Kỳ 1: Luật giang hồ sông nước và bí ẩn những “đoàn tàu ma”

Chính lợi nhuận của cát đã khiến nhiều kẻ chuyên ăn cơm “cô hồn” của thiên hạ bắt đầu để ý đến những món hời mới đến từ những dòng sông. Sự xuất hiện của những ông trùm, những luật giang hồ cạn bắt đầu được di chuyển xuống sông. “Luật của giang hồ” sông nước biến tướng và nguy hiểm hơn giang hồ cạn rất nhiều lần. 

Đằng sau đó là những câu chuyện kinh hoàng mà quá trình thâm nhập PV báo Đời sống và Pháp luật đã từng bước lần ra manh mối.

Tự tạo cho mình một thế giới ngầm, trong đó, các nhóm “cát tặc” đặt ra đủ “luật lệ” riêng để thực hiện rút ruột các dòng sông một cách chuyên nghiệp và tàn bạo nhất. Thậm chí, ngay cả những công cụ kiếm tiền phi pháp như chiếc tàu hút không số, chỉ cần nhìn chúng có thể nhận biết được đó là tàu của nhóm nào và phải “hành xử” ra sao với nó. Thế giới này không có quy luật, mọi sự sắp xếp đều theo những luật ngầm rất đặc biệt…

giang-ho-tren-song

Nếu cơ quan chức năng đuổi, các chủ tàu sẽ nhấc vòi lên và tẩu thoát.

Những thế lực cạnh tranh với… Hà Bá

Theo những chỉ dẫn và nhiều lần tìm cách đặt mối liên hệ, chúng tôi cũng có thể xuống tàu theo chân đội quân chở cát thuê. Chuyến đi này có Chung “Bảy”, một lái cát nhiều kinh nghiệm và một đệ tử của Chung là Sơn “điếu”. Sơn “điếu” là một trong những “thủy thủ” nhiều năm, Sơn thuộc nhiều “ngón nghề” sông nước. Hắn được ví như một con rái cá trên sông. Năm 2004, Sơn bắt đầu theo tàu chở vật liệu xây dựng, đến khi tàu cát vừa kiếm ăn được, vừa mang lại nhiều lợi nhuận, Sơn đi theo Chung “Bảy”. Sơn thừa nhận: “Từ đó, tôi mới có nhà, có xe và “tậu” được một cô vợ đúng nghĩa”.

Nhiều năm làm nghề sông nước, đi lại trên sông nhiều, Sơn “điếu” tỏ ra là người hiểu “luật giang hồ sông”: “Ở đâu cũng vậy, người ta bảo, đất có thổ công, sông có hà bá. “Luật giang hồ nước” nghiệt ngã hơn “luật giang hồ cạn” rất nhiều. Bởi nếu xử nhau, chỉ cần “đưa nhau” xuống dòng sông lạnh, làm mồi cho hà bá là những kẻ chống đối lại những thế lực mạnh hơn sẽ không còn cơ hội sống, cơ hội chống. Từ những năm 2005 trở lại đây, việc khai thác càng đem lại lợi nhuận lớn, cùng với các loại máy móc ngày càng hiện đại nhiều dòng sông hung dữ trở thành có giá, được nhiều kẻ nhòm ngó. Các loại “tàu, thuyền không số” đua nhau hoạt động trên các mặt sông.

Nhiều “thuyền trưởng tàu, thuyền không số”, không cần đào tạo bài bản, mà chủ yếu lái bằng… kinh nghiệm, ngang nhiên lưu hành trên các tuyến sông. Với những “thuyền trưởng” có bằng lái cẩn thận như Sơn “điếu” có lẽ, đếm trên các đầu ngón tay. Thực tế, khi chúng tôi tiến hành khảo sát một số đoạn trên sông Hồng, hàng chục lượt tàu qua lại, chở cát là chủ yếu. Những loại tàu này đúng như Sơn “điếu” kết luận: “Các loại tàu không số hiệu vẫn ngang nhiên hoạt động trên sông. Chiếc tàu, xà lan nào cũng chực chìm xuống dòng sông bởi chúng chở cát quá tải”.

Sơn “điếu” cho biết: “Các loại thuyền không số này được hoạt động theo những quy luật nhất định. Chúng chạy theo đơn đặt hàng của những ông chủ và không có hành trình cụ thể. Đặc biệt, không chở lẫn bất kỳ thứ gì khác ngoài cát”. Sơn “điếu” giải thích thêm: “Những con tàu này thường do các chủ thầu xây dựng “nuôi”. Chúng sẽ chuyên chở từng loại hàng cát đen. Hầu hết những loại tàu này đều được tận dụng theo từng ông chủ. Tàu, thuyền không có số, bởi không cần phải đăng kiểm. Quá trình hoạt động, có vướng mắc gì, các “thầy” – ông chủ, sẽ can thiệp nhanh gọn để không mất thời gian giao và chuyển hàng”.

Thực tế, nhìn trên các con sông ở miền Bắc, dọc các địa bàn Hà Nội, Hải Dương, Nam Định, Phú Thọ, Vĩnh Phúc…, dễ nhận thấy, ở đâu cũng “thi nhau” chở quá tải, bất kể sông lớn hay sông bé. Tàu càng to, mức độ chở quá tải càng lớn. Từ tàu chở than, xi măng, phân bón, đến chở cát, sỏi, đá… thậm chí cả chở người (đò ngang), chẳng có chiếc nào hở mạn khô (phần thân tàu trên vạch kẻ mức trọng tải cho phép). Quá tải gây nên tình trạng “tứ mùa mất an toàn”, thế nhưng, vì hám lợi nên các chủ phương tiện chẳng hề quan tâm đến nguy cơ mất an toàn luôn treo lơ lửng trước mũi tàu.

Cuộc chiến pháp lý và cuộc đào thoát trên sông

Đối với những kẻ tham gia khai thác cát trái phép, chúng luôn coi mình có một thế giới riêng. Cả Chung “Bảy” và Sơn “điếu” đều khẳng định như vậy. Thực tế, qua quá trình khảo sát, chúng tôi đều nhận thấy hoạt động khai thác trên các vùng sông Hồng luôn khai thác tràn lan, vô tội vạ song chính quyền dường như không có những động thái tích cực để ngăn cản. Một trong những chủ bãi cát, bạn kinh doanh với Chung “Bảy” cho chúng tôi biết về những bí mật trên mặt nước. “Sông ngòi hầu như được dùng làm ranh giới để chia các địa phương khác nhau. Do đó, hoạt động của các nhóm khai thác thường thuộc các địa bàn giáp ranh giữa địa phương này với địa phương khác. Nếu gặp trở ngại gì về phía chính quyền, tàu hút hoặc chở cát chỉ cần xuôi dòng một chút, ra khỏi địa phận là không vấn đề gì. Thậm chí, chỉ cần nhấc vòi hút lên là chính quyền khó có thể xử lý được”.

Đây cũng chính là phương thức mà nhóm Toàn “cụt” (tức Vũ Anh Toàn, SN 1976) nhằm qua mặt chính quyền địa phương, làm ăn bất chính trên sông Hồng tại địa phận các xã Vân Nam, Vân Phúc và Vân Hà (Phúc Thọ, Hà Nội). Thậm chí, vị trưởng Công an xã Vân Nam, Bùi Quốc Tuấn thừa nhận với chúng tôi: “Chúng tôi gặp rất nhiều bất lợi, ngoài chức năng quyền hạn thì địa lý, địa điểm khai thác cát cũng là một vật cản lớn cho việc ngăn chặn”.

Theo đó, vị trí mà Toàn “cụt” chỉ đạo đàn em khai thác cát trái phép nằm giáp ranh giữa hai xã Vân Nam của huyện Phúc Thọ và xã Hồng Châu, của huyện Yên Lạc, tỉnh Vĩnh Phúc nên khi thấy bóng dáng công an xuất hiện, chúng lập tức thu dọn phương tiện, di chuyển sang phía xã Hồng Châu. “Có lần, chúng tôi vây bắt tàu khai thác cát trái phép, vấp phải sự phản đối của các nhóm đối tượng. Bởi, chúng cho rằng, nơi đang khai thác cát là địa phận của xã Hồng Châu. Không chỉ có thế, lực lượng công an của địa phương đó cũng cho rằng, đây là đất của họ và cho phép được khai thác cát”, vị trưởng Công an xã Vân Nam dẫn chứng.

Thực tế tại nhiều địa phương, hoạt động khai thác cát tràn lan, vô tội vạ, song chính quyền địa phương dường như không có động thái tích cực để ngăn cản. Đơn cử như nạn khai thác cát ở khu vực sông Hồng trên địa bàn giáp ranh với Hưng Yên và Hà Nội. “Cát tặc” không chỉ khai thác cát trái phép dưới sông thuộc địa phận tỉnh Hưng Yên, mà lấn dần về phía Hà Nội. Đây là nguyên nhân chính gây ra nhiều vụ sạt lở thềm sông, bãi sông Hồng thời gian qua, đe dọa kè Cát Bi – một trong những kè trọng điểm quốc gia. Rất nhiều người dân bức xúc về việc mình bị mất ruộng đất, cây cối hoa màu, do ảnh hưởng nghiêm trọng từ khai thác cát trái phép dưới lòng sông Hồng…

Trên dọc các tuyến sông chính tại các khu vực khác nhau của miền Bắc, chúng tôi đều nhận thấy vẫn còn tình trạng phương tiện chở quá tải trọng cho phép làm vương vãi cát đen trên mặt đê, gây nguy hiểm cho người tham gia giao thông. Phía dưới thềm sông, bãi sông, vật liệu xây dựng không rõ nguồn gốc chất cao như núi nằm trong phạm vi hành lang bảo vệ đê, hành lang thoát lũ.

Khởi tố nhóm cát tặc trên sông Hồng

Cơ quan Cảnh sát điều tra Bộ Công an đã quyết định khởi tố 6 bị can trong vụ án Vi phạm các quy định về nghiên cứu, thăm dò, khai thác tài nguyên, gồm có Vũ Anh Toàn (tức Toàn “cụt”, 41 tuổi, trú tại Thanh Xuân); Nguyễn Ngọc Lâm (27 tuổi, trú tại Sơn Tây); Đặng Văn Thành (22 tuổi, trú tại Phúc Thọ); Đoàn Hồng Sơn (22 tuổi, trú tại Phúc Thọ); Trần Việt Anh (26 tuổi, trú tại Bắc Từ Liêm) và Nguyễn Văn Hiểu (27 tuổi, trú tại Phúc Thọ). Tuy nhiên, hiện Vũ Anh Toàn và Nguyễn Văn Hiểu đã bỏ trốn nên Cơ quan điều tra đang khẩn trương truy nã.

Please follow and like us:
error

51 thoughts on “Kỳ 1: Luật giang hồ sông nước và bí ẩn những “đoàn tàu ma”

 • February 7, 2019 at 4:53 pm
  Permalink

  I simply want to say I am just newbie to blogging and site-building and absolutely enjoyed your web page. Almost certainly I’m want to bookmark your website . You surely come with very good articles and reviews. Bless you for revealing your blog site.

  Reply
 • February 11, 2019 at 7:34 am
  Permalink

  I really want to thank you for yet another great informative post, I’m a loyal visitor to this blog and I can’t say how much valuable tips I’ve learned from reading your content. I really appreciate all the hard work you put into this great blog.

  Reply
 • February 20, 2019 at 6:39 pm
  Permalink

  I’m a teenage boy and I couldn’t figure out a way to make money. Some people said by blogging you can make money but they weren’t specidic about it. Please help me out and please tell me some ways to make money..

  Reply
 • February 27, 2019 at 10:53 am
  Permalink

  I really appreciate this post. I¡¦ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thank you again

  Reply
 • March 1, 2019 at 5:44 pm
  Permalink

  There is apparently a lot to realize about this. I feel you made various good points in features also.

  Reply
 • March 2, 2019 at 11:49 am
  Permalink

  It’s appropriate time to make some plans for the future and it is time to be happy. I have read this post and if I could I desire to suggest you few interesting things or advice. Perhaps you can write next articles referring to this article. I wish to read even more things about it!

  Reply
 • March 6, 2019 at 4:57 am
  Permalink

  This is very interesting, You are a very skilled blogger. I’ve joined your feed and look forward to seeking more of your fantastic post. Also, I’ve shared your website in my social networks!

  Reply
 • March 6, 2019 at 6:50 am
  Permalink

  I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was good. I don’t know who you are but certainly you are going to a famous blogger if you aren’t already 😉 Cheers!

  Reply
 • March 7, 2019 at 9:47 am
  Permalink

  Just desire to say your article is as astonishing. The clarity in your post is just spectacular and i can assume you are an expert on this subject. Fine with your permission allow me to grab your feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the gratifying work.

  Reply
 • March 10, 2019 at 2:31 am
  Permalink

  I don’t even know how I ended up here, but I thought this post was great. I do not know who you are but definitely you’re going to a famous blogger if you are not already 😉 Cheers!

  Reply
 • March 10, 2019 at 7:52 pm
  Permalink

  I was suggested this website by my cousin. I’m not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my difficulty. You are wonderful! Thanks!

  Reply
 • March 12, 2019 at 4:34 pm
  Permalink

  Pretty section of content. I just stumbled upon your web site and in accession capital to assert that I get in fact enjoyed account your blog posts. Anyway I will be subscribing to your augment and even I achievement you access consistently quickly.

  Reply
 • March 13, 2019 at 12:35 pm
  Permalink

  Well I really enjoyed studying it. This information offered by you is very constructive for accurate planning.

  Reply
 • March 15, 2019 at 5:57 pm
  Permalink

  Thanks for sharing excellent informations. Your web site is very cool. I’m impressed by the details that you¡¦ve on this website. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this web page, will come back for more articles. You, my friend, ROCK! I found simply the information I already searched everywhere and just couldn’t come across. What a perfect website.

  Reply
 • March 16, 2019 at 5:10 am
  Permalink

  qtcehieig,If you are going for best contents like I do, just go to see this web page daily because it offers quality contents, thanks!

  Reply
 • March 17, 2019 at 1:18 pm
  Permalink

  I like what you guys are up too. Such smart work and reporting! Keep up the excellent works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my site 🙂

  Reply
 • March 19, 2019 at 5:11 pm
  Permalink

  Definitely believe that which you stated. Your favorite justification seemed to be on the net the simplest thing to be aware of. I say to you, I certainly get annoyed while people think about worries that they just don’t know about. You managed to hit the nail upon the top and also defined out the whole thing without having side-effects , people can take a signal. Will likely be back to get more. Thanks

  Reply
 • March 20, 2019 at 12:56 pm
  Permalink

  Good day very cool blog!! Guy .. Excellent .. Superb .. I will bookmark your site and take the feeds also¡KI am glad to seek out so many helpful information here within the put up, we need work out more techniques on this regard, thank you for sharing. . . . . .

  Reply
 • March 22, 2019 at 6:32 pm
  Permalink

  Lovely website! I am loving it!! Will come back again. I am bookmarking your feeds also

  Reply
 • March 26, 2019 at 8:18 am
  Permalink

  I think this is one of the most important information for me. And i’m glad reading your article. But want to remark on some general things, The website style is wonderful, the articles is really excellent : D. Good job, cheers

  Reply
 • March 26, 2019 at 4:55 pm
  Permalink

  You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something which I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I am looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

  Reply
 • March 27, 2019 at 1:12 am
  Permalink

  You really make it appear really easy together with your presentation but I find this matter to be really one thing which I believe I’d never understand. It seems too complex and very vast for me. I am looking ahead in your next put up, I¡¦ll attempt to get the dangle of it!

  Reply
 • March 27, 2019 at 1:40 am
  Permalink

  I really wanted to construct a quick remark to appreciate you for those superb techniques you are writing at this website. My time consuming internet search has at the end of the day been paid with pleasant information to talk about with my close friends. I would point out that most of us site visitors are undoubtedly endowed to be in a perfect network with many marvellous professionals with good suggestions. I feel extremely blessed to have encountered your webpage and look forward to some more enjoyable times reading here. Thanks a lot once again for a lot of things.

  Reply
 • March 30, 2019 at 5:58 pm
  Permalink

  My husband and i have been absolutely satisfied that Albert could carry out his analysis while using the precious recommendations he made out of your blog. It’s not at all simplistic to simply possibly be giving freely key points which people have been selling. So we figure out we’ve got the blog owner to thank for that. Most of the explanations you have made, the easy website menu, the friendships you help create – it’s everything wonderful, and it is helping our son in addition to us reason why this issue is pleasurable, and that’s very pressing. Thank you for the whole lot!

  Reply
 • April 3, 2019 at 12:19 am
  Permalink

  I simply want to tell you that I am new to blogging and site-building and really liked this blog site. Very likely I’m want to bookmark your blog post . You definitely come with wonderful article content. Thanks a lot for revealing your web-site.

  Reply
 • April 4, 2019 at 5:34 pm
  Permalink

  Hello there, just became aware of your blog through Google, and found that it is truly informative. I am gonna watch out for brussels. I will be grateful if you continue this in future. Many people will be benefited from your writing. Cheers!

  Reply
 • April 5, 2019 at 7:13 am
  Permalink

  Great ¡V I should certainly pronounce, impressed with your site. I had no trouble navigating through all tabs and related information ended up being truly simple to do to access. I recently found what I hoped for before you know it at all. Reasonably unusual. Is likely to appreciate it for those who add forums or something, site theme . a tones way for your client to communicate. Excellent task..

  Reply
 • April 6, 2019 at 8:35 am
  Permalink

  I carry on listening to the reports speak about receiving free online grant applications so I have been looking around for the best site to get one. Could you tell me please, where could i acquire some?

  Reply
 • April 7, 2019 at 3:02 pm
  Permalink

  An impressive share, I just given this onto a colleague who had previously been performing a small analysis on this. And hubby in fact bought me breakfast simply because I found it for him.. smile. So permit me to reword that: Thnx for the treat! But yeah Thnkx for spending any time go over this, I find myself strongly regarding this and really like reading much more about this topic. If you can, as you grow expertise, does one mind updating your blog post with increased details? It can be extremely helpful for me. Massive thumb up with this blog post!

  Reply
 • April 8, 2019 at 10:26 am
  Permalink

  What are Mark Zuckerberg’s blog posts in the movie “The Social Network”?

  Reply
 • April 12, 2019 at 12:01 pm
  Permalink

  I am looking both for blogs that offer objective, well balanced commentary on all issues or blogs that have a liberal or left-wing angle. Thank you.

  Reply
 • April 14, 2019 at 9:46 pm
  Permalink

  hello!,I love your writing so much! percentage we keep in touch more approximately your article on AOL? I need an expert in this house to unravel my problem. May be that’s you! Having a look forward to peer you.

  Reply
 • April 15, 2019 at 6:24 am
  Permalink

  Good site! I truly love how it is easy on my eyes and the data are well written. I am wondering how I could be notified when a new post has been made. I’ve subscribed to your RSS feed which must do the trick! Have a nice day!

  Reply
 • April 15, 2019 at 9:06 pm
  Permalink

  I carry on listening to the news update speak about getting boundless online grant applications so I have been looking around for the top site to get one. Could you tell me please, where could i find some?

  Reply
 • April 16, 2019 at 2:21 am
  Permalink

  I really appreciate this post. I¡¦ve been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You have made my day! Thx again

  Reply
 • April 18, 2019 at 6:58 am
  Permalink

  I have been absent for a while, but now I remember why I used to love this web site. Thank you, I¡¦ll try and check back more often. How frequently you update your site?

  Reply
 • April 20, 2019 at 6:56 am
  Permalink

  I just couldn’t depart your web site prior to suggesting that I actually enjoyed the usual information a person supply for your guests? Is going to be back steadily to check up on new posts

  Reply
 • April 20, 2019 at 7:45 am
  Permalink

  I am helping some good friends obtain their shop on the map and also saw. They have an internet site. Among the ways in my study to optimize an internet site is to make use of a blog site. I am not blog site smart and neither are they so require a little help as to good sites to place there blog to ensure that they get discovered.

  Reply
 • April 23, 2019 at 2:31 am
  Permalink

  Where online can an approved psyciatrist blog post articles (or blogs) for them to come to be prominent?

  Reply
 • April 26, 2019 at 4:50 pm
  Permalink

  I’m locating them for my sibling. I’m looking for the most dishes with images as well as the ages of child for the recipes. Blog sites are normally where I would expect to find them.

  Reply
 • May 6, 2019 at 5:40 pm
  Permalink

  I’m really impressed with your writing skills and also with the layout on your blog. Is this a paid theme or did you customize it yourself? Anyway keep up the excellent quality writing, it’s rare to see a great blog like this one these days..

  Reply
 • May 17, 2019 at 5:21 am
  Permalink

  What are several of the most popular/best blogs regarding cellular phone and wireless tech?

  Reply
 • May 21, 2019 at 12:52 am
  Permalink

  Just how could I create blog sites or short articles and make money for it?

  Reply
 • May 23, 2019 at 10:44 am
  Permalink

  Good post. I be taught one thing more difficult on completely different blogs everyday. It can at all times be stimulating to learn content material from other writers and practice a bit one thing from their store. I prefer to make use of some with the content material on my blog whether or not you don’t mind. Natually I provide you with a link on your net blog. Thanks for sharing.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *