Mafia Nga – “bạch tuộc chúa” đáng sợ của thế giới ngầm

Rộ lên như nấm sau mưa kể từ khi Liên Xô tan rã, mafia Nga nhanh chóng thể hiện bản lĩnh và vị thế của mình trên phạm vi toàn cầu. Là kẻ “hậu sinh” nhưng mafia Nga hội tụ đầy đủ các yếu tố từ các tổ chức tội phạm khét tiếng nhất thế giới: tàn ác như mafia Mexico, lì lợm và manh động giống mafia Italy và đông đảo như mafia Nhật.

Hiện tại, mafia Nga có khoảng 300.000 tên, thuộc mọi tầng lớp trong xã hội từ hạng du thủ du thực cho đến những kẻ khoác áo thương gia giàu có.

Kẻ “hậu sinh” khiến đàn anh kiêng nể

Trước đây, khi làm những bộ phim kinh điển về giới xã hội đen, các nhà sản xuất của Hollywood đều đưa vào tác phẩm của mình các “bố già” mafia Italy hay mafia Nhật. Tuy nhiên, trong nhiều năm trở lại đây, nhân vật hắc ám trong kịch bản của các đạo diễn lừng danh nhất thế giới đều là mafia Nga hay có liên quan đến tổ chức này.

Trùm mafia Nga khét tiếng Aslan Usoyan (hàng sau, thứ hai từ trái sang) và các “chiến hữu”.

Không chỉ là sự tình cờ, sự xuất hiện ngày một dày đặc của mafia Nga cho thấy sự bành trướng của tổ chức này trên mọi mặt của đời sống thế giới. Mafia Nga bắt đầu bùng nổ sau khi Liên bang Xôviết sụp đổ. Chính trường rối ren ở Nga và các nước Đông Âu trong những năm đầu thập niên 1990 tạo cơ hội cho các tổ chức xã hội đen lộng hành.

Chúng cũng dễ dàng tìm được những nguồn cung khổng lồ từ sự thất thoát kho vũ khí của quân đội các quốc gia thuộc Liên Xô, trong đó có cả Nga. Buôn lậu vũ khí mang lại nguồn kinh phí khổng lồ để mafia Nga mở rộng sự bành trướng tới hơn 50 quốc gia trên khắp hành tinh.

Mafia Nga không theo cấu trúc trục dọc như mafia Sicily của Italy mà chia thành rất nhiều tổ chức độc lập. Báo Le Point của Pháp dẫn thống kê của Bộ Nội vụ Nga cho biết, hiện có hàng ngàn tổ chức mafia Nga đang hoạt động và khoảng 300 trong số đó mang tầm cỡ quốc tế. Các tổ chức này lại được chia thành nhiều băng nhóm nhỏ hoạt động riêng biệt để đề phòng trường hợp khi cảnh sát truy bắt, sẽ không bị lộ toàn bộ.

Cũng theo chân các “tiền bối”, lĩnh vực kinh doanh mafia Nga bao gồm: rửa những món tiền khổng lồ theo đơn đặt hàng; kinh doanh và bảo kê hoạt động của các sòng bạc, vũ trường, gái mại dâm; gian lận trong giao dịch chứng khoán, buôn thuốc phiện, buôn lậu vũ khí, giết thuê, tống tiền… Những quốc gia chịu ảnh hưởng của mafia Nga gồm có Israel, Hungary, Tây Ban Nha, Canada, Anh, Mỹ và Nga.

Hơn 30 tổ chức tội phạm Nga liên kết thành các nhóm hoạt động ở Miami, New York (Mỹ) và Puerto Rico để bố trí “lực lượng vũ trang” cho các phiên giao dịch cocaine với các đối tác đến từ Nga. Những chiếc tàu tải trọng lớn mà mafia Nga tậu được – nhằm phục vụ cho việc vận chuyển vũ khí bao gồm súng ống, đạn dược, lựu đạn các loại, kể cả tên lửa đất đối không – nhờ số tiền bòn rút từ các doanh nghiệp nhà nước sau khi Liên Xô tan rã.

Mafia Nga đang tấn công những khách hàng của ANZ, Australia.

Những vũ khí này được dùng để đổi lấy cocaine đã qua tinh chế ở Colombia, sau đó số cocaine thành phẩm này lại được nhập cảng trở lại châu Âu hoặc qua một nước thứ ba nào đó. Một quy tắc của mafia Nga là không bao giờ hợp tác với chính quyền. Người ta sợ hãi mafia vì chúng sẵn sàng phá hoại, khủng bố, buôn bán nội tạng và giết người thuê.

Ở Israel, mafia Nga gần như là độc quyền trong hoạt động mại dâm và mở rộng tầm ảnh hưởng qua việc thu thuế bảo kê. Đặc biệt, với túi tiền lúc nào cũng rủng rỉnh, mafia Nga hoạt động không chỉ bên ngoài mà đôi khi còn “vượt trên pháp luật”.

Người đứng đầu ngành cảnh sát Israel, ông Moshe Mizrahi thừa nhận với phóng viên LExpress: “Nhờ vào tài sản khổng lồ của mình, mafia Nga có thể mua chuộc nhiều người. Chúng tôi từng phá vỡ một đường dây ngay trong Bộ Nội vụ chuyên giúp chúng làm giấy tờ giả”.

Tuy “thò vòi” vào mọi lĩnh vực của đời sống nhưng mafia Nga nổi tiếng hơn cả với những hoạt động kinh tế, buôn ma túy, buôn người và buôn vũ khí số lượng lớn hay thậm chí là buôn nguyên liệu dùng để sản xuất vũ khí hạt nhân tới bất kỳ quốc gia nào trên thế giới.

Thị trường vũ khí tiềm năng nhất của mafia Nga là các nước ở lục địa đen, nơi xung đột vũ trang thường xuyên xảy ra. Chúng bán vũ khí giết người cho tất cả các bên trong một cuộc chiến, khiến số thương vong gia tăng theo cấp số nhân. Các tổ chức này cũng sẵn sàng cung cấp vũ khí sát thương hay thậm chí là vũ khí giết người hàng loạt cho các tổ chức khủng bố khét tiếng trên thế giới. Chính vì thế, mafia Nga được coi là những “lái buôn của thần chết”.

Trái với sự hung hãn thường thấy, mafia Nga là bậc thầy trong lĩnh vực làm kinh tế. Theo tạp chí The Economist, những “bố già” Nga làm việc với suy nghĩ và phong cách của quan chức hay những doanh nhân. Họ biết tận dụng những kẻ dưới trướng thông thái và nhạy bén với thời cuộc, biết “trổ nghề” qua những phương pháp tối tân để đánh cắp bí mật kinh doanh nhằm thu những khoản lời khổng lồ.

Theo thống kê của BBC, mafia Nga kiểm soát hàng chục phần trăm trong khối doanh nghiệp tư nhân ở Nga cũng như trực tiếp hoặc gián tiếp kiểm soát một phần hệ thống ngân hàng của nước này. Thậm chí, góp mặt trong hàng ngũ của mafia Nga còn có những cựu điệp viên hay sĩ quan quân đội.

Đủ mọi chiêu thức kiếm tiền

Từ lợi nhuận khổng lồ của các hoạt động buôn bán vũ khí, mafia Nga dùng chúng để mua chuộc các quan chức thoái hóa biến chất trong Chính phủ Nga và các nước thuộc Liên Xô cũ để duy trì việc làm ăn phi pháp, đồng thời thâm nhập sâu hơn vào kinh tế các nước này cũng như vươn “vòi bạch tuộc” ra khắp thế giới.

Mạng lưới mafia Nga bao trùm lãnh thổ gần 50 nước ở các khu vực khác nhau trên thế giới. Mafia Nga cũng nổi tiếng là ra tay tàn độc, như giới truy bắt tội phạm quốc tế thường kháo nhau: “Mafia Nga bé không tha già không từ, chúng có thể sát hại tất tần tật, bất kể người đó là ai. Chúng có thể cho bạn một viên kẹo đồng chỉ để kiểm tra súng có bắn được hay không”.

Yếu tố quan trọng giúp mafia Nga trở thành tổ chức tội phạm khét tiếng nhất thế giới là máu lạnh. Tuy không giết người dã man như mafia Mexico nhưng mafia Nga sẽ tiêu diệt bất cứ ai cản đường chúng. Cảnh sát, quan tòa, công tố viên hay nhà báo… đều có thể bỏ mạng dưới họng súng của mafia Nga nếu họ trở thành vật cản trong mắt chúng.

Tờ Daily Mail của Anh từng có nhiều bài bình luận cho rằng: “Mafia Nga là những kẻ làm ăn rất rắn. Chúng biết rõ mình đang làm gì và không bao giờ cho phép bản thân bị mất mặt bởi những kẻ dám trở mặt hoặc chơi khăm. Trả thù là biện pháp duy nhất nếu chúng cảm thấy bản thân đang bị lừa”.

Tờ báo Anh cho biết, mafia Nga sử dụng nhiều biện pháp khác nhau để giết người, trong đó đặt bom xe là một cách thức “yêu thích”. “Chúng sẽ chọn thời gian, địa điểm phù hợp và gắn bom vào xe của nạn nhân. Nếu có người dân vô tội gần đó, chúng cũng không quan tâm vì mafia Nga chỉ cần tiền”.

Theo số liệu của BBC, mafia Nga gây ra hàng chục nghìn vụ sát hại người bằng súng mỗi năm, trong đó có hàng trăm vụ giết người theo đơn đặt hàng. Với giá hàng nghìn USD cho việc sát hại một ông chủ khách sạn – nhà hàng, doanh nhân, chính trị gia hay nhà báo…

Mức độ “sinh sôi” của mafia Nga đã khiến Cục Điều tra Liên bang Mỹ (FBI) phải mở những phòng ban đặc biệt nhằm ngăn chặn sự “lây lan bám rễ” của tổ chức xã hội đen này vào những năm đầu thập niên 90 của thế kỷ trước.

Ban đầu, những phòng ban này chỉ xuất hiện ở thủ đô Washington D.C nhưng sau đó hiện diện khắp các thành phố lớn của Mỹ. Bất chấp nỗ lực của nhà chức trách Mỹ, “bạch tuộc” mafia Nga vẫn sống khỏe và lớn mạnh không ngừng.

Mỹ không phải là quốc gia duy nhất có “đối sách” với mafia Nga như vậy. Tờ Daily News của Anh từng viết rằng, mafia Nga kiểm soát hoạt động buôn lậu ma túy tại Tajikistan và Uzbekistan, rửa tiền tại đảo Cyprus, Israel, Bỉ và ở Anh. Danh sách này còn tiếp tục kéo dài với buôn lậu xe ôtô ăn cắp và nguyên liệu hạt nhân.

Một điểm khác biệt của mafia Nga trên thế giới là các “bố già Nga” không hề giấu mặt mà còn đàng hoàng, công khai xuất hiện trước giới truyền thông. Các ông trùm nổi tiếng sẵn sàng lên báo, truyền hình chia sẻ về kinh nghiệm thành công và khoe khoang chiến tích đời tư. Như trùm mafia khét tiếng Aslan Usoyan từng lên báo bao biện về các hoạt động bất hợp pháp ở thành phố Sochi. Việc các “bố già” cố tình “lộ sáng” cho thấy họ không hề sợ bị các nhà chức trách sờ gáy hay bị kẻ thù ám sát bởi vì sau lưng họ là những thế lực hùng mạnh vô hình.

Tổ chức xã hội đen Solntsevskaya Bratva của Nga được cho là sở hữu khối tài sản bất minh lớn nhất thế giới hiện nay – nắm trong tay hơn 8,5 tỉ USD và hệ thống quyền lực được phân cấp thành 10 nhóm khác nhau. Các nhánh nhỏ này hoạt động độc lập và sẽ họp thường niên để bàn về các địa bàn cai quản. Giáo sư Frederico Varese, chuyên ngành tội phạm học Đại học Oxford nói: “Hội đồng 12 thủ lĩnh mafia sẽ họp mặt mỗi năm và đây chẳng khác gì ngày hội đối với chúng”.

Một băng mafia Nga công khai xuất hiện ở nơi công cộng.

Tại Australia, khu Bờ biển vàng (Golden Coast) tuyệt đẹp giờ đây do các mafia Nga kiểm soát. Tận dụng những khu bất động sản hoành tráng, những tòa biệt thự sang trọng, mafia Nga biến Bờ biển vàng thành nơi có các hoạt động hái ra tiền: casino, mại dâm, buôn và thủ tiêu người, chạy chức quyền…

Không có việc gì là mafia Nga không nhúng tay. Cách đây hơn 10 năm, khu Bờ biển vàng chỉ là vùng đất nhiều hứa hẹn với những căn nhà ở cấp độ bình thường. Nhưng tiền núi của mafia chảy từ Nga sang đã khiến nơi đây thay đổi tất cả: nhộn nhịp, sầm uất, sang trọng nhưng cũng đầy mờ ám.

Mafia Nga còn ẩn sau những website giả mạo, được tạo ra nhằm moi tiền từ khách hàng của các ngân hàng lớn. Chẳng hạn như trường hợp Tập đoàn ANZ và Tổ hợp Westpac – 2 tập đoàn ngân hàng chính ở Australia – đang kêu cứu với nhà chức trách rằng, khách hàng của họ là nạn nhân của loại tội phạm này.

Cách moi tiền theo kiểu này cũng vô cùng đơn giản, bắt nguồn chỉ là những website giả và những thư rác điện tử gửi tới khách hàng – những người lầm tưởng đó là những website thật nên đã truy cập để cập nhật thông tin.

Những nạn nhân nhẹ dạ đã cung cấp thông tin cá nhân, kể cả số thẻ tín dụng cùng những thông số liên quan và thực hiện giao dịch với mafia mà không hề hay biết rằng họ sẽ bị “cuỗm” tiền chỉ trong chốc lát. Hai tập đoàn ngân hàng này sau đó đã cho ngưng các hoạt động giao dịch với khách hàng qua điện thoại, e-mail, hoặc trên các website để hạn chế việc bọn tội phạm liên tục “bày binh bố trận”, tấn công khách hàng bằng những chiêu mới hơn.

Please follow and like us:
error

85 thoughts on “Mafia Nga – “bạch tuộc chúa” đáng sợ của thế giới ngầm

 • January 12, 2019 at 2:39 am
  Permalink

  Hi there, You’ve done an excellent job. I will definitely digg it and personally recommend to my friends. I am confident they will be benefited from this website.

  Reply
 • February 7, 2019 at 12:55 pm
  Permalink

  I just want to say I am just very new to blogging and honestly savored you’re blog. Very likely I’m want to bookmark your blog . You amazingly have amazing writings. Thanks a lot for sharing your webpage.

  Reply
 • February 11, 2019 at 4:39 am
  Permalink

  Trop excitant de mater des femmes lesbiennes en train de se doigter la chatte pour se faire jouir. En plus sur cette bonne petite vid o porno hard de lesb X les deux jeunes lesbienne sont trop excitantes et super sexy. Des pures beaut de la nature avec des courbes parfaites, les filles c est quand v

  Reply
 • February 11, 2019 at 6:17 am
  Permalink

  I will right away grasp your rss feed as I can’t to find your e-mail subscription hyperlink or e-newsletter service. Do you’ve any? Kindly let me realize in order that I may just subscribe. Thanks.

  Reply
 • February 19, 2019 at 11:09 am
  Permalink

  I wish to show appreciation to this writer just for rescuing me from this type of trouble. Because of checking throughout the world-wide-web and getting principles which were not powerful, I assumed my entire life was gone. Being alive without the presence of strategies to the issues you’ve resolved through your entire guideline is a serious case, and the ones that could have adversely damaged my entire career if I hadn’t come across your web page. Your good competence and kindness in taking care of everything was invaluable. I’m not sure what I would have done if I had not encountered such a solution like this. I can also now look ahead to my future. Thanks very much for your specialized and results-oriented help. I will not think twice to suggest your web site to anyone who requires tips about this situation.

  Reply
 • February 20, 2019 at 10:16 pm
  Permalink

  Wir von Badsanierung Landshut wissen, woran Sie bei einer Badezimmer-Renovierung denken sollten: an entspannte Zeiten vor, während und insbesondere auch nach den Renovierungsmaßnahmen. Und das meinen wir durchaus wörtlich. Sie sagen uns, wie Ihr Traumbad aussehen soll – den Rest überlassen Sie ganz einfach uns. Wie das geht? Ganz einfach: unsere Experten nehmen nicht nur ganz genau Maß, sondern auch Ihre Wünsche unter die Lupe! Außerdem machen unsere engagierten Einsatzteams keine halben Sachen: sie haben stets das Ganze im Blick. Das beginnt schon bei der Planung, setzt sich fort bei der Koordination aller Gewerke und schließt mit einem breiten Grinsen auf Ihrem Gesicht ab. Damit dies gelingt, haben Sie es mit FEPA Badsanierung Landshut nicht nur mit Meister ihres Faches zu tun. Wir greifen auch auf unsere jahrelange Erfahrung bei zahlreichen Badrenovierungs-Vorhaben zurück und wissen daher: Wir von FEPA können das.

  Reply
 • February 21, 2019 at 6:22 am
  Permalink

  Hi, I am the advertising and marketing representative at Peaches and Screams. We are presently trying to tap into the vape wholesale industry. Does anyone here have any practical experience with the vape industry or B2B lead generation? We are quite inclined to invest in the Global Vape Shop Database, Vape Company E-Mail List and Yoggy’s Money Vault Search Engine Scraper in order to generate our individual B2B leads. Does anybody here have any sort of expertise with any of the above advertising resources? Would love to listen to your ideas and reviews prior to committing myself to the purchase. Additionally, I would considerably appreciate any tips for really helping us to grow our vape wholesale company. Thanks

  Reply
 • February 27, 2019 at 9:46 am
  Permalink

  Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

  Reply
 • March 1, 2019 at 5:00 pm
  Permalink

  You can definitely see your skills within the work you write. The world hopes for more passionate writers such as you who are not afraid to say how they believe. All the time follow your heart.

  Reply
 • March 2, 2019 at 11:48 pm
  Permalink

  I’ve been absent for some time, but now I remember why I used to love this site. Thanks , I¡¦ll try and check back more frequently. How frequently you update your website?

  Reply
 • March 3, 2019 at 3:31 pm
  Permalink

  I really wanted to send a comment so as to say thanks to you for the stunning facts you are writing on this site. My time consuming internet research has now been recognized with useful facts to talk about with my friends and classmates. I would assume that most of us visitors actually are really lucky to exist in a fantastic site with many lovely professionals with beneficial basics. I feel quite happy to have come across your weblog and look forward to some more entertaining minutes reading here. Thanks again for everything.

  Reply
 • March 9, 2019 at 4:55 am
  Permalink

  I haven’t checked in here for some time because I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I’ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

  Reply
 • March 10, 2019 at 12:42 am
  Permalink

  Thanks , I’ve recently been searching for information about this topic for ages and yours is the greatest I’ve came upon so far. However, what in regards to the conclusion? Are you certain in regards to the supply?

  Reply
 • March 10, 2019 at 12:42 am
  Permalink

  I and also my friends appeared to be looking through the great techniques located on your web page then instantly I got an awful feeling I had not expressed respect to the website owner for those techniques. My guys happened to be absolutely happy to see them and have now in reality been loving them. We appreciate you being simply accommodating and then for getting such beneficial resources millions of individuals are really desperate to be aware of. My personal honest regret for not expressing appreciation to sooner.

  Reply
 • March 11, 2019 at 4:33 am
  Permalink

  Thanks for all your valuable hard work on this web site. My aunt take interest in getting into research and it’s really easy to see why. Almost all hear all concerning the lively way you deliver effective suggestions on your web site and welcome response from visitors on that point while our child is without a doubt studying a lot of things. Take pleasure in the rest of the year. You are always doing a tremendous job.

  Reply
 • March 12, 2019 at 12:29 pm
  Permalink

  I think this is among the most important info for me. And i’m glad reading your article. But wanna remark on some general things, The site style is ideal, the articles is really great : D. Good job, cheers

  Reply
 • March 12, 2019 at 12:29 pm
  Permalink

  I was recommended this blog by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You’re incredible! Thanks!

  Reply
 • March 12, 2019 at 2:22 pm
  Permalink

  Thanks a bunch for sharing this with all people you actually recognise what you’re speaking approximately! Bookmarked. Kindly also consult with my site =). We will have a hyperlink change agreement between us!

  Reply
 • March 13, 2019 at 9:23 pm
  Permalink

  Hi, i think that i saw you visited my weblog thus i came to “return the favor”.I am attempting to find things to enhance my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

  Reply
 • March 14, 2019 at 1:10 pm
  Permalink

  I’ve learn some good stuff here. Definitely price bookmarking for revisiting. I wonder how much effort you put to make this sort of wonderful informative web site.

  Reply
 • March 15, 2019 at 1:57 pm
  Permalink

  Great beat ! I wish to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a blog web site? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

  Reply
 • March 15, 2019 at 5:47 pm
  Permalink

  Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish only about gossips and web and this is actually irritating. A good site with exciting content, that’s what I need. Thank you for keeping this website, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

  Reply
 • March 15, 2019 at 5:47 pm
  Permalink

  Thanks for sharing superb informations. Your website is very cool. I’m impressed by the details that you have on this web site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found just the info I already searched all over the place and simply could not come across. What an ideal site.

  Reply
 • March 17, 2019 at 7:18 pm
  Permalink

  Valuable information. Lucky me I discovered your website by chance, and I am stunned why this twist of fate did not came about earlier! I bookmarked it.

  Reply
 • March 18, 2019 at 2:38 pm
  Permalink

  I like the valuable information you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here regularly. I am quite certain I’ll learn lots of new stuff right here! Good luck for the next!

  Reply
 • March 20, 2019 at 10:49 pm
  Permalink

  I wanted to post you this little bit of remark to be able to say thank you the moment again about the magnificent pointers you have shared in this case. This has been really pretty generous of you to convey freely just what some people might have advertised as an ebook to make some bucks for their own end, mostly given that you might have tried it if you ever considered necessary. These thoughts additionally served to be the good way to realize that most people have the identical passion much like my own to realize more and more when it comes to this condition. I’m sure there are several more enjoyable periods in the future for individuals that look into your blog.

  Reply
 • March 23, 2019 at 9:41 am
  Permalink

  But wanna comment on few general things, The website design is perfect, the articles is rattling fantastic : D.

  Reply
 • March 26, 2019 at 7:49 am
  Permalink

  Wonderful beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear idea

  Reply
 • March 28, 2019 at 4:24 pm
  Permalink

  I wish to express appreciation to you for rescuing me from this particular trouble. Just after checking through the online world and obtaining opinions which were not pleasant, I assumed my life was gone. Existing without the answers to the difficulties you’ve sorted out as a result of this short post is a crucial case, and the ones that would have negatively damaged my career if I had not come across the website. Your own personal skills and kindness in dealing with the whole lot was very helpful. I’m not sure what I would have done if I had not discovered such a subject like this. I can now relish my future. Thanks for your time so much for this professional and sensible guide. I will not hesitate to refer your site to any individual who wants and needs direction on this situation.

  Reply
 • March 28, 2019 at 5:59 pm
  Permalink

  Howdy

  If you need a dependable merchant account for your business at the lowest rate possible EthosPay can help you!
  With over 20 years of experience, EthosPay makes credit card processing easy for all types of businesses.

  Get pre-approved fast and start processing in 72 hours!
  Learn more about our merchant processing services: http://bit.ly/Learn_Here_EthosPay

  Regards,
  EthosPay

  Reply
 • April 1, 2019 at 11:36 pm
  Permalink

  oyqgdkrifa,We have a team of experts who could get you the correct settings for Bellsouth net email login through which, you can easily configure your email account with MS Outlook.

  Reply
 • April 2, 2019 at 8:31 pm
  Permalink

  I just want to tell you that I am just very new to weblog and really liked this web site. Almost certainly I’m going to bookmark your blog post . You surely have very good stories. Thanks a bunch for sharing with us your web-site.

  Reply
 • April 3, 2019 at 7:54 am
  Permalink

  My brother recommended I might like this web site. He was entirely right. This post truly made my day. You can not imagine just how much time I had spent for this information! Thanks!

  Reply
 • April 4, 2019 at 2:09 am
  Permalink

  Wow, awesome blog layout! How long have you been blogging for? you made blogging look easy. The overall look of your website is great, let alone the content!

  Reply
 • April 5, 2019 at 7:19 am
  Permalink

  ziobwdwcexs,If you are going for best contents like I do, just go to see this web page daily because it offers quality contents, thanks!

  Reply
 • April 8, 2019 at 10:56 am
  Permalink

  You actually make it appear really easy with your presentation however I in finding this matter to be actually one thing which I feel I would never understand. It kind of feels too complex and very extensive for me. I’m having a look forward on your next publish, I¡¦ll attempt to get the hang of it!

  Reply
 • April 8, 2019 at 11:04 am
  Permalink

  wonderful submit, very informative. I ponder why the other specialists of this sector do not notice this. You should continue your writing. I’m confident, you have a great readers’ base already!

  Reply
 • April 8, 2019 at 12:49 pm
  Permalink

  iaiaur,A very good informative article. I’ve bookmarked your website and will be checking back in future!

  Reply
 • April 9, 2019 at 6:14 am
  Permalink

  sunxjsh Yeezy,A very good informative article. I’ve bookmarked your website and will be checking back in future!

  Reply
 • April 10, 2019 at 3:18 am
  Permalink

  you’re really a good webmaster. The web site loading speed is amazing. It kind of feels that you are doing any unique trick. Moreover, The contents are masterpiece. you have performed a magnificent process on this matter!

  Reply
 • April 10, 2019 at 3:53 am
  Permalink

  vekamnmfr,Definitely believe that which you said. Your favourite justification appeared to be on the net the simplest thing to remember of.

  Reply
 • April 12, 2019 at 3:54 am
  Permalink

  I have actually been trying to find blog sites where blogger covers penis enhancement or a minimum of explores the subject of penis enhancement with an independent as well as significant voice. What are the leading blogs of this kind?.

  Reply
 • April 14, 2019 at 6:23 am
  Permalink

  Is there an internet site that makes it very easy to comply with blogs as well as podcasts? I don’t have an iPod, does that issue?.

  Reply
 • April 14, 2019 at 5:10 pm
  Permalink

  I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this site. Thank you, I¡¦ll try and check back more often. How frequently you update your site?

  Reply
 • April 15, 2019 at 8:27 am
  Permalink

  huqiyaio Yeezy,Very informative useful, infect very precise and to the point. I’m a student a Business Education and surfing things on Google and found your website and found it very informative.

  Reply
 • April 20, 2019 at 4:40 am
  Permalink

  I have to point out my gratitude for your generosity giving support to men who should have help on this one content. Your real commitment to passing the solution up and down had become extraordinarily important and has without exception enabled most people just like me to attain their targets. The invaluable help and advice entails a lot to me and even more to my office workers. Best wishes; from all of us.

  Reply
 • April 20, 2019 at 8:46 pm
  Permalink

  How do you erase your blog comment that you left on a person else blog site?

  Reply
 • April 21, 2019 at 11:58 pm
  Permalink

  you are in reality a good webmaster. The site loading pace is incredible. It kind of feels that you’re doing any distinctive trick. Furthermore, The contents are masterpiece. you’ve done a wonderful job on this subject!

  Reply
 • April 24, 2019 at 8:10 am
  Permalink

  After reading your blog post, I browsed your website a bit and noticed you aren’t ranking nearly as well in Google as you could be. I possess a handful of blogs myself, and I think you should take a look at “seowebsitetrafficnettools”, just google it. You’ll find it’s a very lovely SEO tool that can bring you a lot more visitors and improve your ranking. They have more than 30+ tools only 20$. Very cheap right? Keep up the quality posts

  Reply
 • April 25, 2019 at 4:44 pm
  Permalink

  so it is entirely possible for the Fed to quickly reverse the dovish position held since the beginning of 2019. O’Neill said any signs that the Fed is tightening monetary policy will disrupt the US stock market and bond market.

  Reply
 • April 26, 2019 at 4:24 pm
  Permalink

  What is your viewpoint of individual blogs and also on the internet journaling?

  Reply
 • April 27, 2019 at 3:22 am
  Permalink

  the Provincial Civil Affairs Department, the Provincial Poverty Alleviation Office, the Provincial Development and Reform Commission, the Provincial Finance Department, and the Provincial Disabled Persons’ Federation have gone to Baicheng. , went to Weinan City for a field investigation.

  Reply
 • April 30, 2019 at 9:21 pm
  Permalink

  Fake A Lange & Sohne watches are wonderful collections of wrist watches, attractive, dignified, and elegant accessory for fashion.

  Reply
 • May 1, 2019 at 1:33 pm
  Permalink

  hey, your internet page’s style is marvelous and loving it. Your posts are stunning. You should keep up the good work. Sincerely…

  Reply
 • Pingback:Nike Shoes

 • May 4, 2019 at 1:44 pm
  Permalink

  Hello, I would like to subscribe for this website to obtain hottest updates, so where can i do it please assist.

  Reply
 • May 5, 2019 at 5:41 pm
  Permalink

  As the two teens lay unconscious amid the chaos and wreckage, Linsey, who was also wounded by shrapnel, was faced with an impossible decision — which of his children he should try to help first.

  Reply
 • May 6, 2019 at 3:19 pm
  Permalink

  I really appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thank you again

  Reply
 • May 6, 2019 at 6:30 pm
  Permalink

  Nouman Raja, 41, was fired from the Palm Beach Gardens Police Department shortly after he killed Corey Jones, 31, while on plainclothes duty, and was convicted last month by a jury of manslaughter and first-degree murder.

  Reply
 • May 8, 2019 at 3:46 pm
  Permalink

  I¡¦ve recently started a blog, the information you offer on this site has helped me greatly. Thank you for all of your time & work.

  Reply
 • May 9, 2019 at 4:43 pm
  Permalink

  Someone essentially assist to make severely posts I would state. This is the very first time I frequented your website page and so far? I amazed with the analysis you made to create this particular post incredible. Wonderful activity!

  Reply
 • May 9, 2019 at 4:46 pm
  Permalink

  I like what you guys are up also. Such intelligent work and reporting! Keep up the excellent works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my website 🙂

  Reply
 • May 10, 2019 at 1:55 pm
  Permalink

  These are genuinely impressive ideas in concerning blogging.
  You have touched some good things here. Any way keep up wrinting.

  Reply
 • May 10, 2019 at 6:44 pm
  Permalink

  In Los Angeles County, health officials said international travelers, healthcare workers and those who care for young children should consider a second vaccination. One of the confirmed university cases “did travel internationally prior to coming down with measles,” Ferrer said.

  Reply
 • May 12, 2019 at 12:51 am
  Permalink

  Hello there! This is my first comment here so I just wanted to give a quick shout out and tell you I genuinely enjoy reading your posts.
  Can you recommend any other blogs/websites/forums that go over the same subjects?
  Thank you!

  Reply
 • May 12, 2019 at 3:20 am
  Permalink

  Hey there, I think your blog might be having browser compatibility issues.
  When I look at your website in Firefox, it looks fine but
  when opening in Internet Explorer, it has some overlapping.
  I just wanted to give you a quick heads up! Other then that, superb blog!

  Reply
 • May 14, 2019 at 3:55 pm
  Permalink

  Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is magnificent, let alone the content!

  Reply
 • May 20, 2019 at 4:22 pm
  Permalink

  jraabvsa,This website truly has alll of the information and facts I wanted about this subject and didn?t know who to ask.

  Reply
 • May 22, 2019 at 6:12 pm
  Permalink

  Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish just about gossips and web and this is really frustrating. A good blog with exciting content, that is what I need. Thank you for keeping this site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *