Hậu Năm Cam, Hoàng Linh kể chuyện trong tù gặp các đại ca

Trong ngày đầu tiên bị bắt, giam chung với tôi là một đại gia trong ngành bất động sản và một cậu em tên Hải. Tôi và Hải nắm hai đầu chiếc chiếu đưa qua đưa lại cho cái phản xi măng mau khô để nằm ngả lưng sau một ngày bị hỏi cung dồn dập. Đang đung đưa chiếc chiếu như tát gàu sòng, Hải dưng không hét lớn:

-Cầm máy lên!

Tưởng anh chàng hóa rồ nào ngờ các phòng khác cũng hét lên như vậy, ngay sau đó tôi biết  đây là những lời yêu cầu ca nhạc. Giọng ca cao vút cất lên từ dãy lầu đối diện “Cầm máy lên, gọi đến anh…”

Bài ca đã dứt nhưng sự phấn khích chưa dừng lại:

-Tiếp đi, thương nhiều nhớ nhiều nha.

Có vẻ thân thiết hơn, Hải gọi đích danh nàng ca sĩ tù ngục:

-Bích Đào! Cưới anh nha?

-Chừng nào cưới?

-Về đời cưới!

-Chừng nào về đời?

-Sắp rồi!

-Không, em “dựa cột” thôi!

“Nếu mai em chết anh có buồn không…”.  Cô nàng ca tiếp, bài này ca từ thê lương quá nên không ai la hét nữa, chìm vào im lặng. Hải nói mình yêu Bích Đào, mong ngóng từng giây chờ tối đến để được nghe tiếng hát của nàng.

-Cô nàng trông thế nào?

-Hải không biết mặt !

-Không biết mặt mà yêu?

-Ông thầy là tù “con so”! chẳng biết gì cả! Đó là tình tù…

***

Đột ngột chuyển đến trại khác, hình như toàn bộ đại ca của giới giang hồ Nam Bắc đều có mặt đủ, nhưng không phải để họp mặt mà là bị bắt. Cậu Quý ở cùng tôi và Dũng Hải Phòng có thăm nuôi. Tôi và Dũng mừng thầm vì quá ngán món rau muống của trại, không được thăm nuôi nên chẳng có gì để ăn. Nhưng quà của người tù quê chỉ có chai nước tương, bịch xả ớt, vài trái chanh… Dũng đòi thuốc lá :

-Từ khi chuyển chuyên án xã hội đen về đây cán bộ kiểm tra gắt lắm, không đem thuốc lá vô được.

Dũng làu bàu chửi thề rồi bị gọi ra lấy khẩu cung vụ chơi ma túy chung với Dũng đui. Quý mất hẳn vẻ linh hoạt thường khi, tôi nghĩ cậu buồn chuyện gia đình, nhưng không phải vậy:

-Không đem thuốc lá vô được, lấy gì cho em Hằng, nó giận là cái chắc! Bà già mình cũng kỳ cục kêu gửi thịt quay vô cũng không gửi. Thuốc không có, đồ ăn không có, biết ăn nói làm sao với em Hằng?

Cậu ta kể quen cô Hằng được mấy tháng, sâu đậm lắm, ai về trước sẽ thăm nuôi người còn lại, ngày đoàn tụ cũng sẽ là ngày cưới. Cô này có tướng xốc như Ngô Thanh Vân, mặt hiền như Quế Trân, giọng nói trong trẻo như Lệ Thủy… và rất hay giận, y thinh như cô người mẫu mà Quý quen ngoài đời. Nhưng tôi cũng hồ nghi vì Quý không có vẻ gì là một thiếu gia để có thể cặp kè với những cô có quyền đòi hỏi về vật chất như vậy? Nhưng biết đâu được, chuyện tình cảm mà, hay chủ nghĩa vật chất đã làm tôi đánh giá sai lệch chăng?

Tôi kể cho Dũng nghe,chàng phang ngay:

-Nó xạo đó! Mấy con nhỏ tù chỉ lợi dụng những người có thăm nuôi để tiếp tế thôi! Yêu thương gì đến cái mặt cũng không biết!

Nhắm cãi không lại với dân Bắc, chàng trai Nam bộ im, nhưng không phục, không ai nói chuyện. Dũng rút mấy sợi vải trong quần đùi ra se lại:

-Đồ cạo râu đây, se lông mặt đây, tù sida đầy, khỏi đụng dao kéo, khỏi lo căn bệnh thế kỷ!

Từ hồi bị bắt đến giờ không cạo râu, râu mép tôi dài ra như cá lia thia, mỗi lần ăn uống phải tém lên, rất khó chịu. Dũng dùng sợi dây se đi se lại nhổ từng cọng râu, đau thấu trời xanh:

-Em học chiêu này ở trại Sơn Tây, ông anh còn phải học nhiều lắm mới tồn tại được trong môi trường tù. Ba cái học thức, văn minh lịch sự ngoài đời vứt hết đi!

Có tiếng như ai đang gõ vào trần nhà, Quý nhỏm dậy áp tai vào vách buồng giam nghe, rồi gõ trả lời. Lát sau Quý rời tường nằm tiếp.

-Gì thế ông em?

-Không có gì hết! Tụi phòng trên hỏi có thằng Tuấn ở đây không?

-Qua mặt mấy ông anh hả thằng nhóc? Bố mày là vua “cộng” “đài” đây (“cộng” là dịch ra, “đài” là hệ thống tín hiệu liên lạc với nhau của tù nhân, ở đây là gõ tường). Con Hằng nó đòi thuốc lá, mày nói không có, nó đòi đồ ăn, mày nói có chanh và xả ớt nhưng không gửi được!

-Xem nào, cho tao mấy con “dế”, tao sẽ “xe” giúp cho.

Phòng giam nữ phía trên, rộng bằng nhiều phòng giam nam, nhưng lỗ thở của phòng trên không thẳng hàng với phòng chúng tôi nên không thể gửi đồ được.

-Sao ông biết tui có “dế”?

-Mùi! Có chôn nó dưới ba thước đất cũng không giấu được thằng nghiện như bố mày.

-Được rồi! Nhưng không có cái “chẹt” (quẹt gas) làm sao đốt thuốc hút được.

-Khéo lo!

Dũng gõ tường nhờ liên lạc với các phòng khác rồi rút vải quần, se, nối lại thành sợi dài, cột đồ thò tay ra lỗ thở. Lỗ thở đúng như tên gọi dài hai gang tay, cao gần một gang, dùng để lấy không khí tự nhiên để tù thở.

Cho đến khi cô Hằng gõ sàn báo đã nhận được bịch muối xả và mấy trái chanh, Quý mới đưa cho Dũng mấy điếu thuốc lá đã hút đến tận “cán” (đầu lọc). Trong bóng tối, Dũng tỉ mỉ tháo ra, gom lại lột miếng giấy ai đó đã dán ở chỗ đi vệ sinh vấn thành điếu sâu kèn. Anh chàng giang hồ gốc lấy ra từ móng chân viên đá lửa cà xuống sàn xi-măng và nhanh chóng đốt được điếu sâu kèn. Dũng nuốt trọn, không có miếng khói nào thoát ra ngoài rồi đưa cho Quý. Vị thiếu gia bắt chước, rít thuốc, ém hơi y như vậy và lăn đùng ra vì say thuốc.

Dũng lấy chân khều tôi:

-Đá lửa em lấy của cán bộ điều tra trong lúc hỏi cung. Để em chỉ cho ông anh mấy quả “diệu thủ”! Anh thấy lúc nào cán bộ sơ hở thì “khoắng” đồ về xài! Quẹt gas, thuốc lá, bút viết, tiền, muỗng cà phê, tăm xỉa răng….cái gì cũng được. Em sẽ hóa kiếp nó!…

Để chứng minh khả năng “bàn tay nhám”, Dũng lấy ra gói trà lipton và một cây tăm:

-Tăm đời nhé, em bẻ ra làm hai. Ông anh một phần, em một phần…

Dũng xé trà lipton, quấn lại thành điếu sâu kèn rồi hút như thuốc lá. Mùi khói khét lẹt làm tôi và Quý ho sặc sụa.

-Mấy ông bị bắt lâu rồi nên không biết. Tôi ở ngoài nắm tin và đọc báo rất kỹ. Bà Hằng này là nữ tặc, làm nghề thổ phỉ, chuyên gây mê để cướp của giết người. Nó lớn hơn cậu em của chúng ta cũng tầm gần 20 tuổi.

Quý đành thú nhận mình không hề nhìn thấy cô Hằng lần nào. Họ chỉ quen nhau qua những tiếng gõ tường:

-Nhưng tình yêu đâu có phân biệt tuổi tác,phải không anh Linh?

Quý quay sang tôi tìm đồng minh, nhưng Dũng chưa buông tha:

-Nói hay lắm! Khen cho cậu tình yêu không phân biệt tuổi tác, tình yêu cũng không phân biệt nam nữ. Vậy tối nay ta đây và cậu em sẽ “yêu” nhau ra trò?

Quý sợ quá, im. Lát sau cậu nói nhỏ:

-Phòng nào cũng có người của cán bộ. Việc tôi gửi đồ cho bà xã, cán bộ sẽ biết ngay. Ngày mai chắc tôi bị chuyển phòng! Xa mấy ông rồi!

-Không đến nỗi vậy đâu! Trong tù chừng nào có con gián bay vào thì mới có người bị chuyển đi.

Dũng vừa nói xong, vcó một con gián bay từ lỗ thở vào, tiếng đập cánh nghe rõ mồn một trong căn phòng bé xíu…

Dũng chụp con gián vò nát trong hai bàn tay,đưa lên mũi ngửi…

-Gián nhà, không có mùi cống!

Xem chừng, Quý vẫn say mê người tình không chân dung của mình:

-Thằng Phước “mắc ma” cũng quen người con gái lớn tuổi hơn. Bà xã của nó hết án trước, thăm nuôi nó như vua. Năm sau nó về đời trở thành chủ tiệm vàng luôn…

 

***

Khi vừa mở cửa để phát nước sôi ,Quý bị chuyển đi, lát sau cái lỗ thở cũng được xây hẹp lại. Dũng leo lên vai tôi thử thò tay ra ngoài nhưng không được. Rồi Dũng cũng chuyển đi, tôi có mấy đêm rất dài vì không có ai để nói chuyện. Không ngủ, không suy nghĩ, tâm hồn dần chìm trong mờ sương. Đó là cách bảo vệ khỏi sự điên loạn trong hoàn cảnh cô đơn tuyệt đối, không có được sự kết nối nào!

Nhưng hoài như vậy cũng không ổn, tôi tìm cách liên lạc với ai đó, tôi chọn cái ống nước. Nước ở đây chỉ được bơm vào buổi sáng, nên đường ống lúc nào cũng rỗng, tôi kê miệng vào đầu ống nước trên bồn chứa :

-Có ai đó không?

Chẳng có hồi đáp nào!

Thất vọng, tôi leo lên phản, tiếp tục chui vào lớp sương khói do mình dựng nên. Có tiếng rột rẹt như radio trong vùng yếu sóng: – Đâu rồi, đâu rồi???

Tôi lên “sóng”. Người nói chuyện bên kia ống nước là một cô gái khoảng 20 tuổi, giọng nói cho dù bị rột rẹt do “sóng” yếu nhưng cũng cho thấy sự trẻ trung và có cái gì đó tinh nghịch. Cô giới thiệu mình với cái tên dài ngoằng hiếm thấy, cao 1,67m, tóc dài, có hai cái răng “chó” (răng khểnh), hết sự tự tin về cái đẹp của mình. Không biết chúng tôi nói chuyện những gì nhưng khi nghe tiếng kẻng báo thức tôi bừng tỉnh. Đang nửa ngồi nửa nằm tại bồn chứa nước, nước đang bơm, khi vừa đầy tôi gõ tường để người bơm nước khóa van lại.

Đêm sau cũng là những câu chuyện không đâu…

-Nhà anh có trồng cây gì không?

-Nhiều lắm em, vườn tạp mà, anh thích nhất là cây xoài…

-Cây xoài nhà anh sai trái lắm phải không? Trái nhỏ nhưng ngọt, cây nằm bên hông nhà lớn như cổ thụ?

-Sao em biết?

-Đêm qua anh kể cho em nghe mà?

-À,chắc anh quên!

Nói vậy chứ, tôi chưa nói chút gì về cây xoài này?

-Gần nhà em có cây ô môi lớn lắm, 12 giờ trưa đứng bóng em và mấy đứa bạn hay ra đó chơi. Những đêm mưa lớn, sấm sét nhiều em cũng chạy ra cây ô môi cho an toàn…

-Mưa to gió lớn thì ở trong nhà, chạy ra ngoài cây rủi bị trốc gốc gãy cành thì nguy hiểm lắm?

-Ai cũng vậy mà anh?

Nàng có vẻ không hài lòng. Tôi chuyển sang chuyện khác.

-Em thích nhất món ăn gì? anh đang thèm món mít luộc chấm nước mắm…

Có chút ngập ngừng, hình như nàng buột miệng nói món gì đó rồi thay đổi:

-Em thích ăn heo quay bánh bao…

Nhà em ở đâu, để lúc nào tự do anh sẽ đến thăm, và tất nhiên có cả món ăn mà em thích, heo quay bánh bao.

-Nhất định vậy nhé anh!

Nàng nói lên một địa danh, nó nghe cổ xưa như cái tên của nàng vậy.

-Một lời đã hứa, nếu anh không làm, người con gái đầu tiên có cảm tình với anh sẽ bị chết… Không tin phải không, khi cô bé đó chết, cây xoài to nhất vườn nhà anh cũng sẽ chết theo…

Vớ vẩn, tôi chuyển sang chuyện khác:

-Anh ở P7, em ở P5 hay P9?

-Xa lắm, xa lắm…

Có tiếng kẻng, tiếng bơm nước…

***

Tôi được chuyển lên dãy trước, ở chung với người bạn tù dễ mến làm nghề bạn biển (làm công cho tàu đánh cá). Phong có vợ, bỏ biển lên bờ bán nhang tại ngôi chùa lớn nhất tỉnh, do va chạm trong việc bán nhang Phong đâm chết anh vợ.
Tóm tắt là vậy, tôi không hỏi sâu thêm, sợ sẽ chạm vào sự thương tâm của Phong. Khu giam mới đỡ buồn hơn vì giam nhiều tử tội chờ đi bắn (!). Họ nói to, cười vang, chẳng sợ gì cả. Phong còn cho biết dãy phòng đối diện giam Minh “sứt”, Kim Anh và nhiều doanh nhân ở Bình Dương.

-Minh “sứt” và Kim Anh đang yêu nhau, tối nay anh sẽ biết.

Tôi kể Phong nghe về cô gái nói chuyện qua ống nước:

-Không có ai như vậy đâu anh ơi. Phong ở đây cũng mấy năm rồi, tình hình cũng nắm nhiều. Nếu có người đẹp như vậy thì đám tù đi phòng, tù tự giác phải biết và không buông tha. Trong tù tụi nó yêu dữ lắm anh ơi, con nít mới lớn bị bắt vào đây có biết đàn bà con gái là gì nhưng không hiểu sao tụi nó yêu mãnh liệt lắm. Có bao nhiêu đồ thăm nuôi “xe” hết cho bọn nữ, bị kỷ luật hoài nhưng tụi nó không ngán.

-Cô Hằng gì đó đẹp không mà chú nhóc cùng phòng với anh mê quá vậy?

-Đi thăm nuôi em thấy mấy lần từ xa xa, tướng cũng xốc lắm nhưng già rồi. Cái cô nói chuyện ban đêm với anh có nói cổ ở đâu không?

-Tỉnh này, tên nghe lạ lắm…

-Nghe như tên nghĩa địa chứ không phải làng xã…

-Ờ, xã hội rộng lớn, nhiều tên lạ là phải rồi, tại mình chưa biết thôi.

***

Cơm xong, các cửa phòng giam đều khóa, cán bộ trại giam cũng đi ăn cơm nên tù thoải mái hơn, gõ tường, nói chuyện qua lại ồn ào cả lên:

-“Tuyết lạnh” đi!

Đâu đó có tiếng la, lần này tôi không ngạc nhiên vì đã có kinh nghiệm, chắc là một lời yêu cầu thôi? Mà đúng vậy, và người được yêu cầu hát ở cùng phòng tôi: Phong chứ ai. Chàng trai bạn biển cất lên tiếng hát đầy nội lực, vang xa, hết “Tuyết lạnh” Phong ca tiếp “Căn nhà màu tím” rồi “Nắng chiều”… Đáp lại, Kim Anh ca bài “Tình lỡ trăm năm” nhưng để tặng Minh “sứt” :

-Em ca đó Minh, bảo trọng!

-Nghe, thương nhiều nhớ nhiều!

“Gọi nhau ba tiếng cố nhân ơi cho lòng thêm chơi vơi

Từ đây xa cách cố nhân ơi muốn nói nhưng sao nghẹn lời

Anh đã hết yêu em rồi thì hãy cứ đi theo người

Đừng gian đối chi nhau càng thấy thêm quặn đau…”

Không hiểu ca từ có chính xác không nhưng nghe não lòng thật, phòng khác tiếp tục với Bài thánh ca buồn và còn trên cả tuyệt vời người đó hát tiếp bài Màu hoa đỏ… “Rầm” có tiếng va chạm, tiếng ca cũng tắt .

-Cán bộ đá cửa!

***

Khi vụ án có kết luận chinh thức, xét xử cũng xong, chỉ chờ đi trường, tôi được ở chung với mấy anh em TP như Hồng HQ, Triều CA và Hưng Control… nên cũng đỡ tịch mịch.
Với kiến thức uyên bác, Hưng Control lý giải tôi đã nói chuyện với chính mình nhưng lại tưởng là nói chuyện với người khác, đó là bệnh lưỡng nhân cách thường xuất hiện ở những người bị đột ngột cách ly ra khỏi môi trường xã hội như những nhà thám hiểm bị tai nạn ờ vùng thiên nhiên hoang dã hoặc người biệt giam.
Nhưng tôi có dữ liệu là tên cô gái, tên địa phương, đặc điểm nhận dạng… Dù sao cũng phải có lúc giải quyết mối hồ nghi này xem mình đã nói chuyện với ai, bị bệnh thần kinh hay nói chuyện với hồn ma?

Tù về, bá bệnh, nhất là chứng viêm mũi, trị hoài không thuyên giảm rất khó chịu, thấy tôi sục sùi, cô bạn học cùng lớp bây giờ chủ hàng thịt cá ở chợ Lái Thiêu chỉ dẫn:

-Hoàng Linh biết chùa Hội Khánh trên Thủ Dầu Một không, trước chùa có ông bác sĩ Bình trị viêm mũi hay lắm, chiều Hoàng Linh qua đây, con gái mình sẽ dẫn lên Thủ Dầu Một trị bệnh… Điện thoại Hoàng Linh số mấy?

Cô con gái trên 20 tuổi, làm ở công ty Nhật, vui tính, nói liên tục đã tận tình hướng dẫn tôi đến tận nơi và chờ tôi cùng về.

Vào khoảng giữa năm 2008 chỉ ít ngày sau khi cô con gái đã dẫn tôi đi trị bệnh, mẹ cô điện thoại, tôi thông báo ngay:

-Đỡ nhiều rồi, bác sĩ Bình hay thật, cho tôi gửi lời cám ơn con gái chị, nó vui vẻ nhiệt tình lắm.

-Nó chết rồi, mới sáng nay thôi, tan ca đêm, trên đường từ công ty về nhà thì đột quỵ, lúc vợ chồng tôi vô bệnh viện thì nó vẫn còn tỉnh. Nó nói nhắn chú Hoàng Linh về đốt cho con mấy cây nhang, rồi nó đi luôn…

Đêm đó từ đám tang về, tôi vừa ngồi vào bàn cơm thì chị Nương, người chị nấu ăn cho gia đình cho biết:

-Kỳ quá Hoàng Linh, cây xoài bên hông nhà trưa nay bị chết đứng luôn, trái rụng lộp độp như mưa, lá cũng rụng… Trái nhiều lắm để chị đem lên chợ bán bớt đổi đồ ăn.

***

Tôi thuê chiếc Toyota Innova đến mấy địa điểm nghi vấn trong tỉnh T để tìm hiểu, trung tâm là khu vực trại giam và mở rộng bán kính ra vùng quê, ba ngày trôi qua vẫn hoài công, mấy anh em quen biết hỏi giùm bên công an nhưng cho thấy không có cô gái nào tương tự bị bắt trong khoảng thời gian đó.
Nhưng cứ nhìn vào cây xoài đang đứng sừng sửng bổng chết rủ kiểu cùng ngày cùng tháng cùng năm tôi lại muốn làm cho ra màn sương bí ẩn này.
Tình cờ, tôi xem được bộ phim của ông đạo diền lừng danh về phim kinh dị. Một cậu chủ khách sạn giữ xác bà của mình để trên xe lăn, cậu nói chuyện với bà như đối thoại nhưng thật ra là nói chuyện với chính mình, xem ra cũng khá giống trường hợp của tôi, có cần đi khám tâm thần không?
Thay đổi phương thức tôi đi xe khách xuống tỉnh T, với một lộ trình khác, con đường qua phà chứ không theo tuyến quốc lộ chủ lực.
Từ các bến xe, tôi thuê xe ôm đi dò hỏi, đặc biệt hỏi các cụ lớn tuổi. Có công mài sắt có ngày nên kim, cuối cùng sau gần 10 ngày tôi cũng đến được cái nghĩa trang tại một xã gần biển có tên đúng như tên cô gái trong đêm tối đã kể.
Nơi này quá xa trại giam nơi tôi nói chuyện với cô gái bí ẩn, không có mối liên kết nào dù đã cố nghĩ, nhưng thôi dù sao cũng nên đi vào tìm hiểu.
Nghĩa trang lâu đời rồi, nhiều ngôi mộ đã cải táng chỉ còn lại mấy đống đất hoang tàn. Nghĩa trang không lớn nên tôi không vội, lần lượt đi khảo sát từng ngôi mộ. Lát sau tôi đã tìm được cái cần tìm, không như tôi nghĩ, đó không phải là mộ cổ mà là ngôi mộ xây theo kiểu hiện đại, bằng vật liệu xây dựng mới có gần đây, khác với những ngôi mộ bằng đá ông, đá xanh (hoa cương) chung quanh.
Nhưng bia mộ đã nói lên tất cả. Người này có cái tên dài, kỳ lạ như người Hoa cổ, sinh năm 1924 mất 1945, lập mộ năm 2002, người lập mộ là Việt kiều, cháu mấy đời của người đã khuất. Tấm ảnh được phục chế trên đá rất sống động, một cô gái thật đẹp đang cười thật tươi với mái tóc dài quấn lên và hai cái răng khểnh:

“Hỡi ơi! Ta phải gọi nàng bằng gì đây? Là em hay cô bác khi tính đến 2008 người này đã 84 tuổi?”.

-Thôi vô gốc cây ngồi ông thầy ơi! Trời nắng chang chang đứng giữa đồng chịu sao thấu!

Ông xe ôm lấy tờ báo che đầu chạy vội vô gốc cây gần đó, một cây ô môi thật lớn.

Dù không tin vào những điều huyền bí và nghĩ rằng đây cũng là sự trùng hợp nhưng thôi, người đã đến thì cũng nên làm cái gì đó báo đáp. Tôi giữ CMND của ông xe ôm rồi đưa tiền nhờ ông mua giùm heo quay bánh bao:

-Không sợ mất tiền nhưng nếu ông đi luôn thì tôi tìm đâu ra xe giữa chốn đồng không mông quạnh này?

Trong lúc chờ đợi tôi không dám vô bóng mát của cây ô môi ngồi, nhặt mấy cây củi khô dựng chéo lại, cởi áo trùm lên che nắng, tôi kê chai nước suối dưới đầu và làm một giấc, cảnh này xảy ra hoài khi đi lao động.
Quá mệt mõi vì cuộc tìm kiếm tôi ngủ thật ngon, không mộng mị. Đang ngon lành như vậy thì ông xe ôm lôi dậy, tôi bày thịt heo, bánh bao, vàng mã ra cúng mã cho nàng theo đúng nghi thức của mấy ông bạn người Hoa làm lò gốm ở Lái Thiêu chỉ dẫn.
Không đốt nhang, giấy tiền vàng bạc vì sợ cháy, xung quanh đây, tất cả đều là cỏ khô.Thầm mong ai đó sống khôn, thác thiêng cũng đừng nên tâm niệm gì, hãy để cho tôi có cuộc sống bình thường vì tôi có nhiều đau khổ lắm rồi.
Đến lượt ông xe ôm đòi ở lại, bảo tôi chờ. Ừ chờ thì chờ, có việc gì làm đâu. Ông này lấy ra giấy tiền vàng bạc, nhang bày ra cúng cạnh ngay chỗ tôi vừa tâm niệm xong. Tôi không cho đốt nhang, ông này làu bàu rồi cào cát cắm nhang xuống.
Công việc tiếp theo mới thực sự kỳ lạ, ông ta vẽ 10 ô số từ 0 đến 9 trên nền gạch bệ của ngôi mộ rồi dùng 3 cái trứng gà lần lượt dựng đứng lên. Tôi chưa thử lần nào nhưng tôi cá rằng người đàn ông có bàn tay to bè này không thể nào dựng đứng được trứng gà trên nền gạch phẳng như vậy. Nhưng rất nhanh ông đã dựng được 2 quả trứng gà trên 2 ô số 8 và 4. Đúng với số tuổi của người trong mộ.

-Tôi xin xỉu chủ (3 số), nhưng bả cho có 2 con, đánh đầu đuôi chiều nay kiếm tiền đổi chiếc xe chạy cho êm!

Thì ra là xin số đánh đề. Khi xuống bến xe miền Tây để bắt xe ôm về nhà, cũng vừa xổ số xong, người ta bu đen nghẹt vào bảng kết quả. Tôi cố gắng không nhìn vào bảng kết quả, lạy trời cho đừng có số 84, cho dù chỉ là sự ngẫu nhiên.

Sáng sớm hôm sau, trên bàn tôi ngoài bình trà quen thuộc, còn có cái bánh bao và dĩa đậu phộng luộc, chị Nương chủ quán nói:

-Hên ghê Hoàng Linh, hôm qua chị trúng 2 tờ vé số. 84 số đầu được 200.000 đồng!

Please follow and like us:
error

276 thoughts on “Hậu Năm Cam, Hoàng Linh kể chuyện trong tù gặp các đại ca

 • February 7, 2019 at 1:06 pm
  Permalink

  I simply want to say I am just very new to blogging and site-building and certainly loved your website. Likely I’m want to bookmark your blog post . You actually come with terrific articles and reviews. Thanks a lot for sharing your webpage.

  Reply
 • February 10, 2019 at 7:53 pm
  Permalink

  I really appreciate this post. I have been looking all over for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thanks again

  Reply
 • February 11, 2019 at 12:50 pm
  Permalink

  Hi there, You have performed an incredible job. I’ll definitely digg it and for my part suggest to my friends. I’m sure they will be benefited from this website.

  Reply
 • February 14, 2019 at 5:26 pm
  Permalink

  I have a video post in blogger then how can I put a repost link to that? I have already go to addthis but don’t know how to put the code in its proper place wherein the individual posts are being place with an embed this or repost this or share this. Please help..

  Reply
 • February 18, 2019 at 10:49 am
  Permalink

  My husband loves to write and he love sports?He needs a part time job so he was wonder if he can get paid doing what he love. How can he get paid blogging or writing about sports?. Thanks,He love and know allot about soccer or futball,and american football..

  Reply
 • February 24, 2019 at 4:15 pm
  Permalink

  I’ve been absent for a while, but now I remember why I used to love this site. Thank you, I¡¦ll try and check back more frequently. How frequently you update your website?

  Reply
 • February 25, 2019 at 4:37 pm
  Permalink

  Nice blog here! Also your website loads up very fast! What host are you using? Can I get your affiliate link to your host? I wish my website loaded up as fast as yours lol

  Reply
 • February 27, 2019 at 5:48 am
  Permalink

  Thanks for any other magnificent post. Where else may just anyone get that type of information in such a perfect manner of writing? I’ve a presentation subsequent week, and I’m on the look for such information.

  Reply
 • February 28, 2019 at 12:12 pm
  Permalink

  Thank you so much for providing individuals with a very special opportunity to read critical reviews from here. It can be so fantastic and jam-packed with a good time for me and my office colleagues to visit your blog not less than thrice weekly to learn the newest things you have. And indeed, I’m also at all times amazed for the amazing hints you serve. Certain 2 areas in this post are in reality the most efficient we have all ever had.

  Reply
 • March 1, 2019 at 9:52 pm
  Permalink

  Everyone loves what you guys tend to be up too. Such
  clever work and exposure! Keep up the amazing works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll.

  Reply
 • March 3, 2019 at 6:48 am
  Permalink

  I’m still learning from you, while I’m making my way to the top as well. I certainly love reading all that is posted on your site.Keep the posts coming. I liked it!

  Reply
 • March 4, 2019 at 4:25 am
  Permalink

  Hiya, I’m really glad I have found this info. Nowadays bloggers publish just about gossips and net and this is really frustrating. A good site with interesting content, this is what I need. Thanks for keeping this website, I will be visiting it. Do you do newsletters? Can not find it.

  Reply
 • March 4, 2019 at 5:09 am
  Permalink

  I like what you guys are up also. Such intelligent work and reporting! Keep up the superb works guys I¡¦ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my web site 🙂

  Reply
 • March 5, 2019 at 4:34 pm
  Permalink

  You actually make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be actually something that I think I would never understand. It seems too complicated and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

  Reply
 • March 5, 2019 at 11:45 pm
  Permalink

  We’re a group of volunteers and opening a new scheme in our community. Your website provided us with valuable info to work on. You’ve done a formidable job and our entire community will be thankful to you.

  Reply
 • March 7, 2019 at 1:17 am
  Permalink

  Hmm is anyone else encountering problems with the pictures on this blog loading? I’m trying to find out if its a problem on my end or if it’s the blog. Any responses would be greatly appreciated.

  Reply
 • March 7, 2019 at 7:52 am
  Permalink

  I dugg some of you post as I thought they were very beneficial very beneficial

  Reply
 • March 8, 2019 at 12:51 am
  Permalink

  I have been surfing online more than three hours today, yet I never found any interesting article like yours. It is pretty worth enough for me. In my view, if all webmasters and bloggers made good content as you did, the net will be a lot more useful than ever before.

  Reply
 • March 8, 2019 at 7:49 am
  Permalink

  Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it. Look advanced to more added agreeable from you! However, how could we communicate?

  Reply
 • March 8, 2019 at 3:40 pm
  Permalink

  hi!,I like your writing so much! percentage we keep in touch extra about your post on AOL? I require an expert in this house to unravel my problem. May be that is you! Taking a look forward to peer you.

  Reply
 • March 10, 2019 at 9:22 pm
  Permalink

  I am not sure where you are getting your information, but good topic. I needs to spend some time learning more or understanding more. Thanks for wonderful info I was looking for this info for my mission.

  Reply
 • March 12, 2019 at 7:17 am
  Permalink

  You’re blogging has really come on when I look back over previous posts. Actually I arrived here from a forum on an unrelated topic. Worth surfing sometimes. Thanks.

  Reply
 • March 13, 2019 at 8:14 am
  Permalink

  fantastic put up, very informative. I’m wondering why the other specialists of this sector do not realize this. You must continue your writing. I am sure, you’ve a huge readers’ base already!

  Reply
 • March 13, 2019 at 12:05 pm
  Permalink

  Excellent web site. Plenty of helpful info here. I am sending it to a few buddies ans additionally sharing in delicious. And obviously, thanks on your sweat!

  Reply
 • March 14, 2019 at 5:02 am
  Permalink

  kodphal,Definitely believe that which you said. Your favourite justification appeared to be on the net the simplest thing to remember of.

  Reply
 • March 15, 2019 at 6:47 pm
  Permalink

  Heya i’m for the first time here. I found this board and I find It really useful & it helped me out much. I hope to give something back and aid others like you helped me.

  Reply
 • March 17, 2019 at 7:27 am
  Permalink

  We’re a group of volunteers and starting a new scheme in our community. Your web site provided us with valuable information to work on. You have done a formidable job and our whole community will be grateful to you.

  Reply
 • March 18, 2019 at 3:00 am
  Permalink

  Nice blog here! Additionally your website rather a lot up very fast! What host are you using? Can I get your associate hyperlink on your host? I desire my site loaded up as quickly as yours lol

  Reply
 • March 20, 2019 at 3:15 am
  Permalink

  I wish to show some thanks to the writer for rescuing me from such a difficulty. After looking throughout the the web and getting tips that were not beneficial, I was thinking my entire life was over. Existing minus the solutions to the difficulties you’ve solved by way of your review is a serious case, and those that might have in a wrong way affected my entire career if I had not discovered your site. Your training and kindness in handling all the things was important. I don’t know what I would have done if I hadn’t discovered such a step like this. I am able to at this point relish my future. Thanks a lot very much for your reliable and results-oriented guide. I will not hesitate to endorse your web site to anybody who needs and wants guide about this subject matter.

  Reply
 • March 20, 2019 at 3:16 am
  Permalink

  Awsome post and right to the point. I am not sure if this is actually the best place to ask but do you guys have any ideea where to get some professional writers? Thank you 🙂

  Reply
 • March 20, 2019 at 1:46 pm
  Permalink

  whoah this weblog is wonderful i really like reading your articles. Keep up the great work! You recognize, a lot of individuals are hunting around for this info, you could help them greatly.

  Reply
 • March 21, 2019 at 9:17 am
  Permalink

  zqgpooveytj,This website truly has alll of the information and facts I wanted about this subject and didn?t know who to ask.

  Reply
 • March 28, 2019 at 2:47 pm
  Permalink

  hi!,I love your writing so so much! percentage we be in contact extra approximately your article on AOL? I require a specialist in this space to resolve my problem. Maybe that’s you! Looking forward to see you.

  Reply
 • March 31, 2019 at 8:14 am
  Permalink

  Your style is very unique compared to other people I’ve read stuff from. I appreciate you for posting when you have the opportunity, Guess I’ll just bookmark this site.

  Reply
 • April 2, 2019 at 5:19 am
  Permalink

  I really appreciate this post. I have been looking everywhere for this! Thank goodness I found it on Bing. You’ve made my day! Thank you again

  Reply
 • April 5, 2019 at 12:47 pm
  Permalink

  You really make it seem so easy with your presentation but I find this matter to be really something which I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I’ll try to get the hang of it!

  Reply
 • April 6, 2019 at 9:34 pm
  Permalink

  This is very interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your rss feed and look forward to seeking more of your great post. Also, I have shared your site in my social networks!

  Reply
 • April 7, 2019 at 12:38 am
  Permalink

  Its like you read my mind! You appear to know a lot about this, like you wrote the book in it or something. I think that you could do with some pics to drive the message home a bit, but other than that, this is great blog. A great read. I will definitely be back.

  Reply
 • April 7, 2019 at 4:56 pm
  Permalink

  Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful info. Thanks for the post. I’ll certainly return.

  Reply
 • April 8, 2019 at 3:30 am
  Permalink

  I like the valuable information you provide in your articles. I will bookmark your blog and check again here regularly. I am quite certain I’ll learn lots of new stuff right here! Good luck for the next!

  Reply
 • April 8, 2019 at 3:36 am
  Permalink

  Hello, i think that i saw you visited my blog thus i came to “return the favor”.I’m attempting to find things to improve my web site!I suppose its ok to use a few of your ideas!!

  Reply
 • April 10, 2019 at 10:57 pm
  Permalink

  Greetings, I think your blog might be having browser compatibility problems. When I look at your website in Safari, it looks fine however, when opening in I.E., it has some overlapping issues. I simply wanted to give you a quick heads up! Other than that, fantastic site!

  Reply
 • April 12, 2019 at 2:43 am
  Permalink

  Hi, I do think your website might be having web browser compatibility issues. When I look at your web site in Safari, it looks fine however when opening in Internet Explorer, it’s got some overlapping issues. I just wanted to provide you with a quick heads up! Besides that, wonderful blog!

  Reply
 • April 14, 2019 at 8:07 pm
  Permalink

  I like the helpful info you provide in your articles. I’ll bookmark your weblog and check again here regularly. I’m quite sure I will learn a lot of new stuff right here! Best of luck for the next!

  Reply
 • April 14, 2019 at 10:25 pm
  Permalink

  Hey There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will be sure to bookmark it and return to read more of your useful info. Thanks for the post. I will certainly comeback.

  Reply
 • April 16, 2019 at 2:23 pm
  Permalink

  An impressive share! I have just forwarded this onto a friend who has been conducting a little homework on this. And he in fact bought me lunch simply because I stumbled upon it for him… lol. So let me reword this…. Thank YOU for the meal!! But yeah, thanks for spending some time to talk about this issue here on your blog.

  Reply
 • April 17, 2019 at 9:33 pm
  Permalink

  Thank you for another informative website. Where else may just I am getting that type of info written in such an ideal means? I have a challenge that I’m just now operating on, and I’ve been on the glance out for such info.

  Reply
 • April 19, 2019 at 5:44 am
  Permalink

  Thank you a bunch for sharing this with all people you really know what you’re talking about!
  Bookmarked. Kindly additionally talk over with my website =).
  We will have a link change arrangement between us

  Reply
 • April 23, 2019 at 3:17 pm
  Permalink

  Thanks for sharing such a fastidious thinking, paragraph is
  fastidious, thats why i have read it fully

  Reply
 • April 23, 2019 at 6:23 pm
  Permalink

  If you would like to grow your know-how only keep visiting this web site and
  be updated with the latest news update posted here.

  Reply
 • April 23, 2019 at 6:24 pm
  Permalink

  If you desire to take much from this paragraph then you have to apply these strategies
  to your won website.

  Reply
 • April 23, 2019 at 6:50 pm
  Permalink

  Wonderful work! This is the type of information that should be shared across the internet.
  Shame on the search engines for now not positioning this post higher!
  Come on over and visit my site . Thanks =)

  Reply
 • April 23, 2019 at 7:14 pm
  Permalink

  Do you have a spam issue on this blog; I also am a
  blogger, and I was wondering your situation; many of
  us have created some nice practices and we are looking to swap strategies with other folks, please shoot me
  an e-mail if interested.

  Reply
 • April 23, 2019 at 7:21 pm
  Permalink

  Thanks a lot for sharing this with all folks you really know what you are speaking about!

  Bookmarked. Kindly additionally seek advice from my web site =).
  We may have a hyperlink exchange contract among us

  Reply
 • April 23, 2019 at 7:49 pm
  Permalink

  When I originally commented I clicked the “Notify me when new comments are added” checkbox and
  now each time a comment is added I get three
  emails with the same comment. Is there any way you can remove me from that service?
  Cheers!

  Reply
 • April 23, 2019 at 8:26 pm
  Permalink

  Actually no matter if someone doesn’t understand after that its up to other viewers that they will assist,
  so here it occurs.

  Reply
 • April 23, 2019 at 10:27 pm
  Permalink

  My family members always say that I am wasting my time here at net, but I
  know I am getting know-how everyday by reading thes nice content.

  Reply
 • April 23, 2019 at 10:36 pm
  Permalink

  This is very interesting, You’re an overly skilled
  blogger. I’ve joined your feed and sit up for in the
  hunt for extra of your wonderful post. Also, I’ve shared your website in my social networks

  Reply
 • April 23, 2019 at 11:56 pm
  Permalink

  Fine way of telling, and fastidious article to get data on the topic
  of my presentation subject, which i am going to present in academy.

  Reply
 • April 24, 2019 at 1:01 am
  Permalink

  This design is steller! You obviously know how
  to keep a reader entertained. Between your wit
  and your videos, I was almost moved to start my own blog (well, almost…HaHa!) Fantastic job.

  I really enjoyed what you had to say, and more than that,
  how you presented it. Too cool!

  Reply
 • April 24, 2019 at 1:20 am
  Permalink

  Very good article. I definitely love this website. Stick with it!

  Reply
 • April 24, 2019 at 2:33 am
  Permalink

  It’s an remarkable article for all the web users; they will
  take advantage from it I am sure.

  Reply
 • April 24, 2019 at 5:03 am
  Permalink

  I’m very pleased to uncover this page. I need to to thank you
  for ones time due to this wonderful read!! I definitely savored every bit of it and I have you saved as a favorite to check out new
  stuff in your blog.

  Reply
 • April 24, 2019 at 5:16 am
  Permalink

  Hi there! I simply want to give you a huge thumbs up
  for the excellent info you have right here on this post.
  I will be coming back to your website for more soon.

  Reply
 • April 24, 2019 at 6:51 am
  Permalink

  Good respond in return of this query with genuine arguments and explaining the whole thing regarding that.

  Reply
 • April 24, 2019 at 8:42 am
  Permalink

  Post writing is also a excitement, if you be familiar with then you can write otherwise it
  is complex to write.

  Reply
 • April 24, 2019 at 9:59 am
  Permalink

  Right here is the perfect web site for anybody who hopes to find out about this topic.
  You know a whole lot its almost hard to argue with you (not that I really
  will need to…HaHa). You definitely put a new spin on a topic that has been discussed for a long time.

  Great stuff, just excellent!

  Reply
 • April 24, 2019 at 11:49 am
  Permalink

  I do not know if it’s just me or if everyone else experiencing problems with your website.
  It seems like some of the written text in your posts are running off the screen. Can someone else please comment
  and let me know if this is happening to them as well?
  This might be a issue with my browser because I’ve had this happen before.
  Thanks

  Reply
 • April 24, 2019 at 1:10 pm
  Permalink

  I’m not that much of a online reader to be honest but
  your blogs really nice, keep it up! I’ll go ahead and bookmark your website to come back down the
  road. Cheers

  Reply
 • April 24, 2019 at 1:53 pm
  Permalink

  This is my first time go to see at here and i am really happy to read everthing at single place.

  Reply
 • April 24, 2019 at 4:06 pm
  Permalink

  It’s hard to come by well-informed people on this subject, however, you
  sound like you know what you’re talking about! Thanks

  Reply
 • April 24, 2019 at 4:10 pm
  Permalink

  It’s really very complex in this busy life to listen news on TV, so I simply use world wide web for that purpose, and
  obtain the most up-to-date news.

  Reply
 • April 24, 2019 at 5:42 pm
  Permalink

  Hello There. I discovered your weblog the usage of msn. This
  is an extremely smartly written article. I’ll make sure to bookmark it
  and return to learn extra of your useful information. Thanks for the post.

  I’ll definitely comeback.

  Reply
 • April 24, 2019 at 8:49 pm
  Permalink

  Just want to say your article is as amazing.
  The clarity in your post is just great and i could assume you
  are an expert on this subject. Fine with your permission allow me
  to grab your feed to keep up to date with forthcoming post.
  Thanks a million and please keep up the gratifying work.

  Reply
 • April 24, 2019 at 10:22 pm
  Permalink

  hi!,I love your writing so a lot! proportion we communicate more approximately your article on AOL?
  I need an expert in this house to solve my problem.
  May be that is you! Looking ahead to peer you.

  Reply
 • April 25, 2019 at 1:52 am
  Permalink

  Greetings! Very useful advice in this particular article!
  It’s the little changes that produce the most
  significant changes. Thanks a lot for sharing!

  Reply
 • April 25, 2019 at 9:08 am
  Permalink

  It is not my first time to go to see this web page,
  i am browsing this web site dailly and obtain fastidious information from here all the
  time.

  Reply
 • April 25, 2019 at 9:29 am
  Permalink

  I savour, result in I found just what I used
  to be taking a look for. You’ve ended my four day lengthy hunt!
  God Bless you man. Have a great day. Bye

  Reply
 • April 25, 2019 at 9:32 am
  Permalink

  What’s up, all is going perfectly here and ofcourse every one is sharing
  facts, that’s actually fine, keep up writing.

  Reply
 • April 25, 2019 at 9:43 am
  Permalink

  I love what you guys are usually up too. Such clever work and exposure!
  Keep up the wonderful works guys I’ve incorporated you guys
  to my own blogroll.

  Reply
 • April 25, 2019 at 9:59 am
  Permalink

  I take pleasure in, cause I found exactly what I
  was looking for. You have ended my four day lengthy
  hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

  Reply
 • April 25, 2019 at 10:12 am
  Permalink

  I’m no longer positive the place you are getting your info, but
  great topic. I needs to spend a while studying more or working
  out more. Thanks for wonderful info I was on the lookout for this info for my mission.

  Reply
 • April 25, 2019 at 10:34 am
  Permalink

  I am really enjoying the theme/design of your weblog.
  Do you ever run into any web browser compatibility issues? A handful of my blog audience have complained about my website not operating correctly in Explorer but
  looks great in Firefox. Do you have any suggestions to help fix this problem?

  Reply
 • April 25, 2019 at 10:44 am
  Permalink

  Link exchange is nothing else but it is simply placing the
  other person’s blog link on your page at suitable place
  and other person will also do same for you.

  Reply
 • April 25, 2019 at 10:46 am
  Permalink

  Wonderful goods from you, man. I’ve understand
  your stuff previous to and you’re just extremely fantastic.

  I really like what you have acquired here, certainly like what you’re stating and the way in which you say it.
  You make it entertaining and you still care for to keep it sensible.
  I can not wait to read far more from you. This is really a terrific website.

  Reply
 • April 25, 2019 at 12:58 pm
  Permalink

  Your means of explaining everything in this post is in fact pleasant,
  every one be capable of without difficulty know it, Thanks a
  lot.

  Reply
 • April 25, 2019 at 3:56 pm
  Permalink

  Your method of explaining all in this post is truly nice, every one be able to
  easily be aware of it, Thanks a lot.

  Reply
 • April 25, 2019 at 9:08 pm
  Permalink

  I am curious to find out what blog system you have been working with?
  I’m having some minor security issues with my latest site and I’d like to find something more
  safeguarded. Do you have any suggestions?

  Reply
 • April 25, 2019 at 9:31 pm
  Permalink

  First off I would like to say awesome blog!
  I had a quick question that I’d like to ask if you don’t mind.
  I was interested to find out how you center yourself and clear your head prior to writing.

  I have had a hard time clearing my thoughts in getting my ideas out.

  I do take pleasure in writing however it just seems like the first 10 to
  15 minutes tend to be wasted just trying to figure out how to begin. Any
  recommendations or hints? Thanks!

  Reply
 • April 25, 2019 at 10:03 pm
  Permalink

  Why visitors still make use of to read news papers when in this technological globe all is existing on web?

  Reply
 • April 25, 2019 at 10:41 pm
  Permalink

  I’m not sure why but this website is loading extremely slow for me.
  Is anyone else having this problem or is it a problem on my end?
  I’ll check back later on and see if the problem still exists.

  Reply
 • April 25, 2019 at 11:15 pm
  Permalink

  Wow, this article is good, my younger sister is analyzing these kinds of things, therefore I am going to let know her.

  Reply
 • April 25, 2019 at 11:21 pm
  Permalink

  Everyone loves it whenever people get together and share ideas.
  Great blog, stick with it!

  Reply
 • April 25, 2019 at 11:30 pm
  Permalink

  Pretty nice post. I just stumbled upon your blog and wanted to say that
  I have really enjoyed browsing your blog posts. After all I’ll be subscribing to
  your rss feed and I hope you write again soon!

  Reply
 • April 26, 2019 at 1:06 am
  Permalink

  A motivating discussion is definitely worth comment.

  I do believe that you need to write more about this subject matter, it may not be a taboo matter but generally people
  do not discuss such issues. To the next! Best wishes!!

  Reply
 • April 26, 2019 at 1:25 am
  Permalink

  Hi there mates, its enormous post regarding teachingand fully defined, keep it up all the time.

  Reply
 • April 26, 2019 at 1:36 am
  Permalink

  I need to to thank you for this fantastic read!! I certainly enjoyed every
  bit of it. I’ve got you book marked to check out new things you post…

  Reply
 • April 26, 2019 at 2:15 am
  Permalink

  I am actually delighted to glance at this blog posts which
  includes plenty of helpful information, thanks for providing
  these statistics.

  Reply
 • April 26, 2019 at 3:31 am
  Permalink

  I’m truly enjoying the design and layout of
  your blog. It’s a very easy on the eyes which
  makes it much more pleasant for me to come here and visit more often. Did you hire out a designer
  to create your theme? Fantastic work!

  Reply
 • April 26, 2019 at 4:22 am
  Permalink

  Hurrah! Finally I got a weblog from where I be capable of genuinely take helpful
  data concerning my study and knowledge.

  Reply
 • April 26, 2019 at 5:18 am
  Permalink

  If some one needs expert view regarding blogging and site-building after
  that i recommend him/her to pay a visit this blog, Keep up the good
  job.

  Reply
 • April 26, 2019 at 6:47 am
  Permalink

  For most up-to-date news you have to pay a visit internet and on web I found this website as a most excellent web site for most up-to-date updates.

  Reply
 • April 26, 2019 at 8:17 am
  Permalink

  Hello I am so grateful I found your site, I really found you by mistake, while I
  was browsing on Aol for something else, Anyways I am here now and would just like to say cheers for a incredible post and
  a all round interesting blog (I also love the theme/design), I don’t have
  time to read it all at the moment but I have bookmarked it and also added your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read a lot more, Please do keep up
  the superb work.

  Reply
 • April 26, 2019 at 11:02 am
  Permalink

  Hey there! This post couldn’t be written any better!
  Reading this post reminds me of my old room mate! He always kept chatting about this.
  I will forward this article to him. Pretty sure he will have
  a good read. Thanks for sharing!

  Reply
 • Pingback:Adidas Yeezy 500

 • April 26, 2019 at 12:22 pm
  Permalink

  I appreciate, cause I discovered just what I was looking for.
  You’ve ended my four day lengthy hunt! God Bless you man. Have a nice day.

  Bye

  Reply
 • April 26, 2019 at 12:49 pm
  Permalink

  Thanks for your personal marvelous posting! I certainly enjoyed reading it, you happen to be a great author.I will remember to bookmark
  your blog and may come back in the foreseeable future.

  I want to encourage you to continue your great job, have a nice morning!

  Reply
 • April 26, 2019 at 7:34 pm
  Permalink

  With havin so much written content do you ever run into any problems of plagorism
  or copyright infringement? My blog has a lot of completely unique content I’ve either authored myself or outsourced
  but it appears a lot of it is popping it up all over the web without my permission. Do you know any solutions
  to help reduce content from being stolen? I’d certainly appreciate it.

  Reply
 • April 26, 2019 at 8:03 pm
  Permalink

  Hi there, just became alert to your blog through Google,
  and found that it’s really informative. I am
  gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue this in future.

  Many people will be benefited from your writing. Cheers!

  Reply
 • April 26, 2019 at 10:56 pm
  Permalink

  Hello, Neat post. There is a problem with your website in internet explorer, might check this?
  IE still is the marketplace chief and a good element of folks will omit
  your great writing due to this problem.

  Reply
 • April 27, 2019 at 12:43 am
  Permalink

  I have read so many content about the blogger lovers however this article is in fact a pleasant article, keep it up.

  Reply
 • April 27, 2019 at 4:04 am
  Permalink

  Hey I know this is off topic but I was wondering if you knew of any widgets I could add to my blog that automatically tweet my newest twitter updates.
  I’ve been looking for a plug-in like this for quite some time
  and was hoping maybe you would have some experience with something
  like this. Please let me know if you run into anything.
  I truly enjoy reading your blog and I look forward to
  your new updates.

  Reply
 • April 27, 2019 at 6:07 am
  Permalink

  Hi to all, how is everything, I think every one is getting more from this website, and your views are fastidious designed for new viewers.

  Reply
 • April 27, 2019 at 7:52 am
  Permalink

  I think that everything said was actually very logical.
  However, what about this? suppose you composed a catchier post title?
  I am not saying your content is not solid, but
  suppose you added a headline that makes people desire more?
  I mean Hậu Năm Cam, Hoàng Linh kể chuyện trong tù gặp các đại ca is a little plain. You might peek at Yahoo’s home page and watch how they write article headlines to grab people to
  click. You might add a related video or a pic or two to get readers
  excited about everything’ve written. In my opinion, it might
  make your website a little livelier.

  Reply
 • April 27, 2019 at 8:40 am
  Permalink

  Magnificent goods from you, man. I have take into accout your stuff prior to and you are simply extremely great.
  I actually like what you have acquired here, really like what you are
  stating and the way wherein you assert it. You are making it
  enjoyable and you continue to care for to stay it wise. I can’t wait to read much more
  from you. That is actually a tremendous site.

  Reply
 • April 27, 2019 at 9:36 am
  Permalink

  Hey very cool site!! Man .. Beautiful .. Wonderful .. I’ll
  bookmark your website and take the feeds additionally?
  I am happy to search out numerous useful information right here in the
  submit, we’d like develop extra strategies on this regard,
  thanks for sharing. . . . . .

  Reply
 • April 27, 2019 at 9:39 am
  Permalink

  Wonderful web site. Lots of helpful info here.
  I am sending it to some buddies ans also sharing in delicious.
  And naturally, thank you for your sweat!

  Reply
 • April 27, 2019 at 1:43 pm
  Permalink

  I’m impressed, I have to admit. Seldom do I come across
  a blog that’s both equally educative and entertaining, and without
  a doubt, you have hit the nail on the head. The issue is an issue
  that not enough people are speaking intelligently about.
  I am very happy that I came across this in my search for something concerning this.

  Reply
 • April 27, 2019 at 4:29 pm
  Permalink

  Good blog post. I absolutely appreciate this site.
  Keep it up!

  Reply
 • April 27, 2019 at 4:40 pm
  Permalink

  Very good post. I definitely appreciate this site. Stick with it!

  Reply
 • April 27, 2019 at 4:49 pm
  Permalink

  First of all I want to say excellent blog! I had a quick question that
  I’d like to ask if you do not mind. I was curious to find out how you center yourself and clear your head prior
  to writing. I have had a difficult time clearing my thoughts in getting my thoughts out there.
  I truly do take pleasure in writing but it just seems like the first 10 to 15 minutes are generally wasted just trying to
  figure out how to begin. Any suggestions or hints?
  Cheers!

  Reply
 • April 27, 2019 at 9:09 pm
  Permalink

  Hi I am so grateful I found your blog, I really found you by error,
  while I was looking on Digg for something else, Regardless I am here now
  and would just like to say cheers for a tremendous post
  and a all round exciting blog (I also love the theme/design), I don’t have time to look over it all at the
  minute but I have book-marked it and also included your
  RSS feeds, so when I have time I will be back
  to read a lot more, Please do keep up the superb jo.

  Reply
 • April 27, 2019 at 11:26 pm
  Permalink

  Thanks for ones marvelous posting! I truly enjoyed reading
  it, you are a great author. I will make certain to bookmark your blog and may
  come back sometime soon. I want to encourage you
  to continue your great posts, have a nice weekend!

  Reply
 • April 27, 2019 at 11:53 pm
  Permalink

  Thanks for the auspicious writeup. It in fact was a leisure account it.
  Glance advanced to more delivered agreeable from you! By the way, how could
  we be in contact?

  Reply
 • April 28, 2019 at 12:24 am
  Permalink

  Amazing issues here. I’m very glad to look your article.
  Thank you a lot and I am having a look forward to touch you.

  Will you please drop me a e-mail?

  Reply
 • April 28, 2019 at 1:15 am
  Permalink

  Definitely believe that which you stated. Your favorite
  justification seemed to be on the web the simplest thing to be aware
  of. I say to you, I definitely get annoyed while people think
  about worries that they plainly don’t know about.
  You managed to hit the nail upon the top and also defined out the
  whole thing without having side effect , people can take a
  signal. Will likely be back to get more. Thanks

  Reply
 • April 28, 2019 at 1:17 am
  Permalink

  With havin so much content do you ever run into any issues of plagorism or copyright violation? My
  website has a lot of exclusive content I’ve either authored myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it up all over the web without my permission. Do you know
  any techniques to help prevent content from being ripped off?

  I’d really appreciate it.

  Reply
 • April 28, 2019 at 1:27 am
  Permalink

  Hi! I know this is somewhat off topic but I was wondering
  which blog platform are you using for this website? I’m getting tired of WordPress because I’ve had problems with hackers and I’m looking at alternatives for another platform.

  I would be great if you could point me in the direction of a
  good platform.

  Reply
 • April 28, 2019 at 2:15 am
  Permalink

  Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to far added agreeable from you!
  By the way, how can we communicate?

  Reply
 • April 28, 2019 at 3:04 am
  Permalink

  I have read so many content regarding the blogger lovers but this article
  is truly a nice paragraph, keep it up.

  Reply
 • April 28, 2019 at 4:09 am
  Permalink

  If you are going for best contents like I do, simply pay a visit this site all the time since it presents feature contents,
  thanks

  Reply
 • April 28, 2019 at 4:32 am
  Permalink

  I’m curious to find out what blog platform you are working with?
  I’m having some small security problems with my latest blog and I would like to find something more risk-free.
  Do you have any suggestions?

  Reply
 • April 28, 2019 at 6:58 am
  Permalink

  If you are going for most excellent contents like me,
  simply go to see this site all the time because it offers feature contents, thanks

  Reply
 • April 28, 2019 at 7:44 am
  Permalink

  I was suggested this blog by my cousin. I’m not
  sure whether this post is written by him as no one else know such detailed about my trouble.
  You’re wonderful! Thanks!

  Reply
 • April 28, 2019 at 8:00 am
  Permalink

  Hi, I believe your website may be having browser compatibility problems.
  Whenever I take a look at your blog in Safari, it looks fine however,
  if opening in IE, it’s got some overlapping issues.
  I simply wanted to provide you with a quick heads
  up! Aside from that, great website!

  Reply
 • April 28, 2019 at 8:35 am
  Permalink

  My developer is trying to convince me to move to .net from PHP.

  I have always disliked the idea because of the costs.
  But he’s tryiong none the less. I’ve been using Movable-type on numerous websites for about a year
  and am worried about switching to another platform. I have heard very good things about
  blogengine.net. Is there a way I can import all my wordpress content into it?

  Any help would be really appreciated!

  Reply
 • April 28, 2019 at 8:39 am
  Permalink

  I like the valuable info you provide in your articles.
  I will bookmark your blog and check again here regularly.

  I am quite certain I’ll learn plenty of new stuff
  right here! Good luck for the next!

  Reply
 • April 28, 2019 at 12:28 pm
  Permalink

  You really make it seem really easy together with your presentation however I find this matter to be really one thing that I
  feel I would by no means understand. It sort of feels
  too complicated and extremely broad for me. I’m looking forward in your subsequent submit,
  I will attempt to get the hang of it!

  Reply
 • April 28, 2019 at 3:05 pm
  Permalink

  I do not even know how I ended up right here, but I believed this post was once great.

  I don’t understand who you are however certainly you are
  going to a well-known blogger if you happen to are not already.
  Cheers!

  Reply
 • April 28, 2019 at 6:22 pm
  Permalink

  Hello to every body, it’s my first pay a visit of this webpage; this webpage includes awesome and actually excellent
  information designed for visitors.

  Reply
 • April 28, 2019 at 7:05 pm
  Permalink

  I have read so many articles about the blogger lovers except this paragraph is
  in fact a nice article, keep it up.

  Reply
 • April 28, 2019 at 11:50 pm
  Permalink

  Thank you a bunch for sharing this with all people you actually realize what you are speaking about!
  Bookmarked. Please also talk over with my web site
  =). We can have a link exchange agreement among us

  Reply
 • April 29, 2019 at 12:09 am
  Permalink

  Unquestionably consider that that you said.
  Your favorite reason appeared to be at the web
  the easiest thing to consider of. I say to you,
  I certainly get irked whilst other folks think about issues that they plainly do not recognise about.
  You controlled to hit the nail upon the highest and defined out the entire thing with no
  need side-effects , people can take a signal. Will likely be back to get more.
  Thanks

  Reply
 • April 29, 2019 at 12:24 am
  Permalink

  A motivating discussion is definitely worth comment. I do
  believe that you need to write more about this
  subject, it may not be a taboo subject but typically people do not talk about these topics.
  To the next! Cheers!!

  Reply
 • April 29, 2019 at 1:04 am
  Permalink

  When I initially left a comment I appear to have clicked on the -Notify me when new comments are added- checkbox and now
  each time a comment is added I recieve 4 emails with the same comment.
  There has to be a way you are able to remove me from that service?
  Many thanks!

  Reply
 • April 29, 2019 at 3:47 am
  Permalink

  I don’t even know how I finished up here, but I assumed
  this put up was great. I don’t recognise who you are however certainly you are going to a famous
  blogger if you aren’t already. Cheers!

  Reply
 • April 29, 2019 at 6:21 am
  Permalink

  This is very interesting, You are a very skilled blogger.
  I’ve joined your rss feed and look forward to seeking more of your fantastic post.
  Also, I’ve shared your site in my social
  networks!

  Reply
 • April 29, 2019 at 6:48 am
  Permalink

  Wow! At last I got a web site from where I be capable of genuinely
  take valuable data regarding my study and knowledge.

  Reply
 • April 29, 2019 at 11:45 am
  Permalink

  I have read so many content about the blogger lovers however this piece of writing is genuinely a good piece of writing,
  keep it up.

  Reply
 • April 29, 2019 at 1:12 pm
  Permalink

  Great items from you, man. I have bear in mind your stuff previous to and you’re just too wonderful.
  I really like what you’ve received right here, really like what
  you’re stating and the way in which wherein you assert it.
  You are making it entertaining and you still care for to
  stay it wise. I can’t wait to read much more from you.

  That is really a great website.

  Reply
 • April 29, 2019 at 4:12 pm
  Permalink

  Great site. A lot of useful info here. I am sending it to some buddies ans additionally sharing in delicious.
  And naturally, thank you for your effort!

  Reply
 • April 29, 2019 at 4:29 pm
  Permalink

  Valuable info. Lucky me I discovered your web site by chance, and I am stunned why this accident didn’t came about earlier!
  I bookmarked it.

  Reply
 • April 29, 2019 at 7:03 pm
  Permalink

  My brother recommended I might like this blog. He was entirely right.
  This post truly made my day. You can not imagine simply how much time I had spent for this information! Thanks!

  Reply
 • April 29, 2019 at 9:06 pm
  Permalink

  Hi there, just wanted to mention, I enjoyed this article.
  It was helpful. Keep on posting!

  Reply
 • April 29, 2019 at 10:38 pm
  Permalink

  Hey! Do you know if they make any plugins to help with SEO?
  I’m trying to get my blog to rank for some targeted keywords
  but I’m not seeing very good results. If you know of any please share.

  Cheers!

  Reply
 • April 29, 2019 at 11:02 pm
  Permalink

  I am regular visitor, how are you everybody? This paragraph posted at this site is truly pleasant.

  Reply
 • April 29, 2019 at 11:08 pm
  Permalink

  Good replies in return of this question with genuine arguments and describing the whole thing about that.

  Reply
 • April 30, 2019 at 12:39 am
  Permalink

  Heya this is kinda of off topic but I was wanting
  to know if blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.
  I’m starting a blog soon but have no coding skills so I wanted to get guidance
  from someone with experience. Any help would be greatly appreciated!

  Reply
 • April 30, 2019 at 12:56 am
  Permalink

  I visit daily a few websites and websites to read posts, except this blog offers quality based
  writing.

  Reply
 • April 30, 2019 at 2:49 am
  Permalink

  Hello mates, good article and fastidious
  urging commented here, I am really enjoying by these.

  Reply
 • April 30, 2019 at 5:22 am
  Permalink

  After I initially left a comment I seem to have clicked on the -Notify me when new comments are added-
  checkbox and from now on each time a comment is added I recieve 4 emails with the same comment.
  Perhaps there is an easy method you are able to remove me from that service?
  Many thanks!

  Reply
 • April 30, 2019 at 7:00 am
  Permalink

  Good day! Do you use Twitter? I’d like to follow you if that would be ok.
  I’m undoubtedly enjoying your blog and look forward to new posts.

  Reply
 • April 30, 2019 at 9:34 am
  Permalink

  Good way of describing, and nice post to obtain information concerning
  my presentation topic, which i am going to convey in university.

  Reply
 • April 30, 2019 at 9:42 am
  Permalink

  I blog often and I seriously thank you for your information. Your article has
  really peaked my interest. I’m going to bookmark your blog and keep checking for new information about once a
  week. I subscribed to your Feed too.

  Reply
 • April 30, 2019 at 11:45 am
  Permalink

  Hi there! This blog post couldn’t be written any better!
  Looking through this article reminds me of my previous roommate!

  He constantly kept talking about this. I am going to send this post
  to him. Fairly certain he will have a great read.
  Thanks for sharing!

  Reply
 • April 30, 2019 at 12:04 pm
  Permalink

  I was curious if you ever thought of changing
  the page layout of your blog? Its very well written; I love what youve got to say.
  But maybe you could a little more in the way of content so people could connect with it better.
  Youve got an awful lot of text for only having 1 or 2 pictures.
  Maybe you could space it out better?

  Reply
 • April 30, 2019 at 4:28 pm
  Permalink

  Howdy I am so grateful I found your weblog, I really found you by
  mistake, while I was browsing on Digg for something else, Anyhow I am here
  now and would just like to say cheers for a tremendous post and a all round interesting blog (I also love
  the theme/design), I don’t have time to read it
  all at the moment but I have bookmarked it and also added in your RSS feeds,
  so when I have time I will be back to read a lot more, Please
  do keep up the fantastic jo.

  Reply
 • April 30, 2019 at 5:47 pm
  Permalink

  Hello there, You’ve done a great job. I’ll certainly digg it and personally recommend to my friends.
  I’m sure they’ll be benefited from this web site.

  Reply
 • April 30, 2019 at 6:59 pm
  Permalink

  Do you mind if I quote a few of your posts as long as I provide credit and sources back to your blog?
  My website is in the very same niche as yours and my visitors would genuinely benefit from a lot of
  the information you provide here. Please let me
  know if this ok with you. Thanks a lot!

  Reply
 • April 30, 2019 at 7:17 pm
  Permalink

  Thank you for the auspicious writeup. It in fact was a amusement account it.
  Look advanced to far added agreeable from you!

  By the way, how can we communicate?

  Reply
 • April 30, 2019 at 7:44 pm
  Permalink

  Hello, I wish for to subscribe for this weblog to
  take most recent updates, therefore where can i
  do it please assist.

  Reply
 • April 30, 2019 at 10:04 pm
  Permalink

  What i don’t realize is in reality how you’re not really a lot more smartly-appreciated than you might be right now.
  You are so intelligent. You recognize thus significantly on the subject of this matter, produced me in my view believe it from so
  many varied angles. Its like women and men are not fascinated except it is something
  to accomplish with Woman gaga! Your own stuffs excellent.
  At all times maintain it up!

  Reply
 • April 30, 2019 at 11:26 pm
  Permalink

  Hello to all, the contents present at this web site are truly awesome for people knowledge, well, keep up the nice work fellows.

  Reply
 • May 1, 2019 at 2:24 am
  Permalink

  My brother recommended I might like this blog.
  He was totally right. This post truly made my day.
  You can not imagine simply how much time I had spent for
  this information! Thanks!

  Reply
 • May 1, 2019 at 6:04 am
  Permalink

  Fastidious answer back in return of this matter with genuine arguments and describing everything about
  that.

  Reply
 • May 1, 2019 at 7:33 am
  Permalink

  What’s up, for all time i used to check web site posts here
  early in the dawn, for the reason that i love to find out
  more and more.

  Reply
 • Pingback:Cheap NFL Jerseys

 • May 1, 2019 at 12:43 pm
  Permalink

  It’s actually very difficult in this active life to listen news
  on Television, thus I just use internet for that purpose,
  and take the hottest news.

  Reply
 • May 1, 2019 at 5:29 pm
  Permalink

  Hi, yup this article is genuinely nice and I have learned lot of things from
  it about blogging. thanks.

  Reply
 • May 1, 2019 at 9:11 pm
  Permalink

  Thank you for any other informative site.

  The place else could I am getting that kind of information written in such a perfect means?

  I’ve a undertaking that I’m simply now running on, and I’ve been at the glance out
  for such information.

  Reply
 • May 1, 2019 at 9:51 pm
  Permalink

  It’s amazing to pay a quick visit this website
  and reading the views of all colleagues concerning this article, while I am also zealous of
  getting familiarity.

  Reply
 • May 2, 2019 at 1:43 am
  Permalink

  great put up, very informative. I wonder why the other experts of this sector do not notice this.
  You must proceed your writing. I am confident, you have a great
  readers’ base already!

  Reply
 • May 2, 2019 at 3:50 am
  Permalink

  Excellent blog! Do you have any tips and hints for aspiring writers?
  I’m hoping to start my own website soon but I’m a little lost on everything.
  Would you propose starting with a free platform like WordPress or go for a paid option? There are
  so many choices out there that I’m totally confused .. Any recommendations?
  Thanks a lot!

  Reply
 • May 2, 2019 at 11:16 am
  Permalink

  you’re in reality a excellent webmaster. The
  web site loading velocity is amazing. It sort of feels
  that you are doing any unique trick. Moreover,
  The contents are masterwork. you have done a wonderful activity on this
  topic!

  Reply
 • May 2, 2019 at 2:22 pm
  Permalink

  My spouse and I stumbled over here from a
  different web page and thought I should check things out.
  I like what I see so i am just following you. Look forward
  to looking into your web page again.

  Reply
 • May 3, 2019 at 12:10 am
  Permalink

  When someone writes an article he/she maintains the plan of
  a user in his/her brain that how a user can be aware of it.
  Therefore that’s why this article is outstdanding.
  Thanks!

  Reply
 • May 3, 2019 at 1:33 am
  Permalink

  I wanted to thank you for this very good read!! I definitely loved every
  little bit of it. I’ve got you book-marked to look at new
  stuff you post…

  Reply
 • May 3, 2019 at 5:22 am
  Permalink

  I truly love your site.. Excellent colors & theme.
  Did you create this website yourself? Please reply back as I’m wanting to create my own personal blog and
  want to find out where you got this from or what the theme is named.
  Cheers!

  Reply
 • May 3, 2019 at 9:09 am
  Permalink

  Thanks in support of sharing such a fastidious thought, piece of writing is nice, thats why i have read it completely

  Reply
 • May 3, 2019 at 5:41 pm
  Permalink

  Heya i’m for the first time here. I came across this board and I find
  It truly useful & it helped me out a lot. I
  hope to give something back and help others like you aided me.

  Reply
 • May 4, 2019 at 7:14 am
  Permalink

  I wish to get across my love for your kindness for those individuals that must have help on this important content. Your very own commitment to getting the message along had been wonderfully good and have without exception empowered folks just like me to realize their desired goals. This warm and friendly instruction means so much to me and extremely more to my peers. Warm regards; from each one of us.

  Reply
 • May 4, 2019 at 3:56 pm
  Permalink

  Greetings from Colorado! I’m bored at work so I decided to browse
  your website on my iphone during lunch break. I love the knowledge you present
  here and can’t wait to take a look when I get home. I’m surprised
  at how fast your blog loaded on my mobile .. I’m not even using WIFI, just 3G ..
  Anyways, superb site!

  Reply
 • May 4, 2019 at 7:04 pm
  Permalink

  Unquestionably consider that which you stated. Your favourite justification appeared to be at the
  web the easiest thing to be aware of. I
  say to you, I certainly get irked even as other people consider worries
  that they just do not know about. You managed to hit
  the nail upon the top as well as outlined out the entire thing with no need side-effects
  , people can take a signal. Will likely be back to get more.
  Thanks

  Reply
 • May 4, 2019 at 10:43 pm
  Permalink

  Hello there, just became alert to your blog through Google,
  and found that it is really informative.
  I am gonna watch out for brussels. I will appreciate if you continue this
  in future. Lots of people will be benefited from your
  writing. Cheers!

  Reply
 • May 4, 2019 at 11:14 pm
  Permalink

  Very shortly this website will be famous amid all blogging and site-building users, due to it’s fastidious articles or reviews

  Reply
 • May 5, 2019 at 4:14 am
  Permalink

  Definitely imagine that which you stated. Your favorite justification appeared to be
  at the net the simplest thing to be mindful of. I say to you, I certainly get annoyed while other people think about concerns
  that they just do not recognize about. You controlled to hit the nail upon the top
  and also defined out the entire thing with no need side effect , other people can take a signal.
  Will likely be again to get more. Thanks

  Reply
 • May 5, 2019 at 5:28 am
  Permalink

  Admiring the time and effort you put into your site and detailed information you present.
  It’s awesome to come across a blog every once in a while that isn’t the same outdated rehashed
  information. Wonderful read! I’ve saved your site and I’m including your RSS feeds to my Google account.

  Reply
 • May 5, 2019 at 6:19 am
  Permalink

  Wonderful post but I was wanting to know if you could write a litte more on this topic?
  I’d be very grateful if you could elaborate a little bit more.

  Bless you!

  Reply
 • May 5, 2019 at 8:48 am
  Permalink

  You are so interesting! I do not believe I have read anything like that before.

  So wonderful to find another person with a few genuine thoughts
  on this subject matter. Really.. many thanks for starting this up.

  This site is one thing that’s needed on the internet, someone with
  some originality!

  Reply
 • May 5, 2019 at 9:11 am
  Permalink

  Woah! I’m really digging the template/theme of this site.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s tough
  to get that “perfect balance” between user friendliness and visual appearance.
  I must say you’ve done a amazing job with this.
  In addition, the blog loads extremely fast for me on Chrome.

  Superb Blog!

  Reply
 • May 5, 2019 at 10:49 am
  Permalink

  Normally I do not read article on blogs, but I wish to say that this
  write-up very forced me to try and do it! Your writing taste has been surprised me.
  Thank you, very nice post.

  Reply
 • May 5, 2019 at 11:36 am
  Permalink

  Howdy! I could have sworn I’ve visited this site before but
  after going through a few of the articles I realized it’s new to me.
  Regardless, I’m certainly happy I discovered it and
  I’ll be book-marking it and checking back often!

  Reply
 • May 5, 2019 at 11:59 am
  Permalink

  You are so awesome! I do not suppose I’ve read through something like this before.

  So nice to find another person with genuine thoughts on this issue.
  Really.. thanks for starting this up. This website is something that is required on the internet, someone with a bit of originality!

  Reply
 • May 5, 2019 at 2:28 pm
  Permalink

  You could definitely see your enthusiasm in the work you
  write. The arena hopes for even more passionate writers such as
  you who are not afraid to mention how they believe.

  At all times go after your heart.

  Reply
 • May 5, 2019 at 4:00 pm
  Permalink

  I like the valuable info you provide in your articles.
  I’ll bookmark your blog and check again here frequently.
  I’m quite certain I will learn many new stuff right here! Good luck for the next!

  Reply
 • May 5, 2019 at 5:24 pm
  Permalink

  What’s Happening i am new to this, I stumbled upon this I’ve found It positively useful and it has aided me out
  loads. I’m hoping to contribute & assist other customers like its helped me.
  Good job.

  Reply
 • May 5, 2019 at 8:30 pm
  Permalink

  Howdy! I know this is kind of off topic but I was wondering if you knew where I could get a
  captcha plugin for my comment form? I’m using the same blog platform as yours and I’m having problems
  finding one? Thanks a lot!

  Reply
 • May 6, 2019 at 8:46 am
  Permalink

  If you are going for finest contents like me, simply pay
  a quick visit this web page everyday for the reason that it offers quality contents, thanks

  Reply
 • May 6, 2019 at 10:39 am
  Permalink

  Thanks for sharing such a nice idea, paragraph is nice, thats why i have read it completely

  Reply
 • May 6, 2019 at 4:22 pm
  Permalink

  Great post. I used to be checking constantly this blog and I am
  inspired! Extremely useful information specifically the
  remaining phase 🙂 I maintain such information a lot.
  I used to be seeking this particular information for a very lengthy time.
  Thanks and good luck.

  Reply
 • May 7, 2019 at 5:02 pm
  Permalink

  Hey great website! Does running a blog similar to this take a large amount of work?
  I have absolutely no understanding of programming but I had been hoping
  to start my own blog in the near future. Anyhow, if you have any
  suggestions or tips for new blog owners please share. I understand this is off subject but I just wanted to ask.
  Many thanks!

  Reply
 • May 8, 2019 at 8:40 am
  Permalink

  Wonderful beat ! I would like to apprentice while you amend your web site, how could i subscribe for a blog website? The account helped me a acceptable deal. I had been a little bit acquainted of this your broadcast provided bright clear idea

  Reply
 • May 8, 2019 at 3:08 pm
  Permalink

  Way cool! Some extremely valid points! I appreciate you writing this article
  and also the rest of the website is really good.

  Reply
 • Pingback:versace gold v vintage pilot sunglasses for men us online store

 • May 8, 2019 at 9:09 pm
  Permalink

  Hi there everyone, it’s my first pay a visit at this website, and post
  is genuinely fruitful designed for me, keep up posting
  these posts.

  Reply
 • May 9, 2019 at 9:55 am
  Permalink

  You made certain fine points there. I did a search on the theme and found nearly all persons will agree with your blog.

  Reply
 • May 10, 2019 at 12:08 am
  Permalink

  It’s amazing to pay a visit this site and reading the views of all colleagues about this piece of writing,
  while I am also zealous of getting familiarity.

  Reply
 • Pingback:intersport helsing酶r bycenter vores sneakers findes i forskellige farver og design og er tilpasset

 • May 11, 2019 at 2:18 am
  Permalink

  Hey there this is somewhat of off topic but I was wondering if
  blogs use WYSIWYG editors or if you have to manually code with HTML.

  I’m starting a blog soon but have no coding experience so I wanted to get advice from someone with experience.
  Any help would be enormously appreciated!

  Reply
 • May 11, 2019 at 6:31 pm
  Permalink

  I love what you guys tend to be up too. Such clever work and exposure!
  Keep up the good works guys I’ve included you guys to my blogroll.

  Reply
 • May 11, 2019 at 8:27 pm
  Permalink

  This is really interesting, You are an overly professional blogger.
  I have joined your rss feed and look ahead to in quest of extra of
  your wonderful post. Additionally, I have shared your website in my social networks

  Reply
 • May 11, 2019 at 8:37 pm
  Permalink

  With havin so much content and articles do you ever run into any problems of plagorism or copyright violation? My blog has a lot
  of exclusive content I’ve either written myself or outsourced but it looks like a lot of it is popping it
  up all over the internet without my permission. Do you know
  any methods to help reduce content from being ripped off?
  I’d genuinely appreciate it.

  Reply
 • May 11, 2019 at 8:50 pm
  Permalink

  Woah! I’m really enjoying the template/theme of this site.
  It’s simple, yet effective. A lot of times it’s challenging to
  get that “perfect balance” between usability
  and appearance. I must say that you’ve done a excellent job
  with this. In addition, the blog loads very
  quick for me on Chrome. Superb Blog!

  Reply
 • Pingback:Yeezy 500 Utility Black

 • May 11, 2019 at 11:49 pm
  Permalink

  Acheter Du Cialis En Belgique cialis Cialis Dosage Sandoz Amoxicillin Msds Where Can You Get Mebendazole From

  Reply
 • May 12, 2019 at 9:14 am
  Permalink

  If some one wishes expert view on the topic of blogging and site-building
  then i propose him/her to pay a visit this web site, Keep up the
  fastidious work.

  Reply
 • Pingback:trekking i en fjern krog af verden go dream blog

 • May 12, 2019 at 7:27 pm
  Permalink

  Hi there every one, here every person is sharing such experience, therefore it’s good
  to read this webpage, and I used to go to see this web site every day.

  Reply
 • May 12, 2019 at 9:06 pm
  Permalink

  I am regular visitor, how are you everybody?
  This piece of writing posted at this website is in fact
  good.

  Reply
 • May 13, 2019 at 11:28 pm
  Permalink

  Asking questions are in fact fastidious thing if you are not understanding anything totally, except this post presents fastidious understanding even.

  Reply
 • May 14, 2019 at 10:29 am
  Permalink

  If you want to increase your familiarity just keep visiting this site and
  be updated with the hottest information posted here.

  Reply
 • May 15, 2019 at 9:47 am
  Permalink

  Amazing issues here. I am very satisfied to see your article.

  Thanks a lot and I am taking a look ahead to touch you.
  Will you please drop me a e-mail?

  Reply
 • May 15, 2019 at 5:00 pm
  Permalink

  magnificent publish, very informative. I’m wondering why the opposite specialists of this
  sector do not understand this. You should proceed your writing.
  I am sure, you’ve a huge readers’ base already!

  Reply
 • May 15, 2019 at 5:55 pm
  Permalink

  Every weekend i used to go to see this web site, as i want enjoyment, since this this web site conations
  truly fastidious funny data too.

  Reply
 • May 16, 2019 at 4:13 am
  Permalink

  Your style is very unique compared to other folks I’ve read stuff from.
  Thank you for posting when you have the opportunity,
  Guess I’ll just bookmark this page.

  Reply
 • May 16, 2019 at 8:28 am
  Permalink

  Wonderful post however , I was wondering if you could write a litte more on this topic?
  I’d be very grateful if you could elaborate a little bit more.
  Cheers!

  Reply
 • May 16, 2019 at 4:31 pm
  Permalink

  I really like it when folks come together and share ideas.
  Great site, continue the good work!

  Reply
 • May 17, 2019 at 7:14 pm
  Permalink

  I have read so many articles or reviews regarding the blogger lovers but this paragraph is actually a good article, keep it up.

  Reply
 • May 18, 2019 at 4:32 am
  Permalink

  I quite like reading through an article that will make people think.
  Also, thank you for permitting me to comment!

  Reply
 • May 21, 2019 at 4:45 am
  Permalink

  Thank you for the good writeup. It in reality used to be a enjoyment account it.

  Glance advanced to far introduced agreeable from you! However, how can we communicate?

  Reply
 • Pingback:Jordan 12 Gym Red

 • Pingback:Nike Shoes

 • May 22, 2019 at 8:38 pm
  Permalink

  What i do not realize is in reality how you’re now not really a lot more well-favored than you may be now.
  You are so intelligent. You know thus considerably in the case of this topic, produced me in my
  opinion consider it from numerous numerous angles. Its like women and men aren’t fascinated except it’s something to do with Lady gaga!
  Your own stuffs nice. Always deal with it up!

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *