Kỳ 2: Bắn người, đốt tàu trên sông tranh giành “hàng đen”

Lòng sông là một thế giới mà quy luật “mạnh được, yếu thua” rõ ràng và khốc liệt nhất. Những kẻ tư lợi mang trong mình “dòng máu của hà bá” luôn tác oai, tác quái. Chúng tranh giành địa bàn, ngang nhiên dùng vũ khí thanh toán lẫn nhau và sẵn sàng sử dụng súng bắn cả vào người dân ven khu vực khai thác mà chúng cho rằng bất hợp tác.

Vì lợi nhuận và có cả sự “chống lưng” của vài quan chức biến chất khiến thế giới dưới nước tàn khốc hơn bao giờ hết bởi lợi nhuận từ “hàng đen” – cát – chẳng khác là bao so với “hàng trắng” – heroin(!?).

Kỳ 2: Bắn người, đốt tàu trên sông tranh giành "hàng đen" - Ảnh 1

Quy luật “mạnh được, yếu thua” khiến cuộc chiến kiếm miếng ăn trên sông không đơn giản.

Khốc liệt cuộc chiến giành lãnh địa

Nói về tranh giành lãnh địa trên thế giới sông nước, cả Chung “Bảy” và Sơn “điếu” (hai nhân vật mà chúng tôi đã nêu ở kỳ trước) đều cho rằng, chúng rất khác, thậm chí khác hoàn toàn so với giang hồ trên cạn.

Bởi, thế giới dưới nước khó phân định rạch ròi, giữa mênh mông sông nước khó có thể phân biệt được đâu là địa bàn của ai. Việc phân định này đều do cảm quan và phụ thuộc theo từng đoạn sông dài. Tuy nhiên, sự mơ hồ về ranh giới đều tiềm ẩn những nguy cơ cực kỳ nguy hiểm và nhiều rủi ro đến khốc liệt.

Bất kỳ một lý do nào, nếu cảm thấy bị ăn chặn, nếu đàm phán không được các “đại ca hà bá” sẵn sàng “điều” đàn em đi “xử” ngay. Trên một dòng sông rộng, mênh mông nước, con mồi định sẵn không khác gì “chim lồng cá chậu”, việc “xử” nhau có thể bất kỳ lúc nào, đêm hay ngày. Khi “xử” xong đối thủ, bọn đàn em của các “ông trùm” này có thể nhanh chóng biến mất trước khi cơ quan chức năng kịp phát hiện và xử lý.

Bắn người, đốt tàu trên sông

Vụ việc xảy ra gần 23h đêm 11/11/2014 trên sông Luộc, đoạn qua địa phận xã Hà Thanh, huyện Tứ Kỳ, tỉnh Hải Dương. Khi đó, tàu hút cát HP-2523 do ông Trần Tăng D. (Vĩnh Bảo, Hải Phòng) đang điều khiển cùng ba thuyền viên khác trên tàu, bất ngờ bị một số đối tượng đi hai thuyền nan áp sát dùng súng bắn đạn hoa cải bắn vào tàu và ép các thuyền viên lên bờ.

Các đối tượng này đã châm lửa đốt cabin của tàu. Rạng sáng 12/11, nhận được tin báo đội cảnh sát giao thông đường thủy Công an tỉnh Hải Dương đã đến hiện trường điều tra vụ việc.

Lúc này, các đối tượng đã rút đi, ông D. cùng một thuyền viên trúng đạn bị thương đã được đưa vào viện cấp cứu. Theo thông tin từ phía ông D., vụ bắn súng, đốt tàu này là do mâu thuẫn trong hoạt động hút cát trên sông Luộc.

Cũng trong câu chuyện của những gã “ăn sông” này, vụ xử nhau ở khu vực sông Luộc (thuộc huyện Tứ Kỳ, tỉnh Hải Dương) cũng tiêu biểu cho một trong những “luật lệ” tàn khốc của giới giang hồ đường sông.

Theo lời của Chung “Bảy”, cuộc thị uy của nhân vật Đức “gỗ” ở Hải Dương có thể coi như một màn thị uy tàn khốc của giang hồ sông nước. Đức “gỗ” được giới cát tặc trên khu vực sông Luộc khá quen mặt bởi theo một số “kẻ hiểu chuyện”, thế lực của Đức “gỗ” rất lớn. Sở dĩ, Đức gỗ tác oai tác quái trên hơn 35km trải qua địa bàn rộng lớn ở 4 xã của huyện Tứ Kỳ được vì Đức “gỗ” có người “chống lưng”. Những “đội quân cát tặc” mà Đức “gỗ” chiêu mộ dân xã hội xưng hùng xưng bá khiến người dân nơi đây nhìn tài nguyên bị mất mà không dám ý kiến gì.

“Ban đêm, chúng tôi chẳng dám ra khỏi nhà vì sợ “đụng” phải cát tặc; không cẩn thận bị ăn đòn như chơi”, một người dân chia sẻ với PV. Cũng theo phản ánh của người dân nơi đây, “đội quân cát tặc” sẵn sàng chống đối hoặc nộp phạt rồi sau đó lại ngang nhiên tái phạm bởi luôn có những ai đó “chống lưng”.

Trở lại với việc Đức “gỗ” dằn mặt thuyền của Trần Tăng D., một tay cũng khá có tiếng trong giới hút cát, dám thể hiện ý định chiếm địa bàn.

Đức “gỗ” nhiều lần thị uy nhưng cậy có “bệ đỡ” nên Trần Tăng D. cũng đã lớn tiếng cho rằng, khu vực mà hắn khai thác thuộc khu vực giáp ranh của xã Hà Thanh, giáp ranh địa phận huyện Vĩnh Bảo (Hải Phòng) là một “vùng đất mới” nên hắn có thể tự ý thò vòi xuống hút cát.

tin-tuc-cat-tac

Tàu của Trần Tăng D. bị bắn đốt ngay trên sông nhưng chủ tàu bất lực.

Sau nhiều lần ngăn chặn không được, một nhóm người lạ mặt không biết có phải là đệ tử của Đức “gỗ” đến dằn mặt không nhưng chỉ biết rằng, đó là một vụ vãi đạn kinh hoàng, không những vậy nhóm này sẵn sàng thị uy bằng cách đốt tàu của Trần Tăng D. khi đang điều khiển.

Kinh hãi “luật ngầm” trên sông

Với siêu lợi nhuận ngang bằng buôn bán “hàng trắng” (lời một vị cán bộ xã Bạch Lưu, huyện Sông Lô, tỉnh Vĩnh Phúc), cát tặc đã cày xới và băm nát các dòng sông với tốc độ ồ ạt, chóng mặt. Tài nguyên ngày càng cạn kiệt khiến tình trạng khai thác cát sỏi trên các dòng có diễn biến vô cùng phức tạp, tình trạng tranh giành quyền lợi diễn ra ở nhiều điểm trên toàn tuyến.

Theo Sơn “điếu”, tình trạng giang hồ loạn đả phức tạp đang diễn ra trên các dòng sông là do mỗi khúc sông đều có những “hà bá”. Đặc biệt, mỗi “hà bá” đều có những thế lực khác nhau “chống lưng”, do đó, cuộc chiến trên sông gần như không có hồi kết.

Một trong những sự manh động đáng sợ của những kẻ cát tặc phải kể đến các cuộc thanh toán nhau của những nhóm giang hồ đối với cả người dân. Một trong những địa bàn nóng bỏng mà dân sông nước như Chung “Bảy” khá kiêng nể là các tuyến sông dọc sông Lô.

Đây là địa bàn giáp ranh hai tỉnh Vĩnh Phúc và Phú Thọ, chính khu vực này mà các cơ quan chức năng khó tiếp cận với các đối tượng nên các “ông trùm hà bá” đã biến thành “chiến trường tranh giành lãnh địa”. Cuộc chiến tàn khốc đến mức hệ thống chính quyền từ cấp xã đến cấp tỉnh khó mà có biện pháp nào hữu hiệu để ngăn chặn xử lý.

Kho cát vùng Lô Giang (đoạn qua địa bàn huyện Sông Lô, Vĩnh Phúc) được dân khai thác coi như một “mỏ vàng” không ai quản lý. Đoạn sông này dài 28km chảy qua 10 xã, việc quản lý đường sông nơi đây hết sức lỏng lẻo và được dân khai thác coi đó như một thiên đường. Chính Chung “Bảy” đã từng cùng Sơn “điếu” và một số tàu ở Hải Phòng coi đây như nguồn hàng dồi dào. Tuy nhiên, cuộc chiến giành lãnh địa tại khu vực này đã khiến đám Chung “Bảy” – dân giang hồ nước thực thụ – phải e ngại.

Mặc dù biết đây là nguồn “hàng” rất lớn nhưng đám “xã hội đen” của các địa bàn khác nhau liên tục hoạt động, chia băng nhóm bảo kê, “thu phế” tàu thuyền. Nhiều lần, thuyền của Chung “Bảy” còn bị ép “ăn hàng” khác mối nhưng may mắn có sự can thiệp kịp thời nên Chung “Bảy” không vi phạm “luật sông nước”.

Không chỉ tranh chấp địa bàn, cát tặc vùng sông nước không có quy luật nào. Khi địa bàn khai thác bị thu hẹp, nhìn thấy các đối thủ vẫn “phè phỡn hút cát”, không còn cách nào khác phải tổ chức “cướp miếng ăn”, may ra mới có “đất sống”.

Vụ việc của công ty TNHH V.Th., được UBND tỉnh Vĩnh Phúc cấp phép khai thác cát với diện tích 52,6 ha trên địa bàn 2 xã Hải Lựu và Bạch Lưu (huyện Sông Lô) là một ví dụ cụ thể. Quá trình khai thác, doanh nghiệp liên tục bị một nhóm xã hội đen đe dọa, thậm chí dùng vũ lực để cướp mỏ. Khi cướp mỏ, nhóm này ngay lập tức đưa ra giấy phép khai thác của khu vực mà mình đã được cấp phép trước đó. Mặc dù, V.Th. kêu trời nhưng cũng đành bất lực nhìn cát tặc cướp mỏ của mình.

Please follow and like us:
error

60 thoughts on “Kỳ 2: Bắn người, đốt tàu trên sông tranh giành “hàng đen”

 • February 7, 2019 at 8:57 pm
  Permalink

  I simply want to say I am newbie to blogs and truly liked you’re web page. Probably I’m going to bookmark your blog . You definitely come with perfect articles and reviews. Bless you for sharing with us your blog site.

  Reply
 • February 11, 2019 at 3:43 pm
  Permalink

  I became honored to receive a call from a friend as he observed the important tips shared in your site. Looking at your blog post is a real fantastic experience. Many thanks for taking into account readers much like me, and I wish you the best of achievements as a professional in this field. cuba resorts

  Reply
 • February 12, 2019 at 9:37 am
  Permalink

  Aw, this was a very nice post. In idea I wish to put in writing like this additionally – taking time and precise effort to make a very good article… however what can I say… I procrastinate alot and in no way seem to get one thing done.

  Reply
 • February 16, 2019 at 8:52 am
  Permalink

  I’m an experienced pro author (of science fiction) based in the UK, and I’m looking into setting up a creative writing course at a local arts centre focused on sf and fantasy. Are there any resources out there in book form or otherwise I might find useful in teaching about both science fiction/fantasy and creative writing in general?.

  Reply
 • February 18, 2019 at 5:56 pm
  Permalink

  So I accidentally deleted the joomla folder. But the database its still there untouched..Is it posible that I re-install joomla and connect it with the old database and have all my articles and files back as it was?.

  Reply
 • February 19, 2019 at 11:50 am
  Permalink

  I enjoy you because of all your valuable efforts on this web page. My mum takes pleasure in doing internet research and it is easy to see why. Almost all know all about the compelling means you produce functional ideas through the blog and inspire response from others on the concern while our favorite girl is actually starting to learn a whole lot. Take advantage of the rest of the new year. You have been carrying out a really great job.

  Reply
 • February 26, 2019 at 1:30 pm
  Permalink

  Nice read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch since I found it for him smile So let me rephrase that: Thank you for lunch!

  Reply
 • February 27, 2019 at 5:42 pm
  Permalink

  Thank you a lot for sharing this with all of us you really recognise what you’re speaking approximately! Bookmarked. Please additionally talk over with my web site =). We can have a hyperlink trade agreement between us!

  Reply
 • February 28, 2019 at 7:30 am
  Permalink

  I’m commenting to make you know of the excellent encounter our girl found studying yuor web blog. She noticed a wide variety of things, which include what it is like to possess an ideal giving mood to let the others very easily understand various advanced topics. You really surpassed our expected results. I appreciate you for distributing these priceless, healthy, informative and as well as easy guidance on this topic to Emily.

  Reply
 • March 1, 2019 at 3:49 am
  Permalink

  My spouse and i got very delighted that Emmanuel could carry out his analysis through your ideas he got through your web page. It’s not at all simplistic to simply happen to be offering information and facts the rest could have been making money from. And we also grasp we now have the blog owner to thank because of that. These explanations you made, the straightforward website navigation, the friendships your site make it possible to engender – it is most extraordinary, and it’s really helping our son and the family know that the topic is interesting, and that is extremely pressing. Thanks for everything!

  Reply
 • March 4, 2019 at 3:05 am
  Permalink

  Thank you for all your hard work on this blog. Ellie enjoys managing investigations and it is easy to understand why. Almost all learn all regarding the compelling means you present vital tips and hints via the blog and improve participation from other ones about this area of interest while our favorite daughter is always becoming educated a lot. Have fun with the rest of the year. You’re conducting a first class job.

  Reply
 • March 4, 2019 at 4:40 pm
  Permalink

  We are a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your web site provided us with valuable info to work on. You’ve done an impressive job and our entire community will be grateful to you.

  Reply
 • March 4, 2019 at 7:36 pm
  Permalink

  I received an e-mail about starting a website for a small business. I don’t yet have a business but I would like to start my own personal website..

  Reply
 • March 6, 2019 at 11:32 am
  Permalink

  This may be the correct blog for everyone who wishes to learn about this topic. You recognize a whole lot its virtually tough to argue along with you (not that I personally would want…HaHa). You actually put a new spin over a topic thats been revealed for many years. Wonderful stuff, just fantastic!

  Reply
 • March 8, 2019 at 9:39 am
  Permalink

  Awsome blog! I am loving it!! Will be back later to read some more. I am bookmarking your feeds also

  Reply
 • March 10, 2019 at 2:59 am
  Permalink

  Just desire to say your article is as astounding. The clearness in your post is just spectacular and i could assume you are an expert on this subject. Well with your permission let me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the enjoyable work.

  Reply
 • March 10, 2019 at 5:32 am
  Permalink

  Excellent blog here! Also your web site loads up fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as quickly as yours lol

  Reply
 • March 10, 2019 at 8:22 pm
  Permalink

  I am just writing to make you be aware of what a beneficial encounter our child gained reading through your webblog. She picked up a good number of details, which included how it is like to have a wonderful giving nature to have many others without difficulty have an understanding of certain complex issues. You truly exceeded our desires. Thanks for churning out the useful, safe, educational and also easy tips about your topic to Ethel.

  Reply
 • March 12, 2019 at 3:07 pm
  Permalink

  We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your site offered us with valuable information to work on. You’ve done a formidable job and our entire community will be thankful to you.

  Reply
 • March 12, 2019 at 8:11 pm
  Permalink

  Attractive section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

  Reply
 • March 12, 2019 at 8:29 pm
  Permalink

  Attractive section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Any way I’ll be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

  Reply
 • March 13, 2019 at 2:50 am
  Permalink

  you’re truly a good webmaster. The site loading pace is amazing. It sort of feels that you are doing any unique trick. Furthermore, The contents are masterpiece. you have done a excellent task in this matter!

  Reply
 • March 13, 2019 at 2:50 am
  Permalink

  I’m just commenting to let you be aware of of the fine discovery my cousin’s child gained reading yuor web blog. She discovered many pieces, most notably what it is like to possess an ideal helping mood to let many more clearly know specified tortuous subject areas. You undoubtedly did more than visitors’ expectations. I appreciate you for displaying those beneficial, trusted, educational and as well as cool thoughts on that topic to Mary.

  Reply
 • March 13, 2019 at 11:24 pm
  Permalink

  I¡¦ll right away grasp your rss feed as I can not in finding your e-mail subscription link or newsletter service. Do you have any? Kindly let me recognize in order that I may subscribe. Thanks.

  Reply
 • March 16, 2019 at 10:12 pm
  Permalink

  fantastic submit, very informative. I’m wondering why the other specialists of this sector don’t realize this. You must proceed your writing. I am sure, you have a great readers’ base already!

  Reply
 • March 16, 2019 at 10:12 pm
  Permalink

  I am not sure where you’re getting your info, but great topic. I needs to spend some time learning much more or understanding more. Thanks for fantastic info I was looking for this information for my mission.

  Reply
 • March 17, 2019 at 10:50 am
  Permalink

  great points altogether, you just won a new reader. What would you recommend in regards to your submit that you simply made a few days in the past? Any certain?

  Reply
 • March 17, 2019 at 5:47 pm
  Permalink

  Pretty section of content. I just stumbled upon your blog and in accession capital to assert that I acquire actually enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your feeds and even I achievement you access consistently rapidly.

  Reply
 • March 21, 2019 at 6:29 am
  Permalink

  Very well written information. It will be beneficial to anyone who employess it, as well as myself. Keep up the good work – i will definitely read more posts.

  Reply
 • March 21, 2019 at 6:35 am
  Permalink

  Great article and right to the point. I am not sure if this is truly the best place to ask but do you guys have any ideea where to get some professional writers? Thanks in advance 🙂

  Reply
 • March 21, 2019 at 6:48 am
  Permalink

  Great amazing issues here. I am very happy to see your post. Thank you a lot and i’m looking ahead to contact you. Will you please drop me a e-mail?

  Reply
 • March 23, 2019 at 10:54 am
  Permalink

  Hi, Neat post. There’s an issue with your site in internet explorer, might check this… IE still is the marketplace leader and a large portion of other folks will pass over your magnificent writing because of this problem.

  Reply
 • March 26, 2019 at 5:39 pm
  Permalink

  Some truly excellent information, Sword lily I observed this. “It’s not only the most difficult thing to know one’s self, but the most inconvenient.” by Josh Billings.

  Reply
 • March 27, 2019 at 5:39 am
  Permalink

  Heya i am for the first time here. I came across this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you aided me.

  Reply
 • April 3, 2019 at 8:58 am
  Permalink

  Hello my loved one! I want to say that this post is amazing, great written and come with approximately all important infos. I would like to look more posts like this .

  Reply
 • April 3, 2019 at 11:04 pm
  Permalink

  I simply want to mention I’m all new to blogs and really savored your web site. Probably I’m likely to bookmark your blog post . You actually come with fantastic well written articles. Many thanks for sharing your blog.

  Reply
 • April 5, 2019 at 6:09 am
  Permalink

  Hi, Neat post. There is a problem along with your web site in internet explorer, may check this¡K IE still is the market leader and a good component to people will pass over your magnificent writing because of this problem.

  Reply
 • April 6, 2019 at 6:05 am
  Permalink

  Unquestionably believe that which you said. Your favorite justification seemed to be on the internet the easiest thing to be aware of. I say to you, I definitely get annoyed while people consider worries that they plainly do not know about. You managed to hit the nail upon the top and defined out the whole thing without having side-effects , people could take a signal. Will probably be back to get more. Thanks

  Reply
 • April 7, 2019 at 2:33 pm
  Permalink

  I’m still learning from you, as I’m trying to achieve my goals. I certainly liked reading all that is written on your website.Keep the tips coming. I liked it!

  Reply
 • April 7, 2019 at 8:12 pm
  Permalink

  I’ve been surfing online more than 3 hours today, yet I never found any interesting article like yours. It’s pretty worth enough for me. In my view, if all website owners and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

  Reply
 • April 8, 2019 at 4:28 pm
  Permalink

  Thank you for your entire hard work on this blog. My mum really likes doing investigation and it is easy to see why. Most people learn all concerning the compelling method you give great tips and tricks on this web site and in addition increase participation from the others about this situation then my girl is really discovering a great deal. Have fun with the remaining portion of the new year. You are always carrying out a remarkable job.

  Reply
 • April 8, 2019 at 4:28 pm
  Permalink

  Excellent read, I just passed this onto a friend who was doing a little research on that. And he actually bought me lunch because I found it for him smile So let me rephrase that: Thank you for lunch!

  Reply
 • April 9, 2019 at 11:33 am
  Permalink

  I had been just browsing occasionally along with to see this post. I have to admit that i’m inside hand of luck today if not getting this excellent post to see wouldn’t are achievable in my opinion, at the very least. Really appreciate your articles.

  Reply
 • April 9, 2019 at 10:31 pm
  Permalink

  I do not even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but definitely you are going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

  Reply
 • April 10, 2019 at 12:54 pm
  Permalink

  This would have to be a new blog. Something that you want to read about, but havent found online. This can be religious, fashion-based, etc. Im just getting some ideas for the blog i want to start- Thanks!.

  Reply
 • April 10, 2019 at 8:04 pm
  Permalink

  Hello, i think that i saw you visited my web site thus i came to “return the favor”.I’m trying to find things to enhance my web site!I suppose its ok to use some of your ideas!!

  Reply
 • April 10, 2019 at 8:05 pm
  Permalink

  You can certainly see your enthusiasm within the paintings you write. The world hopes for even more passionate writers like you who aren’t afraid to mention how they believe. Always go after your heart.

  Reply
 • April 10, 2019 at 8:06 pm
  Permalink

  Great tremendous issues here. I¡¦m very happy to look your article. Thank you a lot and i’m taking a look forward to contact you. Will you please drop me a mail?

  Reply
 • April 13, 2019 at 3:37 pm
  Permalink

  How do I hide my prolonged network & blogs, without leaving a big white space down all-time low?

  Reply
 • April 15, 2019 at 1:31 am
  Permalink

  Good write-up, I am normal visitor of one¡¦s web site, maintain up the excellent operate, and It is going to be a regular visitor for a lengthy time.

  Reply
 • April 18, 2019 at 11:04 am
  Permalink

  Simply wish to say your article is as amazing. The clearness in your post is simply cool and i can assume you’re an expert on this subject. Fine with your permission let me to grab your RSS feed to keep up to date with forthcoming post. Thanks a million and please keep up the rewarding work.

  Reply
 • April 21, 2019 at 11:02 pm
  Permalink

  Spot on with this write-up, I really believe that this amazing site needs a great deal more attention.
  I’ll probably be back again to see more, thanks for the
  information!

  Reply
 • May 3, 2019 at 12:55 pm
  Permalink

  Giving thanks for your write-up. I know that with today’s complicated world, folks have many beliefs and this has made it to be really hard for learners just like me. However, you have made the idea very easy for me to fully grasp and I now have the awareness of the correct thing. Your own continued reputation as among the top experts about this topic may be boosted through words associated with appreciation from subscribers like me. Thanks, once more.

  Reply
 • May 8, 2019 at 8:38 pm
  Permalink

  fantastic points altogether, you just received a logo new reader. What may you suggest in regards to your post that you made a few days ago? Any positive?

  Reply
 • May 9, 2019 at 9:37 pm
  Permalink

  I am just writing to make you be aware of of the terrific encounter our girl undergone using your webblog. She came to understand lots of things, most notably how it is like to possess a wonderful teaching nature to make other folks just comprehend a variety of tricky matters. You really did more than our expected results. Many thanks for churning out the beneficial, safe, informative and in addition easy tips on your topic to Janet.

  Reply
 • May 23, 2019 at 6:21 pm
  Permalink

  I would like to voice my appreciation for your generosity for men who require help on that matter. Your very own commitment to getting the message all through had become certainly informative and have consistently empowered most people like me to reach their dreams. Your personal insightful useful information means so much to me and especially to my mates. Best wishes; from each one of us.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *