Mai Thị Nguyệt : Trả mối hận tình bằng cách cho Năm Cam vay 200 cây vàng

Từng ra tay thực hiện hàng trăm vụ cướp giật, từng khiến các băng nhóm khét tiếng đất Sài thành phải kiêng nể, Nguyệt như muốn thể hiện nhiều hơn và lao vào các phi vụ cướp giật. Thế nhưng, một biến cố cuộc đời sau đó đã khiến bà ân hận và quyết rửa tay gác kiếm.

“Rửa tay gác kiếm”

Thời điểm trước những năm 1975, nhắc đến Mai Thị Nguyệt – nữ tướng cướp hoạt động khắp các quận nội thành thành phố thì dư luận không phải ai cũng biết. Bởi giai đoạn này, bóng dáng cộm cán của những tay giang hồ máu mặt như: Đại Ca Thay, Huỳnh Tỳ, Cái Thế, Bạch Hải Đường… đã ăn sâu vào trí nhớ của người dân. Vì thế, sự xuất hiện của một nữ nhi vô tình lạc bước trong giới giang hồ như Nguyệt cũng không khiến mấy kẻ bận tâm. Hơn thế, Nguyệt cũng chỉ là dạng giang hồ vặt, thống lĩnh hơn chục đàn em tổ chức cướp vặt vãnh, thậm chí đê hèn hơn là ăn trộm. Với cô gái độ tuổi ngoài hai mươi vừa trót lỡ dở vì mối tình đầu với Năm Cam, cuộc sống tạm bợ qua ngày như thế là tạm ổn. Ít ra, mỗi khi nhớ lại chuỗi ngày dại dột dấn thân vào tội phạm, bà Nguyệt bảo, quãng thời gian đó khiến bà nhớ nhiều nhất và nó trở thành bài học xương máu để bản thân ngộ nhận ra nhiều hơn triết lý cuộc sống.

Ngày ấy, sau khi Năm Cam đi tù vì tội Giết người, bản thân lại vừa hạ sinh đứa con trai đầu lòng, cuộc sống chênh vênh khiến bà Nguyệt giao đứa bé lại cho gia đình ngoại chăm sóc rồi lang thang phiêu bạt. Ban đầu, bà mưu sinh bằng nghề buôn bán lặt vặt kiếm sống qua ngày ở khắp các quận nội thành Sài Gòn. Tuy nhiên giai đoạn này, đất nước rơi vào tình cảnh hỗn mang, giang hồ lộng hành, và trong những lần tiếp xúc với những tay giang hồ, Nguyệt cảm thấy “nghề” làm “anh chị” trong giới tội phạm khá hấp dẫn nên bắt đầu dấn bước.

“Dường như, tôi được “trời phú” cho khả năng “lãnh đạo” nên chỉ trong thời gian ngắn gây dựng băng nhóm, tôi cũng có dưới trướng hơn chục đối tượng giang hồ cộm cán. Là phận nữ nhi, để chỉ huy được băng nhóm đòi hỏi phải có thần kinh thép. Hơn nữa, giang hồ ngày ấy thường hay nể trọng tình nghĩa, vì thế thấy tôi sống uy tín, anh em quy tụ và nghe răm rắp tuân theo”, bà Nguyệt nhớ lại.

Theo lời kể của bà thì băng nhóm của bà không dính dáng đến chuyện đâm thuê, chém mướn, không bảo kê vũ trường, quán bar, nhà hàng, không không tranh giành địa bàn của băng đảng khác. Bởi, bà thừa hiểu với tiềm lực hạn chế, băng nhóm chắc chắn sẽ bị tiêu diệt nếu dám dại dột đụng độ với Huỳnh Tỳ hay Đại Ca Thay. Xác định rõ chiến lược, bà chỉ đạo đồng bọn chủ yếu đến các bến xe, các điểm tập trung người vui chơi móc túi, cướp giật. Với cách hoạt động giang hồ kiểu vặt vãnh nhưng có tổ chức kín kẽ này, bà duy trì được sự ổn định của băng nhóm. Số tiền kiếm được, bà Nguyệt ăn chia sòng phẳng, tùy theo công lao của đàn em. Nếu sau này, Năm Cam xu nịnh để thống lĩnh tất cả băng nhóm giang hồ, thậm chí dùng mọi thủ đoạn nham hiểm để lấy lòng đàn em, quan chức thì tính cách bà Nguyệt lại hoàn toàn trái ngược. Chính vì thế, dù là nữ nhưng bà Nguyệt có tiếng nói quyết định trong băng nhóm. “Một khi tôi đã quyết định điều gì đó thì khó có kẻ khác lay chuyển được ý định. Ngay cả ông ấy (Năm Cam – PV), dù tôi đã từng trót dại thương yêu, cả hai từng có con chung nhưng khi cần, tôi có thể xem tình cảm kia như chưa từng tồn tại”, bà nói.

Trả mối hận tình bằng cách cho Năm Cam vay 200 cây vàng - 1

Bà Nguyệt tỏ ra hối hận mỗi khi nhắc lại quá khứ lỗi lầm. Ảnh TG

Sau này, một chuyện xảy ra đã làm bà thay đổi quan điểm sống, đoạn tuyệt kiếp giang hồ. Đó là trong một lần, băng nhóm của bà tổ chức cướp giật, người phụ nữ bị đàn em cướp túi xách làm ngã xe, chà mặt xuống đường. Nhìn cảnh tượng đó, bà đã sững người tự nghĩ, mình đã cướp giật còn hại người ta, làm việc thất đức này không để lại phúc về sau. Cầm tài sản của nạn nhân trên tay, lúc đó bà chợt nghĩ, nếu bản thân cũng bị kẻ xấu khác ức hiếp, cướp giật thì sẽ ứng xử như thế nào? Thậm chí, bà còn tự đặt mình vào trường hợp bi đát hơn khi tưởng tượng ra cảnh tất cả tài sản mang theo trong túi, hoặc cất ở nhà bị kẻ gian lấy mất, thì cuộc sống sẽ ra sao?

Bà bảo, lần đầu tiên kể từ khi lạc bước giang hồ, lương tri trong tâm hồn bà thức tỉnh. Bà quyết định đoạn tuyệt kiếp giang hồ. Năm ấy, bà mới chỉ 26 tuổi và quyết định “rửa tay gác kiếm” đột ngột của bà khiến đàn em ngơ ngác.

Trả hận ông trùm

Quay về đường ngay nẻo thiện, bà không khó để xin được một chân phục vụ trong vũ trường. Trước thời điểm đất nước giải phóng, vũ trường chính là điểm dừng chân quen thuộc mỗi tối của các tướng tá, các quan chức của Mỹ- Ngụy. Với nhan sắc nổi bật, bà Nguyệt lúc đó được xem là hoa khôi vũ trường thực thụ. Thời ấy, bao tướng lĩnh Ngụy phải xiêu lòng, nhiều đại gia giàu có ngỏ lời muốn lấy làm vợ nhưng bà đều từ chối. Sau này bà cho biết, vì hận tình với Năm Cam nên không mở lòng với bất cứ ai nữa. Quãng thời gian làm ở vũ trường, va chạm đủ loại thành phần xã hội, bà cảm thấy công việc này mình sẽ chẳng gắn bó được  lâu nên tính đường rút lui. Gom góp chút vốn liếng, bà chuyển sang kinh doanh nhà hàng. Bản lĩnh và táo bạo, bà từng thiết lập nên một chuỗi nhà hàng nổi tiếng ở Sài Gòn.

Một chuyện mà bà Nguyệt không thể quên đó là lúc bà đang rủng rỉnh tiền bạc thì Năm Cam thất thế. Giai đoạn sau khi Năm Cam thụ án ba năm, khi ra tù được một thời gian thì Năm Cam bước vào cuộc hôn nhân chính thức với Trúc “Mẫu Hậu”. Tuy nhiên, cuộc sống của Năm Cam lúc này vẫn chẳng khá khẩm là bao, chỉ buôn bán lặt vặt, ghi sổ đề và buôn bán ở Chợ Lớn. Tiền tài bấp bênh, liên tục rơi vào vòng xoáy tù tội khiến “ông trùm” Năm Cam có lần phải cầu cạnh đến bà Nguyệt.

Bà kể, lần đó Năm Cam thấy bà làm ăn khấm khá nên tìm đến hỏi mượn tiền về kinh doanh. “Dù bản thân căm hận, ghét ra mặt nhưng tôi cố tỏ ra bình tĩnh và cho ông ấy vay không lấy lãi đến 2 triệu đồng (lúc đó tương đương với khoảng 200 cây vàng bây giờ) để làm ăn. Cầm tiền, ánh mắt ông ấy tỏ ra bối rối. Tôi thì tỏ ra hả dạ, dù sao cũng trả hận được một chút lỗi lầm do ông ấy gây ra lúc tôi vừa mang bầu”. Chính vì nghĩa cử ấy khiến ông trùm muối mặt, ân hận vì phụ tình, bỏ rơi mẹ con bà. Thế nhưng biến động thời cuộc khiến tiền tài tiêu tan, bà Nguyệt lại trở về sống cuộc đời nghèo túng.

Những năm 80 của thế kỷ trước, giữ vị trí trùm tập đoàn tội phạm, Năm Cam “hô mưa gọi gió” trong giới tội phạm Sài Gòn. Đầy danh vọng và tiền tài, trong khi vợ lớn, vợ bé và bồ nhí đều được hưởng “lộc” đề huề của “ông trùm” thì riêng bà Nguyệt và con mình vẫn lẻ loi sống cảnh đói nghèo. Thi thoảng, ông Cam mới cho người đưa ít tiền bạc hỗ trợ nuôi con. Mãi sau này, vì sợ mất mặt với đàn em, “ông trùm” mới chi tiền mua cho người vợ đầu một căn nhà nhỏ trong con hẻm trên đường Tôn Đản. Mấy chục năm trời, ngôi nhà ấy cũng là món quà duy nhất thể hiện trách nhiệm làm chồng, làm cha của Năm Cam. Bà Nguyệt thẳng thắn cho biết, so với số tiền ông Cam đã cho những vợ lớn, bé và bồ nhí khác thì căn nhà nhỏ này chẳng có gì đáng kể.

Bao năm qua, chính trong căn nhà “ân huệ” Năm Cam dành cho, bà đã phải rơi quá nhiều nước mắt. Cuối đời lẻ bóng, bà sống khép mình trong căn nhà chật chội với Trương Văn Hùng- con trai chung của bà và Năm Cam. Tuy nhiên, chính giọt máu của hai người lại làm cho bà tuyệt vọng nhất. Trong lần tiếp xúc với Báo GĐ&XH Cuối tuần, bà phải thốt lên trong đau đớn: “Đó là nghiệp chướng”.

Please follow and like us:
error

67 thoughts on “Mai Thị Nguyệt : Trả mối hận tình bằng cách cho Năm Cam vay 200 cây vàng

 • February 7, 2019 at 12:47 pm
  Permalink

  I simply want to say I’m new to blogging and seriously liked your web site. Most likely I’m going to bookmark your blog . You definitely have awesome article content. Thanks a bunch for sharing your web-site.

  Reply
 • February 8, 2019 at 8:41 pm
  Permalink

  Hello! Someone in my Facebook group shared this site with us so I came to look it over. I’m definitely enjoying the information. I’m book-marking and will be tweeting this to my followers! Outstanding blog and superb style and design.

  Reply
 • February 9, 2019 at 11:41 am
  Permalink

  I must admit that this is one great insight. It surely gives a company the opportunity to get in on the ground floor and really take part in creating something special and tailored to their needs.

  Reply
 • February 14, 2019 at 4:04 pm
  Permalink

  can i protect my blog content copyright without registering it to copyright departmen? please help?

  Reply
 • February 18, 2019 at 9:43 pm
  Permalink

  You, my friend, ROCK! I found just the info I already searched everywhere and simply couldn’t locate it. What a great web site.

  Reply
 • February 20, 2019 at 11:47 am
  Permalink

  I have heard about sites that will pay you per post on your blog . . The one im planning on joining pays $10 per post. . Anyone know any good ones? Or better ones for that matter?.

  Reply
 • February 21, 2019 at 9:18 am
  Permalink

  I want to know if I should do a trademark or copyright for the following…. . This pseudonym is used too make music (band) photography, writing and website. . . I want to own the name and also protect the work under it, what is the best way of doing this? Do I have to keep copyrighting individual pieces?.

  Reply
 • February 25, 2019 at 9:29 pm
  Permalink

  A person essentially lend a hand to make seriously posts I’d state. This is the very first time I frequented your web page and thus far? I amazed with the research you made to make this actual put up incredible. Wonderful process!

  Reply
 • February 25, 2019 at 9:39 pm
  Permalink

  Whats Happening i am new to this, I stumbled upon this I have discovered It positively useful and it has helped me out loads. I hope to contribute & assist other users like its helped me. Great job.

  Reply
 • February 26, 2019 at 9:45 pm
  Permalink

  Hiya, I am really glad I have found this information. Today bloggers publish only about gossips and web and this is actually annoying. A good site with interesting content, that is what I need. Thank you for keeping this web site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

  Reply
 • February 27, 2019 at 2:45 pm
  Permalink

  I will immediately snatch your rss feed as I can not in finding your email subscription link or newsletter service. Do you have any? Please permit me recognize in order that I could subscribe. Thanks.

  Reply
 • February 28, 2019 at 9:55 pm
  Permalink

  I have learn several just right stuff here. Certainly value bookmarking for revisiting. I wonder how much effort you put to make the sort of wonderful informative website.

  Reply
 • March 3, 2019 at 6:23 am
  Permalink

  Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to far added agreeable from you! However, how could we communicate?

  Reply
 • March 6, 2019 at 7:18 pm
  Permalink

  thank you for such a brilliant blog. Where else could anyone get that kind of information written in such a perfect way? I have a presentation that I am presently working on, and I have been on the watch out for such information.

  Reply
 • March 7, 2019 at 7:37 pm
  Permalink

  Helpful information. Lucky me I discovered your web site by accident, and I’m surprised why this accident did not happened earlier! I bookmarked it.

  Reply
 • March 8, 2019 at 1:18 pm
  Permalink

  I have been reading out some of your stories and i can claim clever stuff. I will make sure to bookmark your website.

  Reply
 • March 8, 2019 at 2:20 pm
  Permalink

  Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is truly informative. I’m going to watch out for brussels. I’ll be grateful if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

  Reply
 • March 10, 2019 at 7:03 pm
  Permalink

  I keep listening to the newscast speak about getting free online grant applications so I have been looking around for the most excellent site to get one. Could you advise me please, where could i acquire some?

  Reply
 • March 12, 2019 at 5:17 am
  Permalink

  Awsome site! I am loving it!! Will be back later to read some more. I am bookmarking your feeds also

  Reply
 • March 14, 2019 at 11:46 pm
  Permalink

  Heya i am for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you aided me.

  Reply
 • March 16, 2019 at 1:03 am
  Permalink

  I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but definitely you’re going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

  Reply
 • March 16, 2019 at 6:47 am
  Permalink

  Regards for helping out, superb information. “Nobody can be exactly like me. Sometimes even I have trouble doing it.” by Tallulah Bankhead.

  Reply
 • March 16, 2019 at 6:54 am
  Permalink

  Heya i am for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and aid others like you aided me.

  Reply
 • March 16, 2019 at 3:16 pm
  Permalink

  magnificent issues altogether, you just gained a logo new reader. What may you recommend about your submit that you just made some days in the past? Any positive?

  Reply
 • March 19, 2019 at 2:29 pm
  Permalink

  I gotta favorite this site it seems handy invaluable

  Reply
 • March 20, 2019 at 12:18 am
  Permalink

  You have brought up a very fantastic points , thankyou for the post.

  Reply
 • March 22, 2019 at 10:12 am
  Permalink

  I wish to show my appreciation to you for bailing me out of this problem. Just after browsing through the world wide web and finding methods which are not beneficial, I was thinking my life was done. Living devoid of the strategies to the problems you have resolved through this article content is a crucial case, as well as the kind that would have negatively affected my career if I had not noticed your web page. Your actual expertise and kindness in handling all the pieces was very helpful. I’m not sure what I would have done if I hadn’t encountered such a subject like this. It’s possible to at this point relish my future. Thanks for your time so much for this specialized and results-oriented guide. I won’t be reluctant to propose your web blog to anyone who should have direction on this problem.

  Reply
 • March 30, 2019 at 4:55 am
  Permalink

  hello!,I really like your writing very so much! share we be in contact extra about your post on AOL? I need an expert in this area to solve my problem. Maybe that’s you! Looking ahead to see you.

  Reply
 • March 30, 2019 at 10:48 pm
  Permalink

  nzwhccaa,If you are going for best contents like I do, just go to see this web page daily because it offers quality contents, thanks!

  Reply
 • April 1, 2019 at 7:27 am
  Permalink

  drzemqhpliw,A very good informative article. I’ve bookmarked your website and will be checking back in future!

  Reply
 • April 3, 2019 at 5:43 am
  Permalink

  I have read a few excellent stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I surprise how so much attempt you place to make the sort of excellent informative website.

  Reply
 • April 4, 2019 at 4:17 am
  Permalink

  I haven¡¦t checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

  Reply
 • April 4, 2019 at 4:18 am
  Permalink

  I was just seeking this info for some time. After 6 hours of continuous Googleing, at last I got it in your site. I wonder what is the lack of Google strategy that don’t rank this type of informative websites in top of the list. Generally the top websites are full of garbage.

  Reply
 • April 4, 2019 at 5:51 pm
  Permalink

  Game Killer Apk Download Latest Version for Android (No Ad) … Guess not because Game killer full version app is not available on Play store.

  Reply
 • April 5, 2019 at 3:40 pm
  Permalink

  Hello, i think that i saw you visited my web site so i came to “return the favor”.I’m trying to find things to enhance my website!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

  Reply
 • April 6, 2019 at 11:06 am
  Permalink

  I have been exploring for a little for any high-quality articles or weblog posts on this kind of space . Exploring in Yahoo I ultimately stumbled upon this web site. Studying this information So i am glad to show that I’ve an incredibly just right uncanny feeling I came upon just what I needed. I so much for sure will make sure to don¡¦t overlook this site and provides it a glance regularly.

  Reply
 • April 6, 2019 at 7:20 pm
  Permalink

  ydxrrzgek,If you are going for best contents like I do, just go to see this web page daily because it offers quality contents, thanks!

  Reply
 • April 6, 2019 at 11:45 pm
  Permalink

  bvvtvdtehk,We have a team of experts who could get you the correct settings for Bellsouth net email login through which, you can easily configure your email account with MS Outlook.

  Reply
 • April 8, 2019 at 1:24 am
  Permalink

  As I web-site possessor I believe the content matter here is rattling fantastic , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Best of luck.

  Reply
 • April 8, 2019 at 10:34 pm
  Permalink

  xukzbqnxvmv,If you want a hassle free movies downloading then you must need an app like showbox which may provide best ever user friendly interface.

  Reply
 • April 9, 2019 at 12:41 am
  Permalink

  Hi there, I discovered your site via Google while looking for a comparable matter, your site came up, it seems to be great. I have bookmarked it in my google bookmarks.

  Reply
 • April 14, 2019 at 8:40 am
  Permalink

  Nice read, I just passed this onto a colleague who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch because I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thanks for lunch!

  Reply
 • April 15, 2019 at 1:45 pm
  Permalink

  I was suggested this website by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my difficulty. You’re incredible! Thanks!

  Reply
 • April 16, 2019 at 5:30 am
  Permalink

  I’m also writing to make you understand what a beneficial encounter my cousin’s princess undergone studying the blog. She came to find some things, with the inclusion of how it is like to possess a wonderful teaching heart to get many more without difficulty know precisely selected very confusing matters. You truly surpassed our own desires. Many thanks for distributing these warm and helpful, safe, revealing and in addition easy tips on the topic to Gloria.

  Reply
 • April 16, 2019 at 2:29 pm
  Permalink

  I¡¦ll right away seize your rss as I can not find your email subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you have any? Kindly permit me recognise in order that I could subscribe. Thanks.

  Reply
 • April 17, 2019 at 7:10 pm
  Permalink

  Dalio said that capitalism has developed into a system that promotes the widening gap between the rich and the poor, thus leaving the United States at risk of survival. Dalio published a two-part series on the professional social networking site, pointing out that capitalism is now in urgent need of reform and proposed a reform approach.

  Reply
 • April 19, 2019 at 4:58 pm
  Permalink

  Among them, Microsoft has the highest total score, followed by Alibaba Cloud. In addition, the report believes that although cloud computing has proven to be feasible, blockchain technology is still in an emerging stage. Many cloud computing products are less mature and some of the evaluation products are still in the beta (test) or preview phase.

  Reply
 • April 21, 2019 at 5:18 pm
  Permalink

  Youre so cool! I dont suppose Ive read anything such as this prior to. So nice to uncover somebody with many original ideas on this subject. realy thanks for starting this up. this fabulous website can be something that is required on the internet, somebody with a little originality. valuable problem for bringing something totally new on the web!

  Reply
 • April 26, 2019 at 7:14 am
  Permalink

  freight forwarder philadelphia – freight forwarder in zamboanga city – freight forwarder wordpress theme – freight forwarder zone – freight forwarder pdf

  Reply
 • May 3, 2019 at 7:24 pm
  Permalink

  “A lot of people believe (Rosen) is a better prospect than the quarterbacks in this draft,” he said. “And so you get a chance to trade maybe a second round pick and get Josh Rosen and still use your first round picks on other players. I think that would be the route I would lean and look to go if I were one of these teams like the Dolphins, Redskins or Giants.”

  Reply
 • May 3, 2019 at 8:31 pm
  Permalink

  Health officials said Friday that nearly 700 people at two universities in Los Angeles have been ordered to stay home because they might have had contact this month with two measles patients.

  Reply
 • May 4, 2019 at 4:57 am
  Permalink

  It is appropriate time to make some plans for the future and it’s time to be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or suggestions. Perhaps you can write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

  Reply
 • May 4, 2019 at 5:07 am
  Permalink

  It’s impressive that you are getting ideas from this post as well as from our argument
  made at this time.

  Reply
 • May 9, 2019 at 2:55 am
  Permalink

  This is very interesting, You are a very skilled blogger.
  I have joined your feed and look forward to seeking more
  of your magnificent post. Also, I’ve shared your web site in my social networks!

  Reply
 • May 9, 2019 at 10:04 pm
  Permalink

  Hi I am so happy I found your blog, I really
  found you by error, while I was browsing on Bing for something else,
  Regardless I am here now and would just like to say cheers for a remarkable post and a all round interesting blog (I also love the theme/design),
  I don’t have time to read it all at the moment but I
  have bookmarked it and also added in your RSS feeds, so
  when I have time I will be back to read a great deal more, Please do keep
  up the fantastic jo.

  Reply
 • May 11, 2019 at 1:16 am
  Permalink

  Good day! This is kind of off topic but I need some
  help from an established blog. Is it difficult to set up
  your own blog? I’m not very techincal but I can figure things out
  pretty quick. I’m thinking about setting up my own but
  I’m not sure where to begin. Do you have any ideas or suggestions?

  Thanks

  Reply
 • May 14, 2019 at 12:16 pm
  Permalink

  Thank you a lot for sharing this with all folks you actually understand what you’re talking about! Bookmarked. Please additionally seek advice from my website =). We will have a link change agreement between us!

  Reply
 • May 16, 2019 at 11:59 pm
  Permalink

  Amazing blog! Do you have any suggestions for aspiring writers? I’m planning to start my own site soon but I’m a little lost on everything. Would you

  Reply
 • May 20, 2019 at 10:00 am
  Permalink

  Thank you for the good writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! However, how can we communicate?

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *