Liên minh của những “bố già” biến ngư dân thành… “cát tặc”

Suốt quá trình thực hiện phóng sự, chúng tôi không khỏi thắc mắc, tại sao lực lượng cát tặc trên các tuyến sông lại nhiều như vậy?

Việc hành nghề trên sông nước không chỉ cần sức khoẻ mà cần phải biết quy luật con nước qua từng khúc sông, nhận định nơi nào có nhiều mỏ tài nguyên mới có thể thò vòi xuống hút. Nhưng, thực tế với tiền và quyền lực đen bí ẩn, những “ông trùm hà bá” dễ dàng biến những ngư dân hiền lành có kinh nghiệm sông nước thành… “cát tặc” bất chấp luật pháp và tàn phá môi trường.

cat-tac-tin-tuc 2

Cát tặc bất chấp luật pháp và tàn phá môi trường. (Ảnh minh họa).

“Quỷ kế” biến ngư dân thành… cát tặc

Cũng như “giang hồ cạn” nhiều khúc sông cũng có những thế lực ngầm bảo kê khác nhau. Mặc dù sông nước nhìn như có vẻ “chẳng” của nhà ai song các đối tượng xã hội đen, hám tiền lắm của, làm giàu bất chính đều nhìn thấy tiền từ từng “xen-ti-mét” sông.

Theo Chung “Bảy”, những năm trước, lực lượng khai thác chưa rầm rộ, nhu cầu khai thác cát chưa nhiều thì những việc khai thác và thăm dò đều dựa vào những kinh nghiệm của những ngư dân từng nhiều năm đi làm sông nước. Những ngư dân hoặc những thuyền buôn chuyến trên sông sẽ có kinh nghiệm về các luồng lạch trên sông, chỗ nào có cồn cát được bồi lấp theo thời gian đều được những ngư dân hay hoa tiêu trên các tàu sông họ đều nắm vững trong lòng bàn tay. Những kinh nghiệm về sông nước của các ngư dân này chính là những “chiếc máy” dò khoáng sản miễn phí mà “đối tượng trùm” khai thác cát hướng tới.

Nắm được các đối tượng ngư dân có kinh nghiệm sông nước, một số kẻ buôn vật liệu xây dựng đã tìm mọi cách để thâu nạp dưới trướng của họ. Chính ngay như Sơn “điếu”, vốn là một tay buôn gỗ dọc theo đường sông Đà từ những năm 80 của thế kỷ trước, nhờ hoạt động nhiều năm trên sông nên Sơn “điếu” biết được từng luồng, lạch trên từng khúc sông khắp miền Bắc. Sơn “điếu” cũng đã nhiều lần bị các “ông chủ” bãi cát lôi kéo, sẵn sàng đầu tư cả xà lan, máy hút và “cấp” cho cả một đội quân giúp việc. Việc của Sơn “điếu” chỉ là xua quân đi đến các vùng có cát, thò vòi hút ra… tiền. Muốn gần vợ con lên Sơn “điếu” đầu quân cho một ông chủ bãi cát dưới chân cầu Tam Bạc (An Lão, Hải Phòng).

Do có mối quan hệ sông nước và trên bờ khá rộng nên Sơn “điếu” có thể bình tĩnh từ chối. Đối với một số ngư dân, họ khó có thể từ chối trước mãnh lực của đồng tiền hoặc giả như có từ chối, họ cũng hết đường làm ăn bởi các đối tượng làm bến bãi, ngoài tiền ra, họ còn “nuôi” cả một đội quân bảo kê trên khúc sông đó. Việc đi qua và chạm mặt là khó tránh khỏi, do đó từ chối đi làm cát tặc là gần như không thể.

Sơn “điếu” cũng cho biết, trước đây, nếu các thủy thủ tàu cát đi qua khu vực Vạn Điểm (Thường Tín, Hà Nội) thường phải đóng tiền “luật” sông, bãi cho đội Hải Yến và Huyền Hậu. Khu vực này được bảo kê bởi hai “nữ quái hà bá” khu vực này là Nguyễn Thị Hải Yến (SN 1975, ở xã Tô Hiệu, huyện Thường Tín, Hà Nội) là chủ nhân của bãi tập kết “Hải Yến” và Nguyễn Thị Thanh Huyền (SN 1977, trú ở thôn Đặng Xá, xã Vạn Điểm, huyện Thường Tín, Hà Nội) là chủ nhân của bãi tập kết “Huyền Hậu” quản lý.

Kỳ 3: Liên minh của những “bố già” biến ngư dân thành... "cát tặc" - Ảnh 2

Nhóm cát tặc do Nguyễn Thị Hải Yến và Nguyễn Thanh Huyền cầm đầu lĩnh án.

Xét xử “bà trùm” cát tặc

Ngày 21/10/2014, TAND TP.Hà Nội mở phiên tòa xét xử đối với Nguyễn Thị Hải Yến (SN 1975, trú ở thôn Tứ Dương, xã Tô Hiệu, Thường Tín, Hà Nội) về tội “vi phạm quy định về khai thác tài nguyên theo Điều 172 BLHS. Đồng phạm của Yến còn có Nguyễn Thị Thanh Huyền (SN 1977, trú ở thôn Đặng Xá, xã Vạn Điểm) cùng huyện Thường Tín. Ngoài ra 10 bị cáo liên quan gồm: Lê Văn Hưng (SN 1986), ở huyện An Lão, Hải Phòng; Đào Thị Tuyên (SN 1975), Cao Thị Quỳnh (SN 1993), Đoàn Thị Quyên (SN 1981), Vũ Xuân Sinh (SN 1979), Vũ Xuân Khanh (SN 1968), Đào Thị Huế (SN 1993), cùng trú ở TP.Hải Dương, Hải Dương và Hồ Văn Toán (SN 1965), trú ở huyện Thường Tín cũng bị xét xử cùng tội danh.

Ngoại trừ Yến và Huyền, các bị cáo còn lại đều là những người sống bằng nghề chài lưới hoặc vận tải trên sông nước, nhận thức pháp luật kém.  Nhóm cát tặc này đã bị nghiêm trị trước pháp luật.

Cụ thể: Nguyễn Thị Hải Yến, lãnh 12 tháng tù giam, Nguyễn Thị Thanh Huyền, 9 tháng. Các bị cáo còn lại phải chịu từ 6 – 8 tháng tù treo và hơn 7 tháng tù giam.

“Hai mụ hà bá này nuôi cả một đội quân, thường dùng các thuyền nhỏ đi qua khu vực này để ép xà lan hay thuyền cát của các tỉnh khác qua đây ép bán hàng cho chúng. Nếu bán cho đội này, nó sẵn sàng cho ứng trước tiền dầu, tiền máy, cuối tháng tính số cát hút được là lấy tiền. Rất nhiều đội thuyền đi qua đây đều phải đóng “phế” đầy đủ mới được qua nếu không khó yên. Các loại tiền luật mà tụi này đặt ra rất lạ từ tiền điện chiến sáng lòng sông, tiền dầu, tiền mỡ… tiền trật tự”. Bên cạnh đó, Hải Yến và Huyền Hậu cũng dùng thủ đoạn chung này nuôi một đội quân hùng hậu vô tư hút cát dưới lòng sông để thu lời bất chính.

Bán mạng trên sông vì hợp đồng “chết”

Những thủ đoạn mà hai mụ “hà bá” này áp dụng được coi như một trong những biện pháp “cổ điển” nhưng hiệu quả của những kẻ “hà bá” trên bờ muốn vươn vòi bạch tuộc xuống lòng sông. Biến những người ngư dân hiền lành thành cát tặc để bọn chúng vô tư hưởng lợi.

Để chống lại lực lượng chức năng, các “chủ đầu tư” này sẵn sàng ứng cả tiền phạt cho các chủ tàu đóng cho chính quyền địa phương. Số tiền này sẽ được các chủ tàu thanh toán vào cuối tháng theo tất cả các khoản tiền mà chủ tàu tạm ứng và “tiền luật”, rồi cân đối với giá trị lượng cát được ghi trong sổ sách đối với từng tàu cụ thể. Các nhóm cát tặc sau khi lợi dụng được đội quân hút cát này nên “thoải mái” hưởng lợi. Thủ đoạn này đã được hai nữ “hà bá” Thanh Huyền và Hải Yến áp dụng rất thành công khiến cho tổ chức của bọn chúng ngày càng một phình to gấp nhiều lần cho đến khi bị triệt phá.

Với mánh lới này, các chủ bãi cát sẽ thu siêu lợi nhuận bởi việc đầu tư một chiếc tàu hút cát cùng lắm chỉ chưa đến nửa tỉ đồng nhưng khi hình thành được một đội quân chuyên nghiệp làm vật “thí mạng” trên sông, các “ông trùm hà bá” này vô tư “mua rẻ, bán đắt”. Các nhóm tàu hút cát thì vẫn biết là mình vi phạm pháp luật nhưng vì miếng cơm manh áo và vì “hợp đồng” ma với “hà bá” nên buộc phải “theo lao” vì đã trót ràng buộc với kẻ khác.

Những năm gần đây quỷ kế này càng được những kẻ lưu manh tận dụng khi muốn giành miếng mồi béo bở từ những lòng sông để làm giàu bất chính. Đối với bọn Yến và Huyền, có thể vì “cơ kém” nên bị tóm, thực sự những dòng sông bây giờ người đi hút cát trộm đều làm thuê cho những kẻ “máu mặt” khác ở trên bờ”. Sơn “điếu” than thở với chúng tôi như vậy khi nói về số phận của những đồng nghiệp khác.

Cũng theo bật mí của Sơn “điếu” dọc các dòng sông ở miền Bắc hiện nay, nhu cầu xây dựng lớn nên nhiều “thổ công” cũng nhờ các mối quan hệ từ các ông lớn, kiếm giấy phép để “làm vì”, sau đó dùng tiền để nhúng tay kiếm lời béo bở xuống các dòng sông để biến mình thành “hà bá”. Lực lượng này ngày càng nhiều và bàn tay đen đó ngày một lớn theo nhu cầu xây dựng từ các thành phố lớn. Khi lực lượng này vươn vòi xuống nước cũng đồng nghĩa với việc các nhóm “cô hồn” bị trấn áp nhiều trên bờ xuống dưới sông kiếm ăn gây mất trật tự xã hội.

Bắt nhóm bảo kê hoạt động trên sông Lô

Thống kê của C45, Bộ Công an, từ năm 2012 đến nay, dọc tuyến sông Lô (thuộc địa bàn tỉnh Vĩnh Phúc, Phú Thọ) có hàng chục doanh nghiệp, cá nhân khai thác cát không đúng quy định dẫn đến những mâu thuẫn, tranh chấp gây ảnh hưởng đến tình hình an ninh trật tự.  Trong tháng 12/2012, C45 đã lập chuyên án, làm rõ các vụ phạm pháp hình sự xảy ra trên địa bàn dọc tuyến sông Lô.

Cơ quan điều tra đã bắt Nguyễn Tuấn Minh (SN 1984, phường Thanh Lương, quận Hai Bà Trưng, Hà Nội) và Trịnh Xuân Giang (SN 1984, phường Khai Quang, TP.Vĩnh Yên, tỉnh Vĩnh Phúc), thu giữ 1 súng bắn đạn hoa cải, 1 súng bút máy, 1 súng Rulô. Theo Cơ quan điều tra, hai đối tượng trên đã tàng trữ súng để “phục vụ” cho việc khai thác cát, sỏi trái phép. Ngoài ra, Cơ quan điều tra còn phát hiện 2 tàu cuốc và các tàu chở hàng đang khai thác cát, sỏi trái phép trên sông Lô thuộc địa phận Bạch Lưu, huyện Sông Lô (Vĩnh Phúc), phát hiện 27 đối tượng, thu giữ 1 khẩu súng và hàng chục dao kiếm các loại.

Please follow and like us:
error

69 thoughts on “Liên minh của những “bố già” biến ngư dân thành… “cát tặc”

 • February 7, 2019 at 8:24 pm
  Permalink

  I just want to say I am all new to weblog and really loved this page. Very likely I’m likely to bookmark your site . You certainly have wonderful articles. Cheers for revealing your web page.

  Reply
 • February 12, 2019 at 3:59 pm
  Permalink

  I have been exploring for a little bit for any high-quality articles or blog posts on this sort of area . Exploring in Yahoo I at last stumbled upon this website. Reading this information So i am happy to convey that I’ve an incredibly good uncanny feeling I discovered exactly what I needed. I most certainly will make certain to do not forget this web site and give it a glance regularly.

  Reply
 • February 15, 2019 at 2:52 pm
  Permalink

  Is downloading a copyright content through rapidshare & megaupload is illegal in uk?

  Reply
 • February 25, 2019 at 8:10 am
  Permalink

  Good website! I really love how it is simple on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I could be notified when a new post has been made. I have subscribed to your RSS which must do the trick! Have a nice day!

  Reply
 • February 27, 2019 at 1:54 pm
  Permalink

  Thank you for the sensible critique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more from this post. I’m very glad to see such wonderful info being shared freely out there.

  Reply
 • February 28, 2019 at 8:37 am
  Permalink

  I was recommended this web site by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my problem. You are amazing! Thanks!

  Reply
 • March 1, 2019 at 8:31 pm
  Permalink

  I’m not sure where you are getting your info, but good topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for magnificent info I was looking for this info for my mission.

  Reply
 • March 4, 2019 at 10:18 pm
  Permalink

  How can I access my home computer that is hooked up to a router through my work computer to view webcam?

  Reply
 • March 6, 2019 at 3:46 am
  Permalink

  Thank you a bunch for sharing this with all of us you actually know what you are talking approximately! Bookmarked. Please also consult with my website =). We can have a link trade arrangement among us!

  Reply
 • March 7, 2019 at 5:41 am
  Permalink

  Hello There. I found your blog using msn. This is a really well written article. I will be sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll certainly comeback.

  Reply
 • March 9, 2019 at 8:05 pm
  Permalink

  I was suggested this blog by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my problem. You’re incredible! Thanks!

  Reply
 • March 10, 2019 at 3:18 pm
  Permalink

  Hi my family member! I wish to say that this article is amazing, great written and include approximately all vital infos. I’d like to peer more posts like this.

  Reply
 • March 14, 2019 at 1:09 am
  Permalink

  Perfectly pent content material , regards for information .

  Reply
 • March 14, 2019 at 1:14 am
  Permalink

  You really make it appear really easy along with your presentation but I to find this matter to be actually one thing that I feel I might by no means understand. It kind of feels too complicated and extremely extensive for me. I’m having a look ahead on your subsequent post, I will attempt to get the dangle of it!

  Reply
 • March 14, 2019 at 2:23 pm
  Permalink

  you are in reality a just right webmaster. The site loading velocity is amazing. It sort of feels that you are doing any distinctive trick. Moreover, The contents are masterpiece. you have done a excellent activity in this subject!

  Reply
 • March 15, 2019 at 2:45 am
  Permalink

  I¡¦ve learn several good stuff here. Certainly price bookmarking for revisiting. I wonder how so much attempt you place to create the sort of magnificent informative site.

  Reply
 • March 16, 2019 at 4:22 am
  Permalink

  I needed to write you the very little observation to help thank you so much as before about the fantastic strategies you’ve discussed on this site. It is really strangely generous with people like you in giving without restraint what exactly many of us might have made available for an e-book to end up making some profit on their own, especially seeing that you could have done it if you ever desired. The guidelines additionally acted to become a good way to fully grasp other individuals have the identical zeal just as mine to know much more regarding this condition. Certainly there are lots of more pleasurable sessions ahead for individuals that scan through your blog.

  Reply
 • March 16, 2019 at 10:19 pm
  Permalink

  naturally like your web site but you have to check the spelling on several of your posts. Many of them are rife with spelling issues and I find it very bothersome to inform the truth however I¡¦ll surely come back again.

  Reply
 • March 17, 2019 at 3:27 pm
  Permalink

  Heya i am for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you aided me.

  Reply
 • March 17, 2019 at 3:54 pm
  Permalink

  Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! However, how can we communicate?

  Reply
 • March 17, 2019 at 10:03 pm
  Permalink

  A person essentially assist to make seriously articles I might state. That is the very first time I frequented your web page and so far? I surprised with the analysis you made to create this actual publish extraordinary. Magnificent activity!

  Reply
 • March 17, 2019 at 10:03 pm
  Permalink

  Just desire to say your article is as astonishing. The clearness in your post is simply great and i can assume you are an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the gratifying work.

  Reply
 • March 21, 2019 at 1:41 pm
  Permalink

  Generally I do not learn article on blogs, however I wish to say that this write-up very forced me to take a look at and do it! Your writing style has been surprised me. Thanks, quite great article.

  Reply
 • March 21, 2019 at 11:49 pm
  Permalink

  hcayzkk,A fascinating discussion is definitely worth comment. I do think that you ought to publish more on this topic, it may not be a taboo jbxnyqwqboj,subject but generally folks don’t talk about such subjects. To the next! All the best!!

  Reply
 • March 22, 2019 at 2:20 pm
  Permalink

  I simply couldn’t go away your website before suggesting that I extremely enjoyed the usual info an individual supply on your visitors? Is gonna be again regularly in order to investigate cross-check new posts.

  Reply
 • March 22, 2019 at 9:50 pm
  Permalink

  I really wanted to type a small message so as to say thanks to you for some of the amazing ways you are placing at this website. My time intensive internet investigation has at the end of the day been paid with useful ideas to share with my friends and classmates. I would assume that many of us readers are rather endowed to exist in a great network with many brilliant individuals with useful tactics. I feel very much lucky to have discovered the webpages and look forward to many more awesome minutes reading here. Thanks a lot again for a lot of things.

  Reply
 • March 23, 2019 at 1:07 am
  Permalink

  I am not certain where you’re getting your info, however good topic. I must spend a while finding out much more or understanding more. Thanks for excellent information I was searching for this info for my mission.

  Reply
 • March 27, 2019 at 11:11 am
  Permalink

  I haven¡¦t checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I¡¦ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

  Reply
 • March 27, 2019 at 11:20 am
  Permalink

  I haven¡¦t checked in here for a while because I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I¡¦ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

  Reply
 • March 31, 2019 at 12:25 am
  Permalink

  I¡¦ve recently started a blog, the info you provide on this site has helped me greatly. Thanks for all of your time & work.

  Reply
 • March 31, 2019 at 11:33 am
  Permalink

  hwlkaq,Hi there, just wanted to say, I liked this article. It was helpful. Keep on posting!

  Reply
 • April 3, 2019 at 9:58 am
  Permalink

  Magnificent goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you’re just extremely wonderful. I really like what you’ve acquired here, really like what you’re stating and the way in which you say it. You make it enjoyable and you still care for to keep it sensible. I can not wait to read much more from you. This is actually a tremendous web site.

  Reply
 • April 4, 2019 at 3:43 pm
  Permalink

  Very efficiently written story. It will be useful to everyone who utilizes it, including me. Keep up the good work – looking forward to more posts.

  Reply
 • April 5, 2019 at 1:15 am
  Permalink

  I’m still learning from you, but I’m trying to reach my goals. I absolutely liked reading all that is written on your website.Keep the stories coming. I enjoyed it!

  Reply
 • April 5, 2019 at 9:24 am
  Permalink

  ordqcqaqmh,Thanks for ones marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you will be a great author.I will always bookmark your blog and will ymibohppvm,come back from now on. I want to encourage that you continue your great writing, have a nice afternoon!

  Reply
 • April 5, 2019 at 11:16 am
  Permalink

  Great blog here! Additionally your web site a lot up very fast! What host are you the use of? Can I am getting your associate link in your host? I desire my website loaded up as quickly as yours lol

  Reply
 • April 6, 2019 at 12:02 pm
  Permalink

  I am continuously invstigating online for posts that can benefit me. Thanks!

  Reply
 • April 7, 2019 at 10:03 am
  Permalink

  Thank you for the sensible critique. Me and my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our local library but I think I learned more clear from this post. I am very glad to see such wonderful information being shared freely out there.

  Reply
 • April 9, 2019 at 12:40 am
  Permalink

  I enjoy you because of each of your hard work on this web site. Kate delights in participating in internet research and it’s easy to understand why. A lot of people notice all relating to the dynamic manner you convey important steps by means of this web blog and as well encourage contribution from website visitors on that issue plus my princess is undoubtedly studying a whole lot. Enjoy the rest of the year. You are performing a really great job.

  Reply
 • April 10, 2019 at 5:21 am
  Permalink

  uhuydy,Definitely believe that which you said. Your favourite justification appeared to be on the net the simplest thing to remember of.

  Reply
 • April 11, 2019 at 2:12 am
  Permalink

  Awsome info and right to the point. I don’t know if this is actually the best place to ask but do you guys have any ideea where to employ some professional writers? Thanks in advance 🙂

  Reply
 • April 11, 2019 at 2:13 am
  Permalink

  I simply needed to thank you very much again. I am not sure the things I could possibly have achieved in the absence of the entire thoughts documented by you directly on this subject. Entirely was a very frustrating situation for me, however , coming across the very specialized mode you solved that took me to leap with fulfillment. I’m happier for this service and as well , hope you really know what an amazing job you are always providing training people today all through a blog. More than likely you’ve never met all of us.

  Reply
 • April 11, 2019 at 4:28 am
  Permalink

  Game Killer Apk Download Latest Version for Android (No Ad) … Guess not because Game killer full version app is not available on Play store.

  Reply
 • April 11, 2019 at 6:52 am
  Permalink

  vtmiqzxtd,Waw! Its really great and wonderful ever i found. Thank you for sharing this info.

  Reply
 • April 13, 2019 at 2:09 am
  Permalink

  ougylcrto,Thanks for this useful information, Really amazing. Thanks again. I LOve your BloG

  Reply
 • April 14, 2019 at 4:41 pm
  Permalink

  Someone essentially assist to make severely posts I’d state. That is the first time I frequented your website page and up to now? I surprised with the analysis you made to create this actual post incredible. Great process!

  Reply
 • April 15, 2019 at 7:21 am
  Permalink

  Nice read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch as I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thank you for lunch!

  Reply
 • April 15, 2019 at 7:22 am
  Permalink

  Thank you, I’ve recently been looking for information about this topic for a long time and yours is the best I’ve came upon so far. But, what about the bottom line? Are you sure about the source?

  Reply
 • April 15, 2019 at 7:39 am
  Permalink

  roinxi New Yeezy,Thanks for this useful information, Really amazing. Thanks again. I LOve your BloG

  Reply
 • April 18, 2019 at 4:51 pm
  Permalink

  Fantastic web site. Lots of helpful info here. I¡¦m sending it to several buddies ans also sharing in delicious. And certainly, thanks on your sweat!

  Reply
 • April 18, 2019 at 5:11 pm
  Permalink

  Thank you for every other informative site. The place else could I am getting that kind of information written in such an ideal manner? I’ve a challenge that I’m just now running on, and I’ve been at the glance out for such information.

  Reply
 • Pingback:NFL Jerseys

 • May 5, 2019 at 12:18 am
  Permalink

  Thank you a lot for giving everyone an extraordinarily brilliant possiblity to discover important secrets from here. It can be very brilliant plus full of a great time for me and my office fellow workers to visit your site at least three times in 7 days to find out the new items you have. And lastly, I’m just at all times happy with your superb points served by you. Some 1 facts in this article are particularly the most effective we’ve had.

  Reply
 • May 5, 2019 at 12:18 am
  Permalink

  You made a few nice points there. I did a search on the subject matter and found mainly folks will consent with your blog.

  Reply
 • May 7, 2019 at 2:32 am
  Permalink

  I savor, cause I found just what I used to be having a look for. You have ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

  Reply
 • May 7, 2019 at 2:34 am
  Permalink

  I just wanted to send a brief word so as to thank you for the stunning instructions you are showing here. My particularly long internet investigation has finally been honored with good quality information to share with my family and friends. I ‘d say that we readers are rather lucky to be in a wonderful website with many lovely people with very beneficial solutions. I feel rather happy to have seen your entire web site and look forward to so many more excellent minutes reading here. Thank you once more for all the details.

  Reply
 • May 7, 2019 at 2:36 am
  Permalink

  I truly appreciate this post. I¡¦ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thank you again

  Reply
 • May 7, 2019 at 2:25 pm
  Permalink

  Nouman Raja, 41, was fired from the Palm Beach Gardens Police Department shortly after he killed Corey Jones, 31, while on plainclothes duty, and was convicted last month by a jury of manslaughter and first-degree murder.

  Reply
 • May 9, 2019 at 1:17 am
  Permalink

  Normally I don’t read post on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to try and do so! Your writing style has been amazed me. Thank you, quite nice post.

  Reply
 • May 10, 2019 at 2:13 am
  Permalink

  Hiya, I am really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish only about gossips and web and this is actually frustrating. A good site with exciting content, that is what I need. Thanks for keeping this site, I’ll be visiting it. Do you do newsletters? Can’t find it.

  Reply
 • May 10, 2019 at 2:36 am
  Permalink

  Nice post. I was checking constantly this blog and I’m impressed! Extremely useful information specifically the last part 🙂 I care for such information much. I was seeking this particular information for a very long time. Thank you and good luck.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *