Mười Thu: trùm giang hồ tam giác đen Sài Gòn – Bình Dương

Từ một trai làng Nghệ An vào Nam ban đầu là công nhân, Mười Thu trở thành trùm giang hồ một vùng với những phi vụ thanh toán đẫm máu từ việc cho vay nặng lãi, bảo kê, trộm xe…

Ngày 22/9/2011, trong cuộc thư hùng tranh giành lãnh địa, băng nhóm do Mười Thu cầm đầu và băng nhóm khác đã bị CQĐT vây ráp, bắt gọn, chờ ngày đưa ra xét xử. Trong loạt bài này, chúng tôi điểm danh về đối tượng Mười Thu, kẻ thống trị một thời ở vùng “tam giác đen”.

Bản tính liều lĩnh ông trùm vùng “tam giác đen”

Điều hành băng đảng được coi là “lò sản xuất” ra nhiều đại ca có tiếng khu vực “tam giác đen” TP.HCM, Bình Dương, Đồng Nai như Phi “đen”, Tuấn “chó”, Minh “đen”, T “lủi… đại ca Nguyễn Trọng Mười ( tức Mười Thu, SN 1978, ngụ 95/25A, khu phố Bình Đường 4, phường An Bình, Dĩ An; quê huyện Đô Lương, Nghệ An) là nỗi khiếp sợ thật sự một thời của người dân sở tại và đám giang hồ.

Dân giang hồ sợ Mười Thu vì bản tính sát thủ máu lạnh là một phần, nhưng điều trong giới nể sợ hơn chính là những ngón đòn thâm hiểm, tàn độc, âm mưu xảo quyệt dùng bất cứ thủ đoạn nào để đạt được mục tiêu, đó mới chính là nét khắc họa chân thật nhất về đại ca từng làm mưa làm gió một thời, trước khi sa lưới pháp luật.

Trong bản lý lịch trích ngang về cuộc đời của Mười Thu, giới giang hồ chỉ biết hắn sinh ở một huyện vùng núi thuộc tỉnh Nghệ An. Hơn 10 năm trước, Nguyễn Trọng Mười là một trai quê “vô danh tiểu tốt” vừa rời quê hương vào Nam làm công nhân cùng đám bạn.

Mười Thu - trùm giang hồ tam giác đen Sài Gòn - Bình Dương
Chân dung trùm giang hồ Mười Thu

Cuộc sống mưu sinh ở các khu công nghiệp với đồng thu nhập bèo bọt khiến Mười Thu luôn đau đáu tìm mọi cách thoát khỏi cảnh sống bần hàn. Với số tiền ít ỏi tích cóp được, hắn lân la tới các quán nhậu lai rai với mục đích để nghiên cứu cách làm giàu. Những ngày giam mình trong quán nhậu hắn bất ngờ phát hiện ra nguồn thu bất tận từ việc “đá nóng” xe (trộm xe) của công nhân.

Bỏ thêm nhiều ngày quan sát hắn tìm được điểm chung là đa số công nhân thường rất chủ quan như không thèm rút chìa khóa khi dừng lại mua đồ, hay sẵn sàng nhận và nói chuyện với đồng hương quên cả tài sản.

Ở một số quán nhậu, cà phê bình dân “thượng đế” kiêm luôn công việc bảo vệ xe. Phát hiện bất ngờ khiến đời hắn rẽ sang một hướng mới, là tiền đề tạo dựng danh tiếng Mười Thu sau này.

Dù rất muốn sở hữu nguyên miếng bánh nhưng hắn biết một mình không thể làm “nên cơm nên cháo” nên đành chia sẻ ý tưởng trên với một số đồng nghiệp, đồng hương cùng “chí hướng”.

Dù không được học hành đến nơi đến chốn nhưng hắn thuộc dạng có “đầu óc”, số tiền kiếm được sau mỗi phi vụ hắn không vung tay trác táng như các chiến hữu mà gom góp kiếm lời bằng cách cho vay nặng lãi.

Mười Thu - trùm giang hồ tam giác đen Sài Gòn - Bình Dương
Khu công nghiệp Sóng Thần, nơi băng nhóm Mười Thu từng làm mưa làm gió

Để có được lãi khủng, hắn bỏ công tìm kiếm những “con mồi” có tài sản và có khả năng vỡ nợ cao. Tài sản hắn nhắm tới thường là nhà, đất, xe cộ; khách hàng là các đối tượng nghiện bài bạc, nghiện hút. Để chắc thắng, hắn không ngại cho đàn em làm mồi nhử lôi kéo “con mồi” lún sâu vào tệ nạn. Khi khách hàng khánh kiệt hắn chỉ việc ngồi chờ đến hạn trả tiền là kéo quân đi siết nợ.

Chỉ trong vòng 4 năm hoạt động, năm 2006, Mười Thu bắt đầu được xem như tay anh chị có “số má” vùng “tam giác đen” trong lĩnh vực “đá xe” và cho vay nặng lãi.

Có chút tiếng tăm, vốn liếng hắn nghĩ tới việc mở rộng lĩnh vực làm ăn như bảo kê, đòi nợ thuê, kinh doanh bất động sản…muốn vậy việc đầu tiên tay anh chị này phải làm là tuyển chọn đám tay sai sẵn sàng xả thân vì đại ca.

Ngoài những tên gắn bó từ ngày đầu khởi nghiệp, đệ tử sau này của Mười Thu nhất thiết phải có “gốc gác” xứ Nghệ hoặc ít nhất cũng phải có mối liên hệ với miền đất này, sau đó mới xét tới tố chất giang hồ.

Theo các đệ tử Mười Thu thì “anh Mười chỉ tin tưởng và giao trọng trách cho đồng hương xử lý”. Tất nhiên sự bành trướng địa bàn không biết kiêng nể của Mười Thu đã làm “ngứa mắt” những băng đảng khác khiến hắn trở thành mục tiêu loại bỏ hàng đầu của nhiều đại ca trong khu vực .

Tuy nhiên lúc này Mười Thu đã “đủ lông, đủ cánh” không đễ gì muốn “bứng” là “bứng” được. Thời này đệ tử của Mười chưa đông nhưng độ “tinh” thì khỏi chê. Dưới tay hắn là những đệ tử nổi tiếng “khát máu” như Tuấn “chó”, Phi “đen”, Minh “đen” …luôn sẵn sàng chiến đấu.

Như các đại ca khác, Mười “Thu” cũng có “gót chân Asin” chết người đó là bản tính keo kiệt bủn xỉn đến khó tin. Dù kiếm được bộn tiền nhờ đám đệ tử nhưng hắn ăn chia lại không sòng phẳng. Sau mỗi phi vụ thành công, hắn đều ôm phần nhiều về mình nên đám đệ tử dù bên ngoài thì “bằng mặt” nhưng lại găm sự căm tức, bất phục trong lòng. Song biết đại ca nổi tiếng nóng tính, máu lạnh, lại ham tiền, vì tiền là không từ mọi thủ đoạn và có thể xuống tay với bất kỳ ai nên tất cả đều “câm như hến”.

Dưới sự dẫn dắt của Mười “Thu”, băng đảng này bề ngoài có vẻ “sóng yên biển lặng” nhưng thực chất bên trong sóng ngầm không ngừng gào thét, kẻ có chút “máu mặt” luôn tìm thoát khỏi sự kìm tỏa của đại ca nổi tiếng keo kiệt này.

Cuộc chiến đẫm máu của ông trùm giang hồ ở ‘tam giác đen’

Lợi dụng bản tính bủn xỉn của Mười Thu, H. “sẹo” (một tay anh chị vùng giáp ranh) quyết ra tay hạ bằng được đối thủ. Theo tính toán của H. “sẹo” thì chỉ cần dám ra tay, kết quả đạt được sẽ không hề nhỏ. Nếu Mười Thu gặp nạn chắc chắn không ít đệ tử không tìm mình báo thù mà nhân cơ hội này tách ra. Như vậy H. “sẹo” vừa lấy thêm được “số má” lại vừa làm phân tán sức mạnh băng Mười Thu. Đồng thời đây cũng chính là cơ hội để vạch trần chân tướng của Mười với Cơ quan công an.

Năm 2007 nhận được tin báo Mười Thu đang có mặt tại khu vực 550 (Dĩ An, Bình Dương), H. “sẹo” tức tốc phi tới dùng dao nhằm trúng ngực Mười Thu nhưng hắn né kịp và đưa tay ra đỡ, mũi dao chỉ xuyên thủng tay, sợ bại lộ nên H. “sẹo” phóng xe biến mất.

Dù biết rõ mồn một hung thủ nhưng sợ công an “sờ gáy”, Mười Thu đành cắn răng chịu đựng. Đúng như dự đoán của H. “sẹo”, khi thấy đại ca lâm nạn một số đệ tử vốn chỉ “bằng mặt” mà không bằng lòng như Phi “đen”, Minh “đen” Tuấn “chó”… tách ra khỏi sự kìm tỏa của đàn anh để xây dựng “sự nghiệp” riêng.

Mười Thu lúc này đành chấp nhận thực tại và trở về quê dưỡng thương, nhưng thực chất là tránh sự truy sát của đối thủ. Tuy danh tiếng giảm sút đôi phần nhưng sự ảnh hưởng của hắn vẫn khiến đám lâu la nể sợ, các băng nhóm khác kiêng dè, vì thế hoạt động băng nhóm vẫn diễn ra trôi chảy theo sự chỉ đạo từ xa của Mười Thu.

Năm 2008, khi vết thương lành hẳn, hắn quay lại tiếp quản công việc, để gây dựng lại thanh thế, Mười Thu chủ động bỏ qua việc đàn em dám tự ý ra riêng để bắt tay với băng Minh “đen”, T “lủi” và một số băng nhóm khác như Đ “đen” tạo thành một liên minh “khát máu” khiến nhiều băng nhóm khiếp sợ buộc phải nhường lãnh địa.

Nhóm liên minh tội phạm này càng bành trướng thì càng gây nhiều ân oán trong giới giang hồ, khiến không ít đối thủ muốn ra tay trừng trị tên trùm liên minh Mười Thu.

Dư luận cho rằng nhiều băng côn đồ tại khu vực Sóng Thần đã bỏ tiền thuê một nhóm sát thủ từ miền Trung vào thanh toán Mười nhưng bất thành, mãi tới cuối năm 2008, theo dõi biết Mười Thu đang chạy xe máy đến Thủ Đức, nhóm người này chặn xe lại, dùng kiếm chém tới tấp vào người hắn.

Mặc dù bị chém suýt lìa cánh tay nhưng cũng như lần trước Mười Thu vẫn cắn răng chịu đựng không trình báo cơ quan công an để che giấu chân tướng.

Please follow and like us:
error

88 thoughts on “Mười Thu: trùm giang hồ tam giác đen Sài Gòn – Bình Dương

 • February 7, 2019 at 12:47 pm
  Permalink

  I just want to mention I am just beginner to blogging and site-building and honestly liked this website. Likely I’m planning to bookmark your site . You surely come with very good articles. Bless you for revealing your website page.

  Reply
 • February 11, 2019 at 6:27 am
  Permalink

  Superb blog! I actually adore how it will be quick on my eyes as well as the information can be well written. We’re thinking generate income may be notified whenever a completely new post has been produced. We have bought on your rss feed which really should have the desired effect! Have a pleasant day!

  Reply
 • February 16, 2019 at 6:37 am
  Permalink

  I would like to change my blogger archive frequency from 1 month to longer, like 3 months. How do I do this?.

  Reply
 • February 25, 2019 at 6:18 pm
  Permalink

  I’m very happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the random misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

  Reply
 • February 28, 2019 at 3:56 pm
  Permalink

  This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I’ve shared your site in my social networks!

  Reply
 • February 28, 2019 at 3:56 pm
  Permalink

  I keep listening to the news broadcast talk about getting free online grant applications so I have been looking around for the most excellent site to get one. Could you tell me please, where could i get some?

  Reply
 • March 1, 2019 at 4:09 am
  Permalink

  Wonderful website. Lots of useful info here. I am sending it to several pals ans also sharing in delicious. And certainly, thank you in your sweat!

  Reply
 • March 1, 2019 at 5:14 am
  Permalink

  Hi there, just became alert to your blog through Google, and found that it’s truly informative. I’m gonna watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Lots of people will be benefited from your writing. Cheers!

  Reply
 • March 1, 2019 at 5:26 pm
  Permalink

  I am also commenting to let you be aware of what a notable experience my child developed visiting your webblog. She mastered some pieces, not to mention what it is like to have an incredible giving character to make other people completely have an understanding of several complicated subject areas. You undoubtedly exceeded visitors’ expectations. Thanks for distributing such beneficial, trusted, revealing and unique tips about the topic to Julie.

  Reply
 • March 2, 2019 at 11:29 am
  Permalink

  Good website! I truly love how it is simple on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I could be notified when a new post has been made. I have subscribed to your RSS which must do the trick! Have a nice day!

  Reply
 • March 4, 2019 at 1:58 am
  Permalink

  As I site possessor I believe the content matter here is rattling magnificent , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Good Luck.

  Reply
 • March 4, 2019 at 3:37 pm
  Permalink

  Needed to draft you the tiny word in order to give thanks yet again for your personal pretty views you have shared above. This is quite open-handed with you to give unhampered precisely what some people would’ve advertised as an e book to get some profit for their own end, notably considering that you might well have done it if you ever wanted. Those tactics likewise served like the great way to understand that other people have the identical eagerness really like my personal own to know the truth a whole lot more concerning this issue. I believe there are many more enjoyable situations up front for many who looked at your site.

  Reply
 • March 5, 2019 at 10:55 am
  Permalink

  I needed to post you one tiny remark so as to give thanks as before about the spectacular solutions you’ve contributed here. This has been certainly unbelievably generous of you to convey publicly what exactly a few individuals could possibly have marketed for an ebook to get some bucks on their own, even more so seeing that you could have tried it if you ever considered necessary. These tips also acted like the easy way to be certain that some people have a similar desire just like mine to figure out much more in terms of this condition. I’m sure there are numerous more pleasant periods ahead for folks who take a look at your site.

  Reply
 • March 5, 2019 at 9:56 pm
  Permalink

  I have recently started a blog, the info you offer on this site has helped me greatly. Thank you for all of your time & work.

  Reply
 • March 6, 2019 at 2:27 pm
  Permalink

  Hello, you used to write excellent, but the last several posts have been kinda boring¡K I miss your great writings. Past few posts are just a little out of track! come on!

  Reply
 • March 8, 2019 at 6:59 am
  Permalink

  I must show my passion for your kindness in support of those individuals that actually need help on that content. Your real commitment to passing the solution around became extraordinarily interesting and has in most cases made guys and women just like me to achieve their endeavors. Your entire useful instruction signifies so much a person like me and much more to my colleagues. Warm regards; from all of us.

  Reply
 • March 8, 2019 at 6:59 am
  Permalink

  I would like to thnkx for the efforts you’ve put in writing this blog. I’m hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming also. Actually your creative writing skills has inspired me to get my own website now. Actually the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a great example of it.

  Reply
 • March 8, 2019 at 9:26 am
  Permalink

  hello!,I like your writing very a lot! proportion we communicate more approximately your post on AOL? I need an expert on this space to unravel my problem. May be that is you! Taking a look forward to see you.

  Reply
 • March 8, 2019 at 11:56 pm
  Permalink

  Wonderful paintings! This is the type of information that are meant to be shared across the net. Disgrace on the search engines for now not positioning this put up upper! Come on over and consult with my site . Thanks =)

  Reply
 • March 9, 2019 at 12:13 am
  Permalink

  It¡¦s really a nice and helpful piece of info. I am satisfied that you shared this useful info with us. Please keep us informed like this. Thank you for sharing.

  Reply
 • March 10, 2019 at 1:42 am
  Permalink

  You could certainly see your skills within the work you write. The sector hopes for even more passionate writers like you who are not afraid to say how they believe. At all times go after your heart.

  Reply
 • March 12, 2019 at 2:18 am
  Permalink

  I went over this internet site and I believe you have a lot of wonderful information, bookmarked (:.

  Reply
 • March 12, 2019 at 3:42 pm
  Permalink

  I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this blog. Thank you, I will try and check back more frequently. How frequently you update your website?

  Reply
 • March 12, 2019 at 3:58 pm
  Permalink

  You made some nice points there. I did a search on the topic and found most persons will consent with your site.

  Reply
 • March 12, 2019 at 4:51 pm
  Permalink

  hey there and thank you for your information – I have certainly picked up anything new from right here. I did however expertise some technical points using this website, since I experienced to reload the web site lots of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and can damage your high quality score if advertising and marketing with Adwords. Anyway I am adding this RSS to my email and could look out for much more of your respective interesting content. Make sure you update this again very soon..

  Reply
 • March 13, 2019 at 12:02 pm
  Permalink

  I am not sure where you are getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for magnificent info I was looking for this info for my mission.

  Reply
 • March 13, 2019 at 1:19 pm
  Permalink

  I precisely wanted to say thanks all over again. I am not sure the things I might have used without the thoughts contributed by you directly on such a area. It seemed to be a real challenging concern in my position, nevertheless taking note of your skilled strategy you managed it forced me to weep over contentment. I am happier for the guidance and in addition expect you recognize what an amazing job your are getting into training most people using your webpage. I know that you have never come across any of us.

  Reply
 • March 13, 2019 at 6:07 pm
  Permalink

  I like the valuable information you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here regularly. I am quite certain I’ll learn lots of new stuff right here! Best of luck for the next!

  Reply
 • March 13, 2019 at 9:52 pm
  Permalink

  Hello there, just became alert to your blog through Google, and found that it is really informative. I’m going to watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

  Reply
 • March 14, 2019 at 2:20 pm
  Permalink

  Some genuinely fantastic articles on this web site , appreciate it for contribution.

  Reply
 • March 15, 2019 at 1:40 pm
  Permalink

  I’m not sure where you are getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for magnificent info I was looking for this information for my mission.

  Reply
 • March 16, 2019 at 6:58 pm
  Permalink

  Whats Taking place i am new to this, I stumbled upon this I’ve discovered It positively helpful and it has helped me out loads. I’m hoping to contribute & aid different customers like its aided me. Good job.

  Reply
 • March 16, 2019 at 9:57 pm
  Permalink

  I do trust all the concepts you’ve offered for your post. They’re really convincing and will certainly work. Nonetheless, the posts are too quick for beginners. Could you please extend them a bit from subsequent time? Thank you for the post.

  Reply
 • March 17, 2019 at 6:56 am
  Permalink

  great put up, very informative. I’m wondering why the other specialists of this sector don’t notice this. You must proceed your writing. I am sure, you’ve a great readers’ base already!

  Reply
 • March 18, 2019 at 11:08 am
  Permalink

  I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored subject matter stylish. nonetheless, you command get got an shakiness over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this hike.

  Reply
 • March 19, 2019 at 4:59 pm
  Permalink

  I would like to show some thanks to you just for rescuing me from this type of setting. As a result of browsing throughout the the web and finding ideas which are not beneficial, I was thinking my life was well over. Existing without the solutions to the difficulties you have resolved by means of this write-up is a critical case, and ones which could have negatively affected my entire career if I hadn’t encountered the website. Your mastery and kindness in handling all things was tremendous. I am not sure what I would have done if I had not come across such a point like this. It’s possible to at this moment look ahead to my future. Thanks a lot so much for this high quality and sensible help. I won’t be reluctant to recommend your web page to anybody who would like care on this matter.

  Reply
 • March 22, 2019 at 6:18 am
  Permalink

  I’ve been absent for some time, but now I remember why I used to love this web site. Thanks, I will try and check back more frequently. How frequently you update your web site?

  Reply
 • March 22, 2019 at 12:27 pm
  Permalink

  I have recently started a blog, the info you provide on this site has helped me greatly. Thank you for all of your time & work. “Money is power, freedom, a cushion, the root of al evil, the sum of all blessings.” by Carl Sandburg.

  Reply
 • March 23, 2019 at 5:44 pm
  Permalink

  Hi my loved one! I wish to say that this post is awesome, nice written and come with approximately all important infos. I would like to look extra posts like this.

  Reply
 • March 25, 2019 at 8:21 am
  Permalink

  I got what you intend, regards for putting up.Woh I am delighted to find this website through google. “Wisdom doesn’t necessarily come with age. Sometimes age just shows up by itself.” by Woodrow Wilson.

  Reply
 • March 26, 2019 at 8:07 am
  Permalink

  I truly enjoy reading on this website , it contains great content . “A man of genius has been seldom ruined but by himself.” by Samuel Johnson.

  Reply
 • March 27, 2019 at 12:14 am
  Permalink

  Thank you for another great article. The place else could anybody get that type of info in such an ideal means of writing? I’ve a presentation next week, and I’m on the look for such information.

  Reply
 • March 30, 2019 at 4:57 pm
  Permalink

  I definitely wanted to type a small comment so as to thank you for all the lovely hints you are showing at this website. My particularly long internet look up has at the end been compensated with really good concept to talk about with my friends and family. I would mention that we site visitors actually are undoubtedly lucky to be in a useful place with so many outstanding individuals with very helpful points. I feel rather privileged to have encountered the web site and look forward to so many more awesome moments reading here. Thanks a lot again for a lot of things.

  Reply
 • April 1, 2019 at 9:41 pm
  Permalink

  Great paintings! That is the kind of info that are supposed to be shared across the web. Shame on the seek engines for not positioning this post higher! Come on over and consult with my web site . Thanks =)

  Reply
 • April 2, 2019 at 7:00 am
  Permalink

  Thank you, I’ve just been looking for info approximately this topic for a while and yours is the best I have discovered till now. But, what concerning the bottom line? Are you positive about the supply?

  Reply
 • April 2, 2019 at 11:38 pm
  Permalink

  I simply want to mention I am all new to blogging and site-building and honestly loved you’re web site. Very likely I’m going to bookmark your site . You actually come with incredible well written articles. Appreciate it for revealing your web-site.

  Reply
 • April 4, 2019 at 8:09 pm
  Permalink

  Just wish to say your article is as astonishing. The clarity in your post is simply great and i can assume you are an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the gratifying work.

  Reply
 • April 5, 2019 at 6:57 am
  Permalink

  I just could not leave your website prior to suggesting that I really enjoyed the standard info a person supply to your guests? Is going to be again frequently to check out new posts

  Reply
 • April 6, 2019 at 11:30 am
  Permalink

  Definitely, what a splendid website and informative posts, I will bookmark your blog.All the Best!

  Reply
 • April 7, 2019 at 10:55 pm
  Permalink

  Excellent beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how can i subscribe for a blog web site? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

  Reply
 • April 7, 2019 at 11:32 pm
  Permalink

  Hello.This post was extremely fascinating, particularly since I was investigating for thoughts on this matter last Monday.

  Reply
 • April 8, 2019 at 12:15 pm
  Permalink

  Hello, you used to write magnificent, but the last several posts have been kinda boring¡K I miss your super writings. Past several posts are just a bit out of track! come on!

  Reply
 • April 10, 2019 at 3:45 pm
  Permalink

  Great amazing issues here. I¡¦m very glad to look your post. Thank you a lot and i’m having a look forward to contact you. Will you please drop me a mail?

  Reply
 • April 10, 2019 at 3:46 pm
  Permalink

  Valuable information. Fortunate me I found your web site by chance, and I’m stunned why this twist of fate did not took place in advance! I bookmarked it.

  Reply
 • April 11, 2019 at 11:50 am
  Permalink

  Trop excitant de mater des femmes lesbiennes en train de se doigter la chatte pour se faire jouir. En plus sur cette bonne petite vid o porno hard de lesb X les deux jeunes lesbienne sont trop excitantes et super sexy. Des pures beaut de la nature avec des courbes parfaites, les filles c est quand v

  Reply
 • April 13, 2019 at 6:21 am
  Permalink

  I need to recognize just how to watch my messages or discuss other individuals blogs. Exists anywhere I could go to get a checklist of all my articles?. Any type of assistance valued.

  Reply
 • April 14, 2019 at 8:50 pm
  Permalink

  Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he just bought me lunch because I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thank you for lunch!

  Reply
 • April 14, 2019 at 8:51 pm
  Permalink

  Generally I do not read post on blogs, however I would like to say that this write-up very compelled me to try and do so! Your writing style has been amazed me. Thanks, quite great post.

  Reply
 • April 15, 2019 at 4:33 am
  Permalink

  Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will make sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I will definitely comeback.

  Reply
 • April 15, 2019 at 9:04 pm
  Permalink

  My brother suggested I might like this web site. He was totally right. This post actually made my day. You cann’t imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

  Reply
 • April 16, 2019 at 1:16 am
  Permalink

  Great site! I am loving it!! Will be back later to read some more. I am bookmarking your feeds also

  Reply
 • April 18, 2019 at 5:52 am
  Permalink

  I savor, result in I discovered exactly what I used to be looking for. You have ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

  Reply
 • April 18, 2019 at 6:02 am
  Permalink

  Wow, incredible blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is wonderful, let alone the content!

  Reply
 • April 20, 2019 at 6:00 am
  Permalink

  Nice blog here! Also your site loads up very fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as quickly as yours lol

  Reply
 • April 20, 2019 at 9:26 am
  Permalink

  i require some concepts for a blog site. i currently do rhymes and surveys on it yet i wan na speak about something.

  Reply
 • April 21, 2019 at 3:55 am
  Permalink

  aneyon,Waw! Its really great and wonderful ever i found. Thank you for sharing this info.

  Reply
 • April 23, 2019 at 11:44 pm
  Permalink

  kktfwphawb,If you are going for best contents like I do, just go to see this web page daily because it offers quality contents, thanks!

  Reply
 • April 25, 2019 at 1:44 am
  Permalink

  If somebody like Julia Roberts or Natalie Portman had an individual blog where they uploaded photos of their holidays or something, would certainly you still take them seriously as actors? Do you think celebrities with personal blogs are less qualified as well as taken much less seriously than those that do not? Additionally, would certainly you visit their blog sites to see what they are up to?.

  Reply
 • Pingback:Acronis Cracks

 • May 4, 2019 at 4:16 am
  Permalink

  Having read this I believed it was rather enlightening. I appreciate you spending
  some time and energy to put this short article together.
  I once again find myself spending way too much time both reading and commenting.
  But so what, it was still worthwhile!

  Reply
 • May 4, 2019 at 3:34 pm
  Permalink

  you are actually a just right webmaster. The website loading velocity is amazing. It kind of feels that you are doing any unique trick. In addition, The contents are masterwork. you’ve done a wonderful process on this topic!

  Reply
 • May 8, 2019 at 4:58 pm
  Permalink

  I am commenting to make you understand of the remarkable encounter my princess encountered viewing your web page. She mastered too many details, with the inclusion of what it is like to possess a marvelous helping character to make certain people without problems understand a number of grueling issues. You really surpassed our desires. Many thanks for delivering these important, healthy, revealing and as well as unique tips on this topic to Sandra.

  Reply
 • May 9, 2019 at 5:54 pm
  Permalink

  Undeniably believe that which you stated. Your favorite justification appeared to be on the internet the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get irked while people think about worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

  Reply
 • May 9, 2019 at 5:57 pm
  Permalink

  I savour, result in I found just what I used to be having a look for. You have ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye

  Reply
 • May 14, 2019 at 4:13 pm
  Permalink

  Fantastic goods from you, man. I’ve understand your stuff previous to and you’re just extremely magnificent. I really like what you’ve acquired here, certainly like what you are stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it wise. I can not wait to read much more from you. This is actually a wonderful website.

  Reply
 • May 17, 2019 at 3:55 pm
  Permalink

  naturally like your website but you need to take a
  look at the spelling on quite a few of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I in finding it very
  troublesome to inform the reality however I’ll definitely come back again.

  Reply
 • May 20, 2019 at 9:56 pm
  Permalink

  Every code I try either leaves a large void on top of the page, or at the end of the web page. Its definitely that code causing it. I have actually tried numerous codes trying to hide the blog sites & extended network, but they all leave a white gap either at the top or at the bottom. Any person obtained one that doesn’t create the white space? Or how to eliminate the white void?.

  Reply
 • May 23, 2019 at 5:25 pm
  Permalink

  I simply needed to thank you so much once more. I am not sure the things that I could possibly have done without those ideas revealed by you relating to such a area. It absolutely was a difficult circumstance for me personally, nevertheless spending time with your professional style you managed it made me to jump over fulfillment. I will be grateful for this guidance and even believe you find out what a great job you happen to be undertaking instructing other individuals through the use of a web site. Most probably you’ve never encountered all of us.

  Reply
 • May 27, 2019 at 12:21 am
  Permalink

  I’m looking for out what the most popular blog sites are when it comes to information and views and mobile phone stuff.

  Reply
 • May 27, 2019 at 5:38 am
  Permalink

  Thanks a bunch for sharing this with all people you actually understand what you’re talking about! Bookmarked. Kindly additionally consult with my web site =). We can have a hyperlink trade contract among us!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *