Phạm Bá Phú : Trong tù, ông trùm thao túng chợ Trời hé lộ “thời hoàng kim”

Trong số những phạm nhân đang thụ án tại Trạm giam Suối Hai, Tổng cục VIII, Bộ Công an, tôi gặp ông trùm Phạm Bá Phú – người được ví như “vua không ngai”, thao túng tất cả hoạt động buôn bán đồ trộm cắp ở chợ Trời. “Đế chế” hoàng kim của ông trùm Phú kéo dài suốt hai thập kỷ ở chợ Trời, Hà Nội.

Từng mơ ước “vợ công chức, con ngoan”

Thời gian những năm 90 của thế kỷ trước và đầu những năm 2000, người đến chợ Trời thuê mặt bằng kinh doanh, sợ “ông trùm” Phú mất mật. Ngoài việc, ông ta điều hành một đội ngũ “ong ve” chuyên đi “thăm quan” các cửa hàng bán phụ tùng ô tô, xe máy, điện tử ra thì những mối hai ngón “ngon lành” nhất đều bị ông ta “vợt” mất. Anh Dũng, người buôn bán cùng thời với “ông trùm chợ Trời” cho biết: “Khổ chủ đến mua lại, ông ta ra giá thì … thôi rồi. Gương trái ô tô hiệu Camry, hàng nhập, năm 2000 rất giá trị với xe. Bởi, mất nó, chủ xe phải đến hãng đặt, rất nhiều thủ tục và hàng tháng sau mới có gương mang về thay thế. Biết được điều đó, “ông trùm” Phú mua của đạo chích giá rẻ nhưng đội giá lên “trên trời” với người mua, thậm chí bằng giá nhà sản xuất, cộng thêm cả tiền vận chuyển về Việt Nam. Nhiều khổ chủ biết là “chát” nhưng không thể không mua lại chính đồ của mình đã bị đánh cắp. Bởi, mua lại thì không phải chờ đợi hãng…”.

Ngày đó, “ông trùm” Phú được xếp vào hàng anh chị có số có má. Dân giang hồ ví von cuộc đời ông ta như một canh bạc mà do chính ông ta vừa cầm cái, vừa là người chơi. Cũng đúng thôi, vì “ông trùm” Phú có thời gian sống trong tù tới 17 năm. Từ năm 1987, ông đã nếm mùi “ăn cơm tù, mặc áo số”. Đến nay, dù đã ở cái tuổi lên lão, “ông trùm” vẫn không được nghỉ ngơi, không nhận được sự chăm sóc của con cái mà vẫn phải thụ án ở khắp các trạm giam.

“Ông trùm” một thời  trải lòng: “Những vết sẹo ngang dọc trên người, tay, cổ và mặt là “dấu ấn” của những cuộc xưng bá, tranh hùng của giang hồ nhằm tranh giành lãnh địa của nhau. Đang là “ông trùm”, nghe tin có kẻ nhăm nhe tranh giành lãnh địa là tôi không chịu nổi, là kéo quân đi “hỏi tội, xin tý tiết” đối thủ. Ngoài những vết sẹo thì  trên người tôi có vô số những hình xăm hổ báo chằng chịt. Đó là những hình xăm thể hiện đẳng cấp, “số má” trên giang hồ mà người trong giới này không thể không có. Trông nó dữ dằn thế thôi nhưng thực tế, tuổi thơ của tôi lại tĩnh lặng và khá êm đềm”.

Trong tù, ông trùm thao túng chợ Trời hé lộ "thời hoàng kim" - 1

Chợ Trời, nơi chuyên buôn bán đồ cũ.

Cùng với mạch kể, “ông trùm” tiếp tục: “Tôi sinh ra trong một gia đình đông anh em nhưng bố mẹ đều là công nhân viên chức Nhà nước nên hết thảy đều được ăn học đàng hoàng. Tôi là đứa con ngang ngược nhất, chỉ học đến lớp 7 rồi bỏ. Từ đó, tôi bắt đầu lông bông lêu lổng, a dua theo đám bạn ngoài xã hội đàn đúm, chơi bời. Để đáp ứng cho những buổi lêu lổng, chơi bời đó, chúng tôi rủ nhau đi “chôm chỉa”… Cha mẹ, anh chị khuyên nhủ, tôi bỏ ngoài tai. Sau thấy mẹ khóc lóc khuyên bảo nhiều lần, tôi vào làm công nhân cầu đường và đi bộ đội. Ra quân, thời đó cuộc sống bao cấp khó khăn, tôi chán nản. Thấy dân tứ xứ ở đâu ra đổ dồn về khu phố Thịnh Yên (khu nhà tôi ở) buôn buôn bán bán, giao thương đủ thứ hàng hóa trên đời, nhất là đồ ăn cắp, “chôm chỉa”…, tôi nghĩ, mình phải là “ông trùm” để cai quản nơi này…”.

Theo lời kể của Phạm Bá Phú, thời gian đầu kiếm sống ở chợ Trời, ông ta cũng chỉ buôn bán lặt vặt, kiếm đồng ra đồng vào. Ông trùm một thời kể: “Sau một thời gian, tôi để ý thiên hạ kiếm tiền như thế nào rồi làm theo. Tôi bắt đầu buôn, bán đồ ăn cắp. Bán đồ này, thực tế cho lãi rất lớn lại được nhiều người cầu cạnh. Tôi nhanh chóng trở thành một trùm sỏ chuyên buôn bán, thu mua những đồ trộm cắp. Ngoài ra, tôi còn liên thông với những mạng lưới khác khắp cả chợ và những khu lân cận để “nhập” hàng với giá phải chăng và bán lại với giá đắt. Thời đó, những đồ ăn cắp được của dân hai ngón, trộm cắp, bao giờ chúng nó cũng sợ, phải đem đến bán cho tôi trước, tôi không mua thì mới dám bán cho người khác. Bởi thế, hàng của tôi toàn đồ “độc”, lạ nên hái ra tiền. Ngày đó, tôi mơ về một gia đình hạnh phúc, có vợ làm công chức, có con ngoan. ước mơ của tôi thành hiện thực khoảng 5 năm thì tôi đổ đốn. Có được nhiều tiền từ kinh doanh đồ trộm cắp, từ vị trí “ông trùm”, tôi khinh tất cả, cho mình là nhất, mình làm gì cũng đúng. Thế rồi, tôi lao vào sử dụng chất ma tuý… Cuộc đời tôi xuống dốc không phanh từ đây. Nhà tan, cửa nát, vợ con ly tán. Nó đúng như một canh bạc, hết đỏ thì đến đen vậy…”.

“Ông trùm” thao túng cả trộm cắp, cờ bạc và ma túy

“Ông trùm” bảo rằng: “Thực sự, ngày đó, mọi thứ tuột khỏi tay tôi một cách chóng vánh, làm tôi không thể định thần lại được. Tôi cùng quẫn bằng việc đem danh “ông trùm” ra để vớt vát lại, nhưng thật khó. Tôi sống ở nơi sầm uất gần nhất Hà thành thời đó nhưng cũng là nơi tệ nạn về trộm cắp, buôn bán đồ do kẻ phạm tội mà có thì muốn tử tế, lương thiện cũng không đơn giản. Cuộc đời của tôi ngay từ nhỏ đã ngang ngược, thích làm theo ý mình, thích người khác phải phục tùng mình nên không ai có thể góp ý cho tôi được. Khi tôi lao vào chơi ma tuý, lúc tỉnh cơn “phê”, tôi hiểu, mình đã rơi xuống vực. Càng chán nản tôi lại càng tiếp tục phá cuộc đời mình”.

“Vợ con anh đâu? Người thân đâu? Họ giúp gì cho anh trong thời điểm đó không?” – tôi hỏi. Trầm ngâm lúc lâu, “ông trùm” cười buồn, nhạt thếch: “Mình làm mình chịu, bắt người thân, vợ con chịu hộ sao được. Tôi ngang ngược, gia trưởng nên chẳng ai dám góp ý, tham gia gì. Khi xảy ra cơ sự, ở trong trại những ngày cuối đời, tôi nghĩ đến vợ và con. Vợ tôi là người phụ nữ sống biết điều, biết nhịn. Tôi cảm ơn cô ấy, vì cô ấy đã lo lắng cho gia đình, chăm sóc con cái…”.

Tôi vẫn bất ngờ, không hiểu sao, một “ông trùm” mà lại phải “vào tù, ra tội” nhiều thế, “ông trùm” Phú bộc bạch: “Có những thời điểm, ở bên ngoài, tôi sướng hơn vua, nên phải trả giá cũng đúng thôi. Chỉ có vua mới thích làm gì thì làm, còn ngoài ra, ai chẳng tuân theo pháp luật. Thế là tôi xuống dốc mà không có gì cản trở nên chìm nhanh xuống vực sâu. Ngoài là “ông trùm” trong lĩnh vực buôn bán đồ trộm cắp, tôi còn nhúng tay vào mua bán chất ma túy, cờ gian bạc lận. Ma túy, nó đen lắm; cờ bạc nó cũng bạc lắm! Tôi đầu tư bao nhiêu vào đó, đều mất hết và rồi mất luôn cả cuộc đời của mình”.

Thực chất, theo hồ sơ trong trại giam, “ông trùm” có nhiều tiền án, tiền sự vô cùng. Năm 1978, “ông trùm” đã biết mùi “ăn cơm tù, mặc áo số”. Từ đó đến năm 2005, cứ vài năm, “ông trùm” lại “bóc lịch” một lần. Lần gần đây nhất là vào năm 2009, “ông trùm” bị bắt vì tội tàng trữ chất ma tuý và bị xử tù 7 năm. Khi tôi gặp “ông trùm” tại trại giam Suối Hai, “ông trùm” đã thụ án được hơn nửa số hình phạt mà toà tuyên. Cán bộ quản giáo của trại cho biết: “Phạm nhân Phú cải tạo tốt, tích cực lao động, biết hối lỗi”. Tôi hỏi: “ông có nhớ nhà không? Có hy vọng được giảm án không?”. “ông trùm” thành thực: “Tội của tôi không được giảm án đâu. Hơn nữa, tôi nhiều lần vào tù, ra tội rồi nên dù lần này chăm chỉ, cải tạo tốt nhưng không dám mơ là sẽ được ân xá hay giảm án. Tôi cải tạo tốt là để tích lại chút đức cuối cùng cho con, cho ngày mình về với gia đình được thanh thản. Tôi mơ ước, khi mãn hạn tù, sẽ mở một tiệm bán hàng nhỏ ở nhà, bán những đồ gia dụng, kiếm đủ tiền để sống những ngày còn lại, không phải nhờ vợ, con là tốt rồi”.

Please follow and like us:
error

74 thoughts on “Phạm Bá Phú : Trong tù, ông trùm thao túng chợ Trời hé lộ “thời hoàng kim”

 • February 7, 2019 at 11:28 pm
  Permalink

  I simply want to tell you that I am beginner to blogging and definitely loved you’re web blog. More than likely I’m going to bookmark your blog . You surely come with great stories. Thank you for revealing your blog site.

  Reply
 • February 16, 2019 at 7:17 am
  Permalink

  my blog is a link on my web home page and I would like it to show the posts from the blog? Any ideas?

  Reply
 • February 20, 2019 at 6:51 pm
  Permalink

  What the best way to start up a dynamic website on a limited budget?

  Reply
 • February 26, 2019 at 12:11 pm
  Permalink

  I¡¦ve recently started a website, the info you provide on this website has helped me greatly. Thanks for all of your time & work.

  Reply
 • February 27, 2019 at 10:21 am
  Permalink

  hey there and thank you for your info – I’ve definitely picked up anything new from right here. I did however expertise several technical points using this web site, since I experienced to reload the web site lots of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your hosting is OK? Not that I am complaining, but sluggish loading instances times will very frequently affect your placement in google and could damage your high quality score if ads and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for much more of your respective exciting content. Ensure that you update this again soon..

  Reply
 • March 1, 2019 at 5:52 am
  Permalink

  I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it is rare to see a great blog like this one today..

  Reply
 • March 1, 2019 at 5:52 pm
  Permalink

  Good write-up, I¡¦m normal visitor of one¡¦s web site, maintain up the excellent operate, and It is going to be a regular visitor for a lengthy time.

  Reply
 • March 2, 2019 at 10:07 am
  Permalink

  Wow! Thank you! I continually needed to write on my website something like that. Can I include a portion of your post to my site?

  Reply
 • March 3, 2019 at 8:24 am
  Permalink

  I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but definitely you’re going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

  Reply
 • March 5, 2019 at 11:13 am
  Permalink

  Great blog here! Also your web site loads up very fast! What host are you the use of? Can I get your affiliate link in your host? I want my site loaded up as quickly as yours lol

  Reply
 • March 7, 2019 at 4:25 am
  Permalink

  I like this weblog so much, saved to favorites. “I don’t care what is written about me so long as it isn’t true.” by Dorothy Parker.

  Reply
 • March 7, 2019 at 10:13 am
  Permalink

  Useful info. Fortunate me I discovered your web site accidentally, and I am stunned why this coincidence did not came about in advance! I bookmarked it.

  Reply
 • March 7, 2019 at 4:52 pm
  Permalink

  I got what you mean , thankyou for putting up.Woh I am pleased to find this website through google. “Since the Exodus, freedom has always spoken with a Hebrew accent.” by Heinrich Heine.

  Reply
 • March 9, 2019 at 1:03 am
  Permalink

  I wanted to jot down a simple word in order to express gratitude to you for those fabulous ideas you are posting on this site. My particularly long internet look up has at the end of the day been rewarded with reputable facts and techniques to write about with my close friends. I would repeat that many of us visitors are extremely endowed to be in a perfect website with many lovely individuals with insightful ideas. I feel extremely blessed to have used your website and look forward to many more pleasurable minutes reading here. Thanks a lot again for everything.

  Reply
 • March 10, 2019 at 2:27 am
  Permalink

  I want to express my appreciation to this writer for rescuing me from this particular issue. Right after scouting through the internet and finding solutions which are not pleasant, I thought my entire life was over. Being alive minus the approaches to the problems you have sorted out by means of your post is a critical case, as well as ones that could have badly damaged my career if I hadn’t discovered your web page. Your expertise and kindness in maneuvering the whole lot was vital. I don’t know what I would have done if I had not come upon such a solution like this. I can also now look ahead to my future. Thanks a lot very much for the high quality and effective guide. I won’t hesitate to suggest your web blog to anyone who will need care about this subject.

  Reply
 • March 10, 2019 at 2:51 am
  Permalink

  I am constantly browsing online for tips that can aid me. Thanks!

  Reply
 • March 10, 2019 at 7:55 pm
  Permalink

  Thank you, I’ve recently been looking for info approximately this topic for ages and yours is the greatest I have found out till now. However, what concerning the conclusion? Are you sure concerning the source?

  Reply
 • March 12, 2019 at 5:23 pm
  Permalink

  Hello there, You have done a great job. I will definitely digg it and personally recommend to my friends. I’m sure they will be benefited from this site.

  Reply
 • March 12, 2019 at 6:18 pm
  Permalink

  I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

  Reply
 • March 13, 2019 at 10:20 pm
  Permalink

  Heya i am for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out much. I hope to give something back and help others like you aided me.

  Reply
 • March 15, 2019 at 1:55 pm
  Permalink

  I together with my pals were reading the good tactics from your web page and so all of a sudden got a terrible feeling I never expressed respect to the web site owner for those techniques. My boys were definitely totally happy to learn all of them and have unquestionably been using these things. Appreciation for really being very considerate as well as for going for such fabulous useful guides most people are really desirous to know about. Our sincere regret for not saying thanks to you earlier.

  Reply
 • March 19, 2019 at 5:16 pm
  Permalink

  hello!,I like your writing so a lot! percentage we keep in touch more about your article on AOL? I need an expert in this space to unravel my problem. May be that is you! Having a look ahead to see you.

  Reply
 • March 21, 2019 at 12:27 am
  Permalink

  Wow, fantastic blog layout! How long have you been running a blog for? you make running a blog look easy. The entire glance of your website is great, let alone the content material!

  Reply
 • March 21, 2019 at 2:07 am
  Permalink

  Hi my loved one! I wish to say that this post is awesome, great written and include approximately all important infos. I¡¦d like to look extra posts like this .

  Reply
 • March 21, 2019 at 2:19 am
  Permalink

  Hiya, I am really glad I have found this information. Nowadays bloggers publish only about gossips and internet and this is really annoying. A good site with interesting content, this is what I need. Thank you for keeping this web site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

  Reply
 • March 21, 2019 at 2:43 am
  Permalink

  I’m just writing to make you understand what a extraordinary experience my cousin’s daughter enjoyed going through yuor web blog. She mastered a lot of issues, which included what it’s like to possess a great helping style to get other people without difficulty learn about several impossible subject areas. You undoubtedly surpassed visitors’ desires. Thank you for presenting such good, trusted, edifying and even unique tips about your topic to Ethel.

  Reply
 • March 22, 2019 at 1:30 am
  Permalink

  I like the valuable info you provide in your articles. I’ll bookmark your blog and check again here frequently. I’m quite certain I’ll learn many new stuff right here! Best of luck for the next!

  Reply
 • March 22, 2019 at 6:33 am
  Permalink

  Merely a smiling visitant here to share the love (:, btw great pattern .

  Reply
 • March 22, 2019 at 6:57 pm
  Permalink

  I truly appreciate this post. I¡¦ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thanks again

  Reply
 • March 26, 2019 at 8:22 am
  Permalink

  Merely a smiling visitor here to share the love (:, btw great layout.

  Reply
 • March 27, 2019 at 1:42 am
  Permalink

  I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it’s rare to see a great blog like this one today..

  Reply
 • March 27, 2019 at 2:42 am
  Permalink

  A person necessarily help to make significantly articles I might state. This is the first time I frequented your web page and to this point? I surprised with the analysis you made to make this particular publish incredible. Excellent activity!

  Reply
 • March 30, 2019 at 6:23 pm
  Permalink

  I was just seeking this info for some time. After 6 hours of continuous Googleing, at last I got it in your website. I wonder what is the lack of Google strategy that don’t rank this kind of informative sites in top of the list. Generally the top web sites are full of garbage.

  Reply
 • April 1, 2019 at 8:35 pm
  Permalink

  xchrryon,If you have any struggle to download KineMaster for PC just visit this site.

  Reply
 • April 1, 2019 at 10:54 pm
  Permalink

  I’ve been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.

  Reply
 • April 1, 2019 at 11:01 pm
  Permalink

  I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come further formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

  Reply
 • April 3, 2019 at 6:45 pm
  Permalink

  magnificent points altogether, you simply received a new reader. What might you suggest about your submit that you made a few days in the past? Any sure?

  Reply
 • April 4, 2019 at 3:34 am
  Permalink

  Whats Taking place i am new to this, I stumbled upon this I have discovered It positively useful and it has helped me out loads. I hope to give a contribution & aid other users like its helped me. Great job.

  Reply
 • April 4, 2019 at 5:58 pm
  Permalink

  You really make it seem so easy along with your presentation however I to find this topic to be actually something that I feel I would by no means understand. It sort of feels too complicated and very large for me. I am taking a look ahead on your subsequent publish, I¡¦ll try to get the cling of it!

  Reply
 • April 6, 2019 at 2:59 am
  Permalink

  Just desire to say your article is as amazing. The clarity in your post is just spectacular and i can assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the enjoyable work.

  Reply
 • April 7, 2019 at 1:55 am
  Permalink

  xmpdxvqp,If you are going for best contents like I do, just go to see this web page daily because it offers quality contents, thanks!

  Reply
 • April 7, 2019 at 7:01 am
  Permalink

  Very nice article and right to the point. I am not sure if this is in fact the best place to ask but do you people have any ideea where to get some professional writers? Thanks in advance 🙂

  Reply
 • April 10, 2019 at 5:04 pm
  Permalink

  I am not sure where you’re getting your info, however good topic. I must spend some time learning more or working out more. Thank you for wonderful info I was in search of this info for my mission.

  Reply
 • April 10, 2019 at 5:06 pm
  Permalink

  I’m still learning from you, but I’m trying to reach my goals. I certainly liked reading everything that is posted on your site.Keep the information coming. I liked it!

  Reply
 • April 11, 2019 at 12:39 am
  Permalink

  swradyastdc,Very informative useful, infect very precise and to the point. I’m a student a Business Education and surfing things on Google and found your website and found it very informative.

  Reply
 • April 12, 2019 at 10:00 am
  Permalink

  rbfxqce,We have a team of experts who could get you the correct settings for Bellsouth net email login through which, you can easily configure your email account with MS Outlook.

  Reply
 • April 14, 2019 at 10:10 pm
  Permalink

  I¡¦ve been exploring for a little bit for any high quality articles or blog posts on this kind of area . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this site. Reading this info So i am satisfied to show that I’ve a very just right uncanny feeling I came upon exactly what I needed. I such a lot certainly will make sure to do not overlook this web site and provides it a look regularly.

  Reply
 • April 14, 2019 at 10:10 pm
  Permalink

  Generally I don’t read post on blogs, but I wish to say that this write-up very pressured me to check out and do it! Your writing taste has been amazed me. Thanks, very great post.

  Reply
 • April 14, 2019 at 10:11 pm
  Permalink

  You can definitely see your expertise in the work you write. The world hopes for even more passionate writers such as you who aren’t afraid to mention how they believe. Always go after your heart.

  Reply
 • April 16, 2019 at 2:48 am
  Permalink

  I think other web-site proprietors should take this site as an model, very clean and excellent user genial style and design, as well as the content. You are an expert in this topic!

  Reply
 • April 18, 2019 at 7:22 am
  Permalink

  hello!,I really like your writing very a lot! percentage we keep in touch more approximately your post on AOL? I require a specialist in this house to resolve my problem. Maybe that is you! Having a look ahead to peer you.

  Reply
 • April 18, 2019 at 7:36 am
  Permalink

  I¡¦ve recently started a web site, the info you provide on this site has helped me greatly. Thank you for all of your time & work.

  Reply
 • April 22, 2019 at 3:35 am
  Permalink

  US President Donald Trump told reporters on the White House lawn on Friday that if the Fed takes interest rate cuts, the US economy will climb like a “rocket ship.” “I think they (the Fed) should lower interest rates and cancel the quantitative austerity policy, so you will see (the US economy like) a rocket ship (like that climb).

  Reply
 • April 22, 2019 at 2:36 pm
  Permalink

  Missoni has taken the UB’s flexible Primeknit upper and made it look as if it was in fact woven out of a traditional yarn, even melding the midfoot cage into the upper for a one-piece look. One pair features a simple white base with a small dose of flecked accents.

  Reply
 • April 25, 2019 at 2:47 pm
  Permalink

  Undeniably imagine that which you stated. Your favourite
  reason seemed to be on the internet the simplest thing to take into accout of.
  I say to you, I certainly get annoyed at the same time as
  other folks consider issues that they plainly do not understand about.
  You controlled to hit the nail upon the top and also defined out the entire thing without having side-effects , other folks could take a signal.
  Will probably be again to get more. Thanks

  Reply
 • May 3, 2019 at 1:37 pm
  Permalink

  I have been exploring for a bit for any high quality articles or
  weblog posts in this sort of space . Exploring in Yahoo I
  at last stumbled upon this site. Reading this information So i’m satisfied to express that I’ve an incredibly excellent uncanny feeling I
  found out exactly what I needed. I most definitely will make sure to do not fail
  to remember this web site and give it a look regularly.

  Reply
 • May 4, 2019 at 4:41 pm
  Permalink

  Great ¡V I should definitely pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all tabs as well as related info ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or anything, web site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

  Reply
 • May 6, 2019 at 4:32 am
  Permalink

  hat’s how NFL draft expert Ross Tucker sees things going down this week when the picks start coming in Nashville for this year’s version of the draft.

  Reply
 • May 8, 2019 at 3:36 am
  Permalink

  At this point, it might be safer for George to just not respond to Lillard’s criticism. Whether it was a good or bad shot, it went in. Anything George says now will just look like sour grapes.

  Reply
 • May 9, 2019 at 7:01 pm
  Permalink

  You made some nice points there. I did a search on the subject and found most people will go along with with your blog.

  Reply
 • May 9, 2019 at 7:05 pm
  Permalink

  I’m still learning from you, while I’m making my way to the top as well. I definitely enjoy reading all that is posted on your site.Keep the stories coming. I enjoyed it!

  Reply
 • May 12, 2019 at 6:01 pm
  Permalink

  It’s possible there were no trade offers to Oakland’s liking, but their failure to find one may say more about Mayock’s relative inexperience in his new position and doesn’t exactly inspire a ton of confidence in an extremely important draft for him and Jon Gruden.

  Reply
 • May 13, 2019 at 12:52 am
  Permalink

  Hmm is anyone else experiencing problems with the images on this blog loading?
  I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog.
  Any responses would be greatly appreciated.

  Reply
 • May 14, 2019 at 4:38 pm
  Permalink

  I am so happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

  Reply
 • May 20, 2019 at 12:40 pm
  Permalink

  We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your web site provided us with valuable information to work on. You have done a formidable job and our entire community will be grateful to you.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *