Hành trình khắc nghiệt trở thành lính đặc nhiệm SAS Anh

Chỉ có niềm khao khát mãnh liệt trở thành những lính đặc nhiệm tinh nhuệ nhất mới có thể giúp các ứng viên vượt qua đợt huấn luyện gian khổ của SAS.

Một binh sĩ đặc nhiệm SAS của Anh. Ảnh: Unilad

Những tháng gần đây, đặc nhiệm không quân Anh (SAS) đã thu hút sự chú ý của dư luận thế giới, khi lính bắn tỉa của lực lượng này liên tiếp lập chiến công, tiêu diệt nhiều thủ lĩnh cấp cao phiến quân IS ở hai chiến trường Syria và Iraq. Tuy nhiên để có thể trở thành một người lính đặc nhiệm SAS, các quân nhân Anh phải trải qua quá trình tuyển lựa, huấn luyện rất khắc nghiệt, theo EliteUKForces.

Đặc nhiệm SAS của Anh được tổ chức thành ba trung đoàn 21, 22 và 23, trong đó trung đoàn số 22 là lực lượng thường trực chiến đấu, còn trung đoàn số 21 và 23 là các đơn vị dự bị trong nước.

 Quá trình lựa chọn để gia nhập SAS rất khắc nghiệt. Các ứng viên không chỉ phải có sức khỏe dẻo dai, quyết tâm tiêu diệt kẻ thù mà còn phải có khả năng tập trung tinh thần tối đa, khao khát lớn muốn tham gia vào một trong những lực lượng đặc nhiệm tinh nhuệ nhất thế giới.

Đặc nhiệm SAS của Anh không tuyển mộ công khai với mọi đối tượng mà chỉ tuyển chọn từ các thành viên trong lực lượng vũ trang Anh. Quá trình tuyển lựa và huấn luyện ứng viên SAS kéo dài 5 tháng diễn ra rất căng thẳng. Cứ 125 lính dự tuyển vào SAS thì chỉ chọn được 10 người đủ tiêu chuẩn. Chỉ các ứng viên có sức chịu đựng tốt nhất, khỏe nhất và thể hiện khao khát lớn nhất mới được gia nhập SAS.

Để tham gia đặc nhiệm SAS trước hết các ứng viên phải là thành viên đã trải qua huấn luyện cơ bản về thể lực và chiến thuật của quân đội Hoàng gia Anh. Đặc nhiệm SAS cũng chấp nhận các binh sĩ trong Khối Thịnh vượng Anh như Fiji, Australia, New Zealand… tham gia vào hai trung đoàn dự bị số 21 và 23.

Khi đã xác định mục tiêu gia nhập SAS, các ứng viên cần nộp Đơn hướng dẫn hành chính chung trong quân đội (AGAI) để xác nhận rằng mình nhận thức đầy đủ các thách thức phía trước. Sau đó, các ứng viên cần vượt qua vòng Kiểm tra Sức khỏe Chiến đấu (BFT) diễn ra tại sở chỉ huy SAS ở Stirling Lines, Hereford. Trong bài kiểm tra BFT, các ứng viên phải chạy 2,5 km theo đội hình tổ trong 15 phút, sau đó chạy cá nhân ở quãng đường tương tự với thời gian dưới 10 phút 30 giây. Thông thường có khoảng 10% ứng viên trượt trong bài kiểm tra này.

Sau khi nộp đơn và kiểm tra sức khỏe, các ứng viên sẽ chờ đến khi đợt tuyển lựa bắt đầu, thường thì quá trình lựa chọn này diễn ra hai lần mỗi năm vào mùa hè và mùa đông, bất kể nóng bức hay giá rét. Quá trình lựa chọn và huấn luyện đặc nhiệm SAS sẽ diễn ra theo ba giai đoạn

Giai đoạn một là rèn sức chịu đựng, thể chất và khả năng định hướng, hay còn gọi là “giai đoạn học trên đồi”. Đây là giai đoạn kiểm tra cả về thể chất và tinh thần của các ứng viên.

Giai đoạn học trên đồi này kéo dài ba tuần ở Brecon Beacons và Black Hills ở South Wales. Các ứng viên phải khoác ba lô hành quân đường dài với trọng lượng tăng dần theo khung thời gian ngày một hạn hẹp, định hướng đường đi giữa các chốt có huấn luyện viên giám sát.

Ứng viên SAS hành quân trên con đường lầy lội ở đồi Brecon Beacons. Ảnh: Telegraph

Mỗi ứng viên sẽ được phát một thiết bị định hướng để tự tìm đường đến địa điểm tiếp theo. Giai đoạn này có hai khoa mục chính là cuộc hành quân “Fan Dance” dài 24 km ở núi Brecon Beacons thuộc xứ Wales và hành quân đường dài 64 km “Long Drag”, nơi sức chịu đựng của họ bị đẩy lên đến cực điểm. Họ phải mang ba lô nặng 25 kg cộng thêm súng trường, lương thực và nước uống, và chỉ được sử dụng bản đồ và la bàn để định hướng trong thời gian tối đa cho phép là 20 giờ.

Giai đoạn hai là huấn luyện trong rừng: các ứng viên sau khi vượt qua giai đoạn một sẽ chuyển sang huấn luyện tại Belize nằm sâu trong các khu rừng. Các ứng viên sẽ học các nguyên tắc cơ bản là sinh tồn và tuần tra trong các điều kiện khắc nghiệt. Các ứng viên sẽ hoạt động theo tổ 4 người và được cấp khẩu phần ăn để tiến hành các chuyến tuần tra trong rừng kéo dài nhiều tuần phía sau “phòng tuyến kẻ thù” với yêu cầu phải sống sót.

Đây là những thử thách thật sự về cả tinh thần lẫn thể chất. Các lực lượng đặc nhiệm cần những người có thể hoàn thành nhiệm vụ dù liên tục chịu áp lực, trong các môi trường khắc nghiệt kéo dài nhiều tuần mà không hề được giải cứu về căn cứ.

Giai đoạn ba có tên gọi Trốn thoát, Tránh bị bắt giữ (E&E) và Tra hỏi Chiến thuật (TQ). Thông thường chỉ có một lượng nhỏ ứng viên vượt qua giai đoạn huấn luyện trên đồi và trong rừng để bước vào giai đoạn huấn luyện cuối cùng.

Trong khóa học E&E, các ứng viên được chỉ dẫn ngắn gọn về các kỹ thuật chạy trốn thích hợp, và có thể sẽ được trò chuyện với Cựu tù binh chiến tranh (POW) hoặc các lính đặc nhiệm từng rơi vào tính huống E&E trong thực tế.

Tiếp đó, các ứng viên sẽ được thả vào vùng nông thôn, mặc các bộ quân phục từ thời Thế chiến II với nhiệm vụ tìm cách vượt qua một loạt các địa điểm mà không bị “kẻ địch” săn lùng, bắt giữ. Khóa học này kéo dài ba ngày, sau đó dù bị bắt hay không, tất cả các ứng viên sẽ phải tham gia khoa mục TQ.

Tra hỏi Chiến thuật (TQ) kiểm tra khả năng chống thẩm vấn của lính đặc nhiệm SAS trong tương lai. Các ứng viên sẽ bị thẩm vấn rất khắc nghiệt, thường là bị bắt đứng nghiêm nhiều giờ và bị tra tấn bởi những tiếng ồn cực lớn xung quanh. Họ chỉ được phép trả lời về tên, cấp bậc, số hiệu và ngày tháng năm sinh với thẩm vấn viên, và tuyên bố “xin lỗi tôi không thể trả lời” với mọi câu hỏi khác.

Các ứng viên sẽ phải đối mặt với những chuyên gia thẩm vấn dày dạn kinh nghiệm. Ảnh: Telegraph

Nếu làm sai, ứng viên sẽ không vượt qua được khóa huấn luyện này. Tuy nhiên, thẩm vấn viên sẽ sử dụng mọi chiêu trò để buộc ứng viên trả lời, và tình huống thẩm vấn thực tế sẽ khắc nghiệt hơn rất nhiều, thậm chí có thể khiến họ mất mạng. Việc phải đứng nghiêm trong thời gian dài và bị tra tấn bởi tiếng ồn khiến ứng viên bị mất nhận thức về thời gian, không gian và rất dễ phạm sai lầm. Đặc nhiệm SAS cần những người chịu được sự tra khảo như vậy trong thời gian dài.

Một số ít ứng viên vượt qua quá trình tuyển lựa và huấn luyện khắc nghiệt trên sẽ được trao chiếc mũ nồi màu be với biểu tượng dao găm có cánh nổi bật để trở thành thành viên mới của đặc nhiệm SAS. Sau khi được biên chế vào trung đoàn SAS thường trực, họ sẽ tiếp tục được huấn luyện chuyên sâu, và nhiều lính SAS vẫn bị gửi trả về đơn vị trong quá trình huấn luyện này.

Duy Sơn

Please follow and like us:

66 thoughts on “Hành trình khắc nghiệt trở thành lính đặc nhiệm SAS Anh

 • February 3, 2019 at 5:31 pm
  Permalink

  Hi there! This post couldn’t be written much better!
  Reading through this post reminds me of my previous roommate!
  He always kept talking about this. I most certainly will send this information to him.
  Pretty sure he’s going to have a great read.
  Many thanks for sharing!

  #donvihuanluyenchohoanggia #trungtamhuanluyenchohoanggia

  Hãy trao đổi với Hoàng Gia các ý kiến của
  bạn về trung tam huan luyen cho. Công ty chúng tôi luôn luôn luôn nhận được sự góp ý của người mua hàng.

  Đơn vị chúng tôi rất tôn trọng
  hỗ trợ bạn bằng nhiều cách và mong chờ bạn sẽ
  có các trải qua cực kì khi chọn lựa dịch vụ tại Hoàng Gia.

  Huấn luyện chó Hoàng Gia
  Website: Huanluyenchohoanggia.com.vn
  Hotline:0903 151 304
  Địa chỉ: 121 đường Bình Chiểu, phường Bình Chiểu, quận Thủ Đức,
  TP.HCM.

  Tags: huấn luyện chó,trường huấn luyện chó,trung tâm
  huấn luyện chó,huấn luyện chó tphcm,trường huấn luyện chó tphcm

  Reply
 • February 3, 2019 at 9:21 pm
  Permalink

  I truly love your website.. Very nice colors & theme. Did you make this amazing site yourself?
  Please reply back as I’m planning to create my own blog and want to know where you
  got this from or what the theme is called. Many thanks!

  #congtyhuanluyenchohoanggia #truonghuanluyenchohoanggia

  Với tôn chỉ “Phục vụ tối đa cho có ích người mua sắm là niềm hạnh phúc của đơn vị chúng tôi”.

  Huấn luyện chó Hoàng Gia mong chờ sẽ nhận được mọi ý kiến, trả lời,
  góp ý hay những thắc mắc chưa rõ về truong huan luyen cho
  tphcm để diễn biến thêm phần tốt hơn và củng cố vị thế tiên phong trên thị trường, thường xuyên đi cùng với nhau với quí vị
  trên bước đường đạt được kết quả.

  Hoàng Gia
  Website: Huanluyenchohoanggia.com.vn
  Điện thoại:0903 151 304
  Địa chỉ: 121 đường Bình Chiểu, phường Bình Chiểu, quận Thủ Đức,
  TP.HCM.

  Tags: huấn luyện chó,trường huấn luyện chó,trung tâm
  huấn luyện chó,huấn luyện chó tphcm,trường huấn luyện chó tphcm

  Reply
 • February 7, 2019 at 7:45 pm
  Permalink

  I simply want to tell you that I am just beginner to blogging and definitely savored you’re web blog. Most likely I’m likely to bookmark your site . You absolutely have impressive well written articles. Appreciate it for sharing your web site.

  Reply
 • February 12, 2019 at 11:46 am
  Permalink

  Appreciate your making the effort to discuss this, Personally i think strongly about it and love learning on this topic. Whenever possible, since you gain expertise, do you mind updating your blog with extra information? It is very helpful for me.

  Reply
 • February 16, 2019 at 9:47 am
  Permalink

  How would I go about creating a new blog that could become successful in less than a year. I have a lot of ideas of different things I could include, so I don’t know that content would be an issue. What are good ways to promote a new blog and is it better to jump around with different topics or stick to one? What else can I do to make it successful??.

  Reply
 • February 18, 2019 at 6:48 pm
  Permalink

  I want to transfer to a college that focuses on English and have a good Creative Writing program. I want to major in creative writing but don’t know what college to transfer to..

  Reply
 • February 19, 2019 at 1:59 pm
  Permalink

  There are certainly a lot of details like that to take into consideration. That is a great point to bring up. I offer the thoughts above as general inspiration but clearly there are questions like the one you bring up where the most important thing will be working in honest good faith. I don?t know if best practices have emerged around things like that, but I am sure that your job is clearly identified as a fair game. Both boys and girls feel the impact of just a moment’s pleasure, for the rest of their lives.

  Reply
 • February 20, 2019 at 9:18 pm
  Permalink

  I have just downloaded Joomla Stand Alone Server (JSAS) but i havent seen or set the password for the administrator console within.. I wondered whether or not there is a default username/password for this, if so, what is it?. . Thanks.

  Reply
 • February 22, 2019 at 6:10 pm
  Permalink

  I’d like to open an account amitriptyline chlorhydrate 40 mg Equally extraordinary is the one example that the minister invokes; because, for every one child who suffers from being held back, we could give her a thousand examples of children who are being damaged by having quasi-formal cognitive learning foisted on to them before they are developmentally ready for it.

  Reply
 • February 26, 2019 at 2:46 pm
  Permalink

  I carry on listening to the news update talk about getting free online grant applications so I have been looking around for the top site to get one. Could you advise me please, where could i find some?

  Reply
 • February 26, 2019 at 10:02 pm
  Permalink

  I am glad for writing to make you understand what a really good experience our princess encountered reading through your web page. She came to find many pieces, not to mention what it’s like to possess a very effective giving character to get others completely gain knowledge of specific tricky subject areas. You truly exceeded people’s desires. I appreciate you for imparting these valuable, dependable, educational not to mention unique tips on that topic to Gloria.

  Reply
 • February 27, 2019 at 12:22 pm
  Permalink

  You really make it seem so easy with your presentation but I find this topic to be actually something which I think I would never understand. It seems too complex and extremely broad for me. I’m looking forward for your next post, I will try to get the hang of it!

  Reply
 • February 28, 2019 at 7:53 am
  Permalink

  you’re in reality a excellent webmaster. The site loading speed is incredible. It seems that you are doing any unique trick. Also, The contents are masterpiece. you have done a wonderful activity in this topic!

  Reply
 • March 8, 2019 at 3:42 am
  Permalink

  I dugg some of you post as I thought they were handy invaluable

  Reply
 • March 10, 2019 at 6:46 am
  Permalink

  Well I sincerely liked studying it. This post provided by you is very effective for correct planning.

  Reply
 • March 10, 2019 at 2:46 pm
  Permalink

  I like what you guys are up also. Such smart work and reporting! Carry on the superb works guys I have incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my web site :).

  Reply
 • March 11, 2019 at 9:06 am
  Permalink

  This is really interesting, You’re a very skilled blogger. I have joined your feed and look forward to seeking more of your wonderful post. Also, I’ve shared your website in my social networks!

  Reply
 • March 12, 2019 at 4:44 am
  Permalink

  Hi there, I discovered your web site by the use of Google whilst searching for a comparable matter, your website got here up, it seems good. I’ve bookmarked it in my google bookmarks.

  Reply
 • March 12, 2019 at 10:24 pm
  Permalink

  Super-Duper site! I am loving it!! Will be back later to read some more. I am taking your feeds also

  Reply
 • March 14, 2019 at 7:58 am
  Permalink

  excellent publish, very informative. I ponder why the opposite experts of this sector do not understand this. You must proceed your writing. I’m sure, you’ve a great readers’ base already!

  Reply
 • March 18, 2019 at 12:43 am
  Permalink

  I was recommended this website by my cousin. I am not sure whether this post is written by him as nobody else know such detailed about my trouble. You are incredible! Thanks!

  Reply
 • March 19, 2019 at 1:55 am
  Permalink

  Wow, wonderful weblog layout! How lengthy have you ever been blogging for? you made blogging look easy. The overall glance of your site is wonderful, let alone the content!

  Reply
 • March 19, 2019 at 6:04 am
  Permalink

  sidgpjfpl,If you are going for best contents like I do, just go to see this web page daily because it offers quality contents, thanks!

  Reply
 • March 19, 2019 at 6:22 pm
  Permalink

  I like what you guys are up also. Such intelligent work and reporting! Carry on the superb works guys I’ve incorporated you guys to my blogroll. I think it’ll improve the value of my web site :).

  Reply
 • March 21, 2019 at 9:40 am
  Permalink

  Hi there, You’ve done a fantastic job. I’ll certainly digg it and personally recommend to my friends. I am sure they will be benefited from this website.

  Reply
 • March 22, 2019 at 2:18 am
  Permalink

  I was examining some of your content on this site and I think this internet site is really instructive! Keep on putting up.

  Reply
 • March 23, 2019 at 11:15 am
  Permalink

  Thank you for sharing superb informations. Your website is so cool. I’m impressed by the details that you have on this site. It reveals how nicely you understand this subject. Bookmarked this website page, will come back for more articles. You, my pal, ROCK! I found just the information I already searched everywhere and simply could not come across. What a perfect web site.

  Reply
 • March 25, 2019 at 4:53 pm
  Permalink

  ciuutbd,A very good informative article. I’ve bookmarked your website and will be checking back in future!

  Reply
 • March 28, 2019 at 11:20 am
  Permalink

  While the film may be intriguing on the surface, the final verdict is that the film is lacking the depth of the films it may remind you of but may still be worth a look if you’re a fan of R-rated action comedies.

  Reply
 • March 29, 2019 at 2:54 pm
  Permalink

  gnhddal,Thanks for ones marvelous posting! I actually enjoyed reading it, you will be a great author.I will always bookmark your blog and will xecdhc,come back from now on. I want to encourage that you continue your great writing, have a nice afternoon!

  Reply
 • March 30, 2019 at 8:09 pm
  Permalink

  jmbgjsgrle New Yeezy,If you are going for best contents like I do, just go to see this web page daily because it offers quality contents, thanks!

  Reply
 • April 2, 2019 at 5:23 am
  Permalink

  I have been reading out many of your stories and i must say clever stuff. I will make sure to bookmark your website.

  Reply
 • April 3, 2019 at 8:54 pm
  Permalink

  lrdfuy,Hi there, just wanted to say, I liked this article. It was helpful. Keep on posting!

  Reply
 • April 3, 2019 at 10:42 pm
  Permalink

  yfxmlvvf,Quality blog, keep up the good work. You may check our website also!

  Reply
 • April 3, 2019 at 11:34 pm
  Permalink

  I just want to say I am just newbie to weblog and definitely savored you’re web blog. More than likely I’m going to bookmark your blog post . You surely come with beneficial article content. Many thanks for sharing with us your blog.

  Reply
 • April 4, 2019 at 1:31 am
  Permalink

  oyfpvkwuvbv,Are you searching for top class Escort service in Noida and want to enjoy with them, hire sexy girls from top Greater Noida escort service and enjoy full night.

  Reply
 • April 4, 2019 at 6:22 pm
  Permalink

  Of course, what a great site and revealing posts, I definitely will bookmark your site.All the Best!

  Reply
 • April 8, 2019 at 2:35 pm
  Permalink

  I was just looking for this info for a while. After six hours of continuous Googleing, at last I got it in your web site. I wonder what is the lack of Google strategy that do not rank this type of informative sites in top of the list. Generally the top websites are full of garbage.

  Reply
 • April 8, 2019 at 5:56 pm
  Permalink

  Hiya, I’m really glad I’ve found this information. Nowadays bloggers publish only about gossips and internet and this is actually irritating. A good web site with interesting content, that is what I need. Thank you for keeping this web-site, I will be visiting it. Do you do newsletters? Cant find it.

  Reply
 • April 10, 2019 at 12:43 am
  Permalink

  Great remarkable issues here. I am very satisfied to see your article. Thanks so much and i am looking forward to touch you. Will you kindly drop me a e-mail?

  Reply
 • April 10, 2019 at 9:23 am
  Permalink

  Great amazing issues here. I am very happy to look your article. Thank you so much and i’m taking a look ahead to touch you. Will you kindly drop me a e-mail?

  Reply
 • April 10, 2019 at 10:07 pm
  Permalink

  Pretty nice post. I just stumbled upon your weblog and wanted to say that I’ve truly enjoyed surfing around your blog posts. After all I will be subscribing to your rss feed and I hope you write again very soon!

  Reply
 • April 11, 2019 at 10:37 am
  Permalink

  I want to create my own website but I have no experience. A classmate recommended me to instead create a blog so that I can get experience. . What free blog site should I use?. Any tips?.

  Reply
 • April 12, 2019 at 1:54 am
  Permalink

  rxbqnpxb Adidas Yeezy,Some really nice stuff on this website, I enjoy it.

  Reply
 • April 13, 2019 at 3:28 am
  Permalink

  I have been a yahoo users for some years currently. I am just beginning to utilize the devices which they give, one of which being article. I have actually created a blog as well as wants to recognize if my blog posts are being seen by others. Otherwise then does any individual understand how I obtain my blogs posts review.

  Reply
 • April 13, 2019 at 10:50 pm
  Permalink

  I want making my very own music blog site and I’m frequently browsing many music blogs throughout the day locating brand-new music initially prior to other individuals that I recognize. But how precisely do those blogs find that songs initially? Can I really begin by simply publishing the songs I discover on other blog sites?.

  Reply
 • April 15, 2019 at 3:17 am
  Permalink

  I happen to be commenting to let you be aware of what a brilliant discovery our girl obtained browsing your web page. She realized too many issues, which included what it’s like to possess a marvelous helping nature to get a number of people with no trouble know precisely specific extremely tough subject areas. You truly did more than our own expected results. I appreciate you for churning out such good, healthy, educational and even easy tips on that topic to Tanya.

  Reply
 • April 15, 2019 at 4:07 am
  Permalink

  I just couldn’t depart your website before suggesting that I really loved the standard info a person supply on your visitors? Is gonna be back often to check out new posts

  Reply
 • April 15, 2019 at 6:37 pm
  Permalink

  Hello There. I found your blog using msn. This is an extremely well written article. I will make sure to bookmark it and come back to read more of your useful information. Thanks for the post. I’ll certainly comeback.

  Reply
 • April 16, 2019 at 9:41 am
  Permalink

  I enjoy, lead to I found exactly what I was having a look for. You’ve ended my 4 day long hunt! God Bless you man. Have a nice day. Bye

  Reply
 • April 16, 2019 at 9:42 am
  Permalink

  Hello my friend! I wish to say that this article is amazing, great written and include approximately all important infos. I would like to look extra posts like this .

  Reply
 • April 18, 2019 at 12:45 pm
  Permalink

  wonderful post, very informative. I wonder why the opposite specialists of this sector don’t realize this. You should continue your writing. I’m sure, you have a huge readers’ base already!

  Reply
 • April 20, 2019 at 9:09 pm
  Permalink

  Hi, i have a free wordpress blog site. I have included the widgets that come in the widget section. Yet exactly how do i add widgets that are from third parties such as clustrmaps? If free wordpress blogs do not permit that, which complimentary blog solution allows that?.

  Reply
 • April 21, 2019 at 10:27 pm
  Permalink

  Daimler, the parent company of Mercedes-Benz, said that the company has been “widely engaged” with the European Commission and is not expected to be fined. BMW said in a statement that it believes the investigation is “trying to steal the concept of interest coordination and illegal monopoly in an allowable industry.”

  Reply
 • April 22, 2019 at 12:45 pm
  Permalink

  Its like you read my mind! You seem to know so much about
  this, like you wrote the book in it or something. I think that you can do with a few pics to drive the message home
  a little bit, but other than that, this is excellent blog.
  A fantastic read. I’ll certainly be back.

  Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *