Lý giải những bí mật trong thế giới của “dân chơi đá”

Trong gần 10 năm sử dụng các loại ma túy, hai gã tay chơi đất Hà Thành không có thứ gì là không thử qua. “Ke”, “kẹo” hay “đá” chỉ là những chuyện bình thường như “mớ rau” đi chợ hàng ngày… Nhưng đọng lại trong kí ức của họ là những lần “ngáo đá” kinh hoàng.

Rít một hơi thuốc, nhả khói đầy điệu nghệ bên mâm rượu, không ai nghĩ đằng sau vẻ ngoài lành lành, to béo của Hùng và Tấn là hai tay chơi “số má”,  có “thâm niên” “chơi đá” đã gần 10 năm. Với hai gã tay chơi này, “ke”, “đá” chỉ là câu chuyện như mớ rau thường ngày, vui cũng hút mà khi chán cũng làm vài vài khói cho tỉnh.

Sau những lời tếu táo vui đùa, hai gã tay chơi bắt đầu kể lại quãng đường gần 10 năm làm bạn với ma túy đặc biệt là “đá”. Theo hai gã, lý do đẩy hai người về với “đá” là do những câu chuyện kích bác, rủ rê và bản thân cũng từ sử dụng nhiều loại ma túy…

Khi “đá” trộn lẫn phèn chua

Hùng chia sẻ, gã và Tấn “chơi đá” từ những ngày đầu món hàng này du nhập về Việt Nam. Nhớ lại ngày ấy, hàng còn tốt, hít vài hơi là cả hai đã “phê pha”, lâng lâng suốt 2-3 ngày chứ không như bây giờ, hàng “lởm” nhiều, hít đến cả chục hơi mới bắt đầu có cảm giác. Ban đầu, có khi một tuần Hùng và Tấn mới chơi 1 hoặc 2 lần nhưng hiện tại, nhịp độ sử dụng ngày càng tăng mỗi ngày một lần thì cả hai mới đỡ cảm giác “thèm thuốc”.

Theo lời Hùng, “đá” ở Hà Nội đang bán chất lượng ngày càng kém. Một liều đá ở bên Lào có giá gần 800 nghìn đồng nhưng ở Hà Nội đắt nhất chỉ có hơn 400 nghìn đồng. “Đá” tại Hà Nội chủ yếu là từ Trung Quốc tuồn về, loại hàng này thường có giá rẻ nhưng chất lượng rất kém. “Đá” có hai dạng là đá khô và đá ướt. Đá khô thì giá đắt hơn, chơi phê hơn, còn đá ướt thì giá rẻ chất lượngkém.

Sau vài chầu rượu, Tấn bắt đầu quen dần và bắt đầu tiếp lời Hùng: “Đá ướt rất khó phân biệt, có khi còn bị trộn cả phèn vào cũng nên vì hai thứ ấy chả khác nhau là mấy. Mà cũng chả phải đùa đâu, chuyện thật đấy!”.

Theo Tấn, chất lượngđá phụ thuộc rất lớn vào nguyên liệu và kỹ thuật của người “xào nấu”. Đa số nguyên liệu chế biến đá đều là các bã thuốc sau khi chưng cất. Nếu người làm “xào chuẩn, máy ngon” thì đá có chất lượng tốt, nếu pha tạp thì dân chơi dung liên tục 3-4 năm là dễ “về với ông bà”.

Hình minh họa – Nguồn: Internet

Sau vài chén rượu, Hùng và Tấn bắt đầu ngà ngà, liên tục “chém gió” về những cuộc ăn chơi trong gần 10 năm của mình. Nhả một hơi khói dài vào không khí, Tấn nói tiếp, chơi “đá, “ke” hay “kẹo” không phải cứ thế mà chơi. Chơi môn nào thì phải chọn đúng nhạc, đúng dòng, không lẫn lộn được. Nhạc của “ke” đúng “ke”, nhạc của “kẹo” thì phải dùng lúc chơi “kẹo”, tương tự chơi “đá” cũng như vậy.

Dòng “đá” nhạc nhẹ hơn nhạc của “kẹo” còn “ke” thì nhẹ bẫng. Hàng nào càng nhẹ thì nhạc cũng phải nhẹ theo, Hùng đệm lời nói tiếp.

“Ke”, “kẹo” hay in-rô-hê (heroin) chả còn thứ gì mà hai gã không chơi, không thử. Tuy nhiên, chỉ có chơi “ke” là hai gã không dám chơi nhiều. Chơi “ke” thì dễ “sập hầm”, nhanh chết. Hơn nữa “ke” ở Việt Nam chán lắm, Hùng và Tấn kể tiếp.

Những ảo giác đáng sợ

Được hỏi về cảm giác khi “đập đá” trong gần 10 năm say món hàng này, Hùng cho biết, cảm giác thì muôn hình vạn trạng, không ai giống ai.

Hùng chia sẻ, lần đầu tiên gã “bập” vào món hàng này tại một nhà nghỉ gần bến xe. Khi ấy gã “non tay”, không già đời như bây giờ, lần đầu chơi không ngờ gã lại gặp xui xẻo từ chính nhà nghỉ này.

“Chơi đá là phải cần chỗ yên tĩnh để phê. Hồi đó ngu chả biết gì, rít được mấy hơi là nằm thẳng cẳng trên giường. Cái nhà nghỉ ấy người ra vào nườm nượp, mình phê thuốc nằm trên tầng 5, tiếng người gọi nhau, tiếng guốc lên xuống cầu thang vang lên nhức tận óc. Phê thuốc mà cứ nằm co ro như con nhái sắp chết, chỉ nằm ôm đầu….”, Hùng bồi hồi kể lại. Sau lần chơi ấy, tiếng guốc trở thành ám ảnh kinh hoàng của gã, giờ chỉ cần đi đến đám đông, nghe tiếng dép, guốc đi lại loẹt quẹt là gã lại chếnh choáng, rởn gai ốc khắp người.

“Kinh hoàng hơn, trong một lần “chơi đá” trong nhà nghỉ, cũng chỉ vì ám ảnh tiếng guốc, dép mình đã chạy về nhà đóng kín cửa tay lăm lăm con dao vì trong đầu nghĩ rằng có bọn đòi nợ đến tìm”, Hùng nhớ lại.

Khác với Hùng, Tấn lại tự nhận mình phê đá theo kiểu “phổ thông” hơn, chỉ muốn nằm một chỗ đung đưa theo nhạc. Phổ thông theo lời gã là kiếm gái để “xả đá” sau mỗi lần chơi đồ.

Theo lời kể của Hùng, mỗi lần đi “xả đá” của Tấn kéo dài 1-2 ngày là chuyện bình thường. Trong những ngày ấy nếu Tấn không tự gọi điện liên lạc thì chả ai có thể tìm kiếm hay liên lạc với gã. Theo Tấn, nằm một chỗ, kiếm gái xả “đá” hay đung đưa theo nhạc khi phê pha là những biểu hiện quá bình thường.

Kinh hãi hơn là trường hợp như một người bạn của Hùng, chỉ vì bạn bè nhắn tin trêu đùa vợ mà mỗi khi chơi đá là bạn của Hùng lại trở thành một “con thú hoang” bất chấp tất cả để đánh đập, luôn mồm lải nhải cho rằng vợ mình ngoại tình, dù cho khi tỉnh tay chơi này rất yêu chiều vợ. Mỗi lần chơi đá vào là vợ gã lại lĩnh một trận đòn “thừa sống, thiếu chết”, không ít lần phải nhập viện cấp cứu. Nhiều lần sau khi gã tỉnh lại, gã đều ân hận và hứa từ bỏ, nhưng rồi lời nói vẫn chỉ là lời nói, gã hứa càng nhiều thì số lần thất hứa cũng tăng lên tương tự….

Giải thích về hiện tượng các dân chơi “ngáo đá”, Hùng cho rằng, “đá” khác với heroin. Nếu heroin các dân chơi chỉ cần “bú” 2 hơi là đã đủ phê thì dùng “đá” lại không giống như vậy. “Đá” làm người ta lên từ từ chơi nửa ngày mới có cảm giác lâng lâng.Vì vậy, nhiều người chơi cũng hít liên tục, khi hít đến tầm đủ phê tức là đã quá liều khiến người ta không cảm giác và kiểm soát được hành động.

Hầu như ai chơi đá đều rất dễ bị nóng giận, cục xúc. Nếu chơi một mình thì ít gặp phải nhưng khi có người bên cạnh, nói vài câu không vừa ý là dễ đánh chửi, thậm chí giết người…

103 thoughts on “Lý giải những bí mật trong thế giới của “dân chơi đá”

 • February 7, 2019 at 1:17 pm
  Permalink

  I simply want to say I’m all new to blogs and absolutely enjoyed this page. More than likely I’m planning to bookmark your blog . You amazingly have good well written articles. Thanks for sharing your web page.

 • February 12, 2019 at 11:16 am
  Permalink

  Hello there, You’ve performed a great job. I’ll certainly digg it and personally recommend to my friends. I am sure they will be benefited from this web site.

 • February 16, 2019 at 9:33 am
  Permalink

  I’ve always had internet explorer and I never used anything else. What can google chrome and firefox do that internet explorer cant?.

 • February 18, 2019 at 6:35 pm
  Permalink

  I have a shopping cart site on Joomla. I want to add my wordpress blog to my joomla site. How do i do this? Many sites suggest using a tool called joomblog, but joomla shut that product down because messes with the core modules of the site. . . What do i do?.

 • February 19, 2019 at 2:43 am
  Permalink

  dota auto chess goldliên tiếp có ngày trải qua, nhận mặt ảnh ảnh trải qua camera an hầm ghi lại xuể, quán chục cảnh giáp kiểm tra vớ nhà ngơi, khách sạn và nhà dân ở khu kinh tế Dung vụt (Quảng Ngãi), một số địa phương phụ cận được truy lùng nghi ngờ ngang.

 • February 19, 2019 at 1:26 pm
  Permalink

  I recently wished to create a quick comment so that you can express gratitude to you personally for all wonderful pointers you’re posting at this site. Time consuming internet investigation has by the end of the day been rewarded with good quality approaches to show to my guests. I would say that a number of us prospects are really endowed to result from an outstanding network with lots of marvellous people with useful hints. I find myself quite privileged to get used your webpages and appear forward to really more fabulous minutes reading here. Many thanks for lots of things.

 • February 20, 2019 at 9:04 pm
  Permalink

  I just went on Blogspot and made a blog, I want to make it for invited members only. I’ve seen blogs like that, but I don’t know how to do it myself. I already made it so that my blog isn’t visible from my profile, but I don’t know what to do next..

 • February 26, 2019 at 8:34 pm
  Permalink

  I¡¦ll right away snatch your rss feed as I can not to find your email subscription link or newsletter service. Do you have any? Kindly let me recognize in order that I may subscribe. Thanks.

 • March 1, 2019 at 7:14 pm
  Permalink

  I cling on to listening to the news bulletin talk about receiving free online grant applications so I have been looking around for the top site to get one. Could you advise me please, where could i get some?

 • March 2, 2019 at 1:45 pm
  Permalink

  Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he actually bought me lunch because I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thanks for lunch!

 • March 4, 2019 at 12:44 pm
  Permalink

  I was suggested this website by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You are amazing! Thanks!

 • March 4, 2019 at 5:00 pm
  Permalink

  Hiya, I am really glad I have found this info. Today bloggers publish only about gossips and net and this is actually annoying. A good website with exciting content, that’s what I need. Thanks for keeping this web site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

 • March 4, 2019 at 8:15 pm
  Permalink

  Just curious if there are any blogging websites where I can start a blog that aren’t as well known.. I am already aware of sites like blogger, wordpress, livejournal, xanga, vox, etc. . . Are there any up and coming blogging websites possibly?.

 • March 10, 2019 at 6:26 am
  Permalink

  Wow, marvelous blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is magnificent, as well as the content!

 • March 10, 2019 at 8:34 pm
  Permalink

  Someone necessarily lend a hand to make severely posts I’d state. That is the very first time I frequented your web page and up to now? I amazed with the research you made to make this actual post amazing. Magnificent job!

 • March 11, 2019 at 11:26 pm
  Permalink

  Hello there, You’ve done an excellent job. I’ll certainly digg it and personally recommend to my friends. I am confident they’ll be benefited from this website.

 • March 12, 2019 at 3:09 am
  Permalink

  Thanks, I have recently been searching for information about this subject for ages and yours is the best I’ve came upon so far. But, what in regards to the bottom line? Are you positive about the source?

 • March 12, 2019 at 4:37 am
  Permalink

  You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something that I think I would never understand. It seems too complex and very broad for me. I am looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

 • March 12, 2019 at 8:36 am
  Permalink

  After study several of the web sites on your site now, i genuinely much like your strategy for blogging. I bookmarked it to my bookmark site list and you will be checking back soon. Pls consider my internet site too and figure out what you consider.

 • March 12, 2019 at 10:49 pm
  Permalink

  Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is great blog. A great read. I’ll definitely be back.

 • March 13, 2019 at 9:23 am
  Permalink

  Simply desire to say your article is as surprising. The clarity in your post is simply excellent and i could assume you are an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

 • March 13, 2019 at 11:08 pm
  Permalink

  yvakkwwy,If you are going for best contents like I do, just go to see this web page daily because it offers quality contents, thanks!

 • March 14, 2019 at 4:01 am
  Permalink

  I have not checked in here for a while because I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I¡¦ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 • March 14, 2019 at 4:01 am
  Permalink

  Whats Happening i am new to this, I stumbled upon this I have discovered It positively useful and it has aided me out loads. I hope to give a contribution & help other users like its helped me. Good job.

 • March 14, 2019 at 4:39 am
  Permalink

  You completed several fine points there. I did a search on the topic and found a good number of persons will have the same opinion with your blog.

 • March 17, 2019 at 9:35 pm
  Permalink

  fglqmsqbh,A fascinating discussion is definitely worth comment. I do think that you ought to publish more on this topic, it may not be a taboo gbgdexzpbgu,subject but generally folks don’t talk about such subjects. To the next! All the best!!

 • March 18, 2019 at 4:14 am
  Permalink

  Hello my family member! I wish to say that this post is awesome, great written and include approximately all vital infos. I¡¦d like to see more posts like this .

 • March 18, 2019 at 4:14 am
  Permalink

  Great blog! I am loving it!! Will come back again. I am bookmarking your feeds also

 • March 18, 2019 at 5:09 am
  Permalink

  I was just seeking this info for some time. After six hours of continuous Googleing, finally I got it in your site. I wonder what is the lack of Google strategy that do not rank this type of informative sites in top of the list. Usually the top sites are full of garbage.

 • March 18, 2019 at 5:10 am
  Permalink

  Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your feed and I hope you write again soon!

 • March 21, 2019 at 2:08 am
  Permalink

  Wonderful paintings! This is the kind of info that are supposed to be shared across the internet. Disgrace on Google for no longer positioning this put up upper! Come on over and visit my website . Thank you =)

 • March 21, 2019 at 2:08 am
  Permalink

  Good web site! I really love how it is simple on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I could be notified whenever a new post has been made. I’ve subscribed to your feed which must do the trick! Have a great day!

 • March 21, 2019 at 2:14 am
  Permalink

  vkqkoxmk,Thanks for ones marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you will be a great author.I will always bookmark your blog and will vaihyn,come back from now on. I want to encourage that you continue your great writing, have a nice afternoon!

 • March 22, 2019 at 1:34 pm
  Permalink

  I have not checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

 • March 22, 2019 at 8:59 pm
  Permalink

  What i don’t understood is if truth be told how you are no longer really much more well-liked than you may be right now. You are very intelligent. You already know thus considerably on the subject of this subject, produced me for my part consider it from so many various angles. Its like men and women don’t seem to be interested except it’s one thing to accomplish with Girl gaga! Your own stuffs great. All the time handle it up!

 • March 27, 2019 at 6:38 am
  Permalink

  I¡¦ll immediately clutch your rss as I can’t find your e-mail subscription hyperlink or newsletter service. Do you’ve any? Please allow me recognise so that I could subscribe. Thanks.

 • March 27, 2019 at 6:41 am
  Permalink

  Wow! Thank you! I continuously wanted to write on my blog something like that. Can I include a fragment of your post to my website?

 • April 2, 2019 at 4:20 am
  Permalink

  I not to mention my friends happened to be examining the best tips and tricks on your web blog and then at once developed a horrible suspicion I had not thanked you for them. The ladies are actually certainly happy to read all of them and have in effect truly been using these things. Appreciation for being simply thoughtful and also for obtaining such remarkable areas millions of individuals are really wanting to know about. My honest apologies for not expressing appreciation to earlier.

 • April 3, 2019 at 5:11 am
  Permalink

  nhnuvryjc,Waw! Its really great and wonderful ever i found. Thank you for sharing this info.

 • April 3, 2019 at 12:22 pm
  Permalink

  I simply want to mention I am just very new to weblog and really savored your web site. Most likely I’m want to bookmark your website . You certainly come with excellent articles and reviews. With thanks for sharing your webpage.

 • April 4, 2019 at 10:19 pm
  Permalink

  I think this is one of the most important info for me. And i’m glad reading your article. But should remark on some general things, The website style is great, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

 • April 4, 2019 at 10:22 pm
  Permalink

  Hey, you used to write excellent, but the last few posts have been kinda boring¡K I miss your tremendous writings. Past several posts are just a bit out of track! come on!

 • April 6, 2019 at 12:13 am
  Permalink

  hello!,I love your writing very so much! percentage we be in contact extra approximately your article on AOL? I require an expert in this space to resolve my problem. Maybe that’s you! Looking forward to peer you.

 • April 6, 2019 at 12:22 am
  Permalink

  What i don’t realize is in reality how you are no longer really a lot more well-liked than you might be now. You are so intelligent. You already know thus significantly relating to this subject, produced me for my part consider it from numerous various angles. Its like men and women aren’t involved unless it is something to accomplish with Lady gaga! Your individual stuffs nice. Always maintain it up!

 • April 6, 2019 at 7:49 am
  Permalink

  Nice read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he just bought me lunch because I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thank you for lunch!

 • April 6, 2019 at 10:41 pm
  Permalink

  nweuutdqd,Hi there, just wanted to say, I liked this article. It was helpful. Keep on posting!

 • April 7, 2019 at 6:28 pm
  Permalink

  fllhbmagglb Yeezy 2019,Some really nice stuff on this website, I enjoy it.

 • April 7, 2019 at 7:42 pm
  Permalink

  Aw, it was a very good post. In concept I have to devote writing like this moreover – taking time and actual effort to make a great article… but what things can I say… I procrastinate alot through no means seem to get something carried out.

 • April 8, 2019 at 1:18 pm
  Permalink

  wonderful put up, very informative. I wonder why the other specialists of this sector do not realize this. You should proceed your writing. I’m confident, you’ve a great readers’ base already!

 • April 10, 2019 at 10:23 am
  Permalink

  How can I access my home computer that is hooked up to a router through my work computer to view webcam?

 • April 10, 2019 at 9:38 pm
  Permalink

  I was suggested this website by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble. You’re amazing! Thanks!

 • April 11, 2019 at 4:48 am
  Permalink

  I was planning on starting the guide with wordpress..

 • April 11, 2019 at 11:30 am
  Permalink

  hwbmubpj,Definitely believe that which you said. Your favourite justification appeared to be on the net the simplest thing to remember of.

 • April 12, 2019 at 7:33 am
  Permalink

  I’m searching for blogs that have actually excellent advice on what remains in fashion as well as what the best make-up is.

 • April 15, 2019 at 6:08 am
  Permalink

  I think other website proprietors should take this site as an model, very clean and great user genial style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

 • April 18, 2019 at 12:17 pm
  Permalink

  Nice post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Extremely helpful information particularly the last part 🙂 I care for such information a lot. I was looking for this particular information for a very long time. Thank you and best of luck.

 • April 19, 2019 at 1:30 pm
  Permalink

  the Parisian brand’s Match silhouette embodies the throwback bulky look with its thick white midsoles, while their recently revealed visuals replicate the decade-defining print ads from the 1990s.

 • April 20, 2019 at 8:40 am
  Permalink

  Do you have a blog site? I have a poetry blog site. =-RRB- If so, what’s your web link so I can inspect it out and also follow you. =-RRB-. I currently have one started. =-RRB-.

 • April 20, 2019 at 10:54 am
  Permalink

  As I web-site possessor I believe the content matter here is rattling great , appreciate it for your efforts. You should keep it up forever! Good Luck.

 • April 24, 2019 at 1:28 pm
  Permalink

  Just how do I conceal my extensive network & blog sites, without leaving a big white void down the bottom?

 • April 26, 2019 at 3:00 am
  Permalink

  One such artifact is the mythical Apple shoe – a white tennis/walking sneaker that was originally created as a promotional item when the company launched its first color desktop computer.

 • April 26, 2019 at 6:34 pm
  Permalink

  I’ve been looking for blogs where blog owner covers penis augmentation or a minimum of delves into the subject of penis enlargement with an independent and major voice. What are the leading blogs of this type?.

 • Pingback:NFL Jerseys

 • May 5, 2019 at 9:16 am
  Permalink

  Hi my loved one! I wish to say that this post is
  amazing, great written and come with approximately all vital infos.
  I would like to look extra posts like this .

 • May 6, 2019 at 5:24 pm
  Permalink

  Thanks to a recent deluge of compelling colorways, Nike’s React Element 55 has managed to step out of the shadow that was seemingly cast over it by the React Element 87 last year and establish its own following.

 • May 6, 2019 at 10:29 pm
  Permalink

  I would like to thnkx for the efforts you have put in writing this site. I am hoping the same high-grade website post from you in the upcoming also. In fact your creative writing skills has encouraged me to get my own website now. Really the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a great example of it.

 • May 6, 2019 at 10:30 pm
  Permalink

  I simply could not depart your website prior to suggesting that I actually loved the usual information a person provide for your visitors? Is gonna be again frequently in order to check up on new posts

 • May 9, 2019 at 3:58 am
  Permalink

  Ospamox Buy Cheap Amoxil Without Prescription Kamagra Store buy viagra Prix Du Cialis Soft France Cialis Soft Delivery

 • May 13, 2019 at 9:25 pm
  Permalink

  Howdy! I could have sworn I’ve visited this blog
  before but after browsing through many of the articles I realized
  it’s new to me. Regardless, I’m certainly pleased I came across it and
  I’ll be bookmarking it and checking back often!

 • May 16, 2019 at 10:53 am
  Permalink

  I do not understand exactly how I ran across your blog because I had been researching information on Real Estate inWinter Springs, FL, but anyway, I have thoroughly enjoyed reading it, keep it up!

 • May 16, 2019 at 4:18 pm
  Permalink

  To put it simply, how do i look for blog sites that fit what I intend to review? Does anyone know exactly how to BROWSE through blog sites by subject or whatever on blogger?.

 • May 20, 2019 at 1:29 pm
  Permalink

  I am really impressed with your writing skills as well as with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Either way keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a great blog like this one these days..

 • May 20, 2019 at 4:30 pm
  Permalink

  fnervkg,A fascinating discussion is definitely worth comment. I do think that you ought to publish more on this topic, it may not be a taboo bmvpcvg,subject but generally folks don’t talk about such subjects. To the next! All the best!!

 • May 21, 2019 at 5:27 am
  Permalink

  What is your viewpoint of personal blog sites as well as on the internet journaling?

 • Pingback:Cheap Yeezy Boost

 • May 25, 2019 at 3:16 am
  Permalink

  It appears there are internet sites as well as blogs dedicated to lots of activities, such tv, songs, lives of stars, and so on. But I actually can not locate web sites and also blogs devoted to reading, sadly a second thought when it pertains to leisure activities … Any person recognize some really popular as well as wonderful ones? Traditional and existing literary works are both great with me, given that I review both … Many thanks so much! =o-RRB-.

 • May 27, 2019 at 3:51 am
  Permalink

  I have recently started a website, the information you offer on this website has helped me greatly. Thank you for all of your time & work.

 • June 1, 2019 at 1:41 am
  Permalink

  I have actually been a yahoo users for some years currently. I am just beginning to make use of the devices which they offer, among which being blog posts. I have actually written a blog and also wants to understand if my article are being seen by others. If not after that does any person know just how I get my blogs posts check out.

 • June 9, 2019 at 11:21 pm
  Permalink

  rtmidevmic,Thanks for ones marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you will be a great author.I will always bookmark your blog and will dhheiq,come back from now on. I want to encourage that you continue your great writing, have a nice afternoon!

 • June 10, 2019 at 8:04 am
  Permalink

  Thanks for one’s wonderful post! We definitely liked reading it, you could be an great contributor. I shall always take a note of this blog page and will often come back later on, I wish to motivate that you continue this great job, enjoy your evening? BTW have you read Gaddafi remarkable headlines Regards Independent Financial Advisor

 • June 14, 2019 at 3:21 am
  Permalink

  sknfxwcqzt Yeezy 2019,Hi there, just wanted to say, I liked this article. It was helpful. Keep on posting!

 • June 18, 2019 at 6:39 am
  Permalink

  I have been a yahoo individuals for some years now. I am just beginning to make use of the tools which they give, one of which being post. I have created a blog site as well as would love to understand if my article are being seen by others. If not after that does anyone know just how I get my posts review.

 • June 30, 2019 at 4:21 am
  Permalink

  ymbrnsgbiw,Thanks for ones marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you will be a great author.I will always bookmark your blog and will wntkgvjitq,come back from now on. I want to encourage that you continue your great writing, have a nice afternoon!

Comments are closed.