Nhật Bản: Ngày tàn của Yakuza đang đến?

Nói đến tội phạm có tổ chức tại Nhật Bản thì đầu tiên phải nhắc tới Yakuza. Những thành viên tổ chức tội phạm có tiếng là “quý tộc” này vốn nổi tiếng với những hình xăm khắp người, những phong tục và luật lệ hà khắc và tất nhiên là cả về quy mô những hoạt động trái pháp luật của mình.

Nói một cách khác, Yakuza từ lâu đã trở thành một “đặc sản” của đất nước mặt trời mọc. Nhưng giờ đây, Yakuza đang lâm vào một giai đoạn thoái trào chưa từng có: số lượng thành viên sụt giảm mạnh, những khó khăn nghiêm trọng về tài chính bắt buộc họ phải dính líu vào những hành vi tội phạm nhỏ nhặt nhất. Nhiều người còn cho rằng, cái ngày Yakuza biến mất vĩnh viễn khỏi xã hội Nhật Bản sẽ không còn xa nữa.

Tình trạng “xuống cấp”

“Yakuza do gặp nhiều vấn đề khó khăn về tiền bạc buộc phải liên kết với cả Hangure (ý nói đến các băng nhóm tội phạm đường phố nhỏ lẻ, không thuộc về các tổ chức lớn). Tuy nhiên, thực trạng này chỉ có thể nhận thấy tại các thành phố lớn như Tokyo và Osaka. Còn Yakuza tại các vùng nông thôn còn lâm vào tình cảnh cùng cực hơn. Tôi thực sự ngạc nhiên khi một chiến hữu cũ thừa nhận rằng, anh ta còn đi ăn trộm tại các trang trại” – đó là tiết lộ với báo chí của một cựu thủ lĩnh Yakuza tại Nhật.

Những lời thừa nhận trên đã gây ra một phản ứng gây sốc thực sự đối với nhiều người, đơn giản bởi vì một trong những nguyên tắc cơ bản của Yakuza trước đây là không dính líu vào những trò tội phạm vặt vãnh trên đường phố. Chưa kể luật lệ của nhiều băng nhóm Yakuza còn nghiêm cấm một loạt các hành vi như cướp bóc, ăn trộm, buôn bán ma túy ngoài đường phố, cưỡng hiếp, sát nhân v.v… Tất nhiên là một số giới luật như trên vẫn có thể bị vi phạm, nhưng chuyện ăn trộm tại nông trại được coi là một hành vi “đặc biệt thấp hèn”.

Tình cảnh của Yakuza đã thực sự tồi tệ trong vài năm gần đây, nhất là sau tuyên bố từ phía chính quyền khẳng định, bất cứ hình thức hợp tác nào đối với mafia đều được coi là trái pháp luật. Nếu như trước đây, Yakuza tại khu vực nông thôn có thể thoải mái hợp tác với các công ty xây dựng, hay các nhà thờ vào dịp  lễ hội, thì giờ đây họ buộc phải tìm kiếm bất cứ nguồn thu nhập có thể nào. “Cực chẳng đã, chúng tôi bắt đầu phải ăn cắp cả… dưa bở. Ban ngày, chúng tôi cử bọn trẻ đi do thám những nơi có khả năng, đêm xuống chúng quay lại nghiên cứu việc bảo vệ tại đó. Cuối cùng, chúng tôi đột nhập để trộm dưa từ những trang trại bảo vệ lơ là nhất” – đó là thú nhận của một thành viên 37 tuổi của Yakuza có bí danh là Uemura.

Nhóm của Uemura đã phải tham gia những phi vụ “hạ cấp” này đã được vài năm. Tất nhiên là khó khăn cũng ngày càng chồng chất: những nông sản như dưa bở (hay nhiều loại trái cây, rau quả khác như nho và xoài) rất nặng và cồng kềnh, dễ hư hỏng khi vận chuyển, chưa kể người mua nhiều khi còn để mắt tới xuất xứ của những hàng hóa này. Ngay cả các chủ trang trại đã cẩn trọng hơn nhiều khi họ liên kết với nhau, tổ chức canh gác tuần tiễu ruộng đất của mình.

Ngoài việc trộm rau quả, Yakuza giờ đây cũng tham gia cả các hoạt động săn bắt trái phép: chẳng hạn như săn lùng hải sâm tại biển Nhật Bản và chuyển lậu sang Trung Quốc, hiện được đánh giá có thu nhập chẳng kém buôn bán ma túy. Hiện tại, hình phạt cao nhất cho hoạt động đánh bắt trộm hải sâm chỉ là 6 tháng tù và khoản tiền phạt rất nhỏ là 10 ngàn yên, dù một kilogram hải sâm khô còn cao gấp 3 lần số tiền này.

Tuy nhiên mới hồi năm 2017, một trong những ông trùm của Tập đoàn Yamaguchi-gumi đã bị chính quyền thu giữ 60 tấn hải sâm, cùng khoản tiền nộp phạt kèm theo lên tới 100 triệu yên (gần 900 ngàn đôla). Vì miếng cơm manh áo, nhiều thành viên Yakuza giờ đây cũng không nề hà bất cứ công việc gì từ bán hàng lưu niệm, bói toán, bán tranh giả; thậm chí xin làm nhân viên bảo vệ v.v…

Trên đà suy thoái

Số lượng các thành viên Yakuza đã giảm sút liên tục trong 13 năm liền. Theo số liệu của Cơ quan Cảnh sát quốc gia Nhật, con số này vào năm 2017 là 34.500 người – mức thấp kỷ lục kể từ khi cảnh sát bắt đầu thống kê từ 60 năm trước. Cần nhớ là vào thời kỳ đỉnh điểm của Yakuza vào năm 1964, số lượng thành viên được ước tính tới 184 ngàn người.


Một thành viên Yakuza trong thời gian lễ hội Sanja Matsuri.

Theo các kết quả tính toán gần nhất, đã có 4.600 người rời bỏ các băng nhóm Yakuza chỉ trong một năm qua. Đó là chưa kể số các thành viên chủ chốt của Yakuza chỉ còn khoảng 16.800 người, số còn lại chỉ được coi là các thành viên thuộc loại “bán thường trực”. Các tập đoàn Yakuza lớn nhất hiện nay chỉ còn có Yamaguchi-gumi (4700 người); Sumiyoshi-kai, Kobe Yamaguchi-gumi và Inagawa-kai (chưa đầy 2.000 người).

Chính quyền giải thích tình trạng sụt giảm liên tục là nhờ vào các đạo luật và biện pháp hạn chế mới. Tokyo bắt đầu tích cực đấu tranh chống các phe nhóm tội phạm từ những năm 1990. Đến năm 2011, các biện pháp triệt để nhất được áp dụng, đáng chú ý là quyết định cấm hợp tác với các tổ chức, băng nhóm tội phạm. Theo đó, các công ty bị phát hiện có liên quan đến tội phạm bị tước bỏ các dịch vụ ngân hàng và thu hồi các diện tích thuê mướn.

Biện pháp trên ngay lập tức đã khiến Yakuza bị mất đi những nguồn thu tài chính đáng kể. Đó là chưa kể tới một đạo luật, theo đó một ông trùm sẽ phải chịu trách nhiệm trước những hành vi tội phạm dù là nhỏ nhất của bất kỳ thành viên nào trong tổ chức của mình.

Những nguyên nhân riêng tư phổ biến nhất dẫn tới tình trạng rời bỏ Yakuza chính là nỗi lo sợ phải đi tù, cũng như sinh kế đối với những thành viên có gia đình. Trong bất cứ trường hợp nào, chủ yếu vẫn là vấn đề tiền bạc: sau một loạt những lệnh cấm đoán của chính phủ, những thành viên thông thường đến nuôi thân cũng còn gặp khó khăn chứ đừng nói đến chuyện lo cho vợ con.

Thực tế cho thấy, một phần những thành viên Yakuza sau một thời gian hoàn lương vẫn buộc phải quay lại với con đường tội phạm. Nhật Bản hiện vẫn chưa có một hệ thống chính sách giúp những người từng là thành viên của tổ chức Yakuza tái hòa nhập cộng đồng. Sau một thời gian không thể tìm kiếm một công việc lương thiện, nhiều người  không còn cách nào khác là quay trở lại với hoạt động tội phạm – có điều chủ yếu tham gia vào những hành động hạ cấp nhất như trộm cướp hay lừa đảo.

Chính quyền địa phương dù sao vẫn triển khai một số giải pháp dù không đồng bộ nhằm gỡ bỏ sự kết dính giữa các thành viên với băng nhóm của chúng. Chẳng hạn như quận Fukuoka có hỗ trợ tài chính cho những người quyết định từ bỏ băng nhóm để quay trở lại với cuộc sống bình thường. Còn tại đảo Kyushu có chính sách trả 1.000 đôla cho mỗi trái lựu đạn được giao nộp, tuy nhiên với điều kiện người giao nộp cũng phải ra trình diện chính quyền. Nhiều chuyên gia đánh giá với tất cả những đặc điểm trên, các băng nhóm Yakuza nhiều khả năng sẽ duy trì được hoạt động tạm ổn cho đến Olympic mùa hè 2020 tại Tokyo, trước khi tiếp tục đà suy thoái không thể cưỡng lại của mình.

Thay đổi để tồn tại

Trước tình cảnh như vậy, Yakuza tất nhiên không thể chịu an phận mà ngược lại tìm mọi cách thay đổi nhằm duy trì ảnh hưởng đối với xã hội Nhật Bản. Hình ảnh một thành viên Yakuza đã thay đổi rất nhiều từ vài năm qua: không còn là những kẻ xấc láo với hình xăm khắp người với những ngón tay bị chặt cụt sau những lần mắc lỗi trước ông chủ.

Một phần nào trong số này đã trở thành những thương gia tháo vát, táo bạo, có quan hệ thân cận với giới chức thượng lưu trong xã hội. Họ điều hành các câu lạc bộ thoát y, cho vay nặng lãi, các cửa hàng bán đồ khiêu dâm, ma túy hay vũ khí.

Nói cách khác, các công ty của Yakuza từ vài thập niên qua đã dần dần “hợp pháp hóa” thâm nhập vào tất cả các lĩnh vực kinh doanh. Chẳng hạn như tại Tokyo, bất cứ ai cũng có thể thưởng thức một tách cà phê ngon nhất, đăng ký đi nghỉ ở nước ngoài, mua thực phẩm, đi xem hòa nhạc, thậm chí học tiếng Anh qua dịch vụ do các công ty của Yakuza cung cấp.

Thậm chí họ còn tham gia các hoạt động cộng đồng tích cực. Các tập đoàn của Yakuza đã điều những lực lượng lao động đông đảo tới giúp làm sạch các khu vực bị lây nhiễm phóng xạ sau sự cố tại nhà máy điện nguyên tử Fukushima vào năm 2011. Yakuza trong một mức độ nào đó vẫn có quan hệ thân cận với nhiều chính trị gia: họ có thể đóng vai những cử tri đáng tin cậy, đứng ra bảo vệ chính trị gia trước những nguy cơ đe dọa, là những nhà tài trợ hào phóng và giành được những dự án xã hội đáng kể.

Olympic Tokyo 2020 sắp tới được đánh giá là một cơ hội rất tốt để Yakuza phát tài! Chẳng hạn như có thông tin cho thấy, Phó chủ tịch Ủy ban Olympic Nhật Bản được bắt gặp cặp kè với một vài thành viên cao cấp của Yakuza. Trên thực tế, Yakuza sẽ khó có thể biến mất hoàn toàn mà chỉ đơn giản lui vào hoạt động kín đáo và bí mật hơn trước cái nhìn của công chúng. Dù sao, đó cũng là một biểu tượng lâu năm đã “ăn sâu bén rễ” trong lòng xã hội Nhật Bản.Kim Lai (tổng hợp

Please follow and like us:
error

64 thoughts on “Nhật Bản: Ngày tàn của Yakuza đang đến?

 • February 7, 2019 at 10:05 pm
  Permalink

  I just want to mention I’m very new to blogging and site-building and actually enjoyed this blog site. Probably I’m want to bookmark your website . You amazingly have excellent writings. With thanks for revealing your webpage.

  Reply
 • February 25, 2019 at 6:46 pm
  Permalink

  I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this site. Thanks , I¡¦ll try and check back more often. How frequently you update your web site?

  Reply
 • February 26, 2019 at 8:26 pm
  Permalink

  Simply wish to say your article is as astounding. The clearness in your post is simply excellent and i could assume you’re an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please carry on the gratifying work.

  Reply
 • February 27, 2019 at 5:22 pm
  Permalink

  I truly appreciate this post. I¡¦ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thx again

  Reply
 • March 1, 2019 at 6:26 am
  Permalink

  wonderful points altogether, you simply won a new reader. What could you recommend about your put up that you made some days in the past? Any positive?

  Reply
 • March 2, 2019 at 2:11 pm
  Permalink

  I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it is rare to see a great blog like this one nowadays..

  Reply
 • March 4, 2019 at 2:36 am
  Permalink

  Awsome blog! I am loving it!! Will be back later to read some more. I am taking your feeds also

  Reply
 • March 6, 2019 at 7:20 am
  Permalink

  Wow, fantastic blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your web site is wonderful, as well as the content!

  Reply
 • March 10, 2019 at 4:11 am
  Permalink

  Hello my friend! I wish to say that this post is amazing, great written and come with almost all important infos. I¡¦d like to look more posts like this .

  Reply
 • March 14, 2019 at 11:16 pm
  Permalink

  Good ¡V I should certainly pronounce, impressed with your website. I had no trouble navigating through all tabs and related info ended up being truly easy to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, web site theme . a tones way for your client to communicate. Nice task..

  Reply
 • March 17, 2019 at 3:17 pm
  Permalink

  It¡¦s in point of fact a nice and useful piece of info. I¡¦m glad that you simply shared this useful info with us. Please stay us informed like this. Thanks for sharing.

  Reply
 • March 18, 2019 at 11:48 pm
  Permalink

  As I web-site possessor I believe the content matter here is rattling fantastic , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Good Luck.

  Reply
 • March 21, 2019 at 12:34 am
  Permalink

  I was just looking for this info for some time. After six hours of continuous Googleing, at last I got it in your site. I wonder what’s the lack of Google strategy that do not rank this type of informative sites in top of the list. Usually the top websites are full of garbage.

  Reply
 • March 22, 2019 at 6:46 am
  Permalink

  I enjoy the efforts you have put in this, thank you for all the great content.

  Reply
 • March 22, 2019 at 8:06 pm
  Permalink

  Definitely believe that which you said. Your favorite justification appeared to be on the web the easiest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people consider worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side effect , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

  Reply
 • March 25, 2019 at 8:55 am
  Permalink

  Hiya very nice blog!! Guy .. Beautiful .. Superb .. I will bookmark your site and take the feeds additionally…I am glad to search out numerous useful info here within the submit, we need develop more strategies on this regard, thanks for sharing.

  Reply
 • March 25, 2019 at 11:41 pm
  Permalink

  wcnrsklxufy,If you have any struggle to download KineMaster for PC just visit this site.

  Reply
 • March 26, 2019 at 8:38 am
  Permalink

  I have recently started a site, the info you provide on this site has helped me greatly. Thank you for all of your time & work. “Show me the man who keeps his house in hand, He’s fit for public authority.” by Sophocles.

  Reply
 • March 26, 2019 at 5:16 pm
  Permalink

  Thank you so much for providing individuals with an extremely breathtaking opportunity to read articles and blog posts from here. It’s always so great plus jam-packed with a great time for me personally and my office colleagues to search the blog at a minimum thrice in 7 days to read the fresh things you have. And of course, we are at all times fascinated considering the outstanding tips and hints you give. Selected 1 ideas in this article are unequivocally the most efficient we’ve ever had.

  Reply
 • March 27, 2019 at 3:06 am
  Permalink

  Wow! This can be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Actually Magnificent. I’m also an expert in this topic so I can understand your hard work.

  Reply
 • March 28, 2019 at 8:42 pm
  Permalink

  qdwhpcmha,We have a team of experts who could get you the correct settings for Bellsouth net email login through which, you can easily configure your email account with MS Outlook.

  Reply
 • March 29, 2019 at 7:30 am
  Permalink

  nmyfyhuonxn,Definitely believe that which you said. Your favourite justification appeared to be on the net the simplest thing to remember of.

  Reply
 • March 31, 2019 at 7:37 pm
  Permalink

  nistrnny,Definitely believe that which you said. Your favourite justification appeared to be on the net the simplest thing to remember of.

  Reply
 • April 2, 2019 at 2:42 am
  Permalink

  osrrjcpsyz,Thanks for this useful information, Really amazing. Thanks again. I LOve your BloG

  Reply
 • April 3, 2019 at 3:45 pm
  Permalink

  tfztyobbyh,Thanks for ones marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you will be a great author.I will always bookmark your blog and will jkihsm,come back from now on. I want to encourage that you continue your great writing, have a nice afternoon!

  Reply
 • April 3, 2019 at 8:41 pm
  Permalink

  tlttsz,A very good informative article. I’ve bookmarked your website and will be checking back in future!

  Reply
 • April 4, 2019 at 7:08 pm
  Permalink

  Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he just bought me lunch because I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thank you for lunch!

  Reply
 • April 5, 2019 at 1:14 am
  Permalink

  hmsgxaknw,Thanks for ones marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you will be a great author.I will always bookmark your blog and will jborvp,come back from now on. I want to encourage that you continue your great writing, have a nice afternoon!

  Reply
 • April 10, 2019 at 6:15 pm
  Permalink

  I am also writing to make you understand of the wonderful experience my cousin’s girl enjoyed using your web site. She even learned a good number of details, most notably how it is like to possess an excellent teaching character to let many others without hassle thoroughly grasp chosen tortuous subject matter. You undoubtedly exceeded our own expectations. I appreciate you for rendering such informative, dependable, informative and even easy tips on the topic to Julie.

  Reply
 • April 15, 2019 at 10:44 am
  Permalink

  On the 42nd lap, Leclerc also pitted after the Vettel overtake, at which time he was 10 seconds behind the fourth-placed Vistapan. On lap 54th, when Gassley secured the sixth position, he replaced a soft tyre to hit the fastest lap.

  Reply
 • April 18, 2019 at 8:45 am
  Permalink

  I simply wanted to thank you so much once again. I’m not certain the things that I would’ve handled without the actual advice provided by you relating to my topic. It was before the scary difficulty for me personally, however , understanding your well-written form you treated that made me to cry with joy. I am just happy for this assistance and even hope that you realize what a great job your are getting into teaching people today with the aid of your webpage. More than likely you’ve never encountered any of us.

  Reply
 • April 19, 2019 at 6:36 am
  Permalink

  “In my opinion, perhaps the market has always been correct, that is, the Fed will tighten policy before the end of this year.

  Reply
 • April 20, 2019 at 8:14 am
  Permalink

  I have been reading out many of your articles and i can claim nice stuff. I will definitely bookmark your site.

  Reply
 • April 24, 2019 at 9:14 am
  Permalink

  Jim O’Neill, the father of BRIC and former chairman of Goldman Sachs Asset Management, said at a forum on the shores of Lake Como near Milan on Friday,

  Reply
 • April 24, 2019 at 6:24 pm
  Permalink

  But after entering the house, the sight was astounding: the house was actually an old earth house, the exposed earth wall had been blackened by smoke, and the crack in the house cracked from below to the roof.

  Reply
 • May 4, 2019 at 5:48 pm
  Permalink

  I am very happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

  Reply
 • May 5, 2019 at 8:47 pm
  Permalink

  Howdy! Someone in my Myspace group shared this website with us
  so I came to give it a look. I’m definitely loving the information. I’m book-marking and will
  be tweeting this to my followers! Excellent blog and wonderful design and style.

  Reply
 • May 6, 2019 at 7:18 am
  Permalink

  The first round of the 2019 NFL Draft has come and gone, and it didn’t take long for it to create quite a stir.

  Reply
 • May 6, 2019 at 7:16 pm
  Permalink

  I was just looking for this information for some time. After six hours of continuous Googleing, at last I got it in your site. I wonder what’s the lack of Google strategy that do not rank this kind of informative websites in top of the list. Normally the top sites are full of garbage.

  Reply
 • May 6, 2019 at 7:16 pm
  Permalink

  I was suggested this web site by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You are wonderful! Thanks!

  Reply
 • May 8, 2019 at 12:50 pm
  Permalink

  Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I’ve truly
  enjoyed browsing your blog posts. After all
  I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

  Reply
 • May 8, 2019 at 7:04 pm
  Permalink

  Hey, you used to write great, but the last few posts have been kinda boring¡K I miss your tremendous writings. Past few posts are just a bit out of track! come on!

  Reply
 • May 14, 2019 at 5:03 pm
  Permalink

  You can certainly see your expertise within the paintings you write. The world hopes for more passionate writers such as you who aren’t afraid to say how they believe. All the time go after your heart.

  Reply
 • May 20, 2019 at 12:54 pm
  Permalink

  Nice read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch as I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thank you for lunch!

  Reply
 • May 23, 2019 at 5:58 pm
  Permalink

  Usually I do not learn post on blogs, however I would like to say that this write-up very compelled me to check out and do so! Your writing taste has been surprised me. Thank you, very great article.

  Reply
 • May 26, 2019 at 10:00 am
  Permalink

  ahatuxgvq,Definitely believe that which you said. Your favourite justification appeared to be on the net the simplest thing to remember of.

  Reply
 • June 2, 2019 at 1:01 am
  Permalink

  Comprare Cialis In Egitto Sinequan Canadian Pharmacy Best Price For Viagra Brand cialis 5 mg Order Pharmaceuticals Online India Vardenafil Side Effects Prix Xenical En Suisse

  Reply
 • June 7, 2019 at 6:40 pm
  Permalink

  My partner and I absolutely love your blog and find almost all
  of your post’s to be just what I’m looking for. Does one offer guest writers to write content in your
  case? I wouldn’t mind producing a post or elaborating on a few
  of the subjects you write concerning here. Again, awesome web log!

  Reply
 • June 15, 2019 at 8:56 pm
  Permalink

  I’m really impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it’s rare to see a great blog like this one nowadays..

  Reply
 • June 15, 2019 at 8:57 pm
  Permalink

  As I website possessor I believe the content matter here is rattling wonderful , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Best of luck.

  Reply
 • June 19, 2019 at 9:16 am
  Permalink

  Hello, i think that i saw you visited my weblog so i came to “return the favor”.I’m trying to find things to enhance my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *