Nhà tù Mỹ: luật ngầm “bất thành văn” của các anh chị máu mặt

Để “tồn tại” một cách bình yên nhất, phạm nhân tại các nhà tù Mỹ phải tuân theo những luật ngầm “bất thành văn” của các anh chị máu mặt trong tù.

Một nghiên cứu mới đây nhất của Đại học Cincinnative, Mỹ tiết lộ có khoảng 1/3 thanh thiếu niên ở Mỹ đã từng bị bắt giam vì phạm tội trước tuổi 23.

Trong đó, tội phổ biến nhất là uống rượu trước tuổi luật pháp cho phép, trộm cắp vặt hay bạo động. Giáo sư Brame cho rằng cảnh nghèo, chật vật tại học đường, khó khăn trong gia đình và cuộc sống khiến thanh thiếu niên ở lứa tuổi này dễ phạm tội.

Members of a gang known as the 18 crowd into cells at the Izalco jail in Sonsonate, El Salvador, Feb. 23, 2012. A Honduran fire and a Mexican massacre have drawn new attention to deteriorating conditions at prisons in Latin America, many of which are stuffed over capacity leaving inmates to string hammocks from the ceiling or bed down on the floor. (Meridith Kohut/The New York Times)
Nhà tù ở Mỹ có rất nhiều sắc tộc.

Mỹ có rất nhiều tiểu bang, trong đó, nhà tù tại tiểu bang California có luật lệ khắt khe hơn các tiểu bang khác, nên cũng được gọi là “Police State” (tiểu bang của cảnh sát).

Tùy vào mức độ phạm tội và tính chất tội phạm mà sẽ có những khu giam giữ riêng biệt hay những nhà tù an ninh đặc biệt.

Nhưng nhìn chung họ phải trải qua một số thủ tục dưới đây:

1. Cửa R&D (receiving&discharge) – Nơi làm thủ tục nhận và thả tù nhân

luat-ngam-bat-thanh-van-cuc-ky-dang-so-tai-nha-tu-my (1)

Có những luật bất thành văn nơi đây.

Phạm nhân sẽ làm các thủ tục và hồ sơ “nhập trại” như chụp ảnh, lăn tay, kiểm tra lý lịch, kiểm tra tâm lý… sau đó tạm giam 7 tới 10 ngày tại buồng tạm giam với điều kiện sống rất khắc nghiệt vì lúc này phạm nhân chưa thành án và còn chờ ra tòa.

Họ sẽ phải chịu một “luật ngầm” đầu tiên như phải chịu áp lực, bị hành xác bởi bộ máy quyền lực, bị chuyển từ nơi này đến nơi khác, sống trong cảnh thiếu thốn nước tắm, bị rà soát, còng tay, khủng bố tinh thần lẫn thể xác nhằm làm họ nhanh nhận tội.

Vài ngày sau, một nhân viên phụ trách sẽ tới phỏng vấn và duyệt xét hồ sơ của phạm nhân và đưa quyết định vào trại tập trung nếu phạm nhân không có dấu hiệu tâm thần, an ninh…

2. Vào trại tập trung

luat-ngam-bat-thanh-van-cuc-ky-dang-so-tai-nha-tu-my (2)

Mỗi phạm nhân sẽ có mã số riêng.

Khi đã thành án, phạm nhân ở tình trạng sẵn sàng để chuyển về trại tập trung, người đó sẽ được in và phát thẻ căn cước và số mật mã (P.C. A code) để đăng nhập nói chuyện điện thoại.

Khi tới trại, họ sẽ “nhận” phòng, được phát vật dụng cá nhân tối thiểu. Lần đầu tiên ở nơi đây là tìm kiếm vị trí bảng thông tin.

Đây là nơi các thông tin liên quan tới tù nhân như triệu tập, khám bác sĩ, lao động, gặp người nhà, cố vấn… Trên bảng cũng có những luật lệ riêng biệt của trại giam mà họ cần ghi nhớ. Nếu vắng mặt hay không tuân lệnh sẽ bị xem như phạm tội bất tuân kỷ luật.

3. Những luật ngầm trong nhà tù của Mỹ

Ngoài luật chính thức ở mỗi nhà tù thì phạm nhân còn phải hiểu rõ “luật ngầm” nếu không muốn mang vạ vào thân ngay từ những ngày đầu vào đây.

Đó là những luật lệ giữa các tù nhân, có thể do những người có “máu mặt” trong tù đặt ra buộc nhiều người tuân theo nếu không muốn bị “chăm sóc” sau này.

Tôn trọng bạn tù (tiếng lóng là celly)

Members of a gang known as the 18 crowd into cells at the Izalco jail in Sonsonate, El Salvador, Feb. 23, 2012. A Honduran fire and a Mexican massacre have drawn new attention to deteriorating conditions at prisons in Latin America, many of which are stuffed over capacity leaving inmates to string hammocks from the ceiling or bed down on the floor. (Meridith Kohut/The New York Times)
Những phòng giam tù nhân.

“Ma cũ bắt nạt ma mới” là chuyện rất phổ biến nơi đây, do đó điều tối quan trọng là phải tuyệt đối tôn trọng và lịch sự với họ vì họ là người tới trước và “lãnh địa” ấy là của họ. Không thể để xảy ra một quan hệ xấu với các bạn tù. Đừng bắt đầu bằng một bước sai lầm.

Luật “nhóm”

Tình trạng kỳ thị và phân biệt chủng tộc trong các nhà tù ở Mỹ xảy ra rất nhiều. Nhóm nào sống với nhóm đó.

Theo đó, mỗi nhóm có trưởng nhóm (họ có chung một đặc điểm gì đó như tôn giáo, dân tộc…) sẽ làm chủ những lãnh thổ riêng, xung đột sẽ xảy ra khi lãnh thổ này bị xâm hại.

luat-ngam-bat-thanh-van-cuc-ky-dang-so-tai-nha-tu-my (3)

Có những “nhóm” khác nhau trong tù. Hình ảnh lấy trong phim “Vượt ngục”.

Do đó, những người tù mới nên tránh đi lại lung tung, quan sát và thu thập thông tin cần thiết, để tránh xô xát trong giờ ăn, các nhóm cũng được ngồi riêng.

Trong tù, phạm nhân ngoài một số vật dụng cá nhân tối thiểu được cấp phát họ cần có tiền (do người nhà bên ngoài) cung cấp để phục vụ các nhu cầu cá nhân khác, do đó nếu không cẩn thận sẽ trở thành mục tiêu trấn lột của những tù nhân khác.

Nếu bị “chú ý”, phạm nhân sẽ bị các tù nhân khác bắt nạt, bị “phóng uế” phòng giam, tra tấn khi không có bảo vệ tù…

luat-ngam-bat-thanh-van-cuc-ky-dang-so-tai-nha-tu-my (4)

Các nhóm có những vị trí ngồi ăn riêng.

Tránh nói về bản án của mình

Thật khó khăn nếu như tù nhân để lộ bản án của mình trong tù cho những phạm nhân khác vì có thể sẽ rất nguy hiểm đến tính mạng của họ, nhất là tội phạm hiếp dâm, ấu dâm,… họ sẽ bị trừng phạt theo đúng cách đó bởi những tù nhân khác.

Do đó, họ cần giữ im lặng, tránh nói về quá khứ cũng như tiền án của mình. Việc kết bạn, gia nhập nhóm cũng rất cần thận trọng.

4. Sinh hoạt trong tù

luat-ngam-bat-thanh-van-cuc-ky-dang-so-tai-nha-tu-my (5)

Một chế độ sinh hoạt của từ nhân.

Ở đây, vẫn có những hoạt động thể thao và giải trí hay những lớp học có trách nhiệm giảng dạy những chương trình có tính hàn lâm, xã hội, hướng dẫn nghề nghiệp, thủ công, hoạt động ngoài trời cũng như có cả những thư viện luật pháp.

Thư viện ở đây chứa đựng những tài liệu hay những bộ sưu tập về luật lệ được cung cấp bởi hệ thống thư viện luật liên bang.

Các phạm nhân cũng nên cẩn thận đừng để mất những đặc ân này. Ngoài ra còn những đặc ân như sinh hoạt giải trí thể thao ngoài trời… nếu họ không vi phạm và bị phạt.

Họ sẽ bị mất quyền lợi nếu như vi phạm luật lệ ở đây, bị biệt giam… Những chương trình giáo dục sức khoẻ, thể thao, bi-da, bóng bàn, âm nhạc, bóng chày, bóng tròn hay những trò chơi thư dãn được cung cấp đầy đủ. Có cả tivi để xem phim và thu thập thông tin.

luat-ngam-bat-thanh-van-cuc-ky-dang-so-tai-nha-tu-my (6)

Các hoạt động đa dạng trong tù.

Trong tù, phạm nhân được gọi điện thoại và viếng thăm có giới hạn. Luật thăm viếng cũng phải theo một quy tắc giấy tờ hành chính rất phức tạp, nhiều khi đến cả tháng nếu là người lạ và dễ dàng hơn nếu là người nhà.

Trong những nhà giam tối tăm, khi mà tội lỗi cần được gột rửa thì hoạt động tôn giáo là điều không thể thiếu, có những nhà thờ nhỏ ở mỗi trại giam với giáo sĩ để giúp các phạm nhân khuây khỏa với niềm tin tôn giáo.

Có thể nói tự do chính là quyền cơ bản nhất của mỗi con người như câu nói “Nhất nhật tại tù, thiên thu tại ngoại”, vì thế để không bị tước mất quyền thiêng liêng này, chúng ta cần tuyệt đối tôn trọng pháp luật.

“Tự do thật sự là thoát khỏi những hành vi tội lỗi, những tư tưởng lầm lạc chứ không phải chỉ thoát ra khỏi một nhà giam cầm tù thể xác”.

Please follow and like us:
error

50 thoughts on “Nhà tù Mỹ: luật ngầm “bất thành văn” của các anh chị máu mặt

 • February 7, 2019 at 8:36 pm
  Permalink

  I simply want to say I am just new to weblog and certainly enjoyed you’re web page. Most likely I’m want to bookmark your blog . You definitely have fabulous stories. Appreciate it for sharing your web site.

  Reply
 • February 11, 2019 at 10:53 am
  Permalink

  I just could not depart your web site prior to suggesting that I actually enjoyed the standard information an individual supply to your visitors? Is gonna be back steadily in order to investigate cross-check new posts.

  Reply
 • February 18, 2019 at 5:31 pm
  Permalink

  i know you write in it but what else?. what are some good websites to start a blog and what topics should i do?.

  Reply
 • February 20, 2019 at 7:58 pm
  Permalink

  I am trying to find a free Dreamweaver alternative and it looks like Kompozer is good. But I could not find any feedback with using this program for wordpress templates. I wanted to know if anyone has used it and how well it works. Thanks in advance..

  Reply
 • February 27, 2019 at 7:15 am
  Permalink

  Thanks for sharing superb informations. Your web-site is very cool. I’m impressed by the details that you¡¦ve on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the information I already searched everywhere and simply could not come across. What a great website.

  Reply
 • March 4, 2019 at 7:09 pm
  Permalink

  ok so how to do it?. . i have seen people getting their blog posts published on their facebook fan page. pls help . thanks.

  Reply
 • March 10, 2019 at 4:56 am
  Permalink

  Good web site! I truly love how it is simple on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I might be notified when a new post has been made. I have subscribed to your feed which must do the trick! Have a great day!

  Reply
 • March 11, 2019 at 7:08 pm
  Permalink

  I’m very happy to read this. This is the type of manual that needs to be given and not the random misinformation that’s at the other blogs. Appreciate your sharing this best doc.

  Reply
 • March 12, 2019 at 7:20 pm
  Permalink

  Great paintings! This is the kind of information that are meant to be shared across the internet. Disgrace on Google for now not positioning this submit higher! Come on over and seek advice from my website . Thanks =)

  Reply
 • March 12, 2019 at 7:34 pm
  Permalink

  I do trust all the ideas you have offered in your post. They’re very convincing and will definitely work. Nonetheless, the posts are very short for starters. May just you please prolong them a bit from subsequent time? Thanks for the post.

  Reply
 • March 16, 2019 at 12:26 am
  Permalink

  Thanks so much for providing individuals with such a remarkable opportunity to read articles and blog posts from this blog. It really is very beneficial and also packed with amusement for me and my office co-workers to visit your blog on the least three times in 7 days to study the latest items you have got. Of course, I am certainly pleased for the mind-blowing tips and hints you give. Selected 1 areas in this article are easily the best we’ve had.

  Reply
 • March 16, 2019 at 11:51 pm
  Permalink

  I think this is one of the most significant information for me. And i am glad reading your article. But want to remark on some general things, The site style is great, the articles is really great : D. Good job, cheers

  Reply
 • March 20, 2019 at 3:30 pm
  Permalink

  I have been browsing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my opinion, if all site owners and bloggers made good content as you did, the internet will be much more useful than ever before.

  Reply
 • March 20, 2019 at 3:31 pm
  Permalink

  Hello, Neat post. There’s an issue together with your web site in web explorer, may check this¡K IE nonetheless is the marketplace chief and a large element of people will omit your great writing because of this problem.

  Reply
 • March 27, 2019 at 4:15 am
  Permalink

  Excellent post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Extremely helpful info particularly the last part 🙂 I care for such information a lot. I was looking for this particular info for a long time. Thank you and best of luck.

  Reply
 • March 27, 2019 at 4:31 am
  Permalink

  Thank you for sharing superb informations. Your web site is very cool. I am impressed by the details that you have on this website. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched all over the place and just couldn’t come across. What a great web-site.

  Reply
 • March 30, 2019 at 8:17 pm
  Permalink

  Hiya, I’m really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossips and web and this is really frustrating. A good web site with exciting content, this is what I need. Thanks for keeping this web site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

  Reply
 • April 2, 2019 at 1:37 am
  Permalink

  Thank you for sharing excellent informations. Your web-site is very cool. I’m impressed by the details that you¡¦ve on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for extra articles. You, my friend, ROCK! I found just the info I already searched all over the place and just could not come across. What a great website.

  Reply
 • April 4, 2019 at 5:17 am
  Permalink

  Thanks for sharing superb informations. Your web-site is very cool. I’m impressed by the details that you¡¦ve on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this web page, will come back for extra articles. You, my pal, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and simply could not come across. What a perfect site.

  Reply
 • April 4, 2019 at 7:13 am
  Permalink

  I was suggested this website by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You’re amazing! Thanks!

  Reply
 • April 6, 2019 at 8:30 am
  Permalink

  Hi, i think that i saw you visited my website so i came to “return the favor”.I am attempting to find things to improve my site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

  Reply
 • April 7, 2019 at 9:25 am
  Permalink

  xwegjyjen,Definitely believe that which you said. Your favourite justification appeared to be on the net the simplest thing to remember of.

  Reply
 • April 15, 2019 at 3:31 am
  Permalink

  I¡¦ve learn some good stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I surprise how so much attempt you set to create this type of great informative web site.

  Reply
 • April 16, 2019 at 5:33 am
  Permalink

  I am continuously invstigating online for ideas that can aid me. Thx!

  Reply
 • April 16, 2019 at 5:47 am
  Permalink

  Hello there, I discovered your web site by means of Google at the same time as searching for a comparable matter, your site got here up, it seems good. I have bookmarked it in my google bookmarks.

  Reply
 • April 18, 2019 at 10:05 am
  Permalink

  of course like your web site but you need to check the spelling on several of your posts. Several of them are rife with spelling problems and I to find it very troublesome to inform the reality however I will surely come back again.

  Reply
 • April 21, 2019 at 12:57 pm
  Permalink

  One such artifact is the mythical Apple shoe – a white tennis/walking sneaker that was originally created as a promotional item when the company launched its first color desktop computer.

  Reply
 • April 21, 2019 at 4:27 pm
  Permalink

  Federal Reserve Chairman Jerome Powell stressed that the global economic growth rate is slowing, and Trump’s chief economic adviser Larry Kudlow also made similar comments on Friday. The White House chief economic adviser Kudlow said that the US economy may need to cut interest rates, there is no inflation problem, the Fed does not need to raise interest rates.

  Reply
 • April 27, 2019 at 10:02 am
  Permalink

  Still, we are doing very well now. “Trump Said. Trump believes that in terms of economic growth, the Fed “has really slowed down our speed” and pointed out that there is now “no inflation.”

  Reply
 • May 2, 2019 at 10:05 pm
  Permalink

  “Today we can tell many of those families that there’s hope for America,” Crump said, “because a jury in Palm Beach, Florida, looked at all the evidence and said a black man killed by the police can get equal justice.”

  Reply
 • May 4, 2019 at 6:47 pm
  Permalink

  I’m still learning from you, but I’m making my way to the top as well. I definitely love reading everything that is posted on your site.Keep the posts coming. I enjoyed it!

  Reply
 • May 6, 2019 at 10:42 am
  Permalink

  Hello it’s me, I am also visiting this web site daily, this web page is genuinely fastidious and
  the viewers are in fact sharing fastidious thoughts.

  Reply
 • May 7, 2019 at 5:54 am
  Permalink

  When I originally left a comment I seem to have clicked the
  -Notify me when new comments are added- checkbox and from now on whenever a comment is added I recieve 4
  emails with the exact same comment. Perhaps there is a means you are
  able to remove me from that service? Appreciate it!

  Reply
 • May 8, 2019 at 1:05 am
  Permalink

  Though baths can remove irritants from the skin and help prevent infections, they can also dry out the skin by removing its natural oils. This can be especially bothersome for kids with sensitive skin.

  Reply
 • May 8, 2019 at 8:01 am
  Permalink

  Hi! I understand this is sort of off-topic however I had to ask.
  Does operating a well-established blog like yours require a massive amount
  work? I am completely new to operating a blog however
  I do write in my diary daily. I’d like to start a blog so I can share my own experience and feelings online.
  Please let me know if you have any kind of ideas or tips for new aspiring blog owners.
  Appreciate it!

  Reply
 • May 9, 2019 at 7:59 pm
  Permalink

  NFL Draft 2019: Biggest winners, losers from Round 1 full of surprises originally appeared on nbcsportsbayarea.com

  Reply
 • May 12, 2019 at 9:00 pm
  Permalink

  me donner de la tendresse. On rentrait, pas tard quand on était en semaine. Il me prenait dans ses bras, m’embrassait et glissait ses main dans mon pantalon,

  Reply
 • May 13, 2019 at 5:43 pm
  Permalink

  My brother recommended I might like this web site.
  He was entirely right. This post truly made my day.
  You can not imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

  Reply
 • May 14, 2019 at 8:53 pm
  Permalink

  Hello, I think your web site may be having browser compatibility issues.
  Whenever I take a look at your web site in Safari, it looks fine however, when opening in Internet Explorer, it has some overlapping issues.
  I simply wanted to provide you with a quick heads up!
  Besides that, excellent website!

  Reply
 • May 16, 2019 at 5:38 am
  Permalink

  Good day! Do you know if they make any plugins to help with Search Engine Optimization? I’m trying to get my blog
  to rank for some targeted keywords but I’m not seeing very good
  gains. If you know of any please share. Thanks!

  Reply
 • May 18, 2019 at 7:32 pm
  Permalink

  jgjqyv,Thanks for sharing such an amazing blog. I am so happy found this informative blog.

  Reply
 • May 20, 2019 at 12:30 am
  Permalink

  Google fuck diyen ibneler sizi google bizi sik diyen G�tverenler sizi sizi cok pis sikicem durun siz Hele hele

  Reply
 • May 24, 2019 at 4:40 am
  Permalink

  Google fuck diyen ibneler sizi google bizi sik diyen G�tverenler sizi sizi cok pis sikicem durun siz Hele hele

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *