Lật tẩy 10 “chiêu” trong các phim võ hiệp cổ trang

Chôn cất mai táng

Quá trình trưởng thành của các anh hùng cái thế trong phim võ hiệp thường liên quan nhiều đến hàng loạt cái chết của những người thân, như cha mẹ đẻ, cha mẹ nuôi, cha dượng mẹ dượng, sư phụ sư mẫu, sư huynh, sư đệ, sư tỉ, sư muội, đồng đạo bằng hữu, huynh đệ giang hồ. Thậm chí có cả những hồng nhan tri kỷ, tình nhân một đêm, mỹ nhân yêu đơn phương…

 Lật tẩy 10 “chiêu” trong các phim võ hiệp cổ trang - 1

Những anh hùng đều tự tay chôn cất người thân của mình.

Tất cả những người này khi qua đời đều sẽ do chính tay của nhân vật nam chính là vị anh hùng của phim chôn cất, an táng. Tất nhiên họ không phải cần đến bất kỳ vật dụng gì như xẻng, xà beng để đào, thay vào đó là tay không. Bầu không khí diễn ra cảnh này thường tang thương, mưa gió bão bùng hay tuyết bay trắng ảm đạm…

Nướng

Phần lớn các anh hùng võ hiệp đều lưu lạc giang hồ, đó là những nơi hoang sơn cùng cốc, không dân cư, không nhà trọ, hàng quán. Giang hồ của những anh hùng chỉ là những hang động, đền miếu bỏ hoang.

 Lật tẩy 10 “chiêu” trong các phim võ hiệp cổ trang - 2

Nướng là cách thuận tiện và thường được các anh hùng phim võ hiệp sử dụng nhất.

Vì vậy khi cơn đói đến họ chỉ còn cách tự chế biến món ăn cho bản thân, và cách thuận tiện nhất để làm chín món ăn chính là nướng hoặc thui.

Khai hội

Các anh hùng võ hiệp cũng là người thường xuyên ham gia nhiều đại hội trong giang hồ. Trong đó nhiều nhất là những đại hội môn phái thi triển bí kíp võ công, binh khí…

 Lật tẩy 10 “chiêu” trong các phim võ hiệp cổ trang - 3

Những đại hội võ lâm không thể vắng bóng các anh hùng.

Tất yếu những hội tỉ thí này không thể thiếu sự góp mặt của các anh hùng cái thế.

Các mối quan hệ

Các mối quan hệ của những nhân vật anh hùng trong phim võ hiệp thường vô cùng phức tạp. Ở Trung Quốc có câu: “Quan hệ không rộng chớ lăn xả giang hồ, quan hệ không sâu miễn bàn thế sự”. Có thể lấy ví dụ về mối quan hệ rối rắm nhân vật Trương Vô Kỵ trong Ỷ thiên đồ long ký làm ví dụ.

 Lật tẩy 10 “chiêu” trong các phim võ hiệp cổ trang - 4

Những mối quan hệ rộng khắp của Trương Vô Kỵ.

Cha: Trương Thúy Sơn, võ đang ngũ hà và là học trò cưng của Trương Tam Phong.

Mẹ: Ân Tố Tố: Con gái Ân Thiên Chính, giáo chủ Thiên Ưng giáo.

Nghĩa phụ: Tạ Tôn: Kim Mao sư vương, một trong tứ đại pháp vương của Nhật Nguyệt thần giáo.

Ông ngoại: Ân Thiên Chính, giáo chủ Thiên Ưng giáo, một nhánh của Nhật Nguyệt thần giáo.

Cậu: Ân Dã Vương, con trai ruột giáo chủ Thiên Ưng giáo.

Vợ: Triệu Mẫn, quận chúa Mông Cổ, con gái đương triều Nhữ Dương Vương.

Bạn gái: Chu Chỉ Nhược, ác nữ “máu mặt” trong Ỷ thiên đồ long ký.

Bố vợ: Đương triều Nhữ Dương Vương.

Thái sư phụ: Trương Tam Phong, người sáng lập nên võ đang.

A hoàn: Thánh nữ Ba Tư Hỏa giáo.

Những màn đấu võ

Trong các phim võ hiệp cổ trang không thể thiếu những pha gây hấn chạm trán của các anh hùng với những trận thư hùng nảy lửa.

 Lật tẩy 10 “chiêu” trong các phim võ hiệp cổ trang - 5

Trận tỉ thí của Lệnh Hồ Xung.

Nguyên nhân gồm hai lý do, nhân sĩ các môn chính phái đều mưu mẹo, luôn muốn thông qua tỉ thí võ công để làm đối thủ khiếp nhược, coi các môn phái khác là yêu thuật, tà pháp. Do đó muốn quyết đấu để loại trừ.

Lý do thứ hai là các phim võ hiệp luôn mong muốn các anh hùng của phim thành danh sau một đêm, vì vậy không có gì dễ dàng hơn là sử dụng đến võ công và thông qua những trận tỉ thí phân thắng bại tại một đại hội võ lâm nào đó, giao đấu với hàng trăm trưởng môn phái, bang chủ, phương trượng…

Dao đâm

Người trong giang hồ có ai tránh được từng bị dao dâm, kiếm đụng. Các nhân vật anh hùng nam chính trong phim võ hiệp cổ trang cũng không tránh khỏi tình trạng trên. Có người thắc mắc, các anh hùng cái thế vì sao có thể bị dao dâm?

 Lật tẩy 10 “chiêu” trong các phim võ hiệp cổ trang - 6

Quá Nhi từng dùng đao chặt đứt tay mình.

Thực tế là không phải người khác đâm họ, mà chính bản thân những anh hùng này tự dùng đao (kiếm) chém (đâm) mình. Không phải họ thù hận ai, mà chứng tỏ họ là những anh hùng trẻ tuổi… làm liều. Kết cục là 100% các mỹ nhân phim võ hiệp đều mê mẩn và nguyện nâng khăn sửa túi cho những vị anh hùng.

“Chuyện nhạy cảm”

Võ công của các anh hùng trong phim võ hiệp cổ trang không có gì để nghi ngờ bởi dù sao họ cũng là nhân vật chính. Tuy nhiên điều khiến nhiều người lấy làm lạ nhất đó là khả năng sinh lý của họ.

 Lật tẩy 10 “chiêu” trong các phim võ hiệp cổ trang - 7

Đoàn Dự và Mộc Uyển Thanh đã không phá rào dù trúng Âm dương hoan hợp tán.

Lấy ví dụ trường hợp Đoàn Dự, thái tử Đại Lý bị Đoàn Diên Khánh vì trả thù đã mang nhốt chung với Mộc Uyển Thanh trong hang động ở Vạn Kiếp cốc, cho cả hai trúng Âm Dương hoan hợp tán để họ sẽ làm những chuyện bại hoại gia phong nhà Đại Lý (bởi hai người chính là anh em cùng cha khác mẹ). Thế nhưng kết cục Đoàn Dự không đụng đến một sợi tóc của Uyển Thanh. Điều này khiến người xem hoài nghi về chất lượng của Âm Dương hợp hoan tán.

Ví dụ khác với Dương Quá trong Thần điêu đại hiệp khi trị vết thương trên ngực cho Lục Vô Song ở nơi hoang sơn cùng cốc, đã cởi bỏ toàn bộ áo của người đẹp.

 Lật tẩy 10 “chiêu” trong các phim võ hiệp cổ trang - 8

Dương Quá và Tiểu Long Nữ không mảnh vải che thân vẫn giữ trọn trinh tiết.

Thế nhưng rút cục giữa hai người cũng không xảy ra chuyện “phá rào”, trong khi vẻ đẹp của Lục Vô Song được xếp vào hạng danh bất hư truyền. Lẽ nào Lục Vô Song đã không đủ sức khiến Quá Nhi rung động?

Trong một trường hợp khác khi Dương Quá và Tiểu Long Nữ cùng luyện Tố Nữ kinh trong Cổ Mộ, cả hai đều trong tình trạng không mảnh vải che thân. Rút cục giữa hai người đều không đi quá giới hạn.

Đơn độc luyện võ

Các nhân vật anh hùng chính trong phim võ hiệp đều tự mình luyện võ công cho dù quá trình này có tàn khốc và khổ hạnh đến mức nào. Lý do bởi họ là những nhân vật chính của phim.

 Lật tẩy 10 “chiêu” trong các phim võ hiệp cổ trang - 9

Anh hùng Sở Lưu Hương.

Để trở thành những anh hùng, bản thân họ phải quên đi cha mẹ, huynh muội và đều độc hành trên hành trình tung hoành giang hồ, dọc ngang trời đất. Điều này cũng có liên quan đến câu cổ ngữ: Cha mẹ còn, không đi xa được.

Kỳ ngộ

Những cuộc hội ngộ đầy bất ngờ của các anh hùng trong phim võ hiệp là điều không thể thiếu. Ban đầu võ công của họ có thể là con số không, nhưng sau một lần tình cờ lạc đến vách núi, dạt vào một hang động, bên trong có bia đá còn khắc bí kíp võ công tuyệt thế từ bao đời trước, hoặc vô tình phát hiện được một pho sách cổ võ công thượng thặng.

 Lật tẩy 10 “chiêu” trong các phim võ hiệp cổ trang - 10

Dương Quá nơi Tuyệt Tình cốc.

Sau một thời gian ngắn những nhân vật nam chính này sẽ luyện thành võ hiệp cái thế, mang trong mình thứ binh khí võ lâm đệ nhất thiên hạ.

Chết không nổi

Thường những anh hùng trong phim võ hiệp khó lòng bị… chết. Mỗi lần gặp nguy nan họ sẽ được người khác ra tay cứu giúp. Những người cứu không phải các tiền bối võ lâm mà là những nữ hiệp mà về sau sẽ kết duyên phu thê với họ.

 Lật tẩy 10 “chiêu” trong các phim võ hiệp cổ trang - 11

Nhân vật nam chính phim võ hiệp thường bất tử.

Còn trong trường hợp không có người cứu, ví dụ rớt xuống vực thẳm thì thường sẽ bị mắc vào cành cây bụi cỏ, sau đó gặp được quý nhân qua đường cứu giúp, chữa trị vết thương và truyền dạy võ công…

Please follow and like us:
error

66 thoughts on “Lật tẩy 10 “chiêu” trong các phim võ hiệp cổ trang

 • February 7, 2019 at 5:38 pm
  Permalink

  I simply want to mention I’m newbie to weblog and seriously liked your page. Almost certainly I’m planning to bookmark your blog . You absolutely come with tremendous stories. With thanks for sharing your website page.

  Reply
 • February 9, 2019 at 12:03 pm
  Permalink

  I’m impressed, I must say. Really rarely do I encounter a weblog that’s both educative and entertaining, and let me tell you, you have hit the nail for the head. Your concept is outstanding; ab muscles an element that there are not enough folks are speaking intelligently about. I will be delighted we came across this within my search for something relating to this.

  Reply
 • February 14, 2019 at 6:05 pm
  Permalink

  Please answer both questions completely:. . What’s the easiest way to make sure that if I copyright something, that it’s mine without have to copyright each article or blog individually?. . ALSO: . . I’m a poet and I want to copyright my work without have to pay “per poem” – how can I do that, but also be able to get things copyrighted regularly?.

  Reply
 • February 16, 2019 at 2:15 am
  Permalink

  How would you start a website to help people that are having problems in there Relationship?

  Reply
 • February 19, 2019 at 3:09 am
  Permalink

  This particular web site is actually awesome. We constantly come across some thing new & different correct here. Appreciate that data.

  Reply
 • February 25, 2019 at 10:43 pm
  Permalink

  Thank you, I have just been searching for information about this topic for a while and yours is the greatest I have found out till now. But, what in regards to the conclusion? Are you certain concerning the supply?

  Reply
 • February 25, 2019 at 10:44 pm
  Permalink

  Good blog! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I’m wondering how I might be notified when a new post has been made. I have subscribed to your feed which must do the trick! Have a nice day!

  Reply
 • February 26, 2019 at 8:07 am
  Permalink

  hello!,I really like your writing very much! percentage we keep up a correspondence extra about your post on AOL? I need an expert on this area to unravel my problem. May be that is you! Looking ahead to peer you.

  Reply
 • February 26, 2019 at 8:07 am
  Permalink

  I think other web-site proprietors should take this site as an model, very clean and great user friendly style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

  Reply
 • February 26, 2019 at 3:24 pm
  Permalink

  I think other site proprietors should take this site as an model, very clean and magnificent user friendly style and design, let alone the content. You are an expert in this topic!

  Reply
 • February 27, 2019 at 1:20 am
  Permalink

  I have not checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last few posts are good quality so I guess I¡¦ll add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

  Reply
 • February 28, 2019 at 1:00 pm
  Permalink

  Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wished to say that I’ve truly enjoyed browsing your blog posts. In any case I will be subscribing to your feed and I hope you write again very soon!

  Reply
 • March 2, 2019 at 7:46 am
  Permalink

  magnificent issues altogether, you just gained a emblem new reader. What might you recommend in regards to your post that you made a few days in the past? Any positive?

  Reply
 • March 4, 2019 at 5:36 am
  Permalink

  Hi, Neat post. There’s a problem with your website in internet explorer, may test this¡K IE nonetheless is the marketplace leader and a huge section of other people will miss your wonderful writing due to this problem.

  Reply
 • March 5, 2019 at 9:01 am
  Permalink

  I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Carry on the excellent works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it will improve the value of my website 🙂

  Reply
 • March 5, 2019 at 8:52 pm
  Permalink

  I’m still learning from you, but I’m trying to achieve my goals. I certainly love reading all that is written on your website.Keep the information coming. I liked it!

  Reply
 • March 8, 2019 at 4:29 pm
  Permalink

  Wonderful paintings! That is the kind of information that should be shared around the web. Disgrace on Google for not positioning this submit upper! Come on over and visit my website . Thank you =)

  Reply
 • March 10, 2019 at 10:21 pm
  Permalink

  A lot of thanks for each of your work on this blog. Betty really loves conducting investigations and it’s easy to understand why. My partner and i know all regarding the powerful way you convey great secrets on your website and as well as encourage response from some others on that point then our own girl is now understanding so much. Take advantage of the remaining portion of the year. You’re the one carrying out a powerful job.

  Reply
 • March 13, 2019 at 6:55 pm
  Permalink

  I really appreciate this post. I¡¦ve been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thx again

  Reply
 • March 15, 2019 at 1:56 pm
  Permalink

  Heya i am for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you helped me.

  Reply
 • March 15, 2019 at 10:57 pm
  Permalink

  I would like to thnkx for the efforts you’ve put in writing this website. I am hoping the same high-grade web site post from you in the upcoming also. In fact your creative writing skills has inspired me to get my own web site now. Actually the blogging is spreading its wings fast. Your write up is a good example of it.

  Reply
 • March 15, 2019 at 10:59 pm
  Permalink

  Pretty section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I acquire in fact enjoyed account your blog posts. Any way I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently quickly.

  Reply
 • March 19, 2019 at 1:09 am
  Permalink

  I would like to thank you for the efforts you’ve put in writing this website. I’m hoping the same high-grade site post from you in the upcoming also. Actually your creative writing abilities has encouraged me to get my own web site now. Really the blogging is spreading its wings quickly. Your write up is a great example of it.

  Reply
 • March 20, 2019 at 4:12 am
  Permalink

  I¡¦m not certain the place you are getting your information, but great topic. I needs to spend a while finding out much more or working out more. Thanks for magnificent info I was on the lookout for this info for my mission.

  Reply
 • March 20, 2019 at 1:04 pm
  Permalink

  Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is excellent, let alone the content!

  Reply
 • March 20, 2019 at 1:05 pm
  Permalink

  Hi there, just became aware of your blog through Google, and found that it’s really informative. I am going to watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Numerous people will be benefited from your writing. Cheers!

  Reply
 • March 20, 2019 at 2:58 pm
  Permalink

  I’m commenting to make you be aware of of the amazing discovery my friend’s princess obtained visiting your site. She discovered many pieces, including what it is like to have a wonderful helping mood to make men and women really easily know just exactly specific advanced matters. You actually exceeded our own expected results. Many thanks for distributing these informative, safe, informative not to mention fun tips about that topic to Jane.

  Reply
 • March 20, 2019 at 2:58 pm
  Permalink

  Hello, i think that i saw you visited my web site thus i came to “return the favor”.I am attempting to find things to enhance my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

  Reply
 • March 21, 2019 at 8:13 am
  Permalink

  Fantastic site. A lot of helpful info here. I¡¦m sending it to some pals ans additionally sharing in delicious. And of course, thanks for your effort!

  Reply
 • March 21, 2019 at 9:42 am
  Permalink

  Great write-up, I’m regular visitor of one’s web site, maintain up the excellent operate, and It is going to be a regular visitor for a lengthy time.

  Reply
 • March 22, 2019 at 4:45 am
  Permalink

  hi!,I really like your writing so so much! percentage we keep up a correspondence extra approximately your post on AOL? I require an expert on this space to resolve my problem. May be that’s you! Having a look ahead to see you.

  Reply
 • March 22, 2019 at 10:55 am
  Permalink

  Some really great info , Glad I noticed this. “Doctrine is nothing but the skin of truth set up and stuffed.” by Henry Ward Beecher.

  Reply
 • March 23, 2019 at 2:36 am
  Permalink

  I loved as much as you will receive carried out right here. The sketch is attractive, your authored material stylish. nonetheless, you command get got an edginess over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again since exactly the same nearly very often inside case you shield this increase.

  Reply
 • March 25, 2019 at 6:35 am
  Permalink

  Normally I do not read article on blogs, but I would like to say that this write-up very pressured me to check out and do so! Your writing style has been surprised me. Thanks, quite nice post.

  Reply
 • March 25, 2019 at 5:58 pm
  Permalink

  Thanks, I have recently been looking for information about this subject for ages and yours is the best I’ve discovered so far. But, what concerning the conclusion? Are you positive concerning the supply?

  Reply
 • March 26, 2019 at 6:26 am
  Permalink

  Some genuinely prize content on this web site , bookmarked .

  Reply
 • March 28, 2019 at 12:06 pm
  Permalink

  afiwdupeo,Definitely believe that which you said. Your favourite justification appeared to be on the net the simplest thing to remember of.

  Reply
 • March 28, 2019 at 6:49 pm
  Permalink

  uqqacv,Very informative useful, infect very precise and to the point. I’m a student a Business Education and surfing things on Google and found your website and found it very informative.

  Reply
 • March 30, 2019 at 10:45 pm
  Permalink

  oczsoqry Yeezy 350,Thanks for this useful information, Really amazing. Thanks again. I LOve your BloG

  Reply
 • April 3, 2019 at 4:31 pm
  Permalink

  powottyp,If you want a hassle free movies downloading then you must need an app like showbox which may provide best ever user friendly interface.

  Reply
 • April 3, 2019 at 5:20 pm
  Permalink

  hidkpargpn Yeezy Shoes,Quality blog, keep up the good work. You may check our website also!

  Reply
 • April 3, 2019 at 6:34 pm
  Permalink

  Wow, amazing blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is great, as well as the content!

  Reply
 • April 5, 2019 at 6:45 pm
  Permalink

  you’re truly a just right webmaster. The site loading velocity is incredible. It kind of feels that you’re doing any unique trick. Also, The contents are masterwork. you’ve performed a magnificent job on this topic!

  Reply
 • April 5, 2019 at 6:53 pm
  Permalink

  Excellent blog here! Also your web site loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my site loaded up as quickly as yours lol

  Reply
 • April 8, 2019 at 10:59 pm
  Permalink

  fantastic points altogether, you just received a new reader. What might you recommend in regards to your post that you just made a few days in the past? Any positive?

  Reply
 • April 8, 2019 at 11:34 pm
  Permalink

  tchwwlqvpb,Thanks for sharing such an amazing blog. I am so happy found this informative blog.

  Reply
 • April 9, 2019 at 11:42 pm
  Permalink

  I am only writing to let you know what a incredible experience my friend’s girl had using the blog. She picked up plenty of details, most notably what it’s like to have an awesome giving nature to have men and women very easily know precisely various complex things. You truly exceeded people’s expectations. I appreciate you for producing these beneficial, safe, explanatory and in addition fun tips on the topic to Mary.

  Reply
 • April 10, 2019 at 7:36 am
  Permalink

  I have been exploring for a little bit for any high-quality articles or weblog posts in this kind of house . Exploring in Yahoo I eventually stumbled upon this site. Studying this info So i am glad to convey that I have a very excellent uncanny feeling I found out exactly what I needed. I so much surely will make certain to don¡¦t omit this web site and provides it a glance on a continuing basis.

  Reply
 • April 10, 2019 at 8:06 am
  Permalink

  Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your site is magnificent, as well as the content!

  Reply
 • April 15, 2019 at 5:04 pm
  Permalink

  Somebody essentially assist to make critically articles I’d state. This is the first time I frequented your website page and thus far? I amazed with the analysis you made to make this actual submit extraordinary. Magnificent activity!

  Reply
 • April 16, 2019 at 9:20 pm
  Permalink

  fndpdw New Yeezy,A very good informative article. I’ve bookmarked your website and will be checking back in future!

  Reply
 • April 24, 2019 at 4:18 pm
  Permalink

  “The economy has been going down since November last year, but in the past two weeks, there have been signs that the situation is stabilizing, which is a comforting thing in itself,” O’Neill added.

  Reply
 • Pingback:Nike Shoes

 • May 4, 2019 at 8:19 am
  Permalink

  You can definitely see your enthusiasm in the work you write. The world hopes for more passionate writers such as you who are not afraid to mention how they believe. Always follow your heart.

  Reply
 • May 5, 2019 at 11:45 pm
  Permalink

  The photo, which was taken in early March, also shows nearly 20 photographers circling the couch to take pictures of the president and the Czech prime minister.

  Reply
 • May 6, 2019 at 10:52 pm
  Permalink

  It was my choice, but I was forced to make it before I was ready. The day I signed the paperwork to go forward with the procedure to (hopefully) preserve my fertility, I was handed a stack of forms that I realized most people had weeks to consider—at home, in the safety of their own space, with their partner or family or friends by their side. Instead, I was being asked to answer huge questions in 10 minutes; six weeks of radiation treatment really couldn’t wait. Some questions were straightforward, but others were harder. They asked what I’d want to happen to my eggs if something were to happen to me. Donate them to science? Destroy them? Donate them to another woman? Any woman or someone specific?

  Reply
 • May 15, 2019 at 4:03 am
  Permalink

  Baclofene Insomnie Propecia Acne Weight Gain Cialis Tablettes Gineric Viagra From Canada

  Reply
 • May 15, 2019 at 3:16 pm
  Permalink

  ??????? ??????? ,??????????? ???? ,???? ???? ?????? ,???? ???? ,?????? ,?????? ,???? ???? ,???? ???? ,???? ???? ,???? ???? ,???? ???? ,???? ???? ,???? ???? ,???? ???? ,???? ???? ,????? ????? ,????? ????? ,????? ????? ,????? ????? ,????? ????? ,???? ????? ,???? ????? ,??????? ????? ,???? ????? ,???? ????? ,????? ?????? ,????? ??-??? ,??????? ,??????? ,??????? ,??????? ,??????? ,??????? ,??????? ,??????? ,??????? ,??????? ,??????? ,??????? ,??????? ,????? ????? ,????? ????? ,????? ????? ,????? ????? ,????? ?????

  Reply
 • May 17, 2019 at 5:03 pm
  Permalink

  sqyafuoqdfv,This website truly has alll of the information and facts I wanted about this subject and didn?t know who to ask.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *