Minh “Sâm” – Phương “Ninh Hột”: Truyền kỳ chất chơi của giang hồ

Tính cho tới thời điểm bị bắt, Phương “Ninh Hột” và Minh “Sâm” đều có thể gọi là những đại gia thứ thiệt. Với số tài sản lên tới hàng trăm tỷ, hai ông trùm thừa sức “xưng hùng” không chỉ trong mỗi lãnh địa giang hồ. Nhất là trong máu mỗi ông trùm đều vẫn còn sót lại ít nhiều sự ngông nghênh đặc trưng của những ngày tháng lăn lộn trường đời…

Chất chơi của giang hồ
Những câu chuyện truyền kỳ về Phương “Ninh Hột” nhiều hơn hẳn Minh “Sâm”. Một phần bởi cá tính của Phương khá võ biền, thích khoe khoang và chơi trội. Riêng về điểm này, Minh “Sâm” có phần khôn ngoan hơn “đồng nghiệp” của mình đôi chút. Cũng thích chơi sang, chơi trội, nhưng Minh “Sâm” điềm đạm hơn, kín tiếng và ít khiến người khác chú ý hơn. Nhưng nếu đã buộc lòng phải chú ý, thì Minh cũng luôn biết cách khiến người khác phải há hốc mồm, chứ không còn là tròn mắt trước “chất chơi” của ông trùm.
Thời điểm trước khi Phương “Ninh Hột” bị bắt, người viết từng có dịp ngồi với một tay chơi có hạng đất Hà thành. Khi câu chuyện chuyển về chủ đề xe cộ, tay chơi đột ngột đưa ra câu hỏi: “Theo chú thì chiếc xe độc nhất của Việt Nam đang nằm ở tỉnh thành nào?”. Mù tịt về xe cộ, nhưng tôi cũng suy luận bừa theo kiểu: “Không Sài Gòn thì Hà Nội, chứ còn chỗ nào có xe độc nữa?” Tay chơi cười khà khà, thủng thẳng: “Ai cũng nghĩ như chú, nhưng thực ra theo anh biết thì nó phải nằm ở Quảng Ninh mới đúng. Xe của ông Phương “linh hồn” đất Móng Cái, loại đặt riêng, chống được cả lựu đạn. Nó mới là con xe hiếm và đắt nhất bây giờ”.

Minh "Sâm" - Phương "Ninh Hột": Truyền kỳ chất chơi của giang hồ - Ảnh 1

Phương “Ninh Hột”.
Chẳng hiểu câu chuyện mà tay chơi đưa ra lúc đó có bao nhiêu phần trăm xác thực, nhưng những câu chuyện truyền kỳ về độ chơi của đại gia Phương “Ninh Hột” vốn không phải điều gì lạ lẫm. Nhất là khi vùng đất Mỏ Quảng Ninh vốn nổi tiếng với những chiêu trò trả thù kinh dị như … ốp mìn vào xe, ném lựu đạn vào nhà, việc các ông trùm cỡ Phương lo lắng chu đáo cho tính mạng của mình cũng là điều dễ hiểu. Tuy nhiên, xe hơi chỉ là một phần nho nhỏ trong khối tài sản khổng lồ của ông trùm và nó cũng không mang lại danh tiếng cho Phương “Ninh Hột” bằng tính cách ngông nghênh của y. Câu nói nổi tiếng nhất của Phương mà nhiều người dân Móng Cái vẫn còn nhớ như in có lẽ chính là câu tuyên bố: “Tiền của tôi chỉ đủ xếp từ cầu Ka Long cho tới Hạ Long thôi!”. Cho tới tận khi Phương bị bắt, câu nói đó vẫn là một giai thoại được nhiều người nhắc tới mỗi lúc trà dư tửu hậu, kèm theo không ít trầm trồ, khen chê về cuộc sống của ông trùm đất Quảng Ninh một thủa.
Tuy nhiên, nếu để so sánh với Minh “Sâm”, tiền của Phương “Ninh Hột” có lẽ cũng … chưa có cửa. Số tài sản “đếm vội” cũng đã lên tới vài trăm tỷ, dàn siêu xe không thua kém bất cứ tay chơi máu mặt nào tại Việt Nam chính là “bảo chứng” bằng vàng cho “chất chơi” của ông trùm đất Kinh Bắc. Ít có những tuyên bố ngông nghênh và sặc mùi trọc phú như Phương, nhưng cách Minh “Sâm” khoe khéo tài sản của mình bằng cách … lên truyền hình để nói về chiếc Maybach triệu đô cũng đủ khiến tiếng tăm của y vang dội như sấm bên tai rất nhiều người.
Kiểm kê tài sản của Minh, người ta còn tìm thấy nhiều bảo vật thuộc dạng top đầu của Việt Nam hiện diện trong nhà. Hai cây gỗ sưa có giá trị ước tính lên tới cả triệu đô tìm thấy trong biệt thự của Minh được đồn đoán không phải để bán, mà là để chủ nhân của nó dùng. Có lẽ, tay giang hồ “biết chơi” này cũng đã nghe được ít nhiều về độ “quý tộc” của loại gỗ đặc biệt này, khi người có đủ điều kiện dùng nó chỉ thường là vua chúa hay những giới siêu giàu. Chính gốc gác thượng lưu và những câu chuyện đồn thổi về loại gỗ quý này đã khiến Minh quyết định “tậu” về nhà để dùng, bất chấp giá trị của nó có thể bằng cả chiếc siêu xe hay biệt thự. Tiếc rằng, cơ hội được trải nghiệm cuộc sống đế vương của Minh đã gần như khép lại, bởi trong tù, người ta chưa cho phép phạm nhân được dùng … ghế gỗ sưa.

Minh "Sâm" - Phương "Ninh Hột": Truyền kỳ chất chơi của giang hồ - Ảnh 2

Nguyễn Ngọc Minh (Minh “Sâm”).

Cái chết trên “đỉnh cao”
Cả Phương “Ninh Hột” và Minh “Sâm” đều ngã ngựa khi đang ở trên “đỉnh cao” của quyền lực và tiền bạc. Thời điểm bị bắt, Phương “Ninh Hột” và công ty của y đang thâu tóm phần lớn hoạt động tại cửa khẩu Móng Cái, thu nhập mỗi ngày lên tới cả trăm triệu cho tới hàng tỷ đồng. Minh “Sâm” cũng đang giữ vị thế số 1 tại đất Kinh Bắc, với độc quyền phân phối, mua bán gỗ trong và ngoài nước. Không chỉ tạo dựng vị thế độc tôn trên thương trường, vị trí tại “thế giới ngầm” của hai ông trùm cũng vững như bàn thạch, với sự hậu thuẫn đắc lực của núi tiền bạc và quan hệ.
Thời điểm chưa bị bắt, cả Phương “Ninh Hột” và Minh “Sâm” đều được đồn đại như những nhân vật “bất khả xâm phạm” tại lãnh địa của mình. Quả thật, với sức mạnh kinh khủng của đồng tiền, những gã tội phạm ranh ma quỷ quyệt có thừa khả năng để tạo cho mình một vỏ bọc vững chãi và an toàn gần như tuyệt đối. Chính điều đó đã khiến không ít người dân lương thiện tin rằng chúng không thể bị bắt, không thể bị trừng phạt và tốt nhất, hãy tránh xa phiền phức khi động chạm vào hang ổ tội ác, dù nó rành rành trước mắt mỗi người. Đó cũng là lý do khiến sau khi bị bắt, hàng loạt đơn thư tố cáo mới được đưa ra từ các nạn nhân, dù sự việc đã xảy ra từ rất lâu. Thậm chí, như trong vụ án Phương “Ninh Hột”, còn rất nhiều nạn nhân vẫn không dám đứng ra tố cáo ông trùm, bất chấp việc hắn đã “xộ khám” và đối diện với những trừng phạt nặng nề của pháp luật.
Cùng với “cái chết” của những ông trùm khét tiếng, vô số những lời đồn đại cũng nương theo đó để mà lan truyền khắp nơi cùng chốn. Nào là ông trùm bị “chết” bởi chiêu trò của đối thủ, bị dính “vận đen tháng hạn” hoặc vô số những điều tương tự. Tuy nhiên, lý do chính đáng nhất, chân thực nhất cho “cái chết” của những ông trùm chỉ là một điều vô cùng đơn giản: Chúng là tội phạm. Và tội phạm, sớm hay muộn thì cũng sẽ phải bị trừng phạt bởi pháp luật mà thôi…
Quyền lực vạn năng của đồng tiền
“Những gì không mua được bằng tiền thì sẽ mua được bằng rất nhiều tiền”. Câu nói của tỷ phú dầu mỏ xứ Mỹ Rockerfeller vẫn khá đúng đắn nếu áp dụng vào nhiều trường hợp. Tuy nhiên, trong trường hợp của Phương “Ninh Hột” và Minh “sâm”, câu nói này chưa hẳn đã đúng hoàn toàn. Ít nhất, những đồng tiền phi pháp đã không mua nổi sự an toàn tuyệt đối cho những ông trùm giàu có.
Khó lòng nói sự độc bá, ngông nghênh của hai ông trùm này có thể diễn ra suốt một quãng thời gian rất dài mà không có sự đỡ đầu, chở che của những quan chức thoái hóa về đạo đức. Viên đạn bọc đường vẫn luôn là thứ khó tránh né và khiến người ta gục ngã nhiều nhất trong thời buổi hiện tại. Thời hoàng kim của Phương “Ninh Hột” hay Minh “Sâm”, người ta không khó để nhìn thấy những hình ảnh thân mật của những ông trùm với các quan chức, bởi nó luôn được trưng ra một cách đầy hãnh diện tại tư gia hay nơi làm việc. Riêng đối với Minh “sâm”, việc mua danh còn được tay trùm cáo già này thực hiện triệt để hơn, với vô số những danh hiệu cao quý mà y đã bỏ tiền mua được. Từ doanh nhân tiêu biểu, tấm gương làm kinh tế cho tới nhiều thứ đại loại như vậy đã giúp tên tội phạm sừng sỏ có một tấm lá chắn an toàn và sạch sẽ suốt nhiều năm trời, đồng thời cũng khiến lòng tin của người dân lương thiện về sự nghiêm minh, công bằng của pháp luật bị tổn thương nghiêm trọng.
Cũng giống như rất nhiều ông trùm khác, một phần không nhỏ lợi nhuận do làm ăn phi pháp được “đầu tư” vào các mối quan hệ với quan chức, những người có “tiếng nói” trong ngành. Việc các ông trùm và cán bộ thoái hóa “dắt tay” nhau vào tù sau mỗi phi vụ không còn là chuyện lạ lẫm, thậm chí đã trở nên vô cùng quen thuộc. Không thể phủ nhận, việc những nhân viên công lực, cán bộ chức quyền “nối gót” tội phạm để vào tù đã ảnh hưởng không nhỏ tới niềm tin của người dân, tuy nhiên nỗ lực xử lý triệt để, không nương tay từ cơ quan công an, chính quyền đang dần lấy lại tất cả. Nhất là niềm tin vào tính công bằng, sự nghiêm minh của pháp luật và một điều chân lý: Không có lối thoát cho tội phạm, dù chúng có là bất cứ ai.
Trong các đại án như Năm Cam, Khánh “trắng” hay Phương “Ninh Hột”, rất nhiều ô dù của đám tội phạm đã bị rơi rụng theo tội ác của những ông trùm. Trong vụ đại án của Minh “Sâm”, điều tương tự chắc hẳn sẽ được lặp lại. Và đó cũng là điều rất nhiều người dân lương thiện, công chúng chờ đợi sau phiên xử án.
Please follow and like us:
error

67 thoughts on “Minh “Sâm” – Phương “Ninh Hột”: Truyền kỳ chất chơi của giang hồ

 • February 7, 2019 at 4:48 pm
  Permalink

  I simply want to tell you that I am beginner to blogging and site-building and seriously enjoyed this website. Likely I’m likely to bookmark your blog . You definitely come with superb articles and reviews. Kudos for sharing your website.

  Reply
 • February 8, 2019 at 5:46 pm
  Permalink

  Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research on this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such wonderful info being shared freely out there.

  Reply
 • February 9, 2019 at 11:03 am
  Permalink

  I am usually to blogging we genuinely appreciate your content. This article has truly peaks my interest. I am going to bookmark your internet site and keep checking for first time data.

  Reply
 • February 10, 2019 at 3:18 pm
  Permalink

  The paragraph is worth to examine. The clarity as well as structure that shines from this internet site post. Now-a-days blogs are used in each in addition to every field. The information that we recieve from them are unevitable. The attribute required is the power of creativity within itself through learning, thinking, creating along with rigorous learning. Therefore the internet site post is immensely helpful for the readers. Thank you a lot for writing form a magnificent editorial. I will wait for your next editorial with grand egarness.

  Reply
 • February 16, 2019 at 12:00 am
  Permalink

  Is there a degree that exists for use of music AND creative writing two fields? If there is, do you know the name of it?. . I want to combine these two of my interests (loves) but I don’t know what kind of degree offers the use of both.. . Please help? Approaching college?.

  Reply
 • February 18, 2019 at 9:13 am
  Permalink

  Anyone know of or have links to Australian copyright infringement cases involving photos or articles? Thanks.?

  Reply
 • February 18, 2019 at 9:01 pm
  Permalink

  As far as me being a member here, I am glad though that I am a member. When the article was published I received a username and password, so that I could participate in Comments, That would explain me stumbuling upon this post. But we’re certainly all members in the world of ideas.

  Reply
 • February 20, 2019 at 11:30 am
  Permalink

  For instance, major music stores like iTunes are not available in Asia and US TV networks which let viewers see programmes on their website don’t make such programmes available to viewers outside the US. This is even if people are willing to pay to download or see the content.. Isn’t an online store or channel where content is legitimately distributed globally possible?. If the government is responsible for restricting distribution, which government are we talking about? The government in the country where the content is produced or the government in the country where the content is to be imported to?.

  Reply
 • February 21, 2019 at 9:08 am
  Permalink

  Are you a creative writing instructor at a university? How do you handle potentially dangerous students?

  Reply
 • February 22, 2019 at 10:58 am
  Permalink

  I have a diet blog i just started, i have about 3 posts, someone said i should start promoting i now. I thought i should wait until i had at least 10 posts and feedback from a few people in various forums before I promote it so maybe in 2 weeks. What do you think?.

  Reply
 • February 25, 2019 at 4:21 am
  Permalink

  Hello, i think that i saw you visited my weblog thus i came to “return the favor”.I am trying to find things to enhance my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

  Reply
 • February 25, 2019 at 10:19 am
  Permalink

  Hi,. can enybody please tell me other platforms that blogger, wordpress, posterous, dupral where I can make blog posts by email?. I need a list of free blog services that allow you to make your post by email..

  Reply
 • February 25, 2019 at 4:05 pm
  Permalink

  I just couldn’t leave your web site prior to suggesting that I extremely loved the standard information a person provide on your visitors? Is going to be again regularly to check up on new posts

  Reply
 • February 26, 2019 at 1:25 pm
  Permalink

  It is the best time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or advice. Perhaps you can write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

  Reply
 • February 28, 2019 at 9:45 pm
  Permalink

  Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but other than that, this is wonderful blog. An excellent read. I’ll definitely be back.

  Reply
 • February 28, 2019 at 11:20 pm
  Permalink

  We are a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your web site provided us with valuable information to work on. You have done an impressive job and our whole community will be grateful to you.

  Reply
 • March 2, 2019 at 6:44 am
  Permalink

  Thank you a lot for sharing this with all people you actually understand what you’re speaking about! Bookmarked. Please additionally talk over with my web site =). We will have a hyperlink change agreement between us!

  Reply
 • March 5, 2019 at 7:58 am
  Permalink

  Great work! This is the kind of info that are supposed to be shared around the web. Disgrace on the search engines for not positioning this submit higher! Come on over and consult with my site . Thank you =)

  Reply
 • March 5, 2019 at 2:58 pm
  Permalink

  I¡¦ll right away grasp your rss feed as I can’t in finding your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve any? Kindly allow me recognise in order that I may just subscribe. Thanks.

  Reply
 • March 6, 2019 at 6:17 pm
  Permalink

  I’d should consult you here. Which isn’t some thing I usually do! I quite like reading a post that will make people believe. Also, thank you for allowing me to comment!

  Reply
 • March 7, 2019 at 2:14 am
  Permalink

  I conceive you have mentioned some very interesting details , thankyou for the post.

  Reply
 • March 11, 2019 at 5:56 am
  Permalink

  Pretty section of content. I just stumbled upon your website and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

  Reply
 • March 14, 2019 at 11:04 am
  Permalink

  yzqwixro,Definitely believe that which you said. Your favourite justification appeared to be on the net the simplest thing to remember of.

  Reply
 • March 15, 2019 at 9:29 am
  Permalink

  You could definitely see your enthusiasm in the work you write. The sector hopes for even more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe. All the time follow your heart.

  Reply
 • March 17, 2019 at 3:32 am
  Permalink

  As I site possessor I believe the content matter here is rattling excellent , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Best of luck.

  Reply
 • March 18, 2019 at 5:16 am
  Permalink

  Great write-up, I’m regular visitor of one’s blog, maintain up the nice operate, and It’s going to be a regular visitor for a long time.

  Reply
 • March 20, 2019 at 7:20 am
  Permalink

  I am so happy to read this. This is the kind of manual that needs to be given and not the accidental misinformation that is at the other blogs. Appreciate your sharing this greatest doc.

  Reply
 • March 20, 2019 at 7:20 am
  Permalink

  Good post and straight to the point. I am not sure if this is in fact the best place to ask but do you folks have any thoughts on where to get some professional writers? Thx 🙂

  Reply
 • March 21, 2019 at 3:26 pm
  Permalink

  You are my breathing in, I possess few web logs and occasionally run out from to post .

  Reply
 • March 21, 2019 at 11:09 pm
  Permalink

  Great write-up, I’m normal visitor of one’s web site, maintain up the excellent operate, and It’s going to be a regular visitor for a long time.

  Reply
 • March 22, 2019 at 3:19 pm
  Permalink

  Thanks for your handy post. Over time, I have come to be able to understand that the particular symptoms of mesothelioma are caused by the actual build up associated fluid between the lining of your lung and the chest muscles cavity. The ailment may start inside chest region and pass on to other parts of the body. Other symptoms of pleural mesothelioma cancer include weight-loss, severe inhaling and exhaling trouble, temperature, difficulty swallowing, and bloating of the face and neck areas. It really should be noted that some people with the disease will not experience just about any serious indications at all.

  Reply
 • April 2, 2019 at 1:56 pm
  Permalink

  sckbdwrkvw,Thanks a lot for providing us with this recipe of Cranberry Brisket. I’ve been wanting to make this for a long time but I couldn’t find the right recipe. Thanks to your help here, I can now make this dish easily.

  Reply
 • April 4, 2019 at 3:51 am
  Permalink

  I am extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it is rare to see a nice blog like this one nowadays..

  Reply
 • April 4, 2019 at 10:02 am
  Permalink

  Great tremendous issues here. I am very satisfied to peer your article. Thanks so much and i’m taking a look forward to contact you. Will you please drop me a mail?

  Reply
 • April 5, 2019 at 4:32 am
  Permalink

  Hello, Neat post. There is a problem together with your website in web explorer, may test this¡K IE nonetheless is the marketplace chief and a good part of other people will pass over your excellent writing because of this problem.

  Reply
 • April 6, 2019 at 9:51 am
  Permalink

  jmbwjfyjYeezy Boost,Definitely believe that which you said. Your favourite justification appeared to be on the net the simplest thing to remember of.

  Reply
 • April 7, 2019 at 2:04 pm
  Permalink

  I truly appreciate this post. I¡¦ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thx again

  Reply
 • April 7, 2019 at 6:49 pm
  Permalink

  tffzlf,Definitely believe that which you said. Your favourite justification appeared to be on the net the simplest thing to remember of.

  Reply
 • April 10, 2019 at 3:45 am
  Permalink

  I like the helpful info you provide in your articles. I will bookmark your weblog and check again here regularly. I’m quite certain I’ll learn a lot of new stuff right here! Best of luck for the next!

  Reply
 • April 14, 2019 at 3:32 am
  Permalink

  nyupqynjmv Yeezy 2019,Thanks for this useful information, Really amazing. Thanks again. I LOve your BloG

  Reply
 • April 14, 2019 at 8:13 am
  Permalink

  There is perceptibly a lot to identify about this. I assume you made some good points in features also.

  Reply
 • April 14, 2019 at 6:18 pm
  Permalink

  Thanks , I’ve recently been looking for information about this topic for ages and yours is the best I have came upon till now. However, what concerning the conclusion? Are you certain about the supply?

  Reply
 • April 15, 2019 at 1:21 pm
  Permalink

  Great beat ! I would like to apprentice while you amend your site, how could i subscribe for a blog web site? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear concept

  Reply
 • April 17, 2019 at 12:04 am
  Permalink

  ibynkv,Are you searching for top class Escort service in Noida and want to enjoy with them, hire sexy girls from top Greater Noida escort service and enjoy full night.

  Reply
 • April 17, 2019 at 7:03 pm
  Permalink

  I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this web site. Thanks , I will try and check back more frequently. How frequently you update your site?

  Reply
 • April 19, 2019 at 5:14 pm
  Permalink

  hello!,I really like your writing very much! proportion we keep up a correspondence more about your post on AOL? I need a specialist in this space to solve my problem. May be that’s you! Looking forward to look you.

  Reply
 • May 4, 2019 at 4:30 am
  Permalink

  magnificent issues altogether, you simply gained a new reader. What might you recommend about your post that you just made some days in the past? Any sure?

  Reply
 • May 7, 2019 at 2:59 am
  Permalink

  A dog’s face can very easily give away their guilt. It doesn’t help when they are standing directly in front of the mess they just created. But admit it, you stay mad for about 10 seconds and then you have to laugh at the situation standing before you.

  Reply
 • May 7, 2019 at 3:15 am
  Permalink

  In his first interview since launching his campaign on Thursday, former Vice President Joe Biden struggled with apologies inside the friendly confines of “The View.” The hosts pressed him to apologize to the seven women who had accused him of inappropriate behavior, which he eventually did, adding the qualifier that he was not “sorry in the sense that I think I did anything that was intentionally designed to do anything wrong or be inappropriate.”

  Reply
 • May 7, 2019 at 4:45 pm
  Permalink

  I will right away clutch your rss feed as I can’t in finding your
  email subscription hyperlink or e-newsletter service.
  Do you have any? Kindly permit me understand in order that I may just subscribe.
  Thanks.

  Reply
 • May 9, 2019 at 7:23 am
  Permalink

  Good info and right to the point. I am not sure if this is actually the best place to ask but do you guys have any thoughts on where to get some professional writers? Thanks 🙂

  Reply
 • May 10, 2019 at 12:41 am
  Permalink

  I was suggested this website by my cousin. I’m not positive whether
  this put up is written through him as nobody else recognize such precise about my difficulty.
  You’re incredible! Thanks!

  Reply
 • May 10, 2019 at 4:24 am
  Permalink

  With several players either pursuing pro opportunities or moving on from UVA, it would be difficult, if not impossible to get everyone back together, Bennett said. We would have to respectfully decline an invitation.

  Reply
 • May 12, 2019 at 4:18 am
  Permalink

  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any
  widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some
  time and was hoping maybe you would have some experience with something like this.

  Please let me know if you run into anything. I truly enjoy reading your blog and I look
  forward to your new updates.

  Reply
 • May 20, 2019 at 9:54 am
  Permalink

  whoah this blog is great i really like reading your articles. Keep up the good work! You understand, many people are looking round for this information, you could aid them greatly.

  Reply
 • May 23, 2019 at 2:40 pm
  Permalink

  It’s perfect time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things or tips. Perhaps you can write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *