn trong nghề nghiệp của mình. Giang hồ, đối tượng hình sự biết tôi như thế là đủ rồi!

. Ông có chơi với giang hồ hay các đối tượng hình sự?

+ Có chứ! Thậm chí còn rất thân. Tôi chơi thân với họ vì hai lẽ. Họ là công dân bình đẳng với mình, kế đến họ là đối tượng mình quản lý nên càng phải có quan hệ chặt chẽ với họ.

Lính hình sự mà không chơi được với các đối tượng hình sự thì không bao giờ làm được nghề.

Tôi chơi với anh để nhắc nhở khi tôi phát hiện anh có biểu hiện vi phạm pháp luật, anh không nghe tôi sẽ làm nhiệm vụ của người chiến sĩ công an.

Hồi tôi còn làm đội trưởng ở tuyến, vào những năm 1999-2000, tôi có lập chuyên án bắt một người có quan hệ thân thiết. Người này ăn hỏi, đón dâu tôi đều đến dự.

Khi tôi biết anh ta tách nhóm, ra cảng Hải Phòng giành địa bàn cung cấp hàng cho các thủy thủ, thuyền viên, tôi đã khuyên nhủ.

Sau đó người này tiếp tục gây ra tình trạng mất an ninh trật tự, lập kế hoạch nổ súng, đâm chém nhau để giành địa bàn, chúng tôi đã phải lập chuyên án, bắt đến 10 người trong vụ đó.

. Vậy hóa ra ông thường phải bắt những người từng là anh em, bạn bè?

+ Tôi rất đắn đo và rất muốn làm sao đối tượng mình sắp bắt tự chấm dứt quá trình phạm tội. Nói gì thì nói, họ đã từng là bạn mình.

Nếu bắt họ thì gia đình, anh em, bạn bè và nhiều người liên quan khác của họ sẽ cho mình là người không tốt.

Nhưng tôi tự tin là mình không lợi dụng, không ăn chia, xúi giục họ làm việc xấu. Mình đã nhắc nhở mà họ vẫn vi phạm, buộc phải làm.

Vụ án giết người ở rạp chiếu phim Công Nhân (đường Cát Dài, quận Lê Chân) cách đây nhiều năm làm tôi suy nghĩ rất nhiều. Đối tượng là hàng xóm với nhà tôi, chơi rất thân và tình nghĩa.

Khi anh ta gây án, tôi đã thuyết phục người nhà vận động ra đầu thú để thoát án tử hình nhưng anh ta không nghe. Tôi phải tổ chức truy nã và một tháng sau chúng tôi bắt được.

Khi bắt, anh ta không chống trả và mình chỉ làm công tác áp giải về cơ quan CSĐT nên tôi để anh ta trong diện đầu thú. Việc này vừa đảm bảo công việc vừa mang tính nhân văn.

truong-phong-hinh-su-toi-choi-voi-giang-ho
Đại tá Thắng (trái) khi còn trẻ. (Ảnh nhân vật cung cấp)

Gột rửa ô tạp bằng tiếng chuông chùa

. “Vận dụng linh hoạt pháp luật để cứu một con người hơn là ép họ vào đường cùng”. Liệu ông có áp dụng điều này với những người là “đối tượng” ngoan cố, người ông không quen biết…?

+ Tiếp xúc với những đối tượng hình sự, chúng ta cần tư duy vừa khoa học vừa nhân văn, xem xét hoàn cảnh, động cơ của họ để đối xử cho phù hợp.

Tôi từng bắt đối tượng mà động cơ phạm tội của họ rất đáng thương. Vụ đó, anh ta đi làm thuê rồi lấy vợ. Khi vợ sắp sinh, anh ta không có tiền nên nghĩ quẩn, đi cướp xe. Khi bắt, anh này chỉ xin là được gặp vợ một lần trước khi vợ sinh.

Nguyên tắc là không được làm như vậy nhưng tôi đã đấu tranh giữa lý trí và tình người. Tôi thuyết phục cấp trên về những cái lợi cho quá trình điều tra khi cho anh ta gặp vợ và tôi tính toán tỉ mỉ để đối phó sao cho an toàn với người phụ nữ có bầu sắp sinh.

. Ông chuyên đi bắt bớ, chắc những người là đối tượng của ông sẽ oán hận, thù hằn…?

+ Những người khi bị bắt thì biết rất rõ tội của mình. Tôi làm việc dựa trên những phân tích thực tế và cơ sở khoa học nên mọi quyết định dù nhanh, quyết đoán nhưng đều rất thận trọng.

Trước những vụ phá án lớn, tôi thường đến chùa để nghe tiếng chuông và tiếng kinh. Trước cửa Phật, suy nghĩ của mình trong sạch, không gian dối và khi bước chân ra khỏi chùa để đưa quyết định, tôi thấy nhẹ nhàng.

Tôi thích đi chùa, nghe tiếng chuông chùa để có sự tĩnh tâm và tự tin là mọi việc mình làm đều đúng với lương tâm và nhiệm vụ.

Ở phòng làm việc, tôi để đồng hồ có chuông, vừa để nhắc nhở bản thân mình về thời gian, vừa để luôn có sự tác động giữa cái tĩnh, cái động của cuộc sống.

Để biết rằng mình không chỉ sử dụng khẩu súng lạnh lùng mà còn là một chiến sĩ mang đam mê nghề nghiệp và trách nhiệm với con người.

Trong 20 năm làm hình sự, chính những người bị tôi bắt thì khi họ ra tù, tôi lại giúp đỡ họ làm ăn chân chính và họ trở thành anh em, bạn bè, thậm chí có người còn xin tôi nhận làm con nuôi.

Bản chất của đấu tranh tội phạm là phòng ngừa tội phạm. Đấu tranh, triệt phá các ổ nhóm để phòng ngừa không xảy ra các hoạt động tội phạm mới là điều quan trọng. Không xảy ra các hoạt động tội phạm thì tốt hơn nhiều.

. Trong vụ án cướp 92.000 USD ở sân bay Cát Bi, ông từng khóc?

+ Đó là kỷ niệm đáng nhớ trong đời làm công an của tôi. Chuyên án đó mang bí danh 198C, tôi điều tra hơn một tháng trời, hồ sơ làm 400 trang nhưng không đủ thuyết phục.

Về linh cảm, tôi biết việc xảy ra nhưng tôi không thuyết phục được về mặt chứng cứ. Gần đến ngày đối tượng thoát ra nước ngoài, tôi đã ở lại cơ quan, ôm đống hồ sơ của mình và ngồi khóc. Cảm giác rất khó tả.

Vụ đó, chỉ còn một ngày cuối cùng, tôi đã đấu tranh với đối tượng thành công càng củng cố niềm tin chính nghĩa luôn luôn thắng…

Lần thứ hai tôi bất lực là vụ bắt hụt một đối tượng giang hồ cộm cán của Hải Phòng. Anh ta và tôi đứng đối mặt ở hai bên đường nhưng tôi không được phép hành động vì an toàn cho mọi người. Vụ này như kỷ niệm đắng với tôi…

. Ông nhắn nhủ gì với những người trẻ?

+ Làm nghề gì cũng cần có đam mê. Riêng tôi, chỉ đam mê công việc nên mới có những dữ liệu về các đối tượng trên địa bàn, hoặc không phải ở địa bàn mà tôi biết, nó sẽ giúp mình không sai sót.

Chẳng hạn, vụ đối tượng đâm chém ở cây xăng Đông Á. Thói quen ăn trứng của đối tượng hết sức đời thường và khoa học hình sự lưu ý mình phải nắm những chi tiết đó nhưng không nói cụ thể mình nghiên cứu để làm gì.

Khi làm việc, những chi tiết đó sẽ giúp mình tư duy logic để ra quyết định…

. Xin cám ơn ông.

Please follow and like us:
error

75 thoughts on ““Thắng Phẩm”: trưởng phòng hình sự chơi với giang hồ cộm cán

 • February 7, 2019 at 1:19 pm
  Permalink

  I just want to tell you that I’m all new to blogging and site-building and honestly liked you’re blog site. Very likely I’m likely to bookmark your website . You amazingly have impressive article content. Appreciate it for sharing your web site.

  Reply
 • February 11, 2019 at 10:14 am
  Permalink

  I concur with your conclusions and will eagerly watch forward to your future updates. The usefulness and significance is overwhelming and has been invaluable to me!

  Reply
 • February 18, 2019 at 5:17 pm
  Permalink

  I’m a freshman in college and I was planning on majoring in Computer Engineering, but unfortunately it doesn’t really seem too interesting to me, especially all the computer programming. I’m considering changing my major to Computer Science except I don’t really know what kind of career a degree in Computer Science will get me. So what is the difference between the two? Please help me out, I don’t really have too much time to ask the advisers at my university, so any help would be appreciated..

  Reply
 • February 28, 2019 at 6:30 pm
  Permalink

  I like the helpful information you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here regularly. I’m quite certain I’ll learn plenty of new stuff right here! Best of luck for the next!

  Reply
 • March 1, 2019 at 2:49 am
  Permalink

  Thank you a lot for sharing this with all of us you actually understand what you are speaking about! Bookmarked. Kindly additionally visit my site =). We could have a link change contract among us!

  Reply
 • March 2, 2019 at 2:26 pm
  Permalink

  I have been examinating out a few of your posts and i must say clever stuff. I will definitely bookmark your blog.

  Reply
 • March 4, 2019 at 6:54 pm
  Permalink

  Why do copyright holders want to restrict distribution of their content to a particular country?

  Reply
 • March 7, 2019 at 10:11 am
  Permalink

  I just could not leave your site before suggesting that I actually loved the usual info a person provide on your visitors? Is gonna be again regularly in order to inspect new posts.

  Reply
 • March 11, 2019 at 6:56 pm
  Permalink

  Wow, incredible blog format! How lengthy have you been blogging for? you made running a blog look easy. The overall glance of your site is wonderful, let alone the content material!

  Reply
 • March 12, 2019 at 6:49 pm
  Permalink

  great points altogether, you just gained a logo new reader. What may you recommend about your publish that you simply made a few days in the past? Any sure?

  Reply
 • March 12, 2019 at 7:05 pm
  Permalink

  Hi there, I found your site by way of Google while searching for a comparable subject, your site got here up, it appears good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  Reply
 • March 14, 2019 at 4:09 am
  Permalink

  I do not even know how I ended up here, but I thought this post was great. I don’t know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

  Reply
 • March 14, 2019 at 4:48 am
  Permalink

  Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have truly enjoyed browsing your blog posts. After all I will be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

  Reply
 • March 14, 2019 at 11:24 pm
  Permalink

  Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do some research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such magnificent information being shared freely out there.

  Reply
 • March 14, 2019 at 11:31 pm
  Permalink

  you are actually a excellent webmaster. The web site loading velocity is incredible. It kind of feels that you are doing any unique trick. Moreover, The contents are masterpiece. you have done a excellent process on this subject!

  Reply
 • March 17, 2019 at 3:55 pm
  Permalink

  Lovely site! I am loving it!! Will be back later to read some more. I am taking your feeds also

  Reply
 • March 17, 2019 at 3:56 pm
  Permalink

  hey there and thank you for your information – I’ve certainly picked up anything new from right here. I did however expertise some technical issues using this site, since I experienced to reload the website a lot of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your quality score if advertising and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my email and can look out for a lot more of your respective interesting content. Ensure that you update this again very soon..

  Reply
 • March 18, 2019 at 4:15 am
  Permalink

  Thank you a lot for sharing this with all people you actually recognise what you’re talking about! Bookmarked. Kindly also visit my website =). We will have a hyperlink change agreement among us!

  Reply
 • March 18, 2019 at 5:33 am
  Permalink

  Hi my loved one! I want to say that this article is amazing, great written and include almost all important infos. I would like to look extra posts like this .

  Reply
 • March 21, 2019 at 1:16 am
  Permalink

  I cling on to listening to the news bulletin talk about receiving boundless online grant applications so I have been looking around for the best site to get one. Could you advise me please, where could i get some?

  Reply
 • March 21, 2019 at 4:52 am
  Permalink

  Excellent post. I was checking continuously this blog and I’m impressed! Extremely useful information particularly the last part 🙂 I care for such information a lot. I was seeking this particular info for a long time. Thank you and good luck.

  Reply
 • March 22, 2019 at 8:33 pm
  Permalink

  Hi there, I found your blog by means of Google whilst searching for a similar matter, your site came up, it looks good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  Reply
 • March 23, 2019 at 6:21 pm
  Permalink

  We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your site provided us with valuable information to work on. You have done a formidable job and our entire community will be thankful to you.

  Reply
 • March 27, 2019 at 3:42 am
  Permalink

  Great blog here! Also your web site loads up fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my web site loaded up as fast as yours lol

  Reply
 • March 30, 2019 at 7:52 pm
  Permalink

  I¡¦ve been exploring for a little bit for any high-quality articles or weblog posts on this sort of area . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this website. Reading this info So i am happy to convey that I have an incredibly good uncanny feeling I found out exactly what I needed. I so much without a doubt will make certain to don¡¦t fail to remember this web site and give it a look regularly.

  Reply
 • March 31, 2019 at 11:26 pm
  Permalink

  lqdiewcfh,Thanks a lot for providing us with this recipe of Cranberry Brisket. I’ve been wanting to make this for a long time but I couldn’t find the right recipe. Thanks to your help here, I can now make this dish easily.

  Reply
 • April 2, 2019 at 11:09 pm
  Permalink

  I simply want to say I am all new to weblog and truly loved you’re blog site. Very likely I’m likely to bookmark your blog . You actually come with awesome writings. Cheers for revealing your blog.

  Reply
 • April 4, 2019 at 1:07 am
  Permalink

  ovgknaxvs,Thanks for this useful information, Really amazing. Thanks again. I LOve your BloG

  Reply
 • April 4, 2019 at 5:22 am
  Permalink

  you are in point of fact a good webmaster. The website loading pace is incredible. It kind of feels that you are doing any unique trick. In addition, The contents are masterwork. you’ve performed a great process in this topic!

  Reply
 • April 4, 2019 at 7:38 pm
  Permalink

  I truly appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thanks again

  Reply
 • April 6, 2019 at 4:49 am
  Permalink

  Great tremendous things here. I¡¦m very satisfied to peer your article. Thank you so much and i am taking a look ahead to contact you. Will you please drop me a e-mail?

  Reply
 • April 8, 2019 at 4:43 am
  Permalink

  I am very happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

  Reply
 • April 8, 2019 at 6:58 am
  Permalink

  lwwyaw,This website truly has alll of the information and facts I wanted about this subject and didn?t know who to ask.

  Reply
 • April 8, 2019 at 10:43 am
  Permalink

  I’ve been surfing online greater than 3 hours lately, but I by no means discovered any interesting article like yours. It is beautiful price enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made excellent content as you did, the web shall be much more helpful than ever before.

  Reply
 • April 10, 2019 at 5:51 am
  Permalink

  jctfqdirmlr,A very good informative article. I’ve bookmarked your website and will be checking back in future!

  Reply
 • April 10, 2019 at 9:31 am
  Permalink

  An impressive share, I simply given this onto a colleague who had been doing a little analysis for this. And then he in reality bought me breakfast simply because I stumbled upon it for him.. smile. So ok, i’ll reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending any time to go over this, I’m strongly regarding this and adore reading regarding this topic. If you can, as you grow expertise, might you mind updating your blog post with additional details? It’s highly helpful for me. Huge thumb up due to this post!

  Reply
 • April 11, 2019 at 10:53 am
  Permalink

  When trying to publish a book wouldn’t you protect your story or content with a copyright?

  Reply
 • April 12, 2019 at 10:16 pm
  Permalink

  I am brand-new to website design as I have no previous experience as well as recognize little HTML. I just wish to know what the most effective software program is to purchase to develop blog sites. I have actually downloaded CS5 Design Premium with Dreamweaver as well as Photoshop, yet I understand this is a little innovative for me and also pricey!!!. Does anybody have ideas of software program or means to construct blogs and internet sites quickly and cost-effective?. THANKS!.

  Reply
 • April 14, 2019 at 12:12 am
  Permalink

  Without asking to delete it, is there a way i can delete my very own blog talk about someone else’s blog? Please help(:.

  Reply
 • April 14, 2019 at 11:59 pm
  Permalink

  Magnificent beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how can i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

  Reply
 • April 15, 2019 at 9:18 pm
  Permalink

  Heya i am for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you aided me.

  Reply
 • April 16, 2019 at 5:04 am
  Permalink

  Somebody necessarily lend a hand to make severely posts I might state. That is the first time I frequented your website page and thus far? I amazed with the research you made to make this actual submit extraordinary. Wonderful task!

  Reply
 • April 16, 2019 at 5:07 am
  Permalink

  Well I truly liked reading it. This tip provided by you is very constructive for correct planning.

  Reply
 • April 16, 2019 at 7:03 pm
  Permalink

  qnxqxm,Quality blog, keep up the good work. You may check our website also!

  Reply
 • April 18, 2019 at 9:30 am
  Permalink

  Hey there, You have done a great job. I will definitely digg it and personally suggest to my friends. I am confident they’ll be benefited from this site.

  Reply
 • April 19, 2019 at 9:14 pm
  Permalink

  Still, we are doing very well now. “Trump Said. Trump believes that in terms of economic growth, the Fed “has really slowed down our speed” and pointed out that there is now “no inflation.”

  Reply
 • April 20, 2019 at 8:39 am
  Permalink

  Wow! Thank you! I continually wanted to write on my website something like that. Can I implement a part of your post to my blog?

  Reply
 • April 20, 2019 at 8:40 am
  Permalink

  Thank you for another excellent post. The place else could anyone get that type of information in such a perfect way of writing? I have a presentation next week, and I am at the look for such information.

  Reply
 • April 20, 2019 at 9:38 pm
  Permalink

  What are some good websites as well as blogs for affordable style for grownups?

  Reply
 • April 27, 2019 at 9:16 pm
  Permalink

  “Look, I’m not going to judge whether or not she thought it was sufficient,” said Biden. “I said privately what I said publicly: I’m sorry she was treated the way she was treated, I wish we could have figured out a better way to get this thing done, I did everything in my power to do what I thought was within the rules to be able to stop things.”

  Reply
 • April 28, 2019 at 1:01 am
  Permalink

  “No one was there to hold his hand, to comfort him, to save his life,” she told the court. “The person we trusted to serve and protect did not.”

  Reply
 • May 2, 2019 at 3:27 pm
  Permalink

  The first indicator of ruthlessness is effort. The Warriors brought it in Game 1 and for the better part of Game 2, before they completely and inexplicably lost it – and the game. They hit 10 on the ruthless meter in Game 3 and brought enough of it to squash a Clippers rally and prevail in Game 4.

  Reply
 • May 3, 2019 at 8:11 am
  Permalink

  exactly how come some blogs in a blogroll do not have their latest post noted as well as others do? How to change that?

  Reply
 • May 4, 2019 at 12:53 pm
  Permalink

  I got this site from my pal who informed me about
  this website and now this time I am browsing this website and reading very informative articles or reviews at this place.

  Reply
 • May 4, 2019 at 6:15 pm
  Permalink

  Thanks for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more clear from this post. I’m very glad to see such fantastic info being shared freely out there.

  Reply
 • May 4, 2019 at 6:16 pm
  Permalink

  I’m still learning from you, but I’m improving myself. I certainly liked reading everything that is written on your blog.Keep the aarticles coming. I liked it!

  Reply
 • May 5, 2019 at 3:34 am
  Permalink

  On Friday, the White House honored the first lady with a tribute on Twitter. “Happy Birthday, @FLOTUS!” the post was captioned along with an image of Mrs. Trump sitting alone on a sofa during a bilateral meeting between Donald Trump and Czech Prime Minister Andrej Babis in the Oval Office.

  Reply
 • May 6, 2019 at 2:17 pm
  Permalink

  Backup Kevon Looney was, by contrast, effective, as he has been for most of the series. Playing 22 minutes, he scored five points and grabbed seven rebounds, finishing a team-best plus-15.

  Reply
 • May 6, 2019 at 7:45 pm
  Permalink

  Thank you a lot for providing individuals with such a special chance to read in detail from this web site. It really is so enjoyable plus full of a great time for me and my office fellow workers to visit your website at minimum thrice in a week to learn the newest tips you have got. And definitely, I’m certainly contented with your gorgeous tips you serve. Selected 2 tips in this article are completely the most impressive I’ve had.

  Reply
 • May 9, 2019 at 8:27 pm
  Permalink

  Hello there, I discovered your site by way of Google whilst searching for a related subject, your website came up, it appears great. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  Reply
 • May 9, 2019 at 8:31 pm
  Permalink

  Hey, you used to write magnificent, but the last several posts have been kinda boring¡K I miss your super writings. Past few posts are just a bit out of track! come on!

  Reply
 • May 9, 2019 at 8:44 pm
  Permalink

  Excellent blog here! Also your site loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol

  Reply
 • May 11, 2019 at 2:09 am
  Permalink

  Quality articles is the secret to attract the people to go to see the site, that’s what this web site is providing.

  Reply
 • May 14, 2019 at 5:31 pm
  Permalink

  I really appreciate this post. I¡¦ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thx again

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *