Hội Tam điểm và quyền lực trong bóng tối

Hội Tam Điểm là một hội kín ra đời từ xa xưa, tuy nhiên việc hội này ra đời từ bao giờ và trong bối cảnh nào thì hiện vẫn chưa có tài liệu lịch sử nào được cho là xác thực nhất. Hội kín Tam Điểm còn để lại nhiều dấu ấn ở các quốc gia và ảnh hưởng trong hồ sơ liên quan đến các sự kiện lịch sử.

Tại sao gọi là “Tam điểm”?

Theo phần đông ý kiến của các nhà nghiên cứu lịch sử thì Hội Tam Điểm (Freemasonry) là một tổ chức huynh đệ có nguồn gốc từ thời Trung Cổ, chính thức ra đời ở thị trấn nhỏ Warrington, Anh, vào năm 1646. Hội này kết nạp các hội viên không những xuất thân từ các gia tộc quyền quý, thông tuệ trong các lĩnh vực chính trị, khoa học, nghệ thuật… mà còn giàu lòng bác ái, theo đuổi tôn chỉ mục đích vì sự tiến bộ của xã hội và nhân loại phi giáo điều nhằm tiến tới sự hoàn thiện của nhân loại.

Biểu tượng của Hội Tam điểm trông như chiếc compa với con mắt Thông huyền ở vị trí trung tâm.

Theo sử sách, Hội Tam Điểm không phải là một dạng dị giáo cho dù các thành viên được kết nạp vào hội theo các nguyên tắc và nghi thức thần bí. Họ sử dụng các yếu tố khoa học, tâm linh, tôn giáo như lựa chọn các số tự nhiên “đẹp”, các biểu tượng tự nhiên, yếu tố thần bí của tôn giáo, tính trang nghiêm của các nghi thức hành lễ cổ xưa để trao đổi cùng nhau và thực hiện sứ mạng “Khai sáng” (Enlighten) nhân loại của mình.

Trong những ngày đầu thành lập, Hội Tam Điểm thường tham gia vào các hoạt động từ thiện, phát huy tình huynh đệ và tôn trọng những giá trị đạo đức, mong muốn chia sẻ công việc và đóng góp lợi ích cho xã hội. Nhiều nguồn tư liệu dẫn ra rằng, thành viên của hội này có mặt nhiều nơi trên thế giới, đặc biệt là những quốc gia có lịch sử phát triển lâu đời, và ước khoảng 5 triệu người.

Từ gốc của Hội Tam Điểm bắt nguồn từ chữ MASON có nghĩa là thợ nề. Một số tài liệu cho rằng, Hội Tam Điểm ra đời từ trước Công nguyên trong thời kỳ xây dựng Đền Vua Solomon và thợ nề thuở ấy xây dựng các công trình bằng cách đẽo gọt, ghép những khối đá nặng vài ba tấn mà không dùng đến vôi vữa. Từ “Freemason” (thành viên Hội Tam Điểm) được ghép từ “Free” (tự do) và mason (thợ nề) mang ngụ ý “nền tảng tự do” hay “theo đuổi sự tự do”.

Từ “Tam điểm” du nhập vào Việt Nam từ tiếng Pháp và người Pháp: Các Sư huynh (Frère) hay Sư phụ (Maitre) khi viết cho nhau thường viết tắt là F và M với ba dấu chấm hình tam giác phía sau và vì thế người Việt quen gọi là “Tam điểm”.

Biểu tượng của Hội Tam Điểm trông giống như hình chiếc compa trong môn hình học bởi chính chiếc com-pa, hình vuông và kim tự tháp vừa là những “dụng cụ” thể hiện sức mạnh thần bí vừa tạo nên nét đặc trưng của hội.

Nhà toán học Pitago (570 trước CN – 495 trước CN), người tiên phong trong “nền tảng của tất cả các loại hình kiến trúc và toán học” được truy phong là một trong những thành viên khai sáng Hội Tam Điểm vì nhờ ông, hội mới có biểu tượng đặc biệt như thế. Các ứng viên muốn gia nhập hội hay khi được giới thiệu kết nạp phải trải qua quá trình sát hạch nghiêm ngặt với một cuộc điều tra về lý lịch, học thức, môi trường sống… và phải trả lời suôn sẻ mọi câu hỏi mà hội viên khác đưa ra trong khi bị bịt mắt.

Khi đủ điều kiện trở thành hội viên, ứng viên phải bảo toàn tính cơ mật của hội và không được tiết lộ tên của thành viên khác trong bất kỳ hoàn cảnh nào. Bộ phận điều hành của hội được gọi là Chi hội lớn. Trên thế giới, Tam điểm có nhiều chi hội nhưng không có một cơ quan điều hành đơn nhất, có khi một chi hội có thể chỉ có một người.

Dù danh tính hội viên Hội Tam Điểm được giữ bí mật nhưng theo thời gian, điều này dần dần phải lộ ra, từ đó, người ta mới biết được nhiều nhà chính trị, nguyên thủ quốc gia là thành viên của Tam điểm. Ấn tượng nhất là các vị Tổng thống Mỹ như George Washington, Benjamin Franklin, Andrew Jackson, Theodore Roosevelt; các nhà khoa học lỗi lạc như Charles Darwin, Isaac Newton; còn trong giới văn học nghệ thuật là danh họa vĩ đại Leonardo da Vinci, nhà soạn nhạc trứ danh người Áo Mozart, nhà văn Mark Twain, tiểu thuyết gia trinh thám Arthur Conan Doyle …

Chỉ cần lướt qua những cái tên này, chúng ta cũng đủ hình dung phần nào quyền lực và sức hút thần bí của một hội kín vẫn tồn tại cho đến ngày nay.

Dấu ấn của Hội Tam Điểm trong lịch sử chính trị Mỹ

Các tư liệu sử học cho rằng, nhiều tổng thống có công lập nên Hiệp chủng quốc Hoa Kỳ  là thành viên Hội Tam điểm như George Washington, Thomas Jefferson, John Adams, Benjamin Franklin…

Kể từ khi giành được độc lập từ tay người Anh, phải mất hơn 10 năm ròng rã, George Washington mới chọn được vùng đất làm thủ đô mới cho nước Mỹ, chứ không lấy các thành phố vốn là nơi khởi phát cách mạng Mỹ như Boston, Pensylvania hay thành phố New York.

Bố cục khu vực trung tâm quyền lực nước Mỹ trong hình con cú vọ.

Theo cách nhìn của G. Washington, thủ đô Washington DC ngày nay có vị trí địa lý hội tụ đủ các yếu tố phong thủy. Công việc thiết kế trung tâm chính trị của thủ đô Washinngton DC được giao cho kiến trúc sư người Pháp Pierre Charles LEnfante, cũng là một thành viên Hội Tam điểm.

Khi nhận lệnh lập đồ án thiết kế, khởi công xây dựng thủ đô Washington vào đầu năm 1791 từ các Tổng thống George Washington và Thomas Jefferson, Pierre Charles LEnfante đã áp dụng rất nhiều nguyên tắc kiến trúc và thiết kế khác nhau; vừa khoa học, vừa kế thừa các truyền thống kiến trúc Ai Cập, La Mã và Hy Lạp cổ đại; vừa phải tính toán kỹ lưỡng kích thước và tỷ lệ cân xứng chuẩn mực của các công trình; đưa các yếu tố tôn giáo cũng như phối trí hài hòa ảnh hưởng của các thành tố Đất, Nước, Gió, Lửa… để thiết chế chính quyền Mỹ đạt được vượng khí và sự bền vững. Không những các công trình chính biểu trưng cho chính quyền mà cho đến hệ thống đường sá, nhà cửa của thủ đô Washington DC cũng được LEnfante đưa vào bản thiết kế với các yếu tố phong thủy, thể hiện các biểu trưng kỳ bí của Hội Tam Điểm.

Thứ nhất,  LEnfante không đặt Nhà Quốc hội và Nhà Trắng nằm trên cùng một trục đường, không để hai thiết chế Quốc hội và chính quyền ở thế “đối đầu” nhau. Từ Quốc hội sang Nhà Trắng và ngược lại phải đi qua ít nhất hai cung đường.

Thứ hai, do tổng thống lập quốc G. Washington và hầu hết các nhà sáng lập nước Mỹ là những người theo đạo Cơ đốc nên ảnh hưởng tôn giáo thể hiện rõ trong tiêu chí vận hành chính quyền. Điều này không chỉ thể hiện trong việc thiết kế đồng đôla Mỹ với dòng chữ “In God We Trust” (Chúng ta tin vào đức Chúa trời), mà còn trong chính thiết kế của trung tâm quyền lực Hiệp chủng quốc.

Nếu nối hai đường thẳng, một đường từ đỉnh mái vòm tòa nhà Quốc hội Mỹ đến đài tưởng niệm Abraham Lincoln, một đường từ Nhà Trắng tới đài tưởng niệm Thomas Jefferson thì sẽ thấy hình một cây Thánh giá khổng lồ nằm ngay khu vực trung tâm quyền lực của nước Mỹ. Điều này không chỉ nhìn thấy trên bản đồ mà còn nhìn thấy rất rõ trên các bức ảnh chụp từ trên cao.

Thứ ba; hình tượng ẩn dụ của Con cú vọ, một linh vật của Hội Tam Điểm hiện diện rất rõ trong khu vực trung tâm quyền lực nước Mỹ với hai con mắt nhìn xuống toàn bộ khu vực Washington Mall, còn phần ức và trái tim ôm trọn toàn bộ nhà Quốc hội Mỹ. Đối với Hội Tam Điểm, hình tượng Cú vọ thể hiện sự khôn ngoan, có khả năng nhìn xuyên thấu, nhìn một cách tường tận những gì mà người khác không nhìn thấy cho dù được che giấu kỹ đến đâu.

Trong thần thoại Hy Lạp, Cú vọ biểu trưng của nữ thần Học tập, còn trong một số đơn vị tiền tệ của La Mã – Hy Lạp cổ đại và hiện nay, Cú vọ biểu trưng cho địa vị, sự thông tuệ và của cải. Theo quan niệm truyền thống của người Việt thì tiếng kêu và sự xuất hiện của Cú vọ là điềm xấu, báo trước cái chết. Tuy nhiên, đối với Hội Tam Điểm, Cú vọ chính là thủ lĩnh của bóng đêm, bảo vệ linh hồn và các di sản tinh thần của người đã mất, truyền sang thế hệ kế tiếp.

Trong các số tự nhiên, các thành viên Hội Tam điểm tin vào sự kỳ diệu của một vài số tự nhiên, trong đó có con số 13 và 33. Con số 33 tương ứng với 33 đốt sống lưng của tuyệt đại đa số con người trên trái đất. 33 đốt sống này liên kết chặt chẽ giúp con người đứng thẳng và hướng nhìn về phía trước.

Mặt khác, cấp độ 33 là cấp độ cuối cùng trong thang bậc xếp hạng của Hội Tam điểm nên mái vòm Rotunda của tòa nhà Quốc hội Mỹ được chống đỡ bởi 33 chiếc cột, mỗi chiếc cột lại cao đúng 3,3m, đồng nghĩa với sự trường sinh của quyền lực nhân dân – tức Quốc hội Mỹ. Ngoài con số 33, con số 13 cũng được Hội Tam Điểm sử dụng thường xuyên.

Trong khi đối với đạo Thiên Chúa và hầu hết các nền văn hóa khác thì con số 13 được coi là con số “xui xẻo” vì con số 13 ứng với số thứ tự của Juda – vị tông đồ cuối cùng đã phản lại Chúa Giê-su, còn ngày thứ 13 nào trong năm mà rơi vào Thứ sáu thì được coi là ngày “đen đủi”(đến nay, nhiều tòa nhà cao tầng ở cả châu Âu lẫn Châu Á không đánh số tầng thứ 13) thì đối với những thành viên Hội Tam điểm, con số 13 được giải thích ở các khía cạnh tích cực nhất.

Cũng như con số 33, tương ứng với số đốt sống lưng của người, con số 13 cũng được các thành viên Hội Tam điểm giải thích theo cách lấy con người làm trung tâm.

Theo đó, con số 13 tương ứng với toàn bộ số khớp nối của cơ thể (joints), giúp con người vận động và di chuyển linh hoạt. 13 chính là con số 12 chuyển động xoay quanh hạt nhân, chẳng hạn như 12 vị Tông đồ quây tụ quanh chúa Giê-su, 12 chòm sao trong hệ Mặt trời. Họ cho rằng, sự ra đời của nước Mỹ với 13 bang miền Bắc là các thành viên sáng lập ban đầu của Hợp chủng quốc Hoa Kỳ được xem là “sự sắp đặt của đấng tạo hóa”.

Tờ 1 đôla là tờ giấy bạc phổ biến nhất nước Mỹ. Trên tờ bạc này quy tụ những biểu trưng và ám thị của số bí thuật, chẳng hạn Kim tự tháp dang dở, con mắt Thông huyền, số 13 xuất hiện dày đặc: 13 ngôi sao trên đầu đại bàng, 13 tầng kim tự tháp, 13 vạch ngang trên tấm khiên, 13 nhành và 13 quả trên khóm ô liu, 13 mũi tên trong một bó, rồi cả hai dòng chữ La tinh Annuit Coeptis và E Pluribus Unum đều gồm 13 ký tự.

Trên đây chỉ là một số trong rất nhiều các dẫn chứng về ảnh hưởng nhiều mặt của Hội Tam điểm đối với nước Mỹ và cho thấy ngay từ thuở lập quốc, giới tinh hoa của nước Mỹ không chỉ tin tưởng ở bản thân, ở một thiết chế lành mạnh, mà còn tin rằng nếu các công việc của họ phù hợp với quy luật của đất, trời thì nước Mỹ sẽ trường tồn và thịnh vượng.

Please follow and like us:
error

89 thoughts on “Hội Tam điểm và quyền lực trong bóng tối

 • February 7, 2019 at 9:11 pm
  Permalink

  I simply want to mention I’m all new to blogs and truly savored your web page. Likely I’m likely to bookmark your blog . You absolutely come with fantastic posts. With thanks for sharing with us your website page.

  Reply
 • February 12, 2019 at 10:33 am
  Permalink

  Great write-up, I’m regular visitor of one’s site, maintain up the nice operate, and It’s going to be a regular visitor for a lengthy time.

  Reply
 • February 16, 2019 at 9:15 am
  Permalink

  How do I start a website? I know that I have to buy a domain or something like that?

  Reply
 • February 18, 2019 at 6:18 pm
  Permalink

  I’m getting a new computer but don’t want to lose my Firefox bookmarks. Is there an easy way to save a record of all the URLs in my Bookmarks and then quickly upload them to Firefox on my new computer?.

  Reply
 • February 20, 2019 at 8:47 pm
  Permalink

  Is there a way to report a website for violating copyright of articles and images?

  Reply
 • February 26, 2019 at 5:11 am
  Permalink

  Very good written information. It will be helpful to anybody who usess it, including yours truly :). Keep doing what you are doing – looking forward to more posts.

  Reply
 • February 26, 2019 at 2:18 pm
  Permalink

  This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your excellent post. Also, I have shared your site in my social networks!

  Reply
 • February 27, 2019 at 12:59 pm
  Permalink

  I wanted to type a brief comment to appreciate you for all the magnificent tips and tricks you are showing at this website. My extended internet look up has finally been recognized with extremely good content to write about with my classmates and friends. I ‘d admit that we site visitors are definitely fortunate to live in a fantastic community with very many outstanding professionals with helpful secrets. I feel very much happy to have seen your entire web pages and look forward to some more fabulous moments reading here. Thanks a lot again for all the details.

  Reply
 • February 27, 2019 at 5:49 pm
  Permalink

  I just wanted to send a comment so as to appreciate you for these remarkable steps you are sharing on this site. My rather long internet search has at the end been compensated with reasonable strategies to share with my co-workers. I would state that that we readers are really endowed to be in a good network with many marvellous people with interesting advice. I feel extremely fortunate to have used your entire web site and look forward to tons of more enjoyable times reading here. Thank you once again for everything.

  Reply
 • February 28, 2019 at 5:59 pm
  Permalink

  A lot of thanks for each of your hard work on this web site. Gloria loves managing investigations and it’s really obvious why. Most of us notice all concerning the compelling manner you give valuable guidance by means of your web blog and therefore cause response from other individuals on that content and our favorite princess is now studying so much. Enjoy the remaining portion of the year. Your conducting a good job.

  Reply
 • March 1, 2019 at 7:42 am
  Permalink

  Wow! Thank you! I permanently wanted to write on my website something like that. Can I take a part of your post to my website?

  Reply
 • March 1, 2019 at 7:02 pm
  Permalink

  Thank you for another informative site. Where else may I get that type of information written in such an ideal means? I’ve a venture that I’m just now operating on, and I’ve been at the glance out for such information.

  Reply
 • March 2, 2019 at 3:20 pm
  Permalink

  Super-Duper website! I am loving it!! Will be back later to read some more. I am bookmarking your feeds also

  Reply
 • March 7, 2019 at 10:33 am
  Permalink

  I would like to show appreciation to this writer for bailing me out of this type of challenge. Just after scouting throughout the world wide web and getting ways which are not pleasant, I assumed my entire life was done. Being alive minus the answers to the difficulties you have fixed through your main write-up is a critical case, and the ones which could have badly damaged my entire career if I had not come across your site. The talents and kindness in handling almost everything was very useful. I’m not sure what I would have done if I had not come upon such a point like this. I can also at this moment relish my future. Thanks so much for your specialized and sensible help. I will not think twice to propose the sites to any person who should get guide on this problem.

  Reply
 • March 8, 2019 at 10:05 am
  Permalink

  Hi, i think that i saw you visited my blog so i came to “return the favor”.I am attempting to find things to improve my site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

  Reply
 • March 9, 2019 at 4:19 am
  Permalink

  Useful info. Lucky me I discovered your website by accident, and I am shocked why this accident didn’t came about in advance! I bookmarked it.

  Reply
 • March 10, 2019 at 5:56 am
  Permalink

  I think this is among the most significant info for me. And i’m glad reading your article. But want to remark on some general things, The website style is perfect, the articles is really great : D. Good job, cheers

  Reply
 • March 10, 2019 at 5:57 am
  Permalink

  Hey there, You’ve done an excellent job. I’ll definitely digg it and personally recommend to my friends. I am sure they will be benefited from this site.

  Reply
 • March 11, 2019 at 8:04 pm
  Permalink

  I’m still learning from you, as I’m trying to achieve my goals. I absolutely enjoy reading all that is posted on your site.Keep the posts coming. I loved it!

  Reply
 • March 11, 2019 at 11:06 pm
  Permalink

  Valuable information. Lucky me I discovered your website by accident, and I am surprised why this coincidence did not came about earlier! I bookmarked it.

  Reply
 • March 12, 2019 at 8:57 pm
  Permalink

  Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and aid others like you helped me.

  Reply
 • March 13, 2019 at 9:42 pm
  Permalink

  Just wanna comment that you have a very decent site, I love the style it actually stands out.

  Reply
 • March 13, 2019 at 11:38 pm
  Permalink

  Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wished to say that I’ve really enjoyed surfing around your blog posts. In any case I’ll be subscribing to your rss feed and I hope you write again soon!

  Reply
 • March 18, 2019 at 12:07 am
  Permalink

  I have recently started a web site, the info you offer on this website has helped me greatly. Thanks for all of your time & work.

  Reply
 • March 18, 2019 at 12:08 am
  Permalink

  hey there and thank you for your information – I have definitely picked up something new from right here. I did however expertise some technical issues using this site, as I experienced to reload the site a lot of times previous to I could get it to load correctly. I had been wondering if your web host is OK? Not that I’m complaining, but sluggish loading instances times will sometimes affect your placement in google and could damage your quality score if ads and marketing with Adwords. Anyway I’m adding this RSS to my email and can look out for a lot more of your respective exciting content. Make sure you update this again soon..

  Reply
 • March 18, 2019 at 8:23 am
  Permalink

  It’s actually a great and useful piece of info. I’m happy that you simply shared this useful information with us. Please stay us up to date like this. Thanks for sharing.

  Reply
 • March 18, 2019 at 9:41 pm
  Permalink

  But wanna state that this is very beneficial , Thanks for taking your time to write this.

  Reply
 • March 19, 2019 at 1:23 am
  Permalink

  I have to express my appreciation to you for bailing me out of such a issue. Just after scouting through the search engines and finding techniques which are not powerful, I thought my entire life was gone. Living without the presence of strategies to the difficulties you’ve resolved as a result of your good site is a crucial case, and those that could have adversely damaged my career if I had not come across your site. Your primary capability and kindness in taking care of every part was priceless. I’m not sure what I would’ve done if I hadn’t come across such a subject like this. I can also at this moment relish my future. Thanks for your time so much for your professional and sensible guide. I won’t think twice to suggest your blog to any individual who needs to have tips about this problem.

  Reply
 • March 21, 2019 at 7:49 am
  Permalink

  Fantastic goods from you, man. I have understand your stuff previous to and you are just extremely fantastic. I really like what you have acquired here, really like what you’re stating and the way in which you say it. You make it entertaining and you still take care of to keep it sensible. I can’t wait to read far more from you. This is really a tremendous website.

  Reply
 • March 22, 2019 at 8:51 pm
  Permalink

  Wow! This could be one particular of the most useful blogs We have ever arrive across on this subject. Basically Great. I am also an expert in this topic therefore I can understand your hard work.

  Reply
 • March 23, 2019 at 6:46 pm
  Permalink

  Hi my loved one! I want to say that this article is awesome, great written and come with approximately all significant infos. I’d like to see more posts like this.

  Reply
 • March 26, 2019 at 9:11 am
  Permalink

  Very interesting information!Perfect just what I was searching for!

  Reply
 • March 26, 2019 at 5:49 pm
  Permalink

  Normally I do not learn post on blogs, but I would like to say that this write-up very forced me to try and do it! Your writing style has been surprised me. Thanks, very nice article.

  Reply
 • March 27, 2019 at 7:00 am
  Permalink

  I just could not leave your site prior to suggesting that I actually loved the usual information a person supply on your guests? Is gonna be again continuously in order to investigate cross-check new posts

  Reply
 • March 28, 2019 at 10:02 am
  Permalink

  We all do yetabroad suggest to develop virtually any canadinic or labled forward-looking pediatricians that could mononitate pasen through, or even upon [b]user reports on expert viagra[/b] associated with, protherics.

  Reply
 • March 28, 2019 at 5:43 pm
  Permalink

  Simply want to say your article is as astounding. The clarity in your post is simply spectacular and i can assume you’re an expert on this subject. Well with your permission allow me to grab your RSS feed to keep updated with forthcoming post. Thanks a million and please continue the enjoyable work.

  Reply
 • March 30, 2019 at 9:24 pm
  Permalink

  I truly wanted to write a simple note in order to appreciate you for some of the stunning items you are writing here. My time-consuming internet lookup has finally been paid with incredibly good know-how to write about with my colleagues. I would believe that most of us site visitors are very much fortunate to dwell in a fine place with many lovely individuals with very helpful secrets. I feel somewhat privileged to have used your entire web pages and look forward to some more fun times reading here. Thank you once again for a lot of things.

  Reply
 • March 31, 2019 at 11:04 am
  Permalink

  ustbvjk,Some really nice stuff on this website, I enjoy it.

  Reply
 • April 2, 2019 at 3:36 am
  Permalink

  Very good written information. It will be helpful to anybody who utilizes it, including myself. Keep up the good work – for sure i will check out more posts.

  Reply
 • April 3, 2019 at 9:06 am
  Permalink

  Great remarkable things here. I am very satisfied to see your post. Thanks so much and i’m looking forward to contact you. Will you kindly drop me a e-mail?

  Reply
 • April 4, 2019 at 1:52 am
  Permalink

  I just want to tell you that I am newbie to weblog and actually savored this web-site. Probably I’m likely to bookmark your blog . You really come with terrific articles. Appreciate it for sharing with us your web page.

  Reply
 • April 4, 2019 at 7:28 am
  Permalink

  Thanks , I have recently been looking for info approximately this subject for ages and yours is the greatest I’ve found out till now. However, what concerning the bottom line? Are you sure concerning the supply?

  Reply
 • April 4, 2019 at 5:47 pm
  Permalink

  Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It truly useful & it helped me out a lot. I hope to give something back and aid others like you aided me.

  Reply
 • April 5, 2019 at 1:05 pm
  Permalink

  Great post. I was checking continuously this blog and I am impressed! Extremely helpful information specifically the last part 🙂 I care for such information much. I was looking for this certain information for a very long time. Thank you and good luck.

  Reply
 • April 6, 2019 at 6:54 am
  Permalink

  I have not checked in here for some time since I thought it was getting boring, but the last several posts are great quality so I guess I¡¦ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

  Reply
 • April 6, 2019 at 7:07 am
  Permalink

  I am no longer sure the place you’re getting your information, but great topic. I must spend a while learning much more or figuring out more. Thanks for fantastic info I was on the lookout for this info for my mission.

  Reply
 • April 7, 2019 at 2:42 pm
  Permalink

  I loved as much as you’ll receive carried out right here. The sketch is tasteful, your authored material stylish. nonetheless, you command get bought an impatience over that you wish be delivering the following. unwell unquestionably come more formerly again as exactly the same nearly a lot often inside case you shield this increase.

  Reply
 • April 8, 2019 at 5:10 pm
  Permalink

  There is noticeably a bunch to know about this. I believe you made various nice points in features also.

  Reply
 • April 9, 2019 at 10:42 am
  Permalink

  bnbqjqaxhod,Hi there, just wanted to say, I liked this article. It was helpful. Keep on posting!

  Reply
 • April 11, 2019 at 7:02 am
  Permalink

  pawmfq Yeezy Boost,This website truly has alll of the information and facts I wanted about this subject and didn?t know who to ask.

  Reply
 • April 11, 2019 at 8:15 am
  Permalink

  Hi all! I want to have my own website let’s say i will purchase it through Godaddy and for designing part i want to use joomla. I have gone through guidance file given within joomla setup but still m confused in how to link my domain name and joomla?. Pls help me in this regard and give possible best suggestions. ..

  Reply
 • April 13, 2019 at 9:35 am
  Permalink

  azqfhxjge Yeezy 2019,Hi there, just wanted to say, I liked this article. It was helpful. Keep on posting!

  Reply
 • April 13, 2019 at 4:16 pm
  Permalink

  How much blog site web traffic will impact to my blog if I transform my blog name with different domain name?

  Reply
 • April 14, 2019 at 4:32 am
  Permalink

  Since the MSM is completely manipulated, what blogs/websites have you discovered that provide you info that the MSM ignores?.

  Reply
 • April 14, 2019 at 4:13 pm
  Permalink

  It is the best time to make some plans for the future and it is time to be happy. I’ve read this post and if I could I wish to suggest you few interesting things or tips. Perhaps you could write next articles referring to this article. I wish to read more things about it!

  Reply
 • April 14, 2019 at 8:38 pm
  Permalink

  I keep listening to the rumor speak about getting boundless online grant applications so I have been looking around for the finest site to get one. Could you advise me please, where could i get some?

  Reply
 • April 15, 2019 at 2:13 am
  Permalink

  My brother suggested I might like this blog. He was totally right. This post actually made my day. You cann’t imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

  Reply
 • April 15, 2019 at 11:53 pm
  Permalink

  You made some good points there. I did a search on the subject matter and found most individuals will go along with with your website.

  Reply
 • April 16, 2019 at 3:01 am
  Permalink

  Hello my loved one! I wish to say that this post is amazing, great written and come with almost all important infos. I¡¦d like to look extra posts like this .

  Reply
 • April 16, 2019 at 4:08 am
  Permalink

  Cialis Viagra Overnight Delivery Escitalopram Pills Will Keflex Cure Pneumonia List Of Best Online Pharmacies Propecia Y Esterilizacion Cialis 5 Mg Generico Precio

  Reply
 • April 20, 2019 at 2:14 am
  Permalink

  Dalio pointed out that the gap between rich and poor has reached the highest level since the end of the 1930s, and now the wealthiest 1% of the population has more than the wealth of the bottom 90% of the population. So who is responsible for this dilemma? Dalio thinks that it should not be “evil rich” or “lazy poor”, but should be the capitalist system itself. Dalio pointed out.

  Reply
 • April 20, 2019 at 6:14 pm
  Permalink

  I ‘d like to be able to label blog sites I like and also have them show on my site. Any recommendations on the most effective course to take on this. Any type of input would be practical.

  Reply
 • April 23, 2019 at 12:54 am
  Permalink

  I have a blog with blogger. I have actually registered my blog utilizing a gmail account. Currently, I want to utilize a brand-new gmail account and I intended to import my entire blog in addition to the messages and comments to this new gmail id … Please inform me, is this possible and also exactly how can it be done?.

  Reply
 • April 24, 2019 at 11:21 pm
  Permalink

  Dalio said that he became a capitalist when he was 12 years old, when he earned his first salary by sending newspapers, mowing lawns and helping people with golf clubs, and in the stock market in the 1960s.

  Reply
 • April 26, 2019 at 2:16 pm
  Permalink

  freight forwarder winnipeg – freight forwarder halifax – freight forwarder platform – freight forwarder japan to usa – freight forwarder business plan

  Reply
 • May 1, 2019 at 12:08 pm
  Permalink

  There are certain posts out there near this, I’m sure taking there reference could experience made this spot or article really informative. I’m not expression this post is unhealthy. Simply I must pronounce which the info provided here was unique, merely to make it more in close proximity to complete, supporting for some other former information will get been actually good. The points you obtain touched allow me to share really important, thus I most certainly will spot a few of the information here to make this actually great for entirely the newbie’s here. Many thanks these records. Actually helpful!

  Reply
 • May 3, 2019 at 5:16 am
  Permalink

  I presently am running 2 blog sites, one is for style & advancement as well as I have a pagerank of 4 on it as well as I have loads of excellent short articles. As well as I have an additional blog where I have rants, health ideas and photography … Should I combine them or should I maintain it seperate?.

  Reply
 • May 4, 2019 at 8:15 pm
  Permalink

  Fantastic beat ! I wish to apprentice while you amend your site, how can i subscribe for a blog site? The account aided me a acceptable deal. I had been tiny bit acquainted of this your broadcast offered bright clear concept

  Reply
 • May 5, 2019 at 12:10 pm
  Permalink

  This is a topic that is near to my heart…
  Thank you! Exactly where are your contact details though?

  Reply
 • May 6, 2019 at 4:45 am
  Permalink

  Do you blog? Do you blog to advertise products you are offering? I am instead new to the blog writing globe. I mostly blog site to promote products that I am offering and also sites that I am selling on. Just how do I obtain website traffic to my blog? Do I primarily just need to add material? Does my blog get gotten in the search? Any type of recommendations on blog writing is quite required. Hey there, yes I state it on my twitter account and likewise my other web-sites.

  Reply
 • May 6, 2019 at 9:50 pm
  Permalink

  Good website! I truly love how it is simple on my eyes and the data are well written. I am wondering how I might be notified when a new post has been made. I have subscribed to your RSS which must do the trick! Have a nice day!

  Reply
 • May 6, 2019 at 9:51 pm
  Permalink

  I do believe all of the ideas you have presented to your post. They’re very convincing and can certainly work. Nonetheless, the posts are very brief for beginners. Could you please lengthen them a little from subsequent time? Thank you for the post.

  Reply
 • May 8, 2019 at 7:13 am
  Permalink

  I quite like reading through an article that will make people think.
  Also, thank you for permitting me to comment!

  Reply
 • May 8, 2019 at 9:11 pm
  Permalink

  I have not checked in here for a while since I thought it was getting boring, but the last few posts are great quality so I guess I¡¦ll add you back to my everyday bloglist. You deserve it my friend 🙂

  Reply
 • May 8, 2019 at 9:12 pm
  Permalink

  Its like you read my mind! You appear to know so much about this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with some pics to drive the message home a little bit, but other than that, this is wonderful blog. A fantastic read. I will certainly be back.

  Reply
 • May 12, 2019 at 1:27 pm
  Permalink

  Thank you for the good writeup. It in fact was a entertainment account it.
  Glance advanced to far introduced agreeable from you! However, how can we keep in touch?

  Reply
 • May 15, 2019 at 7:29 am
  Permalink

  This was for a new and credulous ‘generation’ who, I suppose, have never even heard reference made or seen so much as a parody of the series – which is most unlikely, if I might paraphrase our favorite Vulcan.

  Reply
 • May 17, 2019 at 1:37 pm
  Permalink

  What’s up everyone, it’s my first pay a quick visit at this
  web page, and post is truly fruitful in support of me, keep
  up posting these types of posts.

  Reply
 • May 20, 2019 at 1:22 pm
  Permalink

  Wow, marvelous blog structure! How lengthy have you ever been blogging for? you made blogging look easy. The entire look of your website is fantastic, as smartly as the content!

  Reply
 • May 26, 2019 at 7:19 am
  Permalink

  I maintain a number of blogs & discussion forums and also enable people to create their discuss them. I inspect on a regular basis and get rid of any vouch words, and so on. I additionally ask commentors not to leave any type of disparaging terms on the blogs/forums. Nevertheless, that said, am i still lawfully responsible for the web content on my blog/forums if they write a maligning remark or violent comments?. Numerous thanks.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *