Lâm ‘chín ngón’: Chuyện về trùm giang hồ

Thấy Mười đen phò Năm Cam, và không muốn mang tiếng nhờ vả núp bóng đàn em, Lâm tách ra toan trở lại nghề bảo kê cho một số quầy bar quanh khu vực Tân Sơn Nhất.

Tôi quen Lâm Chín ngón đã lâu, viết về nhân vật này đã khá nhiều, nhưng chưa bao giờ viết về những ngày cuối đời của Lâm, cũng như cái chết của anh ta. Nay, trước hương hồn người đã mất, xin viết lại chuyện chưa bao giờ viết này. Và, để bạn đọc nắm được toàn bộ nội dung, xin lược qua những gì tôi biết về tay giang hồ cộm cán nổi tiếng từ thập niên 1960 này.

Tôi biết Lâm Chín ngón khi ở tù tại khu C, trại 7, Côn Đảo – thường gọi chuồng cọp.

Thời gian ở tù ngoài Côn Đảo (tôi bị án tù chung thân năm 1972, ra đảo đầu năm 1973), tuy tôi là tù chính trị nhưng lại bị nhốt chung một khu với tù hình sự.

Khu C toàn nhốt số tù hình sự nổi tiếng, chỉ có 4 tù nhân chính trị (tôi và Lê Văn Châu, cùng vụ án với tôi; sau thêm ông Trịnh Văn Cẩn, là Bí thư tù chính trị Côn Đảo bị địch phát hiện; anh Võ Văn Giáo, thoạt đầu làm y tá giữ nhiệm vụ liên lạc giữa các tù chính trị, vào chuồng cọp do bị lộ).

Do điều kiện sinh sống tại chuồng cọp, tôi chơi khá thân với tất cả những anh em giang hồ thứ dữ bị nhốt chung trong khu.

Quen biết Lâm Chín ngón

Riêng Lâm ra đảo đâu khoảng đầu tháng 4/1975, được đưa ngay vào khu C. Mỗi phòng khu C thường chỉ nhốt một hoặc hai người. Thời gian này tôi mới ở bệnh xá về, ở chung phòng với anh Giáo, nên chỉ loáng thoáng biết có Lâm, tiếp đó là giải phóng 30/4, nên hầu như mới biết, chớ chưa quen Lâm.

Sau ngày miền Nam hoàn toàn giải phóng, tôi khi đó đang bị liệt chân phải nên được lên chuyến tàu đầu tiên về đất liền. Mãi về sau nghe anh em kể lại số dân chơi trong chuồng cọp khu C bắt Sang lai là tên cầm đầu bọn trật tự trong khu hoặc phải quỳ gối uống hết một chén nước tiểu trộn phân hoặc “xử” hắn.

Tiếp đó nhiều tù thường phạm bị nhốt trong khu C lợi dụng những ngày đầu giải phóng, công tác canh gác tù nhân còn sơ hở, trốn ra khỏi trại, phá kho tang vật, lấy cắp nhiều món đồ có giá trị trong kho như đồng hồ, nữ trang, tiền mặt… và bị trừng trị hết sức nghiêm khắc.

Lâm Chín ngón không nằm trong số này, nhưng do án quá nặng (hai án chung thân về tội giết Vũ Đình Cương, em Sơn đảo; và Hoàng đầu lâu – đều nổi tiếng giang hồ trước 1975, bị Lâm đâm chết khi ở tù Chí Hòa) nên không được tha về hoặc lưu lại Côn đảo như tất cả các tù thường phạm khác (số này sau cũng được thả về hết), mà tiếp tục chuyển về trại giam tại đất liền, mãi đến năm 1988 mới được tha.

Tha về chưa được bao lâu Lâm Chín ngón đã hỏi thăm, tìm tới tôi, kể cho tôi nghe suốt hơn mười năm qua anh ta đã sống ra sao.

Ông tướng thứ 13

Trong câu chuyện kể, tôi nhớ nhất chi tiết Lâm Chín ngón bị đưa vô trại học tập cải tạo ở tận miền Bắc chung với số sĩ quan và cán bộ cao cấp của chế độ cũ. Lần lượt họ được tha về gần hết, rốt lại chỉ còn 13 ông tướng bị nhốt trong trại, đó là 12 người đeo quân hàm tướng thật sự (tướng ngụy) và ông tướng thứ 13 là tướng cướp, tức Lâm Chín ngón!

Nhắc lại thời gian ở chuồng cọp Côn Đảo, Lâm bùi ngùi kể số phận không may của những “dân chơi” cũ.

Biết tôi quen Đại Cathay hồi ở tù năm 1966 tại khu ED, Chí Hòa; hỏi tuổi, Lâm thua tôi một tuổi nên gọi tôi là anh, xưng em – và kể từ đó, Lâm luôn giới thiệu với mọi người (từ dân chơi đến gia đình, người quen) tôi là “anh kết nghĩa” của Lâm.

Thế là tôi tự nhiên trở thành “đại ca” của Lâm Chín ngón. Nói ngay, chưa khi nào Lâm “qua mặt” tôi. Kể cả đối với bà xã tôi, Lâm cũng luôn cung kính chị, em trước sau như một.

Nghe Lâm kể quãng thời gian ngồi tù, tôi chỉ biết an ủi Lâm, khuyên anh ta từ nay nên cố sống đàng hoàng.

Rồi Lâm Chín ngón buôn bán thuốc tây ở khu đường 3 tháng 2, quận 10; cuộc sống chỉ tạm đủ vá víu qua ngày.

Sau Lâm hùn với một tay đàn em cũ là Mười đen, ra chợ Huỳnh Thúc Kháng buôn bán hàng điện tử (nghe đâu do Năm Cam giúp đỡ). Thấy Mười đen phò Năm Cam, và không muốn mang tiếng nhờ vả núp bóng đàn em, Lâm tách ra toan trở lại nghề bảo kê cho một số quầy bar quanh khu vực Tân Sơn Nhất. Có lẽ đây là quãng thời gian tuy ngắn ngủi nhưng lại có nhiều kỷ niệm nhất đối với Lâm Chín ngón.

Nào mấy ai ngờ một “ông tướng” nay lại phải làm mặt rô kiếm sống qua ngày. Nhưng thôi, cuộc đời ai chẳng có lúc lên voi đó, xuống chó đó.

Và Lâm kể cho tôi nghe một kỷ niệm “nhớ đời” của anh ta trong quãng thời gian ngắn ngủi này…

Một đổi bốn!

Một tối nọ, có bốn thanh niên lực lưỡng, mặt mày bậm trợn, chỉ cần liếc qua tướng tá, quần áo, cử chỉ cũng biết ngay là dân giang hồ không phải loại tầm thường, vô quán đòi ngồi ở phòng riêng, kêu bốn em gái bia ôm hầu bàn.

Ăn uống đã đời từ hơn bảy giờ tới gần 11h đêm, uống hết hơn một thùng bia bọn họ mới gọi tính tiền. Nhưng khi giấy tính tiền đưa tới bàn, họ thậm chí không thèm liếc nhìn qua tờ giấy, mà một vị khách thọc tay vô bụng rút luôn ra… khẩu súng ngắn, dằn mạnh lên mặt bàn, buông thõng một câu xanh dờn:

– Không có tiền, trả bằng thứ này được không?

Cả bốn em gái hoảng hồn la oai oái, tranh nhau chạy ra khỏi phòng. Chủ quán nghe mấy em cấp báo, lính quýnh vừa run vừa kêu Lâm Chín ngón đến giải quyết.

Lâm bước vô phòng, việc đầu tiên là nhào đến chụp ngay khẩu súng, tất nhiên khôn ngoan cầm phía bá súng. Gã thanh niên hớt tóc ngắn to con nhất trong bọn, có vẻ là tay cầm đầu, cũng nhanh như chớp vung tay chộp súng, kéo lại, miệng quát:

– Ê, mày làm gì vậy?

Lâm bình tĩnh:

– Các anh nói trả thứ này thay cho tiền nên tôi lấy!

Nghe đối thủ trả lời cứng cựa, gã không thèm đáp mà ra sức giành lại vũ khí. Hai bên cùng nín thở thi triển công lực, gồng hết cơ bắp, thử sức một phen cho rõ tài cao thấp. Kéo qua kéo lại, một lát sau Lâm Chín ngón dần dần thắng thế thấy rõ, có thể một phần do anh ta nắm ngay bá súng nên chiếm lợi thế nhờ có điểm tựa chắc chắn hơn. Dù sao, với dân chơi thứ thiệt, hễ thua thì nhận thua. Gã tóc ngắn đành buông súng ra, kêu:

– Khá lắm, khá lắm. Mày làm gì ở đây mà dám can thiệp vào chuyện của bọn tao?

– Đây là quán của người quen tôi, nhờ tôi coi giúp. Nuôi quân ba năm nhờ đến một giờ. Đây là nồi cơm của tôi nên tôi phải giữ. Nếu tôi tới quán mấy anh quậy, chắc chắn mấy anh cũng phải làm như tôi thôi.

Vừa nói Lâm vừa đưa lại khẩu súng cho đối thủ, thêm:

– “Chó lửa” của các anh đây. Thử sức cho vui vậy thôi, chớ tôi biết các anh nói giỡn, vì đây là đồ làm ăn, vật bất ly thân của các anh đời nào các anh trả cho quán; vả lại nếu tính trị giá, nó hơn hẳn tiền ăn nhậu từ tối đến giờ.

Tên tóc ngắn dịu giọng:

– Nói nghe có lý lắm. Nếu vậy cũng là anh em trong nhà cả, không lẽ chơi quỵt nhau. Được rồi. Không nhận súng thì lấy thứ này vậy!

Nhanh hơn cả làm trò ảo thuật, hắn rút trong túi ra một trái lựu đạn đặt cái “cộp” lên mặt bàn.

Nhiều tiếng la oai oái nổi lên phía ngoài cửa phòng và tiếng chân chạy rầm rập. Thì ra nãy giờ chủ quán và mấy “em gái” thập thò ngoài cửa theo dõi diễn biến tình hình, nay hoảng quá tranh nhau co giò mạnh ai nấy chuồn cho lẹ.

Lâm vội quay người một vòng, đưa chân đá cánh cửa. “Sầm” một tiếng, cánh cửa khóa tự động đã đóng lại. Lâm Chín ngón cố giữ giọng thản nhiên:

-Lỡ chơi thì chơi luôn! Một đổi bốn còn lời chán! Vả lại đời tôi sống cũng đủ lắm rồi. Cứ cho nổ!

Please follow and like us:

85 thoughts on “Lâm ‘chín ngón’: Chuyện về trùm giang hồ

 • February 7, 2019 at 8:38 pm
  Permalink

  I just want to tell you that I’m newbie to blogging and certainly savored you’re web-site. Most likely I’m planning to bookmark your website . You absolutely have outstanding well written articles. Bless you for revealing your website.

  Reply
 • February 9, 2019 at 4:46 pm
  Permalink

  Hey there are using WordPress for your site platform? I’m new to the blog world but I’m trying to get started and create my own. Do you require any coding expertise to make your own blog? Any help would be really appreciated!

  Reply
 • February 19, 2019 at 8:04 am
  Permalink

  I enjoy you because of all of the effort on this web page. My daughter loves carrying out research and it’s really easy to see why. Almost all know all regarding the dynamic means you convey both interesting and useful steps through your web site and as well as invigorate participation from other individuals on this area of interest so our favorite girl has been being taught so much. Have fun with the remaining portion of the year. You are always doing a superb job.

  Reply
 • February 20, 2019 at 3:43 pm
  Permalink

  I’m finding them for my sister. I’m trying to find the most recipes with pictures and the ages of baby for the recipes. Blogs are usually where I would expect to find them..

  Reply
 • February 24, 2019 at 5:02 pm
  Permalink

  I have to point out my passion for your kind-heartedness in support of all those that actually need assistance with that content. Your very own dedication to getting the message around has been surprisingly effective and has continually enabled professionals just like me to reach their objectives. The warm and friendly useful information signifies this much to me and far more to my office colleagues. Best wishes; from everyone of us.

  Reply
 • February 25, 2019 at 2:33 pm
  Permalink

  For wordpress there is the wphone which works great for simple themes, how about joomla? any way of updating a joomla website via mobile?.

  Reply
 • February 25, 2019 at 5:28 pm
  Permalink

  I haven¡¦t checked in here for a while as I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I will add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

  Reply
 • February 25, 2019 at 5:28 pm
  Permalink

  Heya i am for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and help others like you aided me.

  Reply
 • February 25, 2019 at 11:56 pm
  Permalink

  Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing some research on that. And he actually bought me lunch because I found it for him smile Therefore let me rephrase that: Thank you for lunch!

  Reply
 • February 26, 2019 at 12:50 am
  Permalink

  I have been absent for some time, but now I remember why I used to love this blog. Thank you, I will try and check back more frequently. How frequently you update your site?

  Reply
 • February 26, 2019 at 9:38 am
  Permalink

  Definitely, what a splendid site and instructive posts, I definitely will bookmark your blog.All the Best!

  Reply
 • February 26, 2019 at 9:55 am
  Permalink

  Nice post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Very helpful info particularly the last part 🙂 I care for such info much. I was seeking this particular information for a long time. Thank you and good luck.

  Reply
 • February 26, 2019 at 5:02 pm
  Permalink

  Definitely, what a great site and instructive posts, I surely will bookmark your website.Have an awsome day!

  Reply
 • February 27, 2019 at 3:27 am
  Permalink

  you are in reality a excellent webmaster. The website loading velocity is incredible. It kind of feels that you’re doing any distinctive trick. In addition, The contents are masterpiece. you’ve done a fantastic process in this topic!

  Reply
 • February 27, 2019 at 5:45 am
  Permalink

  Thanks a bunch for sharing this with all people you really recognize what you’re speaking approximately! Bookmarked. Kindly additionally consult with my web site =). We can have a link change contract among us!

  Reply
 • February 27, 2019 at 7:51 am
  Permalink

  Good write-up, I¡¦m normal visitor of one¡¦s website, maintain up the excellent operate, and It’s going to be a regular visitor for a lengthy time.

  Reply
 • February 27, 2019 at 4:07 pm
  Permalink

  It is appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I desire to suggest you some interesting things or tips. Perhaps you can write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

  Reply
 • February 28, 2019 at 2:04 pm
  Permalink

  hello there and thank you for your information – I’ve certainly picked up anything new from right here. I did however expertise several technical points using this site, as I experienced to reload the web site lots of times previous to I could get it to load properly. I had been wondering if your web hosting is OK? Not that I am complaining, but slow loading instances times will often affect your placement in google and can damage your high quality score if ads and marketing with Adwords. Well I’m adding this RSS to my e-mail and can look out for a lot more of your respective exciting content. Ensure that you update this again soon..

  Reply
 • March 1, 2019 at 4:02 pm
  Permalink

  I¡¦ll right away grab your rss feed as I can not to find your e-mail subscription link or e-newsletter service. Do you have any? Please let me understand in order that I could subscribe. Thanks.

  Reply
 • March 2, 2019 at 10:50 pm
  Permalink

  Wow! This can be one particular of the most beneficial blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Great. I’m also an expert in this topic therefore I can understand your hard work.

  Reply
 • March 4, 2019 at 12:46 am
  Permalink

  hello!,I really like your writing very a lot! proportion we be in contact more approximately your article on AOL? I need a specialist in this house to solve my problem. May be that’s you! Taking a look forward to peer you.

  Reply
 • March 4, 2019 at 2:36 pm
  Permalink

  Hello. fantastic job. I did not anticipate this. This is a excellent story. Thanks!

  Reply
 • March 6, 2019 at 1:36 pm
  Permalink

  of course like your website however you have to test the spelling on quite a few of your posts. A number of them are rife with spelling problems and I find it very troublesome to tell the reality nevertheless I will definitely come back again.

  Reply
 • March 7, 2019 at 10:30 pm
  Permalink

  Excellent read, I just passed this onto a colleague who was doing some research on that. And he actually bought me lunch since I found it for him smile Thus let me rephrase that: Thanks for lunch!

  Reply
 • March 7, 2019 at 10:44 pm
  Permalink

  I’m extremely impressed with your writing skills and also with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the nice quality writing, it’s rare to see a great blog like this one these days..

  Reply
 • March 11, 2019 at 3:37 pm
  Permalink

  As I site possessor I believe the content matter here is rattling great , appreciate it for your hard work. You should keep it up forever! Good Luck.

  Reply
 • March 13, 2019 at 3:10 am
  Permalink

  Hey there, You’ve done a great job. I’ll definitely digg it and personally recommend to my friends. I am sure they will be benefited from this web site.

  Reply
 • March 13, 2019 at 8:01 am
  Permalink

  Hello very cool web site!! Man .. Excellent .. Superb .. I’ll bookmark your website and take the feeds also¡KI am happy to seek out so many helpful information here within the post, we want work out more strategies on this regard, thank you for sharing. . . . . .

  Reply
 • March 13, 2019 at 9:19 am
  Permalink

  I am extremely impressed with your writing skills as well as with the layout on your weblog. Is this a paid theme or did you modify it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it is rare to see a great blog like this one today..

  Reply
 • March 13, 2019 at 3:03 pm
  Permalink

  I have not checked in here for a while as I thought it was getting boring, but the last several posts are good quality so I guess I will add you back to my daily bloglist. You deserve it my friend 🙂

  Reply
 • March 13, 2019 at 8:17 pm
  Permalink

  Hello.This post was extremely fascinating, particularly because I was browsing for thoughts on this issue last Sunday.

  Reply
 • March 14, 2019 at 3:17 am
  Permalink

  Great blog here! Also your website loads up very fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as fast as yours lol

  Reply
 • March 14, 2019 at 3:20 am
  Permalink

  Thank you for sharing superb informations. Your website is so cool. I’m impressed by the details that you¡¦ve on this site. It reveals how nicely you perceive this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the info I already searched all over the place and simply couldn’t come across. What an ideal web-site.

  Reply
 • March 14, 2019 at 3:21 am
  Permalink

  fantastic post, very informative. I wonder why the opposite experts of this sector don’t understand this. You must continue your writing. I am confident, you’ve a huge readers’ base already!

  Reply
 • March 14, 2019 at 10:37 am
  Permalink

  Usually I don’t learn article on blogs, but I wish to say that this write-up very pressured me to check out and do it! Your writing taste has been surprised me. Thanks, very nice article.

  Reply
 • March 15, 2019 at 4:02 am
  Permalink

  I simply couldn’t leave your website prior to suggesting that I actually loved the usual info an individual supply on your guests? Is going to be back continuously in order to inspect new posts

  Reply
 • March 15, 2019 at 5:25 pm
  Permalink

  Hello. fantastic job. I did not imagine this. This is a remarkable story. Thanks!

  Reply
 • March 16, 2019 at 7:20 pm
  Permalink

  Hello, you used to write excellent, but the last few posts have been kinda boring¡K I miss your super writings. Past few posts are just a little out of track! come on!

  Reply
 • March 16, 2019 at 7:20 pm
  Permalink

  I¡¦ve recently started a blog, the information you provide on this website has helped me greatly. Thank you for all of your time & work.

  Reply
 • March 17, 2019 at 6:30 am
  Permalink

  I’m still learning from you, while I’m making my way to the top as well. I certainly enjoy reading everything that is posted on your blog.Keep the tips coming. I enjoyed it!

  Reply
 • March 17, 2019 at 2:30 pm
  Permalink

  Thanks so much for providing individuals with remarkably remarkable chance to discover important secrets from this site. It’s always so cool and also jam-packed with amusement for me personally and my office mates to visit the blog at least thrice every week to see the latest secrets you have. Of course, we’re actually fascinated considering the spectacular strategies you serve. Certain 4 tips in this article are unequivocally the very best I have had.

  Reply
 • March 20, 2019 at 7:58 pm
  Permalink

  Whats Happening i am new to this, I stumbled upon this I’ve found It positively helpful and it has helped me out loads. I am hoping to contribute & assist other users like its aided me. Great job.

  Reply
 • March 22, 2019 at 1:06 pm
  Permalink

  Wow, superb blog layout! How long have you been blogging for? you make blogging look easy. The overall look of your website is wonderful, let alone the content!

  Reply
 • March 23, 2019 at 11:15 pm
  Permalink

  Game Killer Apk Download Latest Version for Android (No Ad) … Guess not because Game killer full version app is not available on Play store.

  Reply
 • March 26, 2019 at 7:28 pm
  Permalink

  I was just seeking this information for a while. After 6 hours of continuous Googleing, at last I got it in your site. I wonder what’s the lack of Google strategy that don’t rank this type of informative web sites in top of the list. Usually the top sites are full of garbage.

  Reply
 • March 28, 2019 at 3:44 pm
  Permalink

  Some genuinely select blog posts on this site, bookmarked .

  Reply
 • March 30, 2019 at 12:06 pm
  Permalink

  Thanks for any other informative web site. Where else could I get that kind of info written in such an ideal manner? I’ve a challenge that I’m simply now working on, and I have been on the glance out for such information.

  Reply
 • April 2, 2019 at 7:32 pm
  Permalink

  kqtunaiupoe,If you are going for best contents like I do, just go to see this web page daily because it offers quality contents, thanks!

  Reply
 • April 3, 2019 at 7:15 am
  Permalink

  You made some decent points there. I looked on the internet for the issue and found most individuals will approve with your blog.

  Reply
 • April 4, 2019 at 1:42 am
  Permalink

  I just want to tell you that I am new to weblog and honestly loved this web-site. More than likely I’m want to bookmark your site . You actually have very good well written articles. Thanks a bunch for sharing with us your web page.

  Reply
 • April 4, 2019 at 11:40 am
  Permalink

  Hello my friend! I want to say that this post is awesome, great written and include approximately all important infos. I would like to look extra posts like this .

  Reply
 • April 5, 2019 at 9:33 pm
  Permalink

  Very well written article. It will be beneficial to anyone who utilizes it, including myself. Keep up the good work – for sure i will check out more posts.

  Reply
 • April 6, 2019 at 4:14 pm
  Permalink

  Great ¡V I should definitely pronounce, impressed with your web site. I had no trouble navigating through all the tabs and related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Quite unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, site theme . a tones way for your customer to communicate. Nice task..

  Reply
 • April 7, 2019 at 8:48 am
  Permalink

  cwdjfanwo,A very good informative article. I’ve bookmarked your website and will be checking back in future!

  Reply
 • April 7, 2019 at 11:29 am
  Permalink

  I’ve been browsing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the net will be much more useful than ever before.

  Reply
 • April 8, 2019 at 12:15 am
  Permalink

  Great blog here! Also your web site loads up fast! What web host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol

  Reply
 • April 9, 2019 at 10:24 pm
  Permalink

  I want to start my own blog: are there such thing as blogs that are totally “open”, and anybody can view it? I keep coming to the kind where you have to add other “friends” to use the site. . Links appreciated. Thanks!.

  Reply
 • April 11, 2019 at 8:05 am
  Permalink

  I currently am running two blogs, one is for design & development and I have a pagerank of 4 on it and I have loads of good articles. . And I have another blog where I have rants, health tips and photography.. . Should I merge them or should I keep it seperate?.

  Reply
 • April 13, 2019 at 2:19 am
  Permalink

  Priligy Stories Forum Cialis En Ligne Cialis Levitra Viagra Compare cialis Cialis Occhi Rossi Kamagra Jelly 100 Mg Strasbourg Dogs And Amoxicillin

  Reply
 • April 13, 2019 at 11:18 am
  Permalink

  What is the simplest method to replicate my WordPress blog sites to a new hosting firm?

  Reply
 • April 14, 2019 at 4:00 pm
  Permalink

  great issues altogether, you just gained a brand new reader. What may you suggest in regards to your put up that you made some days in the past? Any sure?

  Reply
 • April 14, 2019 at 4:01 pm
  Permalink

  Very nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that I have really enjoyed browsing your blog posts. In any case I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

  Reply
 • April 15, 2019 at 5:15 am
  Permalink

  whoah this blog is fantastic i like studying your posts. Stay up the good paintings! You know, many persons are searching round for this info, you could aid them greatly.

  Reply
 • April 15, 2019 at 2:52 pm
  Permalink

  I truly wanted to write a brief note so as to say thanks to you for the stunning secrets you are sharing here. My extensive internet investigation has at the end of the day been paid with pleasant suggestions to share with my friends and family. I would repeat that we readers actually are unequivocally blessed to live in a very good network with many brilliant individuals with very helpful techniques. I feel somewhat grateful to have encountered your entire webpages and look forward to some more pleasurable minutes reading here. Thank you once more for everything.

  Reply
 • April 15, 2019 at 8:26 pm
  Permalink

  Good write-up, I am normal visitor of one¡¦s web site, maintain up the nice operate, and It is going to be a regular visitor for a long time.

  Reply
 • April 16, 2019 at 2:58 am
  Permalink

  Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! However, how can we communicate?

  Reply
 • April 16, 2019 at 6:07 am
  Permalink

  Fantastic beat ! I would like to apprentice while you amend your website, how could i subscribe for a blog site? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

  Reply
 • April 18, 2019 at 2:47 am
  Permalink

  Wow, fantastic blog structure! How long have you ever been running a blog for?

  you made blogging look easy. The full look of your website is great, let
  alone the content material!

  Reply
 • April 20, 2019 at 12:16 am
  Permalink

  I just recently began a blog site, and I was simply questioning exactly how individuals have advertised their blog sites online to get more followers so you aren’t simply keying to nothing out in the internet?. Oh, and for my blog, I do not really desire my pals to be my followers, unless they discover it by themselves. My blog is about something that most of my pal’s can not really aid me with. (Digital photography is the main topic).

  Reply
 • April 20, 2019 at 1:19 am
  Permalink

  Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve truly enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

  Reply
 • April 20, 2019 at 3:21 pm
  Permalink

  Globally, Spotify is still far ahead of Apple. As of December last year, Spotify said that there are 207 million active users worldwide, of which 96 million are paid users, or subscribers during the trial period, and the remaining Spotify active users have chosen a free advertising version of the service.

  Reply
 • April 21, 2019 at 4:51 pm
  Permalink

  Gartner (NYSE: IT), a US information technology research and consulting firm, recently released a report on the technology of blockchain cloud services provided by six global cloud computing vendors, including Alibaba Cloud, Amazon, Google, IBM, Microsoft, and Oracle. Evaluation.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *