Phúc, họa từ những món đồ cổ: Trước giàu bất ngờ, sau chết đột tử

Ông Nguyễn Trường, Chủ nhiệm Câu lạc bộ thú chơi cổ ngoạn của người Hà Nội cho biết: “Cách đây khoảng 20 năm, những người buôn bán tượng cổ đa phần đều giàu phất lên. Thế nhưng về sau, những tai ương bất ngờ cứ liên tiếp ập đến với họ. Có người chết đột ngột không rõ nguyên nhân, có người vướng vào vòng lao lý, có người làm ăn đi xuống… Thế nên đến bây giờ, ngoài lý do bị pháp luật nghiêm cấm thì giới chơi đồ cổ vẫn thường rỉ tai nhau nỗi kinh sợ khi có ý định mua bán tượng cổ”.

 Giá trị tâm linh của tượng cổ

Nguyên là giảng viên đại học Sư phạm 1, ông Nguyễn Trường được thừa hưởng tinh hoa về văn hóa đồ cổ từ người cha. Với niềm đam mê đặc biệt đó, ngoài việc dày công sưu tầm ông còn dành thời gian nghiên cứu về những thời khắc lịch sử, nét đẹp văn hóa gắn liền với cổ vật.

Phúc, họa từ những món đồ cổ: Trước giàu bất ngờ, sau chết đột tử - Ảnh 1

Tượng Phật Lồi ở Hải Giang do người Chăm tạc có niên đại khoảng thế kỷ 11 – 13.

Vốn là người nghiên cứu và phân tích theo góc độ khoa học, nên mặc dù chơi đồ cổ lâu năm nhưng ông không có khái niệm về ma mị. ông bảo, đồ cổ thì mỗi người một cách chơi và một sự cảm nhận riêng. Khi chúng tôi đặt vấn đề muốn tìm hiểu và lý giải những câu chuyện bí ẩn đằng sau thế giới đồ cổ, ông từ chối trả lời vì cho rằng đó là thông tin khó để kiểm chứng thực hư. Dẫn chúng tôi đi thăm những món đồ cổ có niên đại cả nghìn năm trong nhà mình, ông trầm ngâm: “Về tượng cổ thì chuyện tâm linh tôi cho rằng là có thật. Hiểu đơn giản như thế này, lịch sử Việt Nam trải qua thời gian dài chống Mỹ và chống Pháp. Những di tích lịch sử bị phá hoại nhiều, không chỉ riêng đồ cổ mà tượng cổ cũng bị thất lạc. Mà từ xưa đến nay, người ta vẫn thừa nhận rằng vì các pho tượng ở trong chùa chiền luôn hội tụ được khí thiêng của trời đất”.

Trong các dòng chơi tượng, dù thời điểm nào thì tượng cổ vẫn là mặt hàng “trừu tượng” nhất, từ giá cả, cách nhìn, sở thích… Không gì có thể cân đo đong đếm. Thập niên 1990, khi trục vớt một con tàu đắm ở Hòn Cau, Vũng Tàu, người ta tìm thấy khoảng 15.000 món đồ vật được coi là cổ, gồm bình, lọ, bát đĩa và tượng. Theo giới buôn bán, giá trị của khoảng 300 món bình lọ bát đĩa trong số này nếu đem đổi mới chỉ ngang bằng giá trị một bức tượng người hầu đang dâng đèn màu lục. Bởi thế ngoài giá trị hiện thực, tượng cổ cũng mang giá trị lớn lao về tâm linh.

Phúc, họa từ những món đồ cổ: Trước giàu bất ngờ, sau chết đột tử - Ảnh 2

Nhà sưu tập tượng cổ Phạm Việt Phương chia sẻ: “Tượng cổ luôn chứa đựng những cái bí ẩn mà nhiều người rất đam mê”.

…Và lời đồn “báo oán”?

Rất nhiều câu chuyện bí ẩn về những pho tượng cổ, trong số đó phải kể đến pho tượng Phật Lồi thôn Hải Giang, xã Nhơn Hải, TP. Quy Nhơn, tỉnh Bình Định với giai thoại báo oán kẻ có ý định trộm cắp.

Đây là pho tượng cổ bằng đá nằm trong chùa Linh Sơn mà dân gian quen gọi là tượng Phật Lồi. Pho tượng tạc hình dáng một vị tu sỹ trong tư thế ngồi thiền, tay trái đặt lên đùi, tay phải cầm tràng hạt, mình trần, thân đeo một mảnh vải vắt chéo qua vai trái. Tượng cao 0,82m, ngang 0,46m. Tượng Phật Lồi là tượng thần Shiva do người Chăm tạc, có niên đại khoảng thế kỷ XI – XIII.

Người làng truyền tai nhau câu chuyện từ năm 1945, khi quân Nhật chuẩn bị rút về nước, một viên sỹ quan người Nhật tại Quy Nhơn dẫn một toán lính tới chùa Linh Sơn khiêng pho tượng cổ đi. Lạ kỳ là cả chục thanh niên khỏe mạnh hè nhau hết sức lực vẫn không khiêng được pho tượng, đành phải bỏ về. Chiến tranh loạn lạc, một số người làng tham gia vụ khiêng tượng năm ấy, người chết trận, người đau bệnh, người chết bất đắc kỳ tử.

Bức tượng này còn được người dân gọi là “bất khả xâm phạm”  sau hàng loạt vụ trộm bất thành khác. Khoảng năm 1980, một nhóm người từ vùng khác đến đây trộm tượng. Trong đêm, họ xúm vào khiêng tượng đi, nhưng khi vừa đặt tay vào tượng thì những kẻ trộm bị tê cứng tay chân. “Thần hồn nát thần tính”, đám trộm hoảng hốt tháo chạy khỏi chùa. Mười chín năm sau, năm 1999 lại xuất hiện vài người lạ đến phối hợp cùng một số người trong làng săn tìm đồ cổ, đồ đồng đen… Một đêm, họ phá khóa gian thờ chính điện, định khiêng tượng Phật Lồi đem đi bán thì bỗng dưng trời nổi sấm sét, mưa gió ầm ầm.

Cho rằng “có điềm”, họ lẳng lặng bỏ đi. Lần bị trộm cuối cùng là năm 2000, một nhóm thanh niên trong thôn biết không thể di chuyển được Phật nên vác búa đập tượng định bán sắt vụn. Điều kỳ lạ là dù lực đập mạnh đến đâu cũng không hề làm tượng sứt mẻ. Tuy nhiên sau đó, một người trong số này bất ngờ mất trí nhớ, đến nay vẫn chưa phục hồi(?).

ông Trịnh Bá Hòa, Giám đốc bảo tàng tỉnh Bình Định cho biết: “Những lời đồn thổi về người mạo phạm tượng cổ bị chết, bị điên có thể là sự trùng hợp ngẫu nhiên hoặc do bệnh tật bởi chưa có kiểm chứng. Còn câu chuyện khi người lạ đến mang tượng đi thì tượng nặng trịch còn người dân sau khi làm lễ kêu cầu và bày tỏ mong muốn được tu sửa thì có thể di chuyển tượng được một cách dễ dàng thì cũng đã có một số nhà nghiên cứu đến xin phối hợp với chính quyền và dân làng để tìm hiểu”.

Có rất nhiều chuyện về những người ăn cắp, ăn trộm tượng cổ của chùa chiền gặp hậu vận xấu. Nhiều người còn cho rằng những kẻ có ý xấu với tượng cổ thì sẽ tạo ra nghiệp chướng về sau. Đó là câu chuyện của gia đình bà Hồng ở Lào Cai liên tiếp gặp phải chuyện tang thương. Khi bà mời nhà ngoại cảm về làm lễ thì hay tin: “Người chồng quá cố của bà trước đây từng ăn trộm tượng Phật của một ngôi chùa sau đó bán cho một ông chơi đồ cổ ở làng kế bên”. Ban đầu, những người thân trong gia đình không tin nhưng khi họ đi tìm gặp lại những người bạn cũ của chồng bà Hồng thì họ mới kể rằng từng nghe câu chuyện này. Lần theo dấu vết của hơn 20 năm trước, bà Hồng tìm gặp được cụ Hùng (88 tuổi), người được cho là đã mua bức tượng kia.

Phúc, họa từ những món đồ cổ: Trước giàu bất ngờ, sau chết đột tử - Ảnh 3

Nhà nghiên cứu Nguyễn Trường thừa nhận đằng sau những bức tượng cổ luôn ẩn chứa những câu chuyện tâm linh.

Nghe câu chuyện của gia đình bà Hồng, cụ Hùng mới bảo rằng: “Ngày đó, thấy có người muốn bán bức tượng đá đã cũ nên tôi mua lại với mục đích kiếm lời. Sau đó tôi bán lại cho một tay buôn đồ cổ nhưng chẳng hiểu sao sau đó vài ngày thì con tôi bị tai nạn, mấy đứa cháu tự dưng mắc trọng bệnh. Tôi nghe lời khuyên của bạn bè cho rằng đây là bức tượng ăn trộm của chùa chiền nên đành mang tiền đến gặng mua lại với giá cao hơn. Từ đó, đến nay tôi dành một phòng để thờ bức tượng đá này với mong muốn cầu an cho gia đình”.

Hiểu được sự lo âu của bà Hồng và các thành viên trong gia đình, cụ Hùng đồng ý nhượng lại pho tượng cổ này mà không lấy tiền. Sau đó, bà Hồng cùng các con mang bức tượng đến ngôi chùa gần nhà xin làm lễ và dâng trả.

Chúng tôi kể câu chuyện này với những người nghiên cứu tâm linh, có người cho rằng đó là chuyện khó tin, do ảnh hưởng của tâm lý nhưng có người vẫn cho là có thật bởi từ xưa đến nay cha ông đã dặn: “Tội lấy trộm, phá huỷ tượng Phật thì nghiệp nặng lắm”.

Những câu chuyện “báo oán” rùng rợn vì mạo phạm tượng cổ luôn được đồn thổi bởi theo quy luật cuộc đời cái ác sẽ luôn bị trừng phạt. Song thực tế, những người ấy họ đã từng làm những việc kiêng kị nên chính họ bị day dứt lương tâm, dằn vặt nên lúc nào cũng bị ám ảnh, sợ bị trả giá nên sống bất an và dễ gặp nạn. Dù đúng, dù sai thì đây cũng là những bài học cho những ai đang rắp tâm xâm hại đến những đồ vật thuộc về chùa chiền, linh khí của trời đất.

Tránh “buôn bán thần linh”

Nhà sưu tập tượng cổ Phạm Việt Phương chia sẻ rằng: “Người chơi tượng cổ quan tâm nhiều đến mỹ thuật và văn hóa. Bởi nếu người ta lo ngại nhiều đến vấn đề tâm linh thì không dám chơi. Bản thân tôi đặc biệt yêu thích tượng cổ nhưng cũng chỉ sưu tầm về gìn giữ và bảo quản chứ không nghĩ đến chuyện mua bán. Những pho tượng thường xuất phát từ nơi thờ tự của dòng họ hoặc chùa chiền, chính vì vậy chuyện “mua bán thần linh” hầu như những người đam mê cổ vật đều tránh”.

Please follow and like us:

59 thoughts on “Phúc, họa từ những món đồ cổ: Trước giàu bất ngờ, sau chết đột tử

 • February 7, 2019 at 9:14 pm
  Permalink

  I simply want to mention I am just newbie to blogging and honestly enjoyed this web-site. Very likely I’m planning to bookmark your website . You definitely have exceptional stories. Appreciate it for sharing with us your website page.

  Reply
 • February 11, 2019 at 5:13 am
  Permalink

  Write more, thats all I have to say. Literally, it seems as though you relied on the video to make your point. You definitely know what youre talking about, why throw away your intelligence on just posting videos to your blog when you could be giving us something informative to read?

  Reply
 • February 16, 2019 at 6:07 am
  Permalink

  I’ve a WordPress blog with Arras theme. This site strangely shows different on different computers. On some computers, I see all 3 columsn, on other PC, I see only 1. On other PCs, some wiered things. Please somebody help me..

  Reply
 • February 18, 2019 at 3:15 pm
  Permalink

  I have a wordpress blog now, but I can’t figure out how to get readers into there! I have been using myspace and it’s been great, subscriptions like crazy, but a lot of them don’t have wordpress…so no leads there. Besides, I am posting the same info to both, so it’s not much of a point of them getting one. How can I increase my wordpress readership? I already utilize tags, but I still only got about 89 views in two weeks. . . . Thanks in advance–serious answers only, please!.

  Reply
 • February 20, 2019 at 5:42 pm
  Permalink

  I wanna write stuuf like journals or bloggs, but not saying who I really am. Is there any website where I can do this? Websites for blogging or writing journals and get to post them online?.

  Reply
 • February 25, 2019 at 6:08 pm
  Permalink

  Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with a few pics to drive the message home a little bit, but instead of that, this is wonderful blog. A great read. I’ll definitely be back.

  Reply
 • February 26, 2019 at 2:31 am
  Permalink

  I’m not sure where you are getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for fantastic information I was looking for this info for my mission.

  Reply
 • February 26, 2019 at 11:13 am
  Permalink

  Pretty section of content. I just stumbled upon your site and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently fast.

  Reply
 • February 26, 2019 at 11:13 am
  Permalink

  Well I sincerely liked reading it. This tip provided by you is very effective for good planning.

  Reply
 • February 26, 2019 at 11:34 am
  Permalink

  Great tremendous things here. I¡¦m very satisfied to look your post. Thank you so much and i am looking ahead to contact you. Will you please drop me a e-mail?

  Reply
 • February 26, 2019 at 6:40 pm
  Permalink

  Great ¡V I should certainly pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs as well as related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it in the least. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, site theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task..

  Reply
 • February 27, 2019 at 4:45 pm
  Permalink

  Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do some research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such excellent info being shared freely out there.

  Reply
 • February 28, 2019 at 6:27 am
  Permalink

  I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this website. Thanks , I will try and check back more often. How frequently you update your website?

  Reply
 • March 1, 2019 at 1:41 am
  Permalink

  Thanks for any other informative website. The place else may I get that kind of info written in such a perfect manner? I’ve a mission that I am just now working on, and I’ve been on the glance out for such information.

  Reply
 • March 1, 2019 at 4:47 am
  Permalink

  I get pleasure from, result in I discovered exactly what I was looking for. You have ended my 4 day lengthy hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

  Reply
 • March 1, 2019 at 5:08 pm
  Permalink

  You actually make it seem really easy with your presentation however I find this topic to be actually one thing that I think I might never understand. It seems too complex and extremely extensive for me. I am taking a look ahead to your next post, I¡¦ll attempt to get the grasp of it!

  Reply
 • March 3, 2019 at 8:04 am
  Permalink

  I have been checking out many of your articles and it’s pretty good stuff. I will make sure to bookmark your blog.

  Reply
 • March 4, 2019 at 1:42 am
  Permalink

  Hey very nice blog!! Guy .. Excellent .. Superb .. I’ll bookmark your website and take the feeds additionally¡KI am satisfied to seek out numerous helpful info right here in the put up, we want work out extra techniques on this regard, thank you for sharing. . . . . .

  Reply
 • March 4, 2019 at 9:03 am
  Permalink

  I was just looking for this information for some time. After six hours of continuous Googleing, at last I got it in your web site. I wonder what is the lack of Google strategy that do not rank this kind of informative websites in top of the list. Generally the top websites are full of garbage.

  Reply
 • March 4, 2019 at 9:03 am
  Permalink

  I think this is one of the most significant information for me. And i am glad reading your article. But should remark on some general things, The website style is ideal, the articles is really nice : D. Good job, cheers

  Reply
 • March 4, 2019 at 3:24 pm
  Permalink

  I like what you guys are up also. Such clever work and reporting! Carry on the superb works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my site 🙂

  Reply
 • March 5, 2019 at 10:40 am
  Permalink

  You can definitely see your enthusiasm in the paintings you write. The arena hopes for more passionate writers like you who are not afraid to mention how they believe. At all times go after your heart.

  Reply
 • March 7, 2019 at 4:03 am
  Permalink

  I truly enjoy examining on this site, it contains great posts . “Wealth and children are the adornment of life.” by Koran.

  Reply
 • March 7, 2019 at 4:31 pm
  Permalink

  you are really a good webmaster. The site loading pace is amazing. It kind of feels that you are doing any distinctive trick. Moreover, The contents are masterpiece. you’ve done a fantastic process in this matter!

  Reply
 • March 7, 2019 at 11:54 pm
  Permalink

  Very efficiently written information. It will be useful to anyone who usess it, as well as me. Keep up the good work – for sure i will check out more posts.

  Reply
 • March 8, 2019 at 11:04 pm
  Permalink

  Wonderful paintings! That is the kind of info that should be shared across the net. Disgrace on the search engines for no longer positioning this publish higher! Come on over and seek advice from my website . Thanks =)

  Reply
 • March 8, 2019 at 11:26 pm
  Permalink

  Hi there, You’ve done a fantastic job. I will definitely digg it and personally suggest to my friends. I’m sure they will be benefited from this website.

  Reply
 • March 9, 2019 at 4:58 am
  Permalink

  F*ckin’ remarkable things here. I’m very satisfied to look your article. Thank you a lot and i’m taking a look ahead to touch you. Will you kindly drop me a mail?

  Reply
 • March 10, 2019 at 8:15 am
  Permalink

  It is actually a great and useful piece of info. I’m glad that you simply shared this useful info with us. Please stay us informed like this. Thank you for sharing.

  Reply
 • March 10, 2019 at 7:34 pm
  Permalink

  I have recently started a blog, the information you provide on this website has helped me tremendously. Thanks for all of your time & work. “The man who fights for his fellow-man is a better man than the one who fights for himself.” by Clarence Darrow.

  Reply
 • March 11, 2019 at 4:58 am
  Permalink

  Hiya, I’m really glad I have found this info. Today bloggers publish just about gossips and web and this is actually frustrating. A good web site with exciting content, this is what I need. Thank you for keeping this site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

  Reply
 • March 11, 2019 at 5:15 pm
  Permalink

  Excellent web site. Plenty of useful information here. I¡¦m sending it to a few buddies ans also sharing in delicious. And naturally, thanks for your effort!

  Reply
 • March 11, 2019 at 7:22 pm
  Permalink

  Great article and right to the point. I am not sure if this is actually the best place to ask but do you guys have any thoughts on where to employ some professional writers? Thx 🙂

  Reply
 • March 12, 2019 at 2:55 am
  Permalink

  Fantastic web site. Plenty of helpful information here. I am sending it to some pals ans also sharing in delicious. And obviously, thanks to your effort!

  Reply
 • March 12, 2019 at 2:47 pm
  Permalink

  Good site! I really love how it is simple on my eyes and the data are well written. I am wondering how I could be notified when a new post has been made. I’ve subscribed to your feed which must do the trick! Have a great day!

  Reply
 • March 12, 2019 at 3:02 pm
  Permalink

  Thanks for every other excellent post. The place else could anybody get that kind of information in such a perfect way of writing? I have a presentation subsequent week, and I’m at the search for such info.

  Reply
 • March 12, 2019 at 3:56 pm
  Permalink

  I carry on listening to the rumor lecture about getting boundless online grant applications so I have been looking around for the top site to get one. Could you tell me please, where could i acquire some?

  Reply
 • March 13, 2019 at 9:32 pm
  Permalink

  I have been surfing online greater than 3 hours nowadays, but I never found any fascinating article like yours. It¡¦s pretty price sufficient for me. Personally, if all website owners and bloggers made just right content as you probably did, the internet might be much more helpful than ever before.

  Reply
 • March 14, 2019 at 1:32 pm
  Permalink

  you’re in point of fact a excellent webmaster. The web site loading velocity is amazing. It kind of feels that you are doing any distinctive trick. Also, The contents are masterwork. you’ve performed a fantastic activity on this matter!

  Reply
 • March 15, 2019 at 5:43 am
  Permalink

  Thanks for every other informative site. The place else could I get that type of info written in such a perfect means? I’ve a project that I am just now operating on, and I have been at the look out for such info.

  Reply
 • March 15, 2019 at 1:29 pm
  Permalink

  Hi, Neat post. There is an issue together with your website in internet explorer, may test this… IE still is the market chief and a large part of folks will omit your fantastic writing because of this problem.

  Reply
 • March 15, 2019 at 8:17 pm
  Permalink

  I’ve been browsing online greater than 3 hours as of late, yet I never discovered any attention-grabbing article like yours. It’s beautiful worth sufficient for me. Personally, if all webmasters and bloggers made just right content material as you did, the internet will likely be much more helpful than ever before. “A winner never whines.” by Paul Brown.

  Reply
 • March 16, 2019 at 9:25 pm
  Permalink

  you are truly a excellent webmaster. The web site loading velocity is incredible. It seems that you’re doing any distinctive trick. Furthermore, The contents are masterwork. you’ve done a great job on this subject!

  Reply
 • March 16, 2019 at 9:25 pm
  Permalink

  My wife and i have been happy that Edward could complete his preliminary research by way of the ideas he acquired when using the web page. It’s not at all simplistic just to continually be releasing instructions the others could have been trying to sell. Therefore we recognize we have got you to be grateful to for that. All the explanations you have made, the straightforward web site menu, the relationships you will assist to foster – it’s all extraordinary, and it’s letting our son in addition to our family reason why the matter is pleasurable, and that’s extraordinarily pressing. Many thanks for everything!

  Reply
 • March 17, 2019 at 6:11 am
  Permalink

  I just couldn’t leave your web site prior to suggesting that I actually enjoyed the usual information an individual supply for your visitors? Is going to be again regularly in order to investigate cross-check new posts

  Reply
 • March 17, 2019 at 11:14 am
  Permalink

  wonderful post, very informative. I wonder why the other specialists of this sector don’t understand this. You must proceed your writing. I’m confident, you have a great readers’ base already!

  Reply
 • March 19, 2019 at 4:45 pm
  Permalink

  You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and very broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

  Reply
 • March 19, 2019 at 5:52 pm
  Permalink

  jptvgit,A fascinating discussion is definitely worth comment. I do think that you ought to publish more on this topic, it may not be a taboo qnlwmqnz,subject but generally folks don’t talk about such subjects. To the next! All the best!!

  Reply
 • March 20, 2019 at 9:56 pm
  Permalink

  Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I’ll make sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I will certainly comeback.

  Reply
 • March 22, 2019 at 1:07 am
  Permalink

  I truly appreciate this post. I’ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thanks again!

  Reply
 • March 22, 2019 at 6:07 am
  Permalink

  F*ckin’ amazing things here. I’m very satisfied to peer your article. Thanks so much and i am taking a look forward to touch you. Will you please drop me a e-mail?

  Reply
 • March 22, 2019 at 12:16 pm
  Permalink

  I simply couldn’t go away your site prior to suggesting that I really enjoyed the standard info an individual provide for your guests? Is gonna be back steadily in order to investigate cross-check new posts.

  Reply
 • March 22, 2019 at 4:39 pm
  Permalink

  Hello There. I found your blog using msn. This is a very well written article. I’ll make sure to bookmark it and return to read more of your useful information. Thanks for the post. I will certainly return.

  Reply
 • March 23, 2019 at 4:07 am
  Permalink

  Fantastic beat ! I wish to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a blog site? The account helped me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

  Reply
 • March 23, 2019 at 9:47 am
  Permalink

  Thanks, I have just been looking for information about this topic for a long time and yours is the greatest I have found out so far. However, what in regards to the bottom line? Are you positive about the supply?

  Reply
 • March 23, 2019 at 5:31 pm
  Permalink

  Great goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just extremely magnificent. I actually like what you have acquired here, really like what you are stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still care for to keep it sensible. I cant wait to read much more from you. This is actually a wonderful web site.

  Reply
 • March 25, 2019 at 8:07 am
  Permalink

  great issues altogether, you simply won a emblem new reader. What may you suggest in regards to your put up that you just made some days in the past? Any certain?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *